32. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Lúzer ​Rádió, Budapest! (Lúzer Rádió I.) 135 csillagozás

A Béla-irtó hadművelet
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Marcel 13 éves, mikor a családjával a „Nyócker” színes, zajos, rémisztően forgatagos világába költözik. Mikor a vén bérház padlásán rátalál Volna-K-ra, az ősi rádió adó-vevőre, ötlete támad: félelmeit, örömeit, gondolatait mind az éterbe küldi, miközben az elhagyatott templom titkát is megfejti. A Lúzer rádió az Égigérő fű, a Keménykalap és Krumpliorr és a Szeleburdi család sokak által szeretett világába repíti el az olvasót.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789632456317
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789632456300
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492790 · Illusztrálta: Szőnyi Gergely

2 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Kukec Marcel (Mark) · Kukec Mónika (Monyó) · Olgi nyanya · Szappanyos Janó (Slambuc)


Kedvencelte 15

Most olvassa 14

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Trudiz >!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Ezt én imádtam! :)
Szerencse, hogy adott egy padlás, egy bőrfotel, egy rövidhullámlovas, s az ő agyaskodó, de irtóra kedvelhető stílusa, amivel elkápráztatja olvasóit, akarom mondani nem-hallgatóit. Sziporkázó, szókimondó stílusa és humora, mely szivárványszínt kapott szívünkbe ficcen, igen meggyőzött. Az sem zavart, hogy a mélyen tisztelt nem-hallgatóságot néha lesurmózta, lecsipagyárosozta. Ez egy hűdehúúú volt! Kifejező illusztrációi nyerőek.
Jöhet a folytatás is. Lényeg a lényeg: ajánlom mindenkinek!

shadowhunter1975 P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Bár célcsoporton bőven túli vagyok nagyszerűen szórakoztam, nagyon szeretem ha egy könyv Budapesten játszódik. Aranyos, szerethető,"szeleburdis" családtagok, a kedvenceim a két kecskepapagáj: Áglaki Izofandrusz és Áglakiné Zseraldina voltak. Ha majd megnő az unokaöcsém tutira a kezébe nyomom, addig meg néhányszor elolvasgatom. Tetszettek a rajzok!

AniTiger P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

So-so történet. Abszolút nem érzem magam a célcsoportba tartozónak, de mégis élmény volt olvasni ezt a „havermentési eksönt”. Érdekes stílusban íródott, de nagyon jópofák a benne szereplő hasonlatok és szófordulatok. Könnyed olvasmány, elég szórakoztató, és iszonyatosan olvastatja magát a regény.

Értékelés bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/09/bgy-luzer…

A színházi musicalről röviden…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/10/volt-egys…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492790 · Illusztrálta: Szőnyi Gergely
GytAnett>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Nem tudom, hogy Böszörményi eddig miért maradt ki az életemből, de azt hiszem, sürgősen el kell kezdenem bepótolni a lemaradásomat. :)
Annak ellenére, hogy egyáltalán nem én vagyok a megcélzott korosztály, nagyon tetszett ez a könyv. Egyetlen egy gondja volt, ami miatt a fél csillagos levonást kapta, hogy nem tudott maradéktalanul lekötni. Ami igazából annyira nem meglepő, már nem a 13 évesek szemével látom a világot. :)
Viszont a stílus! Na, az verhetetlen volt. Ha tudom, hogy ilyen szórakoztatóan ír Böszörményi, akkor tuti, hogy előbb veszem kezembe egy könyvét. Amellett, hogy rendkívül szórakoztató, az tetszik még nagyon, hogy követi a mai világot: használja a mai szlengeket. (Tegyük hozzá, már van olyan, hogy nem értem, a 17 éves húgom mit mond. 24 vagyok. :D) Egy idősebb olvasónak ez lehet, hogy kellemetlen és zavaró lehetett, de én nagyon jókat vigyorogtam. :)
Valamikor biztosan folytatni fogom a sorozatot. :)

icu79 P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Ezt egy kihívás miatt kezdtem olvasni, aminek nagyon örülök, mert egyébként sosem vettem volna a kezembe. Illetve a cím alapján semmiképp, az író miatt azért lehet, hogy mégis. Nagyon jól tettem, hogy elolvastam, és még jobb, hogy a folytatásait is kihoztam a könyvtárból. Nekem egy kicsit a Szeleburdi családot juttatta az eszembe, de annál sokkal modernebb, humorosabb. Kalandos, jól felépített, élvezhető stílusban megírt igazi ifjúsági könyv.

