Ütközet ​a Meridim felett (Mysterious Universe) 24 csillagozás

Böszörményi Gyula: Ütközet a Meridim felett

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Krisztus-esemény után 2842-ben járunk. A galaxis forrong, a legtöbb bolygón, s a köztes terekben kisebb-nagyobb viszályok, villongások, belharcok dúlnak a helyi kiskirályok, demokráciák, szövetségek, mutánsok és emberek között. Ez a kolóniaháborúk kora, amikor az emberiség igyekszik megvetni a lábát a von Anstetten démoncsászárok által „gazdátlanul” hagyott világban. A felderítőhajók ismeretlen vidékeket kutatnak át, és amikor lakható bolygókra lelnek, a túlzsúfolt háttérvilágokból nyomban személyszállító óriások tömege indul, hogy benépesítsék azokat. A fiatal emberi kolóniákon úgy teremnek a hősök, mint a történelemben még soha, hiszen a rendkívüli megpróbáltatásokat csakis rendkívüli emberek képesek túlélni.
A Korgerán unió űrhadereje háborúban áll a mutáns Horong Plantunium retteget flottájával, s az első csatát már el is vesztette. A fanatikus, egyetlen és rendkívül intelligens horongok célja, hogy kisöpörjék saját űrszektorukból az épp csak letelepedett embereket.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Inomi, Budapest, 2004
384 oldal · ISBN: 9638656867

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Leonidas>!
Böszörményi Gyula: Ütközet a Meridim felett

Hamar rájöttem, melyik II. világháborús csatát szerette volna a szerző űrcsataként megírni. Az ötlet elsőre egész jónak tűnt, a kivitelezés már kevésbé tetszett.
Többnyire dögunalmas, már-már élvezhetetlen volt. Aprólékos részletességgel megírt, űrben lejátszódó ütközet. Néha olyan érzésem volt, mintha egy történelmi könyvet olvasnék. Száraz tényeket egy régen lezajlott csatáról. Rengeteg benne a hősiesség, a halált megvető bátorság meg borzalmas pusztítás, mégsem éreztem egy pillanatra sem izgalmasnak vagy meghatónak. Talán, ha a régész történetszálát helyezte volna a középpontba, a csatát pedig csak amolyan díszletnek használta volna, talán akkor sikerült volna egy izgalmasabb regényt összehozni. Persze én osztom az észt, aki egy öt oldalas novellát sem tud megírni. :)
Nagyon súrolta azt a határt, amit még hajlandó vagyok elviselni. Esetleg azoknak ajánlom, akik szeretik a részletes csataleírásokat.

5 hozzászólás
kolika>!
Böszörményi Gyula: Ütközet a Meridim felett

Hát, ez egy kicsit sok volt a női lelkemnek. Gondoltam, hogy csatajelenet, illetve erre való előkészület jócskán előfordul majd a kötetben, de ennyire nem számítottam. Tulajdonképpen szinte az egész könyv az ütközetet, az ellenfelek felkészüléseit tartalmazza, S nekem ez egy kicsit túl sok volt. Szívesebben olvastam volna még az emberek életéről, vagy akár a horongok mindennapjairól. A régész és kereskedő szál tetszett, kár, hogy nem ezt fejtette ki jobban a szerző. Kicsit hiányosnak is éreztem ezt a vonalat.
A momumentális csatajelenetek aprólékossága, a űrhajó típusok, a fegyverek részletes leírása nem hozott lázba.

Khadris>!
Böszörményi Gyula: Ütközet a Meridim felett

Szerintem jó lett, nekem tetszett, nem éreztem sem utánérzésnek, sem átírásnak, és a sok hajótípussal megkavarva, néhányról azt sem tudom, mi lehetett az eredetije. Ez volt az első olyan könyvem, ami a von Anstettenek kora után játszódik, és nem csalódtam, az emberek nem változtak pár évszázad alatt sem. Jó könyv volt, nem mondom hogy letehetetlen, mivel a sok hajó és a stratégiai variálások miatt még alaposan oda is kell figyelni rá, így fáradtan, elalvás előtt már nehezen követhető :)

Muzsika>!
Böszörményi Gyula: Ütközet a Meridim felett

Roppant unalmas volt, az egész nem szólt semmiről. Felesleges részletek, soha vissza nem térő megnevezett szereplők. A harmadáig küzdöttem vele, aztán átpörgettem, és negállapítottam, hogy nem éri meg a szenvedést.

vadpingvin>!
Böszörményi Gyula: Ütközet a Meridim felett

Elég sok MU könyvet olvastam már és nagyon tetszik a világ, az alkotók, az írások. Egyetlen kivétel Böszörményi Gyula, na az ő írásai egyáltalán nem jönnek be. A könyvet már korábban megvettem, „betáraztam”, de akárhogy küszködtem, nem tudtam végigolvasni. Pedig az igazán ritka, hogy ne tudnék befejezni egy regényt. :(


Hasonló könyvek címkék alapján

László Endre: Szíriusz kapitány és Csillaglány
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 2.
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Nemere István: A kozmosz lovagjai
Cathrin Smith: Eredet
Orson Scott Card: Ender árnyéka
Dan Abnett: Hórusz felemelkedése
John Scalzi: Vének háborúja
Dan Abnett: Mindhalálig
Jack Campbell: Vakmerő