Gergő ​és az álomfogók (Gergő-regények 1.) 363 csillagozás

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Ki ne vágyna rá, hogy esténként, mikor elalszik, egy beszélő farkaskölyök szegődjön mellé álmában, és elkísérje kalandozásaiban? Az Álomfogó hőse, Gergő viszont egyáltalán nem kívánja a farkaskölyök társaságát, mint ahogy azt se, hogy az általa csak Bolhásnak becézett segítőjével együtt vágjon keresztül az álmok néha mulatságos, máskor fenyegető erdején. Gergő családja váratlanul meghívót kap a Vajákosok, Táltosok, Énekmondók, Sámánok és Egyéb Révülők Találkozójára. Az Álomfogó színes, kavargó világba repíti olvasóját, de hétköznapi gondjainkra ad választ.

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
542 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708303 · Illusztrálta: Fábián Noémi
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708303 · Illusztrálta: Fábián Noémi
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639709305 · Illusztrálta: Fábián Noémi

2 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Réti Gergő (Farkas) · Monyákos Tuba · Botlik Zsófia (Büvellő) · Hódfarok néne · Apollónia · Furdancs Pepe · Réti Boglárka


Kedvencelte 65

Most olvassa 24

Várólistára tette 162

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
gesztenye63 P
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Hosszú-hosszú olvasás volt ez. Kezdetben azért, mert nehezen barátkoztam meg az Álomfogó-univerzum körülményesnek tűnő, lassú, darabos kiépülésével. Aztán pedig azért haladtam nagyon lassan, mert – mint a gyerekek, ha valami jó történik velük – nem akartam, hogy vége legyen. Hetekig húztam-halogattam, mindig csak egy-egy fejezetet olvasva el a történetből, hogy minél tovább tartson a varázslat. Mert bizony igazi bűbájos varázslatot bocsátott rám Gyula bátyó. Szerettem volna újra tizenéves kiskamasz lenni és titokban arról ábrándoztam, hogy a csodás börzsönyi Négyszögletű kerek erdőben bizonyára rám is vár egy bűvös csillagos éj, amikor elrévülhetek abba az álomvilágba, ahová Gergőnek, Zsófinak és a többieknek már sikerült. Hátha rám is vár egy segítő szellem, akivel felröppenhetek a Világfa legmagasabb ágára, ahonnan már csak egy ugrás, hogy a nagyhatalmú sámánok és bűbájosok tanácsában teljes joggal vehessek részt.
Szóval ez egy olyan ízig-vérig hazai varázslótanonc történet, ahol a főhőst nem Fazekas Henriknek spoiler, hanem Réti Gergőnek hívják, ahol nem varázspálcával, hanem szittya hagyományainknak megfelelően sámándobbal bűbájolunk és persze nem Roxfortba készülnek az ifjú tehetségek, hanem Kóspallagról egyenest a Magas Taxra, vagy a Bagoly-bükki patak varázslatos völgyébe révülnek vajákos, táltos, vagy boszorkány, esetleg garabonciás tanulmányaik abszolválása céljából. S mindez rendkívül természetesen tálalva, kerülve a hivalkodó, manapság igen divatos – nemzeti érzületet hevítő –, de annál ízléstelenebb, giccses „túlmagyarkodás”-t. Szóval Böszörményi Gyula az ifjúsági irodalom terén is ugyanolyan ízléssel bánik szokásos eszköztárával, mint az általam már megismert Ambrózy-történetekben.
Osztom azoknak a véleményét, akik szerint ez a regény megérdemli az iskolai kötelező olvasmány kategóriát spoiler, hiszen amellett, hogy a gyerekek, sőt a felnőttek számára is varázsos, felhőtlen szórakozást nyújt, azért ez a történet egy kőkemény tanmese is egyben.
Természet- és környezetvédelmi aspektusból lehetne akár a mesébe bújtatott nagy magyar Ifjúsági Zöld Könyv. De tanít emellett elfogadásra, önismeretre, együttműködésre, gyászfeldolgozásra és felhőtlen örömre egyaránt. Igazi tiszta magyar forrás – hangsúlyozottan a jó értelemben, kicsi nemzetünk ősi, szép hagyományait, népi hiedelemvilágát felelevenítve. S mindezt úgy, hogy nem is kell összevesznünk miatta Brüsszellel. :)
Ajánlom minden gyermeki lélekkel megáldott-megvert MolyTársamnak.

9 hozzászólás
>!
gybarbii
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Azt hiszem, itt az ideje, hogy színt valljak… Ha jól emlékszem, már 2003-ban megkaptam a könyvet, anyum unokatesója (aki akkor egy könyvesboltban dolgozott) ajánlotta. Akkor kaptam meg a Harry Potter első 4 részét egyben, és azt mondta, hogy akkor ezt a könyvet is imádni fogom. A magyar Harry Potter, így emlegette. Lehet, ez volt az oka, hogy eddig nem vettem kézbe… Annyira megszerettem a HP-t, hogy nem akartam egy rossz, magyar másolattal megismerkedni… De most már nagyon bánom a halogatást, hiszen akönyv egyszerűen varázslatos volt! Böszörményi Gyula megint megcsinálta! Izgalmas volt, érdekes, magával ragadó! Ha közben egy jó kis vírus miatt nem alszom annyit, biztos, hogy az utolsó mondatig le sem tettem volna!
A főszereplők nagyon szerethetőek voltak, és külön örülök, hogy Böszörményi magyar helyszíneket válogatott a könyvhöz még Kóspallagot is megkerestem a térképen :)
Holló személyét elég hamar megsejtettem, de azt hittem, hogy majd a végén lesz egy csavar, és valaki olyan lesz, akire senki sem gyanakodna… Még szegény Hódfarok nénére is szúrós szemmel figyeltem… Tanulság, nem kell mindig bonyolítani… :)
Nekem az a kiadás van meg, aminek a hátoldalán különböző véleményeket lehet olvasni. Jakupcsek Gabriella írta a könyvről, hogy szerinte biztos, hogy pár év múlva ez lesz a kötelező olvasmány. A volt iskolámban lévő magyar tanárokat elnézve, ebben nem bízom, de az biztos, hogy minél több fiatalnak ajánlani fogom Böszörményi Gergő-regényeit! :)

4 hozzászólás
>!
Navi P
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Kicsit lassú, de nagyon szép mese a legnagyobb bűbájról, a szeretetről, valamint a féltékenységről, a bosszúról, az önelfogadásról. Néha kicsit soknak éreztem ezt a részletességet, a sok jelzőt, de olyan szép a magyar nyelv :) Nagyon tetszett, ahogy különféle népek hiedelemvilágát feldolgozta, átvette, voltak sámánok, táltosok, boszorkányok, totemállatok, álomutazás, varázsfőzetek.
Gergő édesapja halála után rémálmokkal küzd, s ezen új apukája és testvére, Zsófi sem segít. Azonban anyukája, Réti Boglárka kap egy meghívót a Révülök, … éves találkozójára, mert ő bizony ért a növények nyelvén. Gergő teljesen elzárkózik ettől a világtól, de rá kell jönnie, hogy ő bizony ide tartozik. Le kell győznie Hollót, a Sárkányt, s
új utat kell mutatnia a varázsvilág embereinek. Farkas a segítője, s közben Zsófiról, az apukájáról és még sok mindenki másról kiderül, hogy több vagy más van benne, mint amit először gondolnánk. Remélem, hogy majd a gyerekeimnek is olyan élmény lesz ezt olvasni, mint nekem :)

18 hozzászólás
>!
Deziréé
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Böszörményi Gyula most is egy olyan világot tárt fel előttem, amit eddig még nem ismertem. Nagyon különleges és izgalmas témának gondolom a sámánok, lidércek és a többi varázslatos lények életét. Minidig is úgy gondoltam, hogy vannak álmok, amelyek fontos jelentőséggel bírnak és itt ez a történet igazolja, hogy az álmoknak micsoda hatalmuk is van.
Alig vártam, hogy kiderüljön kicsoda Holló, de megmondom őszintén meglepődtem, hogy valójában ki volt.
Az utolsó fejezet által boldog befejezése lett a történetnek, alig akartam elhinni Apollónia cselekedetét. Ez is alátámasztja, hogy az író folyamatosan újabb és újabb fordulatokkal lepet meg.
Remélem a következő részben olvashatok arról a bizonyos táborról, amelyen majd részt vesz Gergő és Zsófi. Nem is írok többet, olvassátok minél többen.

>!
sztinus P
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Amennyire rajongtam ès beleszerettem az Ambróczy sorozatba, annyira nem tetszett ez a könyv sajnos. Pedig nagyon vártam tud-e máshol is ugyanolyan klaszul írni. Az írással és a felismerhető stílussal nincs is baj, valahogy ez a történet nem tudott elvarázsolni, pedig bűbáj és révület van benne bőven. Az alaptörténet-szálak jók, de ez a sok vajákos meg fantasy lény nagyon szétcincálták az összbenyomást, egyszerűen úgy éreztem annyi sok szálon mozog minden, hogy követni sem tudom.
Nehezen haladtam, mert nem éreztem azt a kiváncsiságot ami miatt szívesen veszem elő a könyveket. Nem nyert meg, ez van..

9 hozzászólás
>!
Chöpp
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

A Gergő regények olyanok, mint a Harry Potterek. Csak a mi varázsvilágunk, a mi sámánaink, boszorkányaink, vajákosaink, révülésünk és világfánk, a mi csodálatos és megőrzésre méltó mitológiánk.
Itt nem fogtok varázspálcát lóbáló és varázsigéket kántáló nyugati talárosokkal találkozni. Itt táltosok pattannak dobokra szellemállataikra, és járják be a tetejetlen fa minden egyes jurtáját, és közben meglásd, egy parányit sem fogsz unatkozni! Ajánlom, hogy tarts Gergővel és Zsófival! Felejthetetlen, varázslatos utazás lesz egy olyan világban, ami csak a miénk.

1 hozzászólás
>!
kratas P
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Sajnálom, de ez nem az én világom.
Egyrészt már túl felnőtt vagyok hozzá, másrészt meg ez a táltos-bűbájos-sámános cucc soha nem volt igazán az enyém.
Igen, az anyámúristenit, hogy bezzeg a Harry Potter igen, ez meg nem, lehet, hogy ha ezt is 10 évvel ezelőtt olvasom, akkor ez is igen.
Kicsit olyan volt végig az érzés, mintha a történetet csak akkor tudnám érezni, ha előtte bevarázsgombázok vagy legalábbis leiszom magam. A magyar nyelv fantasztikus használatáért adom a csillagokat.

5 hozzászólás
>!
marcipáncica 
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Lehet az a baj, hogy nagyon sokat vártam ettől a könyvtől, mert nagyon vágytam arra, hogy kapjak egy újabb tökéletes varázslós ifjúsági regényt, és nagyon rákészültem az olvasására is, de ez most nem igazán jött be.
A világépítés és az ötletek, amikből a háttértörténet összeáll fantasztikus, a magyar mondavilág, táltosostól, vajákostól, álomjárással meg minden jóval összevegyül a Harry Potter varázslóvilág alapjaival, félig-meddig a már kitaposott utat járva, mégis nagyon egyedien és érdekesen, amitől kap egy utánozhatatlan jelleget. Sajnos azonban ez a rengeteg történetszál és mellékszereplő egy idő után nekem túl sok volt, jóformán követni sem tudtam a rengeteg eseményt, ami párhuzamosan futott (pedig én nem is vagyok gyerek, de lehet pont ez a baj). Túl sok volt a kitérő, túl sok volt a felesleges karakter, és ezért a történet is kapkodós és csapongó lett. A főszereplőket semmilyen módon nem sikerült megkedvelnem, sőt szégyen vagy sem, kifejezetten ellenszenvesnek, bárgyúnak és idegesítőnek találtam legtöbbjüket, egyáltalán nem tudtam velük vagy értük izgulni. A mellékszereplők között sokkal érdekesebb és szerethetőbb karaktereket találtam, és bár így is sokallom a rengeteg keszekusza szálat, közölük többről szívesebben olvastam volna tovább – és mondjuk kevesebbet Gergőről és családjáról.
A történet a közepétől elkezdett logikátlan lenni, sok olyan jelenet és motivációnak csúfolt valami került felszínre, amikről jobb lett volna inkább megfeledkezni, és sajnos így a végére számomra teljesen ellaposodott.
Úgyhogy összességében csalódás volt, a stílus és az alaptörténet miatt megérte elolvasni, mert jól megírt, olvasmányos és többnyire izgalmas történet, csak messze nem sikerült úgy megszeretnem, mint ahogy terveztem. Túl negatív nem akarok lenni, mert nyilván hangulat is kell hozzá, hogy az embert elkapja, meg lehet az sem ártana, ha célközönség lennék. Nem fogok elzárkózni a Gergő-univerzum további köteteitől, de egyelőre nem lettem érdekelt a folytatásokban.

5 hozzászólás
>!
RVivi
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Ez volt az első könyvem Böszörményi Gyulától. Nem csalódtam benne, már az elején megfogott.
Gergő az elején kicsit gonosz volt szegény farkaskölyökkel, akit már az első pillanatban imádtam. Furcsálltam egy picit, hogy Gergő jó ideig nem akarja elhinni, amit mondanak neki, de Apollónia szinte alig furcsállja a helyzetet és azokat, amik körülötte történnek. Apollónia nem is lett a kedvencem, nem tudom, hogy Boglárka hogyan volt képes elviselni. Botlik Dénes pedig szinte csak volt. Holló kilétéről eleinte fogalmam se volt, de később már gyanakodtam. Egy Kobzos Bélás résznél lettem benne biztos a végefelé.
Nagyon tetszett ez a sámános, révülős, táltosos, boszorkányos és sárkányos álomvilág. Amikor legközelebb eljutok könyvtárba, az összes Gergő-könyv jön velem haza. :)

>!
Eszter01 P
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Megint sikerült egy előítéletemet megcáfolnom. Az elején döcögősen indultam, mert pont egy konyhafelújítás kellős közepén kezdtem el olvasni, de amint csökkentek a munkafázisok, egyre több időt tölthettem az olvasással, a végén már teljesen belemerültem, napközben is sokat gondoltam a szereplőkre, a történetre. Kicsit sírtam is rajta, mert pont egy olyan tragédiával és ehhez kapcsolódóan lelkiismeret furdalással küzd a főszereplő, ami az én lelkemet is nyomja már régóta. Fura érzés volt olvasni ezt a részt. Ráadásul megjöttek az álmaim is, régebben minden este álmodtam, egy ideje szinte soha.
Azt hiszem, méltó helye van a Nagy Könyvek között, és sajnálom, hogy nem eléggé népszerű. Egy biztos, én reklámozni fogom a tinik körében, mert szerintem nem bánják meg, ha elolvassák.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
EBrody I

– Mi a csalánszúrta, bagolyhuhogta, kénkőszagú füttyösréce tojására vadászó, pézsmabűzös karvalytollpihe csiklandozta bortöréses tehénpotyadék történik itt?

405. oldal

11 hozzászólás
>!
Nagy_Nándor

– Hogy a gólyalábon szaladgáló, hétkarmantyús, négyherkentyűs táltos nyilának tollazatával bodorított, egyenes ágú leszármazottakat ficerélő ficere mérgezze mosollyal minden békaporontyok harmadik szeméből áradó ében sugarát a jó, édes rokonlelked széltől nyomott, huzatos fülcimpája által pittyentett rókafutásának!

171. oldal

>!
Röfipingvin MP

– Mi folyik itt? – kérdezte Zsófi.
– Sör! – vágta rá a visszfényboszorkány, akit cseppet sem bántott, hogy rossz viccén senki nem nevet. Szerencsére az éppencsaknem-táltos ismét készen állt a magyarázattal:
– A varázslatokhoz ősidők óta használnak növényekből készített gyógyfőzeteket.
– De Borzalag, az ott… sör! – hüledezett a lány.
– Pontosan! – bólintott öntudatosan a majdnem-táltos. – A sör a füvesasszonyok által feltalált egyik legősibb gyógylé. Tisztítja a vesét, kimossa a mérgeket, és alaposan megböfögtet, amitől elpárolognak az ártó szellemek. Persze tudom, hogy az éberek nyakló nélkül vedelik hőség és búbánat ellen, de a sör akkor is remek gyógyfőzet.

424. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
1 hozzászólás
>!
gesztenye63 P

– Egy új emberke eljövetele mindig nagy varázslat. Olyankor még a legbutább révülők is be tudnak kukkantani a csodák világába.

Álomfogók

>!
eme P

– A vakondokoknak szellemi vezetőjük van? – ámult a vajákos asszony.
– Muszáj, hogy legyen nekik. Hiszen életük javát a föld alatt töltik, s ha elő is bújnak, olyan rossz a szemük, hogy alig látnak valamit a való világból. Szükségük van szellemi vezetőre, aki elmagyarázza nekik, miért jó vakondoknak lenni.

131. oldal, VI. fejezet

8 hozzászólás
>!
gesztenye63 P

– Pedig hidd el, számos éber akad, aki annyira el van keseredve a való világban, hogy az álmaiba költözik. Ők előbb-utóbb rátalálnak az álomfogók birodalmára, s ha akarnak, örökre ideköltözhetnek.

Álomfogók

>!
bleknajt

Gergőt nyugtalanság fogja el. Körbekémlel az álomerdőben, de nem lát semmi szokatlant. Az ősöreg tölgyek alatt két nyugdíjas postás madártollakat húzgál ki egymás füléből. Az ég kékjén autó, repülő, operaház és játékgép formájú felhők úsznak. A nyerőautomaták egyike csokikorongokat kezd ontani magából. Alatta bőrszárnyú őshüllő suhan.
Tehát minden teljesen normális.

9. oldal

>!
Nagy_Nándor

– Aki ilyet csinál, azzal langyos söröket itatnék, hab nélkül, míg szuszog!

1 hozzászólás
>!
Ninácska P

– Aki őszintén szeret valakit, az sose irigy mások boldogságára.

519. oldal, XVIII. fejezet

>!
csillagka P

Az éjbe burkolózó város millió színes, szép, borzongató álomtól nyüzsgött.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Gergő-regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Nyulász Péter: Helka
Christien Boomsma: Boszorkányvér
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Diana Wynne Jones: A másik palota
Maviangela Accovis – Federico Taddia: Hogyan éljük túl a sulit?
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Elizabeth Lenhard: Híd két világ között
W.I.T.C.H. Titkok a köbön