The ​Final Empire (Mistborn 1.) 66 csillagozás

Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire Brandon Sanderson: The Final Empire

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Brandon ​Sanderson, fantasy's newest master tale spinner, author of the acclaimed debut „Elantris,” dares to turn a genre on its head by asking a simple question: What if the hero of prophecy fails? What kind of world results when the Dark Lord is in charge? The answer will be found in the Mistborn Trilogy, a saga of surprises and magical martial-arts action that begins in „Mistborn.”
For a thousand years the ash fell and no flowers bloomed. For a thousand years the Skaa slaved in misery and lived in fear. For a thousand years the Lord Ruler, the „Sliver of Infinity,” reigned with absolute power and ultimate terror, divinely invincible. Then, when hope was so long lost that not even its memory remained, a terribly scarred, heart-broken half-Skaa rediscovered it in the depths of the Lord Ruler's most hellish prison. Kelsier „snapped” and found in himself the powers of a Mistborn. A brilliant thief and natural leader, he turned his talents to the ultimate caper, with the Lord… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
672 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250318541
>!
Gollancz, London, 2016
722 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781473216815
>!
GraphicAudio, Rockville, 2014
ISBN: 9781628510287

10 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kelsier · Sazed · Dockson · Szellő · Marsh


Kedvencelte 16

Most olvassa 9

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

abstractelf>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

Brandon Sanderson Mistborn trilógiája éveken át rejtély volt számomra. Hogy lehet, hogy egy első pillantásra klasszikus epic fantasy regény ilyen széles olvasóközönséget bevonzott? Olvasás után egyértelművé vált a válasz. Sanderson ugyanis egy olyan regényt alkotott, amiben mindenki találhat magának valamit, amivel elnyerheti a tetszését.

Komplex világot akarsz? Íme egy, ahol hamu hullik az égből, egy halhatatlan istenszerű lény uralkodik, inkvizítorokkal felszerelkezve.

Egy kis mágiára vágysz? Tessék, az egyik legösszetettebb ám részletekbe menően kidolgozott mágiarendszer, amely különböző fémeket alkalmaz különleges erők kinyeréséhez.

Esetleg ezt fejeljük meg egy kis társadalmi konfliktussal? Diktatúra, arisztokrácia-rabszolga ellentétek, a szabadság illúziója. Csak, hogy a felszínt kapargassam.

Még egy kis harc kellene ide, nem? Talán egy lázadás kombinálva egy hősies küldetéssel a világ felszabadításáért segíthet ebben. De vigyázat az ilyen kérésekkel, Sanderson nem a kedves, komfortzónában maradó szerző. Ha vért akarsz, vért kapsz. Amíg azt nem kívánod, hogy érjen véget.

Egy ilyen világban kéne valami enyhítő körülmény. Talán egy kis romantika? Még azt is találni, bár nem abból a frusztráló fajtából, ami megkergíti a szereplőket. Nekem mondjuk kicsit kilógott ez az aspektusa a regénynek, de értettem a szükségességét.

Már csak karakterek kellenének, akiknek lehet drukkolni, akikkel lehet szimpatizálni… Lehet, hogy olyat kívánsz, amit megbánhatsz, de az itteni szereplők nagyon emlékezetesek lettek. Emellett utálom Sandersont azért, amiket művelt velük, mintha nem lett volna elég bajuk kezdetnek. Számomra Kelsier lett a legszimpatikusabb, imádtam a karizmatikusságát és a kitartását. Vin kicsit sok volt elsőre, vele kevésbé találtam meg a közös hangot. Ő elsőre egyébként úgy tűnhet, mintha egy YA regényből vándorolt volna át, de sokkal érettebb szereplő lett.

Mindent összevetve, Brandon Sanderson bebizonyította számomra, hogy nem ok nélkül ennyire népszerű szerző. The Final Empire egy részletesen kidolgozott, fordulatos és ütős regény lett, ami rajongójává tett, és amit bátran ajánlok bárkinek, akit nem riasztanak el a hosszabb történetek.

10 hozzászólás
ViraMors P>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

The trick is to never stop looking. There’s always another secret.

Tisztességes értékelés helyett kénytelenek lesztek beérni a szedett-vedett olvasónaplómmal:
https://moly.hu/olvasasok/7450513
Végeredményben nem volt ez rossz, de nem is volt annyira hűha mint a rengeteg ajánlás és a korábbi Sanderson olvasmányaim alapján vártam volna.

>!
Tor Books, New York, 2006
658 oldal · ISBN: 9780765350381
tamaa_ra>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

Több, mint egy hónapja azon gondolkozok, hogy mit írjak a könyvről azon kívül , hogy imádtam minden egyes sorát.
A világfelépítése szerintem hibátlan. Teljesen átható képet kapunk a társadalomról és magáról a helyszínről is. A mágia, amin fémen alapul, számomra új volt, de nagyon izgalmas, hiszen Vin-nel együtt tanulhatjuk szinte, hogyan lehet különböző fémeket használni.
Rengeteg szereplőt foglal magában a könyv, amihez kell egy kis idő, hogy kiderüljön, ki kivel van vagy mi a szerepe, de érdekes volt ez a „felderítés”.
Maga a cselekmény pedig jól ötvözi a kicsit leíróbb, nyugisabb részeket, és az izgalmas fordulatokat.
spoiler
Ami még külön pozitív volt számomra, hogy a trilógia egy-egy könyve valamilyen problémára fókuszál. Ebben az esetben főleg a társadalmi problémák kerültek előtérbe.

Szerintem nekiülök még egyszer, ha sikerül végre rendezni a gondolataimat, ami egy hónap alatt nem sikerült… Kétségkívül maradandó élmény.

Lex>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

Első olvasás:
Már eszméletlen régen szerettem volna ezt a sorozatot elolvasni, de sosem éreztem hozzá elég kedvet, na meg a magyar kiadása is elrettentett kissé anyagi téren (3 helyett 6 könyv). Aztán felbátorodtam, és belekezdtem angolul, hogy lássam, sikerül-e megbirkóznom vele. És… azóta már ott csücsül mind a három rész a polcomon. :)

Az Elantris óta nagyon kedvelem az írót, habár másodszori olvasásra már nem voltam annyira elragadtatva a könyvétől. Ettől függetlenül nagyon szeretem Sanderson stílusát és fantáziáját. És ez a könyve… nem találok szavakat. :) Teljesen magával ragadó, és bár viszonylag lassan hömpölygő fantasy, ez egy cseppet sem zavart. Imádtam minden sorát.

A fejezetek elején lévő idézetektől eleinte a hajamat téptem, mivel nem tudtam, kihez tartoznak. Aztán lassanként kitisztult a kép, és majd meg vesztem azért, hogy minél több részletet olvashassak. Nagyon hatásos volt.

A világ, ahogyan azt megszokhattuk már az írótól, rendkívül jól felépített, a legapróbb részletekig kidolgozott, és teljesen magával ragadó. Imádom a mágia rendszerét, elképesztően ötletes, és nem tudok betelni vele. A karakterek nagyon élethűek, és jól kidolgozottak. Mindenki igazi önálló személyiség, akiket meg lehet szeretni, vagy éppen utálni. A halálozások is kellően megrázóak voltak. Még ha sejtettem is, hogy valaki meg fog halni, akkor sem tudtam igazán felkészülni rá.

A könyv vége számomra kicsit meglepetés volt, valahogy nem erre számítottam. Így aztán érdeklődve várom, hogy mit tervez az író a következő részekre. Az biztos, hogy izgalomban nem lesz hiány.

Újraolvasás:
Még mindig nagyon jónak tartom ezt a részt, nagyon-nagyon tetszik úgy ahogy van. Csupán két dologgal van problémám: az egyik a térkép, a másik a függelék. Egyik szarabb, mint a másik. A birodalom térképe szinte teljesen használhatatlan, sem a Pits of Hathsin, sem Fellise nem szerepel például rajta, de a barlangok sem, ahol a sereg gyülekezett. Luthadel térképén meg mire megtalálok valamit… A függelék pedig egy kalap szart se ér, mintha nem is lenne, de szerencsére erre mások is rájöttek már a második résztől. Leginkább akkor hiányzott, amikor hirtelen nem tudtam, hogy az adott emberke milyen képességgel rendelkezik, és jó lett volna felfrissíteni az emlékezetem. De ezeket leszámítva tökéletes. :)

3 hozzászólás
sepa I>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

Sanderson egy őrült rohadék.

Sejtettem én, hogy jól ír, mert olvastam már tőle novellát, nem is egyet, de azért nem gondoltam volna, hogy ennyire ügyes. Tény és való, a prózája nem a legszépirodalmibb, de hát ez a zsáner nem is feltétlenül erről szól.
Amikor elkezdtem olvasni, először féltem, hogy nem tetszik majd, mert túl lassúnak tűnt a cselekményvezetés, de aztán egy-két fejezet alatt belerázódtam, magával rántott a sztori, és a legvégéig nem is engedett. Talán csak a közepén éreztem, hogy kicsit leült, de az a pár fejezet egy ilyen hosszú könyvben még elnézhető.
A karakterekkel viszont itt-ott voltak problémáim. Vint nem sikerült igazán megkedvelnem, és egy-két érdekes vonástól eltekintve a mellékszereplők sem hagytak mélyebb nyomot bennem. Az inkvizítorok, Kelsier, Sazed és Elend (na, meg a nemesi társaság) viszont kimondottan élethűre sikeredtek – amikor Vin velük szerepelt egy jelenetben, akkor szinte már őt is szerettem.
Szóval bizonyos szempontból nem vagyok elájulva a könyvtől, másik szempontból meg igen, a világalakítás és a mágiarendszer ugyanis gyönyörű. Még akkor is, ha a könyv végére szinte teljesen biztos voltam a Lord Ruler vonalzóúr titkában.

Úgyhogy minél többen olvassátok el a Ködszerzet-sorozatot, mert az első kötete biztosan jó, a másodikról meg majd nemsokára beszámolok.

FitzwilliamDarcy667>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

There's always another secret.
Na de ennyi? Valami hihetetlenül zseniálisan van felépítve minden. De tényleg, minden. Lenyűgöző a világ, annyi kérdést vet fel ez az első könyv, hogy csak még többet akarok tudni a világról, hogy mi volt az Ascension, mi történt, mi fog történni stb. És a karakterek. Nem fér bele a fejembe, hogy hogy lehet ennyi és ennyire jó különböző karaktert bezsúfolni egy könyvbe. Kelsier egy igazi zseni efelől nincs kétség, de annyira komplex a karaktere és tud fejlődni, tud valami újat mutatni az utolsó oldalig képes változni, pont mint a köd, nem eleht tudni mikor mit lát benne az ember és hogyan fog változni. Vin egy hatalmas rejtély hogy mégis kicsoda vagy micsoda ő, nekem van egy sanda gyanúm hogy valaohgy Kelhez és Marehez van köze, de ez egy eléggé gyenge tipp, viszont tényleg semmit nem tudunk róla. Amikor faggatják hogy ki az apja nem tudja megmondani, Sanderson mesterien írta meg azt a jelenetet, nem tudja megmondani Vin hogy ki az apja mert tényleg nem tudja. Csak azt tudja mondani, hogy a bátyja egyszer megmutatta az apját. És a crew, tökéletes dinamika mindenhol. Clubs, Breeze, Ham, Dox, Renoux mind annyira egyediek és nagyon jó volt olvasni a beszélgetéseiket, annyira máshogy látnak dolgokat és ahogy vitáznak és elmélkednek sok különböző nézőpont ütközik. Elend meg hát van, na nem volt túl sok dolga csóri gyereknek de jól viselte a dolgokat és amikor kellett igazán ügyes és okos tudott lenni. Kell terve maga ami az egész könyvet mozgatja összefoglalható a fent említett idézettel. Terv terv hátán mindig minden lépés megtervezve spoiler . És annyi minden van még ebben a könyvben az Allomancy engem megvett kilóra annyira eredeti az ötlet és van rendes kiforrott rendszere, osztályozva vannak a fémek, megvan mondva mi miért mit csinál. Tökéletes és hibátlan rendszer, legalábbis én nem találtam benne sok hibát. És az utolsó pár fejezet, ahogy minden kiderül, főleg a Lord Ruler kiléte volt egy nagyon okos és erős húzás, főleg hogy végig minden fejezet felett ott van a naplójából egy részlet és az utolsó fejezet felett van az utolsó bejegyzés, hogy az ilyen apróságok is helyet kapnak. Nem tudok mást mondani mint azt hogy zseniális az egész az első betűtől az utolsóig.

2 hozzászólás
áfonyamuffin>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

Nagyon sokat hallottam erről a könyvről, sok Booktuber, akiket követek olvasták és szerették és mivel imádom fantasy könyveket és mindenféle fantasy könyvet elakarok olvasni tudtam, hogy el kell olvasnom ezt is és egyáltalán nem csalódtam! A könyv maga elég hosszú, sok leírás van benne, mind a világról, mind a varázslatról benne, mindegyik nagyon jól megalapozott és ezt nagyon élveztem. Személy szerint én nagyon szeretem azokat a könyveket, ahol a világ is és a varázslat is részletesen le van írva. A történet egy kicsit lassan bontakozik ki, több hónap telik el, mire rendesen kivitelezni tudják a tervüket, hogy megdöntsék a Végső birodalmat és ez is nagyon tetszett benne, szeretem mikor egy könyvben érződik, ahogyan telik az idő és nem olyan, mintha minden egy hét alatt történne. Azt hiszed, tudod merre halad a történet, ám voltak benne olyan csavarok, amik miatt teljesen más irányt vett. Egyszerűen teljesen le vett a lábamról a könyv, főleg a vége felé. Ezek mellett pedig jó pár vallást vonultat fel, mindegyik rendesen felépítve és egészen sok beszélgetést indít ez meg a történetben is. Nem vagyok vallásos, de érdekesnek találom őket és azt ahogyan befolyásolják egy ember életét, emiatt pedig különösen értékeltem, hogy Sanderson vette a fáradtságot és ezeket is belevette a történetbe.

Bővebben a blogon: https://berriesandbooksblog.wordpress.com/2018/11/06/th…

Kaosmagier>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

Ezt a könyvet azért kezdtem el olvasni, mert sok jót hallottam Brandon Sanderson fantasy világairól. És nem csalódtam, sőt, ez az egyik legjobb fantasy könyv, amit valaha olvastam :)

A világ nagyon izgalmas, nagyon sok fantasy elemmel, amikből sok csak idővel (sok-sok utalgatás után) lesz pontosan kifejtve, elmagyarázva, sok esetben újabb rejtélyeket hozva magával.
Ebben a világban a különleges erők úgy tűnik a fémekre épülnek. Ezeket nemcsak egy, hanem rögtön három különböző rendszerben is felhasználják. Az első részben főleg a Allomancy-val foglalkozunk, ahol különböző fémek megemésztésével nyerhetnek különleges képességeket a használóik. Az író (és a szereplők) nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az egyes képességeket valamilyen rendszerbe foglalják, ami szerintem kicsit erőltetett, főleg, a kibővített 16 fémes táblázatot nézve (igen, nem bírtam ki és utána kellett olvasnom…) A képességek nagyon ötletesek , főleg, hogy hatásaikat tekintve igen nagy spektrumot fednek le.

A szereplők nekem tetszettek, bár a legtöbb (az első könyvben még) nem volt teljesen kidolgozva. A kedvencem Marsh és Kelsier volt spoiler. Vin és Elend annyira nem tetszett, kicsit úgy éreztem, hogy nagyon eltúlozzák / túl gyakran felhozzák mindkettő rossz tulajdonságait (valószínűleg azért, hogy a későbbiekben még erősebben kijöjjön a karakterfejlődésük) – nekem kicsit idegesítő volt, hogy kb minden fejezetben valaki megjegyezte, hogy Vin milyen ijedős és/vagy mennyit fejlődött bizalom terén… Értem én, hogy fontos, de nem ennyire.

A történet nagyon izgalmas volt: sok-sok rejtvény, lehetett izgulni, hogy mi fog történni még. A végkifejlet is fordulatokban gazdag volt spoiler, kénytelen voltam az utolsó 10%-t egyhuzamban elolvasni.

Luki>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

Hű. Nagyon régóta szemeztem ezzel a sorozattal, nagyon sok jó hallottam róla, és ezért az elvárásaim is nagyon magasak voltak… és azt kell mondjam, ez a könyv valami eszméletlen jó.
Nyilván nem tökéletes, de más feltűnő hiba nem jut eszembe, mint hogy a mellékszereplők nekem kicsit sablonosak voltak. Ellenben a két főszereplő, Kelsier és Vin remekül kidolgozottak, nekem hamar a szívemhez is nőttek.
A mágia rendszer ötletessége és hihetetlenül átgondolt és részletes kidolgozottsága az egyik indok, ami miatt teljesen beleszerettem a könyvbe, egész egyszerűen zseniális.
A másik pedig a cselekmény. A történet már az első néhány oldalon beszippantott magába, és nekem nagyon tetszett, hogy kicsit lassabban indult, szép fokozatosan gyorsult be, míg a végén szinte őrült iramban követték egymást az események. Persze több kisebb-nagyobb csavar is volt benne, én a legtöbbre egyáltalán nem számítottam, szóval végig izgultam a könyvet. Komoly nehézséget jelentett megállnom, hogy munkaidőben ne olvassak :-)

6 hozzászólás
ujhelyiz P>!
Brandon Sanderson: The Final Empire

Erős kezdése a sorozatnak: megismerkedünk egy világgal, amit ezer éve a hős nem mentett meg, méghozzá egy fiatal tolvajlány szemszögéből, akit egy nagystílű szélhámos beleránt a minden idők legnagyobb kihívásába (többet mondani elronthatja a szórakozást, ugyanis vannak benne meglepetések).

A könyv világépítésben jó, mágiarendszerét tekintve szuper (Sanderson minden világához egyedi mágiarendszert is tervez, ami alapjaiban is befolyásolja a történetet). A karakterek vegyesek, a majdnem egydimenzióstól a kétdimenziósig terjednek, de az elvárt szintet megütik. Ami trilógiák első részében gyakran problémás, a befejezés (igen, az éppen most olvasott Első törvény sorozatról beszélek) itt teljesen megfelelő, nagyon erős tetőponton ér véget a könyv, ugyanakkor ad lehetőséget bőven a folytatásra is, és trilógiához mérten az első könyvben nem oldja fel a titkokat. Szerencsére az egész sorozat itt van a polcomon, így hamarosan megtudom azért őket…


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

She wasn’t a bad person.
She just thought that everybody else was.

ViraMors P>!

We’re thieves, gentlemen—and we’re extraordinarily good ones. We can rob the unrobbable and fool the unfoolable.

ViraMors P>!

“Elend, how can you read at times like this?” Jastes asked.
Elend looked up from his book. “It calms me.”

áfonyamuffin>!

But, you weren't born an aristocrat. You're not noble, Vin. You don't have to play by their rules–and that makes you even more powerful.

61. oldal

ViraMors P>!

If men read these words, let them know that power is a heavy burden.

Saladinn>!

„There are only two ways down. Either you jump off, or you try and explain to that guard patrol why a Mistborn needs to use their stairwell.”

148. oldal, 8. fejezet

Sastojci>!

“In the end, after kingdoms and armies had fallen, the religions were still fighting, weren’t they?”
“Indeed,” Sazed said. “Some of the more resilient religions lasted all the way until the fifth century.”
“What made them so strong?” Kelsier said. “How did they do it, Saze? What gave these theologies such power over people?”
“It wasn’t any one thing, I think,” Sazed said. “Some were strong through honest faith, others because of the hope they promised. Others were coercive.”
“But they all had passion,” Kelsier said.
“Yes, Master Kelsier,” Sazed said with a nod. “That is a quite true statement.”
“That’s what we’ve lost,” Kelsier said, looking over the city with its hundreds of thousands, barely a handful of whom would dare fight. “They don’t have faith in the Lord Ruler, they simply fear him. They don’t have anything left to believe in.”
“What do you believe in, if I may ask, Master Kelsier?”
Kelsier raised an eyebrow. “I’m not exactly sure yet,” he admitted. “But overthrowing the Final Empire seems like a good start. Are there any religions on your list that include the slaughter of noblemen as a holy duty?”
Sazed frowned disapprovingly. “I do not believe so, Master Kelsier.”
“Maybe I should found one,” Kelsier said with an idle smile.

200. oldal, Part Two - Rebels Beneath a Sky of Ash, Chapter 10 (Gollancz, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Kelsier · Sazed

A sorozat következő kötete

Mistborn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind
Victoria Aveyard: Red Queen
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Christopher Paolini: Inheritance
Holly Black: The Wicked King
Soman Chainani: The School for Good and Evil
V. E. Schwab: A Darker Shade of Magic
Victoria Aveyard: Realm Breaker
Shelby Mahurin: Serpent & Dove