23. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
35. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Bitó ​és borostyán (Ambrózy báró esetei 3,5.) 1729 csillagozás

Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

1900. december 10., este.
A Keleti indóházból útra kel az 502-es Budapest–Predeal–Bukarest vonalon közlekedő éjszakai járat, hálókocsijában a híres magánzó detektív, Ambrózy báró tanítványával, Hangay Mili kisasszonnyal, akit szigorú mestere épp száműzetésre ítélt a székesfővárosból. A fényűző, első osztályú kocsikban csupa előkelő, jómódú, kiváló modorú hölgy és úr utazik, akik legrémesebb álmaikban sem gondolnák, hogy mire megérkeznek, az egész Monarchiában csak úgy emlegetik majd az 502-es járatot, mint „a fagyos éjszakában száguldó véres szerelvényt”.

Az új Ambrózy-történet az Ármány és kézfogó című regény idejében játszódik, és Hangay Mili kisasszony első önállóan felderített bűnügyét meséli el.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634570172
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
196 oldal · ISBN: 9789635612307
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
196 oldal · ISBN: 9789635612314

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

1025 tag · 739 karc · Utolsó karc: 2024. február 24., 00:03 · Bővebben


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Bali Mihály · Detrich Károly · Berta Mimi · Domonkos Jenci · Heltai Jenő · Lindmayer Ödön · Lindmayer Zénó · Pichler Ida · Ruzitska Ármin · Schwamm András

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 270

Most olvassa 25

Várólistára tette 259

Kívánságlistára tette 334

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

Először is el kell mondanom, hogy milyen kellemes meglepetésként ért, hogy ez a könyv jó 100 oldallal hosszabb, mint a Beretva és tőr volt. A borító ismét gyönyörűre sikerült, nagyon jól illik a többi közé.
Igyekeztem lassan haladni a könyv olvasásával, hogy minél tovább tartson az élmény, de hamar rájöttem, hogy ez nem igazán fog összejönni, néhány órán belül a végére értem.
A történet már az első néhány oldal után magával ragadott, én pedig képtelen voltam letenni a könyvet, ahogy egyik fordulat követte a másikat.
A krimi szál ismét zseniálisan lett megalkotva, a nyelvezet továbbra is igényes, a vonat hiteles leírásában pedig rengeteg háttérmunka lehetett.
Milinek ebben a kötetben lehetősége nyílt, hogy egy egészen másik oldalát mutassa meg, érett felnőtt nő módjára viselkedett, és igen, megoldotta élete első bűnügyét nem is akárhogy. A mellékszereplők jól kidolgozottak, akik közül Bali Mihály és Domonkos Jenci is a kedvenceimmé váltak.
Mili és Richárd kapcsolata itt egészen másmilyennek tűnt, mint az Ármány és kézfogóban; nem volt köztük feszült a hangulat, visszatértek a csipkelődések és a szócsaták, és ennek hihetetlenül örültem. :)
Végezetül annyit, hogy ha a negyedik rész lesz a sorozat befejező kötete, bízom benne, hogy még sok ehhez hasonló kiegészítő kötetet olvashatunk.

3 hozzászólás
Naiva P>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

Ez kellett most nekem, mielőtt még belekezdenék a következő részbe, amit már annyira várok. A hangulat most is azonnal magával ragadott és nem eresztett. Bírom az ilyen Agatha Christie-s, Sherlock Holmes-os hangulatú, nyomozós történeteket. Mili és Richárd nagyon jó párost alkot. Ez a kiegészítő kötet főleg Mili vizsgájáról szól, de persze a báró úr is ott van Mili közelében. Nem is akárhogyan! Már meg se lepődtem rajta! Tetszettek a csavarok, fordulatok.
Nagyon szeretem a sorozat minden borítóját. Egytől-egyik gyönyörűek, de ennek a kötetnek kiemelkedően gyönyörű a borítója.

2 hozzászólás
Gorkie>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

Jaj, de jó volt visszacsöppenni ide!

Megmondom őszintén, az elsők között rendeltem elő a Nász és tébolyt, alig vártam, hogy végre a kezemben legyen, de még mindig tologatom… Egyszerűen nem akarom, hogy vége legyen.
Ugye, nem csak én vagyok ilyen lüke? :D

Ugyanígy tologattam ez a kötetet is, de oda se neki, van még egy rész, így csak elkezdtem. :))

Nagyon érdekes volt a nyomozás, bár voltak sejtéseim, így is akadt meglepetés a végén.
Mili ügyesen bontogatta ki a szálakat, ráadásul, még az előítéletekkel is meg kellett küzdenie.
A bárónak pedig már tényleg kijárna egy nagy pofon, mégsem tudom megutálni. Érthetetlen.

Jól esett ez a kis szösszenet, ebből a sorozatból bármikor, bármennyit!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634570172
vikcs>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

„Annyira vártam már, hogy olvashassam ezt a kötetet, hiszen már maga a borítója elvarázsolt, számomra ő a legszebb a sorozatban!!! Nagyon szuperre sikeredett. :)

Éppen Budapestre utaztam, amikor a kezembe vettem, és nagyon jó érzés volt egy vonaton játszódó történetet olvasni, amikor én is pont vonaton ülök.

Nagyon örültem, hogy ez a kötet hosszabb lett, mint a Beretva és tőr, valamint, hogy Mili végre megkapta a lehetőséget, hogy kezébe vegyen egy gyilkossági nyomozást, és ő maga kerítse kézre a gyilkost. Végig követhettük a vonat útját, ismét valós személyek tömege lepte el a könyvet, alátámasztva hasznos információkkal a régi gőzösről.

Ismét nem csalódtam a nyelvezetben, nagyon izgalmas és pörgős volt a könyv, bár a közepe körül már úgy ahogy körvonalazódott bennem a bűnös kiléte. Tetszett, hogy részletesen megismerhettük a szereplőket, és már előre izgultam, hogy mi lesz itt a végkimenetel. A kidolgozottság itt is fenomenális, ebben a kisregényben is rengeteg háttérmunka alapul, amiért hatalmas dicséret és köszönet jár.

Szerencsére Richárd sem volt hanyagolva, és a Milivel való kapcsolata most sokkal bensőségesebb és kellemesebb volt, mint a harmadik kötetben, és ez az én lelkemnek is nagyon jólesett. Itt egy picikét jobban szerettem Richárdot is, mivel sokkal közvetlenebb és kedvesebb volt, ami még inkább reményt adott hevesen dobogó szívemnek a harmadik kötet utolsó mondatának tudatában. ”

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/09/boszormenyi-g…

ZsúésKrisz_Olvas>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

Mint a kisgyermekek karácsonykor az ajándékot, úgy nyitottam ki ezt a kötetet, és penderültem egyenesen 1900-ba. Kicsit sem volt nehéz újra felvenni a történet fonalát, a hangulatot, a korszak életérzését. Ami egy kicsit hiányzott, az az Ambrózy báró és Mili kisasszony közti csipkelődés, viszont kárpótoltak érte a remek kis szereplők, a kidolgozott kis jellemeikkel egytől-egyig rendkívül szórakoztatóak. Mint a sorozat minden eddigi részében, itt is hamar a szívünkbe lopják magukat.
Egyszóval: Fantasztikus!
Bárcsak ne kellene várni a következő részre…
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/07/boszormenyi-gyula-b…

gabiica P>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

Jó volt újra visszacsöppenni Mili és Ambrózy báró kalandjaiba, ezek után még inkább várom, hogy olvassam végre a befejező kötetet.
Izgalmas volt. Néhol kicsit a Gyilkosság az Orient-expresszen című remekműre emlékeztetett, de szerencsére én ezt pozitívumnak éltem meg.
Fordulatos volt, cselekményben gazdag, rövidsége ellenére. Olvastam volna még sok száz oldalon keresztül.
Nagyon tetszett Mili leleményessége, ügyessége és maga a folyamat, ahogy kinyomozta a gyilkosságo(ka)t. Nagyon jól megtanult odafigyelni az apró részletekre.
Ambrózy báró felbukkanása, azt kell mondjam, nem lepett meg. Valahogy számítani lehetett rá, annyira adta magát a helyzet.
Nagyon szerettem a nyelvezetét, amit már az előző köteteknél megszoktam. Korhű, jól kidolgozott. Számomra az egész úgy tökéletes, ahogy van.

Nikolett0907 P>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

Tökéletes.
Sok ilyet kérek még…minden napra jól jön egy fáradt moly lelkének.
Imádtam.
Kedvenc!♥

szadrienn P>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

A lány a vonaton. Sokunk számára ismerős ez a cím, ez a mondat. De lám, mekkorát fordul a világ és az irodalom, ha ezt a lányt történetesen Hangay Emíliának hívják! Az elbűvölő és talpraesett Mili kiválóan debütál élete első önálló nyomozásának zakatoló helyszínén, szívesen tartottam volna vele egészen Konstantinápolyig, és sajnáltam, hogy a szóban forgó jármű csak az 502-es éjszakai gyors, és nem az Orient expressz. Parádés, szellemes, sziporkázó történetet kaptunk ismét, ezúttal Heltai Jenő vendégszereplésével. Kalauz Úr, élveztem az utazást, de most már le akarok szállni! Vár a Nász és téboly!

3 hozzászólás
GytAnett>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

Kicsit felcseréltem a sorrendet, mert a negyedik részt már olvastam két hónapja, de igazából nem bánom, mert így „tét” nélkül élvezhettem, anélkül, hogy azon agyalnék, mi is lesz Mili és a báró kapcsolatával. :)
Annyira jól esett visszatérni egy kicsit a világukba, az akkori jelenbe! Az meg végképp nem egy utolsó dolog, hogy Miliből egészen sokat kaptunk most, ahhoz képest, hogy csak kiegészítő könyvecske. A bárót mondjuk keveselltem, de ez legyen az én gondom. :)
Egy ideig zavart, hogy Agatha Christie koppintásnak éreztem teljesen a cselekményt, de ezen végül sikerült felülemelkednem, utána már nyugodtan tudtam olvasni. :) Néha egy kicsit túl sok volt a leírás, egy idő után már nem érdekelt, hogy a korabeli vonatok mégis mit tudnak, de még mindig leborulok Böszörményi Gyula előtt! Elképzelni sem tudom, hogy hogyan lehet ennyi mindennek utánanézni. Azt sem tudnám, hogy mégis hol kezdjem. :)
Örültem, hogy most a történet nagy részét Mili vitte a hátán, végre ő is igazán kibontakozhatott. Imádom, hogy mennyire talpraesett és okos! Komolyan mondom, simán lehetne példakép ez a lány. :) A báró még mindig a báró. spoiler
Az a legszomorúbb az egészben, hogy most már végérvényesen elfogyott minden kötete eme remek sorozatnak. :( Annyira jó lenne, ha lehetőségem lenne hasonló szösszeneteket pár havonta elolvasni, de ez nyilván szép álom marad. :)
Örülök, és szerencsésnek érzem magam, hogy olvasóként részese lehettem ennek a világnak, ezeknek az eseményeknek! :)

MissFortune>!
Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

Nagyszerű, mint mindig.
Rövid könyv, amely Mili első önállóan felderített ügyét meséli el. Mili megmutatta, hogy mennyire okos, ravasz. A mesterétől rengeteg fortélyt lesett el, így Mili is kiváló detektív lett. Izgalmas volt követni az eseményeket.
Kicsit Gyilkosság az Orient expresszen feelingem volt, de semmi gond, mert az amúgy is a kedvenceim közé tartozik.
A szereplők közül Bali Mihály karaktere tetszett a legjobban.


Népszerű idézetek

beatrix_0823>!

– Igazolvány – mondta, mikor ránéztem.
– Miféle?
– Detektív, avagy bármilyen más rendőrhatósági. Kérem, Milike, mutasson fel egy ilyet, és én máris átengedem kegyedet.
– Az bajos lesz – sóhajtottam –, mivel az én igazolványom egy 189 centiméter magas, hullámos hajú, szakálltalan, ám hercig bajuszt viselő, gesztenyebarna szemű férfú, kinek különös ismertetőjegye, hogy hölgytársaságban sokszor göcsörtös, durva tölgyfabunkóvá változik.
Mivel a két jelenlévő úr néma hökkenettel bámult rám, mint akik nem értik, kiről beszélek, sietve hozzátettem:
– A neve Ambrózy Richárd báró, a hírneves magánzó detektív, aki azonban sajnálatos mód épp nincs nálam, így felmutatni sem tudom.

106. oldal

9 hozzászólás
Heni_s_BookBar>!

– Jobb lesz, ha én most leszállok – szólt Richárd, mikor kezemet a kilincsre tettem. – Nem volna okos dolog véletlenségből a vonaton maradnom.
– Annál is inkább – néztem fel rá erősen túljátszott rémülettel –, mivel a kabinban csupán egyetlen ágy van, és így Székelykocsárdig igencsak illetlen közelségben volnánk kénytelen együtt utazni.
– Maga javíthatatlan, Mili – mosolyodott el a báró, és mintha némi szomorúság csillant volna a szemében.

50. oldal

CsN>!

A báró egész teste megfeszült, épp mint a nemes vizsláké, mikor meghallják a vadászkürt hangját. Minden porcikája a tetthelyre kívánt menni, ám azután rám nézett, és már-már elutasította az ajánlatot, így hát kénytelen voltam közbelépni.
– Magával, kedves Richárd, bármikor szívesen megyek hullanézőbe – karoltam belé.

32. oldal

5 hozzászólás
Mpattus P>!

Ambrózy bárónak újra sikerült egyetlen gondolatmenettel előbb porig aláznia, majd az egekbe emelnie, nekem pedig fogalmam sem volt róla, hogy az összecsókdosást és a szemkivájást mely sorrendben hajtsam végre rajta.

127-128. oldal

Perly>!

– […] Vigyázzon, hallja?! Nem szeretném látni, amint egy egész meggyfa tálalószekrény borul kegyedre, mert azt Kolozsvárig sicher, hogy le nem szedjük magácskáról.
– Amennyiben ez bekövetkezne, tekintsenek az erdélyi iparművészet hősi halottjának – kiáltottam a paklikocsi mélyéről. […]

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bali Mihály · Hangay Emília (Mili)
Heni_s_BookBar>!

– Az bajos lesz – sóhajtottam –, mivel az én igazolványom egy 189 centiméter magas, hullámos hajú, szakálltalan, ám hercegi bajuszt viselő, gesztenyebarna szemű férfiú, kinek különös ismertetőjegye, hogy hölgytársaságban sokszor göcsörtös, durva tölgyfa bunkóvá változik.

106. oldal

Nymeria96>!

– Talán emlékeztetnem kell, hogy minden holmimat a vonaton hagytam? Bár való igaz, a villában akad még…
– Oda nem megyünk – közölte Ambrózy báró. – A tegnapi búcsúzkodását látva attól tartok, hogy ha ismét megpillantanák ott magát, Terka néni többé ki sem engedné a kapun.
A báró úr palotaforradalomtól tart – gondoltam némi elégedettséggel, ám jobbnak láttam mellőzni a csipkelődést.

22. oldal (Könyvmolyképző, 2017)

szadrienn P>!

Azt hiszem, abban a pillanatban meg akartam őt rúgni. A lábam épp megfelelő magasságban volt, hogy egyetlen lendítéssel épp ott inzultáljam rátarti lényét, ahol az a rossz mája találtatik.

141. oldal

Sheila_7 I>!

A szoknya, ezt már megtanulhattam volna, igazán különös ruhadarab: nem csupán a női lábakat takarja, és vonzza a férfi tekinteteket, de olykor tökéletesen bedugítja az „erősebbik nem” fülét, különösen, ha az említett ruhadarab viselője oly dologban szólal meg, amihez a férfiak szerint a nőknek semmi köze.

94. oldal, Nagyvárad-Élesd, 1900. december 11. (Könyvmolyképző, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili)
Szelén>!

– Úgy vélem – nézett le Richárd a pimasz alakra –, hogy tartozik egy bocsánatkéréssel.
– Párdon? – hegyezte fülét Detrich, továbbra is orcáján tartva a taszító vigyort. – Tudtommal semmi bántót nem mondtam önnek, méltóságos úr, és erre – a háta mögé pislantott – egyszerre öt tanúm is van.
– Az imént majdnem fellökte a társaságomban lévő hölgyet – szólt Ambrózy báró, mire a felügyelő úgy nézett rám, mintha eddig észre sem vett volna.
– Hölgy? – húzta a szót megjátszott ámulattal. – Miféle hölgy? Ja, hogy a Hangay kisasszony! Nahát, szóval magácska még mindig a báró úr oldalán… Az ilyen szívhűség igazán szép, főleg ha azt vesszük…
Hogy miféle skorpióméregbe áztatott sértést akart Detrich a fejemhez vágni, már sosem tudom meg, mivel a következő pillanatban Richárd előrehajolt, és közvetlen közelről, hogy az orruk majd' összeért, suttogta a fickó arcába:
Itt hagyja abba, felügyelő, és inkább kérjen bocsánatot a hölgytől, különben esküszöm, hogy az emberei szeme láttára pofozom dagadtra azt a rusnya képét!


Népszerű triviák


A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin Stevens: Első osztályú gyilkosság
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Csóti Lili: Hetedvérig
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Alan Bradley: A jósnő kristálygömbje
Astrid Scholte: Négy halott királynő
Carolyn Keene: Idegenek a vonaton
Cassy Blacksmith: Te leszel a következő
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz