A ​székesfehérvári királyi bazilika / A Szűz Mária prépostság és temploma / Középkori romkert 4 csillagozás

Branczeiz Zsuzsa: A székesfehérvári királyi bazilika / A Szűz Mária prépostság és temploma / Középkori romkert Branczeiz Zsuzsa: A székesfehérvári királyi bazilika / A Szűz Mária prépostság és temploma / Középkori romkert

A ​székesfehérvári királyi bazilika szegényes romjait látva nehéz elképzelni, hogy itt egykoron a középkori Magyarország legnagyobb temploma állt, közel másfélszer akkora, mint a napjainkig fennmaradt kassai dóm, és alig kisebb, mint a bécsi Stephansdom. S ha talán magunk elé is tudjuk képzelni a kutatások során fokozatosan előkerült Szűz Mária-prépostság templomának és kolostoregyüttesének tömegét, nehéz megtalálni a kapcsolatot magukkal a látható romokkal: melyik épületrészhez tartozhatott egy-egy falmaradvány?
Branczeiz Zsuzsa székesfehérvári grafikus elhatározta, hogy rajzaival segít ebben a romterület iránt érdeklődőknek. Természetesen ezek kicsit az ő épületei, ahogyan a királyi bazilikáról megjelent írásokat elolvasva látta az elpusztult prépostságot és templomát. Megértette azt is, rendkívül kevés maradt meg ezekből az épületekből, ezért számos kérdésre sosem fogunk feleletet kapni, néhány azonban tudományos viták, egy-egy újabb felismerés kapcsán később még… (tovább)

>!
Extrém Média Nyomda, Székesfehérvár, 2017
24 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630868662 · Illusztrálta: Branczeiz Zsuzsa
>!
Extra Média Nyomda, Székesfehérvár, 2012
24 oldal · ISBN: 9789630854962
>!
34 oldal · ISBN: 9789630698122

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Katherine_Grey>!
Branczeiz Zsuzsa: A székesfehérvári királyi bazilika / A Szűz Mária prépostság és temploma / Középkori romkert

Gyönyörű, jól áttekinthető, csodás rajzokkal teli képes album, metszetrajzokkal, látványképekkel, kinagyított részletekkel, okos magyarázó szöveggel, fotókkal. Így igazán el lehet képzelni a bazilika különböző építési fázisait, átalakításait, de a magyar középkor egyházi, udvari világát is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodnár Gyula (szerk.): Székesfehérvár
Fitz Jenő: Székesfehérvár és környéke – Gorsium
Marschall Rafael: Székesfehérvári kalauz
Laczkó Gábor – Zágoni Balázs: Székesfehérvár
Balla Demeter: Székesfehérvár
Szebeni András: Székesfehérvár
Magony Imre: Székesfehérvár szobrai
Csutiné Schleer Erzsébet: Székesfehérvár – Rác utca, Ráctemplom
Say Géza: Székesfehérvár
Somogyi Antal: Székesfehérvár