77. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Xeno 438 csillagozás

Brandon Hackett: Xeno

2117-ben ​a Föld lakossága tizenötmilliárd fő: ebből hatmilliárd ember, kilencmilliárd idegen fajú, más néven xeno.

A gazdasági, környezeti és politikai káoszba süllyedt bolygót vízhiány, nyomor és helyi háborúk tépázzák. A lakosság a migrátorok, egy magasan fejlett idegen civilizáció uralma alatt szenved, akik féreglyukak ezrei révén három másik xenovilággal kapcsolták össze, és kényszerítették egymásra a különböző kultúrákat.
A túlnépesedett Spektrum bolygón ötvenmilliárd, alkotási kényszerben élő firka nyomorog, az energiazabáló hidrák a fagyott holdjuk jégrétege alatti óceánban élnek, amelyet azonban a mélybe süllyesztett, sugárzó atomhulladék-temetők egyre forróbbá tesznek, míg az egykor fejlett, mára azonban haldokló ostoros faj utolsó képviselői lassan elfelejtik, kik ők valójában, és az ősi bolygójuk maradványaiból épített aszteroidalánc mélyén múltjuk emlékeit kutatják.
Dr. Olga Ballard, az idegen kultúrákat tanulmányozó xenológusnő egy olyan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193562
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193562
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
418 oldal · ISBN: 9789634193579

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Olga Ballard · Áramlati Kék · Benjamin Ballard · Mark Ballard


Kedvencelte 81

Most olvassa 14

Várólistára tette 205

Kívánságlistára tette 150

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gesztenye63>!
Brandon Hackett: Xeno

Nemigen akarnék itt olyan szuperlatívuszokban megnyilatkozni, hogy a Xeno zseniális, páratlan, tökéletes, és így tovább. Ezek a fokozhatatlan jelzők már mind-mind számtalanszor elhangzottak, leírattak a mű megjelenése óta eltelt néhány szűk hónap során. Inkább arról írnék, hogy mitől tartottam a könyv olvasása előtt, és mi volt az, ami feloldotta félelmeimet.
Botcsinálta (műszaki analfabéta) sci-fi rajongóként, bár ismertem a szerző nevét és olvastam már az alkotásairól, de eleddig még nem kóstoltam bele abba a bizonyos pudingba, a vacsoraasztalnál. A Xeno fülszövegét olvasva, valamint a hard sci-fi címkét látva, attól tartottam, hogy valami általam felfoghatatlan, tudományos magaslatokban, elméleti síkon szárnyaló írást kapok, ami kizárólag az ortodox sci-fi guruk számára élvezhető. Nem is tévedhettem volna nagyobbat.
A Xeno indítása, valahogy „in medias res” módon bedobja az olvasót a cselekmény sűrűjébe. Nem magyaráz, nem rág szájba didaktikus módon, nem okoskodik és nem oktat ki. Ezzel szemben a történések közben, a dialógusok közé rejtve, vagy a fejezetek elejére beillesztett informatív adalékokkal (hírek, cikkek, tanulmányok kiemelt részleteivel) szinte észrevétlenül, roppant diszkréten segít eligazodni egy olyan világban, ahol minimum négy spoiler értelmes civilizáció kényszerül békés spoiler együttélésre. Az már más kérdés, hogy zsigeri humán beállítódásunk korlátai között még az is nehézkesnek tűnhet, hogyan élhetnek békében egymással egy többé-kevésbé homogén faj egyedei, kisközösségei.
Roppant kellemes csalódás volt számomra, ahogyan Markovics Botond közel hozza hozzám, a laikus olvasóhoz, a felfoghatatlan kiterjedésű mélyűrben való utazás lehetőségét, a sokmilliárdnyi csillagrendszer létét, a különböző értelmes fajok között létező, vagy létezhető kommunikáció, tudás-, energia- és technológiai transzfer lehetséges változatait, a téridő távolságainak áthidalására szolgáló féreglyukak valóságát és gyakorlati hasznát, miközben én mindezt hétköznapi egyszerűséggel el tudom fogadni és megértem. A szinesztézia történetbe illesztése és a direkt kommunikációhoz kötése, ráadásul mindez könnyedén befogadható módon, egyszerűen és érthetően – számomra újabb piros pont.
De ami a leginkább megérintett, az a regényben előforduló idegen fajok oly mértékben plasztikus bemutatása, ami magától értetődővé teszi, hogy a különböző életterekhez kötődő spoiler, szocializációs és kulturális gyökereikben jelentős, vagy teljes mértékben különböző civilizációk találkozása óhatatlanul magával hozza a kommunikációs, vagy egyenesen együttélési kényszert (pláne, ha ez egy magasabb szintű intelligencia által vezérelt kényszermigrációval jár együtt). Ezek után itt van nekünk, gondolkodnivalónak a Fermi-Hart paradoxon. :)
Külön elismerést érdemel az, ahogyan a szerző a humán társadalmi szerveződések évezredek fejlődése során megtapasztalt, megismert kapcsolatrendszerét, érzésvilágát kivetíti erre a sajátos „xeno együttélésre”, és modellezi a lehetséges reakciók számtalan variációját az éppen adódó konfliktus-, vagy katasztrófahelyzetekre. Ebből a szempontból különösen érdekes és izgalmas a Ballard család kis belső mikrokozmosza, a családtagok eltérő mértékű és minőségű szociális-morális érzékenysége, a dominancia kérdése, hatalmi és érdekviszonyaik alakulása, a köztük alakuló csoportdinamika bemutatása.

Néhány hete meggondolatlanul úgy nyilatkoztam, hogy ha csak egy sci-fit olvasol ebben az évben a 2017-es termésből, az McDonald Újholdja legyen. Revideálom a nézeteimet, és ezúton kérek fel minden kedves érdeklődőt, hogy az a bizonyos egy kötet legalább kettő legyen. Brandon Hackett Xenoja nem maradhat ki a tavalyi felhozatalból. Szórakoztató, elgondolkodtató, informatív, rendkívül mély tartalmat hordoz. Köszönöm!

Oriente>!
Brandon Hackett: Xeno

Sokfelé siklottam (sok mindenre gondoltam), de arra nem, hogy ilyen #6E6D72 lesz a befejezés. Nem is csoda ha kicsit iszaposan (nehézkesen) fejezem ki magam… elakadt a szavam.
Minden együtt hullámzott (remekül működött) persze, amiért figyelem Hackett siklását (kedvelem a regényeit), az ötletek, a világépítés, a nagy ívű történetvezetés, a nyugtalanító kérdésfelvetések, a perspektívaváltások, de ez a #0F090A kegyetlen pesszimizmus mellbe vágott.

Egyébként úgy rémlik, nem minden szakaszában ötcsillagoztam volna a Xenot, de a könyv vége után nagyjából már csak annyira emlékszem a korábbi kifogásaimra, mint egy hidra energiamester a prímre, aki világra hozta. Egyrészt precízen a helyére is kattant sok apró részlet spoiler, másrészt ilyen kvázi felfoghatatlan dimenziókat nem lehet kinyitni egy irodalmi műben, ha nincsenek kellőképpen kibontva az érthetőbb rétegek, ami hát idő- és szereplőigényes. Kicsit át kell unatkozni az expedíciós készülődések és egyeztetések nehézségeit, a politikai fejesek huzavonáit – bár itt jegyzem meg, hogy a háromoldali xenotárgyalásokat akármeddig elhallgattam volna, azok zseniálisak –, hogy a léptékváltás ténylegesen letaglózzon. Éppen ezért a lassúcska felvezetést már nem is tartom hibának. Talán csak az egy négyzetméterre jutó Ballardok számát éreztem valószínűtlenül magasnak az Eredőn, de belátom, hogy a családi háromszögdráma nélkül az emberi faj szűklátókörűsége feletti fejcsóváló melankóliát most nem egészítené ki az a mély keserűség, amitől az utolsó oldalak után legszívesebb a szoba végébe hajítottam volna a könyvet. (Hogy aztán felvegyem, a szívemhez szorítsam, és első osztályú helyet keressek neki a polcon a legjobb science fiction kötetek között.) spoiler

Mit szerettem még a Xenoban? Szerettem hogy a téma aktuális és reflektál, azt nagyon. Szerettem a fejezetek élére passzintott dokumentumokat – még ha ez a megoldás szerencsétlen módon túl sok könyvben bukkant is fel mostanában. Szerettem ahogy a sokféle idegenség fokozatosan ismerőssé válik. Szerettem Möbius Cityt, a 22. századi popkultúrát, a spektrumi művészetfilozófiát, az ostoros aszteroidahálót, a szoborrakétákat (különösen a Napnyalót), a hidra neveket, Áramlati Kék ergoruháját, és gyakorlatilag mindent, amit a szubint nem tudott lefordítani.
És szeretem, amikor behúznak a csőbe, de úgy igazán okosan, amikor azt hiszem hogy nagyon ravasz olvasó vagyok, és aztán kiderül hogy az a cső az inkább egy gigászi, végtelen alagút, és teljesen mindegy mit kombináltam, a tanulság nem a titok leleplezésében van.

Volt azért néhány megoldás, amit nem annyira szerettem, de az süllyedjen most mélyre (borítsa a feledés homálya).

Ohó, és mivel ezt sokan említették értékelésekben: nem, én nem kerestem ki olvasás közben a színkódokat, mert amit a szubint nem fordít le, azt nem is lehet.
Igaz?/ Nem igaz?// :)

6 hozzászólás
csartak P>!
Brandon Hackett: Xeno

Ez f(x)enomenális volt, sőt, hackettikus. Változatosan kitalált idegen fajokat ismerünk meg, és ezzel párhuzamosan fontos kérdéseket feszeget az idegenek befogadásával, szokásainak tolerálásával kapcsolatban.
Közben a nagyon tetszett az xenok sokszínűsége, igen! Ott volt a színek kommunikációban való szerepe, az elején lelkesen gugliztam a színkódokra, hogy éppen melyikről is van szó.
Rendesen felvezetett történetbe kerülünk, megismertük a szereplőket, spoiler Jól kidolgozott a háttér, hangulatos képeket kaptunk az elképzelt jövőbeli Budapestről, a féreglyukakkal elérhető xeno bolygókról. Különösen tetszett az aszteroidás rész.
A migrátorok megoldására leírt megoldást is lenyügőző elképzelni egy emberfeletti spoiler
Szóval tetszett, mondhatni az utolsó részig. Szeretem a csavaros befejezéseket, meg persze az is jó, ha nagyon emberi módon vannak bemutatva a dolgok, (főleg az előtte megismert „jelentőségünk” tükrében) de bizony itt a lehetséges több millió megoldásból pont nem ezt kívántam olvasni. Így olyan fura érzésem maradt, mintha egy pompázatosan felépített palotát romboltak volna le. Az egész Ballard család kiábrándító, – Olgát is beleértve – nem igazán szeretnék többet hallani róluk, kivéve ha az „univerzum” bosszút áll. Tényleg, lesz folyatás? :)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
418 oldal · ISBN: 9789634193579
14 hozzászólás
Disznóparéj_HVP IP>!
Brandon Hackett: Xeno

Isten odalépett Brandon Hacketthez és megszólította.
– Írj egy könyvet, amiben arról beszélsz, hogy létezem és elmondod, milyen vagyok!
– Oké – felelte az író, és ömleni kezdett belőle a szövőméz meg a Xeno.
Ezzel fogta magát, és beállt a sorba Aquinói Szent Tamás, Canterburyi Szent Anzelm, Descartes és egy sor filozófus mellé azzal, hogy megalkotta a két Brandon Hackett-féle kozmológiai istenérvet, ami nem más, mint ez a regény.

Kezdődik azzal az egész, hogy néhány évtizeddel ezelőtt megnyílik több száz féreglyuk a Földön, amin át elképzelhetetlenül fejlett technológiájú lények masíroznak át, és nyers erőszakkal összekötik a Földet három másik idegen faj otthonával, majd irányító nanogépecskéikkel emberek millióit hajtják az idegenek világaira, és idegenek millióit pedig a Földre. A kényszermigráció ellen tiltakozni nem lehet, a vándorlást kiváltó migrátorok bárkit hamuvá égetnek, aki a tervük útjába áll. Első állítás: istent nem érdekli mások szenvedése.

A gyarmatokkal akaratukat ún. szónokokon keresztül közlik, olyan halandókkal, akiket egyszer csak a kényszerítő nanogépek elhajtanak otthonukból a migrátorok titokzatos otthonába, az Eredőre, és amikor visszatérnek a szónokok, személyiségük ki van törölve, el van söpörve, merő húsbábok csupán. Második állítás: istent nem érdekli mások személyisége.

A gyarmatok átalakulnak. A négy összekötött fajnak meg kell tanulnia együtt élni, ha nem akarják kivívni az isteni hatalmú migrátorok és hadangyalaik dühét. Minden változás, ami a migrátoroknak nem tetszik, ellehetetlenül, a mindent látó, mindent ellenőrző lények akarata tereli tovább a világ folyását. Harmadik állítás: isten a saját képére alakítja át a világot.

Eközben a társadalmak súrlódnak, és szemrebbenés nélkül kihasználják egymást: miközben a firkák átfaragják a régi emberi műemlékeket, az emberek ezer számra ölik a firkákat a szövőmézükért, a hidrák pedig tonnaszám hordják át a sugárzennyező hulladékukat a Föld óceánjaiba, hogy inkább az embereket mérgezzék, mint őket… De ha egy migrátor gépet ér támadás, a megtorlás gyors és brutális. Negyedik tény: istent nem érdekli, ha körülötte mindenki csendben irtja a másikat, amíg őt nem éri kár.
Tehát: isten ezek szerint nem érdeklődik mások szenvedése és mások személyisége iránt, nem bírja ki, hogy ne formázza saját kénye-kedvére a világot maga körül és hidegen hagyja, ha mások gyilkolják egymást…

Nahát, milyen ismerős. Ez az isten nem egy ember, egy homo sapiens merő véletlenségből?

Ez Hackett válasza. Nincs nagy deus ex machina, nem jön el egy modern megváltó angyalok seregeitől kísérve, aki helyes irányba terelné a világot. Mi emberek vagyunk a való világ istenei, mi teremtjük magunk körül a világot olyanná, amilyennek látjuk.
És hát őszintén, tegye föl a kezét, aki szerint jól csináljuk.
Csapnivaló istenek lettünk.

A második Brandon Hackett-féle istenérv maga a migrátorok léte – ők az a titokzatos, szuperfejlett idegen faj, akik egyik pillanatról a másikra összekötik egymással az emberiséget és a másik három fajt. Annyival előttünk járnak, hogy esélyünk sincs megérteni még csak azt sem, kik ők: kizárólag a szónoknak kijelölt halandókon és a hadangyalaik plazmafegyverein keresztül kommunikálnak az alávetett fajokkal. Aztán, amikor néhány szereplőnek lehetősége adódik megnézni, hol laknak a migrátorok, fokozatosan egy egyre nagyobb, egyre hatalmasabb, egyre fejlettebb faj képe bontakozik ki – egyetlen orrbavert csillag körül. Botond zseniálisan adagolja a részinfókat, befogadhatóvá tesz egy olyan kolosszális méretet, amire az emberi fajnak évtízezrek is kevesek volnának – és kozmikus méretben még mindig aprók, mert még mindig csak egyetlen nyomorult csillagról beszélünk.
Ha valakinek ezek a részek nem rengetik meg a lelkét, akkor nem tudom, mi fogja.

És akkor a BH-féle istenérveken túl fájóan rátapint egy sor olyan problémára is, amiknek mindegyikével külön-külön is remekül meg tudja égetni az ember a kezét, de a Xeno kapcsán mégis könnyen lehetne beszélgetni róluk: kényszerű népvándorlás, a soros ellenségkép (ba-dumm-tssss), az egyének közötti minőségi kommunikáció lehetetlen mivolta…

Azzal, hogy a migrációt egy szuperfejlett idegen faj erőlteti, kibeszélhetővé válik. Az, hogy ezek az idegenek lesznek a közös ellenségkép alapja úgy, hogy EGYETLEN BORDÉLYRÜHES PÉLDÁNYT SEM LÁTOTT MÉG SOHA SENKI, telitalálat, így megy ez. Az, hogy a túlságosan idegenül gondolkodó ostorosok, a művészet nyelvén gondolkodó firkák, a céltudatosság és hatalom nyelvén értő hidrák és a… hát, túlságosan is emberi emberek próbálnak kommunikálni egymással, és javarészt egymás masszív átverése a cél, annyira tökéletesen bemutatja ismét csak az emberi valóságot: a gondolataid mélységét senki fel nem mérheti. Egyedül vagy a gondolataiddal, és amikor lefordítod valami nyelvre, akkor se fogja tudni senki teljességgel megérteni a mondandód, ha nem teszed tele hidra metaforákkal vagy firkamódra színkódokkal.
Hogy ez szomorú vagy törvényszerű, vagy is-is, azt mindenki magának eldönti. Számomra, a kulturált kommunikáció feltétlen híveként nincs ennél szomorúbb dolog a világon. Talán ez a kommunikáció-dolog az egyik legmegkapóbb oldala a regénynek – fültől fülig érő vigyorral olvastam a hidra-ember-firka hármasmegbeszéléseket, a megértésre vonatkozó küszködést, a trükköket… bámulatosan megírt részek ezek.

Csak úgy, ahogy a firkák. Hiába, a baglyok nem azok, aminek látszanak: ezek a bagolyfejű kreatúrák elképesztő jófejek, merném állítani, hogy cukik, a művészi tehetség alapú társadalmuk pedig egyszerre tűnik rémálomnak és mennyországnak.

Akarok egy firka legjobb barátot, aki sörözés közben sem állhatja meg, hogy ne fesse meg társalgásunkat az asztallapra és ne potyogtasson magából szuper szobrocskákat, ha megtetszik neki a kedves pincérlány.

Zárszónak annyit, hogy valahogy az egész regény kulcsa a kommunikáció. Ahogy a migrátorok nem kommunikálnak és ezzel okoznak bajokat, úgy okoznak SOKKAL nagyobb bajokat a halandók, amikor kommunikálni próbálnak. Súlyos mondanivaló ez – meglehetősen ijesztő gondolat az, hogy talán ha csendben maradsz, akkor nem fogsz senkit megbántani. Vagy nem tudom, ijesztő ez? Minden esetre azt hiszem, mind átgondolhatnánk néha, tényleg kell-e beszélnünk, amikor beszélni akarunk, vagy elegendő lenne kedves, megnyugtató banánzöld színeket füttyögni a barátainkkal a naplementében.

4 hozzászólás
Razor P>!
Brandon Hackett: Xeno

Hackett könyveit mindig élmény olvasni, ezúttal sem volt másképp.
A Xeno világa meglehetősen komplex, jól felépített és legfőképpen jól adagolva kerül bemutatásra. A regény cselekménye igen gyorsan felpörög, így nincs elnyújtott világbemutatás, hanem a sztori előrehaladtával kapjuk meg a szükséges információt. Maga a világ érdekes leképezése a jelenlegi migránsfóbiás helyzetnek (az egyik hazai, plakátokról jól ismert szlogen Xenosítva a regénybe is bekerült), ugyanakkor nem tudtam nem párhuzamot vonni Hackett korai, A Negyedik Gyarmat c. regényével (négy gyarmat, amire rátelepszik egy ötödik ill. a kapulekapcsolós elgondolás is hasonló). A történet szerintem megfelelő arányban izgalmas, tudományos és fordulatos, a vége meg hát igazi hűb…..g.
A bemutatott fajok ötletesek voltak, bár az talán nem meglepő, hogy a kedvencek a firkák lettek. Most lehet művészlelkű, bagolyfejű idegeneket nem szeretni? A karakterek talán kicsit gyengébben muzsikál a regény, hisz a nagy többséget elég gyorsan le lehet osztani szimpatikus és nem szimpatikus kategóriába, ám ott is megvolt a szürke zóna, pl. a titokzatos Áramlati Kék, nem beszélve a regény végéről, ami megint átértékeltetett nem egy karaktert.
Összességében csak ajánlani tudom a Xeno-t. Bár tudom Hackett nem nagy híve a folytatásoknak, de azért szívesen látnék egy regényt, ami bemutatja, merre is haladt tovább a történelem ebben az univerzumban.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193562
28 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Brandon Hackett: Xeno

Gyerekkoromban pár hónapig csillagász akartam lenni, és az érdeklődés a mai napig megmaradt, de még az űrutazásnál is jobban lenyűgöznek a különféle értelmes fajok, gondolkodásmódok és az általuk létrehozott kultúrák leírásai. Különösen, hogy még a gondolkodásmódok történetét is megkapom (alternatív antropológia dióhéjban – végem van!), sőt azt is – azt csak igazán! –, hogy mit jelent egyik nyelvről/gondolkodásmódról a másikra fordítani, vagy hogy mi történik annak a tudatával, aki több faj több nyelvén is megtanul. Ahogy különféle fajok megtalálják a közös hangot még a leglehetetlenebb helyzetekben is, az gyönyörű.

Részletes értékelés a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2022/02/11/forditasok…

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193562
pepege>!
Brandon Hackett: Xeno

Ha volna két életem,
a sci-fit én le nem teszem.

Fú, ez egy kicsit kínrím volt. :-) De a lényeget bizonyára megértettétek belőle. Sajnálom, hogy kevés időm marad a science-fictionre, pedig töredelmesen be kell vallanom, hogy nagyon szeretem. Persze az sem mindegy, milyen sci-fit választ az ember egy-egy alkalommal, amikor ilyen ritkán jut hozzá. Másrészről a kedvenc ételünket sem esszük nap mint nap, mert akkor eltűnik a varázsa.

Nos, a Xeno igazán finom falat volt. Most utólag vettem észre, hogy kapott egy hard-sci-fi cimkét, ami nálam azért húzóerő, másfelől kicsit tartottam ettől a Földet ellepő idegen fajok témától. Persze most már tudom, hogy fölöslegesen.

Azt azért el kell mondanom, hogy a fülszöveg rémes: ez alapján biztosan nem vettem volna kezembe a könyvet, nem volt túlságosan érdekfeszítő, figyelemfelkeltő a számomra. Mi sodorta tehát hozzám? Egyrészt, hogy magyar a szerzője és ez nagy kíváncsisággal töltött el. Másrészt a Merítés magazin Sci-fi rovata többször is foglalkozott vele (és maga a szerkesztő, @csartak is arra biztatott, hogy érdemes tenni egy próbát vele). És tényleg.

A történet a jelenünknél alig 100 évvel később játszódik a Földön, ami persze akkorra már nem hasonlít a mostanira – vagy csak nyomokban. Három idegen faj árasztotta el a Földet, akikkel együtt úgyahogy megpróbáltak együtt (vagy egymás mellett) élni. Nekem a legszimpatikusabbak a firkák voltak (még ha nem is éppen sci-fis az elnevezésük, de ettől függetlenül nagyon találó). Ők amolyan művészfélék, számukra az a legfontosabb, hogy színekben, formákban, rajzokban nyilvánuljanak meg. Olyan ez nekik, mint nekünk a víz vagy a levegő. Nagyra is tartják a művészetet és tehetségesek is benne. Ezzel persze csak a töredékét mondtam el annak, hogy valójában milyenek. De nem is az én tisztem feltárni a titkukat. A másik faj a hidráké, az ő lételemük a víz és végül ott vannak az ostorosok, akikről a legkevesebb információt sikerült a Földön szerezni. Veszélyesek, jobb távol maradni tőlük, másrészről megtámadta őket egy ún. felejtés vírus, ezért egyre inkább elszigetelődnek és valóban szó szerint kitörlődnek az emlékeik. Ők tehát a xenók, az idegen fajok. A Földön egyfajta irányító szerepet játszanak a migrátorok, akik az ún. szónokaikon keresztül kommunikálnak a lakossággal. Ebből a „dirigálásból” persze egyeseknek (mindenkinek) elegük lesz és egy rendkívül befolyásos emberekből álló csoport azt tűzte ki célul, hogy megszüntetik függőségüket. Ehhez hívják segítségül a kiváló xenológust, Olgát (akinek apja, még kiválóbb tudós volt a témában, de egy expedíció során eltűnt/meghalt). Sikerül-e Olgának a firkák, hidrák és emberek szövetségét létrehozni, hogy aztán együtt, megerősödve vágjanak neki a titokzatos Eredőnek, amely mindennek a nyitja lehet? Megtalálják-e az Eredőt és a megoldást a függetlenségre? Még szép, hogy nem árulom el. :D

Nem mondom, hogy tökéletes ez a regény, azt sem, hogy minden sorát értettem, mert nem. Főleg a végével nem vagyok kibékülve (de közben is olyan gyomrosokat kaptam, hogy nem győztem levegőért kapkodni). Egy valami biztos: a világ, amit Brendon Hackett felépített, a xenók, amiket megteremtett, a cselekmény, amit kitalált, valami egészen különleges. Gyakran szoktuk hangoztatni, mi olvasók, hogy az a jó regény, ami befejezés után is ott marad veled egy ideig. Ez is egy ilyen. Külön büszke vagyok arra, hogy ezt az élményt egy magyar sci-fi szerző jóvoltából élhettem át.

7 hozzászólás
Gorkie>!
Brandon Hackett: Xeno

Le a kalappal Brandon Hackett fantáziája előtt! Elképesztő világot alkotott! Új, egyedi, alaposan kidolgozott regény. Rengeteg munkája lehetett ebben a kötetben.
Nem is igazán tudok róla írni, annyira összetett ez a világ, hogy félek, valamit kihagynék belőle. Különleges, egyedi fajok, érdekes cselekmény és megdöbbentő végkifejlet. El kell olvasni, hogy teljesen megértsük, amit Hackett el akar mondani és van is mondanivalója bőven. Annyira igaz és annyira aktuális témákat boncolgat a saját maga által kreált világon keresztül, hogy igazán elgondolkodtató műre sikeredett.
Nem tudok értelmes értékelést írni, a Xeno egyszerűen A Xeno! Nem létezik hasonló. Csak ne tépte volna ki a szívemet itt-ott.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
418 oldal · ISBN: 9789634193579
2 hozzászólás
Noro P>!
Brandon Hackett: Xeno

Mióta Charles Stross megírta, hogyan képzeli el egy mai SF-író Asimov robotjait (spoiler), én már semmin sem lepődöm meg. Még azon sem, ha Brandon Hackett legújabb regénye kísértetiesen hasonló alapötletre épül, mint első, 15 évvel ezelőtt megjelent űroperettje (spoiler). Ezekre az alapokra – négy idegen faj, amelyet egy fejlettebb ötödik erőszakkal kényszerít egy közös civilizációba – azonban most egy abszolút aktuális, modern és tudományosan is megalapozott új könyvet épített fel.

Tudjuk, hogy az emberekben még ma is erős a törzsi ösztön, az ismerős elfogadása és az idegen kirekesztése. Pedig még nem is találkoztunk igazi idegenekkel. Ezt a gondolatot viszi tovább a történet, olyan földönkívüli kultúrák szerepeltetésével, amelyek a miénktől szögesen eltérő logikával, érzelmekkel, értékrenddel élnek – vagyis valóban idegenek. Hackett xenói nem valamely emberi archetípus megtestesítői, de nem is tökéletesen érthetetlen létformák, hanem valahol az emberi megértés határán helyezkednek el. Ezt remekül érzékelteti a könyvben például a firkák és a hidrák beszédstílusa – különösen a firkáké, amely csak részlegesen adható vissza az emberi szintaxis használatával. Egyébként maga a faj is zseniális: egy olyan értelmes létforma, amely számára a művészi alkotás metabolikus kényszer.

A történet – amelynek elején és végén is érezni véltem a fent említett űroperettre vonatkozó szarkasztikus áthallásokat (a szerző ebben nem erősít meg :D) – fokozatosan vált át a „lázadjunk az elnyomók ellen” típusú űrkalandból a kemény tudományos fantasztikumra. Utóbbiban például kulcskérdéssé válik, hogy sikerül-e legalább alapszinten kommunikálni a „gyarmatok” negyedik értelmes fajával. Eközben úgy tágítja a főhősök és az olvasó látószögét, hogy egyre nyilvánvalóbbá válik: az első fejezetekben felvetett problémák és megoldások eltörpülnek a teljes képhez viszonyítva. Ez a fajta perspektíva-szélesítés egyébként szerintem az egyik legjobb eszköz a hard űroperák kelléktárában.

Veterán SF-olvasóknak minden bizonnyal tetszeni fog az a jelenet, amit én „a nagy űropera-panoptikumnak” neveztem el, és ami mintegy összefoglalja a kortárs űroperát. spoiler De eközben sem felejtkezik el a történet fő kérdéséről: az énközpontú (emberközpontú) világkép korlátoltságáról. Története pedig az utolsó oldalakig izgalmas és fordulatos marad. Nem egy könnyű olvasmány egyébként: mint a féltéglánál rövidebb, kortárs űroperáknál általában, itt is minden sorra oda kell figyelni, mert bármikor elejthet egy fontos megjegyzést a háttérvilág működéséről. De vitán felül megéri a ráfordított energiát.

(Megjegyzés: Agave könyvhöz képest szokatlanul sok elgépelés maradt a szövegben. És amit még soha nem láttam nyomtatásban: mintha remegett volna annak a keze, aki kijelölte a dőlt betűs részek határait.)

3 hozzászólás
Bíró_Júlia>!
Brandon Hackett: Xeno

Még mindig annyira szeretem, hogy Hackett anélkül épít világot, hogy az összes olvasókat leültetné gondolatban az ovis játszószőnyegre, hogy akkor most elmeséli, mi is történik itt történelmileg, földrajzilag, diplomáciailag, ökológiailag, társadalomszociológiailag, és akkor majd, ha jók lesztek, gyerekek, és nem hagyjátok félbe, még majd kiderül, hogy… nemnem, Hackett még mindig ballerino módban ír. Kezdjük a közepén, a karakternek azért vannak gondolatai, meg agya és végtagjai, hogy reagáljon arra, ami van, és akkor máris tudjuk, amit tudni kell, érezzük a szorongást, az idegenséget, az undort, a kíváncsiságot. Körülbelül mindig azt, ami ahhoz kell, hogy együttérezzünk az emberi, firka, hidra, meg képzeljük, az ostoros karakterekkel is; egészen pontosan minimum négy, gyökeresen eltérő civilizáció problémáira leszünk kellemetlenül fogékonyak négyszáz oldal alatt anélkül, hogy akármikor is hosszabb magyarázatokra kerülne sor. spoiler Ez pedig nem sikerülne, ha a karakterek nem volnának átélhetőek – most majdnem azt mondtam, hogy szerethetőek, de vannak bőven, akiknél erre semmi szükség –, rendelkeznek nemcsak motivációval, de stílussal, személyiséggel, és ezt megint nem tolja az arcunkba Hackett, hát beszélnek ők maguktól is, meg vitatkoznak, zenét hallgatnak és megvan a maguk jól körülhatárolható véleménye arról, hogy a) most mi a F93C12 jóég történik, b) mi a 7A5B54 rákot kellene csinálni. És az a legjobb, hogy miközben halad előre a történet, ezek a kérdések egy sor oldalági problémára, a fajok kölcsönös egymás-kihasználásától a kényszermigrációban gyökerező személyes traumákig és a jó öreg érdekellentétekig egyre több mindennel kapcsolatban tevődnek fel ( A3AD91 szép magyar mondat). Nemcsak az olvasóban, hanem a karakterekben is, akik pont ilyen kérdések újra és újra feltevése között élnek generációk óta, és túl sok minden függ az ezekre adható válaszoktól.
Igen, EBFF56 hiperaktuális. spoiler Nem, nem kínál semmilyen egyértelmű és megnyugtató megoldást – tehát nem, nem dobja ki az ablakon a saját komplexitását. Igazi minimal art, ugyanakkor szórakoztató, finoman szürreálisba hajlik ott, ahol már a globálisnál is sokszorta nagyobb léptékeket kell megjelenítenie, a végén pedig kis szemétlapátra söpri az összes cuki és naiv reménykedést. Igen, imádtam, amikor megtette.
Manapság a kötelező olvasmány határait súrolja, a későbbiekben valószínűleg kedvencelem is, tekintve, hogy azóta sem hagy békén.
Ötször ötször öt csillag, féreglyukanként.


Népszerű idézetek

Lisie87>!

..Nekünk is megvan a saját mérgünk, amivel szép lassan megöljük magunkat, ha tovább folytatjuk.
– És mi lenne az?
– Legfőképp a gyűlölet. Mi nemcsak a xenókat, hanem saját embertársainkat is mélységesen gyűlöljük, és ebben egyedülállóak vagyunk. erre egyetlen xenocivilizáció sem képes.

74-75. oldal

gesztenye63>!

A Föld pedig egy másfajta konfliktushalmaz: egymást gyűlölő kultúrák szétaprózódott közössége, amely nem képes bolygószinten gondolkodni, ugyanis a kis közösségeket csak a közvetlen környezete és más közösségek és ideológiák gyűlölete élteti.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Föld · gyűlölet · idegengyűlölet · közösség
gesztenye63>!

Annyiféleképpen meg lehet halni az űrben. A fulladástól kezdve a milliónyi, idegen fertőzésen át a megfagyásig, éhhalálig szinte végtelen lehetőség állt a rendelkezésre.

311. oldal

2 hozzászólás
Noro P>!

Egymás számára mindannyian xenók vagyunk.

7. oldal

Noro P>!

Az emberi civilizáció fejlődésének legfontosabb hajtóereje a kíváncsiság.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: civilizáció · kíváncsiság
Lisie87>!

„A művészet maga az élet, az élet maga a művészet.”

300. oldal

AOD>!

A legtöbb ember beszűkült gondolkodású, csak a saját országa kultúráját ismeri, és csak a közvetlen környezetéről van valami fogalma. Minden mástól fél, mert nem ismeri.

Noro P>!

Valójában a Fermi-paradoxon mellett szóló összes érv egytől egyig azt feltételezte, hogy bármely értelmes civilizáció az emberiség által értelmezhető logikával, antropomorf módon gondolkodik.

56. oldal

1 hozzászólás
Gorkie>!

Csak a galaxisunkban közel négyszázmilliárd csillag található.
Tényleg azt hittük, egyedül vagyunk?

44.

gesztenye63>!

[…] A hidrák a firkákat nyüzsgőknek hívják, bennünket tátogóknak, a firkák az ostorosokat kuszalakóknak, a hidrákat víznyelőnek, bennünket szögletesnek.
Egy biztos, mindannyian gúnyos vagy lenéző elnevezést találtunk a többi civilizációra. Ebben nem különbözünk egymástól.

25. oldal, BENJAMIN BALLARD: NAGY XENOKÖNYV


Hasonló könyvek címkék alapján

Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei
Becky Chambers: Hosszú út egy kicsi és dühös bolygóhoz
Raana Raas: Hazatérők
R. J. Hendon: Nightingale
Kim Stanley Robinson: Aurora
Iain M. Banks: A száműző
Orson Scott Card: Az Elme Gyermekei
Ian Watson: Harlekin
Keith R. A. DeCandido: Alien: Isolation – Izoláció
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál