!

Az ​időutazás napja (Az időutazás napja 1.) 206 csillagozás

Brandon Hackett: Az időutazás napja
Agave Könyvek · 2.980 Ft –25% 2.235 Ft
Book24 · 2.980 Ft –16% 2.503 Ft
Bookline · 2.980 Ft –15% 2.533 Ft
Régikönyvek.hu · 2.980 Ft –15% 2.533 Ft
DiBook · 1.980 Ft –25% 1.485 Ft
Book and Walk 1.980 Ft
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

2021. ​november. Amikor az első időgép működésbe lép, kétszázmilliárd időutazó jelenik meg a Földön. Az időutazás napját ünneplik, az első pillanatot, ameddig vissza lehet utazni a jövőből.

Az esemény eltörli az ismert világot: megszűnik a pénz, működésképtelenné válnak a kormányok, bárki számára hozzáférhető lesz minden jövőbeli technológia, köztük az időutazás. Tetszőleges jövőbeli évbe utazhatunk, egészen az időfolyam végéig. Ennek azonban hatalmas ára van, ugyanis az idő veszélyes játékszer.

Beregi Ádám él-hal a családjáért, ám az időutazás napján valaki a jövőből elrabolja a kisfiát és a feleségét, Enikőt. Ádám a kaotikus és folyton változó időfolyamban, őrült technológiák, valamint mesterséges mikrouniverzumok birodalmában próbálja megtalálni őket.

Az időgép feltalálója, Neil Jarrison különös, magának való ember. Bár 2612-ben kivégzik, mégis sokan szeretnének a nyomára bukkanni, mert olyan tudás birtokosa, amely megmentheti a világot. Vagy el is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
250 oldal · ISBN: 9786155442483
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155442476

Enciklopédia 4


Hirdetés

Kedvencelte 16

Most olvassa 18

Várólistára tette 202

Kívánságlistára tette 173

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Serno_au_Barca
Brandon Hackett: Az időutazás napja

Ma lesz a holnap tegnapja…

Ezzel a cimmel elkészült Bergendy sláger az egyik kedvenc dalom volt gyerekkoromban. Ehhez mondjuk hozzájárult az is, hogy a szalagos magnóhoz a 90-es évek elején nem nagyon volt választék.

Az időutazás mindig hálás téma hiszen az olvasóközönség figyelmét könnyű lekötni vele. Nem könnyű viszont jó, sőt kimagasló időutazós könyvet irni. Különösen igaz ez a XXI. századra amikor már azt hinnénk az összes elméletet és fordulatot elhasználták a különböző sci-fi irók. Ennek fényében nem állitanám, hogy Hackett műve teljes mértékben egyedi és újszerű, de olyan szórakoztatóan és érthetően mutatja be az időutazás tényét és annak következményeit, hogy olvasás közben senkit nem fog érdekelni néhány ismerős elem más művekből. Nekem végig kicsit Flambeur light utánérzésem volt főleg a mikrouniverzumok és a mesterséges kifejezések miatt.

Bevallom az Isten gépei után kicsit féltem, hogy a szereplők életszerütlenek és a párbeszédeik darabosak lesznek, de úgy tűnik Hackett zsenije már itt is felért a zenitjére. Meglepően szimpatikus és szerethető karaktereket talált ki. Ádám a szuperapu aki egyben aggódó szülő, időrambó és egy heti feleségmegvonás után akkora szexuális feszültséggel rendelkezik ami valljuk be ritka a házasok között. Aztán ott van a feltaláló akit mindenki valamilyen oknál fogva keres, kivégez, megint keres és igy tovább. A történet számomra legkarakteresebb figurája mégis Donald Tr…Haugen(Heil Haugen) aki saját kis minifasiszta univerzumát szeretné az emberiség múltjára, jelenére és jövőjére is rászabaditani.

Kinek ajánlanám ezt a könyvet? Mindenkinek. Nem kell sci-fi rajongónak lenni ahhoz, hogy élvezni tudjuk. Közben máris belevetettem magam a folytatásba mielőtt a baszejáros idővonal megszűnik.

>!
zamil
Brandon Hackett: Az időutazás napja

Vártam ezt a könyvet, és erre az évre be is tábláztam egy kihívás miatt, hogy biztos sorra kerüljön.
Azt kell mondjam tetszett, bár nehezen hangolódtam rá. Az eleje nekem kicsit csapongó volt, eltelt jó pár oldal mire egymásra találtunk. Úgy éreztem magam, mintha én is ott lennék a Blahán és velem történne az időutazás csak bámultam, hogy mi lesz ebből. Aztán ahogy az lenni szokott, beszippantott, elindult a cselekmény, kezdett összeállni a kép, és pörögtek az oldalak.
A könyv tele van jobbnál jobb ötletekkel, a karakterek is jók a maguk hétköznapi mivoltukkal, tetszett az időfolyamtól távol levő mikrouniverzum. Talán a jövőben játszódó részeket jobban ki lehetett volna dolgozni, bár ez a minimális bemutatás lehet hihetőbbé teszi az időugrásokat.
Egy biztos jól szórakoztam, és várom a folytatást., maradtak kérdőjelek amikre szeretném megtudni a választ.

>!
csartak MP
Brandon Hackett: Az időutazás napja

Felkészültem egy jó kis „ember könyvés” testnedvekben tocsógós, elengedett fantáziájú extrémitásra, de itt nem volt ilyen, bár vannak érdekes ötletek most is. ("Jack" bevitele a sztoriba elég poén) Tulajdonképpen az végigszáguldottam a történeten, és nem maradt sok mondanivalóm. Csak figyeltem gondolkodtam, hogy én milyen szituban lehetnék épp, amikor elkapna egy időutazás-hullám, és hoppá, benne lennék a közepében. De tényleg, az élet minden pozitívum ellenére néha elgondolkodom, milyen lenne, ha valaki megnyomná a gombot. Milyen lenne rendszer nélkül élni, újrajátszani, újraélni, eltűnni, kiíródni.
Jó kis történet, megfelelő mennyiségű tudományos elmélettel. Jó volt az időzítésem is, mert hamarosan megjelenik a következő rész, nem kell sokat várnom rá. De a kedvencem nekem továbbra is az Isten gépei… hm meg Az ember könyve is.
(De mi ez az orral kapcsolatos fixációja a tudósemberünknek? Karvalyorr, pöttömorr, sasorr,"belelátok az orrába","sűrű az orrszőre" stb. Lehet majd kiderül, honnan ered. :)

2 hozzászólás
>!
Noro MP
Brandon Hackett: Az időutazás napja

Az andersoni hagyományokat követve Hackett regénye egy korlátlanul átalakítható időfolyamban játszódik. Ebben a történetben azonban az időutazás nem úgy jelenik meg, mint általában: egyszeri kalandként vagy titkos fegyverként, hanem globális tényezőként, ami egyszer és mindenkorra felfordítja a világot. A könyv elején mindjárt az „idősokk” – az időutazás által az átlagemberben okozott kultúrsokk – kerül a fókuszba: az alkalmazkodás egy új életformához, tulajdonképpen a transzhumanitás egy új formájához (mert ha valaki gyomrában egy kibervezérelt időgép ketyeg, az szerintem már igen messze van az embertől, és idővel óhatatlanul megváltoztatja a gondolkodásmódját is).

Később inkább az időfizika kap nagy hangsúlyt, ami valljuk be, néha a logika legvégső határán egyensúlyozik (különösen az „időn kívüliség” nevű plot device-ra gondolok), de bőven szórakoztató tud maradni. Én a magam részéről örömmel láttam a Reynolds és Hamilton űroperákra emlékeztető posztkiberpunk kütyük özönét – szerintem ezek ma épp olyan alapelemek, mint 50-60 éve az „atomerő” volt: a jó könyv nélkülük is lehet jó, de a hangulaton sokat dobnak. Igaz, a történet végül kissé elszáll a kalandos-verekedős irányba, de számomra sokat adtak hozzá azok a részek, ahol a főhősben tudatosul, milyen messze is sodródott a normális emberi élettől (Ádámra gondolok, mert a prof már eléggé kiégett figura, ami sztem nem volt igazán szerencsés választás).

Mindent egybevéve kreatív ötlet, modern megvalósítás, inkább pörgős cselekmény, de néhány komolyabb gondolat is jellemzi a regényt. A magyar szerzők toplistám élén a helyzet változatlan :)

>!
Shanara
Brandon Hackett: Az időutazás napja

„Botond pontosan azt művelte az egyébként zseniális és nagyon jól alátámasztott ötletével, amit annyira szeretek az írásaiban: a karakterei segítségével olyan közel hozta az időutazás összetett problémáját, amennyire az csak lehetséges lehet – ezzel pedig emberi, könnyen átélhető és mozgalmas történetet vetett papírra.”

"(…) Az időutazás napja pont azt a fajta sci-fit képviseli, amit nagyon szeretek olvasni – a felhasznált alkotórészek összessége számomra tökéletes elegyet alkotott. Sci-fi? Igen. De abból is az olvasmányos és érthető fajta, olyan amelyet élvezet olvasni, ami nem riaszt el, amit bármikor máskor is kedved lesz a kezedbe venni, mert egyszerre jól összerakott, élvezetes és annyira emberközeli, amennyire csak lehet. Ugyanakkor azzal, hogy a tudományos magyarázat ilyen mértékben jelen van a műben, elérte azt a szerző, hogy a sci-fi nem csak a cselekmények háttere, hanem az események szerves része – annak minden következményével.

Annyi mindenről írhatnék még, ez a regény olyan sok mindent rejt még magában, amit képtelenség ezen a felületen megemlíteni – a részletek, az érzések, a reakciók, az összefüggések és a következmények egyaránt kiemelkedően fontosak. Nem részletezem ezeket, inkább azt mondom, hogy olvassátok el, mert nagyon megéri."
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2015/06/brandon-hackett-…

>!
Dominik_Blasir
Brandon Hackett: Az időutazás napja

Kicsit ugyan hiányosak az ismereteim a Hackett-regények terén (egyébként is úgy tűnik, hogy a korai műveket valaki kiírta az időfolyamból), de azt hiszem, ennél populárisabb, közérthetőbb és úgy alapvetően, kreatívan szórakoztatóbb még sosem volt a szerző. Azt viszont még nem tudom, hogy ez előre- vagy visszalépés a korábbiakhoz képest.
Egészen döbbenetes volt figyelni, hogy az első oldalaktól kezdődően olyan fordulatszámon pörgött a cselekmény, ami elég könnyen magába szippantott (hol van már A poszthumán döntés nehézkes stílusa?), ráadásul az alapkoncepcióban és -történetben lévő rejtélyek magas száma miatt a figyelmemet is meg tudta tartani hosszú távon. Az adott akcióregényes kereteken belül bátran foglalkozott karakterekkel, motivációkkal, ami egyértelműen előnyére vált (azért egy kicsit több ötlet jól jött volna a figurák jellemében), mint ahogyan az az őrült káosz is, amit világképnek nevezünk.
Ez az őrület aztán a befejezésben csúcsosodott ki, mintha Hackett elkezdett volna egy kis LSD-bélyeget nyalogatni (ez amúgy minden ötletgazdag sci-fi író ismérve), ami a legkevésbé sem probléma – ellentétben azzal a kényelmes maszatolással, ami néha átjárta a regény ötleteit. Persze már a koncepcióból érződött, hogy ezt nem lehet mindig nagyon tudományosan megírni, és egy idő után muszáj kényelmi funkciókat (vö. Joyce-burok, bőségszaru, etc) bevezetni a történetbe, hogy egyáltalán működhessen, de néha nálam már csorbította a szórakoztatási faktort (vagy majd az amúgy általam nem kívánt folytatásban kap ez-az hitelesnek tűnő magyarázatot?).
Ami ettől függetlenül elég magas volt, szóval így tovább, nem olyan rossz ez az irány sem.

5 hozzászólás
>!
Nuwiel P
Brandon Hackett: Az időutazás napja

Nem is kezdhettem volna bele jobbkor ebbe a könyvbe, mint egy hosszú hétvége utolsó napján, amikor dolgozni még nem kell, otthon sincs már mit csinálni, kint pedig olyan pocsék az idő, hogy a francnak sincs kedve kimenni. Úgy berántott, hogy az időnkénti helyváltoztatásoktól és kisebb szünetektől eltekintve mást sem csináltam, csak olvastam, olvastam, és a végén csak annyit tudtam mondani: ez igen, ez sci-fi. Igazi pörgős, sodró lendületű sztori, agyamentebbnél agyamentebb csavarokkal, őrültebbnél őrültebb technológiákkal, hataloméhes emberekkel és a szeretteikért küzdő főszereplőkkel. Ennél többet spoilerezés nélkül nem tudnék írni, úgyhogy itt a vége, fuss elé véle, de előtte olvasd el Az időutazás napját, mert nagyon jó!

>!
Razor SP
Brandon Hackett: Az időutazás napja

Bár eredetileg többé-kevésbé sorban akartam haladni Hackett regényeivel, a körülmények úgy hozták, hogy A poszthumán döntés után a legutóbbi duológiára kerítsek sort.
Kedvenc magyar sci-fi szerzőmben ezúttal sem kellett csalódnom, egy érdekes, izgalmas és fordulatos történetet vetett a papírra ismét, mely rögtön az elején beszippantja az olvasót. Az külön tetszik, hogy ezúttal is magyar kötődésű (konkrétan az) a főszereplő, ez szerintem a hazai olvasókhoz közelebb hozza a regényt, szemben a 28. Joe-val.
A technológiai jellegű sci-fiknek (az időutazás márpedig eléggé az) sarkalatos pontja a technológia háttér magyarázata, egyszerűbben fogalmazva a technoblabla. Ha nem elég reális, akkor a regény veszít a „hitelességéből”, de ha túl részletes, akkor pedig az olvasók jelentős részét untatni fogja. Hackett itt is jól veszi az akadályt, az időutazás által leírt világ érdekesre és szerintem hihetőre sikerült, különösen tetszettek a kis kütyük, amit mindenki teljes természetességgel használt.
Összességében ismét egy jól sikerült regénnyel volt dolgom és most nagyon örülök, hogy a folytatás már kéznél van és nem kell rá várnom. :)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155442476
>!
Nita_Könyvgalaxis
Brandon Hackett: Az időutazás napja

Brandon Hackett tudja, hogy kell szórakoztató sci-fit írni. Vagy nem fél megkérdezni.

Véleményem szerint Hackett regényről regényre jobb lesz. Míg Az ember könyvénél még nem mindig éreztem a kellő gördülékenységet, itt már ezzel nem volt probléma. Az időutazás napja története is sokkal befogadhatóbb, egy olyan gondolatkísérlet az időutazással kapcsolatban, amelyhez hasonlóval még nem nagyon találkoztam. Sosem voltam az időutazás rajongója (a múltat szerintem nem érdemes bolygatni, a jövőről meg jobb, ha nem tudunk), de a Hackett által megálmodott formájában még inkább félelmetesnek tartom a benne rejlő lehetőségeket, nem pedig kecsegtetőnek.

Bár nekem a történet vége felé én egy kicsit túl soknak tartom az érzelgősséget, mégis azt kell mondjam, Az időutazás napja reményt ad nekem, hogy van még remény a hazai sci-fi irodalom számára.

>!
Spaceman_Spiff MP
Brandon Hackett: Az időutazás napja

„Az író azonnal bedobja hősét és minket is az időutazás által kaotikussá tett világba, ahol nem elég, hogy mintegy ezer év időutazó milliárdjai kavarognak és szüntetik meg azt az életformát, amit mi ismerünk, valamint hintik el a hihetetlen jövőbeli technológiákat a fejletlenebb korban, de mindeközben az időfolyam folyamatosan változik, a főszereplővel együtt pedig mi is szemtanúi lehetünk ezeknek a változásoknak. És ennek köszönhetően a regény kifejezetten nagy fordulatszámon halad, az események megállás nélkül követik egymást, igazi pihenést csak azután engedélyez néha a könyv, amikor a két történetszál találkozik. Addig azonban a szerző újabb és újabb ötleteket dob be és nem fukarkodik a meglepetésekkel sem. Sci-fi elképzelésekből itt nincs hiány, apró morzsáktól globális kérdésekig minden előkerül – utóbbiakat sokszor csak jelez a szöveg, a történet nem ad teret az írónak a magyarázatokra, a főhős is sok esetben csak találgat az olvasóval együtt.”

Bővebben:
http://acelpatkany.blogspot.hu/2014/05/az-idoutazas-napja.html


Népszerű idézetek

>!
Noro MP

Olyan alakkal, aki nem tud integrálni, ha nem muszáj, nem beszélgetek.

4. Az időn kívül (98.oldal)

1 hozzászólás
>!
Khadris

A hülyeség mindig is túltengett a Földön, főleg onnantól kezdve, hogy a 21. századba lépve a világ csúcsra járatta a népbutítást. Tévé, internet, okostelefon, okostévé, okosautó, okosszemüveg, okosminden, buta ember.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: okostelefon
>!
Khadris

– Minden egyes időutazás megváltoztat valamit az időfolyamban, ami a későbbi években, évszázadokban egyre komolyabb következményekkel jár. Akaratunkon kívül is mértéktelenül szennyezzük az időfolyamot. De ezt tettük mindig is: szennyeztük a levegőt, az óceánokat, kizsigereltük a Földet, és most, hogy lehetőség nyílt rá, megtesszük az idővel is.

60. oldal

>!
Noro MP

– A világ soha nem lesz már olyan, mint fél órával ezelőtt volt.

3. Temporális szingularitás (57.oldal)

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid

Sokakat nem érdekel már semmi, nő az analfabéták száma, elharapódzik a brutalitás, és egyes helyeke újra megjelenik vagy továbbra is fennmarad a mások felett való fizikai uralkodás igénye is.
Azok az emberek – a kisebbség –, akik gondolkodnak, akik használják az agyukat, ugyanekkor önmegvalósításba kezdenek: művészek, tudósok, irodalmárok, filozófusok próbálják nemesíteni a világot, és gondolatokat, érzelmeket kelteni másokban. Bár nem hiszem, hogy ez számít bármit is.
A hülyeség mindig is túltengett a Földön, főleg onnantól kezdve, hogy a 21. századba lépve a világ csúcsra járatta a népbutítást. Tévé, internet, okostelefon, okostévé, okosautó, okosszemüveg, okosminden, buta ember.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: okostelefon
>!
Bori_L

Tévé, internet, okostelefon, okostévé, okosautó, okosszemüveg, okosminden, buta ember.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: okostelefon
>!
imma A+P

Én csak a tudásnak vagyok hajlandó behódolni, a zsiráfoknak nem.

85. oldal

1 hozzászólás
>!
Khadris

– […] Elkezdett már integrálni? […] Kezdje el! Mielőbb. Amíg nem tud integrálni, csak félember. Vagy inkább negyed.

101. oldal

>!
Allegra

Miért azok az emberek döntenek a legfontosabb kérdésekben, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy miről döntenek?

47. oldal


A sorozat következő kötete

Az időutazás napja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Hannu Rajaniemi: Fraktálherceg
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Dmitry Glukhovsky: Futu.re
Jacek Dukaj: Zuzanna és a világmindenség
Joan Slonczewski: Agypestis
Alastair Reynolds: Napok háza
Iain M. Banks: Közelkép
Richard Morgan: Valós halál
Theodore Sturgeon: Több mint emberi
Jacek Dukaj: Extensa