Skyward (Skyward 1.) 6 csillagozás

Claim the Stars
Brandon Sanderson: Skyward Brandon Sanderson: Skyward

From ​Brandon Sanderson, the #1 New York Times bestselling author of the Reckoners series, Words of Radiance, and the internationally bestselling Mistborn series, comes the first book in an epic new series about a girl who dreams of becoming a pilot in a dangerous world at war with aliens.

Spensa's world has been under attack for hundreds of years. An alien race called the Krell leads onslaught after onslaught from the sky in a never-ending campaign to destroy humankind. Humanity's only defense is to take to their ships and combat the Krell. Pilots are the heroes of what's left of the human race.

Becoming a pilot has always been Spensa's dream. Since she was a little girl, she has imagined soaring above the earth and proving her bravery. But her fate is intertwined with that of her father--a pilot himself who was killed years ago when he abruptly deserted his team, leaving Spensa's chances of attending Flight School at slim to none.

No one will let Spensa… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Gollancz, London, 2018
498 oldal · ISBN: 9781473217881
>!
Gollancz, London, 2018
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473217867 · ASIN: 1473217865
>!
516 oldal · ASIN: B07BJLB5LY

3 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Sárkánybaby
Brandon Sanderson: Skyward

Valami azt súgja, hogy ezen a ponton alkalmatlan vagyok arra, hogy Sanderson regényt csillagozzak. A fickó bevásárlólistáját is örömmel olvasnám!
Na de Skyward. Azt se tudom, hol kezdjem.
Ez a könyv olyan, mintha a Top Gun elvette volna feleségül az Evangeliont, és az megszülte volna neki a Yukikaze testvérét. Olyan sűrűn jutott eszembe a Yukikaze (és ez nekem akkora nagy örömöt okozott), hogy az fergeteges.
A történetről nem is mondok semmit, a fülszöveg jól összefoglalja a lényeget dióhéjban, minden más csak spoileres lenne. Talán még azt fűzném hozzá, hogy imádom, ahogy Sanderson a karaktereit építi, hogy mindenki elindul egy egysíkú papírmaséból egy jól kidolgozott személyiség felé.
Imádom, ahogy Spensa, alias Spin mennyire gyerek a regény elején, és hogy mennyit nő a regény végére.
Imádom M-Botot, spoiler
Imádom a helyi Draco Malfoyt és két „gorilláját”, hogy spoiler
Imádom, hogy attól függetlenül, hogy ez itt egy YA, vannak felnőttek, szövetségesek és antagonisták, és fontos helyük van a történetben. spoiler
Imádom, hogy ahogy halad a sztori, és az ember kezdi felépíteni a saját kis teóriáit, jön a könyv, és vigyorogva lövi le őket, mindre egy-egy lámpaburát akasztgatva: „ugye te sem gondoltad komolyan, hogy csak ennyi?”
Imádom, hogy nincsenek gagyi YA-pozitív klisék, elsősorban a félrekomunikáció. Nem is nagyon tudok példát mondani Sanderson könyvből, ahol lett volna félrekommunikáció. ÉN EZT ANNYIRA SZERETEM.

Hogy mondjak valami negatívumot is (biztos van több is, de most sütkérezek a gyönyörben, ami az új Sanderson regény): a helyi rosszfiúk neve elég… meh. Főleg a mai Marveles világban. Krellek. Aha.
Meg talán az, hogy a fene egye meg, olvasnám a következő részt, de Sanderson jövőre sajnos HÁLA ISTENNEK a negyedik SA könyvet kezdi el írni. A YA regényei meg a kisregényei csak hobbinak meg ujjgyakorlatnak számítanak két nagyobb könyve között.

Verdict: ez a fickó feltámasztja bennem néha a reményt, hogy érdemes lenne még YA-t olvasni.

5 hozzászólás
>!
Darkness
Brandon Sanderson: Skyward

Lehet az első Brandon Sanderson könyvem, de határozottan nem az utolsó.

Nem tudom, mi van mostanában velem, de megint sikerült egy olyan könyvre lelnem, ami teljes egészében levett a lábamról, egész jó évet kezdek könyvek terén, úgy tűnik.

Kezdetben kicsit szkeptikus voltam a sci-fi műfajjal olvasás terén. Mindig is a fantasy-t preferáltam. Tavaly olvastam az Illuminae-t, amit szintén imádtam, ezért úgy gondoltam, hogy belevágok egy újabb sci-fi-be a gyönyörű Charlie Bowater borítót figyelembe véve.

Először is leszögezném, hogy a könyvnek van egy nagy hibája szerintem. Feleslegesen ilyen hosszú. Tudom, hogy Sanderson könyvek terén ez rövidnek számít, de akkor is. Szépen folyik a cselekmény, de vannak nagyon elnyújtott részek. Az utolsó száz oldal viszont erősen kompenzálta ezt a lassúságot, mert ott csak úgy pörögnek az események. Titkok kerülnek felszínre, csata jelenetek, izgalom stb.

Szóval a történet elején megismerkedünk főszereplőnkkel, Spensával, akinek minden vágya, hogy pilóta legyen és harcolhasson az emberekkel háborúban álló fajjal, a Krell-lel. Igen ám, de Spensa apja, aki pilóta volt, gyáván megfutamodott harchelyzetben, ezért a vezetőség gyávának bélyegezte, ami kihatott az egész család helyzetére. Így Spensának nehéz dolga van bekerülni a DDF-ba.

spoiler

Volt egy egész vicces teóriám, ami végül nem jött be, de gondoltam leírom. Bár mivel nem jött be, ezért nem spoiler, de azért mégis spoiler jel közé teszem.
spoiler

Összességében szerintem minden van benne, ami egy sci-fi-hez kell. Mesterséges intelligencia, űrhajók, egy idegen faj és különleges képességek. Ne féljenek a kezdő angolul olvasók sem, mert ahhoz képest, hogy sci-fi, szerintem nagyon jól érthető nyelvezete van.

>!
Imola_Lajos
Brandon Sanderson: Skyward

Bár a könyv Young Adult, attól függetlenül több korosztály is megtalálja benne a neki való részt. Mi összcsaládilag nagyon élveztük.
A regény kifejezett előnye, hogy minden karakter érthető és szerethető a maga nemében. Senki sem tesz olyat, amire az olvasó csak vakarja a fejét, hogy de ezt most miért. Apró kis momentumok adnak formát és ízt.
A történet eredetileg is több részesnek készül, az író saját bevallása szerint 2019 novemberében érkezik a második rész, majd egy év kihagyással 2021-ben a harmadik rész. Ez nagyon rossz is lehetne, mivel mindannyian azonnal nyúltunk volna a következő kötetért, de szerencsére a befejezés lezárja a fejezetet. Azzal az érzéssel tettük le a könyvet, hogy rendben, ennek most vége és indul az új fejezet.
Nem csak sci-fi rajongóknak.
Ha esetleg az angol hangoskönyvre rá tudjátok tenni a kezeteket, érdemes. Kifejezetten jól olvassák fel.


Népszerű idézetek

>!
FairyDust P

“If you toss a kid into a lion’s den, can you really blame the lion?”

>!
Sárkánybaby

„So…,” I said. „You're sayng that by the end of our training, you expect us to be able to use grappling hooks made out of energy to smash our enemies with flaming chunks of space debris?”
„Yes.”
„That…,” I whispered, „that's the most beautiful thing I've ever heard.”

14. fejezet

>!
vgabi SP

Only fools climb to the surface.

(első mondat)

>!
Andyy88

“You have slightly under two minutes until you die a fiery death and I’m left with only Rig and the slug. I haven’t been able to compute which of those two is the less engaging conversationalist.”

246. oldal, Chapter 26

>!
moonmoha

„Cobb,” Admiral Ironsides's voice said. „Do you have those greenmoss cadets hovering yet?”
Cobb walked to the panel on the wall and pushed a button.
„Barely. I am still convinced one of them is going to find a way to make their ship self-destruct, even though Pocos don't have that function.”

79. oldal Chapter 9.

>!
moonmoha

„No weapons,” I said „Stars forbid I actually get a functioning ship for once. ”

486. oldal Chapter 52

>!
Andyy88

“Skyward One, ready,” Jorgen said, then hesitated. He sighed. “Callsign: Jerkface.”
Nose chuckled. “I feel your pain, cadet.”

430. oldal, Chapter 46

>!
moonmoha

My ship sprang backward in a sudden jerking motion, and I managed to crash into the building behind us.
And I wasn't the only one. Our ships responded with far more sensitivity than we were expecting. Rig flipped his completely upside down somehow; Kimmalyn darted up into the air, then screamed at the sudden motion and brought herself back down and flattened right on the launchpad.

„Congratulations, cadets,” Cobb said. „I'm pretty sure half of you are dead now. Thoughts, flightleader?”

73. oldal, chapter 9.

>!
moonmoha

You're insubordinate, mouthy, and … well, you're scudding frustrating. But when you fly, Spin, you fly as part of a team – and you keep my people safe."
He looked at me, met my eyes. "You can swear at me all you want, threaten me, whatever. So long as you fly like you did yesterday, protecting the others, I want you on my team.

340. oldal, chapter 34.

>!
Darkness

„Humans have free will. Free will is the ability to make irrational decisions – to act against stimuli. That makes it impossible for a rational AI to ever fully aticipate humans, for even if I had perfect understanding of your imputs, you could still do something completely unpredictable.”
I turned my head toward Rig, frowning, trying to make sense of that.
„It means you are weird,” M-Bot added.
„Uh…,” I said.
„Don't worry. I like you anyway.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness: Monsters of Men
Julie Cross: Tomorrow Is Today
Beth Revis: Shades of Earth
Diana Wynne Jones: The Merlin Conspiracy
Marissa Meyer: Stars Above
Rachel Manija Brown – Sherwood Smith: Stranger
Ransom Riggs: Tales of the Peculiar
Lissa Price: Portrait of a Starter
Tara Sim: Timekeeper
Myke Cole: The Armored Saint