Megjelenésének várható időpontja: 2019. május 24.
4. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
10. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Szer'usz ​világ (Ambrózy báró esetei 5.) 116 csillagozás

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1901. ​márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében élet és halál közt lebegő hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese, Hangay Mili őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa.
Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát.
A rendkívül népszerű Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a korabeli… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576488 · Megjelenés időpontja: 2019. május 24.
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576310 · Megjelenés időpontja: 2019. május 24.
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634576327 · Megjelenés időpontja: 2019. május 24.

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

544 tag · 408 karc · Utolsó karc: 2019. május 19., 16:22 · Bővebben


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Tarján Vilmos · Suha István (Isti) · Mihály Terka · Rudnay Béla · Vén Bódis Gáspár · Herrdoktor · Detrich Károly · Zsarnay Győző · Bass Lipót · Boskó János · Glöckner József · Horákné (özv. Horák Teréz) · Káposztás Berta · Kódiskirály (Herbst László, 'Laca') · Maderlik Szvetozár · Tóti Erzsébet 'Böske'


Kedvencelte 29

Most olvassa 61

Várólistára tette 246

Kívánságlistára tette 332

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Szerintem ez volt az eddigi legjobb, legszerethetőbb, legviccesebb és legjobban felépített Ambrózy kötet. Minden sorát imádtam! Márika pedig abszolút kedvenc!

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/04/konyvkritika-boszormenyi…

>!
pveronika 
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Sejtettem, hogy Márika könyve jó lesz, de hogy annyira jó, hogy az összes eddigi Ambrózy kötetet lesöpri a dobogó legfelső fokáról, azt magam sem gondoltam volna. A kötet minden sorát nagyon élveztem, és rengeteget kacagtam Márika Tabánon kupálódott gondolatain. :)

Egy vasláda titkos rekesszel, egy tőrbe csalt báróné, egy rejtélyes rosszakaró és egy rettenthetetlen komorna egyértelmű receptnek bizonyult egy letehetetlen olvasmányhoz. Márika egyszerűen fergeteges volt, és nem csak azért, mert minden szituációra jutott egy bölcsesség vagy egy vicces anekdota a tarsolyában, de azért is, mert most igazán megismerhettük, hogy milyen bátor és hűséges lány, és milyen kemény fából faragták. Mit ne mondjak, tényleg megérdemelne egy snájdig huszárkapitányt, egy tüzérőrmestert vagy más odaadó udvarlót. ;)

Örültem, hogy Mili szemszög is került a kötetbe, sőt az ő nyomozati ügyét is legalább olyan érdekesnek találtam, mint a fő szálat, viszont romantikus lelkem továbbra is fájlalja a Mili-báró románc hiányát, és Emma „boldogan éltek…” befejezése is várat még magára. De talán jó is ez így, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy még sok-sok lebilincselő kötet kerüljön a sorozatba, ahol reményeim szerint eme hiányosságokat az író úr hamar orvosolja majd. :)

Továbbra is lenyűgöz az az hihetetlen kutatómunka, amit a szerző a korabeli Budapest és a cselekménybe beleszőtt valós személyek kapcsán végzett. Személy szerint én imádtam olvasgatni az összes érdekességet, amiket a lábjegyzet rejtett.

Úgy gondolom, hogy ez a kötet minden Ambrózy rajongó számára kihagyhatatlan olvasmány, és garantáltan számos feledhetetlen, izgalmas és vidám pillanat vár valamennyi olvasóra, aki a kezébe veszi a kötetet. Nagyon ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/boszormenyi-gyula-szer…

2 hozzászólás
>!
V_Ili P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Ez egyszerűen fergeteges volt.
Már a tavaly megjelent levél elolvasása után sejtettem, hogy Márika könyvét olvasva szem nem marad szárazon.
Imádtam a kis szeleburdi, csupa szív Márikát, aki minden követ megmozgatott, hogy spoiler. A kórházas jelenetnél végem volt :D
Egyet sajnálok csak, hogy a Mi bárónk és Mili keveset szerepel, de reménykedek egy következő részben, mert „Olyan ez, mint Sherlock Holmes, vagy Poirot történetei: akkor ér véget, mikor a főszereplő [vagy a szerző] meghal. Amíg viszont élnek, mindig történhet velük valami új…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576488 · Megjelenés időpontja: 2019. május 24.
>!
ancsee
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Be kell vallanom, hogy nagyon vártam az új részt, de kicsit féltem is tőle, mert Márika volt az a szereplő, akit eddig a legkevésbé kedveltem. Ugyan az előző kötetben kezdtem vele szimpatizálni, de igazán most érett be számomra a karaktere. Tetszett, hogy Mili börtön élményei is megjelentek, viszont több Richárdnak örültem volna. :) Hozta a szokott színvonalat, nem unatkoztam, végig jól szórakoztam rajta, rajongóknak kötelező annak ellenére, hogy nem klasszikus értelemben vett Ambrózy kötet, ismét csak köszönöm az élményt @Gyula_Böszörményi! A kivitelezés most is mesés, a limitált változat mellett döntöttem, jobban illik szerintem a könyvhöz, mint a másik borító. Remélem, hogy jön még Mili&Richárd, esetleg egy kis Mári&Isti is… *-* Herrdoktor színvallása nagyon tetszett, ahogy Agáta mama megjelenései is, még inkább feldobták a történéseket. :)

>!
kratas P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Csodás napot tölthettem Márikával és barátaival, ha lehetne 10 csillagot adni, akkor mindet megadnám erre a történetre :)
És ami külön tetszett, hogy ahogy haladtam a könyvben előre, úgy éreztem egyre több hasonlóságot főhősünk és Rejtő Jenő szintén nagyszerű művében – Az ellopott futárban – szereplő Prücsök stílusa között. Mindig is nagy kedvencem volt ő is és most már Mári is :)

2 hozzászólás
>!
tinuviel89
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Nagyon élveztem. Körülbelül néhány másodperc után már nem bántam, hogy ez egy Márika-regény. Lehetett volna hosszabb is. Márikáról, Suha Pistiről és Herrdoktorról új információkat tudunk meg, visszatérünk Tabánba, és két nyomozást is élvezhetünk. A legviccesebb, hogy a könyv előtt olvastam egy másik krimit, ahol ugyanaz a mérgező növény volt a főszereplő.
Márika nyomozása fergeteges és vicces, főleg ahogyan pofonokat ígér, néha ad is, és bizony sokszor hajszálon az élete, csak a nagy szája és a leleményessége menti meg.
Kicsit meg is hasonlik, mert visszahúzza a szíve kicsit Tabánba, de azért a komornaságot sem adná föl. Suha Isti egy igazi „gentleman.”
A legjobban annak örültem, hogy rájöttem, még nagymamám is használt Márikás szavakat: srég iza vé, igyenöst stb. Most újból rácsodálkoztam ezekre a szavakra, amiket és már nem használok, de akkor értettem.
Maximális pontszám jár. Egy kicsit szomorú voltam, hogy egy szó sem esik Emmáról, se Mili apjáról. A báró pedig csak gyógyulgat. Ugye még lesz folytatás? „Kérek még…”

>!
TheEArt P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Mück Mári, ki társaskodónői szerepét tölti be Mili mellett, ha szükségeltetik, bármikor vissza tud változni Tabáni rajzolóvá , vagy jasszkálivá , kinek hogy tetszik. Nos, ahogy az előző kötetekben is megszokhattuk, mindig történik valami égbekiáltó gaztett, afféle túl szövevényes , megoldásra váró dolog, így most , ebben a könyvben is. A báró kórházi ágyában való lábadozása miatt akadályoztatva van mindennémű cselekedetre, viszont az élet nem áll meg. Mert itt van ő, ez a cserfes kis fruska, ki cseppet sem viccs , régi ruháit felöltvén maga indul felgöngyölíteni , kibogozni a rejtély összekuszálódott fonalát. Mert az neki semmi! Végigkíserhetjük cseppet sem veszélytelen vállalkozásán, hogy a Gellérthegy segglyuka, a Tabán után, a Dagály utca sötét helyeit bejárva eljussunk, az egykori Buda déli ülepén át a Duna partra is , ahol kiderül, hogy Suha Istinek is helyén van a szíve és nem stemil , és többek közt az is, hogy Herrdoktor miért is nem nősült meg soha és nem is fog;-)))
Kiderül,továbbá, hogy melyik zsarónak van helyén az esze és melyik az a , aki jobb ha inkább utcai silbakká avanzsálódik.
Rengeteg, nem hétköznapi ipsze, pasasér, jassz, hóhemvagány , kiélt lubnyik …. nos számtalan szereplő vonul át a lapokon és teszi a történetet színessé, mozgalmassá, bennük egy a közös: mind a sitit és a bitót igyekszik elkerülni.
Nos, hogy a cseppet sem komor komorna vállalkozása végül sikerrel jár- e, azt megtudjuk a könyv végén , amit már csak a rendkívül frappáns humorbonbonok miatt is szükségeltetik elolvasni! Mert a bonbonok között válogatva megízlelhetjük ezt a régi budapesti világot, amikor az élet cseppet sem volt könnyebb mint napjainkban, csak más…
Szer’ usz Márika! Egy élmény volt, rég nevettem úgy igazán jóízűn ennyit.

14 hozzászólás
>!
Hollóhát
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Sorozatok sokadik részéhez általában fenntartásokkal szoktam nyúlni. Elég gyakran előfordul, hogy hiányzik belőle a hajtóérő, netán érdektelenné válik a cselekmény. Na most az Ambrózy-sorozattal kapcsolatban ilyesmi meg sem fordult a fejemben. Biztos voltam benne, hogy a folytatásra is jut „anyag” bőségesen.

Nálam inkább az volt a kérdéses, hogy beválik-e Márika, mint főszereplő. Hiszen fantasztikus karakter, mindenki kedvenc mellékszereplője. Csak azt nem tudtam, ilyen mennyiségben és beosztásban élvezetes tud-e maradni. Igazából már az első fejezet után látszott, hogy nagyonis működőképes ez a felállás. Bónuszként Márinak továbbra is olyan találó szövegei vannak, hogy öröm ízlelgetni minden sorát. Ügyesen ki lett egyensúlyozva, hogy azért Milinek is jussanak részek, és ne legyen Mári csömörünk.

Mili nagyon szerethető volt ebben a felvonásban (is), igazán felnőtt ez a lány. A báró szerepe kicsit vérszegény volt, de ő orvosi igazolással felmentést kapott erre a részre.

>!
Dorina_S
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Azt a leborult tabáni kénköves mindenit mi a fene volt ez? Skandallum, hogy vége és nincs tovább….így nem lehet csak elbánni egy Ambrózy-olvasóval! Még többet és többet akarok ebből a csodálatos történetből.

Pár perce fejeztem be az új Ambrózy-kötet és hát szóhoz sem jutok. Mit kerekített már megint Böszörményi Gyula? Azt hittem a korábbi történeteket már nem lehet fokozni, de megint rájöttem, hogy bizony lehet. Ezekből a történetekből havonta kellene egy újabb adag.
Bevallom féltem az új résztől, mert Márika nem volt éppen a kedvenc szereplőm. Sőt sokáig kifejezetten idegesített. A Nász és tébolyban kezdtem megkedvelni. Így nem teljes nyugalommal nyúltam a Szer'usz világhoz. De mondhatom Márikát Milivel és a morc báróval együtt a szívembe zártam. Soha nem nevetettem ennyit még egy regényen sem. Már az itthoniak is rám néztek, hogy minden rendben van, mert túl sok a kacagás…és kezdtek értem aggódni, hogy magamban nevetek. Dehát nem ment el nekem a gógyim kérem alássan' csak Márika nevetett meg folyamatosan. Ez a csibézer leányzó olyan szöveggel, szavakkal mesélt, hogy felüdülés volt a lelkemnek. Főleg egy nehezebb vagy fárasztóbb nap után már csak az tartotta bennem a lelket, hogy hamarosan újra elmerülhetek a „boldog békeidőkben”.
Igaz, hogy ez a rész merőben más volt és teljesen új. Ugyanakkor Mili fejezeteinek nagyon megörültem. Nekem köztudottan ő a kedvencem, imádom a makacs természetét, a csípős nyelvét, éles eszét. Most sem okozott csalódást, és bebizonyította, hogy szoknyás személyként kisujjból felderít egy bűncselekményt. Imádom, ahogy gondolkodik, ahogy összerakja a kirakós darabjait, és rájön a megoldásra. Böszörményi Gyula ismét zseniális korrajzot adott a XX. század eleji magyar börtönviszonyokról. A rabokkal való bánásmódról, és magáról a börtönről is. Milit mégsem sikerül megtörni szorult helyzete ellenére sem, én már biztosan idegösszeroppanást kaptam volna a helyében, de ő hideg logikával és nyugalommal próbált ezen felülemelkedni. Úgy illenek egymáshoz Richárddal mint gyümölcs és a héja.
Jaj és hát a drága báró….hát engem is az őrületbe kergetett az elején, de tudtam én, hogy így nem lehet vége a dolognak. A negyedik rész végén majdnem eldobtam a könyvet is, mert nem akartam elhinni, hogy így van vége a történetnek. (És akkor még semmit nem tudtam a folytatásról.) Tehát nem voltam teljesen nyugodt gerlepárunkat illetően. Még morc báróm utolsó mondatával sem lett zavartalan a lelkivilágom, amelyet már annyiszor megtépázott korábban. Na de ebben a részben sajnos keveset szerepelt, de amikor felbukkant a szívem is hangosabban dobogott érte. Bebizonyította, hogy a betegágyról is képes nyomozati ügyeket megoldani, és olyan kérdéseket megválaszolni amire rajta kívül senki nem képes. Mert báró Ambrózy Richárd csak egy van a Monarchiában. De mást is alátámasztott, mégpedig, hogy nincs kőből az a hálátlan szíve…nagyon nincs.

Visszakanyarodva Márikához….hát nem hétköznapi karakter az egyszer biztos. Fiatal lány létére otthonosan mozog a pesti alvilágban olyan alakok között akiktől más hóhhemvagányok a gatyájukba csinálnának. Nem ijed meg egy problémától sem, sőt megoldja azt…nem is akárhogy. Minden kalamajkából, gödörből kimászik. És ami még fontos, hihetetlen beszélőkéje és esze van. Nem gondoltam volna, hogy ennyire élvezni fogom a kalandjait. Annyiszor aggódtam érte, és gondoltam, hogy itt a vége…ebből nem tudsz kimászni és rámcáfolt. Nemhogy kimászott a balhéból, egyenesen kiugrott. Márika tipikusan olyan szereplő, aki a jég hátán is megél, és csákánnyal aprítja fel azt, majd keres tüzelőt. Amikor a legkilátástalanabb a helyzete, akkor is azon morfondírozik, hogy nem volt még igazán szerelmes. Mégis ki a fene gondolna éppen akkor erre…hát persze, hogy a Mück Mári. Néha talán szeleburdi és hirtelen, de egy szeretnivaló fiatal lány. Sokszor csak ámultam és bámultam hogy esik egyik bajból a másikba, és olyan nyomot hagy maga után, mint egy forgószél. Simán képes belegyalogolni a legkilátástalanabb és legveszélyesebb helyzetbe is, sokszor mindenféle félelemérzet nélkül. A vele kapcsolatban kiderült titok a végén megmelengette a szívemet, nagyon örültem neki. És még mindig drukkolok Suha Istinek, hogy sikerüljön meghódítani ezt a cserfes jasszkálit, vagyis akarom mondani komornát. Nagyon összeillenek. Többet is éreznek ők már egymás iránt, amit Isti szerintem már bevallott magának, de Márika még nem. Mindenesetre remélem ráébredek, hogy a szerelem az orruk előtt van, csak ki kell nyitni végre a szemüket.

Agáta mama, Suha Isti, Herrdoktor most is nagy kedvenceim volt. A mamagrófnő hideg nyugalmával és az adott helyzethez mindig éppen odaillő megjegyzéseivel imádnivaló színfolt volt. Suha Isti és Herrdoktor, pedig igazi középkori lovagok léptek színre. örülök, hogy így egymásra találtak, és hogy mindkettőnek megismerhettük a múltját.

@Gyula_Böszörményi ismét zseniális munkát végzett, pedig nem kis nyomás nehezedett a vállára. Az Ambrózy-sorozatnak hatalmas rajongótábora van, ezzel magam is szembesültem, amikor a Könyvfesztiválon a beszerzett új kötetet és két korábbit dedikáltattam, Két és fél órát állattam sorba, de megérte. Mert egy örök élmény marad, és hogy az egyik kedvenc szériám személyre szólóan dedikálva van az felbecsülhetetlen.

Ebben a kötetben sem maradunk megoldatlan rejtélyek nélkül. A híres Pesztonka, a pesti alvilág leírása olyan valósághű volt, hogy sokszor borsózott a hátam. De csak lapoztam és lapoztam tovább. Számos a valóságban is létező személy színesítette a történetet, így teljességgel úgy érezheti az olvasó, mintha maga is az akkori pesti vagy budai utcán járna. Most sem csalódtam, csak az a baj, hogy már vége is. Remélem lesz folytatás, mert azért még nagyon szívesen olvasnék az Ambrózy-családról és megannyi barátjukról…közöttük Márikáról és Istiről, Herrdoktorról és a többiekről, akik már alakjukkal megidézik nekünk a Monarchia hangulatát.

3 hozzászólás
>!
beatrix_0823 P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Számomra a legkedvesebb könyvfesztiválos megjelenés egyértelműen a legújabb Amrózy-kötet. El sem tudom mondani, hogy mennyire örültem, amikor kiderült, hogy megjelenik a Szer'usz világ.
A kedves író nem árult zsákbamacskát, hiszen a cím (és a fülszöveg) egyértelműen utal arra, hogy ebben a részben bizony nem Mili és az ő morc bárója kapja a főszerepet, hanem a komornájuk, ki lakatot szinte soha nem tud a szájára tenni, Mück Mária, azaz Márika. Én ennek tudatában, abszolút elégedetten álltam neki a könyvnek, hiszen én is nagyon megkedveltem Márikát a korábbi részekben, és kíváncsi voltam, miféle történetet fog kanyarintani neki az író. Persze a szívem legmélyén azért mégiscsak reménykedtem, hogy szór nekem némi morzsát Böszörményi Gyula, és azért találkozhatok Milivel és Richárddal a könyvben..
Na, de a lényeg mégiscsak Márika ebben a részben, aki most, hogy már végére értem a könyvnek, a szemben ugyanolyan maradt, mégis teljesen más lett. Hogy miért? Nos, ismerős nyilván azért, mert legjellegzetesebb ismertetőjegyét a legveszélyesebb szituációkban sem tudta levetkőzni, miszerint ami a szívén, a száján. E tulajdonsága pedig vagy általános derültséget okozott, vagy pedig egy jó nagy maflást visszakézből. Azonban annyi biztos, hogy nem ejtették a fejére a mi Márikánkat, hiszen mégiscsak a rossz hírű Tabánban nevelkedett, ahol ha jó tanítást nem is kapott, viszont a legkegyetlenebb iskola, maga az élet mégiscsak sok fontos dologra megtanította. Úgyhogy a mi Márikánknak igencsak sikerült meglepnie, hiszen vágott az esze, mint a borotva, úgy összeillesztette a kirakós darabkáit, ahogy én azt nem tudtam volna.
A Szer’usz világ az első betűtől kezdve az utolsóig éberen tartott, beitta magát a gondolataimba, amikor nem olvastam, akkor is ezen járt az agyam. Rejtélyből, izgalomból, rázós jelenetekből, és persze csattanókból ismét nem szenvedett hiányt a történet. És ami talán a legfontosabb, és egyértelműen Márikának köszönhető, a humor, a humor és a humor.
Mindig elmondom, így most is, hogy a színvonal, amelyet Böszörményi Gyula írása megüt, rettenetesen magasan van. Ahogy ő rakja egymás után a szavakat, az egyszerűen tökéletes, egyedi és nagyon ritka.
Részletesen»https://tejszinhabzsolo.blogspot.com/2019/04/boszormeny…


Népszerű idézetek

>!
Bori19

A rögtönzött kis beszédet hallva első gondolatom az volt,
hogy Agáta mama és Richárd le se tagadhatnák szoros rokoni kapcsolatukat. Sok emberrel találkoztam már életemben, ám kizárólag ők ketten voltak képesek rá, hogy egyazon gondolatmenettel porig alázzanak, ám egyszersmind az egekbe is emeljenek.

17-18. oldal, 1.fejezet - Mili és a vasládika feneke (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

>!
Bori19

Richárd némán, rezzenetlen hevert az ágyon, hunyt szemmel jelezve, hogy teljes közönyt érez a világ dolgai iránt.
– Makacs fráter – súgtam a fülébe, és apró csókot leheltem a halántékára. – Amint felébred, ezért a sok csendért, amivel engemet bánt, még számolunk.

30. oldal, 1.fejezet - Mili és a vasládika feneke (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

>!
vgabi SP

– Magam is éppeg ezt gondoltam, mikor Detrich felügyelő a klozetban lányi tisztességemre rontott – éreztem vele együtt.
– Hogy mit csinált a detektív úr?! – kerekedett el a fogalmazó véreres szeme.
– Ne törődjék vele! – csattant fel ekkor Detrich, ám hitelességén sokat rontott, hogy a letartóztatásunknál jelenlévő hék alig bírták magukba fojtani a röhögést. – Ez a cselcsi itt Ambrózy báróné komornája, úgyhogy az se igaz, amit kérdez.
– Az nagy baj – sóhajtottam szomorúan –, mert éppeg az iránt akartam érdeklődni, hogy igaz-e miszerint a Detrich felügyelő úr teljesen normális?
– Hülye! – kiáltott rám a detektív pulykavörös fejjel.
– Szép dolog a beismerés – mosolyogtam rá, majd a fogalmazóhoz fordulva mondtam: – Ezt, kérem, feltétlenül tessék jegyzőkönyvbe venni, mert én még sohasem tanálkoztam olyan felügyelővel, aki ily őszinte vallomást tett volna a saját elmeállapotát illetően.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Detrich Károly · Mück Mári
>!
Bori19

– Tessen parancsolni, méltóságos grófnő naccsága! – lihegte kis komornám, letéve súlyos terhét. – Összeszedtem minden könyvet, amit csak a háztartásban leltem. Van itten szakácskönyv a konyhából, Beniczkynétől két regény, meg vagy tucat a krajcáros füzetesből, amit a Boskó szok’ olvasgatni a retyeráton. Ez itten a Félszemű Jack románca
a gyönyörűséges indijánnyal különösen ideál történet, pedig a végin mindenkinek szer’usz világ, mivel a vonat, amin menekülnek, szakadékba téved.
Agáta mama szemöldökét felvonva, kétkedőn lapozott bele a Kalóztámadás az apácakolostor ellen című ponyvafüzetbe. Márika érzékeny teremtés, ezért rögvest látta, hogy a grófnő elégedetlen, így mindjárt előállt következő ötletével.
– A háztartásunkban ezeken kívül mán csak a báró úr szobájában akad vagy két mázsa óvasnivaló. Ha teccik parancsolni, azokat is béhozhassuk, de akkor segítsen a Boskó, mer’ én biz’ nem akarnék megszakadni, ő meg épp elég nagy marha ember, szóval bírja a cepekedést.
– Háztartási könyv – sóhajtott értőn Agáta mama.
– Ez mind az – bólintott büszkén Márika. – Könyv, ami a
háztartásunkban benne van!

19-20. oldal, 1.fejezet - Mili és a vasládika feneke (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

>!
kitti_th P

… bizonyos szint fölött az ember nem süllyed bizonyos szint alá!

204. oldal

3 hozzászólás
>!
vgabi SP

Miként lehet valaki sápadtabb, mint az a patyolat vánkos, amin a feje nyugszik? – futott át fejemen a gondolat, mire egy gunyoros hang valahonnan tudatom sötét legmélyéről rögvest megfelelt: – Csakis úgy, ha már eltávozott belőle a lélek!

(első mondatok)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili)
>!
Eszter_Lina24 I

Meglássa, ténsasszony, nem lesz itt semmi birbli – paskoltam meg szakácsnőnk kékeres kezét. – A mi bárónk hamarost kinyitja ránk azt a röngenyes szemit, átölel minket szorosan, és aztán szer'usz világ, úgy ránk ront az általános boldogság, mint huszárezred a báli szezon leányaira.

2. fejezet - MÁRI sarkon fordul, és pillangóból hernyóvá változik, 36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mück Mári
6 hozzászólás
>!
Bori19

– (…) Tessen hát a báró úrnak megmondani, hogy merre szimatoljak, kit rúgjak bokán, vagy pofozzak laposra, és én máris intézkedem, csak legyen megint minden újra szép és szerelmetes, mint annak előtte volt.

157-158. oldal, 6. fejezet - MÁRI neked immár valóban szer'usz világ! (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Mück Mári
>!
julicsenge IP

– Hát maga meg mit keres itt?
– Jó híreket – felelte Vili torz orrhangon, amit az arca közepén éktelenkedő flastromnak köszönhetett. – Van-e magácskának efféle?
– A rossz hír hiánya is annak számít?

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili) · Tarján Vilmos
>!
julicsenge IP

– Ez a cselcsi itt Ambrózy báróné komornája, úgyhogy az se igaz, amit kérdez.
– Az nagy baj – sóhajtottam szomorúan –, mert éppeg az iránt akartam érdeklődni, hogy igaz-e, miszerint a Detrich felügyelő úr teljesen normális?

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Detrich Károly · Mück Mári

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A fekete zongora
María Dueñas: Öltések közt az idő
G. K. Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt
Jennifer Donnelly: Északi fény
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban
Ken Follett: A katedrális
Alan Bradley: De mi került a pitébe?
Bernard Knight: Nincs menedék
Andrew Nicoll: Miss Jean Milne titokzatos élete és különös halála
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak