Jókedvemben írtam 2 csillagozás

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.
Eredeti megjelenés éve: 1947
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek Magvető

Braniszláv Nusić: Jókedvemben írtam Humoros önéletrajz
Tetszett, elsősorban azért, mert „kikapcsolt”. Nagyjából 100 évvel ezelőtt íródott, de mintha csak ma írták volna (a telefonos kisasszonyt leszámítva). És érvényes bárhol, vagyis nálunk is biztosan, nem csak Szerbiában. Az író jókedvében írta, az olvasó jó kedvre derülhet tőle.

Braniszláv Nusić: Jókedvemben írtam Humoros önéletrajz
Nem tudhattam milyen lesz, hisz csak kibányásztam a mamám szekrényének legmélyéről. Ez igazából nem is egy önéletrajz, hisz a története bármelyik szerb emberről szólhatna. A tantárgyak leírásánál végig röhögtem (igazából végi röhögtem az egész könyvet), minden, amit leírt igaz. Komolyan… Ha majd egyszer lesz időm leírok nektek egy idézetet! :D
Bővebben később… (talán)

Vajon van-e értelme egy önéletrajz elé írt előszónak? Hiszen ha az ember életének van is előszava, az olyan intim természetű, hogy arról nemigen illik írni. Mivel azonban életrajzírással rendszerint a levitézlett politikusok, száműzött uralkodók, unatkozó nyugdíjasok vagy elaggott udvarhölgyek és a Tudományos Akadémia tagjai foglalkoznak, meg kell magyaráznom, hogy miért is fogtam életrajzom leírásához, hiszen sem elaggott udvarhölgy, sem trónfosztott fejedelem nem vagyok.
Erre szolgál ez az előszó.
Braniszláv Nusić: Jókedvemben írtam Humoros önéletrajz

Az iskolának és a házasságnak számos közös tulajdonsága is van. […] A házasságban is, akárcsak az iskolában, osztályozzák a magaviseletet, elbukhatsz a vizsgán, s örülsz a szünidőnek.
Braniszláv Nusić: Jókedvemben írtam Humoros önéletrajz

Azt mondják, a tanácstalanság legjobb segítője a tapasztalat. […] Mondják azt is, hogy a tapasztalat a bölcsesség szülőanyja, valószínűbb azonban, hogy a könnyelműség pedig a tapasztalat szülője, mert könnyelműség nélkül nem lenne tapasztalat sem.
Braniszláv Nusić: Jókedvemben írtam Humoros önéletrajz

A tudás nem valami nagy érték az állam szemében. Sőt, inkább a tudatlanságot értékeli nagyra.
Braniszláv Nusić: Jókedvemben írtam Humoros önéletrajz

De gondolkodni is tudni kell ám, mert vannak, akik nem értenek hozzá.

– Én egyetemet végeztem!
– Egyetemet? Süsd meg! […] Mi hasznod lehet belőle?
– Magasrangú tisztviselő lehetek!
– Akkor inkább tanuld meg, hogyan kell zsebeket kiüríteni.