Az ​elcserélt 266 csillagozás

Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Mackie Doyle nem mindennapi srác.
Nem járhat templomba a családjával, mert az felszentelt hely, és rosszullét kerülgeti, ha fémhez kell érnie vagy ha vér közelébe kerül. Mindezek hátterében sötét titok lappang, amely behálózza Gentry amúgy idillinek tűnő városát.
Egy napon azonban Mackie-nek muszáj szembenéznie az igazsággal, a hátborzongató titokkal, hiszen a különös szép lány, Tate és családja is a rémisztő játszma része lesz.
Mackie úgy érzi, meg kell tudnia, honnan jött és hová szeretne tartozni valójában, miközben Tate-nek is próbál segíteni abban, hogy megtalálja köddé vált kishúgát…

Eredeti mű: Brenna Yovanoff: The Replacement

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2010
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636279684 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Mackie Doyle


Kedvencelte 21

Most olvassa 10

Várólistára tette 170

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
julcseee P
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Szerintem ez a könyv túlságosan alul van értékelve. Mármint, persze, én se adtam rá 5 csillagot, de azért a 70%-ot sem érdemli meg szerintem.
Bár tény, hogy az eleje nagyon lassú. Nyaralásra vittem magammal a könyvet, és bár tény, hogy ez a nyaralás inkább szólt a kirándulásokról, medencézésről, tengerben mártózásról, mint az olvasásról, de egyszerűen nem birtam magam átrágni a teljes nyaralás alatt a könyv elején. Minden mással foglalkoztam inkább mint hogy olvasni kelljen. Ami nálam nem megszokott (csak összehasonlitásképpen a tavalyi nyaraláson 5 könyvet olvastam ki…).
Szóval ezért van az egy csillag levonás. De egyébként miután beindul szerintem igenis egy jó kis zombis, misztikus, tinis regényt kapunk. A boritó pedig csodálatos. A % se tudtam elvenni a kedvem, muszáj volt a polcomon tudni, és olvasás után sem bántam meg. Szerintem aki szereti a misztikus ifjúsági regényeket a bátran olvassa.

>!
Olympéa
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Egyáltalán nem értem miért olyan rossz ennek a könyvek az összesített értékelése. Rengeteg könyv van, ami agyon van hájpolva itt, aztán valójában egy értéktelen vacak, amire még papírt és tintát is bűn lenne pazarolni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Az elcserélt-nek nincsenek hibái, de szerintem nem méltó hozzá, hogy ilyen sok negatív kritikát kapjon.

Alapvetően nem szeretem a zombis, halottas, oszló-foszló szereplőkről szóló történeteket, sőt, igazából kerülöm is őket. Az elcserélt esetében is először inkább a borítóra figyeltem fel, mint magára a cselekményre. Viszont a borító szerintem nagyon eltalált, plusz a könyv borongós hangulatát is jól tükrözi.

Az alapsztori szerintem magával ragadó, nem mindennapi. Az tény, hogy az eleje kissé lassú, de vontatottnak vagy unalmasnak semmiképp sem mondanám. Olvastam valakinek az értékelésében, hogy sokáig nem történik semmi. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy történik, csak lassabb tempóban. Lehet én vagyok a fura beállítottságú, de engem a könyv első fele kimondottan lekötött. Én pl. nem szeretem azt, amikor a szereplők szinte azonnal megismerik egymást, tudnak egymásról minden, más szóval nem szeretem a durr-bele a közepébe történeteket. Itt megismertük a szereplőket, a helyszínt és az alapszituációt, felépítve ezzel egy számomra érdekes és nem tucatvilágot. Persze ez sem tökéletes, vannak hibái:

Számomra a Morrigan személye kissé furcsa, nem is igazán tudom őt hova tenni, a testvérét pedig pláne nem. Az Úrnő viselkedése nagyon idegesített; a cselekedetei, ahogy beszélt, minden. Abszolút negatív karakter. A Morrigan esetében azt nem tudtam eldönteni, hogy ő most egy gyerekek szintjén megrekedt felnőtt, vagy egy idős, ráncos bőrű groteszk gyerek. Mondjuk a könyv hangulatát nagyon jól megadja. A Zűrzavar Házának felépítése tetszett és az ott lakó emberek? lények? leírása is. Bár pontosan nem tudtam eldönteni, mik is ők valójában.
A történet végét elég összecsapottnak éreztem. Egészen a temetős részig nagyon tetszett, onnantól kezdve viszont elég lagymatag lett. A vége felé elég gyenge volt amikor a Mészáros fogta magát és gyakorlatilag „kisétált” a történetből. A fő gonoszok túl gyorsan és könnyen eltűntek a színről, majd mindenki élt boldogan ameddig meg nem halt? :)

A szereplőket szerettem, Emmát és Rosswellt kimondottan. Bár mindenkinek olyan testvére lenne mint Emma, és olyan legjobb barátja mint Rosswell. Az ő jellemüket nagyon kedveltem, de Mackiet és az ikreket is bírtam. Rajtuk kívül a mellékszereplők is jók voltak szerintem, nem voltak agyonrészletezve, de mindenkinek megvolt a saját jelleme és helye a cselekményben.

Összességében véve olvastam már sokkal rosszabb könyvet is, ami itt molyon az egekig van magasztalva, szóval úgy gondolom egy esélyt ez is megérdemel. Ha másért nem is, az írónő stílusáért mindenképpen, mert amúgy a könyv stílusa könnyed, olvastatja magát és vannak benne egész jó szófordulatok. Ami pedig manapság már ritkaság számba megy; egykötetes!

6 hozzászólás
>!
brena
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Az eleje lassú,gyötrelem átrágni magad..gondolnád,hogy áá majd úgy is mindjárt izgis lesz…újabb oldal..újabb oldal..újabb fejezet és semmi….Nekem az „AZ” cimű film ugrik be róla..ott is várod,hogy na jobb lesz és egy lüke film…nos ez egy lüke könyv…nem hiába 66%-os a könyv…
A 2 csillagot azért kapja,mert a borítója mesés!

>!
Saille P
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Jó kis komor, misztikus, kicsit morbid tündéres regény. Van egy kisváros, ahol mindig esik az eső, és hétévente áldozatot kell hozniuk a lakóknak, hogy gyarapodjanak és békében élhessenek. Az elég hamar kiderül, hogy Mackie, a főhős tizenéves fiú melyik táborba tartozik. Aztán már csak a kergetőzés megy a városiakkal, hogy ki ne derüljön mi van vele, a halállal, mivel, hogy haldoklik, és a rossz tündérekkel, akik vérbe akarják borítani a városkát.
Feszes, sodró lendületű elbeszélés, tipikus, de hatásos hősies húzással a végén. Mackie nemcsak békét hoz a városra és új kezdetet, de megtalálja a szerelmet, a barátokat és a családját is.

>!
Fairy
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Hát engem nem igazán fogott meg a könyv,olyan egyszer olvasósnak elmegy.
Az alaptörténet jó lett volna de olyan összecsapottnak éreztem a könyvet.
Nem is tudok mit írni róla.

>!
Rémálom
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Nem horror, nem borongós hangulatú történet, nem is dark. Egyszerű, mezei, átlag fantasy. Az eleje rémesen vontatott, a főhős egy gerinctelen, idegesítő karakter, de a vége felé egész pofás a világkidolgozás, bár semmi egyedi nincs benne. Egyszeri olvasásra jó, de amúgy többet vártam.

11 hozzászólás
>!
Katie_Sue P
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Mikor elkezdtem olvasni ezt a könyvet azt gondoltam, wow, végre egy újdonság, nem ugyanazt a bőrt húzzák le valamiről másképpen, aztán mintegy varázsütésre ez az érzés el is tűnt.
Jó volt az ötlet, de a megvalósítás ezt meg sem közelítette. Kár érte…

Mackie furcsa volt, a szó legszorosabb értelmében, ami tekintve, hogy honnan jött teljesen érthető. én is elég zizi lennék, ha zombieland-ből származnék
Ha viszont Mackie furcsa volt, akkor Morrigan simán megkapja a bizarrul furcsa jelzőt. Sajnáltam, hogy a világa ilyen kidolgozatlan volt, mert a zozik mindig is a szívem csücskei voltak.

>!
Chöpp 
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Nem rossz ez a „Sötét Oldalról” való megközelítés. Legfőképpen inkább azért volt jó a könyv, mert igazán nem volt rossz a stílusa.

>!
Niki_
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Azt nem mondhatom, hogy csalódtam, mert igazán nem rossz a történet. Olyan egyszer el lehet olvasni, aztán gyorsan elfelejteni kategória, a borítója viszont nagyon szép.

4 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell
Brenna Yovanoff: Az elcserélt

Sok negatív véleményt olvastam erről a könyvről, de nekem tetszett. Kellemesen borzongató, igaza volt Maggie Stiefvaternek, ezt tényleg éjszaka kellene olvasni. A világ kidolgozása jó, viszont eléggé zagyva volt a mitológia. Mindenesetre az írónő stíusa nagyon tetszett, sikerült megteremteni a hangulatot és volt benne néhány szép, idéznivaló mondat.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
FoolsGold

(…) ha szeretsz valakit, az sokszor levetkőztet, lehánt rólad mindent, és felnyit, és neked hagynod kell, még akkor is, ha tudod, mennyire fog fájni.

3 hozzászólás
>!
Lobo P

Nincs olyan, hogy tuti helyrehozhatatlan. Öreg, az ikrek összeraktak egy működő hófúvót két roncsból meg pár mosógépalkatrészből! Kell ennél nagyobb bizonyíték?

214. oldal

>!
molly_

– Volt már valami, amit úgy igazán gyűlöltél magadban vagy az életedben?
Élesen, vakkantva felnevetett:
– Mivel kezdjem?

>!
Petrasek

A halál végleges, visszafordíthatatlan.

95. oldal

>!
szakonyianiko

Az ollóra tisztán emlékszem. Anyám egy ollót kötött a bölcső fölé egy szalaggal. Az szép volt.

41. oldal

>!
szakonyianiko

Bólintottam, de a fejemben egy hang azt súgta: „Ne fáradj. Meghalok magamtól is"

73. oldal

>!
JustABookishSoul P

Soha ne mutasd meg az embereknek, milyen a valódi természeted, különben, ha bármi baj történik, te fogsz először egy fán elrohadni.

17. oldal

>!
Szédültnapraforgó

Azt gondolom, az emberek bonyolultak, és mindenkinek megvannak a maga titkai.

108. oldal

>!
Petrasek

Gentry minden lakója „azok” volt, míg mindenki más itt, a Zűrzavar Házában „ezek”. Csak én nem voltam sem ezek, sem azok.

205. oldal

>!
Brigi007

Minden csak szándék kérdése. Ha hiszel benne, hogy varázslat van rajtad, hogy tehetséges, hogy szeretetre méltó, hogy népszerű vagy, akkor az is leszel.

211. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead: Véreskü
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Cassandra Clare: Üvegváros
Julie Kagawa: The Iron Queen – Vaskirálynő
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Sorok között
Elisa J. Smith: Fák is susogják…
Maggie Stiefvater: Ballada – A holtak éneke
Melissa Marr: Veszélyes álmok
Rachel Caine: Az üvegház