Gergő ​és a táltosviadal (Gergő-regények 3.) 173 csillagozás

Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mélységesen ​téved, aki azt hiszi, hogy a 2-es metrót felújítás miatt zárták le a nyáron. A rég elfeledett tündérvilág képviselői okoznák zavart a különböző állomásokon: az általuk megszállt emberek rengeteg galibát okoznak. A sámántanoncokra vár a feladat, hogy rendet teremtsenek. Csakhogy az Álomvilág nagy bajban van. Nem működik a Világfa, bezárultak az Ébredés Ajtajai. Amikor Gergő az éberek világát felforgató tündérek nyomába ered, az Álomvilágban reked. Két tündér társaságában utazik a Világfán, hogy megtalálja Kende táltost, és visszajusson a valóságba.
A magyar és kelta mitológia bájos keveredésével türdérfiak, tündérlányok, francok, leprikónok és más aprónép segíti és akadályozza hőseinket. Az immár sámánná és valódi bűbájossá érő Gergő és Zsófi feladata, hogy megmentse a világot, segítsen Kende táltósnak megszabadulni lelke sötét felétől, és az Égi Atyácska trónusa elé járulni a Göncöl szekerén. A két főszereplő most teszi meg az első lépéseit a felnőtté válás felé,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
480 oldal · ISBN: 9789632458106
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
480 oldal · ISBN: 9789632458090
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632456331 · Illusztrálta: Fábián Noémi

1 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Réti Gergő (Farkas) · Botlik Zsófia (Büvellő) · Tanarilla (tündér)


Kedvencelte 30

Most olvassa 6

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Zseniális. A könyv, az író, a sorozat, a történet, Gergőék, Nemcsókék, az egész sámános-dobos, mitológián alapuló kitaláció.
Az első Gergő könyveket anyukám vette véletlenül : nem ezért indult, de vastag, fantasy, szép a borító – mondta. A többit már muszáj volt beszereznem, mert magamra sem ismertem, annyira megragadott egy budapesti srác mágikus – bűbájos kalandozása az Álomvilágban. Alapvetően nem zárkózom el a magyar íróktól (Vavyan Fable, Rejtő Jenő), se a mitológiától (görög-római mitológia és egyiptomi mitológia imádó vagyok), de a magyar mégsem nyűgözött le csodaszarvas ide, csodaszarvas oda.

Böszörményi Gergő-könyvei könnyedek, izgalmasak, fantáziadúsak és eredetiek. Találkoztam pár nagyon jó Mesélővel, hiszen Thrillion Kincsein nőttem fel, de csak ajánlani tudom ezt a könyvet. …azért a legeslegkedvencebbik Gergő könyvem úgyis mindig az amelyiket olvasom… ennyire jók!

7 hozzászólás
Navi P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Egy újabb remekbe szabott Böszörményi-regény :)
Imádtam kamaszodó hőseinket, az új szereplőket és a felbukkanó régieket. Gergő tényleg érettebben gondolkozik, felelősségteljesebb, már-már felnőttes. Zsófi viszont … Gondolkoztam, hogy miatta levonjak-e fél csillagot, de nem. Ő is egy tipikus kamaszodó lány, csak épp a hisztis, akaratos fajtából. A nagyon hisztis, nagyon akaratos fajtából. Neki tényleg kell Inrek erős keze, hogy időnként jó alaposan megrázza :) Inrekről szerintem ki fog derülni, hogy tényleg a fia, nem csak örökbe fogadta :) Kedvelem a karakterét, érzékeny, gondolkodó, gondoskodó. Kifejezetten szimpatikus krapek, s szerintem felnőttként is példakép lenne. Cseperke is aranyos, bár róla azért még keveset tudunk. Amit vele művelt Zsófi, … Tanarilla is cuki volt, nagyon sokat nevettem a beszólásain, ahogy Gergőt oltogatta :)
Nagyon kíváncsi vagyok, ki lesz az utód.

Erzsébet_Szászi>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Engem ezzel a történettel is elvarázsolt Gyula bátyó. Eddig mindegyik Gergő-regény megsimogatta a lelkemet, ez is, sőt talán még jobban is, mint a korábbiak. A világ még mindig csodálatos, egy-egy elfeledett monda utánajárásra csábít. Közben imádtam a kikacsintásokat más fantasy világok felé spoiler. A szereplőket pedig nem tudom nem szeretni. És azok a káromkodások, már Ambrózynál is nagyon tetszettek, de egyre inkább érzem a késztetést, hogy csináljak egy Böszörményi-féle káromkodásgyűjteményt. :D
Egyszóval ez a kötet is kedvenc lett. :)

DzsDzs88 IP>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Én ezt annyira, de annyira szeretem!
A gyermeki énem lerúgta a cipőjét, mezítláb kicsattogott a régi telekre, bekuckózta magát az összetákolt erődjébe, és belevetette magát az olvasásba, egy világba, ami jobb a valóságnál. ☺️
Miközben a felnőtt énem fürdőzik az ízes magyar nyelvben, a gazdag szókincsben, az élvezetes olvasmányban, ami csak sodor, sodor magával. És a nevetésben. Az izgalmakban. Az érzésben, hogy még ennyi idősen is a történet szerves részévé válik. off
És sajnálja, hogy a gyerekkora gigászi hiányosságot mutat, mert ez a sorozat abból kimaradt! :-( De ami késik, nem múlik, és elégedett vagyok. Ezzel a kötettel teljesedik a történet, és külön élmény, hogy nem egyedül veszek részt a kalandban, hiszen arra a 11 és a 17 éves keresztgyerkőcöm hívott magával. :-)) off

Köszönöm a kalandot! És várom a pillanatot, mikor végre a sorozat végre odaülhet a polcomra, szép sorban. :-)) off

Schildkröte P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Van amikor úgy érzi az ember, hogy elhamarkodottan adja meg az öt csillagot egy-egy kötetre… Mivel az első két rész kiérdemelte a részemről ezt a titulust, viszont ez a rész lett a kedvencem a Gergő sorozatból, ha lenne lehetőségem, erre a kötetre legalább 7 csillagot adnék. (Csak, hogy mesebeli kerek számot mondjak.) :D
Ismét frappáns magyarázatot kaptam pár, mindennap használt kifejezés mondanivalójára, belemélyülhettem a mesék és legendák világába, miközben szereplőink párbeszédein jót szórakoztam. ( Tényleg csak a mosolygó alma és a csengő barack hiányzott az üveghelyen túli szóló szőlők mellől. :D )
A kötet megnevettetett, okított, vagy épp eszembe juttatott olyan gondolatokat, amiket már tudtam, csak vagy nem értettem, vagy nem tudtam értelmezni.
Köszönöm a sorozatot és a hetedhét országon túlnyúló történetet. :)
spoiler

2 hozzászólás
diamondfox>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

És ezennel lezártuk a nagy trilógiát, és van még 2 kötet a Gergő-regények részből. Örülök, hogy megismerhettem a Réti-Botlik családot, még ha itt Zsófit legalább négyszer akartam megpofozni és ugyanennyiszer kitekerni a kis csinos nyakacskáját. : )
Beszéljünk arról, hogy szerintem én ezt a kötetet olvastam. Úgy, hogy a másodikat meg fixen nem. Még jó, hogy egyébként annyira nem kapcsolódnak szorosan, csak egy-egy utalással a kötetek, de azért ledöbbentem magamon, hogy olvasás közben jöttek vissza az élmények és a rajzok is. spoiler
(lábjegyzet magamnak: Ha egyszer visszajutok a kiskönyvtárba megnézem a lapot, hogy rajta van-e az aláírásom :) )

A történet szokás szerint zseniális, mert nem elég, hogy maradunk tovább a vajákosok világában, de kikacsintunk egy picit nyugatra. Megjelennek a tündérek, akiket eddig tagadtunk és még a végén megjelennek a bolond angliai varázslók is – imádtam a Percy Weasley utalást, még ha eléggé negatívnak is éreztem Gyula bá' hozzáállását a ficsúrokhoz. Ettől függetlenül viszont kidolgozott, kerek történet kaptam, bolond Toportyánnal, Gergővel és zakkant tündérekkel, akik megmutatták a gonosz oldalukat is (ez pedig ismét plusz pont).
Igyekszem még az idén kiolvasni a maradék két könyvet és a többi rengeteg kikacsintásról még nem is beszéltem – a kiadás végén lévő kérdés-válasz szekció remek ötlet volt, néhány kérdésemre ennyi évvel később is választ kaptam :)

KMReni P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Zseniálisan fantasztikus volt! Talán ez a rész tetszett eddig a legjobban.

Imádtam. Szegény Bazsikámat meg kellett előznöm olvasásban, mert úgy magával ragadott a történet, hogy tegnap éjszaka be kellett fejeznem :D – de persze neki még nem árultam el :) – mert imádja átbeszélni a fejezeteket. Mondjuk a kidumálás így is meg lesz.

Sajtkukac94 P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

A sorozat kötetei közül ezidáig ez tetszett a legjobban. Itt a révülők világa már nagyjából ismerős volt, így sokkal gördülékenyebben tudtam haladni az olvasással is.
Gergő mostanra érettebben viselkedett, amit Zsófiról mondjuk már nem mindig tudtam elmondani sajnos. Cseperkét is nagyon megkedveltem, de Monyákos Tuba szerintem méltatlanul keveset szerepelt.
A történet most sem szűkölködött izgalmakban, és a több szálon futó cselekmény csak még olvasmányosabbá tette a regényt. Az utolsó fejezetek után igazán kíváncsi lettem rá, hogyan folytatódik a sorozat.

Mert_olvasni_mindig_jó P>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Megtáltosodott a regény!?

„– Hinnye, az a radai hétszertekert varangyos kormorántojással zápított sínpárverte tartómadzaggal átkötözött sápítozós ángyikám fülszőrös vakarékától távol tartott zöldnyelvű mindenségit neki!” Újra hasonlóan éreztem magam, amikor belecsöppentem egy újabb álomba, ám ezúttal kesze-kuszább volt, mint a gombolyag, mivel a kiscica játszott, legalább is, addig amíg ki nem bogoztuk.

Ez a regény sem hazudtolta meg önmagát és Gyula bátyónkat sem, hiszen újabb olyan varázslatot teremtett számunkra, amitől hol a hideg rázott, hol pedig felülkerekedett a kíváncsiság a józan ész felett és tovább lapoztam. Nem lehetett letenni az újabb kalandot, munden oldalát csak imádni lehetett, ugyanakkor voltak benne olyan fajta buktatók is, amik szándékosan kerültek bele, mégis füstölgött tőle a fülem.

Ez a buktató pedig…

“– A Tetejetlen Fán soha nem történik semmi véletlenül – Farkas Húgának lombzöld szeme elsötétült a dactól. – Minden révülő azt akarta, hogy én ma ne juthassak a Gyémánt Jurta közelébe. Mégis itt vagyok, ami azt jelenti, hogy igenis segítenem kell Kendének.” Zsófit ebben a történetben nagyon megrüheltem, egy kiállhatatlan fruska, aki csak acsarkodik mindenkivel és szembeszáll. Miközben azt hiszi olyan okos és ügyes észre sem veszi mennyire idegesítő és csak neheztelni lehet rá. Én néha Boglárka helyében nem csak megráztam volna, de egyenesen felképelem, hiszen nem ártott volna neki egy-két, vagy akár több atyai pofon is. A történet végére annyira ellenszenves lett nekem, hogy nem jó szívvel olvasom tovább a saját történetét, ugyanis nem akarom hallgatni a féltékenykedéseit és utálkozásait. Pedig az előző kötetekben egyáltalán nem ilyennek ismertem meg és ez a változás nagyon nem tetszik nekem!

A négy és fél csillagos értékelést is csak Zsófi miatt kapja a regény.

Azért szerencsére feltűntek a régi jó karakterek is és bejöttek fergeteges újjak is, akik színesebbé és egyedibbé tették a kötetet.

“– Ez neked révülés? – sipítja Tanarilla. – Autóval nekirohansz egy sziklának, miközben nótázol, mint valami hókon nyomott pacsirta. S még van képed révülést emlegetni?” A kis tündérlány egy érdekes személyiségre sikeredett, bár való igaz, hogy a tündéreken kiigazodni szinte lehetetlen, hiszen észjárásuk teljesen más mint nekünk Ébereknek. Ettől függetlenül örültem kis csapatunk új tagjának, akinek hála fergeteges hangulatot tudott kölcsönözni a könyvnek és bár néha nem csak szereplőink, de az én idegeimre is ráment, de ez az üde kis színfolt hiányzott volna.

Ismét egy remek kaland, de most ugrok tovább Zsófi részére, kíváncsi vagyok azért milyen boszorkányság történik ott.

RoseMarry>!
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal

Ez a rész fogott meg eddig a legjobban. Tanarilla karakterét egyszerűen imádtam *-* A végén azért csak elpityeregtem kicsit, de tényleg eddig ez az abszolút kedvenc a sorozatból. Nagyon tetszett, ahogy a történet előrehaladtával minden szépen a helyére került és Gergő jellemfejlődése az első részhez képest nagyon megfogó. Viszont ebben a részben Zsófitól kivoltam, szerencsétlen Cseperkét meddig bántotta, meg olyan hisztiket levágott hogy néha kedvem lett volna helyre rázni kicsit ^-^'


Népszerű idézetek

EBrody I>!

– Hogy az a mócsingos tálból faló, ragyaszarvú hétszertekert szoknyaráncon ücsörgő bolhaivadékkal teli légynevelgető manóvakarta sertésherceg tapadjon füled harmatos likának szőrpamacsain, mikor a születésnapod hajnali derűjében kergetőző szúnyogfelhő-zümmögte vigyorgásod nyomán kelt kacajkacagányos alkatodra Szemes mosolyog le, te aholbékeottbajtkavarsz-sámánfi!

454. oldal

EBrody I>!

Hinnye, az a radai hétszertekert varangyos kormorántojással zápított, sínpárverte tartómadzaggal átkötözött sápítozós ángyikám fülszőrös vakarékától távol tartott zöldnyelvű mindenségit neki!

75. oldal

3 hozzászólás
EBrody I>!

A wicca törvényt hallgasd most,
Hit és Szeretet hajtson.
Élj és mást is élni hagyj,
szépen végy és szépen adj.
Varázskört írj háromszor,
a rontást ez tartja távol.
Bűvigét ha mondanál,
nincs jobb a rímes szavaknál.
Növő holdnál tisztuljál,
rúnáiddal daloljál.
Fogyó holdnál körbejárj,
fosztó rúnát soroljál.
Ha a Hold a csúcsra ül,
szíved vágya teljesül.
Kilenc hasábot tűzre tégy,
Tűz úrnője igével légy.
Úrnőnk fája bodzaág,
Ha elégeted, átok rád.
Ápolj növényt, bokrot, fát,
Fogadd Úrnőnk áldását.
Nyolc szóval teljes a wicca Intelem:
Ha nem ártasz, téged szolgál a Négy Elem.

98-99. oldal

EBrody I>!

– Te meg ki a kótyomfitty szalasztotta agyonszappanozott virággyerek vagy?

273. oldal

EBrody I>!

A tisztelt varázslókat megkérem, ne tátsák azt a bölcsességtől csücsöri szájukat, hanem bájoljanak ide sátrakat, jurtákat, pavilonokat, tele padokkal, asztalokkal.

438. oldal

Kapcsolódó szócikkek: varázsló
EBrody I>!

– Jurta! Az ott egy jurta!
– Jurta ám, hogy a banyagörcs álljon bele a nyughatatlan ülepetek felső szegletébe, ti félrerévült fehércselédek!

273. oldal

EBrody I>!

Cseperke elfelejtett kapaszkodni, így most hanyatt esik, egyenesen az első sor nézői közé. Két karvaly orrú, ráncos képű, fogatlan vénség kapja el, s rikácsol rá kedvesen:
– Mit művel, kis kollegina? – így az egyik.
– Kinek rossz ráncot vet a szoknyája, annak cirokseprű töri majd ülepit! – szól a másik.

382. oldal

EBrody I>!

Messziről hallotta a hangosbeszélőből zengő női hangot, ami közölte az utasokkal, hogy a Pillangó utcánál néhány órán át nem áll meg a metró, mivel a sínek között reggelre kukoricamező nőtt.

113. oldal

1 hozzászólás
EBrody I>!

Irnek és Farkas elkeseredettem nézett össze a csipkebogyótea fölött. A fickó szemben ült velük, szürke csuklyát húzott az arcába, amiért igen hálásak voltak neki, mert meglehetősen ocsmány volt a képe.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Réti Gergő (Farkas)

A sorozat következő kötete

Gergő-regények sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Virág Emília: Sárkánycsalogató
Cassandra Clare: Üvegváros
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Tóth Gergely: Sárkány és Garabonciás
Elisa J. Smith: Ultimate Case
Nyulász Péter: Helka
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Charlaine Harris: Por és hamu