Rúvel ​hegyi legenda (Rúvel hegy 1.) 31 csillagozás

Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

A ​Tetejetlen Fa nem más, mint a MINDEN. A látható világon kívül magán hordja a láthatatlan világok sorát is: a legendák földjét, a sötét Alsó Világot, az Álmok Földjét, a regék ligeteit.
Aki képes révülni a Tetejetlen Fán, vagyis belefeledkezve olvasni egy-egy történetet, az elutazhat a Világfa lombjának levelein, törzsének repedéseiben, tövének gyökérszálain gubbasztó álomvilágokba.
S íme, most új hajtással lett gazdagabb az Álomfogó-történetek levélcsoportja!

Ezüstujjú Balajtár, az álomvarázsló, aki együtt kalandozott Bogi fia, Farkassal, most ellátogat az Ősök Városába, hogy megismerje a Rúvel hegy mélyén élő különös népet. A galetkik egyetlen más álomlényre sem hasonlítanak. Képesek bűvös hatalmukkal összegyűjteni a lélekenergiát, s azzal olyanná fejleszteni a saját testüket, amilyenné csak szeretnék. A galetkik a hegyek mélyén élnek, mert az Ellenség évszázadokkal korábban elfoglalta bolygójuk felszínét. Most a sötét barlangjáratok urai, akik között… (tovább)

Harby Riann: Rúvel hegyi legenda címmel is megjelent.

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Beholder, Budapest, 2005
362 oldal · ISBN: 9638428171

Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

Angele P>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Még ma is emlékszem, ahogy a fejemben életre kelt a föld alatti világ, pedig ifi gyerekként olvastam. Azóta megnőttem, és barlangaszkodtam évekig. Innen jött lehet.
Szóval nagyon jó kis mese ez. Olvassátok, olvassátok.

Habók P>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Gondolkodtam az olvasáson, mert láttam, hogy a Gergő sorozat egyik kedvence sem fog szerepelni, de végül csak elszántam magam. Megkedveltem a három kutatót, izgultam kalandjaikon, de azért olyan igazán nem volt olyan körömrágós. Jobban élveztem a barlangokat, a cseppköveket, a járatokat. (Habár a bennük lakókat kevésbé…) Most rögtön nem, de később keresni fogom a folytatást is.

Babó_Buca P>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Nem volt rossz, de határozottan nem ez lesz a kedvencem. Varázslatában is csak részleges élményt nyújtott, a kaland viszont elsőosztályú, márha az ember gyomra bírja a förtelmes kinézetű szörnyeket.
Bővebben: http://egy-lany-blogja.blogspot.com/2016/01/hegymely-le…

WildWorld>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Ó, de jó élmény volt olvasni ezt a könyvet, abszolút eszembe juttatta, miért is szeretem én Böszörményit. :) A sztori gyorsan pereg, az elején ugyan kicsit zavaró a sok szál, de aztán szépen összeáll az egész. A három főszereplő nagyon szerethető, élveztem a sziporkázó párbeszédeiket, bár valamivel több jellemfejlődést elviseltem volna. Ahogy pedig az Böszörményinél lenni szokott (és amiért nagyon becsülöm), persze a gonoszokról is kiderül, hogy annyira nem is ördögiek, csupán összetört, szerencsétlen, magányos emberek (izé, varázslények). A világfelépítés pedig egyszerűen lenyűgöző, láttam lelki szemeimmel az összes csodás, bizarr, különleges tájat, ahol megfordultunk a történet során, és igazából semmi szükség a 20 oldalas kislexikonra a könyv végén, a regény enélkül is érthető. Ezen kívül a könyv élvezetéhez nem szükséges a Gergő-sorozat ismerete sem, mivel csak minimális utalások vannak benne a varázsvilág többi részére, így akár ezzel is lehet kezdeni az író munkásságát. Én teljesen lázba jöttem, és mindenáron fel akarom kutatni a Bolhedor lovagjai című könyvet, ami szintén a galetkik világában játszódik, de sajnos nem lesz könnyű dolgom. :(

2 hozzászólás
Nashira P>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Évekig vadásztam a könyvre.
Egy ideig könyvesboltokban próbálkoztam azt a vak reményt ringatva, hogy csak van elfekvőben, kincsként őrizve egy példány… egy idő után inkább antikváriumokban érdeklődtem, továbbra is sikertelenül. Aztán idén, a karantén alatt… teljesen véletlenül… rákerestem egy kártyajátékra, ami az „Álomfogó-világ”-ot képezi le egy zseniális, gyönyörűen kidolgozott játékban. És ott, azon az oldalon, ahol a kártyát megrendeltem… ott volt… a könyv.
Minden kereséssel töltött percért megérte. Imádtam, letehetetlen volt. És veszélyes, mert annyira belemélyedtem, hogy nem egyszer majdnem továbbmentem a tömegközlekedéssel, mint a célállomásom. :)
Most jöhet a folytatása, A bolhedor lovagjai. Újra :)

Leilaa>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Nagyon sokáig, kb 12 évet porosodott a polcon. Amikor megkaptam beleolvastam, valameddig el is jutottam, de valahogy nem fogott meg. Keveselltem belőle a varázsvilágot, legalábbis a révülést, a Tetejetlen fát, Hódfarok nénét. Oké, tudom, hogy ez egy más világ. Ami elragadott, az a részletes leírások voltak, végre megint olyan volt, mintha együtt élnék egy könyvvel. Ez a közös minden Böszörményi könyvben: mindegyikkel olyan képi világgal rendelkezett, hogy a képzeletem magától működött.

Muldgart>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Remek könyv egyszerűen magával ragadt a világa és már kétszer is elolvastam mióta megvan. :)

2 hozzászólás
falke19>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Nagyon tetszett, főleg mert az írótól megszokott stílus és fordulatosság végig jelen volt.

Rita_Balkó>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Amellett, hogy ez is egy „kalandos könyv” (már a megszerzésének is története van!) az életemben, minden szavát szerettem. Remekül szövődik benne össze az Álomfogók és a regény sajátos világa! Ritka kincs, amit csak ajánlani tudok.

Nagy_Nándor>!
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda

Továbbra is minden elismerésem Böszörményi Mesternek! Megint magával ragadt, és nagyon szívesen kalandoznék fel-alá a Világfán. Egy kicsit érdekes volt ez a révülés a révülésben, de ez az élményen nem változtatott.


Népszerű idézetek

Leilaa>!

… ekkora fájdalmat csak varázslatos szépségű boldogság elvesztése okozhat.

243. Oldal

Leilaa>!

Valakinek el kell köszönnie a fénytől, hogy másra rásüthessen.

249. Oldal

Nashira P>!

– Nem ismerhetsz, tehát elnézem neked, hogy folyamatosan sértegetsz engem – mondta végül. – Soha nem lennék képes olyan dolgot tenni és mondani, ami Rothindának a hírt és gazdagságot biztosítja. Ha valaha is az Ősök Csarnokába lépek, azt tiszta lélekkel és a magam erejéből akarom elérni.

123. oldal (Beholder, 2005)

Nashira P>!

– Azt gondoltad talán, hogy elmondod nekem a titkod, aztán hazaküldesz, mint egy zsenge lánykát, hogy fonjak neked gombaláncot, amíg hazaérsz a csatából? Azt már nem!

125. oldal (Beholder, 2005)

Nashira P>!

– Íme, a Tetejetlen Fa – mondta. – Ez itt a Mindenség, ahol az összes létező és kitalált lény él. Valahol errefelé, a Törzsszint derekánál egyetlen keskeny sávot alkot a Valóság. Idelenn a gyökerek gubancain létezik a holtak és sötét árnyak, valamint a nyomasztó, szomorú regék birodalma.
– Mi galetkik is ott élünk! – biccentett Atvy Morodur.
– Így van – értett egyet Balajtár. – A Világfa lombjának minden egyes levelén szintén egy-egy álom, mese, rege és monda található. Amikor a Valóságban valaki álmot lát, vagy történetet talál ki, a Tetejetlen Fa új hajtást hoz. Ha a rege komor és szörnyekkel teli…,
– Mint a mi világunk! – szólt közbe ismét Morodur mester, s Balajtár megint csak biccentett.
– …akkor a Gyökérszintre kerül. Ha a történet a Valóságban játszódik, vagy ahhoz hasonló, akkor a Törzsszint repedéseiben lel helyet, s a szívmelengető, vidám, tanulságos a mese vagy álom, akkor pedig új levélként bomlik ki a Lombszinten. Na már most! A révülők, vagyis a sámánok és táltosok voltak az elsők a Valóságban, akik megtanultak utazni a Világfán. Bármely álomvilágba eljuthatnak, ott szemlélődhetnek, vagy beavatkozhatnak az eseményekbe.

11. oldal (Beholder, 2005)

Nashira P>!

Ezüstujjú Balajtár szikkadt arcán mosoly jelent meg, bár az inkább a ráncok nagygyűlésére emlékeztetett.

12. oldal (Beholder, 2005)

Nashira P>!

– (…) Ezek ugyan nem mutatják meg, hol található pontosan az Erő ígérete…
– A Kacagó Liliom! – jegyezte meg halk, de kemény hangon Sul.
– Az is, fiam! – mordult a csuklyás. – A kettő ugyanis egy. Csak nem akarsz elméleti vitába keveredni a dolog elnevezését illetően?
– A tündérek által adományozott név szent – szögezte le akaratosan a nemesvérű.
– Te pedig egy szent elnevezés legkevésbé sem szent mártírja leszel, ha fennakadsz ilyan kicsinységeken!

151. oldal (Beholder Kiadó, 2005)

Nashira P>!

Rovan képeket látott gyors egymásutánban felbukkanni, majd hátrafelé, a semmibe tűnni. A látomásokról képtelen volt megállapítani, hogy valójában hol lehetnek. Sziklacsarnok pörgött el mellette, melyben lusta gigászok egymás húsát tépték oly lassan, hogy több száz esztendő is beletelhetett, míg valamelyikük győz. Majd egy vulkán vörösen izzó gyomrába pillantott, a fel-felbuggyanó láva hevét érezte, és fulladozott a kén bűzétől. Máskor gyémántos jurta uralta a füves tájat, fölötte a Nap és a Hold egymás mellett ragyogott. Azután egy ember fiú tűnt fel, kezében szikrát hányó bűbájostorral, amint hatalmas farkasa hátán lovagol.

180. oldal (Beholder Kiadó, 2005)

Nashira P>!

Ezek most olyan idők, amikor a tapasztalatlanság tisztábban csillogó erény, mint a romlottá vált öregség.

316. oldal (Beholder Kiadó, 2005)

Nashira P>!

Égi Atyácska kedvenc nyájterelgető pulikutyájának gubancos bundájára mondom, hogy ehhez hasonló élményben még soha nem volt részem – nyögte ki a még mindig szédelgő álomvarázsló.

339. oldal (Beholder Kiadó, 2005.)


A sorozat következő kötete

Rúvel hegy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
J. M. Barrie: Pán Péter
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Geronimo Stilton: Sajtsárga lakókocsi
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból