Tűzlény (Leszámolók 2.) 50 csillagozás

Brandon Sanderson: Tűzlény

ÚJ-CHICAGO ​SZABAD.

Davidnek mindenki azt mondta, lehetetlen – hogy még a Leszámolók sem öltek meg soha egyetlen Főidolt sem. Ám a legyőzhetetlen, halhatatlan, elpusztíthatatlan Acélszív halott. És David oltotta ki az életét.

Úgy volt, hogy Acélszív megölésével könnyebbé válik az élet. Ám Davidnek rá kellett jönnie, hogy ettől csak még több kérdése támadt. Komoly kérdések. És Új-Chicagóban nincs senki, aki ezekre válaszolhatna.

Újjáépített Babilon, az egykor Manhattan néven ismert városrész, azonban számos lehetőséget rejt. A titokzatos Főidol, Regália uralkodik a vízzel elárasztott, leigázott Újjáépített Babilonban, de David biztos benne, hogy erre vezet az út, hogy megtalálja, amit meg kell találnia. A Főidol zsarnoksága alatt nyögő városba veszélyes ugyan behatolni, de David kész vállalni a kockázatot. Mert Acélszív megölése lyukat ütött David szívébe. Méghozzá oda, ahol egykor a bosszúvágya lakozott. És ezt a lyukat valahogy egy másik Idol töltötte ki… (tovább)

Eredeti mű: Brandon Sanderson: Firefight

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Delta Vision, Budapest, 2015
ISBN: 9789633951446 · Fordította: Kőszeghy Anna · Illusztrálta: Craig Shields
>!
Delta Vision, 2015
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633951347 · Fordította: Kőszeghy Anna

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

David Charleston · Exel · Jonathan Phaedrus (Prof) · Megan Tarash


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Brandon Sanderson: Tűzlény

A már megszokott pörgős stílusban írt YA fantasy/disztópia. Egyre inkább YA kategóriának érzem, márcsak David a főhős „szuperzseni” miatt is. Mondjuk fejlődőképes a kölök, mert már eljutott odáig, hogy talán nem kell minden Idolt megölni, inkább meg kell őket menteni önmaguktól. A prof viszont egyre ellenszenvesebb nekem. Babilar, azaz.a vízbesüllyedt Manhattan városa elég poénos lett a világító gyümölcseivel.

>!
TiaManta
Brandon Sanderson: Tűzlény

Mostanra megszoktam az első részben még zavaró dolgokat. Vagy inkább már nem is piszkálják a csőrömet annyira. Sikerült be vonnom magam a sztoriba. Nem úgy állok hozzá mint egy keményvonalas fantasyhez. A könyv egyszerű szórakoztató mivoltára koncentrálok. (Ez nekem sikerülni szokott, ha nem megy át nagyon gagyiba, mint oly sok elfecsérelt lehetőség az ifjúsági piacon.)
Minimum így kellene teljesíteni egy YA könyvnek. Ezt még én is bírom. Vissza van véve a zavaró tinirinyálás mértéke, más hasonló könyvekhez képest. Így a saját mércéjével mérve szerintem tök jó, nagyon jól megállja a helyét. Kellően izgalmas és érdekes, folyamatosan derülnek ki a dolgok amire kíváncsi vagyok, a karakterekről a világról. Meg tud lepni ezekkel. És ezt mind a tehetséges írónak köszönhet aki nem tolja le a saját alkotását, és nem csak a marketingre gyúr.
Elégedett vagyok a dolgok alakulásával is. Ahogy a szereplőkkel is nagyon megbarátkoztam. És bevallom még David hasonlatai, metaforái is tetszenek. Akármilyen bénák is olykor. Megant is egy összetettebb figurának látom, és ezt nem rontja el szerencsére. A Prof csak most kezd érdekes lenni számomra.
A befejező kötet majd eldönti meg lesz-e az az öt csillag. Én szurkolok neki. Kíváncsi vagyok mit vállal be a végére. *Kérlek ne legyen rózsikásanfőbbszereplőáldozatnélkülihaboska az egész. Vagy ha igen, hihetően, kecsenen csinálja.*

>!
ViveEe P
Brandon Sanderson: Tűzlény

Imádooom! Nagyon betalált nálam ez a világ. Mégtöbb Idolt ismerhetünk meg, és a Vészről is picit több információnk lett. :) A gyengeségekre vonatkozó elmélet nagyon tetszik. Az akciójelenetek ütősek, és izgalmasak. Regália tényleg a legagyafúrtabb lény a világon. Jól bevitt a málnásba. Amúgy nekem is kell egy kémsugár! Mit össze lehetne akciózni vele! :D A szerelmi szál is számomra nagyon aranyos és őszinte, mindenféle nyáladzás nélkül. Nagyon tetszik a lezárása a könyvnek, szerintem így egy sokkal izgalmasabb utolsó kötetet várhatunk, mintha egy vadiúj, ismeretlen főidollal lenne megint dolgunk. Ami mellesleg hol van már???? Nem bírom kivárni! :) Ismét nem találok hibát a könyvben.

1 hozzászólás
>!
Dominik_Blasir 
Brandon Sanderson: Tűzlény

Mit mondjak, a Sanderson-féle kreatív írás nekem még mindig nagyon fekszik.
De nem itt akartam kezdeni. Hanem ott, hogy vajon miért jelenik meg hazánkban ilyen kevés fiúknak szóló ifjúsági / YA irodalom? Válaszom nincs, pedig amúgy kíváncsi lennék rá. Sanderson legújabb sorozata persze csak annyiban YA, hogy hangvételét, „komolyságát” leginkább ebben a közegben lehet a helyén értelmezni, amúgy természetesen ugyanolyan szórakoztató lehet mindenki számára, akit érdekel ez a szupergonoszok által uralt disztópia, és nem rémül meg attól, hogy húszéves főhősünk néha inkább 16-nak tűnik. De ennyi legyen a legnagyobb probléma, a Tűzlény ugyanis remekül játszik el azzal a gondolattal, hogy jó-jó, megöltük a gonoszt, de mi van most? még mindig ott van egy rakatnyi gonosz! egyáltalán, jó ötlet volt megölni?.
Egyébként a Tűzlény mintha a szokásosnál is jobban koncentrált volna a kérdésekre és a rejtélyekre, de szerencsére adott néhány igen érdekes választ is – hogy aztán a befejezés után azért még maradjon már megválaszolandó a tarsolyban… A szereplők még mindig szimpatikusak, a világ még mindig nagyon érdekes – másra azt hiszem, most nincs is szükség.
Szóval én újfent remekül szórakoztam. Jöhet a következő.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-12-03+…

2 hozzászólás
>!
Szilvi00 P
Brandon Sanderson: Tűzlény

Továbbra is imádom Sanderson stílusát és ahogy szövögeti a szálakat, a végére mindig tartogat valami váratlant és meglepőt.
Tetszett az új a helyszín is. A vízzel elárasztott város fluoreszkáló gyümölcsökkel és felhőkarcolókban burjánzó növényekkel. Regália ravasz és félelmetes Főidol, aki új kihívások elé állította a Leszámolókat.
Arra gondoltam, hogy egy béna hasonlattal indítom az értékelésemet. De azt csak az értené illetve díjazná, aki olvasta a könyvet, szóval inkább nem tettem:D Davidet ebben úgysem tudnám felülmúlni, mert ilyen pocsék hasonlatokat életemben nem olvastam. Ő bókolási szándékkel képes egy krumplihoz hasonlítani szíve hölgyét?! Jókat mulattam:D
Szóval a rengeteg akció és izgalom mellett humoros és szórakoztató is volt, egy kevés romantikával megfűszerezve. Nem is kell ennél több!

>!
Shanara
Brandon Sanderson: Tűzlény

"Már az első részben is érdekes dolgok derültek ki, de biztos voltam benne, hogy Sanderson nem áll meg ennyinél. És már megint igazam volt. Az íróra jellemző, hogy nála semmi sem fekete vagy fehér, amiről azt hisszük, hogy rossz, egy másik nézőpontból akár kevésbé rossz vagy még esetleg kifejezetten jó cselekedet is lehet – imád az ellentétekkel és az árnyalatokkal játszani. (…)
A szerző nagyon ötletesen oldotta meg az első kötetben felvázolt és megismert világ színesítésének módját azzal, hogy Új-Chicagó, az acélváros után most egy másik nagyvárosba helyezte át a fő cselekményt. Ez a módszer kifejezetten alkalmas arra, hogy szemléletesse, mekkora befolyással van az adott főidol képessége a végeredményre, az új élettérre. (…)

Sanderson nagyon ért a szórakoztatáshoz és tudja, hogy ehhez mire van szükség. Az adalékokat jó aránnyal keveri össze, ragasztónak ott a cselekmény, és ha néha úgy érzi is az olvasó, hogy egy-egy rész mintha kicsit rágósabb lenne – azaz lassabb vagy unalmasabb –, később rájön arra is, hogy még az sem véletlenül sikerült olyanra. (…) Az olvasó pedig eljátszik a gondolattal, hogy mi lett volna ha… De nincs másként, mert a szerző erre vagy éppen arra csavarta a történet szálát, megrángatta a szereplőket, aztán meg előtérbe tolt egy olyan befejezést, amitől csak a hajamat tépem. Mert már megint kitolt velem… Mi ez, ha nem függővég a javából? (…)

(…) ez egy nagyon élvezhető, cselekményes, érdekes sztori, amelynek a legfontosabb jellemzője, hogy minden korosztály számára – aki kedveli a fantasy műveket – kellemes kikapcsolódást nyújt. Talán – egy nagyon haloványan – rózsaszínebbre sikerült ez a kötet, mint az előző, mert David érzelmei hevesebben lobognak, illetve eltökéltebb, mint korábban volt. (…) A világ nyílik, színesedik, a szereplők új helyzetekbe kerülnek, de ami a legfontosabb, hogy a feltárt ismeretek egymásra épülnek. Tudom, hogy amit most olvastam az nem csak a kezdő és a befejező kötet közötti kitöltő rész, hanem részese lehettem a végső összecsapás szempontjából lényeges eseményeknek. És nem mellesleg: megint nagyon jól szórakoztam. Bár az első rész – talán az újdonság varázsa miatt – egy árnyalatnyival jobban tetszett."
Bővebben: https://shanarablog.blogspot.hu/2017/07/brandon-sanders…

>!
ftamas
Brandon Sanderson: Tűzlény

Sandreson ott folytatta, ahol az előzőt abbahagyta. A sztori nem laposodik le, végig izgalmas és akciódús. Remek film lenne belőle, úgyhogy, ha valaki megrendezi, akkor remélem az a valaki ért is majd hozzá! Maga a helyszín ismételten egy város, tehát senki ne számítson nagy világbemutatóra, de az ötletes. Viszont nem a helyek, hanem az idolok kidolgozására ( no meg a töménytelen akcióra ) koncentrál a történet, amely az előző részhez képest előre is lép.Remélem sok Sanderson jelenik meg majd kis hazánkban!

Egy dolog zavart csak. A fordító néha elég gyerekes nyelvezetet választott. pl „Mert sajt!”, ami még általános iskolában elment, de én már rég kinőttem belőle. Remélem a fordító is kinövi hamarosan…

>!
Ananiila
Brandon Sanderson: Tűzlény

Először is köszönöm a Delta Vision-nek, hogy végre normális betűméretben és sorközzel adták ki ezt a könyvet, így nem kellett már kora este abbahagynom az olvasást a fáradt szemeim miatt. (ezt más DV könyveknél is üdvözölném)
Az első részhez hasonlóan ez a történet is vászonra termett.
Sanderson olyan részletgazdagon (és mégis unalomtól mentesen) ír, hogy azonnal látom a történéseket ahogy azt a filmvásznon elképzelem.
Igazán váratlan fordulatokkal folytatódott David és az Idolok története, sikerült meglepnie az írónak. Sok minden kiderült magáról a Vészről is, de rengeteg kérdés még megválaszolatlan maradt.
Én bizony hiányoltam Codyt és történeteit, remélem a következő részben ismét nagyobb szerephez jut Abrahammal együtt.
És természetesen ez a rész is úgy ért véget, hogy azonnal a folytatásért kiált.

1 hozzászólás
>!
Agatha
Brandon Sanderson: Tűzlény

Nagyon tetszett a sorozat folytatása is, főleg, hogy egy másik városba került a helyszín. Annyira piszkálta a fantáziámat egész Babilard spoiler működése, fokozták a feszültséget az új Idolok képességei és persze az új csapattal új szereplőink lettek.
Nagyon bírom a sorozatban, hogy olyan, mintha egy valódi 19 éves írta volna meg az életét, a szavak, a reakciók igazán hitelesek spoiler
Lehet kritizálni a könyvet – mert úgy 1/3-dal rövidebb változatával egy feszesebb haladósabb regényt kapunk, és azért kitaláltam a végén a nagy csattanót (na jó, mondjuk, hogy erősen gyanús volt), de alig várom, hogy folytathassam.

>!
kvzs P
Brandon Sanderson: Tűzlény

Ez a Sanderson nagyon szórakoztatóan tud írni (lassan minden könyvének az értékelését ezzel kezdem…).
Szerencsére sikerült következetesen és jól tovább vinnie az első könyvben bemutatott világot úgy, hogy nem ismételte (nagyon) önmagát. A Leszámolók még mindig küzdenek, az Idolok még mindig ellenségnek számítanak, a főszereplőnk még mindig egy kicsit dilis kölyök. Ezen túl viszont érdekes kérdéseket vet föl, és kicsit jobban megmutatja az Idolok világát, működését hátterét.
Volt ugyan néhány logikátlanság és furcsaság a könyvben, de szerencsére ezek nem rontották a történet élvezeti értékét, szóval kikapcsolódásnak tökéletes megoldás.


Népszerű idézetek

>!
Szilvi00 P

– Ne csinálj hülyeséget!
– Ne aggódj! – suttogtam a vonalba. – Profi vagyok hülyeségből.
– Micsoda?
– Mármint… messziről kilövöm a hülyeséget, mert olyan jól ismerem. Ahogyan a szellemirtó a szellemek búvóhelyét. Olyan vagyok én is. Hülyeségirtó.
– Ne mondd ki többé ezt a szót! – sóhajtott fel a Prof.

Kapcsolódó szócikkek: David Charleston · Jonathan Phaedrus (Prof)
>!
Szilvi00 P

Íme, az igazi próbatétel! Rendíthetetlennek lenni, míg mások megtörnek.

>!
Szilvi00 P

– Minden szervezetnek szüksége van jó szakácsra és jó temetkezési vállalkozóra. Két örök dolog: étel és halál.

Kapcsolódó szócikkek: Exel
1 hozzászólás
>!
Szilvi00 P

Ha létezik az egész emberiségre érvényes állítás, akkor az az, hogy idővel mindent megtanulunk erjeszteni.

Kapcsolódó szócikkek: David Charleston
>!
Szilvi00 P

Abszolút nem voltam kocka. Csupán az a típus, aki sokat van egyedül, és teljességgel egyetlen, mindent elsöprő dologra összpontosítja a figyelmét.

Kapcsolódó szócikkek: David Charleston
>!
Szilvi00 P

Muszáj mondanom neki még valamit. Valami romantikusat. Valamit, ami leveszi a lábáról.
– Olyan vagy, mint egy krumpli! – ordítottam kétségbeesetten. – Krumpli az aknamezőn!
….
– Krumpliii? Ez a max, ami kitelik tőled? Ez komoly?
– Hiszen logikus – magyaráztam. – Figyelj csak, képzeld el, hogy egy aknamezőn sétálsz, és azon parázol, mikor repülsz a levegőbe. És egyszer csak rálépsz valamire. Már azt hiszed, halott vagy. De kiderül, hogy csak egy krumpli! Iszonyúan örülsz, hogy ezt a csodát találtad ahelyett a szörnyűség helyett. Ez vagy te, Megan. Nekem.

>!
Szilvi00 P

– Közepes lőtávú kéne. 5,56-os jó lesz?
– Gondolom.
– AR-15-ös?
– Uhh, AR-15-ös? Szeretném, ha nem mondana csődöt kéthetente – egyébként pedig minden valamirevaló harcos M16-ossal vagy M4-essel járkál mostanában.
– G7?
– Nem elég pontos.
– FAL?
– Egy 7,62-es? Talán – tűnődtem. – Bár utálom a ravaszukat.
– Esküszöm, olyan vagy, mint a nők cipővásárláskor! – morogta Abraham.
– Hé! Ez sértő! – Sok nőt ismertem, akik válogatósabbak voltak a fegyvereiket illetően, mint cipővásárláskor.

>!
Szilvi00 P

– Meglepődnél, ha tudnád, mennyi lehetetlennek hitt tettre képes az ember!

>!
Szilvi00 P

– Isten hozott Újjáépített Babilonban, David! (…) – Isten hozott a legrejtélyesebb városban!

Kapcsolódó szócikkek: Jonathan Phaedrus (Prof)
>!
Szilvi00 P

A szikrába is! Egy óriás! Mintha az egyik favágó felfalt volna egy másik favágót, és erejük egyetlen óriásfavágóban volna…

Kapcsolódó szócikkek: David Charleston

A sorozat következő kötete

Leszámolók sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: A burok
Nalini Singh: Feloldozás
Isaac Marion: Eleven testek
J. L. Armentrout: Origin
Cassandra Clare: Üvegváros
Karen Marie Moning: Rossz hold kelt fel
Richelle Mead: A halál csókja
Julie Kagawa: The Iron Queen – Vaskirálynő
Rick Riordan: A villámtolvaj
Rachel Vincent: Prey – Préda