Attila 3 csillagozás

A hun király és legendái
Bozóky Edina: Attila

A könyv a korai középkortól napjainkig fogja át az Attilával és a hunokkal kapcsolatos történeti tényeket, legendákat és tévképzeteket. Bemutatja, hogyan jelenik meg a hun király a középkori krónikákban, legendákban, hőskölteményekben, majd az újkori történetírók és tudós történészek műveiben, valamint szépírói és képzőművészeti alkotásokban, operákban, filmekben, sőt politikai megnyilvánulásokban. A szerző fényt derít arra, hogy Attila és a hunok ábrázolásában milyen rész jut a történeti valóságnak s milyen a legendáknak. A könyv választ keres arra a kérdésre is, hogy a késői római kor megannyi barbár népe közül miért Attiláé maradt meg mindmáig az erőszak, a pusztítás, az állati vadság legfőbb megtestesítőjének – miközben a germán eposzokban barátságos, nemes, nagylelkű fejedelemként jelenik meg a hun király, Magyarországon pedig a nemzet dicsőséges őseinek sorába emelték.

>!
Kossuth, Budapest, 2015
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630979894

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

anesz P>!
Bozóky Edina: Attila

Bozóky Edina: Attila A hun király és legendái

Teljes körű képet kaphattam a történelmi Attiláról, és az utána kialakult kép(ek)ről. Persze kevés a hiteles kortárs forrás, így meglehetősen keveset tudunk a hunokról, az is hiányos. Ezt kihasználva a következő korok igen érdekes módon csűrték-csavarták a személyiségét, sokszor egymásnak homlokegyenest ellentmondva. Nemcsak koronként, de nemzetekként is más és más a megítélése. Pl. kutyától származó kutyafi és szentcsináló.
Nagyon tetszettek a magyarázatok és értelmezések. Teljesen máshogy közelítette meg az szerző a témát, mint a megszokott. Felvetette az a kérdést, hogy mennyire ismerjük a történelem meghatározó személyiségeit?
Szerintem majd odaadom Öcsémnek olvasásra, hiszen ő is Attila! :-))


Hasonló könyvek címkék alapján

Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei
Komjáthy István: Mondák könyve
Benedek Elek – Móra Ferenc – Gárdonyi Géza – Gaál Mózes: Hadak útján
Csécs Teréz – Takács Miklós (szerk.): Beatus homo qui invenit sapientiam
Visy Zsolt (szerk.): Magyar régészet az ezredfordulón
Bakay Kornél: Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!
Balogh-Ebner Márton – György Sándor – Hajnáczky Tamás (szerk.): Nem mindennapi történelem
Gaál Mózes: Hun és magyar mondák
Baráth Tibor: A korai magyarok
Aradi Éva: A hunok Indiában