Égboltmesék 14 csillagozás

Böszörményi Gyula: Égboltmesék

Kereken hét esztendős voltam, mikor nagyapám terepjárójával a hegyekbe vitt. Az éjszakai erdőjárás során az égboltozatról tizenkét különös idegen hullott elém. Azt a feladatot kaptam tőlük, hogy megfejtsem furfangos történeteik titkát. Ha figyelmesen olvasod a meséket, te is kiállhatod a próbákat, és talán megfejted a tizenkét égi vendég nevét.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2014
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197570 · Illusztrálta: Pásztohy Panka

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Szilmariel
Böszörményi Gyula: Égboltmesék

Kíváncsian vártam, hogy Böszörményi Gyula mit alkotott a kezdő olvasóknak.
Most egy ilyen történetek a történetben könyvet írt, amiben 12 különálló mese van. Ezeket a meséket, amint a kötet végén is látható versek ihlették, ami nekem személy szerint nagyon tetszett. Meg is hozta a kedvet, hogy elolvassam azokat a verseket.
Maga történet egy kisfiú nagyfiúvá avatásáról szólt, ami esetünkben abból áll, hogy nagyapja 12 égbőlpottyant barátjától hallgat meg 1-1 történetet és rá kell jönnie, mi lehet bennük a tanulság. Vagyis ez a próbasorozat a fiú eszét tette próbára, amit ha kiáll, már nagyfiúnak számít.
Egyébként ez a 12 barát (nem nehéz kitalálni egyébként hogy miket jelképeznek), ilyen téren emlékeztetett az egyik kedvenc animémra spoiler, ami japán-orosz koprodukció és hasonló jelenség van benne, mint ebben a könyvben.
Hogy a szakmai oldal felől is nézzem egy kicsit a könyvet, azt kell, hogy mondjam a betűméret tényleg megfelelő a kezdő olvasóknak. A színes illusztrációk is aranyosak és illenek a kötethez. Bár az egész könyvet egyben én nem ajánlanám elsőre még második félévben sem egy 1. osztályos gyereknek. Részletenként már igen, de egészben inkább 2. osztályosoknak ajánlanám. Vagy olyan kezdő olvasóknak, akik már olvastak rövidebb kis könyveket. Az meg, hogy szerepelnek benne régies, vagy furcsa szófordulatok, ez is egy ok, hogy ne rögtön kezdő olvasó kezébe adjam. Bár felolvasás keretében simán megismerkedhet vele, hisz attól, hogy egy gyerek megtanul olvasni, az még nem jelenti azt, hogy a mese- és könyvfelolvasást rögtön fel kéne függeszteni.
Már a nyelvezetről és a szóhasználatból is ráismertem volna Böszörményi stílusára, ha nem is látom a könyv elején az író nevét. Amióta megjelent az első Gergő-könyv, azóta imádom az Álomfogó világot. Ezért is örültem nagyon, mikor olvasás közben felfedeztem 1-2 történetben utalást arra a világra, vagy onnan 1-2 szereplőre.
Annak is örültem, hogy feltűntek a Böszörményire jellemző egyedi, humoros szófordulatok vagy sajátos nevek. Pl. Üleprúgó Ragacsinszka, a méltán népszerűtlen boszorkány; Csurmintó; Tutifix, a róka; Éjlépő Kajtár és Égi Atyácska.
Nagyon tetszett ez a kezdőknek szóló könyv is és külön örültem az álomfogós utalásoknak. Remélem, hogy kapunk még ehhez hasonló könyvecskéket a kisebbek részére is Böszörményi részéről. Mivel ezek már egyfajta kapuként szolgálnak arra, hogy később ők is belépjenek a szerintem csodálatos, egyedi és magyar álomfogó-univerzumba.

3 hozzászólás
>!
Jeffi SP
Böszörményi Gyula: Égboltmesék

Böszörményi Gyulától az első könyv… könyvecske volt, amit olvastam. Tetszik az írói stílusa, már ami a rövid meséket illeti, biztosan szeretni fogom. Majd egyszer bele fogok vágni a nagyobb horderejű köteteibe is, de az még egyelőre várat magára. Tetszettek az illusztrációk, és a történet megvalósítása is. Az a tipikus történet a történetben mesekönyv. A kisfiúval, aki nagyfiú lesz, és meghallgat 12 ismeretlen fazont, akik 12 egyre nehezebb, de mégis tanulságos történetet mesélnek el neki az életről, a világról, és meg kell fejtenie, mi a mondanivalója ezeknek, és mit tanult belőlük. Aranyos volt, bár kicsit keverve lett a modern kor és a régi korok szóhasználata ami nem mindig jött ki teljesen jól. Viszont teli volt vicces szófordulatokkal, nevekkel, úgyhogy élveztem az olvasását.

>!
Kek P
Böszörményi Gyula: Égboltmesék

Nem ismertem korábban Böszörményit, így elsőre nagyon erőltetettnek éreztem a nyelvezetét, humorát – ami némi hozzászokás után elviselhetővé vált. Volt, amin tudtam nevetni (Pl. Sutyerák, a mocsári kobold; Üleprúgó Ragacsinszka, a méltán népszerűtlen boszorkány; Tutifix, a róka; Éjlépő Kajtár; az elégedetlenség vad csikója; a pimasz monyorák és hasonlók ), máson viszont még mosolyogni se (pl. Égi Atyácska; álomvarangy; stb.) A feketén szedett kerettörténetbe illeszkedő 12 kék betűs mese némelyike tetszett, mások meg kimondottan nem, de hogy egy mondatocskába lehessen levonni a tanulságukat, az a lehető legrosszabb rövidzárlat szerintem. Már pedig ez a keret pont ezt emeli ki. Szerintem meg minden mese lényege pont az, hogy ki így érti, ki úgy…, attól függően, hogy mikor olvassuk-hallgatjuk, mondhat mást és mást. Szóval, a végső tanulság számomra pont az, hogy ez így milyen egysíkú! Pedig: mennyi minden lehetne még benne! :)

2 hozzászólás
>!
blankaveronika IP
Böszörményi Gyula: Égboltmesék

Tudtam én, hogy ez egy igazi tündérmesekönyv! Ötletes, a mesék rövidek, felismerhetők de mégis különlegesek. Örülök, hogy a könyvtáramban tudhatom.

>!
buzavirág P
Böszörményi Gyula: Égboltmesék

Szépen illusztrált értelmes mesék, vicces nevekkel, olykor ízes régi szavakkal.

>!
Knekató P
Böszörményi Gyula: Égboltmesék

A nagy kihívásra vettem a kezembe mesekönyvet, méghozzá napjaink mesekönyvét. A gyerekeim már felnőttek, unokáim még nincsenek, így biztos van már 20 éve, hogy mesekönyv volt a kezembe.
Az hamar kiderült, hogy nincs új a nap alatt. A könyv felépítése, a benne található „tanulságos” mesék mind emlékeztettek valamelyik, általam már évtizedekkel olvasott mesékre. Különösen a Tutifix mese, ahol a hangya helyett szerepelt a róka, és kicsit továbbgondolva nem a tücsök járt rosszul, mert ő zenésznek állt a rókához, de rajta kívül minden állat pórul járt. Persze, erre nem terjedt ki a tanulság, hogy ugyan már a mesélő tücsök, aki szintén semmit sem csinált, miért menekült meg a hidegtől? Gondolom a gyerekek ezen nem akadnak fent, de azt is nehezen hiszem, hogy maguktól rájönnének a mesék tanulságára. Persze, nem akarok kukacoskodni, de azt sem értem, miért kellett némileg régies szavakat, mondatszerkezeteket használni? (pl. suba)


Népszerű idézetek

>!
Jeffi SP

– Sutyerák vagyok, a mocsári kobold, jelenleg az eltévedés állapotában (…)

13. oldal, Itt a Farsang

>!
Jeffi SP

A hófehérbe öltözött erdő közepén, düledező kunyhójában élt Üleprúgó Ragacsinszka, a méltán népszerűtlen boszorkány.

17. oldal, Farkas

1 hozzászólás
>!
Jeffi SP

Orrnyereg, a sunyi álomvarangy foglalkozására nézve tolvaj volt.

29. oldal, Almamánia

>!
Kek P

a szívem könnyű lett, mint a pacsirtamadár füttye

62. oldal

>!
Kek P

Csakhogy a rigó addigra már rég elbújt Nagyapó sámlija alá. Így, miközben a világot betemette a nagy hó az ő cserfessége miatt, a rigó egyedül maradt meg feketének.

57. oldal

1 hozzászólás
>!
Jeffi SP

Figyelj, kiskomám, jártál-e már a Margit-szigeten? No, és ha jártál, tudsz-e róla, hogy lakik ott egy morcos boszorkány, nevezett Monyákos Klotild, akinek valódi vasból van az orra? Kellemetlen dolog ám így élni, hiszen a vasorrú ember feje hajlamos arra fordulni, amerre erős mágnes található. Ráadásul mobiltelefont sem használhat, mert a vasorrtól folyton búg-gerjed a masina.

20. oldal, Veréb

>!
Kek P

Az elégedetlenség csikója vad jószág: ha nem fogod erősen a kantárszárát, olyat tesz veled, hogy örökké bánhatod!

58. oldal

1 hozzászólás
>!
Szilmariel

Tudom én jól, hogy a felét se hiszi senki annak, amit most elmondok.

(első mondat)

>!
Jeffi SP

Ágyat őrizni nagyon unalmas dolog, különösen, ha senki nem akarja ellopni az illető bútordarabot.

13. oldal, Itt a Farsang

>!
Jeffi SP

Hát én csak annyit mondok: farsang környékén jobb vigyázni a beszélő szemetesvödrökkel!

15. oldal, Itt a Farsang


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Rigó Béla: Vuk
Csukás István: Pom Pom meséi – A lesből támadó ruhaszárító kötél
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Csukás István: Süsü, a sárkány
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Szepes Mária: Pöttyös Panni naplója
Bálint Ágnes: Megint Mazsola
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó