A ​királyok útja I-II. (Viharfény krónika 1.) 13 csillagozás

Brandon Sanderson: A királyok útja I-II. Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Brandon ​Sanderson, a New York Times bestsellerszerzőjének könyve,
A királyok útja egy lenyűgöző epikus történet kezdete.

Roshar a kő és a viharok világa. Rejtélyes, óriási erejű förgetegek söpörnek végig a sziklás terepen – gyakoriságuk nemcsak a környezetet, hanem a civilizációt is átalakította. Az állatok páncéljukban bújnak meg, a fák behúzzák ágaikat, a fűszálak pedig visszavonulnak a terméketlen földbe. Az emberek csupán ott építenek városokat, ahol a táj védelmet nyújthat.

Évszázadok elteltek a tíz felszentelt rend, a Tündöklő Lovagok bukása után, ám szilánkpengéik és szilánkvértjeik megmaradtak – a titokzatos kardok és páncélok, amelyek átlagos embereket szinte sebezhetetlen harcosokká változtatnak. Egész királyságokat adnak értük, háborúkat vívnak miattuk, és háborúkat nyernek velük.
Éppen ilyen küzdelem dúl a Széthasadt Síkságnak nevezett, romos tájon. Kaladin, aki öccse védelmében seborvosi jövőjét a lándzsára cserélte,… (tovább)

Eredeti mű: Brandon Sanderson: The Way of Kings

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Delta Vision, 2018
768 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952573 · Fordította: Sárpátki Ádám
>!
Delta Vision, 2018
784 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952580 · Fordította: Sárpátki Ádám
>!
Delta Vision, 2018
1546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952658Ö · Fordította: Sárpátki Ádám

Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ViveEe P
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Nagyon szomorú vagyok, mert Sanderson könyveiben még nem csalódtam, de most nagyon.
Egyik kétségbeesésből a másikba estem olvasás közben, és baromira vártam, hogy vége legyen.
Meg akartam adni Sandersonnak az esélyt, és tisztelem a munkásságát, nem akartam félbehagyni.
10 évig dolgozott a könyvön, és valóban grandiózus volt. Csak emelett rohadt unalmas, és még annál is hosszabb, és világbemutató kötetként is számomra nagy hiányosságokat mutatott.
Nagyon nehezen tudok 1500!!! oldal után is mindent/és mindenkit elhelyezni. Nem kaptam meg az alapokat rendesen. Az egyes népek, a kapcsoló viszonyok is számomra nagyon kevéssé voltak leírva. Az elején annyira idegesített, hogy egyfolytában emlegetve vannak a szprenek, de fingom nincs mik azok, mert rohadtul nincs leírva, hogy a neten olvastam utána. És valahányszor megláttam az óvottkéz szót, kaptam egy enyhe agyvérzést. Mert soha nincs leírva, az mégis miért óvottkéz! Az elején azt hittem a lélekhajlításhoz kell, de kiderült, hogy nem. Úgyhogy max ez egy szokás, mint az arab nőknél a csador, de fingom nincs igazából, mert nem jutott egy fél mondat erre, hogy ez ki legyen fejtve…
A karakterekkel nincs gondom, csak ennyire hosszú hosszú oldalakon keresztül nem érdekeltek az egyes apró kis nüanszok.
Természetesen mindennek volt értelme, ahogy azt Sandersonnál megszoktam, de nekem tökéletesen megfelelt volna, ha max egy fejezetben tudom meg hogy jutott Kaladin a hidászok közé, és honnan jött. Minden lehetett volna kicsit összeszedettebb.
De Kaladin útja volt a leglenyűgözőbb, Dalinar volt a legszerethetőbb főszereplő, és engem Jashna érdekelne a legjobban.
A Toronynál vívott harc nagyon élvezetes volt, és onnantól végig nagyon tetszett az egész… De kb. Ez az 1200 oldaltól volt..
Nagyon sajnálom, hogy nem tudok őszinte jó véleménnyel lenni erről a könyvről.
Mivel Sanderson egy szívemnek kedves író, mindenképpen elolvasom a folytatásokat, de egyáltalán nem kell, hogy a polcomon legyen, és kétlem, hogy újraolvasom ezt. Ahhoz nagyon nagyot kell durrantania a folytatásoknak.

>!
Marioklesz
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Nagyszerű világépítéssel nagyon sok dolgot meg tudok bocsátani. A könyv egy 1500 oldalas monstrum, ezen kívül pedig egy 10 részes sorozat első része. Mindebből az következik, hogy sok puskaport még nem fog Sanderson ellőni az első részben. Ez a regény teljesen más, mint az eddigi Sanderson kötetek. A Ködszerzetben és az Elantrisban is tudtuk, hogy ki a gonosz, kit kell legyőzni. Itt ez nem mondható el. Nincs egy konkrét meghatározott gonosz, a regényben lévő szereplők életébe kapunk bepillantást. Illetve az egész regény egy olyan érzetet kelt, hogy itt majd valami hatalmas Pusztítás fog történni, ez egyébként Az idő kerekéhez hasonlóvá teszi számomra az egészet. Lesz majd egy mindent eldöntő végső nagy epikus csata, ami az egész világot megváltoztatja majd, de az nem itt, nem most. Ha valaki eljut a végére, akkor az megkapja a csatát. Habár nagy volumenű események nem történnek, azért a kötetben természetesen lesznek csaták.
A karakterek terén, aki Kelsiert szerette, Kaladint imádni fogja. Shallan valamennyire Vinre emlékeztet. spoiler pedig nem lehet szerintem nem szeretni.
A mágiarendszer… Sikerült Sandersonnak egy olyan mágia rendszert alkotnia amit nem értek meg. Az mondjuk mellékes, hogy a szereplők sem értik. A mágia eltűnt hosszú ideig a világból, és most fedezik fel újra gyakorlatilag. Meg ott van még az spoiler
A kozmerum világáról is megtudunk néhány dolgot spoiler.

Összességében imádtam, de nem tudom első Sanderson regénynek ajánlani. Ha a Kozmerumot a Marvel filmes univerzumhoz hasonlítjuk, akkor ez a regénysorozat a Bosszúállók. Jó film/regény önmagában is, de teljesen megérteni akkor fogja csak az ember, ha az előzményeket már látta/elolvasta. Vagy Sanderson esetében akkor sem, hiszen mindig van egy újabb titok.

>!
Ingorion
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Túlzás nélkül állítom, hogy a Viharfény krónika/a The Stormlight Archive a kedvenc fantasy-sorozatommá lépett elő, ami nem kis szó, mert ezzel olyan címeket előzött be, mint A Széthullott Birodalom vagy A tűz és jég dala. Sanderson nagybetűs HŐSÖKről ír, ami meglehetősen üdítő a grimdark és az antihősök korában, és akkor még nem is kezdtem el ecsetelni, milyen fantasztikus a világépítés az eddig debütált három könyvben. Minden adott, hogy ez legyen a szerző mesterműve.

Néhány hónapja interjúztam is vele egyet a könyvek kapcsán. Az írás spoilermentes, szóval azok is olvashatják, akik például vacillálnak, hogy belekezdjenek-e egy olyan szériába, ami valószínűleg csak két évtized múlva fog véget érni: https://insidethebox.blog.hu/2018/09/30/az_emberi_magne…

2 hozzászólás
>!
Norbert_Kovács_4
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Szeretem Sanderson könyveit, világait amiket kitalál és papírra vet nekünk.
Nagyon vártam már ezt a könyvet, mert sok jót hallottam és olvastam róla.
Minden egyes oldalt élveztem ebből a könyvből, magával ragadott az egész. Igaz, nem egy gyors, cselekménydús könyv, főleg az elején, de ettől függetlenűl számomra minden oldala kincs volt :)
A sztoriról nem írnék semmit, ezt már megtették mások, mindenki fedezze fel maga ezt a könyvet.
A ködszerzet trilógia régóta a kedvenc sorozatom, mai napig ha köd van kint, felnézek az oszlopokra :)
Kettő problémám volt a könyvvel. Az egyik, hogy nem volt olyan részletekbe menően kifejtve a mágia használat mikéntje. Szerettem volna erről többet megtudni (Egy nézőpont karakterünknél már kezdett belemenni, de belőle sajnos nem sokat kaptunk.)
A ködszerzetben ez logikusan fel volt építve és elmagyarázva, hogyan működik, amit imádtam és élveztem olvasás közben.
Remélem a következő kötetekben ez ki lesz fejtve még jobban.
Amit mások is írtak, hogy nem derülnek ki alapvető dolgok, amik felmerülnek az emberben olvasás közben, remélem meg lesznek válaszolva a továbbiakban.
A másik és legnagyobb negatívum, hogy miért nincs még kész a következő rész folytatása? :D
Pont úgy van vége az összes szálnak, hogy tűkön ülve várja az ember a folytatást, most lett igazán érdekes a történet.
Bánom, hogy nem beszélek angolul, már vetném is bele magam a következő kötetbe.
Remélem idén még megkapjuk :)
Mindenkinek csak ajánlani tudom, megy az 5 csillag :)

>!
HolCol
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Magával ragadó könyv! Nagyon sajnáltam, hogy a végére értem, pedig vaskos darab. Sanderson új világot épített fel, aminek a fizika törvényeihez nem sok köze van, de nagyszerűen lehet álmodozni rajta. Több szálon futó cselekmény, filmszerűen pörgő, és ugyanilyenek a vágások is. A tetőponton vált, állandóan magasan tartva a feszültséget. Nekem személyesen nem jön be a politikai vonala, a gyötrődő vagy féktelenül tomboló döntéshozók világa, de ez az én bajom. A tudósnak készülő nemes lányból kevés van, a rabszolga harcos-vezérből megfelelő mennyiség, a vaciláló „politikusokból” túl sok. Vívódásuk akár hihető is, csak nem érdekel túlzottan. Mindez azonban semmiit sem von le a mű értékéből. Magasan csillagos ötös. Az olvasmányélményem óriási volt! Mindenkinek ajánlom!


Népszerű idézetek

>!
Elar

Élet a halál előtt. Erő a gyengeség előtt. Utazás a cél előtt.

Tartalom

>!
moonmoha

A testnek sokféle étel kell, hogy egészséges maradjon. Az elmének pedig sokféle ötlet, és gondolat kell, hogy éles legyen.

204. oldal, 8. fejezet.

>!
moonmoha

De mi mind számos különböző emberből állunk, és sokat megtudhatsz egy emberről az alapján, mi mindent visz magával. Ha az a jegyzetfüzet számít valamit, maga a szabadidejében a tudományt a tudományért űzi. Ez pedig biztató. Talán ez a legjobb érv, amit maga mellé állíthat.

214. oldal, 8.fejezet.

>!
Marioklesz

Öreg barátom, remélem, ez az üzenet jó egészségben talál. Bár mivel már tulajdonképpen halhatatlan vagy, feltételezem, hogy számodra a jó egészség adottság. Tisztában vagyok vele, hogy talán még mindig dühös vagy. Ezt jó érzés tudni. Akár örökké tartó egészségedben, a velem szemben táplált elégedetlenségedben is bízni kezdtem. Azt hiszem, ez a kozmerum egyik nagy állandója.
Először is hadd nyugtassalak meg: az elem meglehetős biztonságban van. Jó otthont találtam neki. Mondhatjuk, hogy úgy védem, akár a saját bőrömet. Nem értesz egyet a küldetésemmel. Ezt megértem, már amennyire meg lehet érteni valakit, akivel ennyire tökéletesen más véleményen vagyunk. Lehetek egészen őszinte? Korábban megkérdezted, miért aggódom ennyire. Hát ezért: Ati egykor jóindulatú és nagylelkű férfi volt, és láttad, mi történt vele. Rayse-nél azonban sosem találkoztam gyűlöletesebb, ravaszabb és veszélyesebb alakkal. Ő birtokolja az összes szilánk közül a legrémisztőbbet és legrettenetesebbet. Tűnődj csak ezen egy keveset, te vén hüllő, és mondd el, hogy a közbe nem avatkozás, amihez annyira ragaszkodsz, megállja-e még a helyét. Mert biztosíthatlak, Rayse-nek nem lesznek hasonló gátlásai. Csak rá kell nézni a Selen tett rövid látogatásának következményeire, hogy szavaim bizonyságot nyerjenek. Ha nem törődtél azzal a katasztrófával, tudd, hogy Aona és Skai is halottak, és Széttört, amit őriztek. Valószínűleg azért, hogy senki se lázadhasson fel és hívhassa ki Rayse-t.
Megvádoltál, hogy a küldetésemet gőggel végzem. Megvádoltál, hogy állandósítottam Rayse-zel és Bavadinnal kapcsolatos haragomat. Mindkét vád igaz. Azonban az általam itt leírtakat egyik sem tesz valótlanná. Üldözőbe vettek. Feltételezem, a barátaid a Tizenhetedik Szilánkból. Azt hiszem, eltévedtek, mert még mindig a nekik hagyott hamis nyomaimat követik. Így boldogabbak lesznek. Kétlem, hogy halvány fogalmuk is lenne arról, mit tegyenek velem, ha egyszer elkapnak. Ha egy kicsit is érthető számodra az, amit mondtam, bízom benne, hogy visszahívod őket. Vagy talán ámulatba is ejthetnél, és megkérhetnéd őket, hogy most az egyszer valami hasznosat is műveljenek. Mert ennél fontosabb célnak még sosem köteleztem el magam, és az itteni háborúnk végkimenetelébe beleremegnek az ég oszlopai is. Újra kérlek hát: támogass engem! Ne állj félre, és ne hagyd, hogy a katasztrófa még több életet elemésszen! Korábban sosem könyörögtem neked semmiért, öreg barátom.
Most azonban így teszek.

I. kötet

>!
Marioklesz

Megvédelmezem azokat, akik nem védelmezhetik meg magukat.

II. kötet, 663. oldal

>!
Manamis_Life P

Az emberek szeretete fagyos, akár a jégtől csupán három lépésre csordogáló hegyi patak.

23. oldal

>!
Manamis_Life P

(..) a bor a hagyomány, és az illem nagy gyilkosa volt (…).

24. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Greg Keyes: Hangakirály
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Peter V. Brett: A Rovásember
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Alwyn Hamilton: A szultán foglya
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus