5. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
!

Beretva ​és tőr (Ambrózy báró esetei 2,5) 436 csillagozás

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr
Book24 · 1.999 Ft –16% 1.679 Ft
Könyvmolyképző · 1.999 Ft –16% 1.679 Ft
Bookline · 1.999 Ft –15% 1.699 Ft
Régikönyvek.hu · 1.999 Ft –15% 1.699 Ft
1.500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

1900 ​verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog?
Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
86 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
86 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Rudnay Béla · Vámbéry Ármin · Emine Sultane Sadrazam · Muzaffer ed-din Qajar


Hirdetés

Kedvencelte 57

Most olvassa 15

Várólistára tette 158

Kívánságlistára tette 201

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Jaj, ez nekem annyira jól esett! Már nagyon hiányzott ez a sorozat!
Pár mondat után, máris vissza tudtam zökkeni a történetbe.

http://olvasokorut.blogspot.nl/2016/11/boszormenyi-gyul…

Második olvasásra is nagyon tetszett. Imádom ezt a hangulatot és a csavaros nyomozást benne. :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
86 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633997949
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Rövid kis szösszenet, melyben bárónk a perzsa sah körüli ügyekben nyomoz. Persze Milli sem akar kimaradni semmiből, még ha Richárd legszívesebben otthon hagyná. Egy nyögvenyelős olvasmány közben igazán felüdítő kis krimi.

5 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

„Egy (sajnos) nagyon rövid kis olvasmánnyal, amolyan "melléktörténettel” van dolgunk, de ez senkit ne tévesszen meg, és semmiképpen ne térítsen el olvasási szándékától, hiszen ez a kötet, amilyen kurta, olyan velős."
Tovább itt olvashatsz a véleményemről:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/02/boszormenyi-gyula-b…

>!
Xoxoribizli P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

:) Minitörténet a második részben feltűnt bűntény felderítéséről. :)
Nem csalódtam! :)
Izgalmas, humoros kis sztori.
Nem sokáig kellett erőltetnem a szemeimet az olvasással, mert nagyon rövid volt, ami tekintve, hogy kiegészítő kötet, jó is volt így, csak éppen az olvasói kíváncsiságomat nem igazán elégítette ki. Annak ellenére, hogy ez volt az első rész a sorozatban, ami teljes mértékben le lett zárva. :)

>!
pattsims97
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Szerintem senkit nem lepek meg azzal, ha kijelentem, hogy IMÁDTAM ezt a részt is!

Hatalmas meglepetésként ért ez a mini-kötet megjelenése, egyértelmű volt, hogy nekem ez KELL! Annyira fantasztikus volt ismét visszacsöppenni a Mili és a Báró világába. A történet ismét briliánsra sikerült, az írásstílus fantasztikus, a hangulat tökéletes. Az író úr hozta az elvárt szintet! Fordulatokban sem volt hiány, és poénok is voltak rendesen.

Csupán egyetlen egy problémám van ezzel a résszel: miért ilyen rövid?! Még úgy olvastam volna! Belőlük sosem elég!

1 hozzászólás
>!
Nymeria96 
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Nem szokásom a kiegészítő köteteket elolvasni, mégis miután befejeztem a Leányrablás Budapestent, fel se merült bennem, hogy ezt a szösszenetet kihagyjam.
Csavaros kis történet a kedvenc nyomozópárosommal. Kár lett volna kihagynom. :D
Még sok-sok ilyet szeretnék olvasni. :)

>!
Csoszi P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Jó volt ez a rövid kis kiegészítő kötet, bár kevésbé tetszett, mint a nagyregények. Talán azért, mert éppen csak belelendültem az olvasásba, a nyomozásba, már elfogytak a lapok, meg is oldódott a rejtély. Kár, hogy egyes szereplők most nem léptek színre (Agáta mama, Emma, stb.), helyettük megjelent pl. Vámbéry Ármin. És hiányoztak a lábjegyzetek is.

>!
Kelemen_Hanna P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

A második fejezet első mondatánál nevettem fel először hangosan, és onnan többször is. Csudás egy író ez a Böszörményi Gyula! A fél pont levonás csak annyit jelent, hogy ez egy negyed könyv, és nagyon hiányoztak belőle a lábjegyzetek, amiket annyira imádok a sorozat többi könyvében.

>!
csillagka P
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Dobj el mindent és ezt olvasd!

Böszörményi Gyula ma ismét megmentett, szenvedtem mint kutya a jégen, de végre kezembe került ez a kis könyv és így alkalmat találtam előző olvasmányom elejtésére (remélem végleg, de erről a ti olvasásaitok döntenek)
Gyulával láttam pár napja egy interjút ahol az ecsetelte, hogy a kiadó szerint túltolta ez a könyvet, szerintem inkább alá tervezte, egyszerűen ebből a sorozatból sosem elég. Tökéletes mértékkel van adagolva a történelem, a kaland és a bűnügyek. Még! Még! Még! ennyi nem elég.
Kérlek szépen (bocsánat a tegezésért) fontold meg, ha másért nem, miattunk olvasók miatt, a sorozat folytatását, hiszen Agatha is rengeteg történetet társított Miss Marpléhoz (hogy csak a legnagyobbikat említsem) mégse vált unalmassá. Rengeteg rejtett érték van Báró Ambrózy és Mili kettősében,(pl okos fiatalasszony lehetne a cserfes csitriből) és nem gondolom, hogy az elkövetkező pár évben (1900-1914) nem történt olyan eset Budapesten amit fel lehetne göngyölíteni. (még legalább 10-15 darab) Gerlice szépen hozzámehet az ő katonatisztjéhez, még találkozhatunk is vele az elkövetkező könyvekben, de Millit és az ő bárójának története folytatásra érdemes ahogyan a régmúlt Budapesté is.
Gyula kérlek ne hagyd, hogy ennek vége legyen, már csak egy rész után.

1 hozzászólás
>!
GytAnett
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Igazából a fő vonal ez a kis szösszenet nélkül is tökéletesen érthető, de elég jól kiegészítette. :) A második részben nem igazán értettem, hogy miért is nagy szó, hogy a perzsa sah látogatást tett a fővárosban, pláne, hogy még a fülszöveg is így kezdődik, de akkor nem sok infót kaptunk róla. Emiatt tényleg nem jött rosszul a Beretva és tőr.
Érdekes cselekmény röviden összefoglalva. Senki nem hazudtolta meg önmagát, Mili valahogy mindenbe belemászik, Ambrózy báró pedig még mindig egy imádni való pökhendi alak, akit meglepő módon egy nyomozással bíznak meg. :P spoiler
Egy nagy baj volt vele, hogy nagyon rövid volt. :) Bár kifejezett felüdülés volt a második kötet vaskos termete után ezt kézbe venni, de kizárólag csak fizikailag. :)
Ezek után alig várom a harmadik részt. :)


Népszerű idézetek

>!
Fallen_Angel P

Ambrózy báró hosszan, elgondolkodva nézett rám, miközben tekintetében valami szokatlan, lágy és kedves fény jelent meg.
– Üdítő, hogy időnként ilyen mérhetetlenül nagy butaságokat képes mondani, Mili – sóhajtotta, majd hirtelen elkomorult. – Ám nagyon kérem, ezt ne akkor tegye, amikor épp egy diplomáciai botránnyal kecsegtető ügyben járunk el.

47. oldal

>!
Babó_Buca

Abban pedig én voltam tökéletesen biztos, hogy nekem ott a helyem, ahol ama bizonyos éjszakai kísértet a titokzatos keleti uralkodót le akarta mészárolni. Ezt a véleményemet azonban Richárd sajnos nem osztotta, ezért úgy otthon felejtett, mint valami feleslegesnek vélt esernyőt.

8. oldal, 2. fejezet

>!
Babó_Buca

– Az őrület csupán egyfajta torz látásmód, amit meg lehet fejteni – (…)

49. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
>!
Babó_Buca

– Csupán egyetlen rendőr állt a sah ajtaja előtt? – csodálkozott a báró, mire a főkapitány kedve még paprikásabb lett.
– Hisz tele az egész ház rendőrökkel – recsegte védekezőn. – Úgy hemzsegünk itt, mint ferencvárosi lelencgyerekeken a tetvek.

11. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Rudnay Béla
>!
Babó_Buca

– Jelentse be a főkapitány úrnak, hogy meghoztam!
Ambrózy báró ezt hallva kissé elmosolyodott, hisz poggyászként még senki sem beszélt róla, de a jó öregnek, kit régóta ismert és tisztelt, ezt könnyedén elnézte.

9. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd · Vámbéry Ármin
>!
Babó_Buca

– Akkor hát halljam a tényeket, mert csak abból vagyok képes elméleteket építeni, hogy végül felmászva rajtuk az igazság csillagáért nyúljak.

16. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
>!
Essie

– Szabad így bánni egy hölggyel?
– Hölgy?! – hördült fel az én önmagából kifordult báróm. – Én semmiféle hölgyet nem látok itt. Aki előttem áll, az nem más… Nem egyéb…
– Ki ne mondja! – tettem mutatóujjamat ideges rángó ajkára, mire ő úgy ugrott hátrébb, mint akit villanyütés ért. – Később nagyon megbánná az illetlen szavakat, ráadásul Agáta mama is összeszidná magát miattuk.

33. oldal, 5. fejezet

>!
Fallen_Angel P

– Elég a locsogásból, Hangay kisasszony – szedte össze magát Richárd. – Kérem, válaszoljon. Miért jött ide?
– Természetesen azért, hogy segítsek a nyomozásban. Elárulná, hogy pontosan mi után kutakodunk?
– Nem, Mili, eszemben sincs!
– Hát jó, majd akkor én röviden összefoglalom…

34. oldal

>!
Zetsuen

– Akkor inkább közölje őfelségével, fiam, hogy nem talált rám, és passz.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
>!
Babó_Buca

– Kezdek belezavarodni a báró úr okfejtésébe, hiszen ön úgy ugrál összevissza a tenyérmorzsák között, mint valami döntésképtelen, bolond veréb.
– Ezért a megjegyzéséért máskor rögvest párbajra hívnám a tiszt urat – mondta Richárd hűvösen –, ám most nincs időm huszárrostélyost aprítani önből.

69. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd

A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cynthia Hand: Angyalnyár
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz
Kiera Cass: The Selection Stories 2. – Párválasztó történetek 2.
Veronica Roth: Négyes
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Szabó Tünde: Balla Adrienn 3. – A hacker
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
Jurij Koval: Szelekótya nyomozó
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia
B. M. Grapes: Jóslatok hálójában