Új ​világ hajnalán 18 csillagozás

Sci-fi / Fantasy novellagyűjtemény
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

Ingyenesen letölthető mű.
A Nyugger Szövetség Írói csoportunkon (röviden: NYUSZI) belüli rengeteg vicces-humoros kihívás végül felvetette az ötletet, hogy egy novelláskötet erejéig bemutatkozhatnánk a nagyközönségnek is. A tagok megszavazták a zsánereket, és rövid idő alatt két kötetnyi novellát alkottunk. A fantasy/sci-fi zsánerben “Új világ hajnalán”, míg romantikus műfajban “Amit a sors egybekötött…” címmel hoztuk létre ingyenesen letölthető novellásköteteinket, melyekben olyan írók művei is találhatóak, akik első alkalommal léptek a nagyközönség elé az alkotásukkal.
Reméljük elnyeri majd a tetszésüket a gyűjtemény, jó olvasást!

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

>!
240 oldal · ISBN: 6610000139101

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

„Amikor a Nap és a Hold nászából megszülettem, ordítottak a farkasok és süvöltött a szél. Az arcom világított, a szemem fénylett és útnak indultam.”

Mivel ingyenes volt, és mert egy kedves ismerősöm mesélt róla, kedvet kaptam az olvasásához.
Lassan haladtam vele, „ízlelgettem” a különböző stílusokat, minden történet után hagytam időt, hogy ülepedjen bennem, átgondoljam az olvasottakat.
Azt mindenképpen meg kell jegyezzem, hogy bár sok író nem volt ismeretlen, mégsem volt annyira ismert, hogy ne okozott volna kellemes meglepetést alkotásával.
Az egyetlen rossz érzés, ami miatt egy csillagot lehúztam, azért történt, mert néhol túlzónak, soknak éreztem, úgymond túlírtnak.
Örülök, hogy olvastam.
Egy élmény volt.

1 hozzászólás
Molymacska P>!
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

Erről a kötetről már több helyről is hallottam, és gondoltam, ha ingyenes, miért ne olvasnám el, mint novella kedvelő.
A legtöbb novella alapötlete jó volt, de a megvalósítás eléggé rosszul sikerült. rengeteg novella volt túlírva, vagy voltak olyan mellékvágányok,a miket feleslegesen lettek belerakva. Több helyesírásai, stilisztikai hiba is volt benne, amire ügyelhettek volna. Igazából nem akarok túlragozni, tipikus amatőr írós antológia, annak minden hibájával ÉS előnyével is. Hiszen mindig van legalább egy író, akit az ember „felfedez” egy ilyen antológiában. Az én „felfedezettem” Demeter Attila, akinek munkásságát biztosan követni (kezdve a másik, romantikus antológiával ;) )

Boza Anita: Új világ hajnalán Nem lett volna rossz a történet, ha nem akart volna minden egyszerre lenni. Poszt-apokaliptikus sci-fi, egy kis fantasyben, miközben van benne horrorelem (vagy lett volna) és erotikus-romantikus szál is. Ha kicsit kevésbé kicsapongó, és legfőképpen az Új világ első lépésire koncentrál volna, sokkal kellemesebb is lett volna.
A történetben is vannak apróbb hibák, mint például spoiler illetve spoiler
Van benne potenciál, jók az ötletei, de a megvalósításon még lehet dolgozni.

Szemán Zoltán: A halhatatlanság ára kicsit ez a novella is kevert volt (bár legalább a sci-fiket keverte meg, nem is annyira rosszul). A novella csattanójához nekem a novella története túl hosszú volt (és egyes részei feleslegesek is). Nem volt rossz, sci-fi rajongóknak biztos tetszeni fog.

Demeter Attila: Csen, csen gyűrű Zseniális. Az elején a kor leírása is nagyon jó, könnyen átérezhető volt az egész nyári tábor érzés, utána pedig a másik világ leírása is nagyon szórakoztató volt. Olyan, amikor bele tud az ember merülni a fantázia kis bugyraiba. Remélem sok hasonlóan jó novellát olvashatok még :)

T. H. Brown: Ábrándvilág Ez pontosan olyan novella, amely egyszerre volt rossz és jó is. Jó a világa miatt volt, az elképzelés miatt, mert látványos volt (nagyjából), mert sok érzelmet adott át. Rossz volt, mert a világot félig ismertük meg, a főszereplőnket semennyire, és a kis gyémántocska kalandjai akár egészen nem kifizetődő is lehetne (szóval miért gyémántocska? spoiler
Nem volt rossz, a világ szép (a leírás is az), az elgondolás érdekes, a formája hagy még kívánnivalót maga után.

Suba Zsolt: A máglya A történet nem volt rossz, mint elgondolás, de a megvalósítás megint kicsit furcsán sikerült. Sokszor húzogattam a szemöldököm, hogy mi történik, és nem a meglepetéstől sajnos. spoiler

Demeter Attila: Égig érő fa Nagyon tetszett benne, hogy a magyar mitológiával, a zenével, és az autizmussal egyszerre tudott foglalkozni, egy olyan történetben, ami lendületes, és borzasztóan szórakoztató. Ha negatívumot kellene mondanom, néhol plasztikus a párbeszéd, de ezt kárpótolja a remek ötletek.

T. H. Brown: Meghalni könnyű Az előző novellában jól működő leírások itt plasztikusak és unalmasak lettek :( Nem mindegyik történethez illik az a stílus, amiben az író szeret dolgozni. Nem rossz, de lehetett volna jobb is :)

Szemán Zoltán: tiszta lappal Megint túl sok volt a novella, túl sokáig vártunk, az amúgy jó csavarra. Néha a kevesebb több.

2 hozzászólás
MóroczMárk P>!
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

Boza Anita: Új világ hajnalán:
Nem tudom értelmezni mi ez? Disztópikus-erotikus-romantikus-démonos-földistennős valami egyben. A kevesebb néha több. 1/5

Szemán Zoltán: A halhatatlanság ára:
Az előző megrázkódtatás után Szemán Zoltán ismét jót írt. A legvégére hagyta a csavart még csak utalás sem történt a csattanóra. 5/5

Demeter Attila: Csen, csen gyűrű:
Furcsa volt hirtelen, hogy magyar fiatalokkal játszódik de nem volt rossz. Egészen eredeti ötlet. Wesselényin tényleg lehetne antikvárium :D 4/5

T. H. Brown: Ábrándvilág:
Ezt nem nagyon tudtam élvezni. Mintha mágiával kevernénk egy csipetnyi Inception-t. Nem lenne rossz csak a kivitelezése nekem nem jött be annyira. 2.5/5

Suba Zsolt: A máglya:
Rövid kis kaland egy elf nő vezetésével, hogy a zsarnok királyságot leszámolják. Tele mágiával és átverésekkel. Kicsit kusza volt a történet, de nem volt rossz. 4/5

J. A. A. Donath: A Triannita gyűrű titka:
Ugyan a sorozatot nem olvastam ez meg egy kiegészítő novella, önmagában sem volt rossz. Középkori lovag és egy pap(?) betér egy kocsmába, ahol a pap elmeséli megszégyenülésének a történetét. A vége happy end, igazi lovagias viselkedés mintapéldáját kapja az olvasó. Tetszett, meghozta a kedvem a teljes törénethez. 5/5

Demeter Attila: Égig érő fa:
Hát érdekes volt a történet, jó lett volna megtudni a végén, hogy mi lesz a célja a kissrácnak, de csak odáig jutottunk, hogy az apja „megtette a rábízott feladatot” spoiler. Nem volt rossz csak olyan félkésznek érzem. 3.5/5

T. H. Brown: Meghalni könnyű:
Ez nem tetszett. Alig értettem miről szól, csapongott itt emlékek közt. Alig vártam a végét. 1/5

Szemán Zoltán: Tiszta lappal:
Hahh :D egy világ ahol ciki ha spórolsz, kitaszított vagy ha vizet iszol kávé helyett és minden tényleg minden pénzbe kerül. Érdekes világ érdekes véggel. Talán mindenki direkt csinálná amit nem szabad ha tudnák mi vár rá :) 4/5

A Triannita gyűrű titka egy meglévő sorozat része, ez a kis szösszenet meghozta hozzá a kedvem, hogy elolvassam.

Nem voltak rosszak ezek a válogatott történetek, @Zoltan_Szeman pedig magasan a legjobb volt a listából. Átlagolva 3.5 de mivel összességében jók voltak felfele kerekítek ;)

1 hozzászólás
kétezertizenhúsz>!
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

Az előszót olvasva eléggé megijedtem. A mai világban már sok író adja ki komoly célokkal az amúgy pocsék könyvét, féltem, szórakozás céljából írt novellák milyen minőségűek lesznek. Viszont a szerzők neveit olvasva megnyugodtam, és így összeségében hatalmas volt a pozitív csalódás. Bár három napig terveztem olvasni ezt a gyűjteményt, annyira magával ragadott, hogy végül két nap alatt kivégeztem. Mindegyik író adott valami újat, és ha nem is tetszett annyira egy történet, tudtam, jön a következő teljesen más stílusban írva, eltérő világnézettel. Minden egyes sorát élveztem, lassan két hete nem volt olyan kötet, amelyet ilyen örömmel olvastam ki.

ÚJ VILÁG HAJNALÁN ★★★★☆
Rövid, de megható novella, amely csak úgy dobálja felém az őszinte és megrázkódtató mondatokat. Az első oldalnál meg felhúzott szemöldökkel olvastam, félve, hogy az egész könyv ilyen stílusban lesz írva, de aztán belelendültem a történetbe, a karakterek is igen szimpatikusak voltak számomra. Egy nyomasztó disztópikus novella, amelyben mégis ott van a remény.

A HALHATATLANSÁG ÁRA ★★★★★
Valamennyi katona képtelen megemészteni a háborúban látottakat. Ezt mutatta be igen élethűen Szemán Zoltán. Én is együtt féltem a főhőssel, próbáltam találgatni, mégis mi valóság és mi nem az.
Aztán jött az utolsó oldal, egy sokkoló és gyors befejezéssel magára hagyja a történet az olvasót. Tökéletes.

CSEN, CSEN GYŰRŰ ★★☆☆☆
Ha nem lenne ilyen kis betűkkel írva!.. (Vagy csak laggolt az olvasóm?) Alapjáraton véve szép, fantáziadús történetről van szó, de nekem egyszerűen nem jött be a stílus, a cselekmény, na meg a szereplőket is egy kicsit laposnak éreztem. Viszont gyönyörűen bezárul a kör, ez megérdemelt két csillagot.
Persze nézőpont kérdése, hiszen van benne potenciál, viszont én személy szerint örvendek, hogy nem volt ennél hosszabb.

ÁBRÁNDVILÁG ★★★☆☆
Borzongatóan eredeti, az egyszer biztos. Tökéletes volt az egyensúly a való- és az álomvilág között. A főhős egy igazi különc, szeretek belelátni a hozzá hasonlók fejébe. Viszont valahogy nem találtam meg az összhangot a novella és magam között, így egy picit vártam, hogy vége legyen, bármennyire pörgős is a cselekmény.

A MÁGLYA ★★★★★
Abszolút kedvenc! Hogyan lehet ilyen jól megírni egy novellát, amelynek egyszerre van izgalmas cselekményszerkezete, tanulsága, jelképei? Letaglózott. Keresem a szavakat, de mégis csak egy szóban tudom kifejezni magam: fenomenális.

A TRIANNITA GYŰRŰ TITKA ★★★☆☆
Maga a történet tetszett a szereplőivel együtt. Könnyen megkedveltetőek, hiszen megvolt bennük a kellő kontraszt (értem én itt a negatív- illetve a pozitív tulajdonságok egyensúlyára), na meg vad, erős érzelmeik egyvelege együttérzésre késztette az olvasót. A cselekmény felépítése egyszerű, de ötletes és tanulságos.
Viszont amiért két csillagot le kellett vonjak, az a világ, amelyben játszódik. Tekintve, hogy ez egyfajta kiegészítő novella, nem igazán értettem, kik a „trannita” lovagok, ki halt meg stb. De ez nem volt annyira zavaró, ettől függetlenül élveztem.

ÉGIG ÉRŐ FA ★★★★☆
Félve álltam neki, tekintve, hogy Demeter Attila előző novellája nem igazán nyerte el a tetszésemet. Nos, amikor kiderült, hogy egy autista, néma fiú a főszereplő, máris felkeltette figyelmemet. Szeretek ilyen emberekről olvasni, netán a való életben találkozni velük, így hát megújult reménnyel álltam neki a történetnek. És nem kellett csalódnom! Gyönyörűen mutatja be az ifjú életét, tele célokkal és vágyakkal, ahogy próbálja leküzdeni némaságát. A novella spirituális része is megfogott, szép üzenet húzódott meg a cselekmény mögött. Ezt a történetet egy ideig biztos nem felejtem el.

MEGHALNI KÖNNYŰ ★★☆☆☆
Uhh… meghatározó, drámai, érzelmes… és nekem most nem volt semmi szükség érzelmes történetekre. Lehet, hogy egyébként tetszett volna, ha más hangulatban vagyok, de így csak egy cseppnyit kusza történettel találtam szemben magam. Én csak egy pörgős cselekménnyel rendelkező, szórakoztató könyvre vágytam, na! Nem a novella hibája!

TISZTA LAPPAL ★★★☆☆
Nagy lendülettel álltam neki, és egész végig mosolyogtam ezen az egyfajta paródián. A főhős története hihetetlenül rövid, de valahol tanulságos. Tudtam, hogyan fognak reagálni az ismerősei, de azért nem ilyen heves reakciókra számítottam. Meglepett. A vége sajnos számomra túl gyors volt, még szívesen olvastam volna tovább (vagy részletesebben) e világ történetét.

ÖSSZEGEZVE ★★★★☆
Összeségében még muszáj volt pluszba adjak egy csillagot a válogatásnak! Az írók mind-mind tehetségesek, belevalók, sajnálom, hogy nem (annyira) közismert ez a novellás gyűjtemény, de hát (mint ahogy százszor hangoztattam) nem is ez volt vele a céljuk.
De mi várunk még ehhez hasonló válogatást a jövőben is, engem megfogott! :)

>!
240 oldal · ISBN: 6610000139101
1 hozzászólás
Dorka50 P>!
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

Remek kis antológia! Igazán színes történetekkel. Volt benne fantasy, sci-fi és társadalomkritika (Tiszta lappal). Az Új világ hajnalán egy jó kis utópia volt. Nagyon tetszett és nagyon igaz volt. spoiler. A Csen csen gyűrű zseniális volt. Nagyon tetszett az ötlet és a megvalósítás. A másik világ leírása szuper volt. Magam előtt láttam az egészet miközben olvastam. A Máglya is nagyon tetszett. Igazi varázsvilágot láthattam-olvashattam, ahol küzdenek az elnyomás ellen, de mégis felmerült a kérdés: vajon helyes-e ahogy mindezt teszik.. A Tiszta lappal pedig egy igazi társadalomkritika. Basszus ha nem térünk észhez tényleg ez lesz a vége… Imádtam!
Szóval nagyon tetszett ez a kis válogatás. Mindegyik novellában megtaláltam azt ami tetszik és elgondolkoztató volt!

ZsuZsanna5>!
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

Ismétcsak egy igényes összeállítással ismerkedhettem meg. Sokféle világba és írói stílusba nyerhetünk betekintést. Van novella, amelyből készülhetne regény is. Nagyon élveztem az olvasást. Csak ajánlani tudom.

2 hozzászólás
Radics_Végh_Ivett>!
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

Szeretem a novellákat. A kedvencem Szemán Zoltán lett ebben a kötetben. Megint az volt a problémám, hogy nem volt eléggé kifejtve, túl hamar jött a végkifejlet. Most már mondhatom, hogy jobban szeretem azokat a novellásköteteket ahol egy szerző több művét olvashatom. Azért úgy érzem ezt a könyvet el kellett olvasnom.

Szendibell>!
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

Nagyon tetszett!

Ritkán olvasok sci-fit és fantasyt, a romantikus történeteket szeretem, de amikor láttam, hogy szerepel benne az egyik kedvenc romantikus írónőm is, gondoltam, adok egy esélyt. És nem bántam meg, sőt.
A kötet nagyon színes, a stílusok tök jól elkülönülnek. Mindegyik torokszorító, ugyanakkor bennük van a remény, nem hiába lett a címe Új világ hajnalán.
Lehet, innentől adok esélyt a sci-fi és fantasy történeteknek is.

1 hozzászólás
Vtusoro P>!
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán

Egész jó kis novellákat tartalmaz ez a kötet. Többféle stílus egy helyen, változatos történetek. Voltak, amik különösen elnyerték a tetszésem.
Az új világ hajnalán, A máglya és a Tiszta lappal című novellák kiemelkedőek számomra, de igazából mindegyikben volt valami különleges. Szívesen olvastam ezt a gyűjteményt, mert a fantasy eleve kikapcsol és szeretek kezdő íróktól olvasni.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dorka50 P>!

Amikor a Nap és a Hold nászából megszülettem, ordítottak a farkasok és süvöltött a szél. Az arcom világított, a szemem fénylett és útnak indultam.

Judit_Megyeri IP>!

Jonas Montgomery nem akart meghalni. Ezen a nevesincs, átkozott sivatagos bolygón különösen nem. Páncélja állandó huszonkét fokon tartotta a teste körül a levegőt, de a férfi homlokán izzadság gyöngyözött. A kijelzők szerint minden beépített rendszer tökéletesen működött, Jonast mégis hőhullámok gyötörték.
Kapkodó lélegzetének apró párafoltjai azonnal el is tűntek a sisakja törhetetlen üvegéről.
– Montgomery, ha belehány a sisakba, megteszem a lázadóknak azt a szívességet, hogy én puffantom le! Szedje össze magát! – harsant fel az őrmester rekedtes hangja a sisakrádióban. (Szemán Zoltán: A halhatatlanság ára)

(első mondat)

Judit_Megyeri IP>!

Gyorsan lehuppant az ajtó melletti ülésre, majd tekintete a mellé telepedő fiatal, fekete hajú lányon akadt meg. A nő karcsú teste, telt keblei, kacéran villanó mosolya láttán John titokban kereső üzemmódra kapcsolta az MFT-t. Mire az ajtók sziszegve becsukódtak, már diszkréten ott villogtak a kijelzőn a lány alapadatai.
Judy Emerson, huszonnégy éves, az élelmiszer-feldolgozó operátora. Hajadon, jelenleg kapcsolaton kívüli…
John nagyot nyelt és lopva a lányra pillantott. Judy nem volt elég gyors, mert a férfi még éppen látta, amint törli a kijelzőjéről a fotóját. Szóval ő is visszakeresett rá? Mi ez, ha nem vonzalom első látásra? (Szemán Zoltán: Tiszta lappal)

(első mondat)

Judit_Megyeri IP>!

– Ez a gyűrű, Donath testvér, nem csupán egy tárgy! – emelte fel a kezét a lovag, és immár sokadjára csodálkozott rá az ujján feszülő Triannita gyűrűre. – Akinek az ujjára húzzák, az a valaha élt legnagyobb Triannita, Sir Grand kapitány emlékét hordja a testén, a szívében pedig azokat az eszméket, amiket ő hagyott ránk örökül. Ez az érdem jelképe, a tisztességé, a becsületé. Ez a gyűrű maga a férfibüszkeség!
– És remek kulcs a női szívekhez – somolygott a bajsza alatt a szerzetes.
– Egy lovag feladata, hogy segítsen a rászorulókon! Ami a férfinak kötelesség, az a nőnek gyönyörűség.
– Leány ölében az erény, lovag szívében a remény… – kezdte csúfondáros mosollyal a jól ismert dalt Donath, majd összepillantva hangosan felnevettek. (J. A. A. Donath: A Triannita gyűrű titka)

Judit_Megyeri IP>!

Tudni, hogy haldoklik a bolygó, mélységesen szomorú és ijesztő volt.
Évtizedek álltak a rendelkezésünkre, hogy megmentsük, lelassítsuk a pusztulást, elkezdjünk valamit, tegyünk bármit. Akármit… magunkért és a helyért, ahol éltünk.
Az utolsó utáni pillanatban kaptunk észbe, de már későnek bizonyult. Nyolc egész kéttized milliárdan voltunk a Földön, amikor megtörtént. A sorscsapás, amit Apokalipszis 1-nek neveztek el.
Ma, 2146. május 14-én nyolcezer-háromszázhetvennégy túlélőről tudunk.
A Föld, mint élhető bolygó, megszűnt. Kontinensek süllyedtek el, a megmaradt terület kétharmadát víz borítja, végtelen tenger, ott minden élhetetlen. Az emberek az egykori tavak, vízesések, folyók mentén kolóniákban élnek olyan állatfajokkal egyetemben, melyeket annak idején szinte teljesen kiirtottunk.
Küzdünk, várunk, remélünk.
Hogy mit, magunk se tudjuk.
Iala vagyok, a hatszáznegyvenkettes számú túlélő. (Boza Anita: Új világ hajnalán)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Ted Chiang: Érkezés és más novellák
Ted Chiang: Életed története és más novellák
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
Ray Bradbury: Gyógyír búskomorságra
George R. R. Martin: Álomdalok
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története