Skyward (Skyward 1.) 38 csillagozás

Claim the Stars
Brandon Sanderson: Skyward Brandon Sanderson: Skyward Brandon Sanderson: Skyward Brandon Sanderson: Skyward

From ​Brandon Sanderson, the #1 New York Times bestselling author of the Reckoners series, Words of Radiance, and the internationally bestselling Mistborn series, comes the first book in an epic new series about a girl who dreams of becoming a pilot in a dangerous world at war with aliens.

Spensa's world has been under attack for hundreds of years. An alien race called the Krell leads onslaught after onslaught from the sky in a never-ending campaign to destroy humankind. Humanity's only defense is to take to their ships and combat the Krell. Pilots are the heroes of what's left of the human race.

Becoming a pilot has always been Spensa's dream. Since she was a little girl, she has imagined soaring above the earth and proving her bravery. But her fate is intertwined with that of her father--a pilot himself who was killed years ago when he abruptly deserted his team, leaving Spensa's chances of attending Flight School at slim to none.

No one will let Spensa… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Gollancz, London, 2021
514 oldal · keménytáblás · ISBN: 1473233240
>!
Ember, 2019
514 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780399555800
>!
Gollancz, London, 2019
514 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473217874

7 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Spensa Nightshade (Spin) · Freyja Marten (FM) · Gran-Gran · Hudiya (Hurl) · Jorgen Weight (Jerkface) · Kimmalyn (Quirk) · M-Bot · Matthew Cobb (Mongrel) · Rodge McCaffrey (Rig)


Kedvencelte 13

Most olvassa 1

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

manami>!
Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Na igen. Így is lehet ifjúsági regényt írni.

Aki figyeli az olvasások alatt elhelyezett kommentek formájában megnyilvánuló agymenéseim a helyzetjelentéseim, az tudhatja, hogy a történet eleje nagyon nehezen ment. Maga az ötlet, és a karakterek tetszettek, de a folyamatos ( és nekem túl sok) sci-fi szöveg nehezen volt csak élvezhető. Majdnem elaludtam rajtuk spoiler! Persze belátható, hogy szükség volt rájuk – legalábbis Spensa előrehaladásának, és a világ bemutatása miatt. Teljesen érthető, csak nem nekem való. Már ott tartottam, hogy leteszem a könyvet, nem folytatom – de milyen rosszul tettem volna! Mert…

Ez nagyon jó volt. Tényleg.

­Az emberiség utolsó kis morzsája a Detrius nevű bolygón (felszíne alatt) ütött tábort,
ahol igyekszik megvédeni magát a krellek (idegen lények) ellen. Akik pedig a krellek folytonos támadásait kivédhetik, ezzel az emberek életét megóvják, a pilóták. Ilyen pilóta szeretne lenni főszereplőnk Spensa is – néhai apja nyomdokaiba lépve. Erre persze
nem sok reménye van, tekintve, hogy apja épp a történelmük során vívott egyik legvéresebb csata során menekül el gyáván, magára hagyva a saját csapatát…

Itt aztán igazán látszik, hogy a Ködszerzet óta (oké, oké, a harmadik rész még mindig olvasatlanul mered rám a polcról – igen dühösen) mennyit fejlődött az írónk, főleg a szereplők kapcsolatainak ábrázolásának terén. (Mármint, imádom BS-t. Nem arról van szó, hogy rosszul írt, mert Jesszus, nem. Egyszerűen ott volt / van kisebb problémám a kapcsolatokkal, ennyi.)

A karakterek élethűek, nagyon szerethetőek, a végletekig emberiek. Bár Spensa viselkedése (körülményeit tekintve) teljesen érthető, az egész történet során jelentős fejlődést mutat (igen, egészen a legvégéig!). A mások, és visszatekintve a saját véleménye szerint is ostoba, túlkompenzáló tinédzser lassan elkezd gondolkodni. Próbál nem csak a saját sérelmeivel foglalkozni, de megérteni a körülötte lévőket is. Sokszor (!) elbukik, belátja, hogy gyerekes, túlságosan lobbanékony, és megesik, hogy egyenesen nevetséges. Ezt a karakterfejlődést pedig remek érzés volt végignézni.

De a többiek is! Látni, ahogy Jorgen küzd az spoiler életével, ahogy próbál spoiler, de botladozik. Hogy Cobb spoiler aki „földhöz ragadt”, logikus, szigorú, lehet mégis imádni való. Ahogy M-Bot is, a maga lenyűgöző, zseniális személyiségével, a felejthetetlen humorával… Jaj, szerettem őket! A nagy áttörést (az említetteken kívül) Nedd jelentette nálam, imádtam a srácot. Mikor pedig spoiler, azt hittem kivágom a könyvet az ablakon. Hát nem hittem el! Nem mintha ez lett volna a legkegyetlenebb döntése, de ezzel haragított magára igazán. Többet akartam belőle! (Hogy miért, sejtelmem sincs.) Imádtam az egész csapatot, úgy ahogy volt.

Maga a történet… Egy kicsit döcögősen indult – de lehetséges, hogy csak azért, mert még nem rázódtam bele ebbe a világba –, de mikor végre megszoktam mindent, hű, csak úgy repültek az oldalak. (Egyébként nem egy hosszú könyv, ha normál betűmérettel íródott volna, nem tűnne ilyen félelmetesnek.) A cselekmény érdekfeszítő, tele kisebb nagyobb rejtéllyel – ezek közül többnek sikerült meglepnie –, a szereplők tetteit pedig valós következmények követik. (Ha kalapáccsal ráütsz a kezedre, az eltörik. Ennyire egyszerű.) Minden logikus, mindennek van értelme, és előre el van tervezve. Rengeteg morális kérdés merül fel, amit több szereplő szemszögéből is láthatunk. Engedelmeskedni, lázadni, meddig lehet elmenni bizonyos esetekben, feláldozható-e egy ember, ha a többség életben marad…

Összességében; nagyon örülök, hogy nem hagytam abba, mert az évem egyik legjobb olvasmányát csuktam most be. Mind a történet, mind a karakterek remekül sikerültek, nem panaszkodhatok semmire. Persze YA, nem felnőtteknek szóló történet – így aszerint is értékelem.

Nagyon, nagyon remélem, hamarosan magyarul is láthatjuk a boltok polcain!

Most pedig fogalmam sincs mit olvashatnék, ami kitöltené az űrt. (Micsoda dráma.) Alig várom, hogy megérkezzen a második rész!

12 hozzászólás
Ashriver>!
Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

„Just for that, I shall hunt your firstborn and laugh with glee as I tell them of your death in terrible detail, with many unpleasant adjectives!”

Nincsenek szavaim.Így kell megírni egy remek YA sci-fi könyvet.
A főszereplőnk, Spensa, akinek az a nagy álma, hogy apja nyomdokaiba lépve ő is pilóta lesz és védelmezni fogja a bolygóját az idegen Krell nevezetű faj ellen. De köszönhetően az apja múltbéli tettének, az útja nem lesz könnyű. Sőt! Mindent megtesznek, hogy sose felejtse el az apja tetteit. Erre minden egyes nap emlékeztetik és elítélik őt. Rögös az útja, de nem adja fel. Van néhány, mit néhány, jó sok buktató az útja során, de ezek nem tántorítják el, hanem megerősítik őt.
Az elején, Spensa, egy kissé naiv és fekete-fehérben látja a világot. Erős karakter, az egyik legjobb akiről olvastam ebben az évben. Szenvedélyes, gondoskodó és nagyon-nagyon elszánt. És fergeteges humorral látta el őt az élet.
Valóban megmutatja, bebizonyítja, hogy igenis mindenkinek van választása, tekintet nélkül arra, hogy az élet milyen nehézségeget kényszerít ránk, vagy még az ő esetében, hogy milyen hibákat követtek el a szülei. Ő választja meg a maga útját és senkinek nem enged belőle. Egy igazán ragyogó karakter.
A másik karakter, aki igazán kitűnik és az olvasó nyomban beleszeret, az M-Bot. Azért tisztázzuk, M-Bot egy MI vezérelte hajó, amit Spensa talált. Sokszor hangoztatja, hogy neki nincs szabad akarata, az utolsó parancsa szerint kell cselekednie, de a végén bebizonyítja, amit Spensa mindvégig mondogatott neki. Van választása, csak el kell döntenie, hogy él a vele vagy sem.
A vége egy igazi mestermunka. Nincsenek rá szavaim, csak hogy el is kezdem a folytatást!

budvigszandi P>!
Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Már régóta kíváncsi voltam Brandon Sanderson munkásságára. Kezdésképp ez a könyve volt a legszimpatikusabb, és elmondhatom, hogy egyáltalán nem nyúltam mellé. Valamiért nehezebben olvasható könyvre számítottam az írótól, de szerencsére tévedtem.

A legjobban talán úgy tudnám jellemezni az élményt, hogy élveztem, de nagyon. Még nem igazán olvastam ehhez hasonló könyvet, szóval számomra egyedi is volt, emellett pedig humoros, izgalmas és olvastatta magát. A szereplőket nagyon megkedveltem. Régen éreztem így olvasás közben, mint a Skyward közben. Egyszerűen csak forogtak a lapok, én pedig mentem a történettel, és nevettem, izgultam, meg úgy egyáltalán jól éreztem magam tőle. Nem voltak nagy elvárásaim, nem avattam vele orbitális kedvencet, de nagyon jólesett olvasni. Pont erre a könyvre volt most szükségem. Talán a nagy kedvencek mellett ezek a legjobb könyvek, amelyek csak úgy jólesnek az ember lelkének. Már úton is van hozzám a folytatás. Alig várom, hogy megérkezzen :D

lafayette P>!
Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Ender's Game meets How to Train your Dragon

Méretéből fakadóan viszonylag sokáig halogattam az olvasását, de miután belekezdtem egyszerűen nem bírtam letenni, nagyon gyorsan ki is olvastam.
Adott egy nagyon érdeskes, különc főszereplő, akivel több szempontból is tudtam azonosulni, illetve egy izgalmas, harcokkal teli sci-fi világ. A könyv elején, amikor spoiler azt hittem, hogy megint jön a tipikus kliséhalom, de abszolút pozitív csalódásként ért, hogy egyáltalán nem így történt, és az egész könyv overall cliché-free.
A történet abszolút realisztikus, nem finomkodik, M-Bot pedig szolgáltatja a kellő mennyiségű humort is. :)

Sárkánybaby>!
Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Valami azt súgja, hogy ezen a ponton alkalmatlan vagyok arra, hogy Sanderson regényt csillagozzak. A fickó bevásárlólistáját is örömmel olvasnám!
Na de Skyward. Azt se tudom, hol kezdjem.
Ez a könyv olyan, mintha a Top Gun elvette volna feleségül az Evangeliont, és az megszülte volna neki a Yukikaze testvérét. Olyan sűrűn jutott eszembe a Yukikaze (és ez nekem akkora nagy örömöt okozott), hogy az fergeteges.
A történetről nem is mondok semmit, a fülszöveg jól összefoglalja a lényeget dióhéjban, minden más csak spoileres lenne. Talán még azt fűzném hozzá, hogy imádom, ahogy Sanderson a karaktereit építi, hogy mindenki elindul egy egysíkú papírmaséból egy jól kidolgozott személyiség felé.
Imádom, ahogy Spensa, alias Spin mennyire gyerek a regény elején, és hogy mennyit nő a regény végére.
Imádom M-Botot, spoiler
Imádom a helyi Draco Malfoyt és két „gorilláját”, hogy spoiler
Imádom, hogy attól függetlenül, hogy ez itt egy YA, vannak felnőttek, szövetségesek és antagonisták, és fontos helyük van a történetben. spoiler
Imádom, hogy ahogy halad a sztori, és az ember kezdi felépíteni a saját kis teóriáit, jön a könyv, és vigyorogva lövi le őket, mindre egy-egy lámpaburát akasztgatva: „ugye te sem gondoltad komolyan, hogy csak ennyi?”
Imádom, hogy nincsenek gagyi YA-pozitív klisék, elsősorban a félrekomunikáció. Nem is nagyon tudok példát mondani Sanderson könyvből, ahol lett volna félrekommunikáció. ÉN EZT ANNYIRA SZERETEM.

Hogy mondjak valami negatívumot is (biztos van több is, de most sütkérezek a gyönyörben, ami az új Sanderson regény): a helyi rosszfiúk neve elég… meh. Főleg a mai Marveles világban. Krellek. Aha.
Meg talán az, hogy a fene egye meg, olvasnám a következő részt, de Sanderson jövőre sajnos HÁLA ISTENNEK a negyedik SA könyvet kezdi el írni. A YA regényei meg a kisregényei csak hobbinak meg ujjgyakorlatnak számítanak két nagyobb könyve között.

Verdict: ez a fickó feltámasztja bennem néha a reményt, hogy érdemes lenne még YA-t olvasni.

5 hozzászólás
sentimentalfrappe>!
Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Röviden: http://gph.is/1ZJtU9v

Új kedvenc! Alig bírtam letenni, az elejétől a végéig izgalmas volt, a történet egyik fele Spensa küzdelméről szól, ahogy próbál kilépni az apja árnyékából, és helytállni pilótaként (vagyis itt még csak kadétként) egy olyan társadalomban, ahol a szülők tettei miatt a gyereket bűntetik spoiler, ami így persze elég fekete-fehéren hangzik, de ahogy egyre több kérdésre kapunk választ kiderül, hogy a gonoszak nem is olyan gonoszak, és ez mind igaz spoiler. A könyv másik fele pedig légi csata, légi csata hátán, amit az író egyébként tökéletesen adagol, amikor kezdene sok lenni a sulis szimuláció BOOM Krell támadás, amikor Spensa már lelkileg és fizikálisan is kivan BOOM Krell támadás, amikor válaszokat kapnánk BOOM Krell támadás.

Spensa persze azonnal kedvenc lett, badass csaj, de nem tökéletes, nem megy neki sem minden elsőre spoiler, az álmodozásait, és a fantasybe illő beszólásait pedig imádtam. A Skyward Flight tagjai, akik hullottak rendesen, is mind szerethetőek voltak, mind egyéniségek, és a kis közösségükkel az író nagyon jól bemutatta, hogy az előítélet egy levetkőzhetetlen emberi tulajdonság, de mindenkinek jár az esély arra, hogy bizonyítson.

És persze M-Bot meg Doomslug ♥︎♥︎♥︎ Természetesen ők a könyv abszolút fénypontjai. A végén lévő fordulat pedig nagyon jó volt, imádom az ilyeneket spoiler, de még így is annyi megválaszolatlan kérdés maradt, szóval alig várom a folytatást.

2 hozzászólás
Asren229>!
Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Szögezzük le, hogy nálam Sanderson miatt alapból 3 csillaggal indul a könyv, mert nekem ő egy hatalmas kedvenc, egy kivételes író!
Eddig kevés skifi tudott lenyűgözni, de azt kell mondjam, ha ilyen könyveket olvastam volna eddig, akkor semmi bajom nem lenne a műfajjal, hanem egyenesen kedvenc lenne!
Adott egy kalandokra éhes, felfedező főszereplőnk Spenza, akit az elejétől kezdve féltettem, nehogy valami unalmas főhőssé váljon, de hál"Istennek nem így történt, hatalmas kedvenccé vált, de szinte minden karaktert szerettem, mindenkinek volt személyisége, célja és élvezett volt olvasni őket.
De amúgy csak nekem volt ilyen Neon Genesis Evangelion érzésem, miközben olvastam? Plusz kicsit a régi Alien filmek hangulata is bejátszott, IMÁDTAM! :D

Összességében talán eddig az évben, vagy az életemben ez volt a kedvenc skifim, pedig féltem mit hoz ki Sanderson a YA műfajból, de több olyan ember kéne mint ő, mert hát amit a könyvekkel, a világfelépítésekkel csinál, ez az ember egy zseni.
És olvassátok el a könyvet, amíg várunk a második részre! :P :D

hpatrik97>!
Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Az egyetlen dolog, ami visszatartott eddig ennek a könyvnek az elolvasásától, a tény volt ,hogy ez YA. Ugyebár Brandon Sanderson az egyik all time kedvenc írom, eddig azonban csak a Cosmere könyveit olvastam, amelyek közül mindegyik felnőtt fantasy. Ezért is féltem ettől a regénytől, mert nem a tőle megszokott, számomra ismert műfaj. Főleg, hogy már jó ideje nem olvasok YA regényeket, vagy ha igen, akkor is csak nagyon elvétve. Van egy általános problémám az új YA sorozatokkal, és sajnos ezek az elemek ebben a regényben is megjelentek, ezért voltam kénytelen levonni egy csillagot. Nem ragozom tovább, a tipikus tini karakterek jellemvonásaival van a bajom.

Ennek ellenére maga a történet nagyon szórakoztató volt. Volt benne mélység, amit szinte már el is vártam az írótól, és nem kellett csalódnom. Meglepetésekből és fordulatokból sem volt hiány. Ez a military-s téma engem alapvetően nem köt le, főleg nem 500 oldalon keresztül, de jó volt a tálalás, így gyakorlatilag átrepültem (:'P) ezen a könyvön. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, és bízom benne, hogy jobban kinyílik a világ, és inkább a politikára helyeződik a hangsúly mint a folytonos légi háborúra.

Darkness>!
Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Lehet az első Brandon Sanderson könyvem, de határozottan nem az utolsó.

Nem tudom, mi van mostanában velem, de megint sikerült egy olyan könyvre lelnem, ami teljes egészében levett a lábamról, egész jó évet kezdek könyvek terén, úgy tűnik.

Kezdetben kicsit szkeptikus voltam a sci-fi műfajjal olvasás terén. Mindig is a fantasy-t preferáltam. Tavaly olvastam az Illuminae-t, amit szintén imádtam, ezért úgy gondoltam, hogy belevágok egy újabb sci-fi-be a gyönyörű Charlie Bowater borítót figyelembe véve.

Először is leszögezném, hogy a könyvnek van egy nagy hibája szerintem. Feleslegesen ilyen hosszú. Tudom, hogy Sanderson könyvek terén ez rövidnek számít, de akkor is. Szépen folyik a cselekmény, de vannak nagyon elnyújtott részek. Az utolsó száz oldal viszont erősen kompenzálta ezt a lassúságot, mert ott csak úgy pörögnek az események. Titkok kerülnek felszínre, csata jelenetek, izgalom stb.

Szóval a történet elején megismerkedünk főszereplőnkkel, Spensával, akinek minden vágya, hogy pilóta legyen és harcolhasson az emberekkel háborúban álló fajjal, a Krell-lel. Igen ám, de Spensa apja, aki pilóta volt, gyáván megfutamodott harchelyzetben, ezért a vezetőség gyávának bélyegezte, ami kihatott az egész család helyzetére. Így Spensának nehéz dolga van bekerülni a DDF-ba.

spoiler

Volt egy egész vicces teóriám, ami végül nem jött be, de gondoltam leírom. Bár mivel nem jött be, ezért nem spoiler, de azért mégis spoiler jel közé teszem.
spoiler

Összességében szerintem minden van benne, ami egy sci-fi-hez kell. Mesterséges intelligencia, űrhajók, egy idegen faj és különleges képességek. Ne féljenek a kezdő angolul olvasók sem, mert ahhoz képest, hogy sci-fi, szerintem nagyon jól érthető nyelvezete van.


Népszerű idézetek

FairyDust>!

“If you toss a kid into a lion’s den, can you really blame the lion?”

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Sárkánybaby>!

„So…,” I said. „You're sayng that by the end of our training, you expect us to be able to use grappling hooks made out of energy to smash our enemies with flaming chunks of space debris?”
„Yes.”
„That…,” I whispered, „that's the most beautiful thing I've ever heard.”

14. fejezet

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Szelén>!

Only fools climb to the surface.

(első mondat)

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

budvigszandi P>!

“Hello?” M-Bot said. “Spensa? Are you dead?”
“Maybe.”
“Oooh. Like the cat!”
“… What?”
“I’m not sure, honestly,” M-Bot said. “But logically, if you’re speaking to me then possibility has collapsed in our favor. Hurray!”

222. oldal

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot · Spensa Nightshade (Spin)
nyuffa P>!

„When this is done, Jerkface, I will hold your tarnished and melted pin up as my trophy as your smoldering ship marks your pyre, and the final resting place of your crushed and broken corpse!”
The room grew quiet.
„All right…,” Jerkface said. „Well, that was…descriptive.”

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Andyy>!

“You have slightly under two minutes until you die a fiery death and I’m left with only Rig and the slug. I haven’t been able to compute which of those two is the less engaging conversationalist.”

246. oldal, Chapter 26

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot · Rodge McCaffrey (Rig)
moonmoha>!

„Cobb,” Admiral Ironsides's voice said. „Do you have those greenmoss cadets hovering yet?”
Cobb walked to the panel on the wall and pushed a button.
„Barely. I am still convinced one of them is going to find a way to make their ship self-destruct, even though Pocos don't have that function.”

79. oldal Chapter 9.

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

nyuffa P>!

„Good night, sweet prince, ” M-Bot whispered as the junk crashed to the ground. „Or princess. Or, most likely, genderless piece of inanimate space junk.”

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot
Andyy>!

“Skyward One, ready,” Jorgen said, then hesitated. He sighed. “Callsign: Jerkface.”
Nose chuckled. “I feel your pain, cadet.”

430. oldal, Chapter 46

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Kapcsolódó szócikkek: Jorgen Weight (Jerkface)
sentimentalfrappe>!

“You have large twin destructor emitters on each wing, along with a light-lance turret underneath. That’s as much firepower as our larger ships. You’re a warship.”
“Clearly not,” M-Bot said. “I’m here to categorize fungi. Didn’t you listen to my last orders? I am not supposed to get into fights.”
“Then why do you have guns?”
“For shooting large and dangerous beasts who might be threatening my fungus specimens,” M-Bot said. “Obviously.”
“That’s stupid.”
“I am a machine, and my conclusions are therefore logical—while yours are biased by organic irrationality.” He made a few lights on his dash blink. “That is a clever way of saying you are the stupid one, in case you—”
“I understood,” I said. “Thanks.”
“You’re welcome!”

150. oldal

Brandon Sanderson: Skyward Claim the Stars

Kapcsolódó szócikkek: M-Bot · Spensa Nightshade (Spin)

A sorozat következő kötete

Skyward sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kass Morgan: The 100
Marissa Meyer: Scarlet (angol)
Orson Scott Card: Ender's Shadow
Melissa Landers: Invaded
Beth Revis: Across the Universe
Rick Yancey: The Last Star
Dan Wells: Ruins
Alexandra Bracken: Never Fade
Ilsa J. Bick: Ashes
Michael Grant: BZRK