Gergő ​és az álomfogók (Gergő-regények 1.) 517 csillagozás

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Ki ne vágyna rá, hogy esténként, mikor elalszik, egy beszélő farkaskölyök szegődjön mellé álmában, és elkísérje kalandozásaiban? Az Álomfogó hőse, Gergő viszont egyáltalán nem kívánja a farkaskölyök társaságát, mint ahogy azt se, hogy az általa csak Bolhásnak becézett segítőjével együtt vágjon keresztül az álmok néha mulatságos, máskor fenyegető erdején. Gergő családja váratlanul meghívót kap a Vajákosok, Táltosok, Énekmondók, Sámánok és Egyéb Révülők Találkozójára. Az Álomfogó színes, kavargó világba repíti olvasóját, de hétköznapi gondjainkra ad választ.

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
544 oldal · ISBN: 9789632456348
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
544 oldal · ISBN: 9789632456355
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
542 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708303 · Illusztrálta: Fábián Noémi

5 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Monyákos Tuba · Réti Gergő (Farkas) · Botlik Zsófia (Büvellő) · Hódfarok néne · Apollónia · Furdancs Pepe · Réti Boglárka


Kedvencelte 84

Most olvassa 31

Várólistára tette 250

Kívánságlistára tette 112

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

gesztenye63>!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Hosszú-hosszú olvasás volt ez. Kezdetben azért, mert nehezen barátkoztam meg az Álomfogó-univerzum körülményesnek tűnő, lassú, darabos kiépülésével. Aztán pedig azért haladtam nagyon lassan, mert – mint a gyerekek, ha valami jó történik velük – nem akartam, hogy vége legyen. Hetekig húztam-halogattam, mindig csak egy-egy fejezetet olvasva el a történetből, hogy minél tovább tartson a varázslat. Mert bizony igazi bűbájos varázslatot bocsátott rám Gyula bátyó. Szerettem volna újra tizenéves kiskamasz lenni és titokban arról ábrándoztam, hogy a csodás börzsönyi Négyszögletű kerek erdőben bizonyára rám is vár egy bűvös csillagos éj, amikor elrévülhetek abba az álomvilágba, ahová Gergőnek, Zsófinak és a többieknek már sikerült. Hátha rám is vár egy segítő szellem, akivel felröppenhetek a Világfa legmagasabb ágára, ahonnan már csak egy ugrás, hogy a nagyhatalmú sámánok és bűbájosok tanácsában teljes joggal vehessek részt.
Szóval ez egy olyan ízig-vérig hazai varázslótanonc történet, ahol a főhőst nem Fazekas Henriknek spoiler, hanem Réti Gergőnek hívják, ahol nem varázspálcával, hanem szittya hagyományainknak megfelelően sámándobbal bűbájolunk és persze nem Roxfortba készülnek az ifjú tehetségek, hanem Kóspallagról egyenest a Magas Taxra, vagy a Bagoly-bükki patak varázslatos völgyébe révülnek vajákos, táltos, vagy boszorkány, esetleg garabonciás tanulmányaik abszolválása céljából. S mindez rendkívül természetesen tálalva, kerülve a hivalkodó, manapság igen divatos – nemzeti érzületet hevítő –, de annál ízléstelenebb, giccses „túlmagyarkodás”-t. Szóval Böszörményi Gyula az ifjúsági irodalom terén is ugyanolyan ízléssel bánik szokásos eszköztárával, mint az általam már megismert Ambrózy-történetekben.
Osztom azoknak a véleményét, akik szerint ez a regény megérdemli az iskolai kötelező olvasmány kategóriát spoiler, hiszen amellett, hogy a gyerekek, sőt a felnőttek számára is varázsos, felhőtlen szórakozást nyújt, azért ez a történet egy kőkemény tanmese is egyben.
Természet- és környezetvédelmi aspektusból lehetne akár a mesébe bújtatott nagy magyar Ifjúsági Zöld Könyv. De tanít emellett elfogadásra, önismeretre, együttműködésre, gyászfeldolgozásra és felhőtlen örömre egyaránt. Igazi tiszta magyar forrás – hangsúlyozottan a jó értelemben, kicsi nemzetünk ősi, szép hagyományait, népi hiedelemvilágát felelevenítve. S mindezt úgy, hogy nem is kell összevesznünk miatta Brüsszellel. :)
Ajánlom minden gyermeki lélekkel megáldott-megvert MolyTársamnak.

9 hozzászólás
pannik>!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Elképesztő történet. Igazán büszkék lehetünk rá, hogy magyar!
Elképesztő munka lehetett a világból összegyűjteni az ide vonatkozó varázslók, sámánok, révülők és bűbájosok, valamint minden velük kapcsolatos információt de ha csak a magyar vonatkozásra gondolok, igen nagy érték a könyvben a sámánjaink, vajákos asszonyaink, gyógyítóink, füves asszonyaink és embereink tudományának megjelenítése ami nagyon hitelesnek tűnik. Valamint nagyon sok vicces, vidám rész van benne ami külön kiemelendő, de a történet mégis inkább izgalmas és egy nagyon szépen felépített, nagyon ötletes elemekkel tűzdelt kalandregény.
Szerettem olvasni, bár eleinte egy kicsit furán néztem, hogy mi lesz ebből :)
Nagyon érdekes volt az összejövetel, minden részletét szívesen olvastam, tényleg nagyon ötletes megoldások vannak benne, például a varázstudók foglalkozásai az éberek világában, ezek zseniálisak.
A szereplők, hát nem tudok jobb szót itt sem, nagyon ötletes, roppant kreatív a felhozatal.
Végül a történet, Gergő utazása a leglényegesebb vonal a könyvben, nagyon sok kaland, izgalom tárul elénk. Drukkolhatunk az odaát révülőknek és az ébren maradtaknak egyaránt :)

gybarbii>!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Azt hiszem, itt az ideje, hogy színt valljak… Ha jól emlékszem, már 2003-ban megkaptam a könyvet, anyum unokatesója (aki akkor egy könyvesboltban dolgozott) ajánlotta. Akkor kaptam meg a Harry Potter első 4 részét egyben, és azt mondta, hogy akkor ezt a könyvet is imádni fogom. A magyar Harry Potter, így emlegette. Lehet, ez volt az oka, hogy eddig nem vettem kézbe… Annyira megszerettem a HP-t, hogy nem akartam egy rossz, magyar másolattal megismerkedni… De most már nagyon bánom a halogatást, hiszen akönyv egyszerűen varázslatos volt! Böszörményi Gyula megint megcsinálta! Izgalmas volt, érdekes, magával ragadó! Ha közben egy jó kis vírus miatt nem alszom annyit, biztos, hogy az utolsó mondatig le sem tettem volna!
A főszereplők nagyon szerethetőek voltak, és külön örülök, hogy Böszörményi magyar helyszíneket válogatott a könyvhöz még Kóspallagot is megkerestem a térképen :) Holló személyét elég hamar megsejtettem, de azt hittem, hogy majd a végén lesz egy csavar, és valaki olyan lesz, akire senki sem gyanakodna… Még szegény Hódfarok nénére is szúrós szemmel figyeltem… Tanulság, nem kell mindig bonyolítani… :)
Nekem az a kiadás van meg, aminek a hátoldalán különböző véleményeket lehet olvasni. Jakupcsek Gabriella írta a könyvről, hogy szerinte biztos, hogy pár év múlva ez lesz a kötelező olvasmány. A volt iskolámban lévő magyar tanárokat elnézve, ebben nem bízom, de az biztos, hogy minél több fiatalnak ajánlani fogom Böszörményi Gergő-regényeit! :)

4 hozzászólás
Navi>!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Kicsit lassú, de nagyon szép mese a legnagyobb bűbájról, a szeretetről, valamint a féltékenységről, a bosszúról, az önelfogadásról. Néha kicsit soknak éreztem ezt a részletességet, a sok jelzőt, de olyan szép a magyar nyelv :) Nagyon tetszett, ahogy különféle népek hiedelemvilágát feldolgozta, átvette, voltak sámánok, táltosok, boszorkányok, totemállatok, álomutazás, varázsfőzetek.
Gergő édesapja halála után rémálmokkal küzd, s ezen új apukája és testvére, Zsófi sem segít. Azonban anyukája, Réti Boglárka kap egy meghívót a Révülök, … éves találkozójára, mert ő bizony ért a növények nyelvén. Gergő teljesen elzárkózik ettől a világtól, de rá kell jönnie, hogy ő bizony ide tartozik. Le kell győznie Hollót, a Sárkányt, s
új utat kell mutatnia a varázsvilág embereinek. Farkas a segítője, s közben Zsófiról, az apukájáról és még sok mindenki másról kiderül, hogy több vagy más van benne, mint amit először gondolnánk. Remélem, hogy majd a gyerekeimnek is olyan élmény lesz ezt olvasni, mint nekem :)

18 hozzászólás
Deziréé>!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Böszörményi Gyula most is egy olyan világot tárt fel előttem, amit eddig még nem ismertem. Nagyon különleges és izgalmas témának gondolom a sámánok, lidércek és a többi varázslatos lények életét. Minidig is úgy gondoltam, hogy vannak álmok, amelyek fontos jelentőséggel bírnak és itt ez a történet igazolja, hogy az álmoknak micsoda hatalmuk is van.
Alig vártam, hogy kiderüljön kicsoda Holló, de megmondom őszintén meglepődtem, hogy valójában ki volt.
Az utolsó fejezet által boldog befejezése lett a történetnek, alig akartam elhinni Apollónia cselekedetét. Ez is alátámasztja, hogy az író folyamatosan újabb és újabb fordulatokkal lepet meg.
Remélem a következő részben olvashatok arról a bizonyos táborról, amelyen majd részt vesz Gergő és Zsófi. Nem is írok többet, olvassátok minél többen.

Cs_N_Kinga P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Annyira, de annyira szeretni akartam ezt a könyvet. Egyrészt szeretem a fantasy-s gyerekkönyveket, a másik hogy Ambrózy könyveket is, úgyhogy azt hittem sétagalopp lesz az olvasása és végig élvezni fogom. Hát sajnos nem:(((( Egyszer úgy éreztem hogy egy magyar népmese hőseiről olvasok, néhol társadalomkritikát láttam megcsillani, és sajnos többször is unatkoztam az olvasása közben. A világ amit felépített isten igazában van is meg nincs is. Hiszen mi éberek valóban vagyunk és álmodunk, a többi….. Az is furcsa volt, hogy a történet „hősei” az éberek világában inkább a rossz oldalon állnak. Ha meghallom hogy vajákos, sarlatán, sámán, kenőasszony, nagyjából a boszorkány is, egy negatív szereplőt képzelek magam elé. Ennek ellenére adok még egy esélyt a sorozatnak, mert ki tudja? Lehet a többi része már jobban bejön. :)

Rituga P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Azt hiszem, Böszörményi Gyula egy újabb rajongóra tett szert a 9 éves kisfiam személyében. Hosszú és lassú olvasás volt ez, mert esti mesének olvastuk. Nem azért, mert nem tud olvasni a fiam, hanem mert az esti mesének van egy sajátos varázsa, ami pótolhatatlan. Szenzációsan tetszett. Akkor jöttem rá, hogy mennyire elvarázsolta a gyereket, mikor azt vettem észre, hogy nem fekve hallgatja a mesét, hanem kikerekedett szemmel ül mellettem és feszülten figyel. És ez estéről-estére ismétlődött. Közben időnként kacagott (imádtuk a könyv humorát), máskor izgult, néha a saját szavaival újra elmesélte, amit olvastunk. Magában feldolgozta. Ha későn feküdt és nagyon fáradt volt, addig könyörgött, míg pár oldalt nem olvastam. Azt hiszem, ilyen erős „függőséget” még egy könyv sem okozott nála. Igazi mese ez, ami átszövi az életünket is . Történet a szeretet erejéről, önmagunk elfogadásáról és az emberi gyarlóságról is. De most nagy bajban vagyok. Mert kéri a következő Gergő könyvet, a könyvtár meg zárva van augusztus közepéig….

AeS P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Majdnem húsz év távlatából csak egy egymondatos értékelést tudtam korábban ideilleszteni, most viszont kölcsön akartam adni a könyvet, és előtte szerettem volna újraolvasni, hogy valóban olyan jó-e, mint amilyenre emlékszem.
Még annál is sokkal jobb.

A történet maga egy gyönyörű, talán már sokszor megírt, de sosem elévülő mese arról, hogy miért fontos, hogy szembe tudjunk nézni a félelmeinkkel. És azt hiszem, ennél többet nem is kell róla mondanom.

Szeretnék viszont eloszlatni egy nagyon gyakori tévhitet: attól, hogy ebben a könyvben sámánok és táltosok bűbájolnak, feltűnnek a Hadak Útján vágtató szittya magyarok és egyéb, a régi magyar mondavilágból származó turpisságok, még nem lesz „magyarkodó”, olvasás után nem akarsz automatikusan részt venni a következő Kurultájon, és nem támad kedved kitárt szárnyú turulmadarat tetováltatni a jobb farpofádra.
Magyar motívumból kicsit talán többet kapunk, legyen ez bocsánatos bűn, ha bűn egyáltalán, hiszen magyarok a főhősök és a helyszín is. Amit viszont valójában ad a történet, az egy nagyon színes szőttes, a világ szinte összes népének vallási elemeivel, hőseivel, szokásaival, általános ember-, állat- és természetszeretettel. Ha valahova csatlakozni szeretnél olvasás után, leszámítva persze a Kilenc Jurta egyikét, az a Greenpeace vagy a UNESCO.

Az, amiről a személyes szál, tehát a félelmekkel való szembenézés és egymás kölcsönös megértése mellett beszél, a környezetszennyezés kérdése. 2002-ben, a megjelenéskor már kongtak a vészharangok, de még nem volt közösségi média, nem voltak okostelefonok, nem foglalkozott ezzel a közvélemény, vagy legalábbis nem ilyen mértékben, mint most. Hátborzongató olvasmány is egyben ezért, viszont gyerekeknek szerintem az egyik legtökéletesebb választás.

1 hozzászólás
Chöpp >!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

A Gergő regények olyanok, mint a Harry Potterek. Csak a mi varázsvilágunk, a mi sámánaink, boszorkányaink, vajákosaink, révülésünk és világfánk, a mi csodálatos és megőrzésre méltó mitológiánk.
Itt nem fogtok varázspálcát lóbáló és varázsigéket kántáló nyugati talárosokkal találkozni. Itt táltosok pattannak dobokra szellemállataikra, és járják be a tetejetlen fa minden egyes jurtáját, és közben meglásd, egy parányit sem fogsz unatkozni! Ajánlom, hogy tarts Gergővel és Zsófival! Felejthetetlen, varázslatos utazás lesz egy olyan világban, ami csak a miénk.

1 hozzászólás
gabiica P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Azt hiszem, itt nem a történettel magával volt baj, hanem velem. Mindenképp el akartam olvasni, de valahogy már nem vonzódom annyira a bűbájos világhoz, mint korábban. Nem annyira nyűgözött le az eseményvonal, viszont maga az írásmód annál inkább – ezért is mondom, hogy nem a könyvvel és a történettel van baj, hanem velem. Lenyűgöző a stílus, azt hiszem, elég nagy háttérmunka és fantázia állhat mögötte, sajnálom, hogy engem már nem tudott annyira lenyűgözni.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

EBrody I>!

– Mi a csalánszúrta, bagolyhuhogta, kénkőszagú füttyösréce tojására vadászó, pézsmabűzös karvalytollpihe csiklandozta bortöréses tehénpotyadék történik itt?

405. oldal

19 hozzászólás
pannik>!

Az álmaid éppen olyan fontosak, amilyen fontosnak érzed azokat… ha ostobának hiszed, ostobává válnak.

110. oldal

2 hozzászólás
Nagy_Nándor>!

– Hogy a gólyalábon szaladgáló, hétkarmantyús, négyherkentyűs táltos nyilának tollazatával bodorított, egyenes ágú leszármazottakat ficerélő ficere mérgezze mosollyal minden békaporontyok harmadik szeméből áradó ében sugarát a jó, édes rokonlelked széltől nyomott, huzatos fülcimpája által pittyentett rókafutásának!

171. oldal

Röfipingvin P>!

– Mi folyik itt? – kérdezte Zsófi.
– Sör! – vágta rá a visszfényboszorkány, akit cseppet sem bántott, hogy rossz viccén senki nem nevet. Szerencsére az éppencsaknem-táltos ismét készen állt a magyarázattal:
– A varázslatokhoz ősidők óta használnak növényekből készített gyógyfőzeteket.
– De Borzalag, az ott… sör! – hüledezett a lány.
– Pontosan! – bólintott öntudatosan a majdnem-táltos. – A sör a füvesasszonyok által feltalált egyik legősibb gyógylé. Tisztítja a vesét, kimossa a mérgeket, és alaposan megböfögtet, amitől elpárolognak az ártó szellemek. Persze tudom, hogy az éberek nyakló nélkül vedelik hőség és búbánat ellen, de a sör akkor is remek gyógyfőzet.

424. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
1 hozzászólás
bleknajt>!

Gergőt nyugtalanság fogja el. Körbekémlel az álomerdőben, de nem lát semmi szokatlant. Az ősöreg tölgyek alatt két nyugdíjas postás madártollakat húzgál ki egymás füléből. Az ég kékjén autó, repülő, operaház és játékgép formájú felhők úsznak. A nyerőautomaták egyike csokikorongokat kezd ontani magából. Alatta bőrszárnyú őshüllő suhan.
Tehát minden teljesen normális.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tölgyfa
gesztenye63>!

– Egy új emberke eljövetele mindig nagy varázslat. Olyankor még a legbutább révülők is be tudnak kukkantani a csodák világába.

Álomfogók

Nagy_Nándor>!

– Aki ilyet csinál, azzal langyos söröket itatnék, hab nélkül, míg szuszog!

1 hozzászólás
gesztenye63>!

– Pedig hidd el, számos éber akad, aki annyira el van keseredve a való világban, hogy az álmaiba költözik. Ők előbb-utóbb rátalálnak az álomfogók birodalmára, s ha akarnak, örökre ideköltözhetnek.

Álomfogók

eme>!

– A vakondokoknak szellemi vezetőjük van? – ámult a vajákos asszony.
– Muszáj, hogy legyen nekik. Hiszen életük javát a föld alatt töltik, s ha elő is bújnak, olyan rossz a szemük, hogy alig látnak valamit a való világból. Szükségük van szellemi vezetőre, aki elmagyarázza nekik, miért jó vakondoknak lenni.

131. oldal, VI. fejezet

8 hozzászólás
Ninácska P>!

– Aki őszintén szeret valakit, az sose irigy mások boldogságára.

519. oldal, XVIII. fejezet


A sorozat következő kötete

Gergő-regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz
Brandon Mull: A mesés menedék
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Mike Grinti – Rachel Grinti: Karmok
A. F. Steadman: Skandar és az unikornistolvaj
Diana Wynne Jones: A vándorló palota