A ​Tört Szem (A Fényhozó 3.) 44 csillagozás

Brent Weeks: A Tört Szem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Minden titok egy igazságot rejt…

A régi istenek felébrednek, a Hét Szatrapia pedig kezd széthullani. A Chromériának létérdeke megtalálni az eltűnt Prizmát, az egyetlen embert, aki képes lehet megállítani a katasztrófát. De Gavin Guile gályarab egy kalózhajón, és nemcsak a hatalmát vesztette el, hanem a mágikus képességét is. Kip Guile-nak az apja védelme nélkül a túlélésért kell küzdenie a nemesi házak, a vallási frakciók, a lázadók és a gyilkos szekta, a Tört Szem Rendje alattomos háborújában, és versenyeznie kell pszichopata féltestvérével is, hogy melyikük legyen a következő Prizma…

Eredeti mű: Brent Weeks: The Broken Eye

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
928 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633996218 · Fordította: Seres József

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Gavin Guile (A Prizma) · Kip Guile · Fehértölgy Karris · Vasököl parancsnok · Orea Pullawr (Fehér)


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 50


Kiemelt értékelések

>!
NewL P
Brent Weeks: A Tört Szem

Számomra eddig ez volt a sorozat legjobb kötete. A szereplőket (legalábbis a fontosabbakat) már ismerjük, valami fogalmunk már van a világról és a mágiáról. És ezek után az író újra a lovak közé csapott. Intrika intrika hátán, újabb szálak és/vagy összeesküvések felfedése, …
De kicsit komolyabbra véve, elképesztően sokrétű ez a regény, az újonnan felfedett szálak egy kicsit mélyebben elmagyaráznak bizonyos dolgokat (amiken eddig agyaltam), és a szereplők egészen jó karakter fejlődésen mennek keresztül. Persze a vége megint olyan, hogy várom a következő kötetet, mert megint több kérdésem lett, mint amire választ kaptam. Ajánlom.

>!
jehuka P
Brent Weeks: A Tört Szem

Ez az egyik kedvenc sorozatom, és igazából nem is okozott csalódást. Ugyan fél év is eltelt az első két rész olvasása óta, mégis könnyedén vissza tudtam zökkenni a világába úgy is, hogy Weeks nem bocsátkozik ismételgetésekbe, az előző részek ismertetésébe (nagyon ügyesen egy-egy félmondattal emlékeztet csak az előzményekre, ahol kell). Talán ami miatt elmaradt a frenetikus hatás, az a terjedelem (most valahogy elmaradt az „ezt akármeddig tudnám olvasni” érzés). Kicsivel koncentráltabb történetvezetéssel ismét tökéletes lett volna az élmény. Így is izgalmas, jók a karakterek, fejlődnek, rengeteg az intrika, és tudja tartani a titokzatosságát is (még mindig nagyon keveset tudunk a Fényhozóról). Az utolsó oldalak meg… Tényleg sokkot kaptam :) Erre nem számítottam. Nagyon kéne már a folytatás! :)

>!
Zsoofia
Brent Weeks: A Tört Szem

Van annak egy negatív hatása, ha az ember lánya folyamatosan kortárs fantasyt olvas. Egy idő-után belefut az elkerülhetetlen tehetségekbe, akik kiemelkedőek az átlagtól. Ezek után a jók szinte átlagosnak, hovatovább kellemetlennek tűnnek. Ebbe esett nekem sajna Weeks is.

Eddig nem zavart, hogy grafomán, de mióta láttam, hogy lehet ezt jól csinálni, azóta zavar, ha valaki nem fekteti bele az energiát a szövege minőségébe és megfelelő tördelésébe, csak pofázik. Pedig amit a pofázás alól kikapartam, az izgalmas volt és néha váratlan, de mióta nem kell arra használnia a szövegének a terjedelmes részét, hogy a világ alapjait lefektesse, azóta valahogy elcsúszott ez a dolog. Az időbeli elhelyezkedéssel is volt némi gond.

A szappanopera-jelleg is folytatódott, mindenki mindenkinek a mindenkije, még az is, akinek teljesen szétcsapja az eddigi jellemrajzát. Ennek a sorozatnak az egyedüli kiemelkedő tulajdonsága a világa, de a mostani világbővítés nem sikerült olyan logikusra, mint a második köteté.

>!
Luna_Dephensis
Brent Weeks: A Tört Szem

Noha a családi problémák folytonos halmozódása és a szabadidőm hirtelen egyre nagyobb mértékben való csökkenése erőteljesen megrekesztette ennek a könyvek az elolvasását, még mindig úgy érzem, hogy bizony a Fényhozó sorozat erős függőséget képes okozni. A könyv egyetlen ám igen súlyos problémája az, hogy van vége. 928 oldal, és mikor az utolsónak is vége, az volt az első gondolatom, hogy „Orholam, ne légy ilyen kegyetlen!! Hol van a következő rész?” Eddig szabályos bűntudatot éreztem, amiért oly sokáig halasztanom kellett ennek a könyvnek a végigolvasását, de most hogy vége van, nem tudom, hogy fogom kivárni hogy a kezemben tarthassam a következő részt. KELL.
Nem tudom, hogy csinálod ezt, Weeks… Ravasz, kiszámíthatatlan egy cselszövő vagy. Ha egy szóban kellene összefoglalnom, Guile.

Orholam tökeire, mi lesz velem a következő részig?

6 hozzászólás
>!
Nyra
Brent Weeks: A Tört Szem

Bár nem hozta az előző kettőnek a színvonalát, mégis úgy fejeztem be, hogy legszívesebben felsírnék a negyedik részért.
Ami nem volt olyan jó benne, hogy – a könyv felénél talán – túl sok volt az elmélkedés, a hittan és a közbeékelés. Egyébként jók ezek a részek is, de amikor szeretnék már egy kis sztorit kapni, akkor már csak forgattam a szemem, hogy na ez most pont nem érdekel. Sajnos talán ez most hosszabb volt, mint kellett volna lennie, nem éreztem olyan nagy funkcióját a 900 oldalnak.
De hát azért a nagyszerűségéről se feledkezzünk meg. Kip jellemfejlődése bámulatos, aki eddig nem bírta a kölyköt, az mostanra már biztosan odáig van érte, én legalább is egyre jobban szeretem. spoiler És persze: ó, Gavin…
A végére nagyon felpörögtek az események, ajánlok mellé egy kis hősies zenehallgatást, mert úgy még sokkal izgalmasabbak az egyébként is nagyívű jelenetek. Remélem hamar jön a folytatása, mert most már tényleg nagyon összekuszálódtak a szálak, és szeretném végre kibogozni őket!

>!
Sántha_Orsolya
Brent Weeks: A Tört Szem

5 csillag. Többet is adnék, ha lehetne. ZSENIÁLIS. Csupa nagybetűvel. Kipet már akkor is szerettem, amikor nem volt más, mint egy kövér kisfiú. Ne bántsatok, ő is így hivatkozik magára. De ebben a könyvben Kip végre elindul az úton és ízelítőt kapunk abból, hogy mire képes ez a fiú, kivé fejlődhet, mi rejtőzik benne. Ilyen szerethető, öniróniával telt, valósághű főhőst minden regénybe! Hajrá Kip! Az, hogy ezen a 900 oldalon mi minden történt, milyen okos volt az egész, milyen izgalmas, fájdalmas, boldog és meglepő, valójában már nem is lepett meg. Brent Weeks egy zseni. Alig várom a következő könyvet.

>!
Fabian
Brent Weeks: A Tört Szem

Fénycsömöröm van. Más szavakkal: a kevesebb néha több.
Az a bajom, még így harmadik kötet után is, hogy nem tudom hová tenni az egészet. A sztori maga jó, de néhol olyan hosszan írja le, hogy már-már azon gondolkozom, hogy van-e olyan műfaj, hogy fantasztikus realizmus? :D
A karaktereket pedig nem mindig érzem átgondoltnak. Kip most már kialakulóban van, bár még mindig vannak szerintem nem hozzáillő jelentei (vagy csak nekem nem jött át teljesen a jelleme). És az a piócás jelenet kicsit fura volt, mintha csak indokot kellene találni arra, hogy felnőjön a srác…
Néhol pedig olyan volt egy-egy párbeszéd, mint amikor rossz színészek játszanak rá arra, hogy az egyik nem tud valamit, amit a másik (és a nézők) igen. Nem lett volna baj ezekkel, de túl lettek nyújtva…

Volt néhány meglepő fordulat, de nem mindegyiket sikerült olyan kiszámíthatatlanná tenni, mint szerette volna. spoiler

Szóval összefoglalva: a sztori akár jó is lehetne, de erősen lenne még hová fejlődni. Ezért nem tudok még 4-est sem adni neki.

