27. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
42. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
62. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Szer'usz ​világ (Ambrózy báró esetei 5.) 1647 csillagozás

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1901. ​márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében élet és halál közt lebegő hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese, Hangay Mili őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa.

Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát.

A rendkívül népszerű Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2023
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576310
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
358 oldal · ISBN: 9789635610471
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
358 oldal · ISBN: 9789635610488

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

1023 tag · 740 karc · Utolsó karc: 2024. március 1., 10:05 · Bővebben


Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Tarján Vilmos · Suha István (Isti) · Mihály Terka · Herrdoktor · Rudnay Béla · Zsarnay Győző · Detrich Károly · Hül Józsefné · Maderlik Szvetozár · Bass Lipót · Boskó János · Fáy Malvin · Glöckner József · Horákné (özv. Horák Teréz) · Káposztás Berta · Kódiskirály (Herbst László, 'Laca') · Suha János (Varangy) · Tóti Erzsébet 'Böske'

Helyszínek népszerűség szerint

Tabán


Kedvencelte 230

Most olvassa 62

Várólistára tette 286

Kívánságlistára tette 308

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Mück Mári nagyon szeretnivaló karakter, így különösen örültem, hogy ebben a kötetben övé lesz a főszerep. A kis cserfes Mári szemszöge fenomenális volt! Jókat nevettem, hisz a szeretett komornánknak ami a szívén, az a száján. Korhű, kreatív, vicces megszólalásai vannak.
Amellett, hogy remekül szórakoztatott, a nyomozás is izgalmas. Kivételesen nem a báróék göngyölítik fel az ügyet, ez a vérfrissítés pedig nagyon jót tett a sorozatnak. Mári remekül megállta a helyét ebben a munkakörben, ugyan kissé más módszerekkel ért célt, mint a báró.
Tetszene, ha Mári ezek után nagyobb szerephez jutna, annyira a szívemhez nőtt a tabáni leányzó. Jó lenne, ha a Tóti Böskével is találkozhatnék a következő részben, olyan kis kedves jóravaló karakter.
Remélem, hogy még egy darabig nem lesz vége a sorozatnak, mert ebből 20 rész is kevés lenne.:)

Nikolett0907 P>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

„(…) bizonyos szint fölött az ember nem süllyed bizonyos szint alá!”

Nos nem sűrűn olvashattok tőlem ilyesmit, de most nagyon sajnálom, hogy csak öt csillagot lehet adni egy adott műre.
Ha lehet azt írni, hogy hullámvölgybe keveredtem eme sorozattal és végül mégis győztesen kerültem ki, akkor megteszem.
Nyertes vagyok, mert bár továbbra sem kedvelem az első két könyvet, a többi kárpótolt érte.
Érdekes ez a viharos kapcsolat, de mégis úgy gondolom, hogy fejlődök én is, és nyitottabbá válok, és teszi ezt az író és a sorozata is.
Nem kell ragoznom.
Kedvenc!♥

3 hozzászólás
bambali>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Soha még ilyen nehéz szívvel könyvet nem olvastam.
Körülbelül 40 oldal volt vissza, amikor megláttam a hírt, hogy Böszörményi Gyula, ez a zseniális író meghalt.
Még mindig nem tértem magamhoz, kicsit olyan érzés, mintha egy, a szívemhez közel állót veszítettem volna el.
Mert talán így is van, úgy sejlik, Böszörményi Gyulát valamelyest „ismertem” a könyvein keresztül. Kaphattam belőle egy aprócska részt a történetei által. Ott van ő a Szer'usz világ és a többi Ambrózy kötet minden sorában.
Pár hete írtam neki, áradoztam arról, mennyire megszerettem az Ambrózy sorozatot, és olyan kedvesen, melegszìvűen írt vissza, hogy az még inkább igazolta az elgondolásomat, hogy ő egy nagyszerű ember, alázatos író, akit az olvasói èltetnek.
És most nincs többé, felköltözött valahova messze…
Nyugodjon békében, Böszörményi mester, a könyvei által mindig velünk marad.
Soha ilyen nehéz szívvel nem tettem még vissza könyvet a polcra… és nagyon remélem, hogy Böszörményi Gyula érzi odafent, mennyiünk szívét borította gyászba a halálhíre.

1 hozzászólás
Naiva P>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Már tavaly a szívembe zártam Márikát, amikor el kezdtem olvasni ezt a sorozatot. Nagyon eredeti karakternek tartom őt és szerintem képtelenség őt nem szeretni. Most is nagyon szerettem, pedig jóval nagyobb dózisban lett adagolva, mivel ebben a kötetben már inkább ő volt a főszereplő. Milli és a báró kicsit parkolópályára kerültek.
Márika nem a legélesebb kés a fiókban, de sziporkázó természetével, cserfességével elvitte a showt és ahhoz képest ügyesen megoldotta a bűnügyi rejtélyeket. Könnyen visszacsöppentem a történetbe. Újra magam előtt láttam a múlt századi Budapestet és bőven voltak benne humoros jelenetek.

2 hozzászólás
Milli88 P>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

„– Az fájintos – húztam ki magam büszkén. – Szeretem, ha dermedeznek tőlem a pasingerek.”

Hol is kezdjem? Talán az lesz a legjobb, ha az elején leszögezem, hogy I M Á D T A M ! ! !
Nagyon megkedveltem az egész sorozatot és persze már nem is nagyon emlékszem arra az időre, amikor nem volt velünk Márika. Kicsit tartottam ugyan tőle, hogy sok lesz az apró komornából, de szerencsére Gyula bácsi kellő mértékben adagolta Márikát és csepegtetett mellé némi Mili, Herrdoktor, Suha Isti és Agáta mama adalékot. Így lett tökéletesen kerek a történet. Nem mondom, a mi Ambrózy bárónkból jó lett volna kicsivel több is a kötetben, de nem szeretnék telhetetlennek látszani. Így is zseniális alkotás.

Nagyon-nagyon-naaagyon szertném, ha az Ambrózy báró esetei nem állna meg az 5. kötetnél.

És még egy kívánságom van: Szeretném, ha egyszer az összes Ambrózy kötetem dedikálva lenne Gyula bácsi által, de ehhez még egyelőre nem álltak össze a csillagok. Na de, ami késik, az egyszer eljön. :D

2 hozzászólás
pveronika>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Sejtettem, hogy Márika könyve jó lesz, de hogy annyira jó, hogy az összes eddigi Ambrózy kötetet lesöpri a dobogó legfelső fokáról, azt magam sem gondoltam volna. A kötet minden sorát nagyon élveztem, és rengeteget kacagtam Márika Tabánon kupálódott gondolatain. :)

Egy vasláda titkos rekesszel, egy tőrbe csalt báróné, egy rejtélyes rosszakaró és egy rettenthetetlen komorna egyértelmű receptnek bizonyult egy letehetetlen olvasmányhoz. Márika egyszerűen fergeteges volt, és nem csak azért, mert minden szituációra jutott egy bölcsesség vagy egy vicces anekdota a tarsolyában, de azért is, mert most igazán megismerhettük, hogy milyen bátor és hűséges lány, és milyen kemény fából faragták. Mit ne mondjak, tényleg megérdemelne egy snájdig huszárkapitányt, egy tüzérőrmestert vagy más odaadó udvarlót. ;)

Örültem, hogy Mili szemszög is került a kötetbe, sőt az ő nyomozati ügyét is legalább olyan érdekesnek találtam, mint a fő szálat, viszont romantikus lelkem továbbra is fájlalja a Mili-báró románc hiányát, és Emma „boldogan éltek…” befejezése is várat még magára. De talán jó is ez így, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy még sok-sok lebilincselő kötet kerüljön a sorozatba, ahol reményeim szerint eme hiányosságokat az író úr hamar orvosolja majd. :)

Továbbra is lenyűgöz az az hihetetlen kutatómunka, amit a szerző a korabeli Budapest és a cselekménybe beleszőtt valós személyek kapcsán végzett. Személy szerint én imádtam olvasgatni az összes érdekességet, amiket a lábjegyzet rejtett.

Úgy gondolom, hogy ez a kötet minden Ambrózy rajongó számára kihagyhatatlan olvasmány, és garantáltan számos feledhetetlen, izgalmas és vidám pillanat vár valamennyi olvasóra, aki a kezébe veszi a kötetet. Nagyon ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/boszormenyi-gyula-szer…

2 hozzászólás
Evelena P>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Ha valaki belekezd ebbe a könyvbe, akkor garantált, hogy jó néhány órára Szer'vusz külvilág! :)

Nos, a báró úr az ágyat nyomja. Mili pedig az átverések foglya.
Hogy ki lehet a rémségek okozója?
Csakis Márika lehet ennek megtudója.

Nyomozónő lesz belőle, nem retten meg semmitől se.
Suha Isti lesz őt híven őrző szárnysegédje.
De azért nem mondanánk, hogy nincs mitől félnie.
Komisz dolgok veszik körbe, de van benne elég furfang, hogy mindent kiderítsen.

Újra itt a jól ismert kosztümös kor, no meg a megkapó humor.
Ha eddig ebbe a könyvbe még nem lapoztál bele, nos uzsgyi kapd fel, oszt' olvasd el, de ízibe!

4 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Imádtam!!!!
Mück Mári a 20. század hajnalának stand-up sztárja, a kor Hofi Gézája, a Tabán szabadszájú csillaga – egyszerűen zseniális a karakter, az írói fantázia és képzelet remekműve!
Nagyszerű ötlet volt a már bevált szereplők mellé a cserfes, magát cseppet sem visszafogó kis komornát tenni ennek a kötetnek a főhősévé, ráadásul mindezt olyan fantasztikus stílussal és ragyogó történettel, hogy csak tátottam a számat olvasás közben… Nagyon reménykedem benne, hogy a történet még folytatódik, de addig is:
Ambrózy bárót a kötelező olvasmányok közé! :)

7 hozzászólás
Rácz_Stefán_Tibor IP>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Szerintem ez volt az eddigi legjobb, legszerethetőbb, legviccesebb és legjobban felépített Ambrózy kötet. Minden sorát imádtam! Márika pedig abszolút kedvenc!

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/04/konyvkritika-boszormenyi…

Amaryll87>!
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ

Imádtam!
Mück Márit azóta szeretem, mióta először felbukkant a sorozatban. Hatalmas szíve van, butuska, de mégis rafinált, cserfes és vicces. Örülök, hogy ebben a részben kicsit nagyobb szerepet kapott.
Természetesen izgultam a MI bárónkért meg Miliért is, de jó volt kicsit a „vérpezsdítés.”


Népszerű idézetek

vgabi >!

– Magam is éppeg ezt gondoltam, mikor Detrich felügyelő a klozetban lányi tisztességemre rontott – éreztem vele együtt.
– Hogy mit csinált a detektív úr?! – kerekedett el a fogalmazó véreres szeme.
– Ne törődjék vele! – csattant fel ekkor Detrich, ám hitelességén sokat rontott, hogy a letartóztatásunknál jelenlévő hék alig bírták magukba fojtani a röhögést. – Ez a cselcsi itt Ambrózy báróné komornája, úgyhogy az se igaz, amit kérdez.
– Az nagy baj – sóhajtottam szomorúan –, mert éppeg az iránt akartam érdeklődni, hogy igaz-e miszerint a Detrich felügyelő úr teljesen normális?
– Hülye! – kiáltott rám a detektív pulykavörös fejjel.
– Szép dolog a beismerés – mosolyogtam rá, majd a fogalmazóhoz fordulva mondtam: – Ezt, kérem, feltétlenül tessék jegyzőkönyvbe venni, mert én még sohasem tanálkoztam olyan felügyelővel, aki ily őszinte vallomást tett volna a saját elmeállapotát illetően.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Detrich Károly · Mück Mári
Bori19>!

Richárd némán, rezzenetlen hevert az ágyon, hunyt szemmel jelezve, hogy teljes közönyt érez a világ dolgai iránt.
– Makacs fráter – súgtam a fülébe, és apró csókot leheltem a halántékára. – Amint felébred, ezért a sok csendért, amivel engemet bánt, még számolunk.

30. oldal, 1.fejezet - Mili és a vasládika feneke (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

kitti_th>!

[…] bizonyos szint fölött az ember nem süllyed bizonyos szint alá!

204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mück Mári
3 hozzászólás
Bori19>!

– Tessen parancsolni, méltóságos grófnő naccsága! – lihegte kis komornám, letéve súlyos terhét. – Összeszedtem minden könyvet, amit csak a háztartásban leltem. Van itten szakácskönyv a konyhából, Beniczkynétől két regény, meg vagy tucat a krajcáros füzetesből, amit a Boskó szok’ olvasgatni a retyeráton. Ez itten a Félszemű Jack románca a gyönyörűséges indijánnyal különösen ideál történet, pedig a végin mindenkinek szer’usz világ, mivel a vonat, amin menekülnek, szakadékba téved.
Agáta mama szemöldökét felvonva, kétkedőn lapozott bele a Kalóztámadás az apácakolostor ellen című ponyvafüzetbe. Márika érzékeny teremtés, ezért rögvest látta, hogy a grófnő elégedetlen, így mindjárt előállt következő ötletével.
– A háztartásunkban ezeken kívül mán csak a báró úr szobájában akad vagy két mázsa óvasnivaló. Ha teccik parancsolni, azokat is béhozhassuk, de akkor segítsen a Boskó, mer’ én biz’ nem akarnék megszakadni, ő meg épp elég nagy marha ember, szóval bírja a cepekedést.
– Háztartási könyv – sóhajtott értőn Agáta mama.
– Ez mind az – bólintott büszkén Márika. – Könyv, ami a háztartásunkban benne van!

19-20. oldal, 1.fejezet - Mili és a vasládika feneke (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

Eszter_Lina24 I>!

Meglássa, ténsasszony, nem lesz itt semmi birbli – paskoltam meg szakácsnőnk kékeres kezét. – A mi bárónk hamarost kinyitja ránk azt a röngenyes szemit, átölel minket szorosan, és aztán szer'usz világ, úgy ránk ront az általános boldogság, mint huszárezred a báli szezon leányaira.

36. oldal, 2. fejezet - MÁRI sarkon fordul, és pillangóból hernyóvá változik

Kapcsolódó szócikkek: Mück Mári
6 hozzászólás
Bori19>!

A rögtönzött kis beszédet hallva első gondolatom az volt, hogy Agáta mama és Richárd le se tagadhatnák szoros rokoni kapcsolatukat. Sok emberrel találkoztam már életemben, ám kizárólag ők ketten voltak képesek rá, hogy egyazon gondolatmenettel porig alázzanak, ám egyszersmind az egekbe is emeljenek.

17-18. oldal, 1.fejezet - Mili és a vasládika feneke (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

Bori19>!

– […] Tessen hát a báró úrnak megmondani, hogy merre szimatoljak, kit rúgjak bokán, vagy pofozzak laposra, és én máris intézkedem, csak legyen megint minden újra szép és szerelmetes, mint annak előtte volt.

157-158. oldal, 6. fejezet - MÁRI neked immár valóban szer'usz világ! (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Mück Mári
Bori19>!

– Ami most magára vár, kedvesem, az nehezebb lesz, mint lefülelni egy egész rablóbandát. Ágyban kell tartania őt, míg egészen fel nem épül.
– Ha kell, gúzsba kötöm, vagy fejbe csapom valami nehézzel – fogadkozott Milike, mire Agáta grófnőmama szelíd mosollyal csak annyit felelt:
– Tud maga ezeknél jobbat is – és távozott.

349. oldal, 11. fejezet - MÁRI világhíres lesz, mégis csak a galamboknak örül (Könyvmolyképző Kiadó, 2019)

julicsenge IP>!

– Maga, gyermekem, veszedelmesen nem normális.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mück Mári · Zsarnay Győző
julicsenge IP>!

– Hát maga meg mit keres itt?
– Jó híreket – felelte Vili torz orrhangon, amit az arca közepén éktelenkedő flastromnak köszönhetett. – Van-e magácskának efféle?
– A rossz hír hiánya is annak számít?

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili) · Tarján Vilmos

Népszerű triviák


A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Csóti Lili: Hetedvérig
Szabó Tünde: A hacker
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Cassy Blacksmith: Te leszel a következő
Astrid Scholte: Négy halott királynő
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Estelle Brightmore: 13. napon