A ​mesés menedék (Titokfölde 1.) 149 csillagozás

Brandon Mull: A mesés menedék

Évszázadokon ​át gyűjtötték a misztikus lényeket a Titokfölde nevű titkos menedékbe, hogy megelőzzék a kihalásukat. Ez a szentély az igazi mágia egyik utolsó bástyája.
Elbűvölő? Abszolút. Izgalmas? Naná. Biztonságos? Éppen ellenkezőleg…

Kendra és öccse, Seth nem is sejtik, hogy nagypapájuk Titokfölde soros gondnoka. Az elkerített erdőben ősi törvények tartanak rendet mohó trollok, huncut szatírok, ravasz boszorkányok, ellenséges koboldok és irigy tündék között. Azonban amikor a szabályokat megszegik, a gonosz erői elszabadulnak, és Kendra meg öccse életük legnagyobb kihívásával néznek szembe, hogy megmentsék a családjuk életét, Titokföldét és talán az egész világot.

Brandon Mull volt komikus, irattáros, verandaács, filmterjesztő, reklámszövegíró és rövid ideig csirkerakodó. Pár évig az Atamaca sivatagban élt Chile északi részén, ahol megtanult spanyolul és zsonglőrködni. Jelenleg egy hegyoldalban él egy börtön felett feleségével és két gyermekével. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454795 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454795 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Seth Sorenson · Kendra Sorenson · Doren · Stan Sorenson · Newel · Dale Burgess · Lena Burgess


Kedvencelte 27

Most olvassa 11

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Fairy>!
Brandon Mull: A mesés menedék

Megvan az új kedvenc sorozatom!
Imádtam az első betűtől az utolsóig.
Ahogy kinyitottam a könyvet teljesen beszippantott a történet.
Mintha én is ott lettem volna Kendrával és Sethel a menedékben.
A történet magávalragadó izgalmas,pörgős,telis tele mindenféle lénnyel tündér,najád,manó,kobold,boszorkány,szatír,
ogre,troll,gólem,démon stb…
Sok fordulattal és titokal fűszerezve.
Egyszerűen varázslatos.
Még jó,hogy megvan a sorozat többi része is,amit minnél előbb a fiam kezébe fogok nyomni!

8 hozzászólás
WindStorm>!
Brandon Mull: A mesés menedék

– Az okos ember a hibáiból tanul, de az igazán okos ember mások hibáiból.

Imádtam! Egyszerűen imádtam! Megvan az új kedvenc sorozatom. Igen, annyira szuper történet, hogy az első rész olvasása után ezt így kimerem jelenteni.
Maga a regény tökéletes sorozatindító, teljesen magába szippantott az első fejezettől az utolsóig. Nem unalmas, tele van fontos információval, gyönyörű leírásokkal, kellemes bevezető Titokföldére.
A menedék teljesen elvarázsolt, káprázatos Világával és lényeivel, hiszen van köztük boszorkány, tündér, szatír és még sorolhatnám.
Hosszú út áll Kendra, Seth és a többiek előtt, amely biztos sok izgalmas órát tartogat még nekünk, s a gyerekek számára is.

Kalandra fel!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454795 · Fordította: Pék Zoltán
Ibanez P>!
Brandon Mull: A mesés menedék

Engem sem nyűgözött le ez a történet, bár úgy vagyok vele, hogy valószínűleg majd folytatni fogom. Nagy meglepetésemre most nem a tinilány, hanem az öccse volt iszonyatosan idegesítő, de igazából a nagyapa is, mármint amikor Seth a sokadik alkalommal is megfogadja, hogy betartja a szabályokat, aztán persze evidens, hogy mégse, akkor mindig ah, nem a te hibád, semmi baj, hát tőlem már ment volna a nyakleves, a Szent Iván-éj után az hétszentség. Kendra kis szürke alak, a végén egy picit felvillan és színesedik, aztán megint semmi. Kedvencem Léna volt, ő mutatta meg leginkább azt a történetben, hogy minden éremnek két oldala van és akár mindkettő jó lehet, ha arról az oldalról nézzük. Néhány szörnyet nehéz volt elképzelnem, az ogrét talán kihagytam volna (vagy inkább óriást tettem volna bele, bocsánat, de az ogre említésénél nekem mindig Shrek jut eszembe, úgyhogy ez vizuálisan be tud zavarni olvasásnál hehehehe). A démonról nem sok derül ki, valamint igazából az sem, hogy spoiler. Ha a következő részben Kendra felnőttesebben viselkedik és övé lesz a mágia-főszerep (ahogy szerintem az író megelőlegezte), Seth pedig kinövi a csecsemőkort, akkor meglehet, jó kis folytatást kapunk.

Rituga P>!
Brandon Mull: A mesés menedék

Végre egy szuper könyv! Annyira vártam már, hogy egy igazán érdekes, fordulatos könyvet vehessek a kezembe. Ebben a történetben nem csalódtam. Ez volt az első könyvem a szerzőtől, de ma már ki is vettem a könyvtárból a következő részt. Teljesen elvarázsolt Titokfölde, lakóival, varázslatos lényeivel együtt. Kendra és Seth pedig igazán eleven gyerekek, de nagyon bátrak is. Hamar kiderül a történet során, hogy minden tettnek van következménye, amelyért vállalnunk kell a felelősséget. De az is, hogy a jó mindig győz, a gonosz pedig elnyeri büntetését. Izgalmas, aranyos történet boszorkányokkal, gólemmel, tündérekkel, najádokkal és más mesés lényekkel.

TiaManta>!
Brandon Mull: A mesés menedék

Az eleje szokványos.
Gyerekek egy ismeretlen szép vidéken kalandokba keverednek. Aztán elkezdtem szenvedni.
Sethet konkrétan megakartam ütni, Kendra nem érdekelt, a többiek meg csak háttér táncoltak. Meg nem mondanak el semmit, nem építenek kerítést, falat a veszélyes dolgok köré, nincs értelme a védő varázsnak. spoiler Tudom gyerek / ifjúsági könyv, de ezek nagyon, de nagyon zavartak.
De aztán második felére mintha csoda történet volna és egy aranyos mese lett. Jöttek az érdekesebb dolgok, ami miatt tudok adni ennyi csillagot. spoiler Fele-fele arányban voltak a jó és rossz dolgok.
Mintha a végére állt volna össze az íróban mit is szeretne, és ennek hatására engem is elkezdett érdekelni hogy mi lesz a vége. spoiler

laura1016>!
Brandon Mull: A mesés menedék

Hát nekem ezt a könyv a sokkal komolyabbak után nagyon jól esett. A történet nagyon aranyos és izgalmas volt. A testvérek civódását és beszólogatását imádtam, sokat nevettem rajtuk, főleg azért mert saját kapcsolatomra emlékeztettek a tesómmal. Seth-et nagyon szerettem, mert nagyon bátor és iszonyatosan talpraesett gyerek. Kendrát pedig azért kedveltem meg mert nagyon okos és felelősség teljes. A világ, amit az író megalkotott szerintem nagyon érdekes. Alig várom, hogy a következő részekben még jobban felfedezhessem, hiszen rengeteg lény és hely még ismeretlen a főszereplők számára is.
Nagyon köszönöm az ajánlást @Könyvmoly_Eszti, ismét imádtam! <3

1 hozzászólás
Lilla>!
Brandon Mull: A mesés menedék

Nagyon tetszett. Már az elején jó volt, szépen lassan kibontakozott a misztikus világ felépítése, a főszereplőkkel együtt tudtunk meg mindent Titokföldéről. Sok különleges lény, érdekes szabály és rejtély tarkította a történetet, nem éreztem sablonosnak sehol sem.
Kendrát és Seth-et nagyon bírtam. Kendra az óvatosabb fajta, Seth pedig egy igazi kis rosszcsont, minden érdekelte és mindenről tudni akart, sokszor ezért is került veszélyes helyzetekbe, míg az egész család Kendra az óvatosságának köszönheti az életét. Ezek a jellemvonások, a hibázások, a hibáik fölismerése nagyon szimpatikus volt számomra. Tanulságossá tette és mondanivalót adott ennek az izgalmas, különleges fantasy-nak.
Nagyon örülök, hogy ugyan nem a saját példányomat, de sikerült megszereznem és egy olvasás erejéig a sajátomnak tudhattam.
Jöhet is a következő rész! :)

KönyvmolyDomi P>!
Brandon Mull: A mesés menedék

Az elején úgy voltam vele, hogy ez nem az én történetem. De minél többet olvastam belőle, annál jobban beszippantott és egyre jobban tetszett. Letehetetlen, izgalmas, kalandos könyv.
A szereplők mind szerethetők és jól kitaláltak voltak. A két főszereplő, Kendra és Seth engem Amy és Dan Cahill-re emlékeztetett a 39 kulcs-ból.
Egyszer én is szeretnék elmenni Titokföldére, csak nem Szent Iván éjszakáján. :)
Ajánlom mindenkinek, de főleg azoknak akik szeretik a fantáziadús és olyan mesés történeteket, amelyek átrepítenek egy másik világba.

Lahara IP>!
Brandon Mull: A mesés menedék

Hosszú idő után végre találtam olyan könyvet, ami új és úgy leköt, hogy nem akarom letenni. ez pont olyan volt, az pedig, hogy leginkább felső tagozatosoknak íródott nem zárja ki, hogy tetsszen, sőt, kifejezetten szeretem az ennek a korosztyálnak íródott fantasyket.
Kicsit, úgy folyamatosan, talán az első két harmadban Spiderwick-utánérzésem volt. Kicsit nem is értettem, hogy mit hazudozik a nagyapó, hiszen ordított arról, amit mondott, hogy nem igaz. Aztán később már megtalálta az egyedi voltát a történet. Nagyon tetszett a tündérek változatossága, mindenféle hajszín, szárnyszín, bőrszín, szőrös tündér, pihés, lepkeszárnyú, dongószárnyú, szitakötőszárnyú, kolibriszárnyú.
Amit nehéz volt megszokni, az a gyerekek neve, Kendra még csak-csak ment, de nekem Seth az annyira egyiptomi, hogy nem igaz (annak ellenére, hogy tudom, hogy, mint keresztnév, inkább héber eredetű). Egy másik zavaró dolog, hogy a gyerekek kora nem igazán lett megemlítve, vagy én nem emlékszem rá. Seth a viselkedése, engedetlensége, önfejűsége miatt egy nyolcévesként jelent meg a képzeletemben, és bizony megdöbbentem, amikor kiderült, hogy már tizenegy. Én Kendrát gondoltam annyinak. Már csak azért is, mert a padlásszoba nagyon gyerekesre lett berendezve.
Azt pedig nem tudom, hogy fordítási, szerkesztési hiba-e vagy pedig az író sajátja, de tele volt olyan melléknevekkel, mint góliát, titáni, gargantuai, herkules és még egy, amit fel kellett volna írnom, amik jók hasonlatnak, de nem biztos, hogy egy tíz éves gyerek tudja, mit jelentenek. Ami viszont fordítási hiba, az az ottomán, ami inkább zsámoly vagy puff magyarul. (És a tünde nem a tündér becézése, hanem rendszerint egy másik mágikus faj.) De mindezen hibák ellenére én jól szórakoztam.


Népszerű idézetek

Quiconque>!

– Az okos ember a hibáiból tanul, de az igazán okos ember mások hibáiból.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dale Burgess
Quiconque>!

– Mi lehet olyan rémes? Elég ijesztő dolgokat el tudok képzelni.
– Én is azt hittem. Csak nem vettem számításba, hogy elképzelni és látni két roppant különböző dolog.

128-129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dale Burgess · Seth Sorenson
Ancsúr>!

Az élet is ilyen? Nézhetsz előre a jövőbe, vagy akár vissza a múltba, egyedül a jelen túl gyors ahhoz, hogy megemészd?

Ancsúr>!

Ha az ügyesség nem hoz eredményt, jöhet a ravaszság.

Kapcsolódó szócikkek: ravaszság · ügyesség
Quiconque>!

Egy újabb kanyar után a behajtó egy magas, öntöttvas kerítéshez ért, aminek a tetején nőszirom pompázott. A kétszárnyú kapu nyitva állt. A kerítés mindkét oldalt elveszett a fák között, Kendra nem látta a végét. A kerítés közelében még egy utolsó tábla állt:
Biztos halál vár.
– Sorenson nagypapának üldözési mániája van? – kérdezte Kendra.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kendra Sorenson · Stan Sorenson
Ancsúr>!

– […] De a halandóság örömeinek, az élet gyönyörének ára van. Fájdalom, betegség, hanyatlás, a szeretteink elvesztése… ezek nélkül kibírnám.

Kapcsolódó szócikkek: Lena Burgess
Quiconque>!

– […] Honnét szedted, hogy most mire készülök?
– A titkosügynök képességeidet még csiszolnod kell. Például kezdhetnéd azzal, hogy nem a terepszínű inget veszed fel, ahányszor csak felderíteni mész.
– El kell rejtőznöm a sárkányok elől!
– Ja. szinte láthatatlan vagy. Csak egy lebegő fej.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kendra Sorenson · Seth Sorenson
Quiconque>!

– […] A halandóság átka. Életed első részét tanulással töltöd, erősödsz, ügyesedsz. Aztán a saját hibádon kívül a tested elkezd leromlani. Visszafejlődsz. A kemény kar elpuhul, az érzékek eltompulnak, az erős szervezet leromlik. A szépség elhervad. A szervek csődöt mondanak. Emlékszel, milyen voltál fénykorodban, és nem érted, hová lett az a valaki. Ahogy a bölcsességed és tapasztalatod a csúcsra jut, álnok tested börtönné válik.

123-124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lena Burgess
dorinaaudvardy>!

Életed első részét tanulással töltöd, erősödsz, ügyesedsz. Aztán a saját hibádon kívül a tested elkezd leromlani. Visszafejlődsz. A kemény kar elpuhul, az érzékek eltompulnak, az erős szervezet leromlik. A szépség elhervad. A szervek csődöt mondanak. Emlékszel, milyen voltál fénykorodban, és nem érted, hová lett az a valaki. Ahogy a bölcsességed és a tapasztalatod a csúcsra jut, álnok tested börtönné válik.

123. oldal

Quiconque>!

– Nincs véletlen… elemetek? – kérdezte Doren.
– Elem? – hökkent meg Seth.
– Igen. C méretű.
Kendra karba fonta a kezét. – Minek nektek elem?
– Fényes – bökte oldalba Doren a társát.
– Imádjuk – bólintott bölcsen a szatír. – Nekünk olyanok, akár az apró istenek.
A gyerekek hitetlenkedve nézték a kecskeembereket, nem tudták, miként folytassák a beszélgetést. Nyilvánvalóan hazudtak.
– Jó – vallotta be a vörös –, van egy hordozható tévénk.

169. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Doren · Kendra Sorenson · Newel · Seth Sorenson

A sorozat következő kötete

Titokfölde sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Szabó Borbála: A János vitéz-kód
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Böszörményi Gyula: Zsófi és az ősboszorkány
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Erin Hunter: Titkok erdeje
Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten
Tea Stilton: A sötétség hercegnője
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda