5. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
!

Beretva ​és tőr (Ambrózy báró esetei 2,5) 344 csillagozás

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr
Könyvmolyképző · 1.999 Ft –16% 1.679 Ft
Bookline · 1.999 Ft –15% 1.699 Ft
Könyvtár

1900 ​verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog?
Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Rudnay Béla · Vámbéry Ármin · Emine Sultane Sadrazam · Muzaffer ed-din Qajar


Hirdetés

Kedvencelte 52

Most olvassa 17

Várólistára tette 159

Kívánságlistára tette 196

Kölcsönkérné 3

Elcserélné vagy eladná

>!
1.500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Jucko84 könyve Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Kiemelt értékelések

+
>!
Gorkie P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Jaj, ez nekem annyira jól esett! Már nagyon hiányzott ez a sorozat!
Pár mondat után, máris vissza tudtam zökkeni a történetbe.

http://olvasokorut.blogspot.nl/2016/11/boszormenyi-gyul…

Második olvasásra is nagyon tetszett. Imádom ezt a hangulatot és a csavaros nyomozást benne. :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949
+
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Rövid kis szösszenet, melyben bárónk a perzsa sah körüli ügyekben nyomoz. Persze Milli sem akar kimaradni semmiből, még ha Richárd legszívesebben otthon hagyná. Egy nyögvenyelős olvasmány közben igazán felüdítő kis krimi.

5 hozzászólás
+
>!
pattsims97
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Szerintem senkit nem lepek meg azzal, ha kijelentem, hogy IMÁDTAM ezt a részt is!

Hatalmas meglepetésként ért ez a mini-kötet megjelenése, egyértelmű volt, hogy nekem ez KELL! Annyira fantasztikus volt ismét visszacsöppenni a Mili és a Báró világába. A történet ismét briliánsra sikerült, az írásstílus fantasztikus, a hangulat tökéletes. Az író úr hozta az elvárt szintet! Fordulatokban sem volt hiány, és poénok is voltak rendesen.

Csupán egyetlen egy problémám van ezzel a résszel: miért ilyen rövid?! Még úgy olvastam volna! Belőlük sosem elég!

1 hozzászólás
+
>!
Csoszi P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Jó volt ez a rövid kis kiegészítő kötet, bár kevésbé tetszett, mint a nagyregények. Talán azért, mert éppen csak belelendültem az olvasásba, a nyomozásba, már elfogytak a lapok, meg is oldódott a rejtély. Kár, hogy egyes szereplők most nem léptek színre (Agáta mama, Emma, stb.), helyettük megjelent pl. Vámbéry Ármin. És hiányoztak a lábjegyzetek is.

+
>!
Kelemen_Hanna P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

A második fejezet első mondatánál nevettem fel először hangosan, és onnan többször is. Csudás egy író ez a Böszörményi Gyula! A fél pont levonás csak annyit jelent, hogy ez egy negyed könyv, és nagyon hiányoztak belőle a lábjegyzetek, amiket annyira imádok a sorozat többi könyvében.

+
>!
csillagka P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Dobj el mindent és ezt olvasd!

Böszörményi Gyula ma ismét megmentett, szenvedtem mint kutya a jégen, de végre kezembe került ez a kis könyv és így alkalmat találtam előző olvasmányom elejtésére (remélem végleg, de erről a ti olvasásaitok döntenek)
Gyulával láttam pár napja egy interjút ahol az ecsetelte, hogy a kiadó szerint túltolta ez a könyvet, szerintem inkább alá tervezte, egyszerűen ebből a sorozatból sosem elég. Tökéletes mértékkel van adagolva a történelem, a kaland és a bűnügyek. Még! Még! Még! ennyi nem elég.
Kérlek szépen (bocsánat a tegezésért) fontold meg, ha másért nem, miattunk olvasók miatt, a sorozat folytatását, hiszen Agatha is rengeteg történetet társított Miss Marpléhoz (hogy csak a legnagyobbikat említsem) mégse vált unalmassá. Rengeteg rejtett érték van Báró Ambrózy és Mili kettősében,(pl okos fiatalasszony lehetne a cserfes csitriből) és nem gondolom, hogy az elkövetkező pár évben (1900-1914) nem történt olyan eset Budapesten amit fel lehetne göngyölíteni. (még legalább 10-15 darab) Gerlice szépen hozzámehet az ő katonatisztjéhez, még találkozhatunk is vele az elkövetkező könyvekben, de Millit és az ő bárójának története folytatásra érdemes ahogyan a régmúlt Budapesté is.
Gyula kérlek ne hagyd, hogy ennek vége legyen, már csak egy rész után.

