Korszerű ​lakás, 1960 1 csillagozás

Az óbudai kísérlet
Branczik Márta – Keller Márkus: Korszerű lakás, 1960

Az óbudai kísérleti lakótelep az 1956 utáni korszak legérdekesebb és máig egyedülálló kísérlete volt, amely az építésügyi Minisztérium által kidolgozott program részeként jött létre. Tömegtermelésre alkalmas, modern lakástípusok kialakítása volt a cél, amit többlépcsős pályázattal kívántak előkészíteni úgy, hogy a díjnyertes pályaműveket 1:1-es modellként meg is építették. Számos technikai újítás mellett itt jelent meg Magyarországon először az 55x55 cm alapterületű egységekből álló beépített konyha is. A könyv ennek a történetét dolgozza föl, illetve részletesen bemutatja az egyes házakat, összesen 20 különböző típust, amelyek között kétszintes sorház, kockaház, fogatolt és külső folyosós sávház is megtalálható. A kötet a Kiscelli Múzeumban 2011 novemberében megrendezett kiállításhoz kapcsolódik.

Terc, Budapest, 2011

Pixelhiba>!
Branczik Márta – Keller Márkus: Korszerű lakás, 1960

Egy régi kor ritka próbálkozása, hogy a lehető legkisebb helyen élhető körülményeket hozzon létre és mennyire mások ezek a házak, mint a tömeges panelépítkezések! 1-2 van belőlük és kész, pár utca az egész, de nagyon klassz látni őket élőben is, na meg most, hogy a történetüket is megismertem, még különlegesebb.