Az ​elveszett történet (Jonatán kalandjai 1.) 58 csillagozás

Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

„Galagonya szinte beleolvadt a falba, miközben keze rátapadt a mobilra. Mikor azonban Jonatán elrobogott mellette, s közben rámosolygott, a lány félelmei hirtelen semmivé lettek. ” Teljesen meghülyültem? Ez a hapsi nem lökött! Cseppet sem az! Csak épp olyan dolgokról beszél, amikről én még soha nem hallottam. Életem legnagyobb kalandjában vehetek részt, ha… Ha van elég bátorságom hozzá” – gondolta Galagonya, s a keze elengedte a mobilt."
Jonatán ma már százezrek ismerőse. De ki valójában ez a fiú, aki a Könyvmolyképzőt ihlette? Honnan jött, merre tart? Most megismerheted néhány meghökkentő titkát.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Jonatán Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
160 oldal · ISBN: 9789633732182
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
160 oldal · ISBN: 9789633732199
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2006
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708099

1 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
eme P
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

A Gergővel és az álomfogókkal való nem túl kellemesre sikeredett találkozás után némi fenntartásokkal fogtam hozzá ehhez a történethez, de szerencsére kellemesen csalódtam. Kedves, vicces, fura nevekkel és szófacsarokkal tele kis könyv, amely mintha egy, a gyerekközönséghez szóló Fahrenheit 451 lenne. Középpontjában egy olvasástól, könyvektől elszokott világ és két kiskamasz, akik a saját történetüket szeretnék élni, lehetőleg nem unalmasan, hanem tele színnel és fantáziával. Galagonya, a teljesen hétköznapi, ám különösre vágyó kislány már attól bizsergető hangyaféleségeket érez a gyomrában, mikor megpillant egy nyitott könyvvel a kezében üldögélő fiút. Egy jelenés! Olvas!!! A kék szem már csak ráadásnak számít. Jonatán, a mindenhová magával hurcolt könyveivel meg a lényeglátó üzemmódban is funkcionáló proszundikátorával, saját, elveszített történetét keresi. Kettejük nem mindennapi kalandja Galagonya történetének, világának visszáságaira spoiler is rávilágít.
Miközben a főhősökkel együtt Jonatán történetét keressük, kapunk egy kis adagot társadalomkritikából is: megtudjuk, hogy mi a plázák vagy a Szálkáskockásító Turbószépség Center lényege, hogy mi rejlik a celebálarc mögött, megpróbálunk segítséget kérni egy ezoterikus, természetgyógyász, energizátor, jósnő, csillagfürkész és kézrátevőtől spoiler, találkozunk Kesdesok úrral és az ő plázacicájával, meg persze a romok közé száműzött hajléktalanokkal, a színlelésre kényszerült göröngylakókkal, de a Vén és a Pályakezdő Szófaragóval is. Sőt, még Horrorsó is megjelenik, a bandavezér, aki azonban pikk-pakk le is bukik. Nevét tekintve nem is csoda.
Bizony, kiderül, hogy megbújva, álcázva, néha szerepeket játszva, de élnek még az igazi értékek képviselői, sőt, nemcsak léteznek, de még arra is képesek, hogy a semmiből hirtelen lelkiismeretet varázsoljanak annak, akiben már nem sok reményt láttunk ilyesmire. És még nem szóltam semmit szegény Nyakfacsar Eduárd ágyalapi koboldról, akinek ügyködése és története önmagában megérne egy misét.
Bátran lehet gyerkőcöknek ajánlani, vagy gyerkőcbe átmenve lazító olvasmánynak választani.

>!
Molymacska P
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

Sírok, ami miatt nem tetszett egy BÖSZÖRMÉNYI könyv, de hát nem tetszett. Közben borzasztóan sokat gondolkodtam, miért és mi miatt nem tetszett, mert tetszenie kellene, hiszen Böszörményi más könyveit (amiket olvastam) tetszettek, aztán rájöttem: eljárt felettünk az idő.
A könyv 13 jött ki, és annak a kornak a szellemiségében is. Most viszont kicsivel több, mint tíz év alatt hatalmasat fordult a világ, az akkor menő könyvet most már alig lehet olvasni. Egyrészről persze a szókincs miatt is, hiszen használnak benne olyan szavakat, amik még akkor menők voltak de most már nem (kivert a víz a hapsikámtól. Borsódzott a hátam. És lelki szemeim előtt megjelent Tapsi hapsi). Sok hasonló helyzet volt, amikor azok a szavak már kikoptak a mi szókincsünkből, már nem menő, és ahelyett, hogy gördülékeny lenne a szöveg, szenvedek vele, hogy már megint itt izélődünk a micsodák miatt.
Másrészről számomra iszonyatosan fekete-fehér volt az egész könyv. Sokszor az is, aminek nem kellett volna annak lennie. Például a gyúrós arcok csak negatívak lehetnek, miközben a hajléktalan bácsi csak pozitív tulajdonságot kap. Amikor megjelenik Pincsi és Pancsi, akkor a szívem szakadt meg, hogy Jonatán nyilvánosan megszégyeníti őket, miközben a „gonosz” negatív karakter maximum Pincsi, Pancsit csak behúzza Pincsi és a körülette lévők. Mégis Pincsi ugyanúgy negatív karakternek van beállítva, mint Pancsi.
A történet két szálon futott, és meg kell mondjam, a második szál majdhogynem felesleges. Legtöbb esetben csak időhúzásnak éreztem, semmi nyomós oka nem volt, és a történet se halad eléggé.
Egy idő után pedig az ilyen malőrök miatt egyszerűen a történet „fordulatai” nem voltak képesek meghatni, és a felénél már azt lestem, mikor lesz vége… Pedig az ötlet tényleg jó, de a kivitelezés…
A képek amik a könyvben vannak, nagyon szépek. Aranyosak, olyan mesések, de mégis realisztikusak maradtak.
A könyv ötlete nem volt rossz, és azt is nagyon ötletes, hogy a kiadó kabalájának legyen könyve, de valahogy ez tényleg nem volt jó számomra. Azért remélem más sorozatok jobban fognak csúszni :)

1 hozzászólás
>!
altagi P
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

Hirtelen felindulásból elkövetett könyvtári kölcsönzés eredménye ez az olvasás, szóval ohne előéletünk nem volt ezzel a sorozattal. Ehhez mérten egész kellemes csalódás volt, mert az érezhetően korábbi könyvében is annyira jó stílussal ír az író, hogy egészen könnyen és közben szórakoztatóan csúszik ez a könyv.
Kedvenceim a szóviccek voltak, legkevésbé kedvencem pedig a „(palackozva 2006)” x kismillió. Van bennem egy gén, ami az ismétlésektől azonnal kicsapja a biztosítékot. De mindent összevetve a szóviccek a legnagyobb kedvenceim ebben a könyvben. :D

>!
aram76
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

Másodjára olvastam a könyvet, kb. majd 10 év távlatából. Szerettem akkor, és szerettem most is. Aranyos, könnyed kis történet, pozitív és negatív hősök tárházával tűzdelve. Bűbájosak a nevek benne.

>!
Saileach P
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

Könnyed, kiskamaszoknak való történet két tizenévessel a középpontban, akik közül egyik a a jövőből jött, és amnéziával küzd, pedig meg kéne mentenie a saját világát. Jópofa, ahogy keresztülbumliznak Budapesten, miközben Jonatán történetét keresik, és közben sok másik emberét is megtalálják. Tetszett a kalap által mutatott világ, a sok kis manó és tündérlény, és ahogy egymástól teljesen különböző emberekből összeállt a felmentő csapat. Azt nem tudom, fogom-e folytatni, mert nekem kicsit túl súlytalan, de kellemes délutáni időtöltés nyújtott.

>!
Habók P
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

Én is kérek egy proszundikátort, lényeglátó üzemmóddal. (Bár nem hordanám állandóan…)

>!
koveli
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

Hmm.. Eleinte kicsit nehezen követtem, hogy miről is van szó, de aztán belejöttem az elveszett történetbe, és érdekes volt! Kíváncsi vagyok a többi részre!

>!
Hópihe
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

Hát, az első oldal alapján nem épp az én korosztályomnak való könyv. (Elvileg már kinőttem belőle…) De nekem nagyon tetszett. Alig várom már, hogy eljussak a könyvtárig és haza hozzam a második részt! :)

>!
diamondfox P
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

Szeretek könyvtárba járni. Évek óta. Általános iskolában csak azért, mert nem volt jobb dolgom, s ha találtam egy-egy jó könyvet, annak mindig örültem. Így akadt ez is anno a kezembe. S köszöntsük együtt életem első igazi könyves szerelmét, Jonatánt! :)
Pontosan abban a korban voltam, mint a főszereplőink – így természetesen intenzívebben éltem meg a kalandot, mint bárki más. Most is látom a könyvtári régi kölcsönzőlapot, elsőnek én vettem ki anno, s utána még kétszer (a mostanit is számolva).
Böszörményi Gyulát itt szerettem meg ezzel a remek kis történettel. Az ármánykodás, a mesevilág megjelenés, a jövő szomorú képe; ezek együtt olyan világba vittek el, ami egyszerre volt valótlanul meseszerű és mégis földhöz ragadt. Könyvégetés? A jövőben? Az a sötét középkor dolga lett volna! Erre a jövőben üldözik a molyokat? Bajban lennék, az egyszer biztos. Jonatán és Galagonya két olyan gyerek, akik nem akarják megváltani a világot. Nem akarnak mindenbe nagy életbölcsességet magyarázni, csak élik az életüket és azért rohangásznak keresztül-kasul Budapesten, hogy rájöjjenek: ki is ez a fura srác, Jonatán?
Engem ismét megvett kilóra a könyv. Kár, hogy ilyen rövid. Még a további kötetekkel együtt is.

>!
Oláh_Zita P
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet

Benyomásaim a könyvről komolyabb összefüggések nélkül. :)
Könnyed gyerektörténetbe bújtatott mély, nagyon mély (és sajnos igaz) társadalomkritika. A plázákban ugráló, felszínes tini"sztároktól" az izomra gyúrókon át a falfirkáló huligánokig. A nevek frenetikusak pl. Kesdesok Úr, aki egy jó példa arra, hogy a negatív hősöknek is lehetnek pozitív tulajdonságai, ezt illik nem elfelejteni. A jövőbeli vízió, miszerint tilos lesz olvasni, sőt van, aki már ma is szégyelli, remélem csak vízió marad. A dugó, illetve a manók is nagyon ötletesek. A kalap azon tulajdonsága, miszerint megmutatja mindenki valódi lelkét nagyon tetszett. Várom,illetve olvasom a következő részt.


Népszerű idézetek

>!
diamondfox P

Azok a szemek! Naná, hogy égszínkék volt mindkettő! Barna, zöld vagy fekete szemek soha nem lehetnének olyan hatással valakire.

21. oldal

>!
Habók P

A saját történetünket élni kell, a másokét meg elolvasni

97. oldal

>!
diamondfox P

– (…) El fogod lopni a kalapot! Hallod, amit mondok?
– Sztereóban, mesterem, mivel mindenfelől visszhangzik – buzgólkodott Nyakfacsar.

56. oldal

>!
diamondfox P

– Oly sokan élünk az Épületben, oly régóta – fogott bele, s a hangja túlcsorduló érzelmektől remegett. – Akkor költöztünk ide, mikor az Első Lakó káromkodása betöltötte a körfolyosókat, mivel a lakáshoz kapott kulcs nem illet a zárba. S vajon ő megriadt a váratlan akadálytól? Oh, dehogy, testvéreim! Berúgta azt a fránya ajtót, s ezzel elindította népünk történelmét. Kezdetét vette a Beköltözés!

80. oldal

>!
diamondfox P

– Karvalysereg csipkedjen lúdbőrösre, ha te nem…!

95. oldal

>!
diamondfox P

A következő pillanatban meg úgy érezte, hogy kifut a lábából az erő, meg kell kapaszkodni a pad támlájában, és sok-sok levegőre is szüksége volna. Pedig semmi más nem történt, csak annyi, hogy a fiú megfordult és ránézett.

21. oldal

>!
diamondfox P

Csidi-csudi szerelem/Csakis az kell énnekem/Ha megfogod két kezem/Elfelejtem a nevem!
– Ez… Ez iszonyú! – nyögte Jonatán, aki megkövültem állt a hangorkán közepén. Galagonya csodálkozva harsogta túl a zajt.
– Úgy tűnik, koncert van. Ha jól hallom, Pincsi és Pancsi lépnek föl a nagyszínpadon. Akarod látni őket?
– Hallani sem, ha lehet – felelte torkaszakadtából Jonatán, de Galagonya máris megfogta a srác kezét, és maga után vonszolta őt.

44. oldal

>!
Habók P

– A spenótot mindenki utálja, akinek bővebb a szókincse annál, hogy meee.

51. oldal

>!
Chivas

Klemi gondosan festett arcából úgy futott ki a vér, mintha valahol messze sokkal jobb helyet talált volna a keringésre.


A sorozat következő kötete

Jonatán kalandjai sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Szabó Tünde: Rácsok
Molnár T. Eszter: Stand up!
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Tavi Kata: Szívkeringő
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Bosnyák Viktória: Elképesztő!