Mindörökké ​várni 37 csillagozás

Böszörményi Gyula: Mindörökké várni

Ha azt hiszed, hogy nem a tiéd, akkor is…

„A magány, amit érzett, szavakkal leírhatatlan volt. Szerencsére nem is kívánta tőle senki, hogy megfogalmazza a kínt, ami egészen apróra préselte a lényét. Ült az ezüstös csillogású, fagyba dermedt metánhullám peremén és a fekete eget bámulta.”
Böszörményi Gyuláról, a mára klasszikussá vált Gergő és az álomfogók, valamint a kirobbanóan sikeres Ambrózy báró esetei és sok más népszerű regény szerzőjéről kevesen tudják, hogy a science fiction nagy kedvelője és művelője. A szerző 2016-ban az Isȧ, por ës homou című novellájáért megkapta a hazai SF-irodalom legrangosabb kitüntetését, a Zsoldos Péter-díjat. Kiadónk ezen alkalomból jelenteti meg Böszörményi Gyula első science fiction novellagyűjteményét.
Bölcsesség, szellem, mély érzések.
Olvassa mindenki, még ha azt hiszi is, hogy nem szereti a sci-fit. Te is, kedves Olvasó! Meg fogsz lepődni.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
304 oldal · ISBN: 9789633999752 · Illusztrálta: László Maya

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Jix bácsi


Kedvencelte 5

Most olvassa 24

Várólistára tette 127

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Everglow P
Böszörményi Gyula: Mindörökké várni

Picit megkérdőjelezem (persze kis túlzással és iróniával) Gyula bátyó emberi mivoltát, hiszen az írásai alapján mintha egy másik világból érkezett volna és kívülállóként figyelné az őt körülvevő világot…

https://chroniclesofabookshelf.blogspot.hu/2017/08/bosz…

>!
marcipáncica
Böszörményi Gyula: Mindörökké várni

Nem nagyon tudtam mire számítsak, mert Böszörményi Gyulától eddig (szégyen és gyalázat, de igyekszem ezen változtatni) csak az Ambrózy-sorozathoz volt szerencsém, emlékeim szerint magyar író tollából pedig még egyáltalán nem olvastam sci-fit. Szóval újdonság volt ez számomra sok szempontból.
Ritkán akad a kezembe olyan novelláskötet, amit végig úgy tudok élvezni, mint ezt. Hasonló kiadványoknál sokszor futottam már bele abba, hogy pár nagyon jó írás mellé keveredett pár kevésbé sikerült, vagy számomra túlságosan elvont is, viszont itt majdnem mindegyik történetet 5 csillagosnak, azt a pár kivételt pedig nem sokkal kevesebbnek éreztem, úgyhogy összességében azt mondhatom, remek írások kerültek a kötetbe.
Mindegyik történetben volt valami nagyon megkapó, némelyik a humorral, mások az erős érzelmi töltettel, volt, ami a kalanddal, és volt, ami a már-már pszicho-thrillerbe hajló elemekkel varázsolt el (na jó, konkrétan a Vörös kendővel a válladonra gondolok itt, ami számomra abszolút kedvenc lett, bár nehezen emelek ki csupán egyet). Szóval volt itt minden, mégis mindegyik történetet átszőtte a közös hangulat, illetve a kiváló írói stílus, képzelőerő és hangulatteremtés nyomán az a plusz, amitől ez a könyv igazi élménnyé válik.
Az illusztrációk is nagyon tetszettek, László Maya munkái nagyon szépek, és jól illeszkedtek a kötetbe, a lapok alját díszítő, apró kis minták pedig feldobták az egész kiadványt.
Akartam itt először szőrösszívűsködni, hogy négyésfél, de saját magamat csapnám be, ha nem adnám meg rá az 5 csillagot.

>!
BeliczaiMKata
Böszörményi Gyula: Mindörökké várni

Mondhatni, hogy a sci-fi nem az én műfajom, de ezek a novellák igazán szórakoztatóak és tanulságosak voltak. Akad olyan is, amit azért még egyszer el kellene olvasnom majd valamikor, mert gyanítom, több van mögötte. Volt olyan is, ami lassan bontakozott ki, de akadt olyan is, ami elsőre nyilvánvalóvá vált. Pozitív csalódás.
Kedvenceim:Tű és pajzs; Három nappal később…; Jó éjt, kapitány!; Üvöltő szörnyeteg; Nemzedékek

>!
Babó_Buca
Böszörményi Gyula: Mindörökké várni

Mindig is szerettem a Star Wars világát, de sosem gondoltam volna magamról, hogy olvasva is le tudna kötni sci-fi. Nem igazán szoktam novellákat olvasni leginkább a rövidségük miatt. Az összbenyomásom mindenképpen pozitív, viszont hazudnék, ha azt állítanám, hogy mindegyik novella egyformán tetszett. Van benne illúzió, látomás, időcsavar, elmúlás, boldogtalanság, magány és egy csöppnyi elvontság. Tudtam, hogy kedvenc íróm jobban megkedvelteti velem a műfajt és hogy nem okoz majd csalódást

Kedvenceim:
Három nappal később…
Jó éjt, kapitány!
Nemzedékek

www.egy-lany-blogja.blogspot.com/2017/09/nov-ella-la-sf…

>!
Linszyy
Böszörményi Gyula: Mindörökké várni

Na, hát az történt, hogy kiderült, Böszörményi úr nem csak egy új Ambrózy-kötettel érkezik a Könyvhétre, hanem egy sci-fi novelláskötettel is. Egyértelmű volt, hogy nekem ez is kell, és mivel a Bitó és borostyánt még tartogatom a nehezebb időkre, ezért a Mindörökké várnival kezdtem. Aztán olyan gyorsan be is fejeztem, hogy most enyém a megtiszteltetés, hogy elsőként értékeljem ezt a csodát! :)

Bár szeretem és olvasok is sci-fit, de nem vagyok nagy rajongója ennek a műfajnak. Viszont szemernyi kétségem sem volt affelől, hogy ez a kötet még közelebb hozza majd hozzám a műfajt. Nem is tévedtem, hatalmas pozitív csalódás volt ez a novelláskötet! Bár 300 oldal, de egy-egy novella nem olyan hosszú, és úgy gondolom, mindegyikről kell néhány szót szólnunk. De mindezelőtt el kell mondjam, hogy a külső becsapós lehet, mert nem tükrözi azt a komolyságot, amit a könyv magában rejt. Nagyon szép és letisztult a borító, és hangulatosak az illusztrációk is (nagyon jó, hogy a novellákra jellemző rajzocska kíséri végig az oldalszámozást), viszont engem meglepett, hogy mennyire más oldalát láthattuk az írónak. Ezután el tudom képzelni, hogy Gyula bátyó horrortörténetei mennyire kegyetlenek lehetnek. :D Itt sem kímélte egyetlen szereplőjét sem, a halálesetek széles skáláját mutatta be és olyan hűvös nyugalommal biggyesztette egy-egy novellába, hogy az állam többször is leesett.

A novelláktól egyébként is folyamatosan borzongtam – a jó értelemben. Szerintem sci-fit ennyire még sosem élveztem! Zseniális!

Nagyon ajánlom ezt a novelláskötetet mindenkinek, azoknak is, akik nincsenek oda a sci-fiért, és azoknak is, akik csak az író neve miatt kíváncsiak rá. Borzasztó érdekes és szívszorító novellák gyűjteménye ez, minden sorát imádtam.

Bővebben: https://pergamenrehanytszavak.wordpress.com/2017/06/14/…

>!
Sabine
Böszörményi Gyula: Mindörökké várni

Bár kérdés sem volt, hogy meg akarom-e szerezni ezt a kötetet, mert Böszörményiből nem elég, mégis, mikor ott volt a kezemben és fogtam, bele-belelapoztam, kissé megijedtem mert nem vagyok jártas se a sci-fiben, sem a novella olvasásban. Hirtelen nem tudtam, mégis hogy kell egy ilyen gyűjteményhez viszonyulni, és az első kettő novellánál nehézkesen is ment az olvasás, de aztán…
Ahhoz tudnám hasonlítani az élményt, mint amikor az ember először eszik likőrös csokit. Hirtelen éri az élmény, nem tud vele mit kezdeni, inkább gyorsan lenyeli…. majd úgy gondolja, jól van, ad még egy esélyt, megeszik még egyet, de még mindig fintorog közben kissé…majd mire észbe kap, már csak eszi és eszi,mert rájön, mégis milyen jó harmóniában van a csoki és az alkohol, kiélvezi, majd ahogy a végére jut, ott marad a vágy, hogy vegyen még egyet.
Rájöttem, milyen kis különleges élmények vannak ezekben a történetekben. Igaz az is, hogy egyik sem túlságosan vidám-, van, amire ráfogható a happy end, a másik meg egy könnyed anekdotázás, és bár az írásmód nem depressziós, könnyen lehet velük haladni és élvezettel teli kíváncsisággal falja a sorokat az olvasó, mégis kegyetlen őszinteséggel vágja hozzánk a fájdalmat, a megbotránkoztatást és a szomorúságot több szemszögből és témából is. Mindezt viszont oly bölcsen, művésziesen, megérintően és emberien teszi, hogy eléri a kívánt hatást az olvasónál, és megálljra, elgondolkozásra vagy újragondolásra készteti az olvasót, aki úgy érezheti-, miután képes tovább haladni az olvasással vagy csak úgy általánosan a mindennapi dolgaival-, valamivel több lett az élete.

>!
Bogas
Böszörményi Gyula: Mindörökké várni

A kötetnyitó novella, a Dogma elsőre kifogott rajtam, a második novella elolvasása után vissza kellett térjek rá, hogy rendesen feldolgozza az agyam. Elég kétélű a dolog, mert nagyon tömör, csattanós, és ezáltal a gyűjteménybe beszippantós a sztori, kivéve az olyan gyenge, sci-fiben gyakorlatlan olvasóknak, mint én, akik kétszer megbotlanak és hasra esnek a poénban, mire értékelni tudják. Igazából az egész novellagyűjteményben annyira sok volt a reménytelenül hülye és hibát hibákra halmozó emberiséget bemutató történet, hogy nagyon lassan haladtam az olvasással, csak apránként tudtam fogyasztani. Épp ezért külön öröm, hogy a végére a Nemzedékek került, így kicsit könnyebb lélekkel csukhatja be a könyvet az olvasó. Nevezzetek szentimentális szamárnak, de nekem a Nemzedékek nagyon bejött. Még a Tű és Pajzs volt különösen emlékezetes számomra, ami a hibáinkkal való szembenézésnek egy nagyon érdekes, szinte szó szerinti értelmezése, illetve a címadó Mindörökké várni és a Jó éjt, kapitány!. spoiler

>!
koveli
Böszörményi Gyula: Mindörökké várni

Nagyon elhúzódott az olvasása, valószínűleg azért, mert nem összefüggő történet volt. A sci-fi nem az én műfajom… Legalábbis ezt gondoltam, aztán néhány novellánál mégis úgy éreztem, hogy aztaaa… Miért nincs tovább a történet?? Ami a legjobban megérintett, az a Jó éjt, kapitány! és A bolond és a Nemzedékek története volt. A grafikák szenzációsak, a borító pedig az egyik legszebb borító, amit eddig könyvön láttam!!! Egyszóval örülök, hogy ez a könyv a polcomra kerülhetett! :)


Népszerű idézetek

>!
julicsenge

Együtt gyerekeskedtünk. Milyen hülye kifejezés ez is, mintha közös katonaéveinket említeném. Közösen voltunk gyerekek. Így sem jó. Az idő síkján létezésünk korai szakasza térben is fedte egymást.

183. oldal (Üvöltő szörnyeteg)

>!
Linszyy

Az ember oktalan állat. És főleg gyáva. Te is észrevetted? Tömegben pedig még gyávább.

181. oldal, Üvöltő szörnyeteg

>!
BeliczaiMKata

Az emberi agy ravasz biomechanizmus. Felfogja ugyan a borzalom képeit, ám mindjárt félre is magyarázza azokat, nehogy bármiféle fájdalmat át kelljen élnie.

101-102. oldal

>!
Linszyy

Parancsot teljesíteni olyan, mint energiát pocsékolni. Tanulni olyan, mint energiát nyerni.

288. oldal, Nemzedékek

>!
BeliczaiMKata

Manapság beteg emberként kezelik azt, aki nem tör hatalomra.

97. oldal

>!
julicsenge

A várakozás őrült vágya gyors iramban kergette őket születéstől halálig. Figyelték a szelet, az esőt, a vadállatokat és egymást.
Aztán Következtetéseket vontak le.
A Következtetések pedig – főleg ha hibásak – végül mindig isteneket szülnek.

161. oldal (Mindörökké várni)

>!
julicsenge

Várakoztak gubbasztva, rohangálva, kapkodva és álmodozva. Már tudták, hogy Mire, de eszükbe sem jutott, hogy Minek.

169. oldal (Mindörökké várni)

>!
julicsenge

A nő akkora volt, mint egy könnyed földcsuszamlás (…)

199. oldal (Vörös kendővel válladon)

>!
Linszyy

A magány, amit érzett, szavakkal leírhatatlan volt. Szerencsére nem is kívánta tőle senki, hogy megfogalmazza a kínt, ami egészen apróra préselte a lényét. Ült az ezüstös csillogású, fagyba dermedt metánhullám peremén és a fekete eget bámulta.

114. oldal, Isȧ, por ës homou

>!
raniaki 

Néztem a két nőt, és tudtam, ebből még baj lesz.

17. oldal A Xonsi körzet


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Esővágy
Ta-mia Sansa: Forradások
Harrison Fawcett: Best of Brett Shaw
Anthony Sheenard: A csonkolás művészete
Tépő Donát: Entrópia
Damien Forrestal: Ninive
Csepregi Tamás: Szintetikus álom
Mészáros András: A farkas álma
Pintér Zoltán: Mesterséges élet
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig