Drakula 584 csillagozás

Bram Stoker: Drakula Bram Stoker: Drakula Bram Stoker: Drakula Bram Stoker: Drakula Bram Stoker: Drakula Bram Stoker: Drakula

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Drakula ​vagyok; legyen üdvözölve házamban, Mr. Harker!” Ezekkel a szavakkal mutatkozik be Bram Stoker klasszikus történetében a gróf Jonathan Harkernek, az egyik főhősnek.
A regényirodalom egyik leghíresebb bemutatkozását nemcsak az olvasók fújják bő évszázada – 1897-es angliai megjelenése óta a Drakulá-t nem győzik újranyomni –, de színpadi és filmszínészek is tucatszám. Lehetetlen úgy olvasni a semmi jót nem ígérő invitálást, hogy ne lássuk közben Lugosi Bélát, Christopher Lee-t vagy Gary Oldmant, vagy ne halljuk gondolatban egy súlyos várkapu nyikorgását. Drakula, aki beinvitál, rögtön felismerhető vékony sasorráról, „fennhéjázón öblös” homlokáról, főleg pedig „sajátságosan hegyes” fogairól, amik „kiálltak az ajkak közül, amelyeknek feltűnő pirossága ily élemedett korhoz képest megdöbbentő életerőt mutatott”. Ekkor még nem tudja szegény Harker, hogy házigazdája nem szimpla baljós mágnás, hanem igazából egy négyszáz éves vámpír.

Harker, a fiatal angol ügyvéd azért… (tovább)

Rövidített változata Drakula gróf válogatott rémtettei, illetve Drakula, a vámpír címmel jelent meg.

Bram Stoker: Dracula

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 1897

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2021
468 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794264 · Fordította: Bartók Imre
>!
Európa, Debrecen, 2018
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634056720 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Európa, Budapest, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634056720 · Fordította: Sóvágó Katalin

4 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Drakula · Abraham Van Helsing · Mina Harker · Jonathan Harker · Arthur Holmwood · John Seward · Lucy Westenra · Quincey Morris

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · temető · Duna


Kedvencelte 86

Most olvassa 40

Várólistára tette 392

Kívánságlistára tette 329

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Madama_Butterfly P>!
Bram Stoker: Drakula

Íme minden vámpírtörténetek őse, a vérszívók és szörnyek történeteinek alapja….
A maga letisztultságában, eredetiségében fogott meg, nem volt nehéz elhitetnie velem, hogy ez az eredeti Drakula-sztori, ez az, ami mindennek az eredője és bármi, ami ezek után született, már csak ennek a könyvnek az alapjaiból táplálkozhatott.
Stoker stílusa néha megmosolyogtatott (főleg a dagályos, Jane Austen-i romantikát idéző női naplórészleteknél), néha elgondolkodtatott (a tudományos magyarázatok és érvelések egy XIX. századi ember szemével néha több, mint érdekesek), néha pedig – főleg az útinaplóknál és helyleírásoknál- elvarázsolt.
Tetszett, hogy több szemszögből, több szereplő szemén keresztül látjuk a történéseket, naplórészletek keverednek táviratokkal, újságcikkekkel, hajónaplókkal, ám mégis egy szép, kerek egészet adnak ki a végén – olyan volt, mint amikor egy kaleidoszkópon keresztül más és más színben, megvilágításban látjuk ugyanazt a dolgot, pedig nem csinálunk mást, csak egy picit más szemszögből nézzük…
Jó volt ez a kis kirándulás az időben, ajánlom mindenkinek aki nem csak az Alkonyat-ciklusból szeretne vámpír-sztorit kapni, hanem egy vérbeli és eredeti történettel is megismerkedne…

6 hozzászólás
fekiyeti79 P>!
Bram Stoker: Drakula

Elérkezett ez is: végre megismerhettem ezt a klasszikust!
Persze Drakula gróf karaktere nem volt ismeretlen, szerintem kevesen lehetnek, akik ne találkoztak volna vele valamilyen formában. Viszont Bram Stoker története – minden vámpírtörténet őse – eddig kimaradt az életemből, még a könyv ihlette filmeket sem láttam.
A mondás szerint egy újszülöttnek minden vicc új, és én így is indultam neki ennek a kalandnak; emiatt a könyv előszava azonnal fel is bosszantott, ugyanis erősen spoileres.
Át is lapoztam.

Határozottan tetszett a naplóregény-formátum, ahogy a szereplők feljegyzései –, naplóbejegyzései –, levelei –, egy-két esetben újságcikkek stb. által ismerhettem meg a történetet. Sajnos ez az egyik hátulütője is a dolognak, mert szó szerint minden gondjuk-bajuk le lett jegyezve az egyes karaktereknek, amik nem mondom, hogy unalmasak voltak, viszont nem igazán mozdították előre a cselekményt.
A fogalmazásmód korhű, talán túlságosan is; a kacifántos körmondatok néha nehezen emészthetőek és a végére már kicsit fárasztóak is voltak. Különösen Van Helsing professzor tudott olyanokat szónokolni, hogy ihaj, ráadásul annyira teátrálisan adva elő mondandóját, hogy szinte láttam magam előtt egy színpadi, drámai jelenetet, ahol széles gesztusokkal, fennhangon magyaráz, hogy a hátsó sorokban is lássanak/halljanak mindent.
Ennek ellenére, összességében érdekes és izgalmas volt a történet, örülök, hogy megismerhettem Drakulát a „teljes valójában”!

Drakula örök, Drakula halhatatlan, Ő és „gyermekei” az igazi vámpírok!

>!
Európa, Budapest, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634056720 · Fordította: Sóvágó Katalin
24 hozzászólás
Pandalány P>!
Bram Stoker: Drakula

Drakula. Ez a név szerintem senki előtt nem ismeretlen, és mindenki egyből tudja, hogy egy erdélyi grófról van szó, aki nem mellesleg vámpír. Körülbelül eddig jutottam eddig és különösebben sosem tudtam, mit takar az eredeti történet, miért ennyire híres és népszerű.
Nagyon kíváncsian vártam, miről szól Bram Stoker regénye, ami ennyire ikonikussá és klasszikussá vált. A regényt 1897-ben írta, nem épp mai darab. Ezt már szinte az első oldalakon éreztem, hiszen olyan régimódi szavakat használtak, amik jelentésének utána kellett néznem, hiába segített a szövegkörnyezet megérteni.
A regény többségében levelekből, táviratokból és naplóbejegyzésekből áll. Több szereplő szemszögéből láthatjuk az eseményeket, legjobban Jonathan írásai tetszettek. A könyv végig fenntartja az olvasó figyelmét és nagyon lebilincselő. Engem valószínűleg a kiszámíthatatlansága miatt ösztökélt arra, hogy olvassam. Semmit nem tudtam az eredeti történetről, és emiatt nem tudtam, mire számítsak, mi fog történni, és vajon mi lesz a végkifejlet. Egyedül talán az utolsó száz oldalon belül volt kb. 20-30 oldal, ahol azt éreztem, hogy a szereplők egy helyben toporognak és nem lépnek semerre ahelyett, hogy döntenének és tennének valamit. Aztán hál istennek visszatért a történet lendülete és a végkifejlet nagyon mozgalmas lett.
Bővebben itt: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2019/01/bram-stoker…

Navi P>!
Bram Stoker: Drakula

Elérkezett ez a pillanat is: elolvastam ezt a klasszikust.
Nagyon tetszett, jók voltak a karakterek, erősek, határozottak, Van Helsing, Quincey, Arthur, Seward, Mina és John. Egy csöppet idealizáltak, túl tökéletesek, de pont illettek ide, ebbe a korba.
Drakula nekem egy kicsit kevés volt, többet vártam volna tőle-belőle. De kifejezetten tetszett :)

KillerCat>!
Bram Stoker: Drakula

Minden vámpírtörténet atyja,az etalon, a number one. Ettől eredetibb,borzongatóbb ebben a témában nincs.

2 hozzászólás
sztinus P>!
Bram Stoker: Drakula

Igazi klasszikus, nagyon élvezetes történet. Nagyon jó a felépítése, végig izgalmas volt. Mivel közelèben sem voltam eddig Drakulához, maximum a régi dal cseng a fülemben róla az Első emelettől, a vègèn számomra bármi megeshetett volna.
De így nyugodtabban alszom.
Mindenképpen sort kerítek rá, hogy megnézzem a filmet-filmeket róla.

eme P>!
Bram Stoker: Drakula

Eléggé udvariatlanság a részemről, hogy közeli szomszédként, sőt honfitársként csak most kerítettem sort a Drakula gróffal való megismerkedésre. De most, hogy már túl vagyok az izgalmakon, nyugodtan kijelenthetem: nekem mindenképp megérte várakozni. Neki meg amúgy sem számítanak az évek, évszázadok. Sikerült halhatatlanságát megőriznie, akár tetszik ez Mináéknak, akár nem. Sőt, úgy tűnik egyre sikeresebbek éjszakai kiruccanásai, egyre inkább használatba veszi a modern technika adta lehetőségeket, mert már nem csak Anglia partjaira hajózott be, hanem elárasztotta vámpírocskákkal az egész világot. Gondolom nagyokat vigyoroghat magában. Nyugalom, az én fogaim még egyelőre nem hegyesednek, bár, bevallom, némi vérszegénységet már észleltek nálam…
Na de térjünk a regényre. Először is: a felépítés mestermunka. Nagyon telibe talált a napló-levél-újságcikk-távirat sorozatra való építkezés, a különböző szempontok, stílusok, a feszültségkeltés különböző technikáinak alkalmazása. Remekül érvényesíti a közhelyet: a kevés néha több. Nem akciódus, nem csöpög a vértől és nem horrojelenetekkel borzolja az idegeinket, mégis izgalmas tud lenni. A sok szálon vezetett történet bevonja az olvasót a nyomozásba, akinek ki kell bogoznia az összefüggéseket, helyükre kell illesztenie a mozaikdarabokat, közben meg néha, a naplót vagy levelet írónál már többet tudva, vissza kell fojtania késztetését, hogy gyorsan ne táviratozzon neki: Vigyázz!!! Ott van…
Néha azért, nem tagadom, meg is mosolyogtatott, főként az itt-ott romantikus pátosztól túlfűtött levelek vagy naplórészletek miatt. Az erdélyi vadregényes táj pedig olykor annyira mesés fantáziafölddé változott, hogy a kezdeti csodálkozást egyféle kedélyesen szórakozó beletörődés váltotta fel. Mert igaza van az elbeszélőnek. Mindig neki van igaza. Miért is csodálkozom én a sok furcsaságon: magyarok eredetén, Drakula székelységén, a sok csehen és szlovákon vagy a Bürger balladát németül idéző egyszerű utastárson és egyéb képtelenségen, ha elfogadom Drakula vámpírsztoriját. Na ugye?
Bármilyen hihetetlen, de Stoker sose járt Kelet-Európában… – olvasom az előszóban. Hihetetlen? A fenti példák alapján?
Azért mégis gyanakszom. Furcsa, hogy annyira jól ismeri a közlekedési viszonyokat. Nemcsak a régieket, a maiakat is. Járhatatlan, javítatlan utak, állandóan késő vonatok… Ha nem is járt errefelé, erről-arról eléggé jól értesült. Talán… Nem, nem, jobb ebbe nem belegondolni. De legalább most már tudom, miért olyanok az utak, amilyenek: nehogy már az ellenség, ha netán betörne, gyorsan elfoglalhassa az országot. Törjön ki a lova lába. Izé… Szakadjon le a tank lánctalpa.
Jobb, ha befejezem, picit elgurult a gyógyszerem. :)
Azért a könyvet olvassátok!

5 hozzászólás
pwz IP>!
Bram Stoker: Drakula

Mivé lett az eltelt több mint 100 év folyamán az eredeti vámpíros történet, Drakula gróf története? Na, erről van fogalmam, legyen szó filmekről, könyvekről, de az eredeti történetet – eddig – még nem olvastam. Először is tetszik a megvalósítás, a levélregény. Ez abban az időben (1897) már bevett műfaj volt az íróknak, ami jól átadta a feszültséget. Természetesen a ma megszokottnál jóval lassabb így a történetvezetés, de az olvasónak meghagyott sejtések végig fenn tudják tartani a feszültséget – már ha vevő valaki erre a „régimódi” stílusra! :D
A mai olvasóknak nyilvánvaló, elsősorban Erdélyhez köthető írói tévedésektől eltekintve látszik, hogy megdolgozott Stoker a sikerért. Ezt a vámpíros klasszikust nem hagyhattam ki! ;)

>!
Európa, Budapest, 2010
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630789448 · Fordította: Sóvágó Katalin
4 hozzászólás
Gudmundur P>!
Bram Stoker: Drakula

Ó, minden vámpírok atyja, Drakula gróf! Megennéd te tízóraira az összes mai vegetáriánus, szerelmes, érzelgős, picsogó, 'wannabe' kultúrvámpírt. Kinek kell a sok ócska, nyámnyila utánzat, amíg te velünk vagy!
Pont olyan volt a Drakulát olvasni, mint megnézni egy jó kis kalandfilmet: nem a horror-elemeket éreztem erősnek benne, hanem a fordulatos, a feszültséget folyamatosan fenntartó cselekményt, amely tényleg sok hasonlóságot mutatott a mai kalandfilmek világával. Időnként úgy izgultam, mint gyerek a bábszínházban: szerettem volna rákiáltani a hőseinkre, amikor nem vették észre a hátuk mögött ólálkodó ördögöt. :-) Az pedig kifejezetten tetszett, hogy szereplőinek ábrázolásánál Stoker túllépett a sztereotípiákon: alkalomadtán – nem is ritkán – a legendásan hidegvérű angol gentlemen-ek könnye is eleredt, és súlyos hibának bizonyult a „gyönge” nőt kíméletből félreállítani.
Átéreztem a jelentőségét, hogy mi innen keletről olyan mételyt szabadítottunk rá a világra, amelynek megfékezéséhez több nyugati ország hős fiának is össze kellett fognia. A viktoriánus kor emberének érdeklődését és félelmeit bizonyára híven tükrözik az elbeszélés egyéb elemei is – én például nem tudtam nem a hisztériára asszociálni a vámpír által megtámadott nők tüneteiről. Az egész regénynek volt amúgy valamilyen felajzott, túlhúzott, rejtett feszültségektől vibráló atmoszférája, amit persze lehet, hogy pusztán az írói feszültségkeltés szándéka hozott létre, de talán egy végletekig konformizált, és ezért fojtogató társadalom tükreként is értelmezhető.
Nagyon érdekes volt, hogy az író mennyi, a korszakban modernnek számító eszközt és technológiát vonultat fel a regényben, s bár ezek egyike-másika ma már megmosolyogtató – mint a vérátömlesztés vagy a hipnózis leírása – a Kodak-fényképezőgép említésén én először igencsak meghökkentem. Ezek a bájos avíttságok egyébként szerintem inkább fokozzák a könyv varázsát, és ami a korabeli olvasóközönséget az újszerűségével, korszerűségével nyűgözhette le, az a mai olvasók számára klasszikussá avatja a történetet. Ha Drakula ne is, Bram Stoker regénye éljen mindörökké!

5 hozzászólás
gybarbii>!
Bram Stoker: Drakula

Érdekes volt megismerkedni Drakula gróf történetével, be kell vallanom, még a filmeket sem láttam, így minden teljesen az újdonság erejével hatott rám. A regény felépítése, az hogy különböző naplórészletekből, újságcikkekből, levelekből és táviratokból épül fel a történet, nagyon tetszett. Ezáltal végigkövethettük az egyes szereplők gondolatait, félelmeit, változásait. Annak ellenére, hogy nem sok vér szerepelt a könyvben, eléggé megborzongatott, éjszákara sosem szoktam lehúzni a redőnyt, hogy felébredjek, ha világosodik, de mostanában elnyomhatatlan késztetést érzek arra, hogy kizárjam az esetleges denevéreket… Sosem lehet tudni!
De azt is el kell ismernem, hogy felüdülés volt egy ilyen igazi vámpírral találkozni, aki menekül a szentelt ostya, kereszt és foghagyma elől, aki pihen, és felkészül az éjszakai tivornyákra… Ezektől a napfényben csillogó cukipofiktól teljesen kész voltam! Igaz, (mint már említettem,) korábban nem ismertem a történetet, de azért éreztem, hogy egy vámpír nem ilyen.
spoiler

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

Úgy veszem észre, minél keletebbre jutok, annál pontatlanabbak a vonatok. Hogy közlekedhetnek Kínában?

18. oldal

Belle_Maundrell >!

Az ember akkor érti meg, mi az iszonyat, ha szembe találja magát vele.

28. oldal, 1. fejezet

hajnalikod>!

– Drakula vagyok; legyen üdvözölve házamban, Mr. Harker!

31. oldal

Panda>!

Azt hiszem, ez az emberi természet sajátja, hogy bár tudjuk, mi az igazság, azt hitetjük el magunkkal, amit szeretnénk.

XXV. fejezet, Dr. Seward naplója (Sóvágó Katalin fordítása)

Belle_Maundrell >!

Hittük halottnak álmában,
Láttuk alvónak holtában.

172. oldal

csillagka P>!

Ah, ifjú uram, a székelyek – és a Drakulák, kik szívök vére, eszük és kardjuk valának –, oly hőstettekkel dicsekedhetnek, amelyekre holmi Habsburg és Romanov nyúltelepek sohasem lesznek képesek.

44. oldal

1 hozzászólás
Panda>!

… a tébolyultak mindig logikusak a saját határaikon belül.

VI. fejezet, Dr. Seward naplója (Sóvágó Katalin fordítása)

Frank_Spielmann I>!

Ah, ez a tudományunk hibája, hogy mindent meg akar magyarázni; és ha nem magyarázza, akkor azt mondja, nincs mit megmagyarázni.

julietbordeaux>!

(…) az élet végül is csak várakozás valamire, ami más, mint amit most csinálunk, és a halál az egyetlen, ami biztos.

88. oldal (Sóvágó Katalin fordítása)

Frank_Spielmann I>!

Az ember nem szereti, ha azt az igazságot bizonyítják be neki, amitől a legjobban iszonyodik.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Shelley: Frankenstein
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén
Stephen King: Borzalmak városa
Darren Shan: Tengernyi vér