29. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Lúzer ​Rádió, Budapest! (Lúzer Rádió I.) 116 csillagozás

A Béla-irtó hadművelet
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Marcel 13 éves, mikor a családjával a „Nyócker” színes, zajos, rémisztően forgatagos világába költözik. Mikor a vén bérház padlásán rátalál Volna-K-ra, az ősi rádió adó-vevőre, ötlete támad: félelmeit, örömeit, gondolatait mind az éterbe küldi, miközben az elhagyatott templom titkát is megfejti. A Lúzer rádió az Égigérő fű, a Keménykalap és Krumpliorr és a Szeleburdi család sokak által szeretett világába repíti el az olvasót.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789632456317
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789632456300
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492790 · Illusztrálta: Szőnyi Gergely

2 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kukec Marcel (Mark) · Olgi nyanya


Kedvencelte 13

Most olvassa 13

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Trudiz >!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Ezt én imádtam! :)
Szerencse, hogy adott egy padlás, egy bőrfotel, egy rövidhullámlovas, s az ő agyaskodó, de irtóra kedvelhető stílusa, amivel elkápráztatja olvasóit, akarom mondani nem-hallgatóit. Sziporkázó, szókimondó stílusa és humora, mely szivárványszínt kapott szívünkbe ficcen, igen meggyőzött. Az sem zavart, hogy a mélyen tisztelt nem-hallgatóságot néha lesurmózta, lecsipagyárosozta. Ez egy hűdehúúú volt! Kifejező illusztrációi nyerőek.
Jöhet a folytatás is. Lényeg a lényeg: ajánlom mindenkinek!

shadowhunter1975 P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Bár célcsoporton bőven túli vagyok nagyszerűen szórakoztam, nagyon szeretem ha egy könyv Budapesten játszódik. Aranyos, szerethető,"szeleburdis" családtagok, a kedvenceim a két kecskepapagáj: Áglaki Izofandrusz és Áglakiné Zseraldina voltak. Ha majd megnő az unokaöcsém tutira a kezébe nyomom, addig meg néhányszor elolvasgatom. Tetszettek a rajzok!

AniTiger P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

So-so történet. Abszolút nem érzem magam a célcsoportba tartozónak, de mégis élmény volt olvasni ezt a „havermentési eksönt”. Érdekes stílusban íródott, de nagyon jópofák a benne szereplő hasonlatok és szófordulatok. Könnyed olvasmány, elég szórakoztató, és iszonyatosan olvastatja magát a regény.

Értékelés bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/09/bgy-luzer…

A színházi musicalről röviden…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/10/volt-egys…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492790 · Illusztrálta: Szőnyi Gergely
GytAnett>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Nem tudom, hogy Böszörményi eddig miért maradt ki az életemből, de azt hiszem, sürgősen el kell kezdenem bepótolni a lemaradásomat. :)
Annak ellenére, hogy egyáltalán nem én vagyok a megcélzott korosztály, nagyon tetszett ez a könyv. Egyetlen egy gondja volt, ami miatt a fél csillagos levonást kapta, hogy nem tudott maradéktalanul lekötni. Ami igazából annyira nem meglepő, már nem a 13 évesek szemével látom a világot. :)
Viszont a stílus! Na, az verhetetlen volt. Ha tudom, hogy ilyen szórakoztatóan ír Böszörményi, akkor tuti, hogy előbb veszem kezembe egy könyvét. Amellett, hogy rendkívül szórakoztató, az tetszik még nagyon, hogy követi a mai világot: használja a mai szlengeket. (Tegyük hozzá, már van olyan, hogy nem értem, a 17 éves húgom mit mond. 24 vagyok. :D) Egy idősebb olvasónak ez lehet, hogy kellemetlen és zavaró lehetett, de én nagyon jókat vigyorogtam. :)
Valamikor biztosan folytatni fogom a sorozatot. :)

icu79 P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Ezt egy kihívás miatt kezdtem olvasni, aminek nagyon örülök, mert egyébként sosem vettem volna a kezembe. Illetve a cím alapján semmiképp, az író miatt azért lehet, hogy mégis. Nagyon jól tettem, hogy elolvastam, és még jobb, hogy a folytatásait is kihoztam a könyvtárból. Nekem egy kicsit a Szeleburdi családot juttatta az eszembe, de annál sokkal modernebb, humorosabb. Kalandos, jól felépített, élvezhető stílusban megírt igazi ifjúsági könyv.

lettielena>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Egy nagyon izgalmas kalandba csöppentem. Attól függetlenül, hogy valószínűleg túlkoros vagyok a történethez, nagyon tetszett és imádtam az ötletet, hogy rádión keresztül meséli el Marcel a napjait. spoiler
Sokáig nem tudtam kivenni a könyvtárból, mert mikor odatévedtem, mindig ki volt kölcsönözve, szóval sokan olvashatják :D deee végre sikerült! Gyorsabb voltam :D Viszont meg kell vennem, mert ha valami csoda folytán, egyszer lesz egy kisterroristám, akkor el fogom vele olvastatni. Tudnia kell, mi is az a rádió és milyen izgalmas dolgokat lehet elkövetni a virtuális téren kívül.
Az egészet olyan hangulatúnak játszottam le a fejemben, mint amilyenek a régi magyar filmek voltak (pl. az Utánam srácok, Égigérő fű és a többi remekmű.)
spoiler
Lelkes nem-hallgatója lettem a Lúzer Rádió, Budapest!-nek :D

2 hozzászólás
diamondfox P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Tisztázzuk: ez nekem már olyan tinédzseri (modern) magasságokat ütött meg egy-két helyen, hogy félnék tini lenni Pesten. Komolyan. Jó, persze, most ha a „jelenlegi” tiniket nézem, akik egyike topmodellnek készül inkább hallgatok.
Tehát: Ez itt a Rókavár adása, üdv mindenkinek!
– Először is a platform, az ötlet zseniális! Nagyon jó, hogy egy hirtelen közegváltás (kisvárosból Pestre? Jézusom!) megadja azt a löketet, ahonnan főhősünk felfedező útra indulhat, és bár nem hagyjuk el annyira Józsefvárost, mégis… olyan kalandokba keveredünk, mint annak a rendje.
– A stílus! Tetszett ez a kissé ákom-bákom betűstílus, hűen átadta, hogy egy 13 éves gyerek meséli a történetet. Viszont a Comic San MS-t szeretném az agyamből egy életre kitörölni… komolyan. Gusztustalanul rossz a a betűtípus.
– Na, és a csodás szereplők! A kedvenc egyelőre az emokorszakos nővér, valamint a szegény kutya.
– Illetve szeretném kiemelni a rajzokat! Hát én nem is tudtam, hogy ez illusztrált! HÁT KÉREM! Annyira jókat derültem egy-egy jeleneten, sokkal közelebb hozta az egészet.
– A levonás pedig arra szól, hogy ez nekem kicsit túl „szeleburdi” volt már. Meg hát túl gyerek nekem, de azért szívesen olvasom tovább a Kukec család történetét :)

gregsys P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Annyira tipikusan Böszörményi :) csűri-csavarja a szavakat. Amúgy kicsit Szeleburdi család, kicsit Emil és a detektívrk, kicsit a ’80-as évek ifjúsági tévésorozatai. Egyszerűen nagyszerűen szórakoztató és teljesen kikapcsol. De még mindig nem tiszta előttem, hogy hogyan is hívják a főszereplőt. Mark, Marcell, Marci, Marcsi?? :) Talán egyszer megvilágosodom. A rajzok plusz pobt lenne. Olthatatlan vágy fogott el, hogy kiszínezzem őket. Lényeg a lényeg: imádtam.

Paulina_Sándorné P>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Tetszett a történet. Marcel aranyos, barátságos kisfiú. Szimpatikus a családja, főleg a nővérét csípem Edward miatt. :-) Jópofa kis kalandba keveredett. Tetszett, ahogy utána járt a templomnak, majd barátságot kötött. Tényleg hasonlít a Szeleburdi családra, ami nagy kedvencem. Imádtam az apuka 10 perces gyógyítását.

bozs>!
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

Most annyira sajnálom, hogy már nem vagyok tizenéves és a tanuláson kívül semmi más dolgom nincsen, csak olvasni és baráti kapcsolatokat építeni.
Szerettem olvasni, szerettem Marcelt és az egész családját, szerettem Böszörményi öniróniáját.
Kötelezővé teszem a csajaimnak.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

GytAnett>!

– Na tessék, máris megtörtént! – mondta álszent módon sápítozva. – Az én szeretett öcsikém rossz társaságba keveredett!
– Ezt meg honnan veszed? – horkant fel jó apánk, ölébe gyűrve a napilapot, ami mögött egészen addig rejtezett.
– Egyértelmű, csak nézzetek rá: kapkodó lélegzet, idegesen rebbenő tekintet, verejtékes homlok! Tisztára, mint Törpilla, mikor megkérdezik tőle, hogy ki a papája Törpicurnak!

139. oldal, Tizenötödik adásnap

borostyan P>!

Fel vagyok dobva, mint népünnepélyen a keménykalap.

159. oldal

RandomSky >!

Gyalog indultunk az előző nap megbeszélt cél felé, elvégre fiatalok, életerősek és a BKV járataihoz túl csórók vagyunk.

167. oldal

bozs>!

Miután megmondtam neki, hogy ilyen önpusztító, egészségtelen dolgokra nekünk nem telik, kijelentette: amint betölti a tizenhatot, bosszúból jelentkezni fog a Való Világba, és akkor aztán szégyenkezhetünk miatta.

76. oldal

GytAnett>!

– Barátaim, bátor bajtársak a bélátlanított boldogságban, béke bugyog, bongyorog és bugyborékol a bensőmből! A búskomorság baglyai nem burukkolnak többé böszme bölömbikaként bennfentes baráti bungallónkban, így bizton bömbölhetem bizonyosságomat: baromira bírom a burátokat!
(…)
– Rá se ráncsál, kiccsávó, maj' csak megtanulod a nem bé-betűs szavakat is.

195. oldal, Huszonnegyedik adásnap

GytAnett>!

Nektek be merem vallani, kedves nem-hallgatóim: úgy ver a majré, mint suli előtt felejtett napközist a jégeső.

130. oldal, Tizennegyedik adásnap

bozs>!

Monyó elsőként a hatalmas Twilight-mozilepedőjét rajzszögezte fel, amiről Robert Pattinson úgy bámul le, mintha előzőleg kifolyt volna a szeme, úgyhogy szegénynek egy-egy pingponglabdával kellett azokat pótolnia. Pet válaszul a szemközti falra egy giga Shrek-posztert ragasztott, … Szerintem az a két filmsztár szépségben, tehetségben, szellemben és történetben tényleg nem versenyezhet: a zöld öklű öldöklő lazán veri a sziporkavámpírt.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robert Pattinson · Shrek
Allanon>!

KITT… Akit a hadi helyzet mellett a bulvárhírek is érdekelnek, azzal közlöm: hullaimádó nővérem frizurája mégsem egészül ki fehér, lefelé fordított keresztekkel. Monyó engedett a szülői erőszaknak, ám azóta a tekintete démoni tűzben ég, miközben az ágyán hasalva olvas. Most épp valami nagyon gáz könyvet fal, aminek annyi a címe, hogy: 9… 8… 7…
Megjegyzem: ha egy író annyira fantáziátlan, hogy címként csak számokat meg pontokat tud adni a művének, akkor én tőle tutkó egy sort se olvasnék el! …KATT

GytAnett>!

Rozsdafoltos, olykor rémisztő hörgést hallató, múlt századi Barkas volt, de a tulajdonosa, bizonyos Mikus Sanyi (Slambuc faterjának egykori munkatársa a cirkusznál) megnyugtatott:
– Addig nem esik szét, míg érzi, hogy jó ügy érdekében kell gurulnia!

176. oldal, Huszonegyedik adásnap

3 hozzászólás
Marée_Noire>!

Az tuti, hogy a magam részéről mától kezdve csak akkor fürdök, ha már a legyek is öklendezni kezdenek a közelemben!

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kukec Marcel (Mark)

Hasonló könyvek címkék alapján

Ecsédi Orsolya: Banyavész
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Sorok között
Nyulász Péter: Helka
Berg Judit: Rumini
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Neil Gaiman: Coraline
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái