Gergő ​és a táltosviadal (Gergő-regények 3.) 125 csillagozás

Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mélységesen ​téved, aki azt hiszi, hogy a 2-es metrót felújítás miatt zárták le a nyáron. A rég elfeledett tündérvilág képviselői okoznák zavart a különböző állomásokon: az általuk megszállt emberek rengeteg galibát okoznak. A sámántanoncokra vár a feladat, hogy rendet teremtsenek. Csakhogy az Álomvilág nagy bajban van. Nem működik a Világfa, bezárultak az Ébredés Ajtajai. Amikor Gergő az éberek világát felforgató tündérek nyomába ered, az Álomvilágban reked. Két tündér társaságában utazik a Világfán, hogy megtalálja Kende táltost, és visszajusson a valóságba.
A magyar és kelta mitológia bájos keveredésével türdérfiak, tündérlányok, francok, leprikónok és más aprónép segíti és akadályozza hőseinket. Az immár sámánná és valódi bűbájossá érő Gergő és Zsófi feladata, hogy megmentse a világot, segítsen Kende táltósnak megszabadulni lelke sötét felétől, és az Égi Atyácska trónusa elé járulni a Göncöl szekerén. A két főszereplő most teszi meg az első lépéseit a felnőtté válás felé,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632456331 · Illusztrálta: Fábián Noémi
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2004
478 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635491727 · Illusztrálta: Fábián Noémi

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Réti Gergő (Farkas) · Botlik Zsófia (Büvellő) · Tanarilla (tündér) · varázsló


Kedvencelte 22

Most olvassa 7

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Zseniális. A könyv, az író, a sorozat, a történet, Gergőék, Nemcsókék, az egész sámános-dobos, mitológián alapuló kitaláció.
Az első Gergő könyveket anyukám vette véletlenül : nem ezért indult, de vastag, fantasy, szép a borító – mondta. A többit már muszáj volt beszereznem, mert magamra sem ismertem, annyira megragadott egy budapesti srác mágikus – bűbájos kalandozása az Álomvilágban. Alapvetően nem zárkózom el a magyar íróktól (Vavyan Fable, Rejtő Jenő), se a mitológiától (görög-római mitológia és egyiptomi mitológia imádó vagyok), de a magyar mégsem nyűgözött le csodaszarvas ide, csodaszarvas oda.

Böszörményi Gergő-könyvei könnyedek, izgalmasak, fantáziadúsak és eredetiek. Találkoztam pár nagyon jó Mesélővel, hiszen Thrillion Kincsein nőttem fel, de csak ajánlani tudom ezt a könyvet. …azért a legeslegkedvencebbik Gergő könyvem úgyis mindig az amelyiket olvasom… ennyire jók!

7 hozzászólás
>!
Navi P
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Egy újabb remekbe szabott Böszörményi-regény :)
Imádtam kamaszodó hőseinket, az új szereplőket és a felbukkanó régieket. Gergő tényleg érettebben gondolkozik, felelősségteljesebb, már-már felnőttes. Zsófi viszont … Gondolkoztam, hogy miatta levonjak-e fél csillagot, de nem. Ő is egy tipikus kamaszodó lány, csak épp a hisztis, akaratos fajtából. A nagyon hisztis, nagyon akaratos fajtából. Neki tényleg kell Inrek erős keze, hogy időnként jó alaposan megrázza :) Inrekről szerintem ki fog derülni, hogy tényleg a fia, nem csak örökbe fogadta :) Kedvelem a karakterét, érzékeny, gondolkodó, gondoskodó. Kifejezetten szimpatikus krapek, s szerintem felnőttként is példakép lenne. Cseperke is aranyos, bár róla azért még keveset tudunk. Amit vele művelt Zsófi, … Tanarilla is cuki volt, nagyon sokat nevettem a beszólásain, ahogy Gergőt oltogatta :)
Nagyon kíváncsi vagyok, ki lesz az utód.

>!
RVivi
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Eddigi legjobb rész, pedig a másik kettő is nagyon tetszett. Tanarillát és Gergőt nagyon bírtam. Zsófi a legtöbbször eléggé idegesített. Mintha feltűnési viszketegsége lenne. :D Amit furcsálltam, hogy Toportyán egyszer sem szólalt meg. Pedig nagyon szerettem mikor Gergővel beszélgettek.

>!
Erzsébet_Szászi
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Engem ezzel a történettel is elvarázsolt Gyula bátyó. Eddig mindegyik Gergő-regény megsimogatta a lelkemet, ez is, sőt talán még jobban is, mint a korábbiak. A világ még mindig csodálatos, egy-egy elfeledett monda utánajárásra csábít. Közben imádtam a kikacsintásokat más fantasy világok felé spoiler. A szereplőket pedig nem tudom nem szeretni. És azok a káromkodások, már Ambrózynál is nagyon tetszettek, de egyre inkább érzem a késztetést, hogy csináljak egy Böszörményi-féle káromkodásgyűjteményt. :D
Egyszóval ez a kötet is kedvenc lett. :)

>!
Schildkröte P
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Van amikor úgy érzi az ember, hogy elhamarkodottan adja meg az öt csillagot egy-egy kötetre… Mivel az első két rész kiérdemelte a részemről ezt a titulust, viszont ez a rész lett a kedvencem a Gergő sorozatból, ha lenne lehetőségem, erre a kötetre legalább 7 csillagot adnék. (Csak, hogy mesebeli kerek számot mondjak.) :D
Ismét frappáns magyarázatot kaptam pár, mindennap használt kifejezés mondanivalójára, belemélyülhettem a mesék és legendák világába, miközben szereplőink párbeszédein jót szórakoztam. ( Tényleg csak a mosolygó alma és a csengő barack hiányzott az üveghelyen túli szóló szőlők mellől. :D )
A kötet megnevettetett, okított, vagy épp eszembe juttatott olyan gondolatokat, amiket már tudtam, csak vagy nem értettem, vagy nem tudtam értelmezni.
Köszönöm a sorozatot és a hetedhét országon túlnyúló történetet. :)
spoiler

2 hozzászólás
>!
Lahara ISP
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Ez a legjobban megírt és kitalált rész a háromból, amit eddig olvastam. Itt már csak kevésbé tűnnek fel az olvasási élmányt megzavaró, paródiának szánt gondolatok, bár azért itt is akad belőlük elég. Szerintem túl sok volt benne a Varázsvilág (HP) és a Gyűrűk Ura még így is, én inkább az Eddából és a Kalevalából emeltem volna át ötleteket inkább. Amúgy szerintem Odin meg Wotan ugyanaz. Sokszor következetlen, ha valami tünde, akkor legyen tünde, ne pedig elf, és bár tudjuk, hogy a kettő ugyanaz, csak az egyik a magyar fordítás, de zavaró. Vagy valami vagy nádi franc, akkor legyen nádi franc végig, ne pedig nádi tündér néha. A suttyó beszédet sem szerettem, még akkor sem, ha illett a karakterekhez, akik használták, kizökkentő. Az okleveles cipőpucoló kifejezéstól is a falat kapartam már, de ami a leginkább irritált, az a „hapsikám”. Egyébként engem Tanarilla idegesített, és ebben a részben Zsófi is, bár ő nem tehetett róla, csak elkezdett kamaszodni. (14 évesen ideje volt, jó, mondjuk nekem pont nem kéne mondanom semmit…) Zavart még az is, hogy még mindig gyerekekként hivatkoztak sokszor a tizenéves szereplőkre. Az új karakterek közül Cseperkét és Írneket nagyon bírtam, és csak nekem tűnt fel, hogy három kötetet kellett elolvasni ahhoz, hogy tudjuk, hogy néz ki Farkas (Gergő)? (Vagy csak figyelmetlen voltam az első elején?)
Hogy elolvasom-e a negyedik részt (ami ketté van szedve), nem tudom.

Végszó, spoiler

>!
Sajtkukac94
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

A sorozat kötetei közül ezidáig ez tetszett a legjobban. Itt a révülők világa már nagyjából ismerős volt, így sokkal gördülékenyebben tudtam haladni az olvasással is.
Gergő mostanra érettebben viselkedett, amit Zsófiról mondjuk már nem mindig tudtam elmondani sajnos. Cseperkét is nagyon megkedveltem, de Monyákos Tuba szerintem méltatlanul keveset szerepelt.
A történet most sem szűkölködött izgalmakban, és a több szálon futó cselekmény csak még olvasmányosabbá tette a regényt. Az utolsó fejezetek után igazán kíváncsi lettem rá, hogyan folytatódik a sorozat.

>!
koveli
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Fantasztikus volt ez a kötet is, különösen tetszett a jellemfejlődés egyes szereplőknél és a sok utalás a „nyugati varázslókra”, spoiler

>!
Papusz SP
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Egy újabb könyv, amivel kapcsolatban alig emlékszem többre, mint hogy anno 5 csillagot adtam volna, ha lett volna Moly…

>!
_nalla_
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Ahányszor olvasom Böszörményi Gyula könyveit, annyiszor varázsol el a világába, tele sámánokkal, táltosokkal, vajákosokkal, boszorkányokkal, tündérekkel, és mindenféle lényekkel. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne „elmenekülni” a mindennapokból egy kis időre. Bárcsak én is révülő lehetnék :D


Népszerű idézetek

>!
EBrody I

– Hogy az a mócsingos tálból faló, ragyaszarvú hétszertekert szoknyaráncon ücsörgő bolhaivadékkal teli légynevelgető manóvakarta sertésherceg tapadjon füled harmatos likának szőrpamacsain, mikor a születésnapod hajnali derűjében kergetőző szúnyogfelhő-zümmögte vigyorgásod nyomán kelt kacajkacagányos alkatodra Szemes mosolyog le, te aholbékeottbajtkavarsz-sámánfi!

454. oldal

>!
EBrody I

Hinnye, az a radai hétszertekert varangyos kormorántojással zápított, sínpárverte tartómadzaggal átkötözött sápítozós ángyikám fülszőrös vakarékától távol tartott zöldnyelvű mindenségit neki!

75. oldal

3 hozzászólás
>!
EBrody I

A wicca törvényt hallgasd most,
Hit és Szeretet hajtson.
Élj és mást is élni hagyj,
szépen végy és szépen adj.
Varázskört írj háromszor,
a rontást ez tartja távol.
Bűvigét ha mondanál,
nincs jobb a rímes szavaknál.
Növő holdnál tisztuljál,
rúnáiddal daloljál.
Fogyó holdnál körbejárj,
fosztó rúnát soroljál.
Ha a Hold a csúcsra ül,
szíved vágya teljesül.
Kilenc hasábot tűzre tégy,
Tűz úrnője igével légy.
Úrnőnk fája bodzaág,
Ha elégeted, átok rád.
Ápolj növényt, bokrot, fát,
Fogadd Úrnőnk áldását.
Nyolc szóval teljes a wicca Intelem:
Ha nem ártasz, téged szolgál a Négy Elem.

98-99. oldal

>!
EBrody I

– Jurta! Az ott egy jurta!
– Jurta ám, hogy a banyagörcs álljon bele a nyughatatlan ülepetek felső szegletébe, ti félrerévült fehércselédek!

273. oldal

>!
EBrody I

– Te meg ki a kótyomfitty szalasztotta agyonszappanozott virággyerek vagy?

273. oldal

>!
EBrody I

A tisztelt varázslókat megkérem, ne tátsák azt a bölcsességtől csücsöri szájukat, hanem bájoljanak ide sátrakat, jurtákat, pavilonokat, tele padokkal, asztalokkal.

438. oldal

Kapcsolódó szócikkek: varázsló
>!
EBrody I

Messziről hallotta a hangosbeszélőből zengő női hangot, ami közölte az utasokkal, hogy a Pillangó utcánál néhány órán át nem áll meg a metró, mivel a sínek között reggelre kukoricamező nőtt.

113. oldal

1 hozzászólás
>!
EBrody I

Irnek és Farkas elkeseredettem nézett össze a csipkebogyótea fölött. A fickó szemben ült velük, szürke csuklyát húzott az arcába, amiért igen hálásak voltak neki, mert meglehetősen ocsmány volt a képe.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Réti Gergő (Farkas)
>!
EBrody I

Cseperke elfelejtett kapaszkodni, így most hanyatt esik, egyenesen az első sor nézői közé. Két karvaly orrú, ráncos képű, fogatlan vénség kapja el, s rikácsol rá kedvesen:
– Mit művel, kis kollegina? – így az egyik.
– Kinek rossz ráncot vet a szoknyája, annak cirokseprű töri majd ülepit! – szól a másik.

382. oldal


A sorozat következő kötete

Gergő-regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Virág Emília: Sárkánycsalogató
Cassandra Clare: Üvegváros
Rachel Hawkins: Hex Hall
Kresley Cole: Poison Princess – Méreghercegnő
Benina: Milan könyve
Alex Flinn: Beastly – A szörnyszívű
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Lisa Jane Smith: Tombolás
Tóth Gergely: Sárkány és Garabonciás
Elisa J. Smith: Ultimate Case