The ​Hero of Ages (Mistborn 3.) 25 csillagozás

Brandon Sanderson: The Hero of Ages Brandon Sanderson: The Hero of Ages Brandon Sanderson: The Hero of Ages Brandon Sanderson: The Hero of Ages Brandon Sanderson: The Hero of Ages Brandon Sanderson: The Hero of Ages

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

This adventure brings the Mistborn epic fantasy trilogy (after 2007's The Well of Ascension) to a dramatic and surprising climax. Tricked into releasing the evil spirit Ruin while attempting to close the Well of Ascension, new emperor Elend Venture and his wife, the assassin Vin, are now hard-pressed to save the world from Ruin's deadly Inquisitors, the insidious lethal mists called the Deepness and the increasingly heavy falls of black ash that threaten to bury the land and starve its inhabitants. As the duo search for the last of the former emperor's cache of atium, source of the strongest Mistborn energies, they battle Ruin's forces as well as monsters and prophetic powers. Sanderson's saga of consequences offers complex characters and a compelling plot, asking hard questions about loyalty, faith and responsibility.

Eredeti megjelenés éve: 2008

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Elend Venture


Kedvencelte 8

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
pattsims97
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

Több mint két hétig olvastam ezt a könyvet, ami nálam rettenetesen soknak számít, de megérte. Így, hogy nem siettem vele, sokkal jobban el tudtam merülni a történetben, jobban tudtam egyesülni a karakterekkel, és átadni magam ennek a fenomenális befejezésnek.

Egyszerűen le vagyok nyűgözve. Nem tudok róla rosszat mondani. Minden ki volt fejtve, miden el volt magyarázva, mindennek megtudtuk az okát. Tele volt meglepetésekkel, fordulatokkal, és olyan szívszorító pillanatokkal, hogy én azt hittem, ott halok meg a könyv fölött.

Még sosem olvastam ehhez a trilógiához foghatót!

>!
sepa I
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

Lord Ruler, ez mennyire jó volt már!
El se hiszem, de megkedveltem Vint, és valahogy… összecsiszolódtak Elenddel. Egészen jól kiegészítették egymást így az utolsó részre, és végre nem arról szólt a könyv fele, hogy meg kell védeni a nemes ficsúrt, akit mindenki meg akar ölni.
Azt hiszem, ebben a részben Sazed szála volt a legkevésbé érdekes – valószínűleg azért, mert ebben a könyvben Sanderson is vele szenvedett a legtöbbet. Habár tény, hogy a kötet második felében már Sazed sem depizik és hitetlenkedik annyit. (Nyilván megértem, hogy miért érezte rosszul magát és miért indult el ezen az úton, csak… hát, volt az övénél érdekesebb és talán hitelesebb szál is.)
A világépítés végigdübörög a köteten, de most már olyan igazán látványosan: minden fejezet elején újabb és újabb kérdésekre kapunk választ, és aztán persze az utolsó két fejezetben csak fogjuk a fejünket, hogy mennyire awesome és alaposan összerakott ez az egész trilógia. Tény, hogy a cselekményben több olyan dolog is van, amelyekre nehéz nem rájönni még azelőtt, hogy azokat Sanderson felfedné előttünk, valamint a lezárás is szinte hipp-hopp megtörténik, de nem tudom, ezzel csak én voltam-e így, vagy azért más is biztosra mondta volna például azt, hogy ki a korok hőse.
Az tuti, hogy egyes részeknél mintha pici bombák robbantak volna a fejemben, ahogy megértettem az első kötet óta elültetett nyomokat és utalásokat.
És akkor most jöhetnek a Sanderson honlapján található annotációk…

>!
áfonyamuffin P
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

Meg kell mondjam ennek a könyvnek a vége teljesen tönkre tett. A történet most is olyan komplex, mint az előző kettő, és mivel kevesebb karakter maradt, akikre fókuszálhat a történet, így jobban meg is ismerkedhetünk velük. Mellesleg ebben a könyvben végre több várossal is találkozunk, amelyek az Uralkodó irányítása alatt voltak, és láthatjuk hogyan működnek azután, hogy az Uralkodó meghalt. Mivel imádom az ilyen dolgokat nagyon is élveztem ezekről olvasni. Jobban megismerjük Romlást is, belelátunk ennek a hihetetlen erőnek a működésébe, például hogyan befolyásol embereket maga körül. Ezek mellett pedig még többet tudunk meg a kandrákról és a kolossról, honnan jöttek, stb. Ami szintén nagyon érdekes volt. Jó pár csavar van a történetben, ami miatt végig pattanásig feszültek az idegeim. Összességében a történetből még mindig hiányoznak a női szereplők és a karakterek sokszínűsége. Igaz a könyv eredetileg 2008-ban lett kiadva, ami megmagyarázza, de nem mentesíti ez alól az írót. Nagyon érdekes volt, ahogyan a könyv bemutatta milyen is egy ilyen hatalmas erő ellen a küzdelem, nagyon jól megragadta a reménytelenség érzetét, amit az ember egy ilyen erős ellenféllel szemben érezhet.

Bővebben a blogon: https://berriesandbooksblog.wordpress.com/2018/12/11/th…

>!
kaen
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

És végül az utolsó kötet: szerencsére ez is hozta a többiek színvonalát, bár nekem a vége egy egész kicsit túl sok volt. Végre részletesen kiderült a kedvenc mágaaformám is. :)

>!
Kaosmagier
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

Meglehetősen érdekes, csavarokban gazdag könyv volt. Be kell vallanom, hogy mikor elkezdtem olvasni ezt a harmadik (befejező) részt, teljesen más irányt (és befejezést) képzeltem el a könyvnek, de a történet többszörösen felülmúlta minden elképzeléseimet…

A világról nagyon sok új dolgot megtudunk, furcsa érzés volt, hogy annak ellenére, hogy elolvastam az első két könyvet és azt hittem nagyjából már minden kiderült a világról, hirtelen az a kevés „ismeretlen” újabb és újabb kérdéseket vetett fel és és oldott meg. Elég komolyan át kellett értékelnem erről a világról alkotott képem és habár még mindig fenntartom, hogy kicsit „túl van rendszerezve” az egész, az viszont igaz, hogy a végére a legtöbb általam érzett hiányosság varázslatos módon helyrebillent és kitisztult, egy csomó kis részlet ami felett elsiklottam (vagy nem, ha!) végül kulcsfontosságú történetelemnek bizonyult.

Végre megismerhetjük az utolsó fém bázisú erő, a Hemalurgy titkát is, amire már az első könyvben is utalgattak, de az író eddig végig kényesen kerülte a témát. spoiler

A karakterekről nagyon nem tudok újat mondani, a két főhős Vin és Elend most nem voltak annyira jól megformálva, bár ez lehet, hogy szándékos volt spoiler. Viszont az tetszett, hogy a mellékszereplőknek kimondottan nagy jelentőséget és szerepeket tulajdonítottak.

A befejezés annyira nem tetszett nekem, habár egy logikus lezárása volt a könyvnek. Annak ellenére, hogy meglepő volt, a könyv vége nem volt annyira izgalmas mint az első két köteté, spoilersokat veszített a történet a felgyülemlett várakozásból.

>!
ujhelyiz P
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

Ezen a könyvön most komolyan pozitívan meglepődtem. És még meglepőbb módon Sandersonnak nem ez az első ilyen meglepetése, az Idő Kereke sorozatot is remekül zárta le; sokkal jobban, mint az előtte íródott kötetek alapján remélni lehetett…

Az első két kötet alapvetően korrektül megírt tucatfantasynek tűnt (leszámítva a mágiarendszert), aztán itt most hirtelen meglepően mélyre váltott: istenek és hősök, vallások és álmok, hitek és a múlt árnyai keverednek. A tét folyamatosan emelkedik, tényleg a világ pusztulásával fenyeget, de a végén szerencsére nem pukkan ki, és sikerül (szerintem) megfelelő lezárást adni az egésznek.

A főbb szereplők megfelelően ki lettek fejtve (legalábbis a műfajnak megfelelő elvárásokhoz képest), és most már talán tényleg értjük az eseményeket, amik a Végső Birodalom alapításához vezettek.

A könyv igen jól sikerült lezárása egy epic fantasy sorozatnak; jól megírt, izgalmas történet, mély világ, érdekes mágiarendszer. A szereplők jelleme, jellemfejlődése ugyan másodlagos (van azért, mégha nem is túl mély), de a többi bőven az olvasásra ajánlott kategóriába viszi a könyvet.

>!
Sketchy I
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

Úgy elszállt tőle az agyam, hogy szerintem hetekig fogom keresni.
Nem érdekel, hogy voltak felesleges történetszálak, hogy nem színes, szélesvásznú és HD-sek a karakterek… de ahogy minden összeállt a végén, és még arra is kaptam magyarázatot, amihez nem is éreztem, hogy hiányzik… Ennél a csodás kerekségnél csak atiumot égetni lehet jobb.
(Nekem konkrétan száműzte az estig fekvős depressziómat meg a körömrágós aggodalmamat is.)

>!
Rosta_Zsolt
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

A második rész után kevesebb politika van talán benne (ami előnyére szolgál), és megismerjük még jobban a világot (ami szintén nagyon jó). A lezárás nagyon jól sikerül, az utolsó pillanatokban érzed a kattanást, hogy „na, igen… minden a helyére került.”

>!
leventesan
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

Kivegeztem a trilogiat. Az utolso konyv picit fura volt nekem, amig olvastam biztos voltam benne hogy ez nem 5 csillagos ertekeles lesz. A tortenet nagyon ugral, sok helyszin, sok karakter, a ritmikaja felborult, amig az elso ket konyv soronkent adagolta a hatter mitologiat es tortenelmet a fejezetek elott, a harmadik konyv oldalakat magyarazott minden fejezet elott hogy a vegere minden osszealljon ami eddig kimaradt. Valahol ugyereztem hogy kotelezonek erezte az iro hogy ebbol igy trilogia legyen, es mindent besuritett az utolso konyvbe. Tortenet szempontjabol is ketszer annyi tortenik mint az elso ket konyvbe osszesen, es mindez ugy, hogy szerintem a tortenet szalak hatterbe szorulnak a karaterfejlodesek mellett.
Valamiert ugy gondolom hogy ebbol lehetett volna siman ket konyv, vagy meg egy 800 oldal hozzacsapva ehez a konyvhoz.

Nah de mire befejeztem rajotte hogy ez erosen 5 csillagos olvasmany minden hibaja ellenere is. A karaterek zsenialisak, a hangulata, a kornyezet, minden epikus. Eltunnek a fekete-feher karaterek, nincs mar jo vagy rossz, minden szurke, ugy moralisan mint a kornyezetben a hamutol.
Bar a tortenet szalak tobbszor elorelathato uton haladnak egy messzirol virito cel fele, megsem tudok haragudni ra, mindezert karpotolnak a karakterek es az a nehany nagyon jol mukodo csavar a sztoriban amiktol neha valoban leesett az allam.

All in all csak ajanlani tudom ezt a sorozatot mindenkinek, foleg azoknak akik ismerkedni akarnak a fantasyvel es nem akarnak fejest ugrani egy Tolkienbe vagy R.R. Martinban.

>!
Sezzer
Brandon Sanderson: The Hero of Ages

Volt benne néhány érdekes elképzelés, de nagyrészt arról szólt az egész könyv, hogy az író a szánkba rágta saját maga által megkreált teológiarendszerét. A trilógia kétség kívül leggyengébb darabja. Az egyetlen igazán életképes karakter Sazed volt, az ő filozófikus vívódási némileg enyhítették a többi szereplőből szinte teljsen hiányzó összetettséget.


Népszerű idézetek

>!
áfonyamuffin P

„Sorry,” she said. „But you're noisy.”
„Come now. I'm not that bad.”
“Yes you are," Vin said. „Plus, you smell.”
„Oh?” he asked, amused. „What do I smell like?”
„An emperor.”

212. oldal

>!
Lex

„You know,” Elend added, „during those days when you refused to marry me, I constantly thought about how strange you were.”
She raised an eyebrow. „Well, that's romantic.”
Elend smiled. "Oh, come on. You have to admit that you're unusual, Vin. You're like some strange mixture of a noblewoman, a street urchin, and a cat. Plus, you've
managed—in our short three years together—to kill not only my god, but my father, my brother, and my fiancée. That's kind of like a homicidal hat trick. It's a strange
foundation for a relationship, wouldn't you say?"
Vin just rolled her eyes.
„I'm just glad I don't have any other close relatives,” Elend said.

Chapter 28

>!
kutjus P

That's what trust is … it's about giving someone else power over you. Power to hurt you.

page 560

>!
áfonyamuffin P

Cett just shook his head. „You people are all insane. How I ended up with you, I'll never know.”
Breeze laughed. „Now, that's a lie, Cett. You know exactly how you ended up joining us. We threatened to kill you if you didn't!”

117. oldal

>!
áfonyamuffin P

„Faith,” Spook said, „means that it doesn't matter what happens. You can trust that somebody is watching. Trust that somebody will make it all right.”

507. oldal

>!
Lex

„We can't keep doing this,” Elend said. „We bicker amongst ourselves, we mope about, watching the ash fall, convinced that we're doomed.”
Breeze chuckled. "I don't know if you noticed the earthquake a few minutes ago, my dear man, but the world appears to be ending. That is an indisputably depressing
event."

Chapter 12

>!
Lex

„It's been a while since I've been to a ball,” Elend said speculatively. „I'll have to dig up some good reading material for old time's sake.”
Suddenly, Vin grew pale. Elend paused, glancing at her, sensing that something was wrong. Not with what he'd said, something else. What is it? Assassins? Mist spirits? Koloss?
„I just realized something,” Vin said, looking at him with those intense eyes of hers. „I can't go to a ball—I didn't bring a gown!”

Chapter 28


A sorozat következő kötete

Mistborn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond E. Feist: Magician
Brian McClellan: Promise of Blood
Mark Lawrence: The Wheel of Osheim
Sarah J. Maas: Throne of Glass
Tim Lebbon: The Island
Brian Staveley: The Last Mortal Bond
Elizabeth Bear: Range of Ghosts
Max Gladstone: Three Parts Dead
Stephen Donaldson: Lord Foul's Bane
Anthony Ryan: The Waking Fire