Az ​időkút (Rontásűzők 1.) 80 csillagozás

Böszörményi Gyula: Az időkút

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Budapest, Kőbánya, napjainkban.
Két lány, akiket sűrűn összekevernek, hiszen ikrek; pedig Angelina és Endzsi valójában olyan, mint a tűz és a víz.
Egy reggel aztán arra ébrednek, hogy szüleik valamiféle érthetetlen, idegen nyelven beszélnek, az utcán ló vontatta omnibuszok, az égen hatalmas teherszállító léghajók araszolnak, őket pedig a rendőrség egyik leghíresebb nyomozója üldözi… Az ikreknek csupán egy titokzatos, fiatal fiú kel védelmére, és próbálja őket megszöktetni kényszerzubbonyon, Dunán, hegyen és völgyön át.
Őrült és mulatságos kalandok, hátborzongató varázslatok, tündérfélék és sárkányok között visz a lányok útja, olyan tájakra és időkbe, amiről addig még csak nem is álmodtak.
Angelina és Endzsi, meg persze Teplica kapitány, Tühütüm táltos, Nyékberzeng és Nyéktüske, valamint a lányszíveket megdobogtató garabonc és nyegle, bár szívdöglesztő vetélytársa, Savanyác kalandjai ezzel a kötettel veszik kezdetüket.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451756

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Zengő Angelina


Kedvencelte 20

Most olvassa 13

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nikymeria P
Böszörményi Gyula: Az időkút

Hűha! Nagy bajban vagyok.
Azt hittem ezt a könyvet is legalább annyira fogom szeretni, mint az Ambrózy- vagy a Gergő-sorozatot, de sajnos nem. Viszont kiemelném, hogy igazi és hamisítatlan Böszörményi! :)
Maga a történet, vagyis az ötlet, nagyon jó. Időkuszálás, időutazás, 3 bolond, akik meg akarják változtatni a múltat, s jelent. De az egészet elrontotta a két főszereplő. Vagyis az ikrek. Egyiküket sem kedveltem meg sajnos. Angelina túl hisztis, Angéla túl vehemens, és rettenetesen irritáló a folyamatos „Mi a rák?” kérdése. Nem tudta bevenni a gyomrom. Azt hittem, hogy különlegesebbek lesznek, de semmi olyan… :( A mellékszereplők sokkal érdekesebbek voltak, csak annyira rohant a történet, hogy nem jutott idő rá, hogy jobban megismerjük őket, többet megtudjunk rólunk. Savanyác és Kaplony kifejezetten rokonszenvesek voltak, a két Nyéken pedig azért elmosolyodtam egy párszor.
A szószedet a könyv végén ráadásul mínusz egy pont, ugyanis a lapok alján lévő „lásd szószedet” helyett nyugodtan odaírhatták volna, hogy mit is jelent az adott idegen szó, ne kelljen kiesnem a történetből és ne kelljen mindig hátralapoznom…
Az is lehet, hogy rosszkor olvastam, de most nagyon untam, és kínlódtam vele… Hátha majd a folytatás jobban megfog. Nem adom fel!

>!
Dora_Sullivan
Böszörményi Gyula: Az időkút

Hűűű azt a mindenit!
Ez aztán jó kis időutazási csavar, kalamajka volt a javából.
Miképp az eleje nekem kissé lassan indult be s inkább döcögött csak, úgy aztán a közepétől a végéig úgy tarolt, hogy máris kívánkozik a folytatás megkezdése.
S bár igaz, hogy ez előbb lett megírva-megjelenítve mint az Ambrózy báró sorozata Gyula 'úrtól, de számomra ugyanolyan kellemes meglepetést okozott.
Tetszett, hogy egy ilyen világot tárt elém… mármint, hogy vissza a Levédia korszakba és tovább… Bár a töri nem a szívem csücske tantárgya… de így, ilyen formában. Kész volnék rá arra, hogy megszeressem. :D
Tetszett, ahogy két különböző karakterű ikret formázott meg. Akiket nem tudtam nem megszeretni… de mégis Endzsi volt az, aki közelebb került hozzám. Akinek a karakterét jobban bírtam… Nekem kicsit eszembe juttatta Milit, ami csak hab volt a tortán…
Imádtam a dumáit… a reagálásait, és a belevalóságát.
S külön tetszett, hogy ez a felbolydult világuk útjuk során, a két lány újra egymásra talált, s hogy újra szövetségessé váltak.
Persze mellettük abszolút kedvenceim lettek a mellékszereplők közül, Kaplony és Savanyác is… – te jó ég, ezek a nevek. :D Amelyek valamiképp illettek is a fiúkhoz. :)

Ajánlani tudom csak mindenkinek ezt a könyvet-sorozatot is, mert Gyula 'bá írás stílusa, fantáziájának szüleménye, ebben is oly könnyedén magával tud ragadni, mint az Ambrózy báró sorozatában. :)
És most nyomás is a folytatáshoz. ;)

>!
Bogas P
Böszörményi Gyula: Az időkút

Ezennel ünnepélyesen leteszek időutazói terveimről.

>!
CsN
Böszörményi Gyula: Az időkút

Hinnye, ezt már megint alaposan megcsavarta Gyula bátyó

>!
Schildkröte P
Böszörményi Gyula: Az időkút

Új történet, kedvelhető karakterek, különleges helyszínek, mindez fontos mondanivalóval fűszerezve. Érdekes utazás fél Európán keresztül, ezzel együtt egy elgondolkodtató kérdést is felvet.
Amint tehetem, folytatom a sorozatot. :)

>!
Trixi
Böszörményi Gyula: Az időkút

Gyula bátyó stílusa egyedi. Fantáziája és humora kiapadhatatlan. A mi (olvasók) nagy-nagy szerencsénkre. Külön örültem, hogy az egyik karakter egy Iron Maiden pólós (borítón Akela pólós) belevaló rockerlány (mint én, azaz én csak rocker vagyok, de nem belevaló :D :D :D ). Néha azért kicsit soknak éreztem a hepciáskodását, de ennek ellenére nagyon bírtam Endzsit, mert mégiscsak aranyszíve van. Még az elején azt hittem, hogy a tesója egy kényeskedő maca lesz, de szerencsére nem, csak érzékeny lelkületű ;) . A könyv olyan, mint egy hurrikán – felkapja az embert és csak viszi, viszi, viszi tovább, és én hagyom magam sodortatni, van még 2 rész :D . Szóval újabb kalandokra fel, és igazán elfogadnék egy Strázsakövet! :)

>!
Erika_Bogár I
Böszörményi Gyula: Az időkút

Tetszettek a karakterek, pozitívak, negatívak egyaránt, tetszett a humor, a kalandok, a képi világ, de magam sem értem, miért, nem lettem része ennek a világnak, kívül maradtam, végig külső szemlélőként figyeltem az eseményeket. Talán emiatt éreztem a végére túl hosszúnak a történetet, tervbe vettem azért a második rész elkezdését is, mert kíváncsi vagyok a szereplőkre.

>!
FurcsaLány
Böszörményi Gyula: Az időkút

Hát wooow. Amilyen nehezen indult be számomra a cselekmény annál többet adott. Eszméletlen jól megírt könyv, sok fordulattal és izgalommal. Nagyon tetszett, hogy mennyi ötletet vitt bele az író pl.: a szlovák szavak, a visszafelé beszélő táltos…csak ámulva olvastam, hogy mennyire fantáziadús volt az egész történet. Megérte Böszörményit olvasni. :) Várom is a folytatást!

>!
JoPiTi
Böszörményi Gyula: Az időkút

Miután már olvastam az Ambórzyés a Jonatán sorozatot, kíváncsian kezdtem bele ebbe a regénybe. A történet kicsit lassan indult be, de egyszercsak érdekes fordulatot vett és beindultak a kalandok. A szereplők nagyon életszerűek lettek és még az ikerlányok közötti folyamatosa feszültség is nagyon jól átjött. Bár bevallom, Tühütüm táltos azért kicsit idegesítő volt. Azért arra is nagyon kíváncsi lennék, hogy Vérbosszú és társai igazából kicsodák. Vagy csak én nem figyeltem eléggé? Remélem, hogy mihamarabb sikerül beszereznem a következő részt és újra elveszhetek a lányok kalandjaiban.

>!
Rita_Balkó
Böszörményi Gyula: Az időkút

Megláttam, beleszerettem – és nem csalódtam! :) A történet mellett a finom „steampunk” behatás számomra csak még szerethetőbbé tette.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Bogas P

– Tehát a maguk nagymamája vezeti a terrorcsoportot?
– Naná, méghozzá a konyhából, habverővel a kezében!

>!
CsN

Josef Teplica kapitány legalább akkora bajban volt, mint az utolsó mamut, aki hirtelen rádöbbent: vagy kipusztul, vagy egy teljesen agyament ötlettől hajtva sürgősen átképzi magát bevásárlóközponttá…

155. oldal

>!
CsN

Az ember ott lel hazára, ahol sorsfonala a legszebb színében ragyoghat, gazdagítva és díszítve a Nagy Szőttes mintázatát.

471. oldal

2 hozzászólás
>!
Chöpp 

A csónak farába támasztott sétapálca végén egy nagy szitakötő ült. Bár ez így nem teljesen igaz, mivel a nevezett szitakötő nem csupán „nagy” volt, de a maga nemében kifejezetten óriási: egy „hűazannyadobokegyhátast!” gigantozygoptera.

218. oldal

>!
Chöpp 

Miután megnyílt alatta a léghajó padlózata, a lány úgy süvített át a viharfelhőkön, mint aki halálos szerelembe esett a gravitációval. S tényleg így is érezte mámoros, lélegzetelállító hangulat kerítette hatalmába! Azután – mikor a föld már kezdett veszedelmesen közel kerülni – az jutott eszébe, vajon mi történne, ha nem viszonozná ezt a szerelmet? Lehet, hogy csupán ennyi a szárnyak nélküli repülés titka: nem viszontszeretni a gravitációt?!

198. oldal

1 hozzászólás
>!
Bogas P

Semmi kétség: egy jó bögrényi gőzölgő, édes kakaónál aligha van bármi csábítóbb.

>!
Chöpp 

– Ó, hogy az a hétszer hét mobiltornyon átsuttyanó, gyászcsimpogást káricsáló rézcsőrű esemes-madár füttyentene fültövön*, Vérbulcsú!

*A Réztükör-tengerszem partján élők között használatos, bár a szokottnál sokkal rövidebb morgolódás. Jelentése: bár kapnál számos rossz hírt, méhozzá a modern technika segítségével!

66. oldal

>!
Chöpp 

– Legalább a tamotob meghagyhatták volna – sóhajtott Tühütüm.
– Pedig már láttunk rá példát, hogy a vén varázsló a király csarnokába lépve megtarthatta a botját – csóválta a fejét Angelina. – Csupán arra kellett hivatkoznia, hogy vénsége miatt szüksége van a támasztékra.
– Úgy tűnik, a morvák okosabbak, mint a rohírok – legyintett beletörődve Savanyác.

382. oldal

>!
Chöpp 

Az Országos Széchényi Könyvtár alagsorában állítólag létezik egy helyiség, melynek ajtaján ez áll: Teljességgel olvashatatlan könyvek raktára. Itt található az Időlyárkálódápfi Megfigyelépfek, Különöpf Tekintettel az „Úgyfe tucc ennél hajmeresztőbbetmutatni nekem!” – jellegű Jlenpfégekre című, középkori, háromtonnás nyomdaipari műalkotás, mely az 1022. fejezetben olyan esőről számol be, mely nem csak az ismert, de a teljességgel felfoghatatlan, vagyis az egyáltalán nem létező irányokból is képes esni! Az ilyen jelenséget nevezik a meteorológusok „kiszámíthatóan kiszámíthatatlan velőtrázóan hamiskás” csapadéknak".

197. oldal lábjegyzet

Kapcsolódó szócikkek: Országos Széchényi Könyvtár
>!
Leah P

-Látjátok mekkora ostobaság, mikor valaki azért döngeti a mellét, s tartja magát különbnek hogy ő magyarabb, morvább germánabb, szerbebb vagy épp jászabb a többinél – (…) – az utóbbi 3000 évben Európa közepén, sőt , az egész világon akkora volt a jövés menés ..
Háborúk, vándorlások, járványok, költözés a jobb időjárás, termőföld legelő reményében!
Szóval annyian és annyifelé jöttünk- mentünk hogy mára már képtelenség azt mondani : az én ősöm magyar, morva, germán vagy épp jász volt!


A sorozat következő kötete

Rontásűzők sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Virág Emília: Sárkánycsalogató
Bessenyei Gábor: A feledés folyója
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Szakács Eszter: A Szelek Tornya
Nyulász Péter: Ciprián
Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
Martin Kay: Eastern
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala
Krencz Nóra: A követ
Sophie Taylor: Lángolás