Vaklarma P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Azért van annak valami hangulata, ha az ember dedikált példányban olvassa a könyvet, ráadásul úgy, hogy a tanítványától kapta kölcsön! Éljenek a béren kívüli juttatások! És a helyzet az, hogy teljesen megértem fent nevezett tanítvány ajánlását, mert tényleg nekik való. A szlenget (bár szerintem ez a fajtája inkább a 90-es években volt nyerő) könnyen olvassák, a sztori jól követhető, a szereplők szimpik, és tele van teljesen agyament bemondásokkal és hasonlatokkal, amelyek akár megtanulásra is érdemesek, hogy az ember menőbbnek tűnjön a haverok előtt. Teljesen egyetértek a fülszöveggel: tényleg hasonlít a régi klasszikus ifjúsági regényekre! De sajnos engem azokra a gyerekkönyvekre emlékeztet, amiket valamikor nagyon szerettem, aztán később fájdalommal vettem tudomásul, hogy valahogy kinőttem őket. Ettől még nem bántam meg hogy elolvastam, jó párszor én is felröhögtem, (például mekkora ötlet, hogy az egyik helyen beemeli az író egy mondat elejéig egy másik könyvét, és szembealázza…!) de számomra már a karakterek kicsit túl szélsőségesnek és soknak tűntek, és a korábbi könyveknél, amiket a szerzőtől olvastam, túl magasra került a mérce. Vártam a rengeteg fordulatot és meglepetést, amiből itt kevesebb jutott. No de nem is én vagyok a célcsoport, és akiknek szól, azok szeretik. Azt még hozzá kell tennem, hogy a rajzok mindenképpen zseniálisak! Annyi humort és hangulatot adnak a könyvhöz, hogy mindenképpen érdemes kiemelni őket. Úgyhogy röviden: ne hagyjátok ki! Ha éppen felsősök vagytok, semmiképpen! Én pedig azért beemelem a könyvet az ajánlott olvasmányaim közé, mert biztosan a többi tanítványom is szívesen olvassa majd.

diamondfox P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Tisztázzuk: ez nekem már olyan tinédzseri (modern) magasságokat ütött meg egy-két helyen, hogy félnék tini lenni Pesten. Komolyan. Jó, persze, most ha a „jelenlegi” tiniket nézem, akik egyike topmodellnek készül inkább hallgatok.
Tehát: Ez itt a Rókavár adása, üdv mindenkinek!
– Először is a platform, az ötlet zseniális! Nagyon jó, hogy egy hirtelen közegváltás (kisvárosból Pestre? Jézusom!) megadja azt a löketet, ahonnan főhősünk felfedező útra indulhat, és bár nem hagyjuk el annyira Józsefvárost, mégis… olyan kalandokba keveredünk, mint annak a rendje.
– A stílus! Tetszett ez a kissé ákom-bákom betűstílus, hűen átadta, hogy egy 13 éves gyerek meséli a történetet. Viszont a Comic San MS-t szeretném az agyamből egy életre kitörölni… komolyan. Gusztustalanul rossz a a betűtípus.
– Na, és a csodás szereplők! A kedvenc egyelőre az emokorszakos nővér, valamint a szegény kutya.
– Illetve szeretném kiemelni a rajzokat! Hát én nem is tudtam, hogy ez illusztrált! HÁT KÉREM! Annyira jókat derültem egy-egy jeleneten, sokkal közelebb hozta az egészet.
– A levonás pedig arra szól, hogy ez nekem kicsit túl „szeleburdi” volt már. Meg hát túl gyerek nekem, de azért szívesen olvasom tovább a Kukec család történetét :)

lettielena>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Egy nagyon izgalmas kalandba csöppentem. Attól függetlenül, hogy valószínűleg túlkoros vagyok a történethez, nagyon tetszett és imádtam az ötletet, hogy rádión keresztül meséli el Marcel a napjait. spoiler
Sokáig nem tudtam kivenni a könyvtárból, mert mikor odatévedtem, mindig ki volt kölcsönözve, szóval sokan olvashatják :D deee végre sikerült! Gyorsabb voltam :D Viszont meg kell vennem, mert ha valami csoda folytán, egyszer lesz egy kisterroristám, akkor el fogom vele olvastatni. Tudnia kell, mi is az a rádió és milyen izgalmas dolgokat lehet elkövetni a virtuális téren kívül.
Az egészet olyan hangulatúnak játszottam le a fejemben, mint amilyenek a régi magyar filmek voltak (pl. az Utánam srácok, Égigérő fű és a többi remekmű.)
spoiler
Lelkes nem-hallgatója lettem a Lúzer Rádió, Budapest!-nek :D

2 hozzászólás
gregsys P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Annyira tipikusan Böszörményi :) csűri-csavarja a szavakat. Amúgy kicsit Szeleburdi család, kicsit Emil és a detektívrk, kicsit a ’80-as évek ifjúsági tévésorozatai. Egyszerűen nagyszerűen szórakoztató és teljesen kikapcsol. De még mindig nem tiszta előttem, hogy hogyan is hívják a főszereplőt. Mark, Marcell, Marci, Marcsi?? :) Talán egyszer megvilágosodom. A rajzok plusz pobt lenne. Olthatatlan vágy fogott el, hogy kiszínezzem őket. Lényeg a lényeg: imádtam.

Paulina_Sándorné P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Tetszett a történet. Marcel aranyos, barátságos kisfiú. Szimpatikus a családja, főleg a nővérét csípem Edward miatt. :-) Jópofa kis kalandba keveredett. Tetszett, ahogy utána járt a templomnak, majd barátságot kötött. Tényleg hasonlít a Szeleburdi családra, ami nagy kedvencem. Imádtam az apuka 10 perces gyógyítását.


Népszerű idézetek

GytAnett>!

– Na tessék, máris megtörtént! – mondta álszent módon sápítozva. – Az én szeretett öcsikém rossz társaságba keveredett!
– Ezt meg honnan veszed? – horkant fel jó apánk, ölébe gyűrve a napilapot, ami mögött egészen addig rejtezett.
– Egyértelmű, csak nézzetek rá: kapkodó lélegzet, idegesen rebbenő tekintet, verejtékes homlok! Tisztára, mint Törpilla, mikor megkérdezik tőle, hogy ki a papája Törpicurnak!

139. oldal, Tizenötödik adásnap

borostyan P>!

Fel vagyok dobva, mint népünnepélyen a keménykalap.

159. oldal

RandomSky>!

Gyalog indultunk az előző nap megbeszélt cél felé, elvégre fiatalok, életerősek és a BKV járataihoz túl csórók vagyunk.

167. oldal

GytAnett>!

– Barátaim, bátor bajtársak a bélátlanított boldogságban, béke bugyog, bongyorog és bugyborékol a bensőmből! A búskomorság baglyai nem burukkolnak többé böszme bölömbikaként bennfentes baráti bungallónkban, így bizton bömbölhetem bizonyosságomat: baromira bírom a burátokat!
(…)
– Rá se ráncsál, kiccsávó, maj' csak megtanulod a nem bé-betűs szavakat is.

195. oldal, Huszonnegyedik adásnap

GytAnett>!

Nektek be merem vallani, kedves nem-hallgatóim: úgy ver a majré, mint suli előtt felejtett napközist a jégeső.

130. oldal, Tizennegyedik adásnap

bozs>!

Miután megmondtam neki, hogy ilyen önpusztító, egészségtelen dolgokra nekünk nem telik, kijelentette: amint betölti a tizenhatot, bosszúból jelentkezni fog a Való Világba, és akkor aztán szégyenkezhetünk miatta.

76. oldal

Allanon>!

KITT… Akit a hadi helyzet mellett a bulvárhírek is érdekelnek, azzal közlöm: hullaimádó nővérem frizurája mégsem egészül ki fehér, lefelé fordított keresztekkel. Monyó engedett a szülői erőszaknak, ám azóta a tekintete démoni tűzben ég, miközben az ágyán hasalva olvas. Most épp valami nagyon gáz könyvet fal, aminek annyi a címe, hogy: 9… 8… 7…
Megjegyzem: ha egy író annyira fantáziátlan, hogy címként csak számokat meg pontokat tud adni a művének, akkor én tőle tutkó egy sort se olvasnék el! …KATT

bozs>!

Monyó elsőként a hatalmas Twilight-mozilepedőjét rajzszögezte fel, amiről Robert Pattinson úgy bámul le, mintha előzőleg kifolyt volna a szeme, úgyhogy szegénynek egy-egy pingponglabdával kellett azokat pótolnia. Pet válaszul a szemközti falra egy giga Shrek-posztert ragasztott, … Szerintem az a két filmsztár szépségben, tehetségben, szellemben és történetben tényleg nem versenyezhet: a zöld öklű öldöklő lazán veri a sziporkavámpírt.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robert Pattinson · Shrek
Greywind>!

A hazugság olyan, mint celeb csajokon a smink: ideig-óráig jól néz ki, de előbb-utóbb úgyis jön az eső!

204. oldal

GytAnett>!

Rozsdafoltos, olykor rémisztő hörgést hallató, múlt századi Barkas volt, de a tulajdonosa, bizonyos Mikus Sanyi (Slambuc faterjának egykori munkatársa a cirkusznál) megnyugtatott:
– Addig nem esik szét, míg érzi, hogy jó ügy érdekében kell gurulnia!

176. oldal, Huszonegyedik adásnap

3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Erich Kästner: Május 35.
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
Neil Gaiman: Coraline
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány