3. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
3. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
8. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Ármány ​és kézfogó (Ambrózy báró esetei 3.) 594 csillagozás

Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

A naptár 1900-ról lassanként 1901-re vált, miként a négy esztendővel korábban elrabolt Hangay Emma ügye is hátborzongató fordulatot vesz. Ambrózy báró, az Osztrák-Magyar Monarchia első magándetektívje és hű segítőtársa, Mili kisasszony új nyomra lel, ám az ösvény, melyre ezáltal lépnek, sokkal tüskésebb, nyaktörőbb és veszélyesebb, mint azt bármelyikük is sejtené. Vajon a morc báró miért válik egyre titokzatosabbá, sőt, kegyetlenné és gonosszá azokkal szemben, akik szeretik, s hogyan lesz képes mindezt Mili kisasszony elviselni? Mit rejt a Magyar utcai ház, miért lop lovat Mück Márika, kinek vall szerelmet Tarján Vili, és hány holttest kell még ahhoz, hogy a háttérben működő gonosztevők nehéz vasba veressenek?
A békebeli bűn- és szívügyek, melyek a Leányrablás Budapesten és A Rudnay-gyilkosságok című regényekben még homályban maradtak, most végre tán megoldásra lelnek.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
704 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734186
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
702 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633998984
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
702 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734186

Enciklopédia 63

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Mück Mári · Hangay Emma · Tarján Vilmos · Erdős Renée · Csurár Fecska · Suha István (Isti) · Mihály Terka · Hangay Árpád · Rudnay Béla · Blau Anna · Pilisy Róza · Vén Bódis Gáspár · Herrdoktor · Bissingen-Nippenburg Maria Ernst Ferdinand · Detrich Károly · Hans-Rudolf Motta La Misox · Krúdy Gyula · Ajtai Kovách Sándor · Blázy Mihályné · Detre Juló · Klein József · Kloiber Karcsi · Kováts Joszó · Kováts Pitykó · Matolcsy Kamill · Merkelné · Molnár Ferenc · Móritz János · Palkovics Ede · Safranek János · Schnallner Antalné · Széll Kálmán · Tartli · Trombitás Laczi (Totyó)

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Marosvásárhely


Kedvencelte 161

Most olvassa 71

Várólistára tette 220

Kívánságlistára tette 301

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

A történet megérdemli a maximális csillagozást, mert egy színvonalasan megírt minőségi munka, pörgős cselekménnyel és igazi, valaha létezett szereplőkkel. Gyula bácsi rengeteg időt és munkát fektethetett bele, hogy minden történelmileg hűséges legyen. Az emberek, akiket említett, tényleg ott laktak abban az időben. Nagyon élveztem Pest, Buda és a Tabán utcáin a bolyongást és a szereplők egy részét a szívembe is zártam. Isti, Mári, Tarján Vili, Erdős Renée, Róza asszony – nem csupán mellékes szereplők voltak. A nyomozás során csavar csavart követett, oldalanként meglepetések és életveszély. A 700 oldalnyi történet alatt Richárd bárót megkedvelni viszont nemigen tudtam. Ahogy Milivel bánt, varázslapátos kezelést érdemelne. És ennyi oldal után, amikor azt hinnénk, hogy jön a boldog lezárás…az író bácsi fejbekólint egy jó kis függővéggel.

15 hozzászólás
>!
Navi
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Gyula bátyó, megkérdezhetem, mégis mi a manó a vége???
Miért? Nagyon-nagyon remélem, hogy záros határidőn belül kezünkbe kerül a folytatás, mert most kapok agyvérzést. spoiler Hát én is ezt kérdezem, s ettől rettegtem végig.
Izgalmas, fordulatos krimi. Nagyon szerettem Emmát és Milit is, Mári pedig tökéletes volt. Róza asszony igazi amazon. Richárd pedig hozta a formáját.
Hiteles korrajz, sokkal érdekesebb lenne ebből tanulni a magyar irodalmat, tökéletes térkép a korabeli Budapestről, mennyi munka lehetett benne …
Jaj, nem tudom szavakba önteni … Az emberrablások végére pont került, kiderült, ki a gonosz és miért. A lányok végre együtt vannak, elhárult a veszély. De a mi kedves bárónk … Nagyon remélem, hogy észnél lesz a következő kötetben, mert ha nem …

77 hozzászólás
>!
szadrienn P
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Amikor Ambrózy Richárd báró megjelenik a színen, a jányok „esze huss, kiugrik előle az ablakon, oszt szer’usz világ, messze inal.” Ez a veszély a női olvasókat fokozottan fenyegeti, ezért tárgyilagos értékelés írása a témában csaknem lehetetlen. Azért lássuk csak mégis pár mondatban, hogy ez a sorozat miért is áll annyira közel a szívemhez.
Az egyik legkedvesebb történelmi korszakomban játszódik, a kedvenc városomban, és a Tabán zegzugos utcácskáit és a gyönyörű Belvárost járva Buda és Pest házai, palotái régi titkaikról mesélnek. Szeretett főszereplőim mellett a századforduló történelmének, irodalmának, kultúrtörténetének leghíresebb alakjaival is találkozhatok, sosem tudhatom, hogy a lapok közül mikor bukkan elő kedves ismerősként Széll Kálmán vagy Krúdy Gyula.
Amitől pedig mindig mosolyogni lenne kedvem, az az üde, varázslatos, szívet melengető békebeli atmoszféra.
A befejezés viszont mindenkit sokkolt, és ha a mi Richárdunk végképp nem tudná eldönteni, hogy melyik Hangay lány legyen a választottja, mentő megoldásként küldenék egy szavazatot Mück Márikára.

6 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Ezt a sorozatot kötelező olvasmánnyá tenném!
Izgalmas, humoros, szórakoztató, de egyben egy hiteles történelmi korrajz is, tele adatokkal, infotmációkkal és tényekkel.
Az olvasása közben egy percig sem lehet unatkozni, a történelem – rajongók éppúgy megtalálják a kötetben a számításaikat, akár a krimi – kedvelők vagy a romantikus irodalom hívei.
Gyula bátyóban nem csalódtam, titkon azért reménykedtem, hogy Mili, Richárd és a többiek kalandjai itt nem érnek véget….
Már csak egy kérdés maradt: spoiler

7 hozzászólás
>!
Nymeria96
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Jó volt kicsit visszatérni Ambrózyék világába, és hosszabb megszakítás nélkül újraolvasni az eddig megjelent részeket.
Hosszú út vezetett el idáig, de végül spoiler
Emma fejezetei most nem kötöttek le annyira, mint a 2. részben; néha érdekesnek találtam a fejezeteit, máskor kevésbé. Márika volt az, aki leginkább feldobta ezeket a részeket, az ő megnyilvánulásain lehetett a legtöbbet mosolyogni. :)
Mili továbbra is a kedvenc főszereplőm, aki ebben a kötetben is hozta a szokásos formáját.
Annak kifejezetten örülök, hogy Mili és Tarján Vili között nem szakadt meg a barátság, nagyon csalódott lettem volna, ha ez történik.
Bevallom, amikor először olvastam a könyvet, voltak kétségeim afelől, hogy melyik lányra vonatkozhat az utolsó kérdés, újraolvasva már nincsenek.
Nagyon a szívemhez nőtt ez a sorozat és benne a legtöbb szereplő is, épp ezért nagyon boldog vagyok, hogy nem ez lett a befejező kötet.❤

2 hozzászólás
>!
pattsims97
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Mi a fészkes fene?! :D

Rövid tíz perce olvastam el az utolsó mondatát a regénynek, és egyetlen kívánságom most csupán az lenne, hogy valaki hibernáljon a folytatás megjelenéséig!

Csodálatos és mesteri ez a sorozat! Az első rész teljesen elvarázsolt, a második hatalmas kalandra vitt, ez a rész pedig feltette a pontot a i-re. Hogy őszinte legyek, negatívumokat nagyon nem tudok felhozni, számomra örök élményt nyújtottak ezek a könyvek. Ha választanom kéne, nekem a Rudnay-gyilkosságok tetszett a legjobban, sajnos ezt az utolsó részt néha lassúnak, és vonatottnak éreztem, de ennek ellenére természetesen ugyan olyan jó mint a többi és szintúgy megérdemli az öt csillagot.

spoiler

3 hozzászólás
>!
csillagka P
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Kedves Gyula úr!
Eszem azt a fene nagy eszedet, hogy ilyen fájintos történetet tudtál keríteni.
Vagány dolog játszani a közönség teherbírásával, tudom én azt mire megy ki a játék.
Lesz itt még ne mulass! és pihi-puhi! Egyet azért ne feledjünk, ha nem olyan kézfogót képzelsz amit én szeretnék megyek tüntetni sok-sok hölgytársammal együtt, és akkor szer'usz világ! Most még megúsztad jól facsarod a szót, de ne hidd hogy lehet lazsálni, mivel mindenki ideges kissé mi lesz ebbűl. Viszkető kezű hölgyeket, pedig nem jó tovább bosszantani.
Mély meghajlással.
csillagka

3 hozzászólás
>!
Orsi_olvas
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Az év legjobban várt könyve.
Gyönyörű, mint mindig, igényes külső, korhű belső. Kalandok, ármánykodás, neves írók, borongó költők, habzó bor, rossz hírű házak, cserfes lányok, keményszívű bárók – ebben nincs hiba!
Mégse mondhatom, hogy elégedetten csuktam volna be a könyvet. Hát kérem szépen, hogy lehet így befejezni egy könyvet? Két kínzó kérdéssel?

Márikát és Tarján Vilit ha lehet még inkább a szívembe zártam, csak úgy mint Erdős Renéet. A Báró zord karakterét ebben a részben kevéssé ellensúlyozták a Milivel közös jelenetek szikrázó szócsatái – hiányoltam is őket rendesen.
Mili lobbanékony és makacs, mint mindig, de közben – főként Agáta mama bölcs útmutatásai mentén – egy komolyabb, érettebb fiatal hölgy vált belőle. Amit majdnem mindenki észre is vett.
Az egyik szereplő, akinek nehezére esik Milit nem kislányként látni többé az épp szeretett nővére Emma. Bár örültem Emma megkerülésének, mégis jeges hideg kezdte környékezni a szívemet. Az elejtett apró jelek, Csurár Fecska jóslata… miféle út ez és hová vezet?

spoiler?
Báró úr, önnek nincs szíve!

4 hozzászólás
>!
Everglow P
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

A sorozat a harmadik kötetéhez ért, én pedig blogos pályafutásom egyik legfontosabb állomásához érkeztem, és ennek fényében borzasztó nehéz bármit is írni. Az olvasó énemből kitört a rajongó, a blogger pedig próbálja a szavakat úgy megformálni, hogy értelmes maradjon a mondanivaló, és véletlenül se írjon le semmit a cselekményből. (…)

Drága író úr, összesen két kérdésem lenne önhöz:
1) Ha szépen nézek, egy Mück Mári spin – offot lenne olyan kedves megírni?
2) Melyiket?

Bővebben az értékelést itt olvashatjátok: http://booksofdreamer.blogspot.hu/2017/07/boszormenyi-g…

Fanmade video: https://www.youtube.com/watch…

3 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

"Történetünkben egyre csak bonyolódnak a szálak, miközben gyötrő lassúsággal haladunk annak irányába, hogy kibogozzuk a rejtélyeket, főhőseink újabb és újabb vakmerő kalandba vetik magukat, így a kötet minden oldalán van miért izgulnunk.
Mindezt fokozza a könyv szerkezete, ahogy fejezetről fejezetre váltakozó szemszögből látjuk az eseményeket. Bevallom jómagam minden egyes fejezetnél alig vártam, hogy a következőhöz érjek és folytatódjon a másik szálon is a történet."
Bővebben itt olvashatod az értékelést:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/02/boszormenyi-gyula-a…


Népszerű idézetek

>!
Dia9117

Vannak olyan pillanatok az életben, amikor képtelenség eldönteni, hogy a férfit, aki épp szemben áll velünk, megcsókolni vagy orrba verni volna-e jobb. Ez is ilyen pillanat volt, ami azonban oly gyorsan röppent tova, hogy nekem sem egyikre, sem másikra nem maradt érkezésem.

43. oldal, 2. A detektív nem ember (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili)
6 hozzászólás
>!
Nymeria96 

– Hányszor kértem már, Mili, hogy ne kóricáljon folyton szanaszét? Mégis mit gondol, meddig bírom erővel, hogy furton fúrt megmentsem magát?
– Amíg figyel rám és megteszi – feleltem csendesen –, nincs félnivalóm, Richárd. Azután pedig… Hát kit érdekel, hogy mi lesz azután?

663. oldal, 31. A leszámolás (Könyvmolyképző, 2016)

4 hozzászólás
>!
CsN

– Nem huszár – helyesbített Karlinka. – Gyalogos katona. Utász.
– Dehogy utállak, csak éppeg nem értem, mér’ vagy hozzá ilyen kegyetlen.

370. oldal, 17. Váratlan találkozás (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emma · Leisz Béla · Mück Mári
2 hozzászólás
>!
lukácslacifan

– Látom, nem érti. Az én anyai nagyapám valódi belső titkos tanácsos volt…
– Ezt valóban nem értem – vágtam közbe. – Hogyan lehet valaki titkos tanácsos, ha mindenki tudja, hogy az? És mit jelent a valódisága? Talán vannak ál titkos tanácsosok is?
– Mili, kérem, ne bosszantson!
– Távol álljon tőlem, valódi és kicsit sem titkos báró úr, de tudja, ez a rangkórság arra késztet, hogy legközelebb így mutatkozzam be – mondtam és pózba vágva magam, orromat kényeskedve feltartva nyújtottam kézcsókra a kezem. – A nevem alsó- és felsőhangai Hangay Emília, kinek atyja alsó- és felsőhangai Hangay Árpád, Marosvásárhely legvalódibb, legbelsőbb és legtitkosabb könyvkereskedője.

453-454. oldal, 22. Lövöldözés a Lendvay utcában (Könyvmolyképző, 2016)

>!
Melibu

– Ígérje meg nekem, báró úr – mondtam fanyar mosollyal –, hogy ha valaha is ilyen feleséggé válok, elveszi tőlem a revolvert, és egyenest a szívem közepébe lő.
– Maga férjhez menne, Mili? – nézett rám őszinte csodálkozással a báró. – Én azt hittem, komolyan gondolja a detektívi hivatást.
– Miért? – torpantam meg hirtelen. – A detektív tán nem ember, mint bárki más?
– Nem, kisasszony – felelte Ambrózy báró rideg tárgyilagossággal. – A jó detektív nem engedheti meg magának, hogy esendő ember legyen.

49. oldal, 2. A detektív nem ember (Könyvmolyképző, 2016)

3 hozzászólás
>!
Nymeria96

– Mondja csak, gróf úr, egész pontosan honnan származnak ezek a kimerítő ismeretek?
– Számos ügynök, hivatalnok és éles szemű informátor dolgozik nekem, a szálakat viszont a titkárom…
– Matolcsy! – kiáltottam. – Az a csupaszcsiga pofázmányú, sunyi nyúlbogyó, hogy tekeredne meleg sál a nyaka köré, de csakis a saját nyelvéből!
Róza asszony, Bissingen gróf és Ambrózy báró mind rám meredtek. Az előbbi kettő hökkenten és némán, míg a harmadik értőn biccentve kérdezte:
– Isti?
– Isti – bólintottam, felfedve cifra külvárosi modorom amúgy sem titkos forrását.

511. oldal, 24. A múlt árnyai (Könyvmolyképző, 2016)

>!
Czoff

– Mili, én nem tagadom, hogy a meggondolatlansága már több ősz hajszálat termett a fejemen, mint ama borzalmak, amiket a nyomozásaim során láttam, de mégis ezt a tulajdonságát kedvelem a leginkább. Üdítően, sőt, vérpezsdítően hat rám a maga széllelbélelt, bájos szeleburdisága. A fejem valahogy mindig kitisztul tőle, a bosszankodás felgyorsítja a pulzusomat és a heves szívdobogás, amit akkor érzek, mikor látom, hogy egyenest fejjel rohan a falnak, jót tesz az agyi keringésemnek.
– Úgy? – hökkentem meg. – Ezek szerint a báró úr ily esetekben heves érzéseket táplál irántam?
– Érzéseket? – vonta fel szemöldökét Richárd, mint aki cseppet sem számított erre a kérdésre, és így hirtelen maga sem tudja a választ. – Nos azt hiszem, ez csupán puszta fiziológia. Akaratlan és ösztönös reflexe az emberi szervezetnek, amit…
– Amit a közemberek nyelvén érzelemnek neveznek – vontam le sietve a végkövetkeztetést, mielőtt Ambrózy báró tudományos okoskodása mindent elront. Ő néhány pillanatig a szemembe nézett, azt fontolgatva, hogy talán mégis érdemes volna befejezni iménti gondolatmenetét, aztán csak sóhajtott, hátát az ülés bőrtámlájának vetette, és a zárt konflis falának címezve szavait így szólt:
– Tudja mit, Mili, legyen vasárnapja.
Ha nem épp a Vigadó előtt hajtunk el, azt hiszem, felpofozom.

555-556. oldal, 26. Az Angol Királynő (Könyvmolyképző, 2016)

>!
Rozinante

    – Amennyiben előre sejtem, hogy hajnali hatkor rám fog törni, frakkban töltöttem volna az éjszakát – mondta közönyös hangon a báró, majd hallottam, amint lerúgja magáról a takarót.
    – Várjon! – kiáltottam rá, miközben az ajtóhoz ugrottam. – Az lesz a legjobb, ha inkább odalenn várom meg.
    – Valóban, Mili, szerintem is úgy lesz a legjobb – hallottam még jégkockákként koccanó szavait, majd átléptem a küszöböt.

37. oldal, 2. A detektív nem ember (Könyvmolyképző, 2016)

2 hozzászólás
>!
Nymeria96 

– Jaj, báró úr, nyugodjék meg, jó kislány leszek.
– Attól tartok, az a maga esetében a természeti törvények áthágását jelentené – morogta.

455. oldal, 22. Lövöldözés a Lendvay utcában (Könyvmolyképző, 2016)

>!
Audryna

– Köszönöm, hogy üzent értem – biccentett Róza asszonynak, aki kifelé menet Richárd vállára tette a kezét, és felém pillantva így szólt:
– Kérem, barátom, ne kínozza meg őt túlságosan! Szegény kislány még oly fiatal.
– Ahogy kívánja, Róza – felelt a báró. – Azt hiszem, úgy lesz a legjobb, ha minden faxni nélkül egyszerűen csak lepuffantom és kész.

267. oldal, 12. Nincs több apelláta (Könyvmolyképző, 2016)


A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Tünde: A hacker
B. M. Grapes: Jóslatok hálójában
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
Joss Stirling: Storm és Stone
Meg Cabot: Töltött galamb
Lucinda Gray: Az aranykalitka
Elizabeth Chandler: Angyalok és emberek
Katie Alender: Bad Girls Don't Die – A rossz lányok nem halnak meg
Dan Wells: Nem akarlak megölni