Nyugat-Magyarország ​sorsa 1918–1921 3 csillagozás

Botlik József: Nyugat-Magyarország sorsa 1918–1921 Botlik József: Nyugat-Magyarország sorsa 1918–1921

Botlik ​József (1949- ) dr., kisebbségkutató, történész(PhD), a pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense. Három évtizede foglalkozik a Trianonban a magyar államtól elszakított magyarság viszontagságos történetével. E tárgyban eddig 12 könyve, kb. 180 tudományos munkája látott napvilágot, valamint 80 különféle rádió- és televízióműsort készített. Fő kutatási területe a Kárpátalja, de műveiben figyelemmmel kíséri a felvidéki, az erdélyi és a délvidéki magyarság helyzetének alakulását is.
Mostani könyve a Trianon miatt lángra lobbant nyugati végekre visz el az olvasót. Itt olyan területre vetettek szemet hazánk megrablói, amelynek nemcsak a magyar, hanem a német és délszláv(horvát és vend) lakosai sem kívántak elszakadni tőlünk. Az összes nyomtatott és sok-sok levéltári forrás felhasználásával, jó stílusban megírt monográfia pontosan bemutatja a területekre vonatkozó nagyhatalmi, továbbá osztrák, cseh és szerb elképzeléseket és igényeket, a hazaáruló… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Magyar Nyugat, Vasszilvágy, 2012
332 oldal · ISBN: 9786155145094
>!
Magyar Nyugat, Vasszilvágy, 2008
328 oldal · ISBN: 9789638761231

Kiemelt értékelések

dalost>!
Botlik József: Nyugat-Magyarország sorsa 1918–1921

Nagyon jó, hiánypótló munka a XX. századi nyugat-magyarországi eseményekről.
A szerző hitelesen, nagyon sok forrásra támaszkodva írja le az eseményeket.

szabics22>!
Botlik József: Nyugat-Magyarország sorsa 1918–1921

Trianon…Az átkozott békediktátum talán legigazságtalanabb pontja az Őrvidék(a mai Burgenland) elcsatolása. Ezt a fájó, ám feletébb érdekes, -napjainkban is csak alig ismert- témát tárgyalja Botlik József könyve.
Hogyan történhetett meg, hogy a társállamként ugyancsak háborús vesztes Ausztria is kihasíthatott a történelmi Magyarországból egy darabot? Hogyan zajlott a nyugat-magyarországi felkelés? Mi volt a Lajtabánság állam? Mi volt a soproni népszavazás háttere? Milyen hőstettet hajtottak végre a kicsiny őrségi falu Szomoróc lakói?
Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a nagyszerű és alapos könyvből. Elsősorban azoknak ajánlom akik, részletekbe menően érdeklődnek hazánk XX.századi történelme után. Nagyon jó forrás lehet esetleg egy szakdolgozathoz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete Gyula: Fortélyos félelem igazgat
Nemeskürty István: Búcsúpillantás
Romsics Ignác: Erdély elvesztése – 1918–1947
Vécsey Aurél: Magyar tragédia – A trianoni békediktátum
Apponyi Albert: Emlékirataim
Dobó Attila: A trianoni békediktátum
Bencsik Gábor: Igazságot Magyarországnak
Ablonczy Balázs: A visszatért Erdély 1940–1944
Feiszt György – Jagadics Péter: Kőbe vésett emlékezet
Varga Lajos: Háború, forradalom, szociáldemokrácia Magyarországon