The ​Alloy of Law (Wax and Wayne 1.) 14 csillagozás

Brandon Sanderson: The Alloy of Law Brandon Sanderson: The Alloy of Law Brandon Sanderson: The Alloy of Law

Three hundred years after the events of the Mistborn trilogy, Scadrial is now on the verge of modernity, with railroads to supplement the canals, electric lighting in the streets and the homes of the wealthy, and the first steel-framed skyscrapers racing for the clouds.

Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Spook, and the rest are now part of history—or religion. Yet even as science and technology are reaching new heights, the old magics of Allomancy and Feruchemy continue to play a role in this reborn world. Out in the frontier lands known as the Roughs, they are crucial tools for the brave men and women attempting to establish order and justice.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Gollancz, London, 2012
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575105836
>!
GraphicAudio, 2011
ISBN: 9781628512328
>!
Tor Books, New York, 2011
336 oldal · ISBN: 9780765330420

1 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Wayne · Waxillium Ladrian · Ranette


Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
pattsims97
Brandon Sanderson: The Alloy of Law

Nem volt rossz!

Sajnos annyira nem nyűgözött le, mint a Mistborn trilógia, bár ez várható is volt, mivel ez a Mistborn 700-800 oldalas köteteihez képest csak 300 oldal körül volt. Egy nagyon gyorsan pörgő fantasy volt, szórakoztató karakterekkel, de valahogy nem tudott mindig lekötni. Ettől függetlenül élveztem, még mindig imádom ezt a világot, és kíváncsi vagyok a következő részre!

>!
Lex
Brandon Sanderson: The Alloy of Law

Hát ez milyen jó volt már! És én ezt először nem akartam elolvasni! Te jó ég! Bevallom, nem volt túl sok bizodalmam a westernes vonulat miatt (nem vagyok western rajongó, itt kezdődik a gond), de a pofám is leszakadt, milyen jól összehozta ezt Sanderson. Totál lehidaltam attól, hogy mennyire más lett a világ, és mégis mennyire ugyanaz. Persze azért hiányoltam a klasszikus, középkorias fantasy vonalat, de nagyon érdekes volt ez is, és kár lett volna kihagyni.

Volt egy kis bekönnyezés rögvest az elején, miután sikerült rájönnöm, hogy honnan is ismerős a Ladrian név. (Nem is gondoltam volna, hogy ennyire a szívemhez nőttek az eredeti trilógia szereplői. :)) Nem számítottam rá, hogy a korábbi karakterek leszármazottairól fogok olvasni, de nagyon megörültem neki. Olyan fantasztikus, hogy még 300 év elteltével is nyomuk van a világban, legendák szólnak róluk és még mindig létezik a “The Church of the Survivor“. Egészen hihetetlen, tekintve, hogy amúgy mekkora változások mentek végbe a világban.

A történet érdekfeszítő volt, kalandos és izgalmas, egyedüli hibája, hogy rövid. Ahhoz képest, hogy az előző három rész milyen vaskos, ez egy igencsak karcsú darab. De nagyon szerettem olvasni, jó kis csavarok voltak benne. És nagyon tetszettek a mágiarendszerben eszközölt változtatások és újítások. (spoiler) Amin pedig teljesen meglepődtem, hogy a kolossok és a kandra-k még mindig ugyanúgy léteznek. Furcsa, hogy Sazed nem csinált velük semmit. spoiler

Az új karakterek nekem nagyon bejöttek. Imádtam Wax és Wayne beszólogatásait, de legfőképp Wayne stílusát. Be lehet halni a pasin. :D Marasi még nem elég kiforrott a számomra; egyrészt egyértelműen eszes, másrészt viszont van benne egy kis buta liba vonás is. Tény, hogy nem Vin újraalkotásán fáradozott az író, és nem is vártam el tőle, de nem tudom, mit gondoljak erről az Allrianne szerűségről.

A vége nagyon jó volt a könyvnek, pörögtek az események, bár talán egy picit túlságosan elnyújtotta a küzdelmet az író. spoiler

Mivel az eredeti trilógia a fehér borítós boxset kiadásban van meg, ezért ezt is fehér borítósan szereztem be. Nekem nagyon tetszik, csak kár, hogy ilyen rohadtul sokat kell várni, hogy a hozzá passzoló folytatások megjelenjenek (nem csak borítóban, méretben is). :( A tördelése ugyan nem volt a legjobb, mert a cikkrészleteket tartalmazó oldalaknál nem gondoltak arra, hogy rendes margókat hagyjanak. Minek az, majd szétszedi az olvasó a kötést, ha kíváncsi a teljes szövegre, meg majd odagondolja az oldal aljról lemaradt fél sort… De akkor sem bánom, hogy nem a westernest vettem meg, mert az őrületbe kerget az a borító. Wayne borzasztóan emlékeztet egy színészre, és kezdek beletörődni, hogy a büdös életbe nem fogok rájönni, kire. Ez pedig igencsak őrjítő. :)

>!
Gollancz, London, 2012
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780575105836
2 hozzászólás
>!
Noro 
Brandon Sanderson: The Alloy of Law

Egy petákos seriff kalandjai Elendel városában. Ez a könnyed, lövöldözős történet tulajdonképpen egy western, sok allomantával. Főhősei ezúttal is szinte a szuperhősök szintjén mozognak, és a leglátványosabb trükköket mutatják be, amire a korszak mágikus tudása csak képes. Rajongóknak kétségtelenül tetszeni fognak a (minden esetben kicsit homályos, de megfejthető) utalások a „legendás múltra”, és az istenre, aki nem szereti, ha imádják. Általában a humor jóval nagyobb szerepet kap a megszokottnál. Abszolúte díjazom, hogy Sanderson továbblépett, és a trilógia szimpla újraélesztése helyett egy fejlődő fantasy világot épít. Amellett viszont nem tudok elmenni, hogy a történet jóval egyszerűbb és felszínesebb a korábbiaknál – de erről inkább a könyvhöz csatolt karcban.

>!
Three
Brandon Sanderson: The Alloy of Law

Nosztalgikus volt. A főszereplők kedvelhetőek. A könyv végén több a kérdés, mint a válasz. Nem kiemelkedő, de szórakoztató és lekötött.

>!
Vivien_
Brandon Sanderson: The Alloy of Law

Én, aki olvastam Sanderson Ködszerzet trilógiáját – és nem mellesleg imádtam is – igen nagy elvárásokkal kezdtem neki a Végső Birodalom világában, bár időben háromszáz évvel Vin, Elend és Sazed kalandjai után játszódó új történetnek. Bár a régi szereplők további sorsáról is szívesen olvastam volna, maximálisan meg voltam elégedve a történet ilyen irányú folytatásával is.
A világfelépítésben nálam Sanderson még mindig verhetetlen, és külön dicsérte jár a világban végbement fejlődésért. Az apró utalások a Ködszerzet trilógiára különösen tetszettek.
Az új szereplők egytől egyig érdekesek és egyediek voltak, nem éreztem azt egyszer sem, hogy bármiben hasonlítanának az eredeti trilógia karaktereire. Wax és Wayne párosát Sanderson remekül eltalálta, kettejükön lehet talán a legtöbbet nevetni. A harmadik fontosabb szereplő Marasi pedig személyes kedvencem. Ez betudható annak, hogy nem tudom olvastam-e valaha olyan női főszereplőről, akivel ennyire azonosulni tudtam.

>!
rhysciar P
Brandon Sanderson: The Alloy of Law

Nem volt ez rossz, sőt, Wayne insta-favorit lett, és a sztori is érdekes. Igen, teljesen más, mint az első trilógia, viszont megvan ennek is a varázsa. Bejött ez a westernes hangulat, jót tett a világnak is, hogy változott, és más, mint a régi volt, az a rengeteg visszautalás Kelsierre, Vinre, Sazedre és a többiekre pedig egyszerűen fenomenális. A világfelépítés épp ezért is remek, és bár néha a karakterek nekem laposak lettek, ettől még ez egy jó kis sztori lett.


Népszerű idézetek

>!
Noro 

"Steel is just iron with a pinch of carbon in it, but that makes all the difference. (…) It works for men too, oddly. A tiny change can result in creating an entirely new person. How like metals we are.…”

Chapter 7.

>!
Three

“‘Morning’ to you is well past noon, Wayne,” Waxillium said. “I doubt you’ve ever seen the dawn.”
“That’s right unfair. See it all the time, when I stay up too late.…”

chapter 10

Kapcsolódó szócikkek: Waxillium Ladrian · Wayne
>!
Three

Nothing else dangerous we could find. Other than Wayne’s body odor.”
“That’s the smell of incredibleness,”

chapter 10

Kapcsolódó szócikkek: Waxillium Ladrian · Wayne
>!
Three

Wayne whistled. “Wonderful show, Wax. Usually I wait to call someone a bastard until the second date.” He eyed Marasi. “Third if she’s pretty.”

Chapter 9

Kapcsolódó szócikkek: Marasi Colms · Waxillium Ladrian · Wayne
>!
Noro 

Most Allomancers didn’t use whiskey in their metal vials. Most Allomancers were missing out on a perfect opportunity.

Chapter 1.

>!
Noro 

To be of use in even a single burst of flame and sound is worth more than a lifetime of achieving nothing.

Chapter 14.


A sorozat következő kötete

Wax and Wayne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Wolves of the Calla
A. Wilding Wells: Of Winged Creatures & Nesting Grounds
Lee Collins: The Dead of Winter
Sherrilyn Kenyon: Acheron
J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Ilona Andrews: Magic Bleeds
Nalini Singh: Kiss of Snow
Karen Marie Moning: Shadowfever
Marissa Meyer: Cress (angol)
Nalini Singh: Archangel's Legion