Leányrablás ​Budapesten (Ambrózy báró esetei 1.) 4302 csillagozás

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Budapest, 1896.
A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész.

Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon.

A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734407
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734407
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
336 oldal · ISBN: 9789633734421

8 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

1023 tag · 739 karc · Utolsó karc: 2023. szeptember 29., 10:36 · Bővebben


Enciklopédia 59

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Hangay Emma · Tarján Vilmos · Suha István (Isti) · Kugler Tóni · Mihály Terka · Kaméleonka · Hangay Árpád · Rudnay Béla · Madame Orlócy · Jászai Mari · Árus Jenő · Bolyó Károly · Detrich Károly · Eckhárdt Ferencz · Schützer Ottó · Schützer Róza · Wassermann Jónás · Bertalan Irén · Donáth Gyula

Helyszínek népszerűség szerint

Ambrózy-villa · Svábhegy · Liszt Ferenc tér


Kedvencelte 1040

Most olvassa 181

Várólistára tette 1190

Kívánságlistára tette 1153

Kölcsönkérné 25


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Annyira a történet hatása alatt vagyok, hogy nem igazán tudok érdemi értékelést írni róla. Annyi biztos, hogy számomra Böszörményi Gyula az ÍRÓ, a Leányrablás Budapesten pedig a KÖNYV. Így, csupa nagybetűvel.

16 hozzászólás
Gorkie>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Nagyon tartottam ettől a könyvtől. A történelmi regényeket nem szoktam megkedvelni. Nagyon kevés kivétel van és nagy örömömre, ez a könyv a kivételek sorát gyarapítja. :)

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.nl/2016/11/boszormenyi-gyul…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734407
36 hozzászólás
gabiica P>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Imádtam. Egyszerűen lenyűgözött és beszippantott, alig tudtam letenni.
Nagyon jól kialakított történetszál és a szereplők is hamar megnyerik az olvasót. Nagyon jónak éreztem a korhű leírást is, Böszörményi Gyula jól bánik a szavakkal, a nyelvezet is tökéletesen illik a korba, legalábbis az én tudásom és ismereteim szerint.
Mili csavaros észjárása, mondhatni ravaszsága és makacssága volt az, amit a legjobban szerettem. Úgy vélem, ő az egyik legjobban kialakított karakter. Szerettem Ambrózy bárót is, bár őt még nem igazán sikerült kibontakoztatni, jobban örültem volna, ha több mindent megtudunk róla, de úgy érzem, ez nem fog elmaradni a későbbiekben.
Remek és izgalmas történetszál, ami arra készteti az olvasót, hogy falja lapokat, és tűkön ülve várja a folytatást.

4 hozzászólás
Nymeria96>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Még mindig nagyon szeretem.
Újraolvasva is ugyanolyan izgalmasnak tartom a történetet, szeretem ahogy a valóság a fikcióval keveredik benne, a hangulata pedig újra és újra elvarázsol. Olvasás közben úgy érzem mintha a szereplőkkel együtt járnám be egyik helyszínt a másik után.
A Hangay lányok közül még mindig Mili a kedvencem, ami persze nem azt jelenti, hogy Emma fejezeteit unalmasnak találom, de míg nála csak egy-két érdekesebb mozzanatot tudnék kiemelni, addig Mili fejezeteit az elejétől a végéig élvezem.
Az Ambrózy-villa lakói mind szerethető személyiségek, továbbá nagyon kíváncsi vagyok Kaméleonka történetére is.
És muszáj megemlítenem, hogy az összes rész közül ennek van a legszebb borítója. :)

1 hozzászólás
Naiva>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Érdekes, hogy a sorozat összes része megvan nekem és kiemelt helyen szerepelnek a polcomon. (Pusztán a borítói miatt.) Eddig nem mertem belekezdeni ebbe a sorozatba. Fogalmam sincs miért. Tehát évek óta váratott magára ez a sorozatkezdő kötet.
Jelentem, engem is teljesen lenyűgözött. Még most is a hatása alatt vagyok. Komolyan.
A „Boldog békeidők” korszakára mindig is kíváncsi voltam, hiszen a magyar történelem egyik legboldogabb, legszebb időszaka volt. Akkor valóban minden más volt. Még nem történt meg a két világháború és még megvoltak azok a főúri rangok és címek, amelyekkel ma már csak könyvekben és filmekben lehet találkozni. Más volt az erkölcs és az életfelfogás. Másként telt az idő, talán még a Nap is másként sütött. Nem tudhatom, csupán a történelemből és regényekből. Magam előtt láttam azt a korszakot és ennek a könyvnek bizony hűen sikerült megidézni azt a 120 évvel ezelőtti időszakot.
Nem úgy haladtam vele, ahogy szerettem volna, viszont minden pillanata megigézett. Nagyon tetszett az írásmód és az a hangulat, ami meg lett teremtve a könyvben. Gyula bá’ kétség kívül nagyon tud írni. Érződik a könyvről az a sok kutató munka is. Sikerült megkedvelnem a szereplőket. Millit és Agáta mamát különösen. Talán pár kötet után még Ambrózy bárót is. Istenem! – muszáj ennyire merevnek lennie? spoiler
A történet második felét valósággal végigizgultam és akadt, akit, illetve olyan jelenet is, amit megkönnyeztem. Kíváncsian várom a folytatást.

18 hozzászólás
csillagka>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Gyula úrral nagyon kell ám vigyázni, pénztárcára veszélyes egy fazon! Amikor először találkoztunk utána jó hónapig jártam körbe a könyvesboltokat, hogy a család ifjonti részének megszerezzem a Gergő első részét (nem volt egyszerű menet) azt gondoltam annyira a miénk, hogy az ifjúságnak ismernie kell, szerencsére a két kötet közül az egyik nagyon termékeny talajra hullott, most már az anyuka járja le a lábát a folyatások miatt. Most is úgy érzem ezt a könyvet tovább kell ajándékoznom, pont az említett anyukának és a saját anyumnak ( úgy is mindig könyvet kap anyák napjára:) ) egyszerűen muszáj megosztanom az élményt azokkal akiket szeretek.
Azt hiszem nem a túlzott lelkesedés beszél belőlem, amikor azt mondom végre megszületett Mikszáth méltó utódja. Nála éreztem utoljára, hogy már a nevek hallatán is olvadni tudok, minden apró részlet a helyén, és olyan dolgok is érdekelnek amik egyébként teljesen hidegen hagynak. Egy háztartást tökéletesen jellemez, hogy mit és miképpen tálalnak, a háromféle dzsem ideális ellentétet a lekvárnak alig megmutatott kenyérnek, még is milyen kevés író veszi a fáradságot, hogy ne csak színekkel, formákkal hanem ízekkel is leírja a fennálló állapotokat. Bevallom mikor elkezdtem olvasni, arra számítottam, hogy itten nem lesz vérengzés (elfogadtam volna véráldozat nélkül is a könyvet) ehhez képest meglepően sok hullát vonultatott fel a végére.spoiler Kicsit talán túl sokat is, és ha lehet, ezt tartom az egyetlen komoly logikai hibának, ennyi embert már akkoriban se lehetettet volna eltenni láb alól, ennyire csendben, erre már rászáll komolyan a rendőrség és az újságírói szakma. Valahogyan senki nem volt a helyzet magaslatán (akkor is voltak okos nyomozók) ezzel is kiemelve Báró Ambrózy zsenialitását. Na jó kicsire nem adunk, az egész krimi kicsit véresen bájos, olyan amilyennek lennie kell,ha szíveket és lelkeket szeretnénk elrabolni vele. (az enyémet sikerült)
Böszörményi Gyula megérkezett oda, hová szerintem elég régen vágyott, első igazi felnőtt bestsellerre pont akkorát ütött, mint az ifjúsági könyvei.
Még többet ha kérhetem, nagyon jó lesz nekünk (olvasóknak) ez az irány, az elkövetkező években.

6 hozzászólás
vikcs>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Nem is tudom hol kezdjem, annyira csodálatos volt az egész!
Bevallom, nem vagyok oda a régebb nyelvezetben íródott történetekért, ezért is voltak nagy ellenszenveim a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban, illetve ettől a könyvtől is tartottam, sőt, még az első kb. 50 oldalig picit szenvedősen haladtam, utána pedig megszoktam, és már szinte tetszett is. Jókat nevettem néha, a vicces beszólásokon és a régies kifejezéseken.
Kárpótolt az előítéletem után az, hogy annyira gyönyörűen volt megfogalmazva az egész, annyira szép, összetett leírások és mondatok voltak, hogy csak ámultam. Le a kalappal Böszörményi bácsi előtt, és köszönöm, hogy megírta ezt a csodálatos könyvet.:)

A történet 1896 és 1900 között játszódik, élethűen megelevenítve számunkra az akkori világot. Imádtam Milit, annyira kis belevaló csajszi, és nem riad vissza a mogorva úrfiktól, elsősorban Ambrózy bárótól nem. Róza nénike nagyon ellenszenves volt, valamint Schützer Ottó is. Papuskát is szerettem és sajnáltam, hogy mindkét lánya otthagyta.:)
Ambrózyt is bírtam, nagyon okos volt, és valahol a morcos külső mögött egy jó belső lakozik, tetszett, hogy állandóan védte és óvta Milit.
A cselekmény hihetetlenül pörgős, izgalmas és kiszámíthatatlan, néhányszor jócskán leesett az állam, hogy atyaég!.
A vége eléggé függővég, várom, hogy olvassam a következő részt, mert eléggé kétértelműen záródott le, többféle szempontból is.

Nagy kedvencet avattam ezzel a könyvvel, valamint köszönöm Böszörményi bácsinak, hogy megszerettette velem a krimit.:)

15 hozzászólás
MissFortune>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Hogy én ezt meddig halogattam.. és milyen kár volt. Valahogy, mikor magyar szerző nevét látom meg egy könyvön, elbizonytalanodom. Pedig rengeteg jót olvastam már.
Ez a könyv valami fantasztikus volt! Böszörményi Gyula remek író. Rengetegszer belegondoltam olvasás közben, vajon mennyi időt töltött a könyv kidolgozásával, így, hogy valóban létező személyek is megjelennek benne. Plusz a szlengek, régebbi szavak nyomozásával.
A krimi vonala is nagyon tetszett. Érdekes könyv, csavarokkal.
Ambrózy báróval még hadilábon állok, nem tudom eldönteni tetszik-e a karaktere. Néha a feminista énem sikoltozott tőle, az biztos.

2 hozzászólás
pveronika>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Mindig is azt mondtam, hogyha lenne egy időgépem, biztosan a századfordulós Budapestre utaznék vissza vele. Bár magát az akkori kultúrát és az öltözeteket is lenyűgözőnek találom, persze mégis főleg az építész beszél belőlem, hiszen semmihez sem fogható lehetett, ahogy az akkori embereknek lehetőségük volt végignézni, ahogy Budapest mai patinás, gyönyörű épületei napról napra elnyerték végleges formájukat, az ezeréves világkiállítás pompás rendezvényeiről és épületeiről nem is beszélve. *Sóhaj* Éppen ezért régóta a várólistámon volt Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei sorozata, és alig vártam, hogy a könyv által magam is ebben a különleges korszakban találjam magam.

Izgalmas és jól felépített volt ez a történet, tele rejtélyekkel és felfedésre váró titkokkal. Szeretem a szerző stílusát (nem véletlenül sorakoznak a polcomon a Gergő és Zsófi sorozat kötetei :)), és ez alkalommal is nagyon olvasmányosra sikerült a történetvezetés. Nagyon tetszett a korszak, amelybe az író a történetet helyezte, és biztos vagyok benne, hogy sok kutatómunkával járhatott a könyv megírása. A szereplőket megkedveltem. Tetszik, hogy Mili ilyen talpraesett karakter, és bízom benne, hogy lehengerlő személyisége az idő folyamán még Ambrózy Richárd kemény szívét is képes lesz majd meglágyítani. :) Összességében tényleg nagyon tetszett a regény, és már alig várom, hogy a sorozat többi részét is a kezembe vehessem.

Teljes értékelés: http://veronikasreaderfeeder.com/boszormenyi-gyula-lean…
★Teaser: https://moly.hu/karcok/1062172

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Már korábban is olvastam Böszörményi Gyulától, bár teljesen más műfajt (Ya, fantasy), a lehengerlő stílusa azonban itt is átjön. Gyula bácsi jó kis kutatómunkát végzett, hogy élethűen mutassa be 1896 ill. 1900 Budapestét. Hőseinket követve csupa ismerős hely és utca tűnik fel, bár azóta ezek többsége jócskán megváltozhatott. A szereplők közül Milit jobban kedveltem, mint Richárdot. Emília kicsit vakmerő, ellenben okos és talpraesett lány. Ha kell rendesen odamondogat még a nagyszerű bárónak is, akinek egyetlen hibája a női nem lenézése. Ami hiányzott a történetből – nem éreztem kettőjük között a szikrákat. Semmit, pedig olvastam egypár ellenszenvből szerelem típusú történetet. A könyv végére az ügy nem lett megoldva, ezért jöhet a következő rész.
(nem bírom a függővégeket)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

lettielena>!

– Róza néni azon ősi házisárkányok rendjéből való, akik fiatal leányokat rabolnak, és a barlangjukban halálra hímeztetik őket.

44. oldal, 3. fejezet - Szürkület (Könyvmolyképző Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili) · Schützer Róza
2 hozzászólás
tmezo P>!

– Látom, a kisasszony Jókait olvas. Mondja, nem túl nehéz ez magácskának?
[…]
– Nehéz volna? – bámultam rá elkerekedő szemmel, majd fél kézzel néhányszor megemeltem az ölemben heverő kötetet. – Nem, uram, én egész könnyen elbírok vele.
A fiatalember bambán bámult vissza rám. Először láthatóan fel sem fogta a tényt, hogy épp ki lett gúnyolva. Ám mikor az ablaknál ülő idős hölgy (összesen csak mi hárman voltunk a kupéban) halkan felnevetett, végre leesett neki a papírkoronás.
– Oh, nem a súlyára gondoltam – mondta a fiatalember, s arcát haragos pír öntötte el.

26-27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili) · Jókai Mór
4 hozzászólás
lettielena>!

– Mili kedves, ön holnap délelőtt a fiammal együtt felmegy a villa tetőteraszára, hogy madártávlatból csodálhassa meg Pest látképét, s aztán felállva a kő mellvédre, szépen leveti magát a mélybe! Nos, mit szól hozzá, jó lesz így?!

103. oldal, 7. fejezet - A pofaszakállas kísértet (Könyvmolyképző Kiadó, 2014)

RavenS>!

– Hangay kisasszony – hajolt meg felém kimérten, majd lenyomta a kilincset.
Egyből elfogott a pulykaméreg, hogy ilyen félvállról… ekkora közönnyel… szinte az egész villát kitöltő egykedvűséggel üdvözöl.
– Magának is szép napot, báró úr! – mondtam ridegen. – Ha szabad megjegyeznem, ma reggel igen pocsékul méltóztatik festeni!

196. oldal, 14. A családi titok - Buda, 1900. március 21. (Könyvmolyképző, 2017)

1 hozzászólás
zsanihorvath_>!

– Fáradjon be, Hangay úr.
– Oda? – sápadt el a könyvkereskedő.
– Én majd idekinn őrködöm, és ha jön valaki, kuvikot utánzok.
– A kuvik csak éjjel szól, báró úr! Nappal az olyan madár aludni szokott.
– Sebaj – rántott a vállán mosolytalanul, s tán kissé sértődötten Richárd. – Akkor majd legfeljebb olyan kuviknak hisznek, aki alvászavarban szenved.

325. oldal, 21. fejezet - Találka a kriptában

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Hangay Árpád · kuvik
lakatosboo>!

– Mértékkel élj, hogy mérhetetlenek legyenek boldog napjaid!

301. oldal

7 hozzászólás
Kacsamadár>!

– Zsákkal a fejemen mindig hajlamossá válok a makacskodásra.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emma
RavenS>!

– A holtak emléke gyorsan fakul – felelte Gerlice.
– Vagy örökké éget, bánatkorommal szórva be minden napot.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · Hangay Emma · Kugler Tóni
Nymeria96>!

S mondja, a könyvek iránti szeretete, az honnan ered?

29. oldal, 2. Négy évvel később (Könyvmolyképző, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Jászai Mari
8 hozzászólás
Zetsuen>!

Sára és én rémülten néztünk fel a lépcsősor tetejére, ahonnan csillámló üvegcserepek záporától kísérve egy tagbaszakadt, csíkos mellényt, fekete frakkot viselő komornyik gurult lefelé.
– A Szilárd! – sikkantotta a cselédlány, két kezét a szája elé kapva.
Amint a férfi a lépcső aljára érkezett, odafönn Ambrózy báró alakja jelent meg. Richárd elegáns mozdulattal tette fejére a szürke puhakalapját, két ujjával eligazítva annak karimáját. Ezután kényelmesen elindult lefelé, sétapálcájával minden egyes fokra külön-külön rákoppintva, míg végül meg nem állt a földön fetrengő, tört üvegcserepek által összevagdosott, keservesen nyöszörgő komornyik fölött.
– Egyszer és mindenkorra jegyezze meg, fiam, hogy az Ambrózykat sehonnan nem lehet csak úgy kidobni! – mondta hűvös fensőbbséggel, majd a karját nyújtva kivezetett a Jovanovics-villa parkjából.

254. oldal, 16. fejezet - Halovány nyomok


Népszerű triviák


A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin Stevens: Első osztályú gyilkosság
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Berg Judit: Az őrzők
Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Szabó Tünde: Rácsok
Csóti Lili: Hetedvérig
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete