19. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Leányrablás ​Budapesten (Ambrózy báró esetei I.) 1729 csillagozás

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Budapest, ​1896.
A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész.

Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon.

A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.

„A szereplők olyan elevenek, szinte lelépnek a lapokról. Elég néhány szó, és megtörténik a csoda: máris a múlt század fordulójának lüktető… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633734414
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734407
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734407

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

345 tag · 167 karc · Utolsó karc: 2018. február 22., 11:34 · Bővebben


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Hangay Emma · Tarján Vilmos · Suha István (Isti) · Kugler Tóni · Hangay Árpád · Mihály Terka · Kaméleonka · Jászai Mari · Madame Orlócy · Rudnay Béla · Schützer Ottó · Schützer Róza · Detrich Károly · Eckhárdt Ferencz · Wassermann Jónás · Árus Jenő · Bolyó Károly · Donáth Gyula · Bertalan Irén


Kedvencelte 538

Most olvassa 122

Várólistára tette 739

Kívánságlistára tette 773

Kölcsönkérné 19


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Nagyon tartottam ettől a könyvtől. A történelmi regényeket nem szoktam megkedvelni. Nagyon kevés kivétel van és nagy örömömre, ez a könyv a kivételek sorát gyarapítja. :)

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.nl/2016/11/boszormenyi-gyul…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734407
36 hozzászólás
>!
gabiica P
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Imádtam. Egyszerűen lenyűgözött és beszippantott, alig tudtam letenni.
Nagyon jól kialakított történetszál és a szereplők is hamar megnyerik az olvasót. Nagyon jónak éreztem a korhű leírást is, Böszörményi Gyula jól bánik a szavakkal, a nyelvezet is tökéletesen illik a korba, legalábbis az én tudásom és ismereteim szerint.
Mili csavaros észjárása, mondhatni ravaszsága és makacssága volt az, amit a legjobban szerettem. Úgy vélem, ő az egyik legjobban kialakított karakter. Szerettem Ambrózy bárót is, bár őt még nem igazán sikerült kibontakoztatni, jobban örültem volna, ha több mindent megtudunk róla, de úgy érzem, ez nem fog elmaradni a későbbiekben.
Remek és izgalmas történetszál, ami arra készteti az olvasót, hogy falja lapokat, és tűkön ülve várja a folytatást.

2 hozzászólás
>!
vikcs P
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Nem is tudom hol kezdjem, annyira csodálatos volt az egész!
Bevallom, nem vagyok oda a régebb nyelvezetben íródott történetekért, ezért is voltak nagy ellenszenveim a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban, illetve ettől a könyvtől is tartottam, sőt, még az első kb. 50 oldalig picit szenvedősen haladtam, utána pedig megszoktam, és már szinte tetszett is. Jókat nevettem néha, a vicces beszólásokon és a régies kifejezéseken.
Kárpótolt az előítéletem után az, hogy annyira gyönyörűen volt megfogalmazva az egész, annyira szép, összetett leírások és mondatok voltak, hogy csak ámultam. Le a kalappal Böszörményi bácsi előtt, és köszönöm, hogy megírta ezt a csodálatos könyvet.:)

A történet 1896 és 1900 között játszódik, élethűen megelevenítve számunkra az akkori világot. Imádtam Milit, annyira kis belevaló csajszi, és nem riad vissza a mogorva úrfiktól, elsősorban Ambrózy bárótól nem. Róza nénike nagyon ellenszenves volt, valamint Schützer Ottó is. Papuskát is szerettem és sajnáltam, hogy mindkét lánya otthagyta.:)
Ambrózyt is bírtam, nagyon okos volt, és valahol a morcos külső mögött egy jó belső lakozik, tetszett, hogy állandóan védte és óvta Milit.
A cselekmény hihetetlenül pörgős, izgalmas és kiszámíthatatlan, néhányszor jócskán leesett az állam, hogy atyaég!.
A vége eléggé függővég, várom, hogy olvassam a következő részt, mert eléggé kétértelműen záródott le, többféle szempontból is.

Nagy kedvencet avattam ezzel a könyvvel, valamint köszönöm Böszörményi bácsinak, hogy megszerettette velem a krimit.:)

15 hozzászólás
>!
csillagka P
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Gyula úrral nagyon kell ám vigyázni, pénztárcára veszélyes egy fazon! Amikor először találkoztunk utána jó hónapig jártam körbe a könyvesboltokat, hogy a család ifjonti részének megszerezzem a Gergő első részét (nem volt egyszerű menet) azt gondoltam annyira a miénk, hogy az ifjúságnak ismernie kell, szerencsére a két kötet közül az egyik nagyon termékeny talajra hullott, most már az anyuka járja le a lábát a folyatások miatt. Most is úgy érzem ezt a könyvet tovább kell ajándékoznom, pont az említett anyukának és a saját anyumnak ( úgy is mindig könyvet kap anyák napjára:) ) egyszerűen muszáj megosztanom az élményt azokkal akiket szeretek.
Azt hiszem nem a túlzott lelkesedés beszél belőlem, amikor azt mondom végre megszületett Mikszáth méltó utódja. Nála éreztem utoljára, hogy már a nevek hallatán is olvadni tudok, minden apró részlet a helyén, és olyan dolgok is érdekelnek amik egyébként teljesen hidegen hagynak. Egy háztartást tökéletesen jellemez, hogy mit és miképpen tálalnak, a háromféle dzsem ideális ellentétet a lekvárnak alig megmutatott kenyérnek, még is milyen kevés író veszi a fáradságot, hogy ne csak színekkel, formákkal hanem ízekkel is leírja a fennálló állapotokat. Bevallom mikor elkezdtem olvasni, arra számítottam, hogy itten nem lesz vérengzés (elfogadtam volna véráldozat nélkül is a könyvet) ehhez képest meglepően sok hullát vonultatott fel a végére.spoiler Kicsit talán túl sokat is, és ha lehet, ezt tartom az egyetlen komoly logikai hibának, ennyi embert már akkoriban se lehetettet volna eltenni láb alól, ennyire csendben, erre már rászáll komolyan a rendőrség és az újságírói szakma. Valahogyan senki nem volt a helyzet magaslatán (akkor is voltak okos nyomozók) ezzel is kiemelve Báró Ambrózy zsenialitását. Na jó kicsire nem adunk, az egész krimi kicsit véresen bájos, olyan amilyennek lennie kell,ha szíveket és lelkeket szeretnénk elrabolni vele. (az enyémet sikerült)
Böszörményi Gyula megérkezett oda, hová szerintem elég régen vágyott, első igazi felnőtt bestsellerre pont akkorát ütött, mint az ifjúsági könyvei.
Még többet ha kérhetem, nagyon jó lesz nekünk (olvasóknak) ez az irány, az elkövetkező években.

6 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Már korábban is olvastam Böszörményi Gyulától, bár teljesen más műfajt (Ya, fantasy), a lehengerlő stílusa azonban itt is átjön. Gyula bácsi jó kis kutatómunkát végzett, hogy élethűen mutassa be 1896 ill. 1900 Budapestét. Hőseinket követve csupa ismerős hely és utca tűnik fel, bár azóta ezek többsége jócskán megváltozhatott. A szereplők közül Milit jobban kedveltem, mint Richárdot. Emília kicsit vakmerő, ellenben okos és talpraesett lány. Ha kell rendesen odamondogat még a nagyszerű bárónak is, akinek egyetlen hibája a női nem lenézése. Ami hiányzott a történetből – nem éreztem kettőjük között a szikrákat. Semmit, pedig olvastam egypár ellenszenvből szerelem típusú történetet. A könyv végére az ügy nem lett megoldva, ezért jöhet a következő rész.
(nem bírom a függővégeket)

2 hozzászólás
>!
Deziréé
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Na ne már, hogy így van vége. Ajjj, de izgatott vagyok.
Eddig is imádtam Böszörményi műveit és stílusát, de amit most olvastam teljesen letarolt. Hihetetlen. Olyan szépen csűri és csavarja a szálakat és a szavak, amiket használ, olyan gyönyörű. Én nem is tudok ehhez hasonló művet mondani, nincs még egy ilyen alkotás, olyan páratlan, egyedülálló.
Nagyon izgalmas a történet, de sajnos sokszor szomorkodtam is, amikor rossz dolgok történtek, de hát ettől is lett ilyen jó a könyv.
Rengetegen mondták, hogy olvassam el, mert tetszeni fog, de az nem kifejezés, hogy tetszik. IMÁDOM!! Örülök, hogy elolvastam. Köszönöm kedves Böszörményi Gyula, ismét megmutatta, hogy milyen remek író.
A borítója pedig hűűű, nagyon szép, illik a könyvhöz.
Alig várom a folytatást.

6 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas 
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

"Amennyire zavart a könyv elején a furcsa nyelvezet, és a rengeteg idegen szó, (amihez persze a lapok alján számozva megtaláljuk a meghatározást) annyira kilátástalanul szerettem bele.
A cselekmény részletgazdag és lassan bontakozik ki, mégsem unalmas még egy pillanat erejéig sem. Izgalmas, rejtélyekkel teli, mégis humoros, és szórakoztató. Gyönyörű, összetett mondatokkal tarkított, régies, de mégsem túlzó, remekül kidolgozott, érthetően, gyorsan olvasható.
Hogyan lehet egyetlen könyvbe ennyi barátságos, humoros, és imádni való szereplőt összeválogatni?"
Az értékelésemet tovább olvashatod itt:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/01/boszormenyi-gyula-l…

>!
pattsims97
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Féltem belekezdeni, mert annyira jó értékeléseket kapott, és féltem attól, hogy esetleg nekem nem tetszene ennyire.. Mármint stílusilag. Aztán elkezdtem olvasni, és rájöttem, hogy miért is kapott olyan jó értékeléseket.

Hihetetlen, hogy még manapság is ilyen fantasztikus emberek élnek, akik ilyen fantasztikus könyveket írnak! A cselekmény fordulatos, logikus és izgalmas volt. A karakterek iszonyat erősek! 334 oldalban ilyen csodát véghez vinni, ahhoz már tudás kell! Az, hogy néha visszatekintést kaptunk a múltba, csak még izgalmasabbá tette az egészet. Várom a folytatást, de még mennyire várom!

20 hozzászólás
>!
Niitaa P
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

"(…)
Az elején még egész élvezhető volt, olvastatta magát, beszippantott Pest forgataga engem is, majd ahogy derültek ki a dolgok, úgy vesztettem el az érdeklődésemet. Ezért is tartott 5 napig míg ennek a rövidnek még épp nevezhető könyvnek a végére értem. Egyszerűen nem tudtam magam rávenni, hogy öt percnél több figyelmet fordítsak egyszerre rá.
Örülök, hogy elolvastam, mert annak ellenére, hogy nem tudott kellőképp lekötni sok új kifejezést tanulhattam meg, illetve büszkén húzom ki a mellem, hogy magyar író tollából ilyen igényes munka származik. Nem kevés kutatómunkával járhatott a sok hiteles információ és személy begyűjtése, ezért minden elismerésem.
Nem tudom, hogy folytatni fogom-e a sorozatot, de ha erre adnám a fejem, az biztos, hogy nem mostanában lesz."

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/07/boszormenyi-gyula…

12 hozzászólás
>!
FairyDust P
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Ahogy előttem sokan elmondták, én is kifejezetten tartottam ettől a könyvtől. Azt hittem, hogy valami történelmi regény, de tévedtem. Az olvasási időm nem ezt sugallja, pedig számomra ez a könyv letehetetlen volt. (már amikor a kezembe került, mert egyszerre többet is olvastam) Az első mondattól kezdve, olyan csodásan van megfogalmazva, hogy én ilyen varázslatos mondatszerkezeteket még nem láttam. Sokszor megálltam egy-egy mondatnál és ízlelgettem a szavakat, mert annyira szépen összehozta őket Böszörményi Gyula. Mellesleg, örülök, hogy csomó új szót megtanulhattam az olvasásom során. :) Maga a cselekmény kifejezetten izgalmas, nem volt olyan pillanat mikor unatkoztam volna. (pedig számomra jellemző, hogy könnyen elunom magam, ha kicsit is stagnál a sztori) A karakterek közül Mili nagyon közel került a szívemhez, imádom a stílusát és a gondolatmeneteit. :D spoiler A vége ütős lett, alig várom, hogy a második részt is elolvassam. spoiler
Összességében, ismét egy kedvencet avattam, szerintem ez az a könyv amit mindenkinek el kéne olvasni.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
lettielena

– Róza néni azon ősi házisárkányok rendjéből való, akik fiatal leányokat rabolnak, és a barlangjukban halálra hímeztetik őket.

44. oldal, 3. fejezet - Szürkület (Könyvmolyképző Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili) · Schützer Róza
2 hozzászólás
>!
tmezo P

– Látom, a kisasszony Jókait olvas. Mondja, nem túl nehéz ez magácskának?
(…)
– Nehéz volna? – bámultam rá elkerekedő szemmel, majd fél kézzel néhányszor megemeltem az ölemben heverő kötetet. – Nem, uram, én egész könnyen elbírok vele.
A fiatalember bambán bámult vissza rám. Először láthatóan fel sem fogta a tényt, hogy épp ki lett gúnyolva. Ám mikor az ablaknál ülő idős hölgy (összesen csak mi hárman voltunk a kupéban) halkan felnevetett, végre leesett neki a papírkoronás.
– Oh, nem a súlyára gondoltam – mondta a fiatalember, s arcát haragos pír öntötte el.

26-27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili)
4 hozzászólás
>!
lettielena

– Mili kedves, ön holnap délelőtt a fiammal együtt felmegy a villa tetőteraszára, hogy madártávlatból csodálhassa meg Pest látképét, s aztán felállva a kő mellvédre, szépen leveti magát a mélybe! Nos, mit szól hozzá, jó lesz így?!

103. oldal, 7. fejezet - A pofaszakállas kísértet (Könyvmolyképző Kiadó, 2014)

>!
RavenS

– Hangay kisasszony – hajolt meg felém kimérten, majd lenyomta a kilincset.
Egyből elfogott a pulykaméreg, hogy ilyen félvállról… ekkora közönnyel… szinte az egész villát kitöltő egykedvűséggel üdvözöl.
– Magának is szép napot, báró úr! – mondtam ridegen. – Ha szabad megjegyeznem, ma reggel igen pocsékul méltóztatik festeni!

196. oldal

>!
zsazsa9

– Fáradjon be, Hangay úr.
– Oda? – sápadt el a könyvkereskedő.
– Én majd idekinn őrködöm, és ha jön valaki, kuvikot utánzok.
– A kuvik csak éjjel szól, báró úr! Nappal az olyan madár aludni szokott.
– Sebaj – rántott a vállán mosolytalanul, s tán kissé sértődötten Richárd. – Akkor majd legfeljebb olyan kuviknak hisznek, aki alvászavarban szenved.

325. oldal, 21. fejezet - Találka a kriptában

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Hangay Árpád
>!
RavenS

– A holtak emléke gyorsan fakul – felelte Gerlice.
– Vagy örökké éget, bánatkorommal szórva be minden napot.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · Hangay Emma · Kugler Tóni
>!
Kacsamadár

– Zsákkal a fejemen mindig hajlamossá válok a makacskodásra.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emma
>!
lakatosboo

– Mértékkel élj, hogy mérhetetlenek legyenek boldog napjaid!

301. oldal

6 hozzászólás
>!
RavenS

– Tetszik tudni, milyen vagyok: ha a Bolyó doktor úr oda állít engemet a Lánczhíd közepére, én akkor se mozdulok onnét, ha kirobbantják alólam az egész miskulanciát.
– Ne mondjon már ilyen lehetetlenségeket, Eckhárdt: soha senki nem lesz olyan galád, hogy azt a szépséges építményt felrobbantsa.

180. oldal

>!
Zetsuen

Sára és én rémülten néztünk fel a lépcsősor tetejére, ahonnan csillámló üvegcserepek záporától kísérve egy tagbaszakadt, csíkos mellényt, fekete frakkot viselő komornyik gurult lefelé.
– A Szilárd! – sikkantotta a cselédlány, két kezét a szája elé kapva.
Amint a férfi a lépcső aljára érkezett, odafönn Ambrózy báró alakja jelent meg. Richárd elegáns mozdulattal tette fejére a szürke puhakalapját, két ujjával eligazítva annak karimáját. Ezután kényelmesen elindult lefelé, sétapálcájával minden egyes fokra külön-külön rákoppintva, míg végül meg nem állt a földön fetrengő, tört üvegcserepek által összevagdosott, keservesen nyöszörgő komornyik fölött.
– Egyszer és mindenkorra jegyezze meg, fiam, hogy az Ambrózykat sehonnan nem lehet csak úgy kidobni! – mondta hűvös fensőbbséggel, majd a karját nyújtva kivezetett a Jovanovics-villa parkjából.

254. oldal, 16. fejezet - Halovány nyomok


A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak
Kristen Ashley: A titokzatos Ő
Lengyel Péter: Macskakő
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Caleb Carr: A Halál angyala
Karen Rose: Vigyázz rám
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Asperján György: A Labancz Anna-gyilkosság