A ​tökéletlenség ajándéka 26 csillagozás

Szeresd magad elvárások nélkül!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka

Te ​meddig mennél el, hogy megfelelj a környezeted elvárásainak?
Lehet, hogy észre sem vetted, és máris túl sokat áldoztál fel magadból!
A nap 24 órájában elérhető vagy a világ számára. A technológia fejlettségének köszönhetően minden irányból zúdulnak rád az elvárások, és ez így van akkor is, amikor azt hiszed, épp szórakozol vagy pihensz. Légy ilyen! Viseld azt! Egyél így, sportolj úgy! Pimaszul közvetlen és gondosan elrejtett üzenetek százai zsongják a füledbe, hogy milyen életet KELL élned. Még haladsz az árral, még teszed a dolgod, de mélyen belül már fáradsz, gyötrődsz.
Miért csinálod ezt? Miért kell folyton bizonygatnod, hogy ELÉG VAGY? Kiállhatnál egyszerűen a sorból, de tudjuk miért nem teszed. A világ elhitette veled, hogy csak így kerülheted el a kudarcot, hogy „kevésnek” vagy „alkalmatlannak” bizonyulj. Ha nem tartanál velük, azt mondanák, ELBUKTÁL.
Brené Brown most arra kér, tedd fel magadnak a kérdést: mikor kockáztatsz nagyobbat? Ha… (tovább)

Élj szívvel-lélekkel címmel is megjelent.

>!
Édesvíz, Budapest, 2018
198 oldal · ISBN: 9789635296972
>!
Édesvíz, Budapest, 2018
198 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635296958
>!
Édesvíz, Budapest, 2018
198 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635296958 · Fordította: Cziczelszky Judit

Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Most olvassa 10

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

Brené Brown tíz év szociális munka után vágott bele egy kutatásába, ami a magyarul a kissé furcsán hangzó „szégyen kutatás” nevet viselte.

A szégyen, ami az érdemtelenség érzését hozza el számunkra kapcsolataink terén – ahogy fogalmaz a szerző. Csak azok nem tapasztalják ezt meg, akik nem képesek az empátiára és a szociális kapcsolódásra. A szégyen mögött egy komisz érzés lapul meg, az, hogy „nem vagyok elég jó”. Nem vagyok elég szellemes, okos, csinos, tehetős, izgalmas, jó kiállású, jó pozícióban…
Az egy évre tervezett kutatás célja a szégyen teljes feltérképezése volt. Végül Brené hat éven át több száz beszélgetést folytatott, embereket hallgatott meg, fókuszcsoportokat vizsgált, naplóbejegyzéseket és történeteket olvasott. Ezután sikerült valamiféle mintázatot felismernie, megírta a témával kapcsolatos könyvét, de érezte, hogy valami nem stimmel vele. Látta, hogy szégyen tekintetében két nagy csoportra oszthatóak az emberek, azokra, akikben megvan az „érdemesség” érzése, akik érzik, hogy szeretik őket és tartoznak valahova. A másik csoport pedig, akik folyton küzdenek azért, hogy ezt elérjék. A két csoportot egyetlen dolog választotta el egymástól, ez pedig az, hogy az első csoport tagjai hitték, hogy ők érdemesek a szeretetre, hitték, hogy érdemesek arra, hogy tartozzanak valahová, valakihez, míg a másik csapat nem. Megvizsgálta, hogy mi a közös ezekben az emberekben, akiket a „teljes szívvel élőknek” nevezett.

Az jellemezte őket, hogy van bennük bátorság, merészség élni, tökéletlennek lenni. Együtt mertek érezni önmagukkal és másokkal, így voltak kapcsolataik is. Le tudtak mondani arról, hogy milyennek kéne lenniük, hogy azok lehessenek, akik valójában. A másik közös vonásuk, hogy teljes mértékben elfogadták, hogy sérülhetnek is. Sebezhetőségük tette őket széppé. Nem kényelmes vagy kellemes dolognak tartották ezt, egyszerűen csak szükségesként élték meg. Készen álltak arra, hogy előbb mondják ki azt, hogy „szeretlek”, hogy előbb tegyenek meg valamit, amire nincs garancia, hogy energiát fektessenek valami olyanba, ami nem feltétlenül sikerrel fog végződni. A sebezhetőség megköveteli, hogy feladjuk a dolgok uralását, a megjósolhatóságot. Ezen a ponton omlott össze a szerző, amiről ő maga viccesen mesél, de valójában szörnyű lehetett megélni kutatóként azt, hogy épp minden fordítva van, mint remélte. Utólag inkább spirituális ébredésnek nevezi ezt az időszakot, ami mondjuk jó egy év pszichiáterrel folytatott közös önismereti munkát jelentett.

Aztán visszament kutatni, hogy még jobban megvizsgálja, mit kezdenek a sebezhetőségükkel azok, akik teljes szívvel élnek? A sebezhetőség elnyomására törekszünk, de az érzéseket nem lehet szétválasztani, hogy ezt elnyomom, ezt pedig nem. Köszi, nem kell a szégyen, a veszteség, a gyász. Nincs szelektív tompítás, mert abban a pillanatban eltompul a hála érzete, az öröm, a boldogságérzetünk. Ekkor pedig jön az, hogy rosszul érezzük magunkat és elindítunk egy ördögi kört, mely új célokat tűz ki, ami magával hozza az újabb szégyenérzeteket és a tévutakat, a pótcselekvéseket, szenvedélybetegségeket, bizonyosság kereséseket, hibáztatásokat. Minél sebezhetőbbek vagyunk, annál jobban félünk, mondja a szerző, s ehhez a politikát állítja példaként, ahol párbeszéd, valós vita ma már nem létezik, csak vádaskodás, aminek nyomán megjelenhet a szégyen. (A szégyen a fájdalom és a kényelmetlenség levezetésének egy módja- ahogy ezt a szégyenkutatók meghatározzák)

A hála és öröm érzésének megélhetése a félelem közepette is, a sebezhetőség felvállalása csak úgy jöhet létre, hogy elhisszük magunkról, hogy elegek vagyunk. Ha ezt elhisszük, akkor tudunk elkezdeni élni, figyelni ahelyett, hogy csak vádaskodnánk, úgy tudunk elfogadóbbak és kedvesebbek lenni másokhoz, hogy önmagunkat fogadjuk el elsőnek olyannak, amilyenek vagyunk.

A tökéletlenség ajándéka pedig fejezetről fejezetre rávilágít erre a hatalmas témára. Kapaszkodókat ad, hogyan tudjuk magunkévá tenni annak érzését, hogy elég jók vagyunk, mik állják utunkat? Tíz fejezetben, tíz útjelző segítségével enged egyre mélyebbre, vagy ha nem is mélyebbre, de szerteszét az életben.

A mások véleményének, a perfekcionizmusnak, a tehetetlenségnek, a hiányérzetnek, a bizonyosság igényének, az összehasonlításnak, a szorongásnak, a „kellene” érzésnek, a trendiségnek az elengedése azok a főbb csapásvonalak, ahol dolgunk van.

Rengeteg csodás gondolatot kapunk a szerzőtől, számos példa és idézet színesíti mondandóját. Egyszerűen, élvezetesen fogalmaz. Számomra csak a stílus volt kicsit kényelmetlen, sokszor akadályozott a gondolkodásban. Nagyon kedves személyiség lehet ő maga, ez biztos, de könyvben ez a sokszor szélsőségesen személyes hangnem -a „csacsogás”-, kidobott a témából. Folyton saját esendőségének hangsúlyozása önmagában nem erősíti meg hitelességét.

Összességében mégis azzal a jó érzéssel zártam a könyvet, hogy el akarom kezdeni megélni azt, hogy elég vagyok úgy, ahogy vagyok, hiszen másokat is úgy fogadok el, úgy szeretem őket, ahogy vannak. Nem állítok eléjük mércéket, élvezem bennük azt, amilyenek. Akkor ezt a luxust megengedhetem magammal kapcsolatban is.

spoiler

2 hozzászólás
_Katie_ P>!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

Érdekes gondolatok és elgondolkodtató idézetek vannak ebben a könyvben, mégis úgy éreztem, hogy egyben túlreklámozza a saját korábbi könyvét. Álladnódan feljött az, hogy ahogy az előző könyvemben (cím) is írtam (és akkor jön egy pár soros idézet). Ez engem baromira idegesített. Értem, hogy egyes részeket már kivesézett BB egy korábbi könyvében, meg hogy köze van ehhez a mostani témához, de nálam túl sokszor kanyarodott vissza egy korábbi művéhez.
Összességében elgondolkodtató és sok mindenre rávilágított, ami sokan mások már elmondtak, csak máshogy fogalmaztak meg. Ettől nem volt kimondottan rossz, csak más :)

Bookswideopen P>!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

“Az ember természete az, hogy méltónak akar mutatkozni a szeretetre és a valahová tartozásra. A szégyen ilyen módon szorosan összefügg az agresszióval, a depresszióval, a függőséggel, a táplálkozási zavarokkal és a lelki terrorral. A megszégyenítés mint nevelési eszköz arra tanítja meg a gyermeket, hogy nem méltó a szeretetre.”

Huhh, tömény könyv, rengeteg elgondolkodtató gondolattal. Jó az írónő stílusa, érthető, és jó, hogy a saját életéből is hoz példákat. Kicsit úgy voltam, hogy hiszem is amit mond, meg nem is. Igaz is rám, meg nem is. Tényleg voltak gondolatok, amivel eltalált, mert valóban van azon a területen fejleszteni valóm. Aztán még ülepednie is kell, jó lett volna kivonatolni és vissza-vissza térni a számomra fontos részekhez. De szinte mindegyik önismerettel foglalkozó könyvnél erre az elhatározásra jutok.

Kálmán_Eszter IP>!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

Szeretem Brené Brown írásait, mert nagyon érzékenyen ír a túlérzékeny„ maximalistán görcsös emberek sérelmeiről, szégyenérzetéről, az ezt kiváltó okokról és a megoldásaikról. Ez a könyve is ezt a témát helyezi előtérbe a szégyenérzetről szóló kutatásainak tükrében. Pár pontban kifejti, mik a legnagyobb problémák, mit lehet velük kezdeni, és egy kis túlélési útmutatót is ad ahhoz, hogyan jussunk túl a kimerültségen, megfelelni vágyáson, a szégyenen és egyéb szörnyű dolgokon.

Konrád_Viktória>!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

Szeretnél egészséges, szívvel-lélekkel teli életet élni? Akkor Brené Brown könyve neked íródott. Az önsegítő kötet sok definíciót tartalmaz, kicsit „kutatós” jellegű, de mindenképpen nagyon jó és értékes.


Népszerű idézetek

Annamarie P>!

… az összehasonlítás megöli a boldogságot.

150. oldal

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

Kapcsolódó szócikkek: összehasonlítás
1 hozzászólás
Annamarie P>!

…a hiányérzetünket sosem a bőség keresésével kell orvosolnunk, sokkal inkább azzal, hogy az elégedettség nézőpontjára váltunk.

136. oldal

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

Annamarie P>!

Azok az egyedi eredmények, amelyeket elérhetünk ebben a világban, kivétel nélkül mindig a kreativitásunkból születnek.

151. oldal

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

smee>!

Klikkesedünk, pletykálkodunk és bármit megteszünk, hogy beilleszkedjünk, mert úgy gondoljuk, ezzel kielégíthetjük a valahová tartozás iránti igényünket. Csakhogy ez nem lehetséges. Egyedül akkor tartozhatunk valahová, ha a leghitelesebb énünket adjuk, a többiek pedig elfogadják azt, akik valójában vagyunk.

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

Annamarie P>!

Amikor többre értékeljük a trendiséget és a dolgok kézben tartását, mint a szabadságot, hogy szenvedélyesen, bénán, szívvel-lélekkel kifejezzük, kik is vagyunk, akkor eláruljuk magunkat. És ha rendszeresen eláruljuk magunkat, akkor ezt azokkal is meg fogjuk tenni, akiket szeretünk.

185. oldal

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

Annamarie P>!

A játék ellentéte nem a munka, hanem a depresszió
(Stuart Brown)

157. oldal

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

1 hozzászólás
hullámos_bog P>!

A világ legbátrabb tette nem más, mint ha elfogadjuk saját történetünket, és közben mindvégig képesek vagyunk szeretni önmagunkat.

(első mondat)

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

f_Anna>!

„Nekem is, ahogyan a legtöbbünknek manapság, az az első gondolatom, miután reggel kinyitom a szemem, hogy: "Már megint nem aludtam eleget.” A következő pedig az, hogy: „Nincs elég időm.” Akár igaz, akár nem, a nem elég gondolata már azelőtt automatikusan benyomul az elménkbe, hogy egyáltalán elgondolkodnánk rajta vagy megkérdőjeleznénk. Életünk nagy részét azzal töltjük, hogy azt hallgatjuk, arról beszélünk és panaszkodunk, vagy azzal kapcsolatban aggodalmaskodunk, hogy miből nem áll rendelkezésünkre elég… Nem mozgunk eleget. Nincs elég munkánk. Nincs elég bevételünk. Nincs elég erőnk. Nincs elég bátorságunk. Nincs elég szabadidőnk. És persze nincs elég pénzünk – soha. Nem vagyunk elég karcsúak, okosak, csinosak, fittek, műveltek, sikeresek vagy gazdagok – soha. Mielőtt még felülnénk az ágyban, mielőtt a lábunk hozzáérne a padlóhoz, máris alkalmatlanok vagyunk. Máris lemaradtunk, vesztettünk, máris van valami, ami hiányzik. És mire este újra álomra hajtjuk a fejünket, az elménkben vadul kavarognak a gondolatok azzal kapcsolatban, hogy mit nem értünk el, mit nem szereztünk meg, és mit nem végeztünk el aznap. Ezeknek a gondolatoknak a terhével alszunk el, hogy aztán másnap ismét a hiány érzésével ébredjünk… Ami először csak a felgyorsult és kihívásokkal teli élet egyszerű hozadékának tűnik, az idővel az elégedetlen élet legfőbb igazolásává növi ki magát."

idézet Lynne Twisttől

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

_Katie_ P>!

[…] a boldogság a körülmények függvénye, az öröm viszont a szellemből és a hálából fakad.

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · öröm
_Katie_ P>!

„Az öröm akkor történik meg velünk, ha megengedjük magunknak, hogy felismerjük, valójában milyen jól is mennek a dolgaink.”

Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka Szeresd magad elvárások nélkül!


Hasonló könyvek címkék alapján

Louise L. Hay: Éld az életed
Corinne Sweet: Nyugalomnapló
Elisabeth Lukas: Mondj búcsút a kiégésnek!
Kevin Leman: Péntekre új én
Demi Lovato: Légy erős!
Danielle Marchant: Szünet
Limpár Imre: A siker tervezhető
Corinne Sweet: Mindfulness
Robert Maurer: Kaizen
Petr Ludwig: Vége a halogatásnak