>!
obietero P
Brent Weeks: A Tört Szem

Elismerem, hogy a könyv elolvasása után se érzem, hogy közelebb jutottam volna bármihez, jobban megérteném a világot, a szereplők motivációit. Hosszú, túlírt, sokáig látszólag nem történik benne semmi lényeges, sok benne a számomra érthetetlen reakció, és szerintem a felét fel sem fogtam, hogy ki, miért tesz valamit. DE! Szívesen olvastam, bár nem rágtam tövig a körmöm, viszont kikapcsolt, jól esett. Kíváncsi vagyok, hogyan tovább, mert egyelőre 3 kötet után se látom, hogy ki, mit akar. Bár a könyv végén kiderült dolgok tükrében úgy érzem, újra kellene olvasnom az egészet.
Olyan mint egy kidolgozott világú, kellemes fantasy tv sorozat, csak könyvben. A színmágiát pedig imádom.

>!
nagyi77
Brent Weeks: A Tört Szem

Hát ezt nagyon elbonyolította az író. Volt ebben a részben minden, de nem tudtunk meg tulajdonképpen semmi olyat, ami előre vinné a cselekményt. És mindez 1000 oldalon. Gondolom a következő rész sem lesz kevesebb, és még nincs vége. Ezt lehetetlen lesz követni. Egy összefoglaló jó lenne belőle.


Népszerű idézetek

>!
Fabian

Amikor egy terv kútba esik, ne tördeld a kezedet, hanem készíts új tervet!

304. oldal

9 hozzászólás
>!
Könyvmolyképző KU

Menj, és hass Törőre, hogy ő ne akarjon elpusztítani minket, ahogy az előző Diakoptês! Menj, és szolgáld őt! Menj, és mentsd meg őt, vagy menj, és öld meg őt, és vele együtt az egész világot!

1 hozzászólás
>!
Fabian

Sosem lehet tudni. Az ember kérdezget, és egyszer csak elmondják, amit tudni akar.

495. oldal

>!
jehuka P

A hatalom az ember végső próbája. Minél többet kap belőle, annál több a lehetőség, hogy megromoljon.

231. oldal

>!
jehuka P

Ez a probléma a kiválósággal, mint te is tudod.Lehet, hogy a nagy emberek megelégszenek egy olyan feleséggel, aki nem egyenlő velük, de mi, „nagy nők”… Először is, ritka az olyan férfi, aki egyenlő velünk, másrészt, ha találunk is ilyet, az már feleségül vett egy libát.

668. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehértölgy Karris · Orea Pullawr (Fehér)
>!
Fabian

A szabadság nem a kötelezettségek hiányát jelenti. Azt jelenti, hogy választhatunk közülük.

221. oldal

>!
Luna_Dephensis

Kip hamar kitöltötte a megfelelő rovatokat, aztán Quentin értetlen tekintetétől kísérve odavitte Vasököl parancsnokhoz.
– Aláírnád ezt nekem, uram? – és nyújtotta neki a tollat, előbb belemártva a tintába.
– Törő, tudod, hányféleképpen tudlak harcképtelenné tenni ezzel a pennával?
– Nem, uram.
– Szeretnéd megtudni?
– Csak ha ezt a tudást elméleti és nem tapasztalati úton szerzem meg, uram.

270-271. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kip Guile · Vasököl parancsnok
>!
Fabian

Egy nagy stratéga egyszer azt mondta, hogy minden katonai katasztrófát két szóban össze lehet foglalni: „Túl késő.”

304. oldal

>!
Fabian

Van remény, ami erőt ad, és van remény, ami elgyengít. Ne keverjük össze őket!

404. oldal

>!
Fabian

    – Ez a sharana ru különlegessége, akár a tengeri démon csontjából készült, akár másból. ez az egyetlen ismert e világi anyag, ami reagál az akaratunkra. Ha azt akarod, hogy kemény legyen, az lesz.
     Nálam gyakoribb az a probléma, hogy nem akarom, mégis kemény lesz.

491. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.
Brandon Sanderson: Elantris
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa
Greg Keyes: Született Királynő
Terry Brooks: Shannara öröksége I. – Az ifjak
Christopher Paolini: Örökség
Erika Johansen: Tear ostroma
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai