Halálos ​bűn 8 csillagozás

Böszörményi Zoltán: Halálos bűn

Az író olyan, mint a napihírek. Hullámzó, csapongó, feszültséggel teli. Állandóan lesben áll, hogy rajtakapja a valóságot valamin, amit aztán saját laboratóriumában feldolgoz, megmunkál, újraformál, továbbgondol, átlényegít.
Az író mesternek képzeli magát, mert annyi mindenbe belelát, annyi mindenen átlát, annyi mindenbe belekóstol, annyi mindent megszagol, annyi történésnek a szemtanúja, meg sem fordul a fejében, netán tévedhet, és az, amit a tökéleteshez mérhetőnek vél, csak ámítás, a felszín fecsegése, a gondolat dáridója.
Olykor nem a tévhit, hanem a rosszul értelmezett empirikus tapasztalat magyarázatának az útvesztőjében vész el, nem menthetetlenül, csak időlegesen, mint ahogyan a mindenség léte is pillanatonként megkérdőjelezhető.
Az író az igazi úr.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
198 oldal · ISBN: 9789632543352

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Böszörményi Zoltán: Halálos bűn

Böszörményi Zoltán Halálos bűn című novelláskötete, amely az Ulpius ház kiadónál jelent meg 2010-ben rövid, egyszerű írásokból állt össze. Nem gyakorolt rám különösebb hatást. Volt olyan is, melyet nem értettem, nem tudtam beazonosítani az üzenetet, a mondanivalót(Szándék).

>!
Manday_Dóra
Böszörményi Zoltán: Halálos bűn

Böszörményi Zoltántól a Halálos bűn című kötetet olvastam, 2010-ben jelent meg az Ulpius-ház gondozásában. Körülbelül 40 kisprózai alkotás olvasható benne. A legrövidebb fél oldal, a leghosszabb sincs két-három oldalnál több. A kisnovellákat olvasva olyan érzésem volt, hogy megtörtént eseményeket dogozott fel az író. Persze ez korántsem lehet így. Tömör, lényegretörő a nyelvezete. Egy novellát bemutatnék, a címe: A temetés.
(93. oldal)
A sűrítés és megjelenítés bravúros példája lehet ez a novella.
Az író mindössze néhány percet mutat be egy nő, de mondhatnánk akár, hogy egy tízéves gyermek életéből, s ebben a néhány percben világít rá korábbi sorsukra, helyzetükre.
Amikor a jól bejáratott hétköznapokba beleszól a végzet, az ehhez való viszonyulás meghatározóan árulkodik az ember személyiségjegyekről. Ilyen megrendítő helyzetet emelt ki az író.
Egy temetést.
A gyerek a maga ártatlanságával őszintén nyilvánul saját apja temetéséhez. Nem érzi, tudni meg nem tudja, miért kellene elmennie. Őszinte tehát a reakciója.
Az anyával történő párbeszéde rávilágít a helyzetükre, ami akkor válik még nyilvánvalóbbá, amikor az értük küldött autóban a sofőr átadja a gyászoló család megalázó üzenetét.
Igazán jó művek gondolatokat, olvasati lehetőségeket vetnek fel. Kínálkozik tehát jelen esetben a továbbgondolás, vajon mi késztet egy nőt arra, hogy másodszerepet töltsön be valaki életében, ezzel felvállalva a megaláztatás lehetőségét is. Miért teszi? A gyereke életének későbbi alakulása miatt, mert küldtek értük, mert meghívták őket is a temetés ceremóniájára, önmaga miatt, esetleg gyáva visszautasítani, talán nem is akarja visszautasítani a „meghívást”? Miért nem?
A másik oldalon felsejlik a gyászoló család a maga hazug, parvenü erkölcseivel. Szeretet, elfogadás helyett a család látszaterkölcsének őrzése a legfontosabb törekvésük.
Hazugság, képmutatás, megalázottság ragyogó megjelenítése néhány sorban!


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartis Attila: Tizenegy novella
Bartis Attila: A kéklő pára
Ugron Zsolna: Van egy
Láng Zsolt: Kovács Emma születése és más elbeszélések
Szilágyi István: Sorskovács
Bartis Attila: A Lázár apokrifek
Szilágyi István: Bolygó tüzek
Láng Zsolt: A szomszéd nő
Ugron Zsolna – Meskó Zsolt: Szerelemféltők
Lőrincz László: Kerítés az erdőben