The ​Well of Ascension (Mistborn 2.) 46 csillagozás

Brandon Sanderson: The Well of Ascension Brandon Sanderson: The Well of Ascension Brandon Sanderson: The Well of Ascension Brandon Sanderson: The Well of Ascension Brandon Sanderson: The Well of Ascension Brandon Sanderson: The Well of Ascension Brandon Sanderson: The Well of Ascension Brandon Sanderson: The Well of Ascension Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The ​impossible has been accomplished. The Lord Ruler – the man who claimed to be god incarnate and brutally ruled the world for a thousand years – has been vanquished. But Kelsier, the hero who masterminded that triumph, is dead too, and now the awesome task of building a new world has been left to his young protege, Vin, the former street urchin who is now the most powerful Mistborn in the land, and to the idealistic young nobleman she loves. As Kelsier's protege and slayer of the Lord Ruler she is now venerated by a budding new religion, a distinction that makes her intensely uncomfortable. Even more worrying, the mists have begun behaving strangely since the Lord Ruler died, and seem to harbor a strange vaporous entity that haunts her.
Stopping assassins may keep Vin's Mistborn skills sharp, but it's the least of her problems. Luthadel, the largest city of the former empire, doesn't run itself, and Vin and the other members of Kelsier's crew, who lead the revolution, must… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
816 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250318572
>!
Gollancz, London, 2017
880 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781473223080
>!
GraphicAudio, Rockville, 2014
ISBN: 9781628510614

5 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Vin · Elend Venture · Sazed · Tindwyl


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

hpatrik97>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Lord Ruler!

Ez a könyv!

Egy örökkévalóságig tartott elolvasnom (pontosan két hétig), mivel egy majdnem 800 oldalas, masszív fantasyról van szó, ráadásul angolul. De megbirkóztam vele, és minden sorát élveztem.

Továbbra is fantasztikusnak találom Branden Sanderson írásstílusát, eszméletlen milyen profin építette fel ezt a világot, a cselekmény, a karaktereket, ezt az egész allomanta rendszert. Fantasztikus! A fél csillag levonás azért, mert nagyon érezhető volt a regényen, hogy épít az utolsó részre. Még jó, hogy előre megrendeltem a harmadik részt, amit hamarosan el is kezdek.

sepa I>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Hú, hát ez hosszú volt. Tényleg érezhető rajta egy kicsit, hogy ez amolyan átvezető kötet, és olyan dolgoknak ágyaz meg, amik majd a befejező részben lesznek igazán érdekesek. Elend fejlődése alapvetően tetszik, Vin nyafogása már kevésbé, mert csak kb. a könyv utolsó harmadában hagyja abba, és úgy alapvetően szerintem Vin egy rettenetes karakter, bár azért vannak neki is awesome pillanatai, csak ne látnánk bele a fejébe olyan sokszor… Az viszont pozitív, hogy Sanderson többet foglalkozott a „mellékszereplőkkel” – közülük szerintem Breeze volt a legérdekesebb: menő megismerni egy olyan ember gondolatait, nézőpontját, akinek az az alapbeállítása, hogy más emberek érzelmeit befolyásolja.
A mágiarendszer tovább mélyül, és bár a rejtélyek közül vannak dolgok, amikre hamar rá lehet jönni, Sanderson az igazán fontos részleteket olyan finoman adagolja, hogy azok tényleg csak a kötet végén állnak össze.
A könyv most is tele van harccal, ami csak azért baj, mert a sztori első harmadában agyatlan ugrabugrálás az egész, szóval nem könnyű komolyan venni és élvezni azokat a részeket. Aztán persze később ez is jobb lesz, de annyira, hogy néha nem akartam leszállni a villamosról, és nem egyszer jártam úgy, hogy otthon csak éjfélkor hagytam abba az olvasást.
Szóval itt is megéri túlélni az első nagyjából száz-százötven oldalt (e-könyvben olvastam, szóval nehéz megmondani), mert utána viszont nem enged a sztori, hanem egyenesen lök tovább a befejező kötet felé.

