Botta András (szerk.)

1956 ​– Kezében szabadság 6 csillagozás

Botta András (szerk.): 1956 – Kezében szabadság

Forradalom idején senki sem maradhat közömbös. Akármelyik oldalon is álljon, az életét biztosan felforgatják az események.
1956-ban egy bátor nemzet kelt fel a külső és belső elnyomás ellen, és ez akkor is igaz, ha tudjuk, hogy sokan inkább a hatalomhoz maradtak hűségesek. Ebben a könyvben történelmi és fiktív kalandokba keverednek mindkét oldal szereplői. A szerzőknek az volt a szándékuk, hogy hiteles, de izgalmasan mesélhető kisprózákkal állítsanak emléket ennek a még nagyon is velünk élő történelemnek.
Az alkotók között sci-fi és kalandirodalmi író éppúgy van, mint történelmi regények és színpadi művek szerzője. Abban azonban közösek, hogy közérthetően, mégis irodalmi igényességgel ábrázolják a szabadságharc előzményeit, pillanatait és következményeit.
A szórakozás és az elgondolkodás garantált!

Eredeti megjelenés éve: 2016

A művek szerzői: Villax Richárd, Trux Béla, Sági Veronika, Rozványi Dávid, Bukros Zsolt, Brunner Tamás, Eliza Beth, Andy Baron

Magánkiadás, Budapest, 2016
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631266535

Bea_Könyvutca P>!
Botta András (szerk.): 1956 – Kezében szabadság

10 szerző írását olvashatjuk a könyvben, tízféle stílusban és témában megírt nagyszerű történetnek lehetünk olvasói. A szerzők gondoltak egy merészet, kiválasztottak maguknak az 1956-os forradalomból egy témát, egy pillanatot, egy gondolatot, egy eseményt és írtak köré egy novellát, egy olyan történetet, ami akár igaz is lehetett volna, és lehet, hogy igaz is volt.

Ezek az írások emberekről szólnak. Olyan emberekről, akik résztvevői, vagy tanúi voltak az 56-os forradalmat megelőző időknek, majd a forradalomnak. Az emberek bizonytalanok voltak ezekben az időkben és megfélemlítettek. Nem tudta mindenki teljes meggyőződéssel eldönteni, hogy melyik oldal szolgálja az ő hitét, meggyőződését jobban, de senki nem volt biztonságban, bármelyik oldalt választották is.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2016/11/1956-kezeben-szaba…

anesz P>!
Botta András (szerk.): 1956 – Kezében szabadság

Nem igazán szerettem tanulni sem, de tanítani sem az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Így kíváncsian vártam ezeket a kisebb-nagyobb novellákat. Különböző szerzők különböző szemszögből mesélnek az akkori eseményekről: egy besúgó, egy Rajk-perben jelentős szerepet játszó ÁVH-s, egy gyerek stb. A következmények is mások és mások lesznek, de happy end nincs igazán.
Izgalmas kötet.

Citadella>!

Érdekes kötet.
Albert Tamás: Memento mori
Mi motiválja, mi készteti az embert, hogy elvállaljon egy beosztást? A meggyőződése? Az anyagi javak? Hisz abban, amit csinál, vagy csak sodródik az árral?
Andy Baron: Elvtárs, maga bácsi lett!
A hithű pártember, aki „A legnagyobbak elvtársa volt, hát hogyan történhetett, hogy csupán bácsi lett belőle?”
Elisa Beth: Félek
A paradicsomleves, az ígéret, a Pobeda… és a „Már nem félek.”
Brunner Tamás: Kötődések
Szerelem? Várakozás? „Nem tudom, nem tudom.”
Bukros Zsolt: Végállomás
Becstelen a becstelenek között.
Cabe Ferrant: Tuti titkos terv
A két Horváth lány, és az a bizonyos ajtó.
Rozványi Dávid: Bridzs, mindhalálig
Bridzs-póker-pasziánsz
Sági Veronika: Túl szép az álom
Szerelem – árulás
Trux Béla: A kereszt
Kitelepítés – forradalom – és ami utána következik
Villax Richárd: Véres csók
Kábulat és a rotterdami öregember

NagyMese>!
Botta András (szerk.): 1956 – Kezében szabadság

Kisebb-nagyobb döccenői ellenére egy szórakoztató antológia. Hazánk egyik legismertebb, legtöbbet kutatott és legmegosztóbb időszakát dolgozza fel, meglehetősen eltérő szemüvegeken át láttatva az akkori vagy a hozzájuk kapcsolódó történeteket. Itt-ott groteszk, másutt elgondolkodtatóan szépirodalmi nyelvezete nekem bejött.

KBCsilla P>!

– Csak nyugalom! – próbálta Bikás lecsillapítani a kedélyeket. – Tiszta sor, hogy valaki kifosztott bennünket, de ha halomra lőjük egymást, azzal nem oldjuk meg a helyzetet!

KBCsilla P>!

Az igazság nem mindig hagyja kétségek közt vergődni az őt keresőt.