The ​Enceladus Mission (Ice Moon 1.) 1 csillagozás

Brandon Q. Morris: The Enceladus Mission

In ​the year 2031, a robot probe detects traces of biological activity on Enceladus, one of Saturn’s moons. This sensational discovery shows that there is indeed evidence of extraterrestrial life. Fifteen years later, a hurriedly built spacecraft sets out on the long journey to the ringed planet and its moon.

The international crew is not just facing a difficult twenty-seven months: if the spacecraft manages to make it to Enceladus without incident it must use a drillship to penetrate the kilometer-thick sheet of ice that entombs the moon. If life does indeed exist on Enceladus, it could only be at the bottom of the salty, ice covered ocean, which formed billions of years ago.

However, shortly after takeoff disaster strikes the mission, and the chances of the crew making it to Enceladus, let alone back home, look grim.

From internationally best-selling hard science fiction author Brandon Q. Morris comes a new novel for hard science fiction enthusiasts. As a… (tovább)

>!
Hard-SF.com, 2018
436 oldal · ASIN: B07GKPC16B

Kiemelt értékelések

>!
marschlako P
Brandon Q. Morris: The Enceladus Mission

Már nem is emlékszem, hogy bukkantam rá erre a hard sci-fire, de mivel érdekesnek hangzott (az elkövetkező évtizedben emberes missziót küldenek a Szaturnusz Enceladus nevű holdjára, mivel a déli pólusánál található gejzír által kilövellt vízben szerves életre utaló nyomokra bukkantak*), belevágtam. A szerző fizikusként végzett, a történet a közeli jövőben játszódik, így igazi csemegének ígérkezett egy olyan hard sci-fi rajongónak, mint amilyen én vagyok.

S nem is kellett csalódnom benne. Bár a karakterek terén nem indult túl erősen, szép lassan (némi) arcot kapnak a szereplők, bár a történet egyértelműen Hal Clement-i (avagy Kim Stanley Robinson-i) vonalon halad előre, a felmerülő problémák megoldása mindig jól meghatározott tudományos alapokra épül. Mindvégig tetszett, de a végére kifejezetten megkedveltem ezt a regényt. spoiler

A könyv végén, az Author's Note-ban kiderült, hogy ez bizony egy magánkiadvány, mivel a kiadóként feltüntett Hard-SF.com nem más, mint a szerző saját weboldala**. Amikor jobban utána akartam nézni, kiderült, hogy a Brandon Q. Norris írói álnév – úgy látszik a Brandon népszerű sci-fi írói álnév :-) –, a szerző eredeti neve Matthias Matting, nemzetiségére nézve pedig német.

Azt nem árulom el, hogy az Enceladuson milyen meglepetések érik a legénységet, szerintem megéri elolvasni a történetet. Engem legalábbis meggyőzött, hogy elolvassam a folytatásait is, melyek a Titánra és az Ióra kalauzolnak majd el.

*Ezek a vízkilövellések valóban léteznek, a Cassini át is repült egy ilyenen. A szerző saját weboldalán is ír róla (https://hard-sf.com/complex-organic-molecules-from-the-…), de a NASA-nál is nagyon látványos információkat találhatunk erről:
https://solarsystem.nasa.gov/missions/cassini/science/e…
https://solarsystem.nasa.gov/news/13020/the-moon-with-t…
A regény után a szerző is viszonylag részletesen bemutatja, mit tudunk ma az Enceladusról.
** A szerzői utószóból az is kiderült, hogy bár fizikusként végzett, de egy percet sem dolgozott a szakmájában, mivel mindig is írni szeretett volna. Újságíróként kezdte, majd íróként (is) folytatta.


A sorozat következő kötete

Ice Moon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen Baxter: Exultant
Jeff Carlson: The Frozen Sky
Charles Stross: Neptune's Brood
Alastair Reynolds: Blue Remembered Earth
Karl Schroeder: Queen of Candesce
Paul J. McAuley: Shrine of Stars
Nancy Kress: Beggars in Spain
Michael J. Martinez: The Enceladus Crisis
Greg Bear: Darwin's Radio
Brian W. Aldiss: Helliconia Spring