Füst 8 csillagozás

Lénárd novellák
Böszörményi Zoltán: Füst

„Olvasni ​annyi, mint egy lökést, egy ütést érezni, akadályba ütközni; saját gondolkodásunk passzív, lusta simulékonyságát egy idegen, lezárt és kemény gondolkodás hajlíthatatlan pályájával helyettesíteni. (…) Személyes érintettség nélkül olvasni fárasztó semmittevés. Minden könyvnek egy sors meghatározatlan alakját kell jelentenie számunkra, minden olvasmánynak gazdagabbá vagy szegényebbé, boldogabbá vagy szomorúbbá, biztosabbá vagy bizonytalanabbá kell tennie bennünket, csak érintetlenül nem szabad hagynia. (…) Minden könyv, amely nem vág rejtett, csupasz, felajzott és vérző elevenünkbe, időleges menedék csupán.”

A nagy magányos kolumbiai gondolkodó, Nicolás Gómez Dávila e szuggesztív meghatározása a lehető legszabatosabb leírása annak, hogyan született meg Böszörményi Zoltán újabb történetfüzére Lénárd Sándor Völgy a világ végén című önéletrajzi remekművének ámuló, érző, elevenbe vágó olvasásából. Alkotó továbbgondolásából.

… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
144 oldal · ISBN: 9789632546308 · Illusztrálta: Részegh Botond

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

olvasóbarát P>!
Böszörményi Zoltán: Füst

Megint egy párhuzamos olvasás. Lénárd Sándortól már sok művét olvastam és el vagyok ragadtatva tőlük, most éppen egy nyelvészeti témájú könyvét olvasom. Közben rátaláltam erre a műre, amely az ő Völgy a világ végén című remek könyvének továbbgondolása, szereplőinek újabb történetekbe helyezése. Böszörményi Zoltán új felfedezés számomra, de máris nagyon tetszik. Rövid kis történeteiben annyi élet van. Jó stílusban, feszes, rövid mondatokban meséli a történeteket. S kötet szép illusztrációi Részegh Botond munkái.

Timi_Nagy>!
Böszörményi Zoltán: Füst

Nekem ez a novelláskötet egy hatalmas rúgás volt. Pozitív értelemben. Válogatás nélkül annyi mindent olvastam mostanában, hogy már-már elfelejtettem milyen az igazi irodalom. Böszörményi Zoltán novellái sok színűek, hangulatosak és egyetlenegy felesleges szó sincs bennük. Nagyon jó volt olvasni.

Chris>!
Böszörményi Zoltán: Füst

Jó kis novellák vannak ebben a kötetben. Nem ütnek nagyon, de nem is untattak.


Népszerű idézetek

sheni IP>!

Hazafelé a püspök egy ideig nyugtalanul feszengett az ülésen. Később elővette imakönyvét, idegesen lapozgatta. Itt is, ott is beleolvasott.
Istenem, elvétettem volna az oldalszámot? – suttogta maga elé.

116. oldal

olvasóbarát P>!

Elszántság, erő, indulat járta át. A türelmetlenség is nagyra nőtt benne. „Gyorsan, gyorsan, belevágni valamibe!” – ösztökélte magát.
(…)
Két év múlva Blummék megnyitották mézeskalácsgyárukat. Kezdetben húszan dolgoztak a műhelyekben, de néhány hónap múlva még tizenkét asszonyt vettek fel.
– A legendák apró dolgokból születnek – mondta merengve Blumm, amikor a helyi lap riportere interjút készített vele.

Fehér mázas szívek

17 - 21. oldal.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartis Attila: Tizenegy novella
Bartis Attila: A kéklő pára
Ugron Zsolna: Van egy
Láng Zsolt: Kovács Emma születése és más elbeszélések
Szilágyi István: Sorskovács
Bartis Attila: A Lázár apokrifek
Szilágyi István: Bolygó tüzek
Láng Zsolt: A szomszéd nő
Ugron Zsolna – Meskó Zsolt: Szerelemféltők
Lőrincz László: Kerítés az erdőben