Shadows ​of Self (Wax and Wayne 2.) 12 csillagozás

Brandon Sanderson: Shadows of Self Brandon Sanderson: Shadows of Self Brandon Sanderson: Shadows of Self

The ​#1 New York Times bestselling author returns to the world of Mistborn with his first novel in the series since The Alloy of Law.

With The Alloy of Law, Brandon Sanderson surprised readers with a New York Times bestselling spinoff of his Mistborn books, set after the action of the trilogy, in a period corresponding to late 19th-century America.

The trilogy's heroes are now figures of myth and legend, even objects of religious veneration. They are succeeded by wonderful new characters, chief among them Waxillium Ladrian, known as Wax, hereditary Lord of House Ladrian but also, until recently, a lawman in the ungoverned frontier region known as the Roughs. There he worked with his eccentric but effective buddy, Wayne. They are „twinborn,” meaning they are able to use both Allomantic and Feruchemical magic.

Shadows of Self shows Mistborn's society evolving as technology and magic mix, the economy grows, democracy contends with corruption, and religion… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
GraphicAudio, 2016
ISBN: 9781628512755
>!
Gollancz, London, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473208230
>!
Tor Books, New York, 2015
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780765378552

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Wayne · Waxillium Ladrian · Edwarn Ladrian · Lessie · Marasi Colms · MeLaan · Steris Harms


Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Noro P
Brandon Sanderson: Shadows of Self

A petákos seriff második története már sokkal inkább urbánus krimi-fantasy (vagy ha úgy tetszik, "fantasy noir") elemekre épül, mint a vadnyugatra. Elendel városában tombol a fejlődés, a villanyvilágítású főutcákon már rohangálnak az első motoros szekerek, ugyanakkor az ősi múlt is egyre nagyobb jelentőséget kap. Újra feltűnnek a színen a spoiler, ők pedig olyan rejtélyeket hoznak magukkal, amelyeknek a megfejtését a Hamu Korában kell keresni…
Sanderson nagyon jól játszik a régi és az új trilógia közötti áthallásokkal. Az eredeti regényekből mitológiát varázsolt, amelyből élvezetes kimazsolázni a „valódi” eseményekre történő célzásokat. Ezzel együtt az új könyv összetettségében még mindig nem éri el azt a szintet, ami a Ködszerzetben alap volt. Kevés az igazán kozmikus meglepetés, és akárcsak a Törvény ötvözetében, ezek megint csak a utószóban kapnak hangsúlyt – azaz újfent a következő részre tolódnak. De ez akkor is egy izgalmas és pörgős sztori, amely eredeti háttér előtt játszódik és a humora is szórakoztató.

>!
Sárkánybaby
Brandon Sanderson: Shadows of Self

Izgalmas könyv ez, izgalmas ez a felütés, a huszadik század eleje, ami a fantasy-ből nő ki, a szedett-vetett társadalmával, érdekes, ahogy a régi hősök csaknem isteni legendákká váltak, ahogy a párhuzamos társadalmak kialakultak, és ahogy egy főnemes detektív-utcai harcos a város dzsungelében navigál.
Tetszik, hogy a vallások kialakulását simán vissza lehet vezetni az előző sorozatra, hogy további háttérinfót kapunk erről a régi-új világról.

A történet hozza az elvárt és megszokott szintet, a poénok hatalmasak, Wayne továbbra is Wayne (én még ilyen Chaotic Good karaktert nem láttam az életben), a csattanó nagyobbat üt, mint a kettőhúsz, a feszültség pedig igen csak oda tudja szögezni az embert a könyv mellé. Igen megrázó élmény tud lenni. spoiler

Hatalmas pirospont a karaktereknek, elsősorban Marasinak, aki az első rész (valljuk be) klisés talpraesett lányából egy határozott és a saját lábán megálló, független és talpraesett nő lett, további lehetőségekkel a fejlődésre. A kötet meglepetése Wax menyasszonya, a nyomokban Asperger-szindrómás Steris, aki a báli jelenet kapcsán pillanatok alatt belopta magát a szívembe. Esküszöm nektek, az első részben azt hittem, hogy valami házsártos boszorkány lesz, erre meg spoiler. (Egyébként értetlenül állok a tény előtt, hogy Sanderson zsinórban a sokadik könyve után is képes elhitetni velem, hogy X karakter ebbe a klisébe esik bele, X, Y, és Z között ilyen hülye háromszög lesz… hogy aztán teljesen szembe menjen mindennek, amit hittem.)

A fél csillag levonás a retcon életérzés miatt van, párszor azt éreztem, hogy bizonyos dolgokat Sanderson visszamenőlegesen belemagyaráz a saját történetébe (pl spoiler). Nem volt kifejezetten feltűnő, de néha azért felszaladt a szemöldököm.

Mindenesetre a sorozatot sok szeretettel ajánlom bárkinek, már csak a nagy dumák és a karakterek miatt is!

