Erdőhold (Erdőhold 1.) 19 csillagozás

Brandon Hackett: Erdőhold

Egy bolygó az éltető napja nélkül halott világ: felszíne kihűl, légköre megszűnik, élővilága elpusztul. A Whainell valaha gyönyörű világ volt, napjának még több millió évig kellett volna ragyognia, de egy félelmetes csillagászati jelenség, egy vándorló fekete lyuk közeledése örökre megváltoztatta lakói életét. A fekete lyuk gravitációs ereje felemésztette a napot, a Whainell pedig a gigászi gravitációs erőhatások következtében kilökődött a nyílt űrbe. Egy évezreddel később, kései útódaik találnak egy az átköltözésre, az új életre alkalmas, gyönyörű és lakatlan világot. Azonban a célnaprendszer harmadik bolygója, egy forrongó gázóriás körül keringő bolygóméretű hold nem lakatlan…

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Science Fiction

>!
Cherubion, Budapest, 2003
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639566004

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
fekiyeti79 P
Brandon Hackett: Erdőhold

A Halhatatlan-ciklus és a Gyarmatbirodalom után elképesztő változást tapasztaltam Hackett stílusában. Az Erdőholdban szereplő két civilizáció nagyon részletesen ki lett dolgozva, érezhető odafigyeléssel minden kis apróságra. Elmaradnak a kendőzetlen pornográf jelenetek, helyettük szolíd erotika van (mert azért van :) ). Valamint az akció mellett nagyobb szerep jut a politikai, hatalmi harcoknak.
A regény három részre osztható, ami hivatalosan kettő (első – és második könyv), de az eleje inkább amolyan felvezetés féle, amiből megtudhatjuk, mi történt a Whainellel az elmúlt 1300 évben (miután a Gyarmatbirodalomból megismert Yon Dewaynes és Gelica Stacker vezette wanctenek ide költöztek), hogyan alakult a bolygó sorsa, a rajta élők „honnan tartanak hová”. Valamint megismerjük magát az Erdőholdat is, az ottani életet, a társadalmat, a helyi viszályokat. A Whainell monumentális barlangcsarnokai, a környezet, minden aprólékosan, lenyűgözően meg lett formálva, amit csak tovább fokoz az Erdőhold „képi világa”. Minden idegen, abban az értelemben, hogy mindennek sajátos, jól kitalált neve van, kezdve a fantázia szülte állatoktól a Holdon váltakozó évszakok megnevezéséig. (Itt azért megjegyezném csendben, hogy a bárányfelhők is kaphattak volna valami helyi elnevezést, lévén az ott élők nem ismerhetik a birkát, mint olyan. :) De ez csak apróság.)
A „felvezető” részt egy 20 éves ugrás követi, amikor is a tényleges, sorsfordító események a kezdetüket veszik…
„Az erdőre!” Kiváló könyv, abszolút megérdemli tőlem az 5 csillagot!
A kedvenceim között is ott a helye, és jó szívvel ajánlom minden sci-fi rajongónak!

>!
marschlako P
Brandon Hackett: Erdőhold

Témája alapján reméltem, hogy jobban fog tetszeni, mint A poszthumán döntés, de azt kell mondanom, az Erdőhold kevésbé érett, ami mondjuk nem is meglepő, lévén korábban keletkezett. Pedig a felépített SW világ nagyon jó, tetszett a Whainell jelene és múltja, de főleg az Erdőhold (Cameron nem olvasta véletlenül a könyvet? :) világa ragadott meg (mindig is szerettem volna egy fa köré épített lakást): bár kifejezetten harcos, mégis valahogy tisztább, mint a wancteneké, s bőven találunk közöttük kifejezetten kedvelhető szereplőket is. Ami miatt mégsem lehettem maradéktalanul elégedett, az a meglehetősen szappanoperás történetvezetés (tudom, űroperáról van szó): ármány – politikai és szerelmi kavarás – minden mennyiségben, néha kicsit olyan érzésem volt, mintha egy 18+-os sci-fi Dallasba keveredtem volna. Néhány üdítő kivételtől eltekintve, mindenki túl forró fejjel gondolkodik; s bőven kapunk brutalitásból is: hőseink (s főleg az antihősök) meglehetősen hatékony fegyverarzenállal rendelkeznek spoiler. Szomorú szembesülni vele, de ettől még így van, mi wanctenek emberek inkább agresszívan tárgyalunk, a békés utat valahogy nem szeretjük. Az Erdőholdat éppen ezért (is) érdemes elolvasni: mert tükröt tart elénk, miközben szórakoztat is.

>!
Diosz P
Brandon Hackett: Erdőhold

Amennyire megfogott a hallhatatlan ciklus, úgy vártam hogy az Erdőholdon is találkozunk Marcus Barbessel és a Vándorokkal. Ha csak egy kicsit is. Rendkívül részletes a világ, amit Hackett megalkotott, igazán aprólékos. A felvezető alaptörténet egy előre kikövetkeztethető eseménysorozatnak alapozott meg spoiler kicsit hajazott a korábbi, wachtenai eseményekre, ilyen értelemben sajnos semmi újat nem hozott. Pedig valahol arra vágytam hogy ezer évvel az ottani történtek után itt valahogy másképp fognak alakulni a dolgok. Voltak kedvező karakterek, de sajnos sokuk elég kiszámítható volt, ami kicsit rányomta a bélyegét az olvasásra, mert ezt bizony néha untam. És vártam a végén a feloldást, de elmaradt.

>!
Razor SMP
Brandon Hackett: Erdőhold

Huh, izgalmas, fordulatos és hosszú utazáson vagyok túl.
Bár elsőként felrónám Mr. Hackettnek, hogy sikeresen „megfeledkezett” Az Ötödik Gyarmat végén Yon Dawaynes kompániájával tartó kithorykról és cheemodanokról. Egyéb hiba nincs :)
Bár 1000 év választja el a Gyarmatbirodalom történéseitől, mégis a különböző utalások (visszemlékezések, nevek, stb.) nyilvánvalóvá teszik, hogy az ott megismert wancten kultúrát követhetjük ismét nyomon, akik azért jelentős technikai változásokon mentek keresztül. Érdekes ellenpont a Gyarmatregényekkel szemben, hogy itt – pár személyt leszámítva – nem épp ők a jó fiúk.
Az Erdőhold népének kultúrája kellően egyedire sikerült, az ember elhiszi, hogy egy nagyrészt fákkal borított bolygón hasonló technológia és társadalmi rendszer alakulna ki.
A cselekmény ezúttal is kellően mozgalmas, a kezdeti lassabb wancten szálat ellensúlyozták az Erdőholdon történő események, majd az invázió kezdete után nem volt megállás. A történet vége ezúttal nyitva hagyott ill. feltett pár új kérdést, remélem legalább néhányra választ ad a következő – sajnos egyelőre utolsó – rész.

>!
Cherubion, Budapest, 2003
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639566004
>!
Sai_home P
Brandon Hackett: Erdőhold

A könyv két részből áll, külön-külön írok inkább róluk:
Második rész:
Kezdjük a jobbal :) Meglehetősen akciódús és pörgős, szinte csak ezen van a hangsúly, kicsit túl is megy a realitás határán, bizonyos szereplők olyan helyzeteket is túlélnek, amit már nem lehetne. Meglepő fordulatok sincsenek, de ami történik az jól van megjelenítve, az ember szinte érzi az égett hús szagát :)
Ez a rész akár 5 csillag is lehetne.
Első rész:
A könyv harmadánál az is megfordult a fejemben, hogy félbehagyom, mert hiába volt érdekes az alaphelyzet és a világok, egyszerűen nehéz volt elviselni a szereplők többségét. (Szinte) minden szereplő egyértelműen jó vagy rossz, ráadásul szélsőségesen jó vagy rossz. A motivációik is kidolgozatlanok, sokszor teljesen értelmetlenül cselekednek.
Az én ízlésemnek túl sok „helyet foglal” a könyvben néhány harcjelenet leírása, ezek túl részletesre sikerültek, még olyankor is, amikor nem is igazán van jelentősége a történet szempontjából.
Kifejezetten zavaró a szexualitás (mennyisége és minősége), főleg, hogy nem is emberek szerepelnek a könyvben. Leginkább alacsony költségvetésű erotikus filmekre emlékeztettek, minden erősen túljátszott benne. Olyan volt, mintha minden szereplő tini lenne, akik már attól felizgulnak, ha egy lány kicsit mélyebbre hajol a kelleténél egy kivágott felsőben :)
Ez a rész jóindulattal is maximum 3 csillag.

>!
SzakiLaci
Brandon Hackett: Erdőhold

Kar, nyak, hátfájást és álmatlanságot okozott, mivel nem tudtam letenni.

>!
Veron P
Brandon Hackett: Erdőhold

Nekem nagyon tetszett:) Újabb példa, hogy ma is tudnak a magyarok jó könyvet írni:D


A sorozat következő kötete

Erdőhold sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Hazatérők
Raana Raas: Elágazó utak
Raana Raas: Kiszakadtak
On Sai: Lucy
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Az ogfák vöröse
Ed Fisher: Han Solo nomádjai
Malcolm Webster: A Jedi hatalma
Dave Howard: A Démoncsászár fejvadászai