Luki>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Sanderson továbbra is zseniálisan ír, bár kicsit azt éreztem a könyvön, hogy átvezető kötet, sokkal több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, és ez időnként elég frusztráló tud lenni.
Ami nagyon tetszett, hogy ebben a kötetben több mellékszereplőt is (régieket és újakat egyaránt) jobban megismerünk, és nem csak a főhősöknek jut részletesebb jellemábrázolás. És persze a világépítés ebben a részben is lenyűgöző. Viszont a történet néhány (relatíve kevés, de lényeges) pontjával nem vagyok kibékülve, mert kicsit erőltetettnek éreztem őket (de nem szeretnék spoilerezni). És bár az események elég lassan indulnak be, aztán annyira felgyorsulnak, hogy a könyv legvége szinte elsietettnek, összecsapottnak érződik.
Minden hibája ellenére mégis lebilincselő olvasmány, és előre is elnézést kérek azoktól a barátaimtól és üzletfeleimtől, akiket jó eséllyel addig fogok zaklatni (főleg @Röfipingvin-t) amíg bele nem kezdenek a sorozatba. Merthogy tényleg nagyon, de nagyon jó.

Rosta_Zsolt>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Jól viszi tovább az előző rész történetét, ha valakinek bejött a Last Empire, akkor mindenképp érdemes elolvasnia.
Sokkal több politika van ugyan benne (és végtelen önsanyargatós belső monológ), de mélyebben megismerhetjük a Sanderson által felépített világ működését, és ami még fontosabb, mélyebb betekintést kaphatunk a Lord Ruler életébe.

áfonyamuffin>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Őszintén szólva még mindig nem tudom, hogy a 4 csillagos értékelés a legmegfelelőbb ehhez a könyvhöz, főleg mivel van sok jó és kevésbé jó része, ami miatt még mindig nem vagyok benne teljesen biztos. Az írásstílusa még mindig fenomenális és még mindig nagyon tetszik, ahogyan Sanderson felépíti a sorozat világát, és hozzá ad, anélkül, hogy az nem odaillőnek érződne. Ennek a könyvnek a története egy kicsit lassabban haladt, mint az elsőé. Olyan érzésem volt, hogy egyes részeken túl lett húzva, míg más részeket meg elsietett. Kifejezetten tetszett a két könyv közötti eltelt idő bemutatása, jó volt visszatérni úgy a világba, hogy az már valamilyen rendben volt az első könyv végéhez képest. A vallások még mindig jelentős szerepet töltenek be a könyvben és fontos kérdéseket vetnek fel, főleg az emberek életében betöltött szerepét illetően. Mivel tényleg nagyon érdekesnek találom ezt a témát, ezért is nagyon tetszett ez az aspektusa a könyvnek.

Próbáltam kedvelni Vint, de a könyv nagy részében egyszerűen nem ment. Folyamatosan úgy tűnt, hogy a legkisebb dolgok miatt is nyavalyog, és sokszor csinált olyan dolgokat, amik egyáltalán nem passzoltak a karakteréhez. Mivel nagyon kevés női karakter jelenik meg a történetben (ebben a kötetben még kettőt kaptunk, de így is a férfi karakterek vannak többségben) tényleg nagyon szerettem volna Vint kedvelni, de ez igen csak nehéz. Esetleg a vége felé történt némi változás ezzel kapcsolatban, a viselkedése ott már reményt adott, talán még is megtudom őt kedvelni a harmadik kötetben. Meglátjuk.

Bővebben a blogon: https://berriesandbooksblog.wordpress.com/2018/11/20/th…

ujhelyiz P>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Hasonlóan az előző kötethez, egy fiatal lány szemszögéből követjük az Utolsó Birodalom sorsát, miközben részben megértjük, mi történt 1000 évvel korábban a hőssel, másrészt látjuk, hogy a politikai intrikák hogyan alakítják a mindennapokat.

A könyv közvetlen folytatás, épít az előző kötet egyedi világára és mágiarendszerére (ahol a kettő szorosan összefügg), miközben új elemeket ad hozzá. Ugyanakkor határozottan középső kötet: nagyrészt azzal foglalkozik, hogy az első rész hősei mit kezdenek a helyzetükkel, mitől lesznek hősök, illetve magabiztosak-e. Ezen felül a hős útját azon a ponton zárja le, ahol egy nagyobb csata után mégis minden veszélybe kerül, és feltétlenül tudnunk kell, hogy a szakadék szélén lógó főhősünkkel mi is fog történni a jövőben.

A könyv alapvetően ugyanolyan, mint az első: a történet még mindig epikus, a világ részletesebben ki van fejtve, és a főszereplők is nagyjából hihetőek (bár kissé klisések). Pont emiatt viszont csak akkor érdemes elolvasni, ha az első rész tetszett, és hajlandóak vagyunk folytatni is a sorozatot.

Zurelily P>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Ennél a résznél azt éreztem, hogy nagyon hosszú. Sajnos szerintem egy kicsit túlírt. Elöljáróban megjegyezném, hogy nagyjából 90%-át audiobook formátumban fogyasztottam el (zseniálisan jó az előadó, Michael Kramer; ajánlom!) de még így is úgy éreztem, hogy nagyon, nagyon hosszú.

Sokak szerint unalmasabb ez a rész, mint az első. Én nem éreztem így, sőt: élveztem, és voltak kiemelkedő aspektusai. Néhányat most megemlítenék.

Sazed. Magasan az egyik legjobb szereplő ebben a kötetben, a karakterfejlődése lenyűgöző. Tetszett az is, hogy Tindwyl visszakerült az életébe. spoiler

Elend. Az előző részhez írt véleményemben miatta panaszkodtam, pontosabban új pozíciója miatt. Sanderson nagyon szépen kezeli ezt itt, ezért mindenképpen plusz pont jár. Ez egy olyan része a történetnek, amiben megmutatkozik az író nagyszerűsége. Minden, ami nem tetszett ezzel kapcsolatban, itt szóba került, és bizony, Elend nagyon sok mindenen keresztülmegy a könyv végéig. Néha túlságosan makacsul ragaszkodik az elveihez, és szenved is emiatt, de azt hiszem, én is így tennék a helyében (és ezért is idegesített ez nagyon.) A végére azonban kellemesen csalódtam Elendben. spoiler

OreSeur. Eleinte azt hittem, hogy nagyon unni fogom Vin és OreSeur párosat, de végül az ő kapcsolatuk lett az egyik legemberibb és számomra a legérdekesebb. spoiler

Végigolvasva az eddigi véleményemet, rá kellett jönnöm, hogy számomra a karakterek tették értékessé a könyvet. Holott az előző könyvnél a karakterek miatt is panaszkodtam kicsit, tehát ez is egy olyan pont, amiben Sanderson emelni tudta a tétet.

Néhány dolog, ami nem tetszett. Sajnos Vin továbbra is a leggyengébb pontja a történetnek, és jelenleg nem tudom elképzelni, hogy megszerethetem a továbbiakban. Az Elend-Vin páros is gyengécske volt szerintem, én egyáltalán nem érzem azt, hogy ők összeillenének. Eleinte örültem Zane megjelenésének, de a végére olyan érzésem lett vele kapcsolatban, hogy csak egyetlen célt szolgál a jelenléte, így kicsit “töltelék” szereplőnek tűnik nekem. spoiler

Az ostrom felejthető volt, de tény, hogy párhuzamosan olvastam ezt a könyvet a Malazan harmadik részével, ami véleményem szerint a military fantasy koronázatlan királya. A jég emlékezetében olvastam életemben a legjobban megírt ostromot, így ebben a kötetben ez igencsak egyszerűnek, némiképpen kevésnek tűnt.

Végülis ez egy érdekes könyv volt, néhány nagyon erős karakterrel, de továbbra sem éreztem öt csillagosnak. Megint bajban vagyok az értékeléssel, de talán egy hajszálnyival jobban élveztem ezt a kötetet, mint az elsőt, csak kár, hogy nem lett rövidebb.

kaen>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Méltó folytatása az első kötetnek. A megszokott remek szereplők, érdekes és kissé nyomasztó világ és fordulatos történet, ahogy az egy jó fantasyhez illik. :)

Kaosmagier>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Általában azt mondják, hogy a trilógiák második (összekötő) része nem olyan izgalmas mint a másik kettő. Nos, ebben a trilógiában erről szó sincs, a második könyv simán hozta az első könyv szintjét, sőt a vége szerintem még nagyobbat is ütött.

Az első könyv átütő győzelemmel végződött, de persze kiderül, hogy a problémák ennél sokkal nagyobbak és egy zsarnok isten megölése nem oldotta meg őket, sőt… Ez az elem nekem nagyon tetszett, ahogy a birodalom összeomlása nem vonta maga után egy igazságos kormány kialakulását, helyette hatalmi űr keletkezett, amit többféle uralkodói stílussal próbáltak betölteni, melyek egymás ellen versenyeztek a teljes birodalom vezetéséért. spoiler

Ez a rész nagyon sokat foglalkozik a „Hero of Ages” legendájával, hogy ki az és mikor/egyáltalán teljesült-e a jóslat vagy még várat magára. Megint nagyon tetszett az, hogy a könyv tele van szórva utalásokkal, így ha ügyes vagy, akkor pont össze tudod rakni az elemeket, mielőtt az a történetben kifejtésre kerül. Ez folyamatos gondolkodásra késztet, egy idő után minden részlet gyanúsnak tűnik (és sok esetben tényleg kiderül, hogy van jelentősége az adott félmondatnak…).

A világ is kibővült, jobban megismerkedünk az Uralkodó „nem emberi” alkotásaival, akikkel eddig csak külsősként vagy említés szintjén találkoztunk. A Mistwrath-ok és Kandrák ötlete engem már az első könyvben megfogott, ebben a könyvben pedig bővebben kifejtették, hogy mi is teszi őket speciálissá.
Emellett mélyebb bemutatásra kerül a Ferurchemy, ahol bizonyos képességeket eltárolhatunk fémekben, hogy azt később (akár koncentrált formában is) felhasználhassunk. Mivel ez a képesség nagy vonalakban már ismert volt, így annyira nem tudott újat mutatni ebben a könyvben. Annyira nem is jött be nekem, bár ehhez hozzájárult, hogy Sazed nem volt igazán harcos szereplő, így a tudástáron kívül nem is nagyon használta a képességeit (ellentétben pl. Kelsierrel az első könyvből). Egy dolog volt, ami nagyon tetszett: hogy a súlynál a „tárolást” és a „felhasználást” is fel lehet használni, ez nagyon okos ötlet volt. De összességben izgalmasabb volt, amikor az új fémeket fedezték fel a Allomancy-hoz, illetve az ehhez kapcsolódó extra képességek kiderítése.

A vége nagyon tetszett, dramatikus volt és a végén csúnya fordulatot vett, amire szerintem senki sem számított. Mikor befejeztem, kellett pár óra, mire leülepedett minden amit olvastam (és nekiálltam a következő könyvnek!).

leventesan>!
Brandon Sanderson: The Well of Ascension

Egyre gyorsabban ragom at magam ezen a sorozaton. A masodik konyv is stabilan hozza az elso szinvonalat, bar itt maga a sztori talan picit vontatottabb, de a karakterek ebbol adodoan meg tobb teret nyernek. Az elso konyv fotemaja, a Hit, az itt is visszakacsint, de nem ismetlodo motivum kent hanem egy teljesen uj perspektivabol mutatja be az iro, a Hit targya szemszogebol.
A karakterek egyre komplexebbek, es a szerelmi szaltol meg most sem kapok idegbajt, sot, talan az egyik leg gondosabban megirt es leg izlesesebb romantikus szal amit az utobb idoben olvastam. Az pedig amint szepen gondosan kidolgozza, az idealistat, a hivot, a szkeptikust, a katonat es meg sok mas karaktert aztan sorra tokon rugja mindet, azert pedig kulon pacsi jar az ironak. Egytol egyig az osszes karakter utja gorongyos es ez ad nekik valodi melyseget.
Nagyon ajanlani ugyerzem nem kell a masodik kotett, aki elkezdte az elso es tetszett neki az valoszinuleg lenduletbol fogja olvasni tovabb a trilogiat, de melto folytatasa ez a Last Empire-nek


Népszerű idézetek

leventesan>!

A man was defined not by his flaws, but by how he overcame them.

áfonyamuffin>!

„Vin isn't… like other women.”
Tindwyl raised an eyebrow, her voice softening slightly. „I think that the more women you come to know, Your Magesty, the more you'll find that statement applies to all of them.”

235. oldal

áfonyamuffin>!

Elend turned to Ham. „I have a question for you, Ham.” Ham raised an eyebrow.
„How insane are you feeling at the moment?”

513. oldal

áfonyamuffin>!

„Stay here, wait to see if I get back. If I don't, tell Vin what happened.”
„Sure, I'll tell her,” Ham said wryly. „Then I'll proceed to remove her daggers from my chest.”

515. oldal

áfonyamuffin>!

„Good men die quickly in this world, Allrianne,” Cett said. „I know–I've killed enough of them.”

628. oldal

áfonyamuffin>!

You want an army? Give me more than one year to train it. Right now, I'd barely trust those boys against a mob of old women with sticks.

63. oldal

Anna_I >!

I write these words in steel, for anything not set in metal cannot be trusted.

leventesan>!

“Good men don't become legends," he said quietly.
„Good men don't need to become legends.” She opened her eyes, looking up at him. "They just do what's right anyway.”

Anna_I >!

Don't worry that you aren't giving people what they want. Give them who you are, and let that be enough.

Kapcsolódó szócikkek: Tindwyl · Vin

A sorozat következő kötete

Mistborn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond E. Feist: Magician
N. K. Jemisin: The Fifth Season
Peter V. Brett: The Desert Spear
Elizabeth Bear: Range of Ghosts
Anthony Ryan: The Waking Fire
Mary E. Pearson: The Heart of Betrayal
Marie Lu: The Young Elites
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night
Sarah J. Maas: A Court of Frost and Starlight
Renée Ahdieh: The Rose & the Dagger