>!
rhysciar P
Brandon Sanderson: Shadows of Self

OHMYGOD!
Megint a vége! Megint a befejezés az, amitől agygörcsöt kapok, és amiért most örülök, hogy itt van kéznél a folytatás. Bár lehet halogatni kéne picit, mert mi lesz velem a Bands of Mourning után? Hajjajj…
Szóval szerencsétlen Wax. Komolyan sajnálom a fickót, ennyi szenvedést megélni már kínzásnak számít. Ráadásul az, hogy mindezt Harmonytól kapja, aki ugye Sazed… épp ezért nem értek egyet MeLaannal, a végén szerintem Marasinak van igaza, nem kellett volna ezt tennie Harmonynak Waxszel.
A történet jobban tetszett, mint az előző részé, sokkal érdekesebb volt, és végre megint belecsöppenhettünk a kandrák világába. (meg hát TenSoon, annyira hiányzott már T.T) Paalm egy érdekes karakter, jól illeszkedett a világba, ami szintén tovább fejlődik, és részletesebben láthatjuk a működését. Alapvetően nem rajongok ezért a fajta fantasyért (flintlock), viszont Sandersont illeti dicséret, amiért beszippantott a történet. Továbbra is valamiféle fantasy-krimi-thrillerként tudnám ezt leírni, úgyhogy talán ezért is megérné mindenkinek elolvasnia ezt a sorozatot.

>!
farkas_medve
Brandon Sanderson: Shadows of Self

A tét emelkedik ahogy Wax és barátai olyan ellenféllel kerülnek szembe akinek létét és indokait nem képesek megérteni. Amikor a történelem ismétlődni látszik segítséget is csak a legendák világából várhatnak.

Hangulatában és történetében is az eredeti trilógia felé hajaz a könyv, míg az előző kötetben egy fantazy /cyberpunk nyomozást kaptunk itt ismét a háttérben munkálkodó erők felé terelődik a hangsúly. Remek karakterek, A+ megvalósítás. De már most tűkön ülök a folytatásra várva.

>!
Three
Brandon Sanderson: Shadows of Self

Erőltetett. Tipikus húzzunk le még egy bőrt esete…
Csalódtam Sandersonban.
Volt egy előrelátható csavar, nagy zagyvaság, visszaemlékezés a sikeresebb előző trilógiára, majd a végén egy WTF, ami nagyon olcsó megoldás volt.
MeLaan-t kedveltem.


Népszerű idézetek

>!
Noro P

“I ain’t drunk,” Wayne said, sniffling. “I’m investigatin’ alternative states of sobriety.”

Chapter 5

>!
Noro P

“Proper loafing requires company. One man lying about is being idle; two men lying about is a lunch break.”

Chapter 5

>!
Noro P

“You’re the only person I know that I can cheer up by promising to kill him.”

Chapter 6

>!
Three

Wax moved over, gun out, and glanced around the corner into the kitchen. It was just large enough for one person to lie down in. He knew this because of the bloody corpse stretched out on the floor

Chapter 6

Kapcsolódó szócikkek: Waxillium Ladrian
>!
Noro P

“I need you to stay behind as we go into those slums,” Wayne said, determined to impress solemnity into his voice. “It’s not that I don’t want your help. I do. It’s just going to be too dangerous for you. You need to stay where I know you’re safe. No arguments. I’m sorry.”
“Wayne,” Wax said, walking past. “Stop talking to your hat and get over here.”

Chapter 3

>!
Noro P

He’d always found it odd that so many died when they were old, as logic said that was the point in their lives when they’d had the most practice not dying.

Chapter 5

>!
MrDarkside

– Maybe you should spend a little less time with your thing and more with your gun.
– Now that sounded dirty.
– Good. I hate being crass by accident.

Kapcsolódó szócikkek: Lessie · Waxillium Ladrian
>!
MrDarkside

Our accents are clothing for our thoughts, my dear – Wayne said – without them, everything we say would be stripped bare, and we might as well be screaming at one another.

Kapcsolódó szócikkek: Wayne
>!
MrDarkside

Waxillium had seen some odd things in his life. He’d visited koloss camps in the Roughs, even been invited to join their numbers. He’d met and spoken with God himself and had received a personal gift from Death. That did not prepare him for the sight of a pretty young woman’s chest turning nearly transparent, one of the breasts splitting and offering up the hilt of a small handgun.

Kapcsolódó szócikkek: MeLaan · Waxillium Ladrian
>!
MrDarkside

The law is not something holy, son. It's just a reflection of the ideals of those lucky enough to be in charge.

Kapcsolódó szócikkek: Edwarn Ladrian

A sorozat következő kötete

Wax and Wayne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ilona Andrews: Magic Bleeds
Nalini Singh: Archangel's Legion
Dan Wells: Mr. Monster
Max Gladstone: Three Parts Dead
Nalini Singh: Mine to Possess
J. D. Robb: Indulgence in Death
Rachel Vincent: Rogue
Liz Williams: The Iron Khan
Angela Roquet: Blood In The Water
Chuck Wendig: Vultures