Starsight (Skyward 2.) 28 csillagozás

Brandon Sanderson: Starsight Brandon Sanderson: Starsight Brandon Sanderson: Starsight Brandon Sanderson: Starsight

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The ​sequel to the New York Times bestseller Skyward!

From the #1 New York Times bestselling author of the Reckoners series, Words of Radiance, the Mistborn trilogy, and the Stormlight Archive comes the second book in an epic series about a girl with a secret in a dangerous world at war for humanity's future.

All her life, Spensa has dreamed of becoming a pilot. Of proving she's a hero like her father. She made it to the sky, but the truths she learned about her father were crushing. The rumors of his cowardice are true--he deserted his flight during battle against the Krell. Worse, though, he turned against his team and attacked them.

Spensa is sure there's more to the story. And she's sure that whatever happened to her father in his starship could happen to her. When she made it outside the protective shell of her planet, she heard the stars--and it was terrifying. Everything Spensa has been taught about her world is a lie.

But Spensa also… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Gollancz, London, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473217911
>!
Random House, 2019
492 oldal · ISBN: 9780399555831
>!
ASIN: B07VVFD71M · Felolvasta: Suzy Jackson

5 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Spensa Nightshade (Spin) · M-Bot · Jorgen Weight (Jerkface) · Matthew Cobb (Mongrel) · Becca Nightshade (Gran-Gran) · Cuna · Kimmalyn (Quirk) · Nedd Strong (Nedder) · Rodge McCaffrey (Rig)


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

manami>!
Brandon Sanderson: Starsight

A csodálat amit Brandon Sanderson történetei váltanak ki belőlem, senki előtt sem lehet titok. Nem sok olyan tehetséggel találkoztam, mint amilyen ő – aki a világ legegyszerűbb írásmódjával is képes a könyve oldalaihoz szegezni a tekintetem. A karakterei és világai vibrálnak az élettől, fordulatos teli történetei magukba szippantják az olvasót. Mindezek pedig erre a sorozatra is tökéletesen helytállóak.

Spensa továbbra is érdekfeszítő karakter, rengeteg jó, és rossz tulajdonsággal, neveltetéséből, korából fakadóan pedig teljesen érthető motivációkkal, világnézettel. Imádom őt, a a döntéseket is amiket meghozott – ha nejezek voltak is. Ahogy azok a szereplők is, akiket ebben a részben ismerhettünk meg: Brade, Hesho, Morriumur, Vapor. Mindegyikük érdekfeszítő, a hátterüknek megfelelően viselkednek, érthetőek a indítékaik, a céljaik – a személyiségük pedig magával ragadó, bárhogy is álljanak főszereplőnkhöz, vagy az ő ügyéhez. Na, és akkor M-botról még nem is beszéltem. Bár, mit is lehet róla mondani? Sanderson egyik legjobb karaktere, valaha. Valahol emlékeztet Neal Shusterman spoiler karakterére – aki szintén hatalmas kedvencem volt, már csak elméleti síkon is. Nagyon kíváncsi vagyok, mihez fogunk vele végül kezdeni, mert az az egy biztos, rettentő nagy szerepe lesz a végjátékban. Erre az egyre nyakam teszem.

spoiler

spoiler

spoiler

Te jó ég! ಥ_ಥ

Mennyi fejtörés és kutatás lehet egy-egy ilyen történet mögött! Már csak ezekért megéri (számomra) elolvasni egy-egy Sanderson könyvet.

A cselekmény egészen más irányt vett, mint ahogy azt képzeltem volna (főleg az első részhez képest), de mivel egy olyan oldalról közelítettük meg az egyik fő problémánkat, ahogy azt spoiler is tette az spoiler sorozatában (amit imádtam), nem panaszkodhattam (de érthető, ha valakinek ez nem tetszett). Volt, hogy a történet leült egy picit, úgy a közepe felé, és ha ez élvezeti szempontból talán hátrány is, szerkezetileg, és üzenetet tekintve, főleg a következő részeket figyelembe véve, érthető.

Az pedig, hogy egyetlen, de tényleg… egyetlen egy szó sem felesleges a történetben, megdöbbentő. Minden amit olvasunk, egyszer visszatér, hogy meglepjen minket! Imádom.

A csavarokról: volt amit sejtettem spoiler, csak nem tudtam igazán hová tenni, de ettől függetlenül mindegyik megdöbbentett. Volt ahol sírni volt kedvem (és majdnem meg is tettem), valahol pedig hangosan felnevettem. A történet, az üzenet, a karakterek zseniálisak! Imádtam az egészet.

Vagyis, majdnem az egészet. Az egyetlen dolog, amitől majdnem a falnak mentem, az a rengeteg – de tényleg rengeteg – „véletlen”, avagy Sanderson ex machina. Főleg a történet első negyedében volt jelen az, ami a Stormlight (szintén) második részében is (már ami spoiler karakterét illette. Nem elég, hogy spoiler, de még M-Bot is kb. spoiler. Ezt (gondolom) az író is érezte, mert M-Bot spoiler, hogy lássuk, spoiler, erre külön felhívja a figyelmünket az író, Spensával ki is mondatja.

De ezen kívül? Egy csodálatos könyvet olvashattam, ami kihúzott az olvasási válság legmélyebb bugyraiból, egy csettintéssel. A következő rész már repül is felém – amint megkapom, egyből felcsapom, mert tudni akarom, mi történik.

Csak ajánlani tudom!

>!
Gollancz, London, 2019
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473217904 · ASIN: 1473217903
3 hozzászólás
SzRéka P>!
Brandon Sanderson: Starsight

A szerző valamit nagyon tud, mert annak ellenére, hogy kicsit kevésbé tetszett az első résznél, még így is élveztem. Komolyabb lett a hangvétel, nem igazán volt annyi humor, de kitágította a világot, új fajokat mutatott be, és közben szépen adagolta az információkat.
Spensa egy nagyobb kihívás elé néz, ami miatt leginkább rajta érződött a változás, a megkomolyodás. Egy másik oldalát tudta ezzel a felnőttesebb hozzáállással megmutatni, és szerettem, amiért megmaradt benne a régi Spinből is egy adagnyi. M-bot, már amikor szerepelt, továbbra sem okozott csalódást. Őt olyan kérdések foglalkoztatják, amik mesterséges intelligenciákat egy idő után lehet, hogy szokták – engem mindenesetre meglepett – , és így válik belőle egy kevésbé vicces, viszont ugyanúgy szerethető karakter.
Az új fajok közül nem egy volt olyan, amitől leesett az állam. Nagyon vegyes, nagyon különleges és izgalmas űrlényeket sorakoztatott fel az író, ráadásul ahogy Spensa egyre jobban belejön a szerepébe, úgy derülnek ki a Krell-ről, a vezetőkről, a múltbeli emberekről titokzatos, megdöbbentő vagy éppen ellenséges adatok. Ha az első részhez képest ennyi újdonság szerepelt ebben a könyvben, el sem tudom képzelni, mit tartogat a lezárásban. De biztosan benevezek rá. ♥

sentimentalfrappe P>!
Brandon Sanderson: Starsight

Nem tudnám megmondani, hogy melyik is tetszett jobban, ez vagy a Skyward, mindkettőnek megvan a maga sajátossága, szóval még ha felülmúlnia nem is sikerült az első részt az írónak, az biztos, hogy sikerült egy ugyanannyira nagyszerű könyvet írnia, ami szintén kedvenc lett. A Skyward vége után kitárul a világ Spensáék előtt, spoiler, új szereplők spoiler, új felállás, új célok, szóval tényleg sok-sok újdonság, mégis valahogy ezek mellett sokban hasonlít is az első részhez. Az elején kicsit féltem, hogy talán túlságosan is olyan lesz spoiler, de nagy örömömre szerencsére nem így lett, gyorsan túlléptünk az “alapozáson”.
Kicsit sajnáltam, hogy a régi szereplők most háttérbe szorultak, bár sikerült megszeretnem az újakat is, szóval nem panaszkodom. Nagyon tetszett az spoiler bemutatása, nagyon érdekes a megközelítése a történetnek az spoiler, szintén tetszett, hogy (legalábbis a múltban) az spoiler. És persze M-Bot! Imádtam most is, az spoiler nem ért persze meglepetésként, ez minden olyan történetnek a velejárója, amiben szerepel egy AI.
A könyv vége viszont számomra nem ütött akkorát, mint a Skyward vége, és így volt egy kis hiányérzetem. Az író elég szájbarágósan adja elő a könyv fő mondanivalóját (ami egyébként tetszett), de mivel ennyire erőltette a nyilvánvaló megértetését, így a végén egyáltalán nem lepett meg a spoiler, pedig jobb is lehetett volna, ha kicsit jobban elrejti a sorok között a lényeget. De ettől függetlenül is nagyon tetszett a könyv, és alig várom a következő részt, fogalmam sincs mi lesz még itt, de elnézve ezt a két részt, az biztos, hogy akcióból nem lesz hiány.

Ashriver>!
Brandon Sanderson: Starsight

Még egy évet kell várni a következőre?? Hogy teheti ezt meg velünk az író? Ez már kegyetlenség! Egy ilyen vég után már rég készen kellene lennie a folytatásnak, hogy az olvasó ne szenvedjen elvonási tünetekben!!!

hpatrik97>!
Brandon Sanderson: Starsight

Jó döntést volt egyből folytatnom a történetet, de most mi lesz velem a harmadik részig? :( Fényévekkel jobb volt az első résznél! Igazából számítottam rá, hogy ez lesz, és mennyire be is igazolódott. Ebben a folytatásban kinyílik Spensa előtt a galaxis, rengeteg dolgot ismerhetünk meg, és ez az, amit én egy erős sci-fitól elvárok. Nagyon várom már a folytatást, még jó, hogy lesz mit olvasni Brandon Sandersontól addig, de azért hiányozni fog ez a világ.

rumpelstiltskin>!
Brandon Sanderson: Starsight

-habár nagyon jól sikerült a folytatás is, azért nekem a skyward szintjét nem sikerült teljesen hoznia, de jelenleg mindenképpen ezt tartom a legígéretesebb ya sorozatnak, és ötletem sincs ezután a befejezés után hogyan fogom kibírni 2021-ig…
-eléggé megváltozott a felállás az első kötethez képest, ami bizonyos szempontból előnyére vált, a világból sokkal többet kaptunk, és nagyon örültem minden információmorzsának körülbelül, főleg ahhoz képest, mennyire zárt volt a skyward ilyen szempontból. ráadásul hiába válaszolt meg egy-két kérdést, még mindig rengeteg rejtély övezi az egészet.
-habár az ai kérdés már jó pár történetben körbe lett járva, itt is végig lekötött ez a szál, és néhány hint alapján úgy érzem ez még nagyobb szerepet fog majd kapni a folytatásokban is. és igazából maga a fő mondanivaló sem épp a leginnovatívabb téma, de mégis valahogy úgy sikerült tálalnia, hogy arra nem volt panaszom.
-ami miatt viszont kevésbé jött be az első részhez képest az az, hogy a spoiler és eléggé hiányoztak. az új szereplők, akikkel találkoztunk, szintén érdekes karakterek voltak, egy-kettejüket egészen megkedveltem, de közel sem nőttek hozzám annyira, mint a skywardban megismertek.

Moony>!
Brandon Sanderson: Starsight

Brandon. Sanderson. Egy. Zseni.
Nem tudom hogy mondjam el, hogy mennyire különleges ez a történet. Semmire sem hasonlít amit eddig olvastam, ő igazán a feje tetejére állít mindent! Az első részhez képest egy hatalmas váltás volt, mivel minden amivel a Detrituson megismerkedtünk, az most csak egy háttér történet volt, és új világhoz, új fajokhoz, és egy új történetszálhoz, kellett alkalmazkodnunk.
A vége pedig… Nost talán nem kellett volna addig elolvasnom, amíg ki nem jött a következő része. Ez borzalmas, most hónapokig nem fogok nyugodni.
M-Bot és Spenza örök kedvenceim maradnak!

Rileey>!
Brandon Sanderson: Starsight

A második résszel sem változott a véleményem: korrekt iparosmunka, de nekem nem tudja mutatni azt a pluszt, amit másoknak igen.
Spensa teljesen új környezetbe kerül, ahol ismét kiképzésben vesz részt (itt azért egy „ne már, megint?” elhagyta a szám). A történet folyamán többet megtud a képességeiről, illetve rájön arra, hogy semmi sem fekete vagy fehér.
Viszont nagyon zavart, hogy az előző kötet szereplőgárdája a történet 90%-ban nem szerepel. (Jorgen, hüpp.) Hiába kapunk új, kedvelhető szereplőket, nekem hiányoztak a többiek.

hopeless_bookworm >!
Brandon Sanderson: Starsight

Ebben a részben végre választ kapunk néhány fontos kérdésre, mint például, hogy pontosan kik is a Krellek, miért épült egykor Detritus köré a pajzs, sőt még az is kiderül, hogy M-Bot miért van annyira rákattanva a gombákra. Spensa, M-Bot és a potyautas Doomslug elhagyják a bolygót, hogy veszélyes küldetésre induljanak. Mindeközben az emberiség tovább küzd a túlélésért. Spensa botcsinálta kémként próbál boldogulni, ami azt eredményezi, hogy szövetségest talál ott, ahol ellenséget sejt, és ellenséget ott, ahol szövetségest remél. M-Bot ezalatt identitás-válsággal küzd. Cobb, Jerkface és a többiek keveset szerepelnek ebben a részben, Spensa új környezetben, új csapattal repül, hogy felkészüljön az összecsapásra egy olyan ellenséggel, ami mellett még a Krell fenyegetés is eltörpül. A könyv függővéggel zárul, ami egyrészt nagyon izgalmas, másrészt nagyon idegesítő. Remélem Sanderson már javában írja a következő részt, és nem kell sokat várni a folytatásra. (Nagyon ajánlom neki, hogy így legyen!) :D

Lecsós_Kivi>!
Brandon Sanderson: Starsight

Az első kötetnél egy fokkal komorabb, helyenként humoros, helyenként akciódús YA történet.
Egy nap alatt elolvastam, annyira érdekelt, hogyan fogják megoldani a cselekményt.
Az erősen shounen / mecha anime hanglatú fejezetek között felsejlik, hogy egy nagyon érett író írta. :)


Népszerű idézetek

sentimentalfrappe P>!

“By the way, if you do get us killed, be warned that I intend to haunt you.”
“Haunt me?” I said. “You’re a robot. And besides, I’d be dead too, right?”
“My robotic ghost would haunt your fleshy one.”

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot · Spensa Nightshade (Spin)
sentimentalfrappe P>!

In space, you don’t really fly. You just don’t fall.

3. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Spensa Nightshade (Spin)
SzRéka P>!

“Scud, that’s good to hear!” M-Bot said. “Did you hear that? I just swore. If I started swearing, do you think it would prove that I’m alive? Lifeless computers don’t swear. That would be weird.”

Chapter 24

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot
SzRéka P>!

“All right, M-Bot,” I said. “We have a problem. We might need to hijack that entire carrier ship.”
“Excellent,” M-Bot said. “Would you like your corpse cremated or ejected into space?”
I grinned. “Nice.”

Chapter 24

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot · Spensa Nightshade (Spin)
Vicky3>!

“I mean that as a compliment, by the way,” M-Bot said. “Not that there’s anything wrong with humans. I find their frail, emotionally unstable, irrational natures quite endearing.”

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot
SzRéka P>!

“Sorry about the odd communication earlier. My computer can be a real pain sometimes.”
“Ha ha,” M-Bot said to me. “That was sarcasm. I can tell because it wasn’t actually funny.”

Chapter 9

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot · Spensa Nightshade (Spin)
SzRéka P>!

“Maybe you could pretend to be quiet, and not speak much.”
“Quiet?” I asked. “Me?”
“Yes. Pretend that Alanik is reserved.”
“Reserved. Me?”

Chapter 10

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot · Spensa Nightshade (Spin)
SzRéka P>!

“You know, you humans are lucky the Superiority bans advanced AIs,” M-Bot said. “Machine reaction times are vastly faster than your fleshy ones; your inferior biological brain would never be able to stay ahead of them.” He hesitated. “Not that humans are completely inferior to a robot. Um, you do have better taste than I do in . . . um . . . glasses.”
“You don’t wear glasses,” I said. “Wait, I don’t wear glasses.”
“I’m trying to figure out how to lie, all right? It’s not as easy as you all pretend it is.”

Chapter 14

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot · Spensa Nightshade (Spin)
SzRéka P>!

I slammed on my overburn and boosted my starship through the middle of a chaotic mess of destructor blasts and explosions.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Spensa Nightshade (Spin)
SzRéka P>!

“And you think this is a more convenient time?” I demanded.
“Why wouldn’t it be?”
“Because we’re in combat!”
“Well, I would think that a life-and-death situation is exactly when you’d like to know if you’re being extra irrational.”

Chapter 1

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot · Spensa Nightshade (Spin)

A sorozat következő kötete

Skyward sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: The Hunger Games
Marissa Meyer: Scarlet (angol)
Alexandra Bracken: Never Fade
Samantha Shannon: The Bone Season
Amy Ewing: The White Rose
Tahereh Mafi: Defy Me
Ilsa J. Bick: Ashes
Cecelia Ahern: Flawed
Lauren Oliver: Delirium (angol)
Beth Revis: A Million Suns