11. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
17. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
40. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Szer'usz ​világ (Ambrózy báró esetei 5.) 692 csillagozás

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1901. ​márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében élet és halál közt lebegő hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese, Hangay Mili őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa.
Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát.
A rendkívül népszerű Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a korabeli… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789434576310
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576488
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576310

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

680 tag · 492 karc · Utolsó karc: 2020. május 30., 12:00 · Bővebben


Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Tarján Vilmos · Suha István (Isti) · Mihály Terka · Herrdoktor · Rudnay Béla · Detrich Károly · Hül Józsefné · Zsarnay Győző · Bass Lipót · Boskó János · Fáy Malvin · Glöckner József · Horákné (özv. Horák Teréz) · Káposztás Berta · Kódiskirály (Herbst László, 'Laca') · Maderlik Szvetozár · Suha János (Varangy) · Tóti Erzsébet 'Böske'


Kedvencelte 107

Most olvassa 59

Várólistára tette 250

Kívánságlistára tette 246

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

„(…) bizonyos szint fölött az ember nem süllyed bizonyos szint alá!”

Nos nem sűrűn olvashattok tőlem ilyesmit, de most nagyon sajnálom, hogy csak öt csillagot lehet adni egy adott műre.
Ha lehet azt írni, hogy hullámvölgybe keveredtem eme sorozattal és végül mégis győztesen kerültem ki, akkor megteszem.
Nyertes vagyok, mert bár továbbra sem kedvelem az első két könyvet, a többi kárpótolt érte.
Érdekes ez a viharos kapcsolat, de mégis úgy gondolom, hogy fejlődök én is, és nyitottabbá válok, és teszi ezt az író és a sorozata is.
Nem kell ragoznom.
Kedvenc!♥

3 hozzászólás
>!
Milli88 P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

„– Az fájintos – húztam ki magam büszkén. – Szeretem, ha dermedeznek tőlem a pasingerek.”

Hol is kezdjem? Talán az lesz a legjobb, ha az elején leszögezem, hogy I M Á D T A M ! ! !
Nagyon megkedveltem az egész sorozatot és persze már nem is nagyon emlékszem arra az időre, amikor nem volt velünk Márika. Kicsit tartottam ugyan tőle, hogy sok lesz az apró komornából, de szerencsére Gyula bácsi kellő mértékben adagolta Márikát és csepegtetett mellé némi Mili, Herrdoktor, Suha Isti és Agáta mama adalékot. Így lett tökéletesen kerek a történet. Nem mondom, a mi Ambrózy bárónkból jó lett volna kicsivel több is a kötetben, de nem szeretnék telhetetlennek látszani. Így is zseniális alkotás.

Nagyon-nagyon-naaagyon szertném, ha az Ambrózy báró esetei nem állna meg az 5. kötetnél.

És még egy kívánságom van: Szeretném, ha egyszer az összes Ambrózy kötetem dedikálva lenne Gyula bácsi által, de ehhez még egyelőre nem álltak össze a csillagok. Na de, ami késik, az egyszer eljön. :D

2 hozzászólás
>!
pveronika 
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Sejtettem, hogy Márika könyve jó lesz, de hogy annyira jó, hogy az összes eddigi Ambrózy kötetet lesöpri a dobogó legfelső fokáról, azt magam sem gondoltam volna. A kötet minden sorát nagyon élveztem, és rengeteget kacagtam Márika Tabánon kupálódott gondolatain. :)

Egy vasláda titkos rekesszel, egy tőrbe csalt báróné, egy rejtélyes rosszakaró és egy rettenthetetlen komorna egyértelmű receptnek bizonyult egy letehetetlen olvasmányhoz. Márika egyszerűen fergeteges volt, és nem csak azért, mert minden szituációra jutott egy bölcsesség vagy egy vicces anekdota a tarsolyában, de azért is, mert most igazán megismerhettük, hogy milyen bátor és hűséges lány, és milyen kemény fából faragták. Mit ne mondjak, tényleg megérdemelne egy snájdig huszárkapitányt, egy tüzérőrmestert vagy más odaadó udvarlót. ;)

Örültem, hogy Mili szemszög is került a kötetbe, sőt az ő nyomozati ügyét is legalább olyan érdekesnek találtam, mint a fő szálat, viszont romantikus lelkem továbbra is fájlalja a Mili-báró románc hiányát, és Emma „boldogan éltek…” befejezése is várat még magára. De talán jó is ez így, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy még sok-sok lebilincselő kötet kerüljön a sorozatba, ahol reményeim szerint eme hiányosságokat az író úr hamar orvosolja majd. :)

Továbbra is lenyűgöz az az hihetetlen kutatómunka, amit a szerző a korabeli Budapest és a cselekménybe beleszőtt valós személyek kapcsán végzett. Személy szerint én imádtam olvasgatni az összes érdekességet, amiket a lábjegyzet rejtett.

Úgy gondolom, hogy ez a kötet minden Ambrózy rajongó számára kihagyhatatlan olvasmány, és garantáltan számos feledhetetlen, izgalmas és vidám pillanat vár valamennyi olvasóra, aki a kezébe veszi a kötetet. Nagyon ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/boszormenyi-gyula-szer…

2 hozzászólás
>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Szerintem ez volt az eddigi legjobb, legszerethetőbb, legviccesebb és legjobban felépített Ambrózy kötet. Minden sorát imádtam! Márika pedig abszolút kedvenc!

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/04/konyvkritika-boszormenyi…

>!
Madama_Butterfly P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Imádtam!!!!
Mück Mári a 20. század hajnalának stand-up sztárja, a kor Hofi Gézája, a Tabán szabadszájú csillaga – egyszerűen zseniális a karakter, az írói fantázia és képzelet remekműve!
Nagyszerű ötlet volt a már bevált szereplők mellé a cserfes, magát cseppet sem visszafogó kis komornát tenni ennek a kötetnek a főhősévé, ráadásul mindezt olyan fantasztikus stílussal és ragyogó történettel, hogy csak tátottam a számat olvasás közben… Nagyon reménykedem benne, hogy a történet még folytatódik, de addig is:
Ambrózy bárót a kötelező olvasmányok közé! :)

7 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Igazán érdekes hangvételű történet lett az ötödik részből Márika tolmácsolásában. Mintha Fülig Jimmy lenne valamelyik Rejtő regény narrátora. Szórakoztató az biztos, a korabeli szlenggel jól megtűzdelve. Végig az járt a fejemben, hogy Gyula bácsi, hogy tud egy ilyen múlt századi cserfes fruska bőrébe belebújni.
Bármilyen mókás is volt, nekem a báró és Mili riposztjai hiányoztak. Azért persze ez is ötcsillag.

>!
WindStorm
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

(…) bizonyos szint fölött az ember nem süllyed bizonyos szint alá!

A könyv a megjelenésekor egyáltalán nem hozott lázba, nem éreztem késztetést, hogy mielőbb megvegyem, s elolvassam azt. Bevallom, kicsit tartottam tőle. Féltem, hogy nem hozza azt az elvárt szintet, amit az eddigi kötetek bőven felülmúltak, ám a végén győzött a kíváncsiságom.
A teljes történetet Márika szemszögéből kísérhessük végig, ami számomra igazán felüdülő érzés volt. Jót szórakoztam rajta, sokszor mosolyt csalt az arcomra, s még többször nevettem fel olvasás közben. A mi nagyszájú, tabáni jányunk igazán megmutatta most a Világnak, hogy Mück Márit nem butucska fából faragták, hanem éppen ellenkezőleg: minden kasztban, helyzetben, álruhában helyt állt, és nem is akárhogy, hiszen még a Kódiskirállyal is bizniszelt. :))))
Tetszett, hogy a cselekmény nem laposodott el, mondjuk ilyen főszereplővel… :D Illetve hogy a karakterek egyre jobban és jobban kirajzolódnak, gondolok itt Suha Istire, s Herrdoktorra.

Összességében majdnem tökéletes volt, de csak azért, mert a mi Bárónknak maximum, ha 10 mondat jutott. Szegénykém, hogy rágjam meg szívét. :D ♥

UI: Várom a következő részt, remélem az is letehetetlen lesz, mint az eddigiek, bár Gyulabá'-t ismerve biztosan az lesz. :))

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576310
>!
Illatos_Hópehely P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Ez egyszerűen fergeteges volt.
Már a tavaly megjelent levél elolvasása után sejtettem, hogy Márika könyvét olvasva szem nem marad szárazon.
Imádtam a kis szeleburdi, csupa szív Márikát, aki minden követ megmozgatott, hogy spoiler. A kórházas jelenetnél végem volt :D
Egyet sajnálok csak, hogy a Mi bárónk és Mili keveset szerepel, de reménykedek egy következő részben, mert „Olyan ez, mint Sherlock Holmes, vagy Poirot történetei: akkor ér véget, mikor a főszereplő [vagy a szerző] meghal. Amíg viszont élnek, mindig történhet velük valami új…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576488
>!
Qedrák MP
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Bevallom, hogy a könyv kapcsán két élménnyel indítottam: az egyik, hogy pont egy hónappal azelőtt jelent meg, hogy én befejeztem volna a sorozattal kapcsolatos kihívást, és bosszankodtam, hogy miért nem sikerült időben.

A másik, hogy én nem vagyok oda Mück Máriért.

Persze érteni vélem a szereplő szerepét, és nyilván nem véletlenül alkotta meg a szerző, de valahogy én az eddigi felbukkanásaitól is idegenkedtem, mintha Fülig Jimmy jelent volna meg húsz évvel fiatalabban. Ő is szépen kifigurázza a pallérozottabb vagy éppen hivatalosabb emberek szavajárását, általában bátrabb, mint amilyen okos, de azért valamiféle alapvető ravaszság mégiscsak lakozik benne, és hát ő a rezonőr azokban a történetekben, amelyekben felbukkan. Szóval amikor megtudtam, hogy Mári lesz az újabb kötet főszereplője, akkor alaposan lejjebb csavartam az elvárásaimat.

De most, hogy letettem a kötetet, meg kell állapítsam, hogy bár Mári továbbra sem nőtt a szívemhez, Böszörményi Gyula ezzel a kötetével számomra bizonyította azt, hogy a főhősei nélkül is magabiztosan igazodik el a századforduló Budapestjének a világában, újabb és újabb jellegzetes tereket bemutatva a boldog békeidők fővárosából. És mindezt úgy tette meg, hogy szinte észrevétlenül kaptunk egy tablót a fényesnek tekintett korszak árnyoldaláról, miközben a történet ifjúsági jellege egyáltalán nem csorbult. Ez szerintem fontos tanulság mindannyiunknak, hiszen manapság talán inkább divatosabb az ilyen társadalmi tablókat időben és térben távoli helyszínre tenni, mintha óvni akarnánk a felnövekvő generációkat attól, hogy szembesüljenek azzal, hogy az élet sokaknak nem fenékig tejfel. Az egyébként bűnöző életmódot folytató gyerekek és fiatalok, valamint a társadalmi problémákra tökéletesen érzéketlen hatóság bemutatása egyébként remek figyelmeztetés lehet mindannyiunknak. No persze mindez azért be lett csomagolva egy olyan történetbe, amely az új főszereplője ellenére hamisítatlanul illik a sorozat világába.

Apropó, ha már emlegettem Fülig Jimmyt. Talán nem tévedek nagyot, ha úgy érzékelem, hogy a történet olykor egy tisztelgés Rejtő Jenő munkássága előtt, mintha csak az ő alvilági figurái Böszörményi könyvének Budapestjéről spricceltek volna szét később a francia Mediterráneumba. Herrdoktor alakja és működése szinte végig rejtői vonásokat visel magán, néha egész jeleneteket tudtam a nagy előd műveihez kötni. Ha tényleg állt emögött egy ilyen szándék, akkor ezúton is gratulálok.

Végül, ha már két világháború közötti korszak és tanító szándék: ebben a kötetben szerepel a Horthy család. Kíváncsi vagyok, hogy vajon az írói kitartás elvezérli-e a történetet a világháborúba, a háború utáni megrázkódtatásokba és a Horthy-korszak kezdetébe. Ha jól számolom ebben az időszakban Mili a negyvenes éveiben fog járni, tehát megérheti ezt az időszakot. Bízom benne, hogy van egy ilyen terv, mert ha sikerül olyan érzékenységgel bemutatni a Monarchia összeomlásának a világát, amilyennel a kevésbé napfényes Budapest arcát, akkor érdemes lenne belevágni.

2 hozzászólás
>!
kratas P
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Csodás napot tölthettem Márikával és barátaival, ha lehetne 10 csillagot adni, akkor mindet megadnám erre a történetre :)
És ami külön tetszett, hogy ahogy haladtam a könyvben előre, úgy éreztem egyre több hasonlóságot főhősünk és Rejtő Jenő szintén nagyszerű művében – Az ellopott futárban – szereplő Prücsök stílusa között. Mindig is nagy kedvencem volt ő is és most már Mári is :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Bori19

Richárd némán, rezzenetlen hevert az ágyon, hunyt szemmel jelezve, hogy teljes közönyt érez a világ dolgai iránt.
– Makacs fráter – súgtam a fülébe, és apró csókot leheltem a halántékára. – Amint felébred, ezért a sok csendért, amivel engemet bánt, még számolunk.

30. oldal, 1.fejezet - Mili és a vasládika feneke (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

>!
Eszter_Lina24 I

Meglássa, ténsasszony, nem lesz itt semmi birbli – paskoltam meg szakácsnőnk kékeres kezét. – A mi bárónk hamarost kinyitja ránk azt a röngenyes szemit, átölel minket szorosan, és aztán szer'usz világ, úgy ránk ront az általános boldogság, mint huszárezred a báli szezon leányaira.

36. oldal, 2. fejezet - MÁRI sarkon fordul, és pillangóból hernyóvá változik

Kapcsolódó szócikkek: Mück Mári
6 hozzászólás
>!
kitti_th P

(…) bizonyos szint fölött az ember nem süllyed bizonyos szint alá!

204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mück Mári
3 hozzászólás
>!
Bori19

– Tessen parancsolni, méltóságos grófnő naccsága! – lihegte kis komornám, letéve súlyos terhét. – Összeszedtem minden könyvet, amit csak a háztartásban leltem. Van itten szakácskönyv a konyhából, Beniczkynétől két regény, meg vagy tucat a krajcáros füzetesből, amit a Boskó szok’ olvasgatni a retyeráton. Ez itten a Félszemű Jack románca
a gyönyörűséges indijánnyal különösen ideál történet, pedig a végin mindenkinek szer’usz világ, mivel a vonat, amin menekülnek, szakadékba téved.
Agáta mama szemöldökét felvonva, kétkedőn lapozott bele a Kalóztámadás az apácakolostor ellen című ponyvafüzetbe. Márika érzékeny teremtés, ezért rögvest látta, hogy a grófnő elégedetlen, így mindjárt előállt következő ötletével.
– A háztartásunkban ezeken kívül mán csak a báró úr szobájában akad vagy két mázsa óvasnivaló. Ha teccik parancsolni, azokat is béhozhassuk, de akkor segítsen a Boskó, mer’ én biz’ nem akarnék megszakadni, ő meg épp elég nagy marha ember, szóval bírja a cepekedést.
– Háztartási könyv – sóhajtott értőn Agáta mama.
– Ez mind az – bólintott büszkén Márika. – Könyv, ami a háztartásunkban benne van!

19-20. oldal, 1.fejezet - Mili és a vasládika feneke (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

>!
vgabi P

– Magam is éppeg ezt gondoltam, mikor Detrich felügyelő a klozetban lányi tisztességemre rontott – éreztem vele együtt.
– Hogy mit csinált a detektív úr?! – kerekedett el a fogalmazó véreres szeme.
– Ne törődjék vele! – csattant fel ekkor Detrich, ám hitelességén sokat rontott, hogy a letartóztatásunknál jelenlévő hék alig bírták magukba fojtani a röhögést. – Ez a cselcsi itt Ambrózy báróné komornája, úgyhogy az se igaz, amit kérdez.
– Az nagy baj – sóhajtottam szomorúan –, mert éppeg az iránt akartam érdeklődni, hogy igaz-e miszerint a Detrich felügyelő úr teljesen normális?
– Hülye! – kiáltott rám a detektív pulykavörös fejjel.
– Szép dolog a beismerés – mosolyogtam rá, majd a fogalmazóhoz fordulva mondtam: – Ezt, kérem, feltétlenül tessék jegyzőkönyvbe venni, mert én még sohasem tanálkoztam olyan felügyelővel, aki ily őszinte vallomást tett volna a saját elmeállapotát illetően.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Detrich Károly · Mück Mári
>!
Bori19

A rögtönzött kis beszédet hallva első gondolatom az volt, hogy Agáta mama és Richárd le se tagadhatnák szoros rokoni kapcsolatukat. Sok emberrel találkoztam már életemben, ám kizárólag ők ketten voltak képesek rá, hogy egyazon gondolatmenettel porig alázzanak, ám egyszersmind az egekbe is emeljenek.

17-18. oldal, 1.fejezet - Mili és a vasládika feneke (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

>!
Bori19

– (…) Tessen hát a báró úrnak megmondani, hogy merre szimatoljak, kit rúgjak bokán, vagy pofozzak laposra, és én máris intézkedem, csak legyen megint minden újra szép és szerelmetes, mint annak előtte volt.

157-158. oldal, 6. fejezet - MÁRI neked immár valóban szer'usz világ! (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Mück Mári
>!
julicsenge IP

– Hát maga meg mit keres itt?
– Jó híreket – felelte Vili torz orrhangon, amit az arca közepén éktelenkedő flastromnak köszönhetett. – Van-e magácskának efféle?
– A rossz hír hiánya is annak számít?

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili) · Tarján Vilmos
>!
[névtelen]

Miként lehet valaki sápadtabb, mint az a patyolat vánkos, amin a feje nyugszik? – futott át fejemen a gondolat, mire egy gunyoros hang valahonnan tudatom sötét legmélyéről rögvest megfelelt: – Csakis úgy, ha már eltávozott belőle a lélek!

7. oldal (első mondatok)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili)
>!
Bori19

– Ami most magára vár, kedvesem, az nehezebb lesz, mint lefülelni egy egész rablóbandát. Ágyban kell tartania őt, míg egészen fel nem épül.
– Ha kell, gúzsba kötöm, vagy fejbe csapom valami nehézzel – fogadkozott Milike, mire Agáta grófnőmama szelíd mosollyal csak annyit felelt:
-Tud maga ezeknél jobbat is – és távozott.

349. oldal, 11. fejezet - MÁRI világhíres lesz, mégis csak a galamboknak örül (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A fekete zongora
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Vavyan Fable: A Halkirálynő és a Kommandó
Janet Evanovich: Két ravatal
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Nélküled
Leiner Laura: Emlékezz rám
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!