7. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
12. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
18. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
33. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Ármány ​és kézfogó (Ambrózy báró esetei 3.) 2136 csillagozás

Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

A naptár 1900-ról lassanként 1901-re vált, miként a négy esztendővel korábban elrabolt Hangay Emma ügye is hátborzongató fordulatot vesz.

Ambrózy báró, az Osztrák-Magyar Monarchia első magándetektívje és hű segítőtársa, Mili kisasszony új nyomra lel, ám az ösvény, melyre ezáltal lépnek, sokkal tüskésebb, nyaktörőbb és veszélyesebb, mint azt bármelyikük is sejtené. Vajon a morc báró miért válik egyre titokzatosabbá, sőt, kegyetlenné és gonosszá azokkal szemben, akik szeretik, s hogyan lesz képes mindezt Mili kisasszony elviselni? Mit rejt a Magyar utcai ház, miért lop lovat Mück Márika, kinek vall szerelmet Tarján Vili, és hány holttest kell még ahhoz, hogy a háttérben működő gonosztevők nehéz vasba veressenek?

A békebeli bűn- és szívügyek, melyek a Leányrablás Budapesten és A Rudnay-gyilkosságok című regényekben még homályban maradtak, most végre tán megoldásra lelnek.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
704 oldal · ISBN: 9789633999677
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
704 oldal · ISBN: 9789633999684
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
704 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734186

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

986 tag · 722 karc · Utolsó karc: 2022. december 4., 08:15 · Bővebben


Enciklopédia 93

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Hangay Emma · Tarján Vilmos · Erdős Renée · Suha István (Isti) · Csurár Fecska · Mihály Terka · Pilisy Róza · Hangay Árpád · Vén Bódis Gáspár · Herrdoktor · Rudnay Béla · Blau Anna · Krúdy Gyula · Leisz Béla · Bissingen-Nippenburg Maria Ernst Ferdinand · Schnallner Antalné · Széll Kálmán · Detrich Károly · Molnár Ferenc · Trombitás Laczi (Totyó) · Ajtai Kovách Sándor · Blázy Mihályné · Detre Juló · Fridrich Motta · Hans-Rudolf Motta La Misox · Klein József · Kloiber Karcsi · Kováts Joszó · Kováts Pitykó · Matolcsy Kamill · Merkelné · Móritz János · Palkovics Ede · Safranek János · Szapáry József Károly Gyula · Tartli · újságíró

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Marosvásárhely


Kedvencelte 513

Most olvassa 84

Várólistára tette 319

Kívánságlistára tette 390

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

A történet megérdemli a maximális csillagozást, mert egy színvonalasan megírt minőségi munka, pörgős cselekménnyel és igazi, valaha létezett szereplőkkel. Gyula bácsi rengeteg időt és munkát fektethetett bele, hogy minden történelmileg hűséges legyen. Az emberek, akiket említett, tényleg ott laktak abban az időben. Nagyon élveztem Pest, Buda és a Tabán utcáin a bolyongást és a szereplők egy részét a szívembe is zártam. Isti, Mári, Tarján Vili, Erdős Renée, Róza asszony – nem csupán mellékes szereplők voltak. A nyomozás során csavar csavart követett, oldalanként meglepetések és életveszély. A 700 oldalnyi történet alatt Richárd bárót megkedvelni viszont nemigen tudtam. Ahogy Milivel bánt, varázslapátos kezelést érdemelne. És ennyi oldal után, amikor azt hinnénk, hogy jön a boldog lezárás…az író bácsi fejbekólint egy jó kis függővéggel.

15 hozzászólás
csillagka P>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Kedves Gyula úr!
Eszem azt a fene nagy eszedet, hogy ilyen fájintos történetet tudtál keríteni.
Vagány dolog játszani a közönség teherbírásával, tudom én azt mire megy ki a játék.
Lesz itt még ne mulass! és pihi-puhi! Egyet azért ne feledjünk, ha nem olyan kézfogót képzelsz amit én szeretnék, megyek tüntetni sok-sok hölgytársammal együtt, és akkor szer'usz világ! Most még megúsztad jól facsarod a szót, de ne hidd hogy lehet lazsálni, mivel mindenki ideges kissé mi lesz ebbűl. Viszkető kezű hölgyeket, pedig nem jó tovább bosszantani.
Mély meghajlással.
csillagka

4 hozzászólás
Gorkie P>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

„– A jó detektív nem engedheti meg magának, hogy esendő ember legyen.”

Ad egy: Hogy lehet így vége???
Ad kettő: Hála az égnek, hogy lesz folytatás.
Ad három: Hol a következő rész? Idevelemoströgtön!

Érdemes rólam tudni, hogy sosem szerettem a történelmi időszakokban játszódó regényeket. Agatha Christie törte meg elsőként a jeget, ugyanis az ő könyveit imádom. Aztán jött Böszörményi Gyula az Ambrózy báró eseteivel és tarolt. Sosem gondoltam volna, hogy nagy kedvenc lesz egy ilyen történet és most mégis úgy vagyok vele, hogy ha elfogy a sorozat, nagyon el leszek kenődve.

(…)

A történet maga ismét briliáns, szomorkodunk, mosolygunk, izgulunk és együtt gondolkodunk a szereplőkkel, hogy megfejtsük a rejtélyeket. Fordulatokból kapunk bőven, sok mindenre gondoltam, de ilyen végkifejletre nem számítottam. 1-2 dolgot ugyan megsejtettem, de csak halványan bizonyosodott be. Nagyon szeretem a fel-fel bukkanó humort, Mili és Richárd szócsatáit, Márika „bölcsességeit”.

Bővebben:
https://olvasokorut.blogspot.hu/2017/10/boszormenyi-gyu… Aprócska megjegyzés: Miért csak 5*-ot lehet adni?

7 hozzászólás
Navi P>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Gyula bátyó, megkérdezhetem, mégis mi a manó a vége???
Miért? Nagyon-nagyon remélem, hogy záros határidőn belül kezünkbe kerül a folytatás, mert most kapok agyvérzést. spoiler Hát én is ezt kérdezem, s ettől rettegtem végig.
Izgalmas, fordulatos krimi. Nagyon szerettem Emmát és Milit is, Mári pedig tökéletes volt. Róza asszony igazi amazon. Richárd pedig hozta a formáját.
Hiteles korrajz, sokkal érdekesebb lenne ebből tanulni a magyar irodalmat, tökéletes térkép a korabeli Budapestről, mennyi munka lehetett benne …
Jaj, nem tudom szavakba önteni … Az emberrablások végére pont került, kiderült, ki a gonosz és miért. A lányok végre együtt vannak, elhárult a veszély. De a mi kedves bárónk … Nagyon remélem, hogy észnél lesz a következő kötetben, mert ha nem …

82 hozzászólás
Nymeria96>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Jó volt kicsit visszatérni Ambrózyék világába, és hosszabb megszakítás nélkül újraolvasni az eddig megjelent részeket.
Hosszú út vezetett el idáig, de végül spoiler
Emma fejezetei most nem kötöttek le annyira, mint a 2. részben; néha érdekesnek találtam a fejezeteit, máskor kevésbé. Márika volt az, aki leginkább feldobta ezeket a részeket, az ő megnyilvánulásain lehetett a legtöbbet mosolyogni. :)
Mili továbbra is a kedvenc főszereplőm, aki ebben a kötetben is hozta a szokásos formáját.
Annak kifejezetten örülök, hogy Mili és Tarján Vili között nem szakadt meg a barátság, nagyon csalódott lettem volna, ha ez történik.
Bevallom, amikor először olvastam a könyvet, voltak kétségeim afelől, hogy melyik lányra vonatkozhat az utolsó kérdés, újraolvasva már nincsenek.
Nagyon a szívemhez nőtt ez a sorozat és benne a legtöbb szereplő is, épp ezért nagyon boldog vagyok, hogy nem ez lett a befejező kötet.❤

3 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Ezt a sorozatot kötelező olvasmánnyá tenném!
Izgalmas, humoros, szórakoztató, de egyben egy hiteles történelmi korrajz is, tele adatokkal, információkkal és tényekkel.
Az olvasása közben egy percig sem lehet unatkozni, a történelem – rajongók éppúgy megtalálják a kötetben a számításaikat, akár a krimi – kedvelők vagy a romantikus irodalom hívei.
Gyula bátyóban nem csalódtam, titkon azért reménykedtem, hogy Mili, Richárd és a többiek kalandjai itt nem érnek véget….
Már csak egy kérdés maradt: spoiler

9 hozzászólás
szadrienn P>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Amikor Ambrózy Richárd báró megjelenik a színen, a jányok „esze huss, kiugrik előle az ablakon, oszt szer’usz világ, messze inal.” Ez a veszély a női olvasókat fokozottan fenyegeti, ezért tárgyilagos értékelés írása a témában csaknem lehetetlen. Azért lássuk csak mégis pár mondatban, hogy ez a sorozat miért is áll annyira közel a szívemhez.
Az egyik legkedvesebb történelmi korszakomban játszódik, a kedvenc városomban, és a Tabán zegzugos utcácskáit és a gyönyörű Belvárost járva Buda és Pest házai, palotái régi titkaikról mesélnek. Szeretett főszereplőim mellett a századforduló történelmének, irodalmának, kultúrtörténetének leghíresebb alakjaival is találkozhatok, sosem tudhatom, hogy a lapok közül mikor bukkan elő kedves ismerősként Széll Kálmán vagy Krúdy Gyula.
Amitől pedig mindig mosolyogni lenne kedvem, az az üde, varázslatos, szívet melengető békebeli atmoszféra.
A befejezés viszont mindenkit sokkolt, és ha a mi Richárdunk végképp nem tudná eldönteni, hogy melyik Hangay lány legyen a választottja, mentő megoldásként küldenék egy szavazatot Mück Márikára.

7 hozzászólás
Naiva P>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Ilyen szépen megfogalmazott értékelések után valóban nem egyszerű valami újat írni. Így maradnak a benyomások.
Sok esetben haragudtam a morc báró úrra, de egyszerűen imádtam ezt a részt is. Már értem, miért szeretik olyan sokan ezt a sorozatot. Beállok én is a sorba, mert hihetetlenül jó. Azért 700 oldalon keresztül ennyi izgalmat, fordulatot, kalandot, „ármányt” tartogatni, úgy, hogy közben az egész történet a „helyén legyen” és mégis korhű…. Nem semmi!
Csupán a Mili és a báró úr csörtéit hiányoltam, de érthető okokból várattak magukra. Mili továbbra is tűzrőlpattant és gyakran meggondolatlan, de szerintem éppen ezért olyan szerethető.
A többi szereplőt is nagyon szerettem. A kis Márikán olyan jókat tudok szórakozni. Imádnivaló az a kislány.
Bízom benne, hogy a következő részben a báró úr is bebizonyítja, hogy valahol neki is van szíve-lelke. Ne kelljen benne csalódnom!

11 hozzászólás
Xoxoribizli>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Na most aztán álljunk meg egy szóra!!!
Hónapokat vártam erre a könyvre! Aztán hónapokat vártam arra, hogy elkezdjem olvasni. Addig csak ott figyelt a könyvespolcomon, és mindig mikor belekezdtem valami másba felém kacsintgatott. Én viszont rácsaptam a kezemre! Nem! Nem, amíg a következő rész meg nem jelenik. Próbáltam elhúzni az olvasást, de nem sikerült eléggé, mert a következő rész még mindig csak előrendelhető, pedig már most késő lenne, ha itt lenne, akkor is!

Az első rész óta erre a momentumra várok! Minden egyes könyvvel csak mégjobban vártam, hogy mikor kap már az agyához a mi érzéketlen bárónk, de ez! DE EZ!
Ezt a befejezést nem érdemeltem meg!
Esküszöm földhöz tudtam volna vágni magam, toporzékolni, hogy azonnal adja valaki ide nekem a következő részt! Két Xanax után megnyugodtam, de még mindig csak azt tudom kérdezni, miért? MIÉRT?!

Tudtam, hogy nem szabadott volna elkezdenem, amíg a 4. rész nincs a markomban! Annyira tudtam! Most ehetem a kefét megint hónapokig!

9 hozzászólás
hpatrik97>!
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó

Mi a fészkes fene?! :D Rövid tíz perce olvastam el az utolsó mondatát a regénynek, és egyetlen kívánságom most csupán az lenne, hogy valaki hibernáljon a folytatás megjelenéséig!

Csodálatos és mesteri ez a sorozat! Az első rész teljesen elvarázsolt, a második hatalmas kalandra vitt, ez a rész pedig feltette a pontot a i-re. Hogy őszinte legyek, negatívumokat nagyon nem tudok felhozni, számomra örök élményt nyújtottak ezek a könyvek. Ha választanom kéne, nekem a Rudnay-gyilkosságok tetszett a legjobban, sajnos ezt az utolsó részt néha lassúnak, és vonatottnak éreztem, de ennek ellenére természetesen ugyan olyan jó mint a többi és szintúgy megérdemli az öt csillagot.

spoiler

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dia9117>!

Vannak olyan pillanatok az életben, amikor képtelenség eldönteni, hogy a férfit, aki épp szemben áll velünk, megcsókolni vagy orrba verni volna-e jobb. Ez is ilyen pillanat volt, ami azonban oly gyorsan röppent tova, hogy nekem sem egyikre, sem másikra nem maradt érkezésem.

43. oldal, 2. A detektív nem ember (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili)
8 hozzászólás
Nymeria96>!

– Hányszor kértem már, Mili, hogy ne kóricáljon folyton szanaszét? Mégis mit gondol, meddig bírom erővel, hogy furton fúrt megmentsem magát?
– Amíg figyel rám és megteszi – feleltem csendesen –, nincs félnivalóm, Richárd. Azután pedig… Hát kit érdekel, hogy mi lesz azután?

663. oldal, 31. A leszámolás (Könyvmolyképző, 2016)

4 hozzászólás
CsN>!

– Nem huszár – helyesbített Karlinka. – Gyalogos katona. Utász.
– Dehogy utállak, csak éppeg nem értem, mér’ vagy hozzá ilyen kegyetlen.

370. oldal, 17. Váratlan találkozás (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emma · Leisz Béla · Mück Mári
4 hozzászólás
Nymeria96>!

– Mondja csak, gróf úr, egész pontosan honnan származnak ezek a kimerítő ismeretek?
– Számos ügynök, hivatalnok és éles szemű informátor dolgozik nekem, a szálakat viszont a titkárom…
– Matolcsy! – kiáltottam. – Az a csupaszcsiga pofázmányú, sunyi nyúlbogyó, hogy tekeredne meleg sál a nyaka köré, de csakis a saját nyelvéből!
Róza asszony, Bissingen gróf és Ambrózy báró mind rám meredtek. Az előbbi kettő hökkenten és némán, míg a harmadik értőn biccentve kérdezte:
– Isti?
– Isti – bólintottam, felfedve cifra külvárosi modorom amúgy sem titkos forrását.

511. oldal, 24. A múlt árnyai (Könyvmolyképző, 2016)

3 hozzászólás
Judant>!

– Látom, nem érti. Az én anyai nagyapám valódi belső titkos tanácsos volt…
– Ezt valóban nem értem – vágtam közbe. – Hogyan lehet valaki titkos tanácsos, ha mindenki tudja, hogy az? És mit jelent a valódisága? Talán vannak ál titkos tanácsosok is?
– Mili, kérem, ne bosszantson!
– Távol álljon tőlem, valódi és kicsit sem titkos báró úr, de tudja, ez a rangkórság arra késztet, hogy legközelebb így mutatkozzam be – mondtam és pózba vágva magam, orromat kényeskedve feltartva nyújtottam kézcsókra a kezem. – A nevem alsó- és felsőhangai Hangay Emília, kinek atyja alsó- és felsőhangai Hangay Árpád, Marosvásárhely legvalódibb, legbelsőbb és legtitkosabb könyvkereskedője.

453-454. oldal, 22. Lövöldözés a Lendvay utcában (Könyvmolyképző, 2016)

Czoff>!

– Mili, én nem tagadom, hogy a meggondolatlansága már több ősz hajszálat termett a fejemen, mint ama borzalmak, amiket a nyomozásaim során láttam, de mégis ezt a tulajdonságát kedvelem a leginkább. Üdítően, sőt, vérpezsdítően hat rám a maga széllelbélelt, bájos szeleburdisága. A fejem valahogy mindig kitisztul tőle, a bosszankodás felgyorsítja a pulzusomat és a heves szívdobogás, amit akkor érzek, mikor látom, hogy egyenest fejjel rohan a falnak, jót tesz az agyi keringésemnek.
– Úgy? – hökkentem meg. – Ezek szerint a báró úr ily esetekben heves érzéseket táplál irántam?
– Érzéseket? – vonta fel szemöldökét Richárd, mint aki cseppet sem számított erre a kérdésre, és így hirtelen maga sem tudja a választ. – Nos azt hiszem, ez csupán puszta fiziológia. Akaratlan és ösztönös reflexe az emberi szervezetnek, amit…
– Amit a közemberek nyelvén érzelemnek neveznek – vontam le sietve a végkövetkeztetést, mielőtt Ambrózy báró tudományos okoskodása mindent elront. Ő néhány pillanatig a szemembe nézett, azt fontolgatva, hogy talán mégis érdemes volna befejezni iménti gondolatmenetét, aztán csak sóhajtott, hátát az ülés bőrtámlájának vetette, és a zárt konflis falának címezve szavait így szólt:
– Tudja mit, Mili, legyen vasárnapja.
Ha nem épp a Vigadó előtt hajtunk el, azt hiszem, felpofozom.

555-556. oldal, 26. Az Angol Királynő (Könyvmolyképző, 2016)

Nymeria96>!

– Jaj, báró úr, nyugodjék meg, jó kislány leszek.
– Attól tartok, az a maga esetében a természeti törvények áthágását jelentené – morogta.

455. oldal, 22. Lövöldözés a Lendvay utcában (Könyvmolyképző, 2016)

Melibu>!

– Ígérje meg nekem, báró úr – mondtam fanyar mosollyal –, hogy ha valaha is ilyen feleséggé válok, elveszi tőlem a revolvert, és egyenest a szívem közepébe lő.
– Maga férjhez menne, Mili? – nézett rám őszinte csodálkozással a báró. – Én azt hittem, komolyan gondolja a detektívi hivatást.
– Miért? – torpantam meg hirtelen. – A detektív tán nem ember, mint bárki más?
– Nem, kisasszony – felelte Ambrózy báró rideg tárgyilagossággal. – A jó detektív nem engedheti meg magának, hogy esendő ember legyen.

49. oldal, 2. A detektív nem ember (Könyvmolyképző, 2016)

2 hozzászólás
Audryna>!

– Köszönöm, hogy üzent értem – biccentett Róza asszonynak, aki kifelé menet Richárd vállára tette a kezét, és felém pillantva így szólt:
– Kérem, barátom, ne kínozza meg őt túlságosan! Szegény kislány még oly fiatal.
– Ahogy kívánja, Róza – felelt a báró. – Azt hiszem, úgy lesz a legjobb, ha minden faxni nélkül egyszerűen csak lepuffantom és kész.

267. oldal, 12. Nincs több apelláta (Könyvmolyképző, 2016)

Rozinante>!

    – Amennyiben előre sejtem, hogy hajnali hatkor rám fog törni, frakkban töltöttem volna az éjszakát – mondta közönyös hangon a báró, majd hallottam, amint lerúgja magáról a takarót.
    – Várjon! – kiáltottam rá, miközben az ajtóhoz ugrottam. – Az lesz a legjobb, ha inkább odalenn várom meg.
    – Valóban, Mili, szerintem is úgy lesz a legjobb – hallottam még jégkockákként koccanó szavait, majd átléptem a küszöböt.

37. oldal, 2. A detektív nem ember (Könyvmolyképző, 2016)

2 hozzászólás

Népszerű triviák


A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Tünde: Gázolás
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Berg Judit: Az őrzők
Csóti Lili: Hetedvérig
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Alan Bradley: A jósnő kristálygömbje
Cassy Blacksmith: Te leszel a következő