1. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
1. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
1. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Nász ​és téboly (Ambrózy báró esetei IV.) 582 csillagozás

Böszörményi Gyula: Nász és téboly

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1894 kora tavaszán a fiatal Ambrózy Richárd báró elveszítette bal karját, és vele lelkének azon részét is, mely gyöngéd érzelmekre tette képessé. Ama borzalmas éjszaka hét esztendővel később még mindig sötét árnyat vet az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb magánzó detektívjének életére, és ha ez még nem volna elég, a múlt kísértetei ismét felbukkannak.
1901-ben Ambrózy báró nősülni készül, ám az oltárhoz vezető utat hátborzongató gyilkosságok sora szegélyezi. Vajon képes lesz-e Mili kisasszony, a detektív hű társa és tanítványa egyszerre megküzdeni a régmúlt és a jelen szörnyetegeivel?
Nem kétséges, hogy igen, hisz rafinériája és makacssága végtelen – ám az már közel sem tudható ily biztosan, hogy közben ő maga mit veszít el.
A békebeli bűn- és szívügyek végső titkai, melyek a Leányrablás Budapesten, A Rudnay-gyilkosságok és az Ármány és kézfogó című regényekben nem fedték fel magukat, a sorozat eme záró kötetében végre kilépnek a fényre.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634572633
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572626

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

363 tag · 169 karc · Utolsó karc: 2018. március 19., 20:41 · Bővebben


Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Mück Mári · Hangay Emma · Tarján Vilmos · Erdős Renée · Suha István (Isti) · Hangay Árpád · Kaméleonka · Mihály Terka · Pilisy Róza · Rudnay Béla · Vén Bódis Gáspár · Detrich Károly · Henri de Toulouse-Lautrec · Zsarnay Győző · Piszk Albert · Ambrózy Teréz · Salgó Jakab

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Kedvencelte 170

Most olvassa 80

Várólistára tette 168

Kívánságlistára tette 227

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96 
Böszörményi Gyula: Nász és téboly

A kedvenc sorozatom befejező része is kellőképpen izgalmas és jóformán letehetetlen lett.
Bár egy kicsit nehezen rázódtam vissza a világába, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy túl hamar kezdtem el olvasni azután, hogy befejeztem egy másik olvasmányomat.
Nagyon vártam már, hogy megismerhessem Richárd múltját, eleinte mégis nehezen haladtam az ő fejezeteivel. Kicsit túlírtnak éreztem a spoiler kapcsolatos részeket, ám miután sikeresen spoiler sokkal szívesebben olvastam róla. A legjobban mégis az utolsó két fejezet tetszett az ő szemszögéből, amik szerintem fantasztikusak lettek.
Mili továbbra is a kedvenc szereplőm. Lenyűgöző, hogy milyen karakterfejlődésen ment keresztül az első rész óta. Már egyáltalán nem az a nagyszájú kislány, akit a Leányrablás Budapestenben megismertünk. Az ő történetszála sokkal jobban lekötött és nagyobb érdeklődéssel olvastam, de szerintem ez nagyrészt a nyomozás miatt volt így.
Vili és Renée ebben a részben is szerethetőek voltak, Márika hozta a szokásos formáját, Emma viszont nagyon keveset szerepelt.
Összességében szerettem ezt a könyvet is, de számomra nem múlta felül A Rudnay-gyilkosságokat.
Az epilógus pedig szerintem nagyon szép lett.

>!
beatrix_0823 P
Böszörményi Gyula: Nász és téboly

Hát ez… fenomenális volt!
Mielőtt elkezdeném az értékelésemet, muszáj említést tennem arról, hogy nem tudok belenyugodni abba, hogy ez a korszak véget ért. A bájos és nagyszájú Mili és a morc és zárkózott Richárd olyannyira a szívemhez nőttek, hogy nem tudom még elengedni őket. És mivel élőben valószínűleg nem merek majd odaállni elé (de ha mégis, akkor belémfagy a szó), ezúton is szeretném megköszönni Böszörményi Gyulának az élményt, amit a négy regény és két spin-off kötet alatt élhettem át, szóval ezt el sem lehet mondani! És ha tán egyszer mégis folytatásra szánná el magát…

Kedves Böszörményi Gyula ismét felkavarta az álló vizet, és valami elképesztő lezárást alkotott! Megnyugtatok mindenkit, ama dolog, ami miatt jó párezren egy éve a kis buksinkat törjük, és mindenféle elméleteket gyártunk, körülbelül a 10. oldalig lesz fontos, ugyanis Milinek és morc bárónknak ebben a kötetben a legnagyobb ügyüket kell megoldaniuk – ami természetesen Richárd múltjával lesz összefüggésben.
És ha már a múlt: maga az író is elmondta, hogy ebben a részben megismerhetjük kőszívű Richárd megszületésének okait, így ezzel talán nem árulok el én sem túl sokat: mindenesetre nagyon furcsa, de szívmelengető élmény volt olvasni a fiatal, szabadabb, lazább és spoiler Richárdról, aki most igazán közel került a szívemhez, és persze meg is szakadt érte. Ezzel a történettel az eddigi kötetekben felmerült minden kérdést megválaszol Böszörményi Gyula, nem marad nyitva semmilyen ajtó.
Sajnos többet nem nagyon árulhatok el, mivel azzal lelőném valamelyik poént a sok közül, azt azért megállapítottam a könyv végére – miközben a hajamat téptem –, hogy Böszörményi Gyula nem szeret romantikát – legalábbis a könyveiben. Ez az epilógus, ójajj(!) – persze nagyon is rávall, nade azért mégiscsak, ennél lehetett volna egy picinykét bővebben is kifejteni a dolgokat! :D
Mindent összevetve méltó lezárása volt ez a sorozatnak (az epilógust kivéve!), Miliék utolsó ügye, Richárd múltja, mind-mind nagyon jól klappoltak, Böszörményi Gyula szuperül csavarta az eseményeket, néhol jól fejbe kólintva az olvasót, aztán persze minden a helyére került, a végén pedig… nos azt persze nem árulhatom el!
PS: Mindenki legyen szépen türelmes, és ne a könyv végével kezdje az olvasást, higgyétek el, megéri!
Teljes értékelés: http://tejszinhabzsolo.blogspot.hu/2017/12/boszormenyi-…

44 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Böszörményi Gyula: Nász és téboly

Egyik szemem sír, a másik meg nevet… Sír, mert egy zseniálisan megírt és felépített sorozatnak immáron vége, de nevet is, mert kis hazánkban ILYEN fantasztikus könyvek kerülnek ki magyar író tollából.
Ez nagyszerű és egyszerűen tökéletes volt! Pörgős, fordulatokkal teli és méltó lezárása nemcsak egy sorozatnak, hanem egy korszaknak is. Krimi, történelem, humor és egy cseppnyi romantika, mindez hibátlanul, korhű köntösbe bújtatva és rendkívül olvasmányosan tálalva.
Ezennel létrehozom az ”Ambrózy bárót a kötelező olvasmányok közé!” kezdeményezést, méltó rá, nem is vitás!

>!
Everglow P
Böszörményi Gyula: Nász és téboly

„A mi fenséges és grandiózus anyanyelvünk a legnagyobb kincs, amivel rendelkezhetünk. Az emberiség legnemesebb, legfennköltebb gondolatai nyernek formát ezekben a tüneményesen sokszínű, mesésen gazdag, dallamosan csengő alakzatokban.” –

Mintha minden szó és mondat vigyázzba vágta volna magát, amikor Gyula bátyó elkezdte őket fogalmazni. Csodálatos, egyedülálló a kultúránk, a nyelvünk, és ez akkor tűnik fel igazán, amikor egy ízig – vérig Magyar írja a sorokat.

Ez a könyv tökéletes. Kiváló. Kitűnő. Kifogástalan. Hibátlan.
Ráadásul meg is bőgetett.

Értékelés kis extrával – http://chroniclesofabookshelf.blogspot.hu/2017/12/s-bol… (Spoilermentes móka az első betű óta. ^^)

https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Böszörményi Gyula: Nász és téboly

„S íme, egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, hiszen elérkeztünk egy nagyszerű történet befejezéséhez, és hiányozni fognak azok a várakozással töltött napok, amiket két kötet megjelenése között éreztem, és a késztetés, hogy letegyem bármilyen éppen aktuális olvasmányom, a következő kötet kedvéért. De egyben mosolyog is, mert annyi vidám percet tartogatott számomra, és olyan felejthetetlen karaktereket vonultatott fel benne, amitől az ember szíve átmelegedett, még ha éppen egy lehetetlen megpróbáltatás előtt is álltam, akkor is volt miért nevetnem, ha valamelyik rész a kezemben volt.”
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2018/02/boszormenyi-gyula-n…

>!
vikcs P
Böszörményi Gyula: Nász és téboly

"Nem hiszem el, hogy vége. Nincs több makacs Mili, nincs több furfangos, néha jóságos atyai pofont érdemlő Richárd, nincs több imádnivaló, habókos Márika. De közben mégis vannak, itt belül a szívemben legalábbis, örökké belevésték magukat, valamint a polcról is sokszor is le lesznek még véve a kötetek.

Egyszerűen nem bírom felfogni, hogy Gyula bácsi milyen fantasztikus tehetség. Ez a hangulat, ez a korhű stílus és leírások, ahogyan szépségesen visszaadja az 1900-as évek Budapestjét, a csodálatos, szinte élő, szeretnivaló karakterei. Mennyi munka van egy-egy kötettel, mégis ilyenkor látszik meg, hogy igenis megéri.

Ismét kaptunk egy rettentő izgalmas krimi szálat, amit élvezet volt a szereplőkkel kibogozni.
Valamint ki ne hagyjam a fő cselekményt, ami ugyanis a drága bárónk múltja, és karjának története. Azt hiszem, minden rajongó erre volt a legkíváncsibb már nagyon régóta. Nem csalódtam, és most még jobban szeretem és tisztelem Richárdunkat. :)

És a vége… Mi ez, kérem szépen?! Ugyanakkor egyszerűen zseniális. Ilyet is csak Böszörményi Gyula tud. De tudjátok mit? Én boldog vagyok. Ez a befejezés így volt tökéletes, hiszen azóta is bárgyú vigyor ül az arcomon. A szívem picit fáj a búcsú miatt, viszont aligha kívánhatnék jobb befejezést.

Egy aprócska dolog szúrja itt a szememet, ami nem más, mint Emmácska. Hát vele most akkor mi a csuda is van? Őt elfeledtük hirtelen a sok izgalom közepette. :) Bár remélem, hogy direkt volt ő elfeledve, és kap még egy picike novellát… ugye?! Ugye?

Köszönöm @Gyula_Böszörményi! Áldom a nevét, és kívánok még ezernyi ilyen csodálatos, egyedi sikerkötetet!

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2018/01/boszormenyi-g…

>!
Navi
Böszörményi Gyula: Nász és téboly

Richárd, akinek volt és van szíve :) Hát, nem semmi volt a sztori. Kiderült, mi történt a bárónk karjával és felgöngyölítettek egy gyilkosságsorozatot. Imádtam Mück Márit, hatalmas szövege van :) Most érdekesebbnek találtam a visszaemlékezést, mint a jelent, de így volt tökéletes. Az a templomi csók … Szegény Richárd … Az epilógus viszont mindent vitt :)
Ki a manó az a Herrix?? Remélem, lesz folytatása :)
Mili és Richárd tényleg tökéletes páros, kíváncsi lennék egy olyan sztorira, ahol már nem kell titkolni semmit :)

1 hozzászólás
>!
GytAnett P
Böszörményi Gyula: Nász és téboly

Kifejezetten örültem, hogy az Ármány és kézfogót nem olyan régen olvastam, így nekem nem egy évig kellett rágnom a körmömet az a befejezés után. :D Amikor kézhez kaptam a könyvet, alig bírtam ki, hogy ne olvassak egy kicsit bele, hogy mégis mi volt Richárd válasza.
Hihetetlen, hogy Böszörményi mennyire össze tudta rakni az eseményeket. Olvasás közben többször megszólaltam, hogy ez az író egy zseni. Mert az! Ötletem sem volt, hogy ki lehet War spoiler, elképzelni sem tudtam, hogy mi volt Richárd múltjában. Minden egyes dolog újnak hatott és meglepett. Imádom ezt az érzést, amikor egy könyv az orromnál fogva tud vezetni. :)
Nem is tudom, hogy hogyan tudok erről a könyvről spoiler nélkül írni. Sajnos nekem sikerült belefutnom, bevallom, egy kicsit el is vette a kedvem az olvasástól, de aztán nem bántam meg! :)
B.Gy. még mindig gyönyörűen ír. Időnként meg kellett állnom és ízlelgetnem egy-egy mondatot, annyira szépen csengtek. :)
A szereplőkről: imádok mindenkit. :D Márika végérvényesen előrelépett a kedvenc mellékszereplők élére. Annyira jókat nevettem rajta! Mili pedig még mindig egy nagyon szuper főszereplő, aki aztán nem ijed meg a saját árnyékától! spoiler
A történet – mint korábban írtam – meglepő, fordulatos, több szálon futó. Az ember nem tud olvasás közben unatkozni. :) Az volt egyedül rettentő bosszantó, hogy amikor az egyik idősíkon már tényleg beindultak a cselekmények, akkor ugrottunk a másikra. És ez mindig…
Lényeg a lényeg: imádtam.
Az egyik szemem sír, a másik nevet. Vége egy igazán remek sorozatnak, amit tényleg bármikor, bárkinek ajánlani mernék, mert ez olyan. 12-100 éves korig tökéletes választás. :)

>!
Dorku
Böszörményi Gyula: Nász és téboly

Előbb kibőgöm magam, amiért nincs tovább, aztán majd megpróbálok pár szinonímát keresni a fantasztikusra.


Népszerű idézetek

>!
beatrix_0823 P

– Statisztikai tény, hogy a hisztéria leginkább azon nőkön üt ki, akik túl sok romantikus regényt olvasnak.
– Miként az is, hogy az ilyen művek rajongóinak életében nyomokban sem mutatható ki valódi romantika – fejem félrebillentve, számat elhúzva néztem rá. – Ezek szerint könnyen lehet, hogy a női elmebaj igazi kiváltója nem a túlzásba vitt olvasás, inkább a rideg, megkérgesedett és öntelt férfiszív, mely felsőbbrendűsége tudatában már-már dobogni is elfelejt. Mit gondol erről, báró úr?

111. oldal

19 hozzászólás
>!
CsN

Úgy ült a leány az ablakmélyedésbe állított, kacskaringós lábú karszéken, mint aki kész az első bántó szóra, zajra, történésre felugrani és kirohanni a világból.

3 hozzászólás
>!
CsN

– Maga igazán pocsékul fest, kedves Vilmos.
– Nagyon köszönöm, Milike – küldött felém halovány mosolyt a puha párnákon heverő, bepólyált fejű, ragtapaszokkal és fapálcikákkal kipányvázott orrú bűnügyi riporter.

420. oldal

2 hozzászólás
>!
Csi P

Mili kisasszony maga a bajkeverés, így én csak annyit tehetek, hogy a nyomában járva igyekszem enyhíteni a károkat.

53. oldal

3 hozzászólás
>!
beatrix_0823 P

– Úgy véled, Győző bátyám, hogy egy báróból sosem válhat igazi nyomozó?
– Dehogynem, fiam – nevetett keserűen Zsarnay Győző. – Majd ha szoknyás detektívekről ír az újság, akkor biztosan.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Zsarnay Győző
1 hozzászólás
>!
Kukuucs P

Újra leült közénk a csend, ám én ezt cseppet sem bántam, mert az utóbbi időben rá kellett jönnöm, hogy Richárddal együtt hallgatni, némán létezni is jó.

112. oldal

>!
Csi P

Milike neked az a sápkóros, monoklitól bandzsa, rizsporparókás kékvérű ángyikád!

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili)
2 hozzászólás
>!
CsN

– Maga az ürdüng vackolt belé, nékem elhiheted – morogta Berke Tódor, tömpe ujjaival jómódról árulkodó, borostás tokáját vakargatva.

(első mondat)

7 hozzászólás
>!
Vikiwi

– Maga húszéves, gyermekem! Húsz esztendő, az a férfikor kapuja! Hangozzék bármilyen kegyetlenül, az apja épp akkor távozott az életéből, mikor magának így is, úgy is a saját lábára kell állnia.
– Azon állok – emelte fel a hangját Richárd.
– Én úgy látom, inkább csak ténfereg, sőt, tántorog.

17. oldal

14 hozzászólás
>!
Perly 

– Muszáj ezt, édes mama? Biztos benne, hogy ez az Úr valódi akarata?
– Azt nem tudom, mivel az Úr fejébe én be nem láthatok – felelte a grófnő fagyos hangon.

18. oldal, 1. fejezet - Gyász (Könyvmolyképző, 2017)


Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: A Sötétség Rendje
Fekete István: A koppányi aga testamentuma
Dániel Anna: Erzsébet királyné
Hegedüs Géza: Az erdőntúli veszedelem
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Terry Deary: A királynő hírnöke
Renée Holler: Nyomozás a Nílus partján
Terry Pratchett: Cseles
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona