A ​kozmerum titkai (Viharfény krónika 2,5) (Ködszerzet) (Elantris) 17 csillagozás

Brandon Sanderson: A kozmerum titkai

A ​New York Times bestsellerszerző, Brandon Sanderson rövid prózájának legelső gyűjteménye!
Brandon Sanderson egymással összefüggő világokat alkot. Róluk szól az Elantris, a Ködszerzet-sorozat, a Viharfény krónika, és még sok egyéb történet, amelyek a kozmerum nevű, színes és eleven birodalmat népesítik be.
Most először egy kötetben szerepelnek azok a rövidebb elbeszélések, amelyek ezeken a bolygókon játszódnak, bemutatva változatos kultúrájukat és mágiarendszerüket. A kozmerum titkai olyan történeteket gyűjt össze, amelyek bejárják Sanderson univerzumát, csillagtérképekkel, illusztrációkkal, a háttérvilágot kibontó rövid esszékkel… és újabb megválaszolandó kérdésekkel.
A kötet összesen hat világot fog át, amelyeket kilenc lenyűgöző történetben fedezhetünk fel, beleértve a Hugo-díjas A császár lelke című kisregényt, egy részletet a Fehér homok című képregényből, valamint a Viharfény krónika világába tartozó, eddig még sosem látott új kisregényt, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
Delta Vision, Budapest, 2019
816 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953075 · Fordította: Sárpátki Ádám

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Kelsier


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

Noro >!
Brandon Sanderson: A kozmerum titkai

Ez a kötet nem csupán Sanderson „rövid” prózáinak gyűjteménye, hanem egy nagyra törő projekt korai változata is egyben. A történetekhez írt bevezetők ugyanis rámutatnak a szerző különböző – megírt, folyamatban levő, és még megíratlan – sorozatai közti összefüggésekre is. A magyar cím talán még jobb is, mint az eredeti: a könyv valóban számos titkot fed fel, ennélfogva alighanem többet ad azoknak, akik a kapcsolódó alapregényeket már ismerik. Arról nem is beszélve, hogy spoilerek is vannak benne szép számmal.

A bevezető szövegek, amelyek az egyes világokat hivatottak bemutatni, nem éppen könnyű olvasmányok, tele olyan fogalmakkal, amelyek magyarázatra szorulnának. Igaz, a legtöbb szó magyarázatát meg lehet találni a könyvben szereplő valamelyik írásban, de azért érdemes lett volna letesztelni őket néhány olyan olvasón, akinek nincs a fejében a Coppermind wikipédia.
link
De lássuk, miről is van szó tulajdonképpen:

A császár lelke
Ez a történet Elantris világán játszódik, de a világ másik felén, így teljesen független tőle. Ebben az ázsiai hangulatú, saját múltjába révedő birodalomban bárki megtanulhat varázsolni, azonban komoly műveltség és művészi érzék kell ahhoz, hogy valaki mesteri szinten gyakorolhassa a képességeit. Bármit és bárkit meg lehet változtatni, ha egy lélekpecsét felírásával, de a változtatásnak logikusnak és hihetőnek kell lennie. Ehhez pedig ismerni és érteni kell az alany múltját és a változtatás módját. A Sandersonra általában jellemző, precíz és tudományos mágiarendszerekkel izgalmas kontrasztot alkot ez az intuitív, művészi varázslási forma. De a történet sem kevésbé ötletes: egy koppintóművest, azaz mágikus hamisítót ismerünk meg benne, akit arra kényszerítenek fogva tartói, hogy megalkossa élete fő művét. Sajátos gondolkodású hősnőnk azonban nem éri be egyetlen, a lehetetlennel határos feladattal: munka közben börtönét és börtönőreit is megváltoztatja, méghozzá nem is mindig mágia segítségével. Remek kisregény, amely nem csak a Hugót érdemelte meg, de a Kozmerum eléggé összetett kozmológiájának néhány fontos elemébe is beavatja az olvasót.
(5/5 csillag)

A következő három rövidebb írásról csak röviden: az Elantris reménysége az Elantris egyik jelenetét idézi fel egy mellékszereplő szemszögéből (4/5 csillag). A tizenegyedik fém a Végső Birodalom előzménye, de szerintem nem ad túl sokat hozzá, ha a regényt már olvastad. A kötet többi írásával ellentétben ez inkább afféle belépő a világba (3/5 csillag.) Az Allomanta Jak és Eltania Bugyrai pedig egy, a Wax és Wayne korszakban játszódó humoros sztori (azokból a bizonyos újságkivágásokból), ami kb. olyan, mintha Rejtő Jenő lábjegyzetelne egy Karl May regényt. Kis mennyiségben zseniálisan szórakoztató, bár valószínűleg nem akarnám elolvasni mind a 30 epizódot (4,5/5 csillag).

Ködszerzet: A rejtett történelem
Spoiler spoiler hátán ez az eredeti trilógiával párhuzamosan játszódó kisregény, amelyben Brandon igazán kiéli az easter eggek iránti szenvedélyét. Teljes élvezetéhez gyakorlatilag betéve érdemes tudni a trilógiát, különös tekintettel a Korok Hősére. Amit viszont nagyon érdekesnek találtam: ez a történet olyan nézőpontból mutatja meg a Ködszerzet világát, ahogyan a lakói sosem láthatják. Mert bármilyen erős is az itteni mágia, bizonyos dolgokra egész egyszerűen nem képes, így a valóság más síkjai mindig rejtve maradnak előttük. A rejtett történelem igazi erőssége szerintem az, hogy összekapcsolja Scadrial világát a Kozmerum többi részével (mellesleg pedig megvilágít bizonyos alapfogalmakat is, különösen a teremtésmítosszal kapcsolatban.)
(4/5 csillag)

Ezek után három olyan világ következik, amelyhez publikált regény még nem kapcsolódik.

Fehér homok
Ez az írás csupán egy töredék, egy történet bevezető része, amely azonban képregény és regényrészlet formájában is szerepel a kötetben. Hangulatában, világában leginkább a Ködszerzet-könyveket idézi: itt is találunk látványos, ugyanakkor kvázi-tudományos igényességgel megalapozott mágiarendszert, és itt is egy cselekményes, epikus sztori látszik kibontakozni. Érdekessége, hogy egy meglehetősen kevés erővel bíró varázslót ismerünk meg benne, aki kreativitással pótolja hiányosságait. Ez pedig nem könnyű, hiszen az itteni kultúra (bár ebből sokat egyelőre sajnos nem látunk) szemlátomást a puszta hatalmat helyezi piedesztálra.
A képregényről el kell mondanom, hogy nekem a látványelemek annyira nem jöttek át. Bármennyire is érdekes trükköket művelnek a szereplők, a fehér háttér előtt a fehér homok valahogy nem az igazi. Illetve az sem szerencsés, hogy a képek több oldalon is egészen a ragasztásig érnek, és a többi lapon is csak jelzés értékű keretek vannak.
off
(4/5 csillag)

Hallgatás árnyai a Pokol Rengetegében
Ez a novella először a Veszélyes amazonokban jelent meg, és nagyon érdekes, hogy a két kötetben nem egészen ugyanazt a hatást kelti. Önmagában állva egy nagyon erős dark fantasy, ahol a természetfeletti – és az ellene védelmet nyújtó Egyszerű Szabályok – egészen egyedi logikát követnek. A Kozmerumba helyezve, minimális magyarázatokkal ellátva viszont sokkal nagyobb szerephez jutnak a hasonlóságok. Ebben a Gyászének nevezetű világban ugyan súlyosan eltorzult a mágia, de a gyökerei mégis közösek egyik-másik, korábban már látott világéval.
Ennél azonban fontosabb, hogy itt jelenik meg Brandon legegyedibb főhőse, egy középkorú fogadósnő, aki kegyetlen döntésekre kényszerül a gyermekei érdekében.
(5/5 csillag)

Hatodik az Alkonyatban
Szigorúan véve ez az írás nem a Kozmerumhoz igazítva született meg. Nem jelennek meg benne az eddigre már ismerős szabályok, még bújtatott formában sem. Sőt, talán szerencsésebb lenne sci-fiként olvasni, mert inkább azok logikáját követi. Egyébként nagyon jó kis történet, amelynek helyszíne egy veszedelmes lényektől burjánzó szigetvilág. Bizonyos állatfajok különleges képességekkel bírnak, ezeket pedig a primitívebb és fejlettebb embercsoportok egyaránt szeretnék kihasználni. Hangulatában emlékeztet a Draconis Memoriára, és a sárkányok varázserejének ott megjelenő kiaknázására, de ez a sztori másfelé kanyarodik.
(4,5/5 csillag)

Peremtáncoló
Miért nem -táncos? Mit ad hozzá a névhez ez az esetlen végződés? (Sajnos a fordítás valahol a kötet közepétől kezdve egy kissé karcossá vált. Nem egyszer fordult elő, hogy egy adott mondat a fejemben teljesen más alakot akart ölteni, mint ahogy a papíron leírva láttam.)
Ez a hosszú kisregény a Viharfény Krónikák második része után játszódik, és igaz, hogy csak egy mellékszál folytatása, de épp elég sok kritikus információra utal vissza. Így elég furcsa húzásnak érzem, hogy a nagyregénynél előbb jelent meg magyarul.
Mivel én tavaly olvastam mindkettőt, itt találtok egy spoilertől mentes értékelést az Edgedancerről: https://moly.hu/ertekelesek/3436078

Habók P>!
Brandon Sanderson: A kozmerum titkai

Jobbnál jobb novellák azokhoz a regényekhez, amiket már olvastam Vagy még nem olvastam, de tervezem. Vagy érthetőbbé teszik a cselekményt, vagy csak hozzátesznek egy kicsit. Hasznosak voltak a bevezetők is, jobban el tudtam helyezni azokat a részeket, amikhez még nem olvastam. De ezek a novellák önmagukban is érdekesek.

klaudia_kozak P>!
Brandon Sanderson: A kozmerum titkai

Most az új kedvenc a Viharfény krónikák, ennél fogva a hozzátartozó novellát vártam a legjobban. Enyves még nem nyerte el a 100 százalékos szimpátiámat, de rajta vagyunk az ügyön. A Kelsier történetet sajnos nem teljesen értettem meg. Lehet az az oka, hogy régen olvastam a Ködszerzet trilógiát, és ha ez az ok, kénytelen leszek újra olvasni. ;)
Azt leszögezhetem, hogy Kelsiert régebben is nagyon szerettem és most sem csalódtam benne és a humorában.


Népszerű idézetek

Noro >!

– Van fogalmad róla, azon a helyen valószínűleg mennyi tudást tárolnak? Több százezer jelentés és jegyzék lesz. És félreértés ne essék, az a szám nagyobb, mint tíz, úgyhogy nem tudsz elszámolni addig.
– Nem vagyok ostoba! Lábujjaim is vannak!

738. oldal (Peremtáncoló)

2 hozzászólás
Noro >!

Shai még sosem találkozott császárral, és még egyet sem bökött arcon.

35. oldal (A császár lelke)

Noro >!

Tiszteld azokat, akiknek hazudsz!

82. oldal (A császár lelke)

klaudia_kozak P>!

-Egy tervre van szükségünk – jelentette ki Kelsier.
-Egy tervre? – kérdezte Isten.
-Hogy kiszabaduljak. Valószínűleg kell majd a segítséged.
-Innen nincs kiút.
-Ez rettenetes hozzáállás – mondta Kelsier. – Sosem jutunk semmire, ha így beszélsz.

250. oldal (Ködszerzet: A rejtett történelem)

Kapcsolódó szócikkek: Kelsier
klaudia_kozak P>!

-Azt akartam mondani – felelte higgadtan Kelsier –, hogy még el sem mondtad, ma mire készülünk.
-Behatolunk ebbe a várba – mondta összeszűkölő szemmel a férfi.
-Miért?
-Számít az?
-Hogyne számítana, a pokolba is!
-Van odabent valami fontos – mondta Gemmel. – Valami, amit meg fogunk keresni.
-Hát, ez megmagyaráz mindent. Esetleg felvilágosítanál az élet értelméről is, ha már hirtelen ilyen nagyszerűen tudsz felelni a kérdésekre?
-Nem t'om – mondta Gemmel. – Szerintem az, hogy meghalhassunk.

196. oldal (A tizenegyedik fém)

Kapcsolódó szócikkek: Kelsier

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: The Assassin's Blade – Az orgyilkos pengéje és más történetek
Soren Ward: Feketepart
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek
Patrick Rothfuss: A szótlan tárgyak lassú szemlélése
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.
Stephanie Garber: Legendary
Brian McClellan: Őszi köztársaság
Brian McClellan: A birodalom bűnei