Edgedancer (The Stormlight Archive 2,5) 15 csillagozás

Brandon Sanderson: Edgedancer Brandon Sanderson: Edgedancer Brandon Sanderson: Edgedancer

From #1 New York Times bestselling author Brandon Sanderson, a special gift edition of Edgedancer, a short novel of the Stormlight Archive (previously published in Arcanum Unbounded).

Three years ago, Lift asked a goddess to stop her from growing older--a wish she believed was granted. Now, in Edgedancer, the barely teenage nascent Knight Radiant finds that time stands still for no one. Although the young Azish emperor granted her safe haven from an executioner she knows only as Darkness, court life is suffocating the free-spirited Lift, who can't help heading to Yeddaw when she hears the relentless Darkness is there hunting people like her with budding powers. The downtrodden in Yeddaw have no champion, and Lift knows she must seize this awesome responsibility.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
GraphicAudio, USA, 2018
ISBN: 9781628517859
>!
Tor Books, New York, 2017
212 oldal · ISBN: 9781250166609
>!
Macmillan, USA, 2017
ISBN: 9781427294944 · ASIN: B07626B9D2 · Felolvasta: Kate Reading

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lift (Enyves)


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Noro >!
Brandon Sanderson: Edgedancer

A Viharfény Krónikák második részében feltűnik egy kissé lökött, de nagyon jópofa mellékszereplő. Lift, a tolvaj gyereklány már első megjelenésével felrúgja egy déli birodalom öröklési rendjét, miközben egy félisteni Hírnökkel fogócskázik. (Pedig csak a vacsoráját akarta elcsórni.) Míg az összes többi tündöklő lovagjelölt teljes erővel a mágikus erők eredetét kutatja, ő egyes egyedül meg van róla győződve, hogy pontosan tudja, mi történik vele. (Kezdve mindjárt azzal az elméletével, hogy a személyes varázsával ejtett fogságba egy démont, aki ezért engedelmességgel tartozik neki.) A Peremtáncosok lovagrendje már eleve eléggé ellentmondásos és öntörvényű társaság, nem illenek sem a harcosok (mint amilyen Kaladin), sem a misztikusok (mint Shallan és Jasnah) közé. Varázsképességeikből kiindulva talán úgy jellemezhetnénk őket, mint gyorskorcsolyázó kertész-akrobatákat. Igen tudom, hogy ennek semmi értelme, de mégis. :D Lift pedig még közülük is kilóg csodabogár mivoltával.
Ez a történet, ami legfeljebb Brandon Sanderson munkásságában tekinthető kisregénynek, azt meséli el, hogyan talál rá ez a fura lány a saját személyes életfilozófiájára, és hogyan mondja ki a Peremtáncosok fogadalmait. Humorával és pörgős iramával kellemes színfolt a Krónikák igencsak súlyos nagyregényei között. Ugyanakkor mégsem javasolnám, hogy bárki is ezzel kezdje a sorozatot, mivel cselekménye szorosan összefügg a Words of Radiance című második kötettel.

Kaosmagier>!
Brandon Sanderson: Edgedancer

Ez a rész annyira nem tetszett, mint a fő sorozat… Lift karaktere annyira nekem nem jött be (habár kis adagokban elég szórakoztató tud lenni), ez a töténet meg kicsit túl fura volt: túl sok deus-ex-machina (Sandersonhoz képest legalábbis) és a kiscsaj kicsit furán vette az akadályokat…


Népszerű idézetek

Noro >!

“Mistress, please don’t get yourself killed. It would be traumatic. Why, I think it would take me months and months to get over it!”
“That’s faster than I’d get over it.”

Chapter 8

Noro >!

Lift had never robbed a palace before. Seemed like a dangerous thing to try. Not because she might get caught, but because once you robbed a starvin’ palace, where did you go next?

(első mondatok)

Kapcsolódó szócikkek: Lift (Enyves)
Noro >!

“She’s just a child!”
“She’s a youth. She’s at least twelve.”
“I ain’t twelve,” Lift snapped, looming over them.
They turned up toward her.
“I ain’t,” she said. “Twelve’s an unlucky number.” She held up her hands. “I’m only this many.”
“… Ten?” Tigzikk asked.
“Is that how many that is? Sure, then. Ten.” She lowered her hands. “If I can’t count it on my fingers, it’s unlucky.” And she’d been that many for three years now. So there.

Prologue

Kapcsolódó szócikkek: Lift (Enyves)
Noro >!

Only super-rich folk built fancy doors. You needed money coming out your ears before you spent it on a door.

Prologue

Noro >!

Too few people listened to anything other than their own thoughts.

Chapter 19

Noro >!

Very practical. Like using the royal throne as a stool to reach something on the high shelf.
She really shouldn’t have gotten yelled at for that.

Chapter 2

Noro >!

“Do you have any idea how much information is likely held in that place?” Wyndle said. “There will be hundreds of thousands of reports and ledgers. And to state it explicitly, yes, that’s a number more than ten, so you can’t count to it.”
“I’m not an idiot,” she snapped. “I got toes too.”

Chapter 12

geoff>!

He certainly was a strange Voidbringer. Come to think of it, she'd never seen him act the least bit interested in consuming someone's soul. Maybe he was a vegetarian.

Chapter 1


A sorozat következő kötete

The Stormlight Archive sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: The Assassin's Blade
Peter V. Brett: Messenger's Legacy
Christopher Buehlman: The Blacktongue Thief
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
George R. R. Martin: A Game of Thrones
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
N. K. Jemisin: The Killing Moon
Patrick Rothfuss: The Name of the Wind
R. A. Salvatore: Homeland
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Autumn Twilight