15. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
100. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Beretva ​és tőr (Ambrózy báró esetei 2,5) 935 csillagozás

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

1900 ​verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.

Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog?

Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

462 tag · 298 karc · Utolsó karc: 2018. december 7., 09:32 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Rudnay Béla · Hakimol Molk · Muzaffer ed-din Qajar · Vámbéry Ármin · Emine Sultane Sadrazam · Serop kán


Kedvencelte 143

Most olvassa 20

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 223

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Jaj, ez nekem annyira jól esett! Már nagyon hiányzott ez a sorozat!
Pár mondat után, máris vissza tudtam zökkeni a történetbe.

http://olvasokorut.blogspot.nl/2016/11/boszormenyi-gyul…

Második olvasásra is nagyon tetszett. Imádom ezt a hangulatot és a csavaros nyomozást benne. :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
88 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Rövid kis szösszenet, melyben bárónk a perzsa sah körüli ügyekben nyomoz. Persze Milli sem akar kimaradni semmiből, még ha Richárd legszívesebben otthon hagyná. Egy nyögvenyelős olvasmány közben igazán felüdítő kis krimi.

5 hozzászólás
>!
vikcs P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Egyszerűen nem tudok rá kevesebbet adni 5 csillagnál, és nem is akarok.
Már az első mondattól újra beszippantott Böszörményi bácsi világa, az igényes mondatok csak úgy kényeztették a szemem.
Jó volt újra kicsit benne lenni Ambrózy báró botrányos kalandjaiban, hogy kaphattam egy kicsit Miliből, akit nagyon szeretek.
Nagyon izgalmas volt ez a kis nyomozósdi, az apró jelek felfedezése, és a végén a báró pattanásig feszítő idegeket kreált a történet feltárásával.
Imádom, imádtam és imádni is fogom ezt a sorozatot. ❤ Köszönjük Böszörményi Gyula! :)

4 hozzászólás
>!
gabiica P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Remek szösszenet volt, igazán olvastam volna még tovább. Örültem, hogy a főbb szerepet ezúttal ténylegesen Ambrózy báró kapta, és végig az ő nyomozását követhettük nyomon. Még mindig elcsodálkozom csavaros észjárásán, és azon, hogy milyen könnyen rájön a dolgok nyitjára. Izgalmas volt az egész nyomozás.
Ahogy Ambrózy előadta a megoldást, az egyszerűen parádés volt: pattanásig feszült idegek, izgalom. Szuper volt.

>!
ZsúésKrisz_Olvas 
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

„Egy (sajnos) nagyon rövid kis olvasmánnyal, amolyan "melléktörténettel” van dolgunk, de ez senkit ne tévesszen meg, és semmiképpen ne térítsen el olvasási szándékától, hiszen ez a kötet, amilyen kurta, olyan velős."
Tovább itt olvashatsz a véleményemről:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/02/boszormenyi-gyula-b…

>!
Xoxoribizli P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

:) Minitörténet a második részben feltűnt bűntény felderítéséről. :)
Nem csalódtam! :)
Izgalmas, humoros kis sztori.
Nem sokáig kellett erőltetnem a szemeimet az olvasással, mert nagyon rövid volt, ami tekintve, hogy kiegészítő kötet, jó is volt így, csak éppen az olvasói kíváncsiságomat nem igazán elégítette ki. Annak ellenére, hogy ez volt az első rész a sorozatban, ami teljes mértékben le lett zárva. :)

>!
pattsims97
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Szerintem senkit nem lepek meg azzal, ha kijelentem, hogy IMÁDTAM ezt a részt is!

Hatalmas meglepetésként ért ez a mini-kötet megjelenése, egyértelmű volt, hogy nekem ez KELL! Annyira fantasztikus volt ismét visszacsöppenni a Mili és a Báró világába. A történet ismét briliánsra sikerült, az írásstílus fantasztikus, a hangulat tökéletes. Az író úr hozta az elvárt szintet! Fordulatokban sem volt hiány, és poénok is voltak rendesen.

Csupán egyetlen egy problémám van ezzel a résszel: miért ilyen rövid?! Még úgy olvastam volna! Belőlük sosem elég!

1 hozzászólás
>!
gesztenye63 P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Pontosan azt kaptam ettől a kis kötettől, amit vártam. Egy rövidke, betét-történetet a – remélhetőleg még sokáig tartó spoiler – Ambrózy-folyamban. Az egész nem több egy néhány órás, felhőtlen esti kikapcsolódásnál, mégis teljes értékű olvasmányélményt nyújt.
Persze tudom én, hogy nem számít világra szóló felfedezésnek, ha egy szerző a cselekményt valós történelmi események csontvázára építi fel, igaz történéseket színez ki fikciós elemekkel. Az azonban, ahogyan Gyula bátyó erre a csontvázra aprólékos precizitással illeszti az izmokat, kötőszövetet és egyéb anatómiailag szükséges kellékeket, az mindig különös elismerésre késztet. A sorozat minden egyes kötetéből sokszáz órányi háttérmunka érződik ki, a hangulat mégis gördülékenyen harmonikus tud maradni, a kényszeredett verejtékszag teljességgel hiányzik az írásokból.
Jó értelemben habos-babos, könnyed elbeszélés ez is, még a szokásos krimi-kellékek spoiler alkalmazása mellett is. Annak pedig külön örülök, hogy ebben a kis „tárca-nyomozásban” a mi kedves bárónk lehetett végre az igazi főszereplő, és nem homályosította el nyers, tiszta detektív logikáját Milike kedves, lányosan nőies bája.
Tetszett, hogy a rövidke történet pont úgy épült fel, mint egy sikeres bűnügyi tv-filmsorozat egyetlen epizódja – nem kívánt a szereplők jellemébe mélyebben belenyúlni, a korhű környezetet pontosan annyiban mutatta be, amennyire azt a rövidke sztori megkövetelte, és pont annyi csavart helyezett el a nyomozásban, amennyi egy „egy-estés” sztorit még nem nyom agyon.
Kellemes, szórakoztató, pontos arányérzékkel megalkotott „felező darab”. Egyértelműen érezhető, hogy a szerző lubickol a századforduló miliőjében és azért továbbra is külön elismerést érdemel, hogy nem csak szórakoztatni, de tanítani is akar. Jó szívvel ajánlom ezt a kisregényt!

>!
Everglow P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Biztosan Budapestnek is megvan a saját Al Caponéja vagy Hasfelmetsző Jackje. Annyi kisstílű, kétbalkezes szaladgál az utcán, és számtalan felderítetlen bűnügy van még, amit a Báró megoldhat Milivel kézenfogva. Ugye? :)

Bővebben ~ http://booksofdreamer.blogspot.hu/2017/05/boszormenyi-g…

>!
Csoszi P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Jó volt ez a rövid kis kiegészítő kötet, bár kevésbé tetszett, mint a nagyregények. Talán azért, mert éppen csak belelendültem az olvasásba, a nyomozásba, már elfogytak a lapok, meg is oldódott a rejtély. Kár, hogy egyes szereplők most nem léptek színre (Agáta mama, Emma, stb.), helyettük megjelent pl. Vámbéry Ármin. És hiányoztak a lábjegyzetek is.


Népszerű idézetek

>!
Fallen_Angel P

Ambrózy báró hosszan, elgondolkodva nézett rám, miközben a tekintetében valami egészen szokatlan, lágy és kedves fény jelent meg.
– Üdítő, hogy időnként ilyen mérhetetlenül nagy butaságokat képes mondani, Mili – sóhajtotta, majd hirtelen elkomorult. – Ám nagyon kérem, ezt ne akkor tegye, mikor épp egy diplomáciai botránnyal kecsegtető ügyben járunk el.

47. oldal

>!
Babó_Buca

Abban pedig én voltam tökéletesen biztos, hogy nekem ott a helyem, ahol ama bizonyos éjszakai kísértet a titokzatos keleti uralkodót le akarta mészárolni. Ezt a véleményemet azonban Richárd sajnos nem osztotta, ezért úgy otthon felejtett, mint valami feleslegesnek vélt esernyőt.

8. oldal, 2. fejezet

1 hozzászólás
>!
Essie

– Szabad így bánni egy hölggyel?
– Hölgy?! – hördült fel az én önmagából kifordult báróm. – Én semmiféle hölgyet nem látok itt. Aki előttem áll, az nem más… Nem egyéb…
– Ki ne mondja! – tettem mutatóujjamat ideges rángó ajkára, mire ő úgy ugrott hátrébb, mint akit villanyütés ért. – Később nagyon megbánná az illetlen szavakat, ráadásul Agáta mama is összeszidná magát miattuk.

33. oldal, 5. fejezet

1 hozzászólás
>!
Babó_Buca

– Az őrület csupán egyfajta torz látásmód, amit meg lehet fejteni – (…)

49. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
>!
Babó_Buca

– Csupán egyetlen rendőr állt a sah ajtaja előtt? – csodálkozott a báró, mire a főkapitány kedve még paprikásabb lett.
– Hisz tele az egész ház rendőrökkel – recsegte védekezőn. – Úgy hemzsegünk itt, mint ferencvárosi lelencgyereken a tetvek.

11. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Rudnay Béla
>!
Fallen_Angel P

– Elég a locsogásból, Hangay kisasszony – szedte össze magát Richárd. – Kérem, válaszoljon! Miért jött ide?
– Természetesen azért, hogy segítsek a nyomozásban. Elárulná, pontosan mi után kutakodunk?
– Nem, Mili, eszemben sincs!
– Hát jó, majd akkor én röviden összefoglalom (…)

34. oldal

>!
Babó_Buca

– Jelentse be a főkapitány úrnak, hogy meghoztam!
Ambrózy báró ezt hallva kissé elmosolyodott, hisz poggyászként még senki sem beszélt róla, de a jó öregnek, kit régóta ismert és tisztelt, ezt is könnyedén elnézte.

9. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Vámbéry Ármin
>!
Babó_Buca

– Akkor hát halljam a tényeket, mert csak azokból vagyok képes elméleteket építeni, hogy végül felmászva rajtuk az igazság csillagáért nyúljak.

16. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
>!
Fallen_Angel P

– Fenség, engedje meg, hogy bemutassam a férfit, akiért Vámbéry Ármin barátunk elsietett – zengte férfias baritonján, bár kissé teátrálisan Rudnay Béla. – Íme Ambrózy Richárd báró, számos rejtélyes bűneset sikeres felderítője.
A sah már-már unottan pillantott a nevezett személyre, s tekintetében csak akkor villant érdeklődés, amikor észrevette, hogy Richárd bal karja hiányzik.
– Háború? – kérdezte együtt érzőn. – Melyik harctér?
– A legveszedelmesebb, amire férfi léphet – felelte talányosan a báró, hanyagul az egyik székre dobva kalapját, amit korábban, a meghajláskor már levett. Az etikett ily mértékű megsértése a sahot cseppet sem érdekelte, ám a társaságában lévő három perzsa úr, akik a széke mögött sorakoztak fel, lopva összenéztek.

15-16. oldal

>!
Babó_Buca

– Kezdek belezavarodni a báró úr okfejtésébe, hiszen ön úgy ugrál összevissza a kenyérmorzsák között, mint valami döntésképtelen, bolond veréb.
– Ezért a megjegyzéséért máskor rögvest párbajra hívnám a tiszt urat – mondta Richárd hűvösen –, ám most nincs időm huszárrostélyost aprítani önből.

69. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd

A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Donnelly: Északi fény
Balázs Sándor: Pozsonyi diákok
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Szabó Tünde: Rácsok
Joss Stirling: Storm és Stone
Békés József: Várj egy órát
Sarah Pinborough: 13 perc
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Estelle Brightmore: 13. napon
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa