43. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
76. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Beretva ​és tőr (Ambrózy báró esetei 2,5) 1457 csillagozás

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

1900 ​verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.

Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog?

Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
86 oldal · ISBN: 9789634571346
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
86 oldal · ISBN: 9789634571353

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

799 tag · 600 karc · Utolsó karc: 2021. január 16., 10:25 · Bővebben


Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Rudnay Béla · Emine Sultane Sadrazam · Hakimol Molk · Muzaffer ed-din Qajar · Serop kán · Vámbéry Ármin


Kedvencelte 215

Most olvassa 28

Várólistára tette 228

Kívánságlistára tette 316

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Gorkie P>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Jaj, ez nekem annyira jól esett! Már nagyon hiányzott ez a sorozat!
Pár mondat után, máris vissza tudtam zökkeni a történetbe.

http://olvasokorut.blogspot.nl/2016/11/boszormenyi-gyul…

Második olvasásra is nagyon tetszett. Imádom ezt a hangulatot és a csavaros nyomozást benne. :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
86 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949
Mrs_Curran_Lennart P>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Rövid kis szösszenet, melyben bárónk a perzsa sah körüli ügyekben nyomoz. Persze Milli sem akar kimaradni semmiből, még ha Richárd legszívesebben otthon hagyná. Egy nyögvenyelős olvasmány közben igazán felüdítő kis krimi.

5 hozzászólás
vikcs>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Egyszerűen nem tudok rá kevesebbet adni 5 csillagnál, és nem is akarok.
Már az első mondattól újra beszippantott Böszörményi bácsi világa, az igényes mondatok csak úgy kényeztették a szemem.
Jó volt újra kicsit benne lenni Ambrózy báró botrányos kalandjaiban, hogy kaphattam egy kicsit Miliből, akit nagyon szeretek.
Nagyon izgalmas volt ez a kis nyomozósdi, az apró jelek felfedezése, és a végén a báró pattanásig feszítő idegeket kreált a történet feltárásával.
Imádom, imádtam és imádni is fogom ezt a sorozatot. ❤ Köszönjük Böszörményi Gyula! :)

4 hozzászólás
gabiica P>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Remek szösszenet volt, igazán olvastam volna még tovább. Örültem, hogy a főbb szerepet ezúttal ténylegesen Ambrózy báró kapta, és végig az ő nyomozását követhettük nyomon. Még mindig elcsodálkozom csavaros észjárásán, és azon, hogy milyen könnyen rájön a dolgok nyitjára. Izgalmas volt az egész nyomozás.
Ahogy Ambrózy előadta a megoldást, az egyszerűen parádés volt: pattanásig feszült idegek, izgalom. Szuper volt.

Xoxoribizli P>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

:) Minitörténet a második részben feltűnt bűntény felderítéséről. :)
Nem csalódtam! :)
Izgalmas, humoros kis sztori.
Nem sokáig kellett erőltetnem a szemeimet az olvasással, mert nagyon rövid volt, ami tekintve, hogy kiegészítő kötet, jó is volt így, csak éppen az olvasói kíváncsiságomat nem igazán elégítette ki. Annak ellenére, hogy ez volt az első rész a sorozatban, ami teljes mértékben le lett zárva. :)

ZsúésKrisz_Olvas>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

„Egy (sajnos) nagyon rövid kis olvasmánnyal, amolyan "melléktörténettel” van dolgunk, de ez senkit ne tévesszen meg, és semmiképpen ne térítsen el olvasási szándékától, hiszen ez a kötet, amilyen kurta, olyan velős."
Tovább itt olvashatsz a véleményemről:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/02/boszormenyi-gyula-b…

MissFortune>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Hát, ez meglepően jó volt. Azt gondoltam, túl rövid, majd biztos nem történik semmi érdekes. Kellemesen csalódtam. A báró nyomozása izgalmas, szinte pattanásig feszíti az idegeket. Hihetetlenül okos detektív, mindenre rájön.
Couperet kitalált személye is tetszett, bármilyen beteg is. :D Ezért különösen tetszett a könyv vége, ahol spoiler

hpatrik97>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Szerintem senkit nem lepek meg azzal, ha kijelentem, hogy IMÁDTAM ezt a részt is!

Hatalmas meglepetésként ért ez a mini-kötet megjelenése, egyértelmű volt, hogy nekem ez KELL! Annyira fantasztikus volt ismét visszacsöppenni a Mili és a Báró világába. A történet ismét briliánsra sikerült, az írásstílus fantasztikus, a hangulat tökéletes. Az író úr hozta az elvárt szintet! Fordulatokban sem volt hiány, és poénok is voltak rendesen.

Csupán egyetlen egy problémám van ezzel a résszel: miért ilyen rövid?! Még úgy olvastam volna! Belőlük sosem elég!

1 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Pontosan azt kaptam ettől a kis kötettől, amit vártam. Egy rövidke, betét-történetet a – remélhetőleg még sokáig tartó spoiler – Ambrózy-folyamban. Az egész nem több egy néhány órás, felhőtlen esti kikapcsolódásnál, mégis teljes értékű olvasmányélményt nyújt.
Persze tudom én, hogy nem számít világra szóló felfedezésnek, ha egy szerző a cselekményt valós történelmi események csontvázára építi fel, igaz történéseket színez ki fikciós elemekkel. Az azonban, ahogyan Gyula bátyó erre a csontvázra aprólékos precizitással illeszti az izmokat, kötőszövetet és egyéb anatómiailag szükséges kellékeket, az mindig különös elismerésre késztet. A sorozat minden egyes kötetéből sokszáz órányi háttérmunka érződik ki, a hangulat mégis gördülékenyen harmonikus tud maradni, a kényszeredett verejtékszag teljességgel hiányzik az írásokból.
Jó értelemben habos-babos, könnyed elbeszélés ez is, még a szokásos krimi-kellékek spoiler alkalmazása mellett is. Annak pedig külön örülök, hogy ebben a kis „tárca-nyomozásban” a mi kedves bárónk lehetett végre az igazi főszereplő, és nem homályosította el nyers, tiszta detektív logikáját Milike kedves, lányosan nőies bája.
Tetszett, hogy a rövidke történet pont úgy épült fel, mint egy sikeres bűnügyi tv-filmsorozat egyetlen epizódja – nem kívánt a szereplők jellemébe mélyebben belenyúlni, a korhű környezetet pontosan annyiban mutatta be, amennyire azt a rövidke sztori megkövetelte, és pont annyi csavart helyezett el a nyomozásban, amennyi egy „egy-estés” sztorit még nem nyom agyon.
Kellemes, szórakoztató, pontos arányérzékkel megalkotott „felező darab”. Egyértelműen érezhető, hogy a szerző lubickol a századforduló miliőjében és azért továbbra is külön elismerést érdemel, hogy nem csak szórakoztatni, de tanítani is akar. Jó szívvel ajánlom ezt a kisregényt!

Chivas>!
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Így, közvetlenül a második rész után olvasva, egy picit másképp viselkedtek a főszereplők, mint korábban. Mili egy leheletnyit kacérabb, a báró meg fesztelenebb, szinte mondhatnám úgy is, vidámabb volt most. Legalábbis, nekem ez volt most a benyomásom.


Népszerű idézetek

Fallen_Angel P>!

Ambrózy báró hosszan, elgondolkodva nézett rám, miközben a tekintetében valami egészen szokatlan, lágy és kedves fény jelent meg.
– Üdítő, hogy időnként ilyen mérhetetlenül nagy butaságokat képes mondani, Mili – sóhajtotta, majd hirtelen elkomorult. – Ám nagyon kérem, ezt ne akkor tegye, mikor épp egy diplomáciai botránnyal kecsegtető ügyben járunk el.

47. oldal

Babó_Buca P>!

Abban pedig én voltam tökéletesen biztos, hogy nekem ott a helyem, ahol ama bizonyos éjszakai kísértet a titokzatos keleti uralkodót le akarta mészárolni. Ezt a véleményemet azonban Richárd sajnos nem osztotta, ezért úgy otthon felejtett, mint valami feleslegesnek vélt esernyőt.

8. oldal, 2. fejezet

1 hozzászólás
Babó_Buca P>!

– Az őrület csupán egyfajta torz látásmód, amit meg lehet fejteni – (…)

49. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · őrület
Essie>!

– Szabad így bánni egy hölggyel?
– Hölgy?! – hördült fel az én önmagából kifordult báróm. – Én semmiféle hölgyet nem látok itt. Aki előttem áll, az nem más… Nem egyéb…
– Ki ne mondja! – tettem mutatóujjamat ideges rángó ajkára, mire ő úgy ugrott hátrébb, mint akit villanyütés ért. – Később nagyon megbánná az illetlen szavakat, ráadásul Agáta mama is összeszidná magát miattuk.

33. oldal, 5. fejezet

1 hozzászólás
Babó_Buca P>!

– Akkor hát halljam a tényeket, mert csak azokból vagyok képes elméleteket építeni, hogy végül felmászva rajtuk az igazság csillagáért nyúljak.

16. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
Babó_Buca P>!

– Csupán egyetlen rendőr állt a sah ajtaja előtt? – csodálkozott a báró, mire a főkapitány kedve még paprikásabb lett.
– Hisz tele az egész ház rendőrökkel – recsegte védekezőn. – Úgy hemzsegünk itt, mint ferencvárosi lelencgyereken a tetvek.

11. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Rudnay Béla
Fallen_Angel P>!

– Elég a locsogásból, Hangay kisasszony – szedte össze magát Richárd. – Kérem, válaszoljon! Miért jött ide?
– Természetesen azért, hogy segítsek a nyomozásban. Elárulná, pontosan mi után kutakodunk?
– Nem, Mili, eszemben sincs!
– Hát jó, majd akkor én röviden összefoglalom (…)

34. oldal

Babó_Buca P>!

– Jelentse be a főkapitány úrnak, hogy meghoztam!
Ambrózy báró ezt hallva kissé elmosolyodott, hisz poggyászként még senki sem beszélt róla, de a jó öregnek, kit régóta ismert és tisztelt, ezt is könnyedén elnézte.

9. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Vámbéry Ármin
Babó_Buca P>!

– Kezdek belezavarodni a báró úr okfejtésébe, hiszen ön úgy ugrál összevissza a kenyérmorzsák között, mint valami döntésképtelen, bolond veréb.
– Ezért a megjegyzéséért máskor rögvest párbajra hívnám a tiszt urat – mondta Richárd hűvösen –, ám most nincs időm huszárrostélyost aprítani önből.

69. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
Fallen_Angel P>!

– Fenség, engedje meg, hogy bemutassam a férfit, akiért Vámbéry Ármin barátunk elsietett – zengte férfias baritonján, bár kissé teátrálisan Rudnay Béla. – Íme Ambrózy Richárd báró, számos rejtélyes bűneset sikeres felderítője.
A sah már-már unottan pillantott a nevezett személyre, s tekintetében csak akkor villant érdeklődés, amikor észrevette, hogy Richárd bal karja hiányzik.
– Háború? – kérdezte együtt érzőn. – Melyik harctér?
– A legveszedelmesebb, amire férfi léphet – felelte talányosan a báró, hanyagul az egyik székre dobva kalapját, amit korábban, a meghajláskor már levett. Az etikett ily mértékű megsértése a sahot cseppet sem érdekelte, ám a társaságában lévő három perzsa úr, akik a széke mögött sorakoztak fel, lopva összenéztek.

15-16. oldal


A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Tünde: Rácsok
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Anne Priest: Angyalkönny
Berg Judit: Az őrzők
Jennifer Donnelly: Északi fény
Joss Stirling: Storm és Stone
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Meg Cabot: Átlagméret nem akadály
Sarah Pinborough: 13 perc
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén