A ​Tört Szem (A Fényhozó 3.) 49 csillagozás

Brent Weeks: A Tört Szem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A RÉGI ISTENEK FELÉBREDNEK,

a Hét Szatrapia pedig kezd széthullani. A Chromériának létérdeke megtalálni az eltűnt Prizmát, az egyetlen embert, aki képes lehet megállítani a katasztrófát. De Gavin Guile gályarab egy kalózhajón, és nemcsak a hatalmát vesztette el, hanem a mágikus képességét is. Kip Guile-nak az apja védelme nélkül a túlélésért kell küzdenie a nemesi házak, a vallási frakciók, a lázadók és a gyilkos szekta, a Tört Szem Rendje alattomos háborújában, és versenyeznie kell pszichopata féltestvérével is, hogy melyikük legyen a következő Prizma…

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
928 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633996218 · Fordította: Seres József

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Gavin Guile (A Prizma) · Kip Guile · Vasököl parancsnok · Fehértölgy Karris · Rezgőököl · Andross Guile · Orea Pullawr (Fehér)


Kedvencelte 12

Most olvassa 5

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

NewL P>!
Brent Weeks: A Tört Szem

Számomra eddig ez volt a sorozat legjobb kötete. A szereplőket (legalábbis a fontosabbakat) már ismerjük, valami fogalmunk már van a világról és a mágiáról. És ezek után az író újra a lovak közé csapott. Intrika intrika hátán, újabb szálak és/vagy összeesküvések felfedése, …
De kicsit komolyabbra véve, elképesztően sokrétű ez a regény, az újonnan felfedett szálak egy kicsit mélyebben elmagyaráznak bizonyos dolgokat (amiken eddig agyaltam), és a szereplők egészen jó karakter fejlődésen mennek keresztül. Persze a vége megint olyan, hogy várom a következő kötetet, mert megint több kérdésem lett, mint amire választ kaptam. Ajánlom.

jehuka P>!
Brent Weeks: A Tört Szem

Ez az egyik kedvenc sorozatom, és igazából nem is okozott csalódást. Ugyan fél év is eltelt az első két rész olvasása óta, mégis könnyedén vissza tudtam zökkenni a világába úgy is, hogy Weeks nem bocsátkozik ismételgetésekbe, az előző részek ismertetésébe (nagyon ügyesen egy-egy félmondattal emlékeztet csak az előzményekre, ahol kell). Talán ami miatt elmaradt a frenetikus hatás, az a terjedelem (most valahogy elmaradt az „ezt akármeddig tudnám olvasni” érzés). Kicsivel koncentráltabb történetvezetéssel ismét tökéletes lett volna az élmény. Így is izgalmas, jók a karakterek, fejlődnek, rengeteg az intrika, és tudja tartani a titokzatosságát is (még mindig nagyon keveset tudunk a Fényhozóról). Az utolsó oldalak meg… Tényleg sokkot kaptam :) Erre nem számítottam. Nagyon kéne már a folytatás! :)

Zsoofia>!
Brent Weeks: A Tört Szem

Van annak egy negatív hatása, ha az ember lánya folyamatosan kortárs fantasyt olvas. Egy idő-után belefut az elkerülhetetlen tehetségekbe, akik kiemelkedőek az átlagtól. Ezek után a jók szinte átlagosnak, hovatovább kellemetlennek tűnnek. Ebbe esett nekem sajna Weeks is.

Eddig nem zavart, hogy grafomán, de mióta láttam, hogy lehet ezt jól csinálni, azóta zavar, ha valaki nem fekteti bele az energiát a szövege minőségébe és megfelelő tördelésébe, csak pofázik. Pedig amit a pofázás alól kikapartam, az izgalmas volt és néha váratlan, de mióta nem kell arra használnia a szövegének a terjedelmes részét, hogy a világ alapjait lefektesse, azóta valahogy elcsúszott ez a dolog. Az időbeli elhelyezkedéssel is volt némi gond.

A szappanopera-jelleg is folytatódott, mindenki mindenkinek a mindenkije, még az is, akinek teljesen szétcsapja az eddigi jellemrajzát. Ennek a sorozatnak az egyedüli kiemelkedő tulajdonsága a világa, de a mostani világbővítés nem sikerült olyan logikusra, mint a második köteté.

Luna_Dephensis>!
Brent Weeks: A Tört Szem

Noha a családi problémák folytonos halmozódása és a szabadidőm hirtelen egyre nagyobb mértékben való csökkenése erőteljesen megrekesztette ennek a könyvek az elolvasását, még mindig úgy érzem, hogy bizony a Fényhozó sorozat erős függőséget képes okozni. A könyv egyetlen ám igen súlyos problémája az, hogy van vége. 928 oldal, és mikor az utolsónak is vége, az volt az első gondolatom, hogy „Orholam, ne légy ilyen kegyetlen!! Hol van a következő rész?” Eddig szabályos bűntudatot éreztem, amiért oly sokáig halasztanom kellett ennek a könyvnek a végigolvasását, de most hogy vége van, nem tudom, hogy fogom kivárni hogy a kezemben tarthassam a következő részt. KELL.
Nem tudom, hogy csinálod ezt, Weeks… Ravasz, kiszámíthatatlan egy cselszövő vagy. Ha egy szóban kellene összefoglalnom, Guile.

Orholam tökeire, mi lesz velem a következő részig?

6 hozzászólás
Nyra>!
Brent Weeks: A Tört Szem

Bár nem hozta az előző kettőnek a színvonalát, mégis úgy fejeztem be, hogy legszívesebben felsírnék a negyedik részért.
Ami nem volt olyan jó benne, hogy – a könyv felénél talán – túl sok volt az elmélkedés, a hittan és a közbeékelés. Egyébként jók ezek a részek is, de amikor szeretnék már egy kis sztorit kapni, akkor már csak forgattam a szemem, hogy na ez most pont nem érdekel. Sajnos talán ez most hosszabb volt, mint kellett volna lennie, nem éreztem olyan nagy funkcióját a 900 oldalnak.
De hát azért a nagyszerűségéről se feledkezzünk meg. Kip jellemfejlődése bámulatos, aki eddig nem bírta a kölyköt, az mostanra már biztosan odáig van érte, én legalább is egyre jobban szeretem. spoiler És persze: ó, Gavin…
A végére nagyon felpörögtek az események, ajánlok mellé egy kis hősies zenehallgatást, mert úgy még sokkal izgalmasabbak az egyébként is nagyívű jelenetek. Remélem hamar jön a folytatása, mert most már tényleg nagyon összekuszálódtak a szálak, és szeretném végre kibogozni őket!

Ayamenohana>!
Brent Weeks: A Tört Szem

Egyre bonyolultabbá válnak a dolgok a Rend körül, ahogy egyre több és több titokra derül fény a háttért illetően. És bár már a harmadik kötet ért véget, még mindig homály fedi Kip valódi szerepét az egészben, úgy szintén Andross-on sem lehet eligazodni, és Gavin… nem igazán lehet irigyelni a helyzetet, amibe került. De ami igazán meglepett ebben a részben, az Grinwoody titka volt. Nem is számítottam rá, hogy az öreg ilyesmiket rejteget.
A gond most már csak azzal van, hogy magyar kiadás híján angolul kell bevégeznem a sorozatot.

SzRéka >!
Brent Weeks: A Tört Szem

Két érzés viaskodott bennem nagyon erősen olvasás közben: az „ó, ember, miért húzod ezt ilyen sokáig?” és a „nem bírom letenni, heeelp”. Néhol ellaposodott a történet, nem haladt semerre, máskor pedig olyan fordulatok voltak, hogy csak ültem és azt hajtogattam „aaaa” és „na neeee”. Összességében eléggé tetszett, mégis a vége miatt örülök és vagyok ideges egyszerre. :D
Corvan Danavis és az Ököl-tesók lettek a kedvenceim, nem sokkal lemaradva követte őket Gavin spoiler és a Fehér. Mindannyian tele voltak vannak, lesznek meglepetésekkel, emellett szellemesek és szerethető karakterek. Kip „teljesítménye” hullámzott, amikor megmutatta az érettebb spoiler oldalát, illetve ha ironizált és kicsit visszafogottabb volt, akkor imádtam. :)
Nagy bennem ez a kettősség, mert szívem szerint ajánlanám bárkinek az egész sorozatot, akinek van türelme 800 pluszos monstrumokhoz és szeretne megismerni egy teljesen új világot, azonban én is éreztem, hogy lehetnének rövidebbek, kevésbé vontatottak a részek… Én mindenesetre örülök, hogy elolvastam, kíváncsian várom a híreket a következő könyvekről. :)

Sántha_Orsolya>!
Brent Weeks: A Tört Szem

5 csillag. Többet is adnék, ha lehetne. ZSENIÁLIS. Csupa nagybetűvel. Kipet már akkor is szerettem, amikor nem volt más, mint egy kövér kisfiú. Ne bántsatok, ő is így hivatkozik magára. De ebben a könyvben Kip végre elindul az úton és ízelítőt kapunk abból, hogy mire képes ez a fiú, kivé fejlődhet, mi rejtőzik benne. Ilyen szerethető, öniróniával telt, valósághű főhőst minden regénybe! Hajrá Kip! Az, hogy ezen a 900 oldalon mi minden történt, milyen okos volt az egész, milyen izgalmas, fájdalmas, boldog és meglepő, valójában már nem is lepett meg. Brent Weeks egy zseni. Alig várom a következő könyvet.

obietero>!
Brent Weeks: A Tört Szem

Elismerem, hogy a könyv elolvasása után se érzem, hogy közelebb jutottam volna bármihez, jobban megérteném a világot, a szereplők motivációit. Hosszú, túlírt, sokáig látszólag nem történik benne semmi lényeges, sok benne a számomra érthetetlen reakció, és szerintem a felét fel sem fogtam, hogy ki, miért tesz valamit. DE! Szívesen olvastam, bár nem rágtam tövig a körmöm, viszont kikapcsolt, jól esett. Kíváncsi vagyok, hogyan tovább, mert egyelőre 3 kötet után se látom, hogy ki, mit akar. Bár a könyv végén kiderült dolgok tükrében úgy érzem, újra kellene olvasnom az egészet.
Olyan mint egy kidolgozott világú, kellemes fantasy tv sorozat, csak könyvben. A színmágiát pedig imádom.


Népszerű idézetek

SzRéka >!

Amikor egy terv kútba esik, ne tördeld a kezedet, hanem készíts új tervet!

304. oldal

9 hozzászólás
SzRéka >!

Sosem lehet tudni. Az ember kérdezget, és egyszer csak elmondják, amit tudni akar.

495. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Menj, és hass Törőre, hogy ő ne akarjon elpusztítani minket, ahogy az előző Diakoptês! Menj, és szolgáld őt! Menj, és mentsd meg őt, vagy menj, és öld meg őt, és vele együtt az egész világot!

1 hozzászólás
jehuka P>!

A hatalom az ember végső próbája. Minél többet kap belőle, annál több a lehetőség, hogy megromoljon.

231. oldal

jehuka P>!

Ez a probléma a kiválósággal, mint te is tudod.Lehet, hogy a nagy emberek megelégszenek egy olyan feleséggel, aki nem egyenlő velük, de mi, „nagy nők”… Először is, ritka az olyan férfi, aki egyenlő velünk, másrészt, ha találunk is ilyet, az már feleségül vett egy libát.

668. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehértölgy Karris · Orea Pullawr (Fehér)
SzRéka >!

A szabadság nem a kötelezettségek hiányát jelenti. Azt jelenti, hogy választhatunk közülük.

221. oldal

SzRéka >!

Van remény, ami erőt ad, és van remény, ami elgyengít. Ne keverjük össze őket!

404. oldal

SzRéka >!

– Tudva, hogy meghalnék érted, hogyan élnél, hogy érdemes légy erre az áldozatra? Élj úgy! – mondta Cruxer.
– Egyszerű, mi? – kérdezte gúnyosan Kip.
– Egyszerű. De nem könnyű.

Kapcsolódó szócikkek: Kip Guile
SzRéka >!

     – Várjunk, te szándékosan emlékeztetsz az esendőségedre, csak hogy ne kiabáljak veled?
     A Fehér felnevetett.
     – Nem minden trükk, leányom.
     Karris még morcosabban nézett.
     – Oh. Akkor elnézést!
     – De ez az volt.

Kapcsolódó szócikkek: Fehértölgy Karris · Orea Pullawr (Fehér)
SzRéka >!

Ha megveted a saját gyengeségedet, ahelyett, hogy megbékélnél vele, akkor nemcsak magadat utálod, hanem mindenkit, aki esendő.

Kapcsolódó szócikkek: Fehértölgy Karris

A sorozat következő kötete

A Fényhozó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.
Patrick Rothfuss: A szél neve
Brandon Sanderson: A korok hőse 1-2.
Brian McClellan: Őszi köztársaság
Stephanie Garber: Legendary
Brian McClellan: A birodalom bűnei
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
R. A. Salvatore: Otthon