Ezer ​év a Vénuszon (Vénusz-trilógia 2.) 17 csillagozás

Botond-Bolics György: Ezer év a Vénuszon Botond-Bolics György: Ezer év a Vénuszon Botond-Bolics György: Ezer év a Vénuszon

A XXII. század elején űrhajó-járat közlekedik a Föld és a Vénusz között, teret és időt legyőzve, kozmikus sebességgel suhanó asztroplánok száguldanak száguldanak a világűrben. Óriási meteorraj tör a Naprendszer térségébe: a két bolygó között váratlanul megszakad a rádió-összeköttetés is. Tizenegy földi ember: köztük egy fiatal házaspár is – a soha fel nem szakadó ködtakaróba burkolt Vénuszon reked. Mintegy húsz földi évet töltenek itt, jól felszerelve, s mégis kényszerű száműzetésben. „Vendéglátóik”, az antropterák ez idő alatt csodálatos fejlődésen mennek át, a földi ember évezredes történelmét futják be. A házaspárnak gyermeke is születik. A kis Mark már tizenhárom esztendős, amikor a meteorfelhő végre elvonul, és ismét szabaddá válik az út. Az asztroplánról mint távoli fényes csillagot pillantja meg először a bolygónkat, a Földet Mark, a Vénuszon született ember.

Eredeti megjelenés éve: 1959

Móra, Budapest, 1963
376 oldal · Illusztrálta: Csergezán Pál
Móra, Budapest, 1959
276 oldal · Illusztrálta: Csergezán Pál

Wish>!
Botond-Bolics György: Ezer év a Vénuszon

Az első részt nagyon szerettem kamaszkoromban és ez még annál is izgalmasabb. Retró sci-fi módon persze, de annak nagyszerű. Imádtam volna annak idején.
A cselekmény kb 50 évvel később játszódik, mint a „Ha felszáll a köd” és három, részben összefonódó szálon játszódik.
A központi kérdés a könyvben, hogy mikortól tekinthető intelligensnek egy faj, az antropterák annak számítanak-e, vagy pedig csak egy alsóbbrendű faj. Természetesen mindkét oldalnak vannak pártfogói, akik igyekeznek bebizonyítani az igazukat és van, aki csalni is képes, hogy megpróbálja döntésre vinni a kérdést és ezzel befolyását és hatalmát is növelje.
A Vénuszon játszódó részek tetszettek a legjobban, sok újat megtudhattunk a bolygóról és az őslakosairól, de olyan sok ötlet, utalás merült fel a történetben, ami kiaknázatlan maradt, hogy simán lehetne még több könyvet is írni a róla. Igaz egy kötet még hátra van, de szerintem ott sem derül mindenre fény. Ezt nemsokára kiderítem :)

Zsola>!
Botond-Bolics György: Ezer év a Vénuszon

Jót tett a regénynek, hogy az első rész „gyerekbetegségeit” nagyrészt levetkőzte, bár azért még fellelhetőek megmosolyogni való párbeszédek és mai szemmel nézve már elavult ismeretek, eredmények. Viszont ezek az első résszel ellentétben növelték az olvasás élményét a regényt bájosabbá tették.

A Pantagonit (mágnessel ellentétben nem vonzza, hanem taszítja a fémeket és megolvaszthatatlan) melyet az ember annyira akar magának, hogy kész egy egész kisbolygót felrobbantani és ezáltal hatalmas meteor vihart hozz létre a Naprendszerben, amely végül eléri mind a Földet mind a Vénuszt is ,igazán csodálatos egy anyag. Én úgy látom, hogy még az első részben az antropterák és a Vénusz elérése és felfedezése volt a fókuszban a másodikban ez a rendkívüli tulajdonságokkal megáldott anyag. Elszállítani a Földre szinte lehetetlen, mivel megbolondítja az elektronikus műszereket. Formálni szintén nem lehet, mivel több ezer Celsius fokon sem olvad meg. Mégis az ember mindenáron magának akarja. Hogy miért ilyen fontos ez az anyag az csak a végén derül ki egy elég meglepő, de szerintem zseniális felhasználási ötlet kibontása alkalmával.

Botond-Bolics György egy igazán izgalmas és kalandos történetet hagyott ezzel a művével az utókorra gyönyörű festményként jelenítve meg mind a Vénusz tájait mind a Föld jövőbeli városait mind az Atlasz kisbolygót. Úgy gondolom, hogy (ugyanúgy ahogyan Zsoldos Péter is) sokkal híresebb és elismertebb író lenne, ha egy kicsit nyugatabbra születik.

Busmen>!
Botond-Bolics György: Ezer év a Vénuszon

Ez tetszett ! Elég sokat tudhattunk meg vénuszi világról , jó ötletekkel volt tele! A hirtelen nagy tudásbeli ugrás , mondjuk kicsit furcsa és meglepő volt számomra , ami a vénusziakat illeti!

Vénusz-trilógia sorozat · Összehasonlítás