1 hozzászólás
+
>!
GytAnett
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Igazából a fő vonal ez a kis szösszenet nélkül is tökéletesen érthető, de elég jól kiegészítette. :) A második részben nem igazán értettem, hogy miért is nagy szó, hogy a perzsa sah látogatást tett a fővárosban, pláne, hogy még a fülszöveg is így kezdődik, de akkor nem sok infót kaptunk róla. Emiatt tényleg nem jött rosszul a Beretva és tőr.
Érdekes cselekmény röviden összefoglalva. Senki nem hazudtolta meg önmagát, Mili valahogy mindenbe belemászik, Ambrózy báró pedig még mindig egy imádni való pökhendi alak, akit meglepő módon egy nyomozással bíznak meg. :P spoiler
Egy nagy baj volt vele, hogy nagyon rövid volt. :) Bár kifejezett felüdülés volt a második kötet vaskos termete után ezt kézbe venni, de kizárólag csak fizikailag. :)
Ezek után alig várom a harmadik részt. :)

+
>!
Mpattus
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

A Beretva és tőr megint telitalálat: a történetben nem csak a nyomozósdi, hanem a társadalomtörténeti-történelmi környezet is teljesen leköt, elvarázsol. Ahogy eddig, úgy itt is feltűnnek a századforduló híres magyarjai, kezdve Vámbéry Ármintól Széll Kálmánig. Ráadásul, ők nem csupán említésre kerülnek az oldalakon, hanem két főhősünk nézőpontjából abszolút meg is elevenednek.

Teljes értékelés itt:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/06/beretva-es-tor.html

7 hozzászólás
+
>!
alice_kingsley
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Nagyon tetszett! A báró még mindig nagy szerelmem, Mili pedig még mindig olyan talpraesett és ügyes, mint eddig. A könyv egyetlen hibája talán csak annyi, hogy kétjegyű az oldalszáma, de megértem, időhiány.
U.i.: Igaznak bizonyul az a mondás, hogy addig nem veszi észre az ember, hogy szüksége van valamire, amíg az el nem tűnik. Hát én így voltam a lábjegyzetekkel. Fura volt ezek nélkül a megszokott apróbetűk nélkül olvasni a könyvet. Tudom, a legvégén ott van, de az nem ugyanaz… Ez persze nem negatívum, csak egy észrevétel.

2 hozzászólás
+
>!
DoreenDelevigne
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

„– Íme Ambrózy Richárd báró, számos rejtélyes bűneset sikeres felderítője.
A sah már-már unottan pillantott a nevezett személyre, s tekintetében csak akkor villant érdeklődés, amikor észrevette, hogy Richárd bal karja hiányzik.
– Háború? – kérdezte együtt érzőn. – Melyik harctér?
– A legveszedelmesebb, amire férfi léphet – felelte talányosan a báró."

    Amint kézbe kaptam olvasni akartam, de megláttam, hogy a harmadik rész csak télen jelenik meg, és enyhe szívinfarktus után eldöntöttem, hogy addig húzom az olvasást, amíg tudom, hogy kibírjam. Nos, ez bő egy hónapig bírtam :D
Nagyon jól szórakoztam ezen a szösszeneten is, kár, hogy ilyen hamar elfogytak a lapok a kezemből. Hiába rövid, mégis mennyi kutatómunka van benne – nem csak ebben, de az egész sorozatban, le a kalappal az író előtt. Fordulatos, poénos, és talán önállóan is olvasható, kedvcsinálónak :) A karaktereket még mindig imádom, Richárd, téged a legjobban❤ :D a hangulatot is, és mindent, ami ebben a sorozatban van :) Olvassátok!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Fallen_Angel P

Ambrózy báró hosszan, elgondolkodva nézett rám, miközben tekintetében valami szokatlan, lágy és kedves fény jelent meg.
– Üdítő, hogy időnként ilyen mérhetetlenül nagy butaságokat képes mondani, Mili – sóhajtotta, majd hirtelen elkomorult. – Ám nagyon kérem, ezt ne akkor tegye, amikor épp egy diplomáciai botránnyal kecsegtető ügyben járunk el.

47. oldal

+
>!
Babó_Buca

Abban pedig én voltam tökéletesen biztos, hogy nekem ott a helyem, ahol ama bizonyos éjszakai kísértet a titokzatos keleti uralkodót le akarta mészárolni. Ezt a véleményemet azonban Richárd sajnos nem osztotta, ezért úgy otthon felejtett, mint valami feleslegesnek vélt esernyőt.

8. oldal, 2. fejezet

+
>!
Babó_Buca

– Csupán egyetlen rendőr állt a sah ajtaja előtt? – csodálkozott a báró, mire a főkapitány kedve még paprikásabb lett.
– Hisz tele az egész ház rendőrökkel – recsegte védekezőn. – Úgy hemzsegünk itt, mint ferencvárosi lelencgyerekeken a tetvek.

11. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Rudnay Béla
+
>!
Babó_Buca

– Az őrület csupán egyfajta torz látásmód, amit meg lehet fejteni – (…)

49. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
+
>!
Babó_Buca

– Jelentse be a főkapitány úrnak, hogy meghoztam!
Ambrózy báró ezt hallva kissé elmosolyodott, hisz poggyászként még senki sem beszélt róla, de a jó öregnek, kit régóta ismert és tisztelt, ezt könnyedén elnézte.

9. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Vámbéry Ármin
+
>!
Fallen_Angel P

– Elég a locsogásból, Hangay kisasszony – szedte össze magát Richárd. – Kérem, válaszoljon. Miért jött ide?
– Természetesen azért, hogy segítsek a nyomozásban. Elárulná, hogy pontosan mi után kutakodunk?
– Nem, Mili, eszemben sincs!
– Hát jó, majd akkor én röviden összefoglalom…

34. oldal

+
>!
Babó_Buca

– Akkor hát halljam a tényeket, mert csak abból vagyok képes elméleteket építeni, hogy végül felmászva rajtuk az igazság csillagáért nyúljak.

16. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
+
>!
Babó_Buca

– Kezdek belezavarodni a báró úr okfejtésébe, hiszen ön úgy ugrál összevissza a tenyérmorzsák között, mint valami döntésképtelen, bolond veréb.
– Ezért a megjegyzéséért máskor rögvest párbajra hívnám a tiszt urat – mondta Richárd hűvösen –, ám most nincs időm huszárrostélyost aprítani önből.

69. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
+
>!
Zetsuen

– Akkor inkább közölje őfelségével, fiam, hogy nem talált rám, és passz.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
+
>!
Esztus14

– Ön igazán tüzes májú és nedves agyvelejű férfi, barátom – (…).

27. oldal


A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz
Kiera Cass: The Selection Stories 2. – Párválasztó történetek 2.
Cynthia Hand: Angyalnyár
Szabó Tünde: Balla Adrienn 3. – A hacker
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
Jurij Koval: Szelekótya nyomozó
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia
B. M. Grapes: Jóslatok hálójában
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr
J. Carasoni: A fehér mágus