3. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
4. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
7. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​Rudnay-gyilkosságok (Ambrózy báró esetei 2.) 1927 csillagozás

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

1900 ​ősze.
Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki.

Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.

A Leányrablás Budapesten című, nagy sikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
560 oldal · ISBN: 9789635611508
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
560 oldal · ISBN: 9789635611515
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633995426

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Ambrózy báró esetei

709 tag · 526 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 9., 21:00 · Bővebben


Enciklopédia 95

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina · Hangay Emma · Erdős Renée · Tarján Vilmos · Suha István (Isti) · Csurár Fecska · Mihály Terka · Kaméleonka · Blau Anna · Madame Orlócy · Rudnay Béla · Leisz Béla · Vén Bódis Gáspár · Baranyai Erzsébet · Zsarnay Győző · Bolyó Károly · Deutsch Gizella · Garba Gyula · Grünhut Adolf · Halaska Ferencné · Hül Jenő · Hül Józsefné · Kasztner Antal · Klapper Ágoston · Mucsh Gregor · Nemeshegyi Béláné · Pach Eugén · Rimély-Repich Ferencz (Kalimurti) · Rossbacher Ferdinánd · Sozo Adelina · Trombitás Laczi (Totyó) · Vörös János · Werschitz Szidónia · Kriegerné · Salgó Jakab · Tartli · Wlassics Gyula

Helyszínek népszerűség szerint

Krisztinaváros · Pozsony · Philadelphia kávéház · Széchenyi-hegy, Budapest


Kedvencelte 627

Most olvassa 109

Várólistára tette 390

Kívánságlistára tette 406

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Nem hiába ez a kedvenc részem a sorozatból.❤
A krimi szál hihetetlenül aprólékos és jól kidolgozott, a nyomozással kapcsolatos részeket szerettem a leginkább olvasni.
Mili változatlanul a kedvenc szereplőm, nagyon szeretem, ahogy minden helyzetben megállja a helyét és nem könnyű eltéríteni a céljától.
Ez alkalommal Emma fejezeteit is örömmel olvastam; tetszett, hogy szövetséget kötött a lányokkal és a szökési kísérlet is izgalmasra sikerült.
Az új pozitív szereplőket hamar meg lehet kedvelni, mindegyikük igazi egyéniség.
Nagyon ajánlom! :)

2 hozzászólás
vikcs>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Újfent meglepődtem azon, hogy engem mennyire bekebelezett egy történelmi regény, ami pedig jócskán távol állt tőlem… addig amíg nem ismerkedtem meg Böszörményi Gyulával és Ambrózy-báróval.

Igazából nem is tudom melyik részét emeljem ki a regénynek, melyiket fejtsem ki… egyiket sem akarom, mert az egész egyben véve, fejezetről fejezetre haladva tökéletes!
Már az elején beszippant újra az 1900-as évek világába a történet, megbotránkoztatva minket Emma esetével, mibe keveredett már megint ez lány… Gondoltam én, miközben szorítottam, drukkoltam, féltettem őt és a 3 másik szívemhez nőtt leánykát.
Nagy rejtélyekbe kóstoltak bele közben Miliék, aki ugyanaz a cserfes, magabiztos lány, akit az első részben megszerettünk, Richárd báró pedig talán még beljebb férkőzött a lelkünkbe azáltal, hogy 'láthattuk' a mosolyát, és a gyengédebb oldalát is. spoiler
Nagyon izgalmas volt minden bűnesetbe belelátni, és hátborzongató volt belegondolni, hogy ezek tényleg megtörténtek. Tetszett, ahogy minden szálat egyenként, lassan bogoztunk ki a szereplőkkel, és láthattuk, ahogy mindegyik apránként fonódik össze, egybefutva, feltárva előttünk a nagy titkokat és a hátteret.
Ezúton is minden elismerésem az írónak, aki ennyi munkát belefektetett a könyvbe, ezáltal egy hiteles, korhű, abszolút megnyerő regényt alkotva!

Ismételten köszönöm az élményt, az izgalmakat, a rejtélyeket, a megmosolyogtató pillanatokat, a remek leírásokat és tartalmakat!

A befejezésen enyhén kiakadtam… szóval minél hamarabb kérjük a folytatást!!! :)

10 hozzászólás
Gorkie P>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Az első rész után, tűkön ülve vártam, hogy végre kézbe vehessem ezt a kötet is. Fortuna mellém állt és megnyertem a Blogturné Klub játékán. :)

Ez a könyv sokkal több csillagot érdemelne. Imádtam!!!

Jól felépített, izgalmas, érdekességekkel van tele. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire megszeretek egy történelmi regényt, és lám, kedvenc sorozatot avattam.

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.nl/2016/11/boszormenyi-gyul…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
558 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633995426
34 hozzászólás
Xoxoribizli P>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Döbbenet!

Szédületes, hogy mi születhet a fantázia és a valóság nászából!
Nem térek magamhoz!
Még jó, hogy nagyrészt vízszintesben olvastam, mert egy-két fordulatnál biztos leültem volna.

Az első rész is mély benyomást tett rám, de ez! Fordulatok, gyilkosságok, ármánykodás sűrű szövevénye volt, még olvasóként is nehéz volt kibogozni, és volt hogy vissza kellett lapoznom „hé, róla már volt szó” vagy „Rád emlékszem”.
Gyorsan haladtak az események, és én végig összeszorult szívvel vártam, hogy Ambrózy báró mindent elrendezzen, és hogy Ciliből végre kitörjön a Hangay vér.

Az olvasóknak címzett szösszenetet szörnyen értékeltem, mert egyrészt izgalmas volt megtudni miből is gyúrta meg a Szerző ezt Fantasztikus könyvet.
Másrészt pedig „a valóság fátylának fellebbentése” rádöbbentett, hogy az alátámasztások, számomra egy olyan alternatív valóságot hoztak létre, amiből fel kellett ébrednem, és arra jöttem rá, hogy én bármit elhiszek, amit Böszörményi úr állít.

Mellékesen megjegyezném, hogy aki nem fél elaludni az ilyesfajta gyilkosságokról szóló dokumentációk spoiler elolvasása után, annak a figyelmébe ajánlanám: Faragó Ottó: Magyar sorozatgyilkosok (1900-2012) Elég érdekes olvasmány lehet.

Szóval, visszatérve ehhez a bravúros kis könyvhöz, azt kell mondjam a Szerzőnk is szörnyen jól ért a delejezéshez. :D
Engem nagy sikerrel bűvölt el, mivel a mai délutánt egészében a könyvének szenteltem és észre sem vettem, ma még máshoz nem is nyúltam, mindjárt éjfél és én még fel sem ocsúdtam.

Hölgyek, Urak!
Javaslom, hogy aki ezt a könyvet a kezébe veszi, tegyen mindent félre, és vegyen ki egy (esetenként több) szabadnapot, mert garantáltan nem fog tudni felkelni a könyv mellől.
★ Bónusz javaslat, hogy böjt idején tegye mindezt, mert nekem most az evés sem volt párosítható ezzel a könyvvel, annyira összeszorult a gyomrom az izgalomtól és kíváncsiságtól. :)

4 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

"Ez a rész jóval mozgalmasabb, mint az első. Tele van nyomozással és sok-sok izgalommal, ezért ez az amúgy is gyorsan olvasható kötet egyszerűen odatapaszt az oldalakhoz.
Részletes, de még a rengeteg információ ellenére is átlátható. A kellő időben, és számban ismétli a fontosabb részleteket, így könnyű képben lenni, ezzel együtt pedig nagyszerűen követhetőek az események."
Az értékelésről bővebben itt olvashatsz:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/01/boszormenyi-gyula-r…

hpatrik97>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Hogy én most mennyire nem tudom, hogy mitévő legyek magammal?! Mert hogy befejeztem a könyvet! És ez olyasfajta érzelmeket indított meg bennem, amiket nem tudom, hogy fogok kontrollálni a következő rész megjelenéséig!

Fantasztikus! Igazi hungarikum! Mestermű!

Még annyiféleképpen dicsérhetném, hogy elfogyna az értékelésnek hagyott hely! Ismét le a kalappal kedves Böszörményi Gyula uraság előtt! Az első könyv is fantasztikus volt, de ez a folytatás, kérem szépen! Miközben olvastam, valósággal úgy éreztem, mintha időutazáson vennék részt. Az író uraság olyan pontosan ábrázolja az egykori Budapestet és egyéb híres városokat, hogy az olvasó teljes mértékben oda tudja magát képzelni. Ugyan így van ez a karakterekkel is. Fantasztikus volt valóban élt személyekről olvasni!

Na de a cselekmény! Az valami briliáns! Valóban megtörtét bűntényekkel dolgozott az író, és remek munkát végzett. A könyv elején a karaktereink kaptak egy nagydarab összekuszált valamit, amit szépen, töviről hegyire ki kellett bogozniuk! És az olvasó mindvégig velük tart, velük együtt nyomoz, izgul, gondolkodik.

Most már csak egyetlen problémám van a könyvvel: Hogyan fogom kibírni Mili és a Báró nélkül a harmadik részig?!

4 hozzászólás
gabiica P>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Zseniális volt. Nagyon megszerettem Böszörményi Gyula stílusát. Tökéletesen alakítja a szálakat.
Hihetetlenül jól fogalmazza meg a korhű eseményeket, ahogy keveri a mai modern, és akkoriban használt szavakat, lenyűgöz.
Örültem, hogy kicsit több mindent megtudhattunk Ambrózy báróról, és imádtam a kapcsolatot közte és Mili között. Kíváncsi vagyok, hogy mi sül majd ki ebből.
Az első oldalaktól kezdve vártam, hogy mikor történik meg a nagy felismerés és a nagy találkozás, nagyon örültem neki, hogy spoiler Erre egyáltalán nem számítottam.
Még mindig nagyon tetszett Mili észjárása és talpraesettsége.
Agáta mama is hatalmas kedvencemmé vált, zseniális hölgy.
Maga a történet is nagyon jó volt, érdekes volt, ahogyan az író beleszőtte a valós eseményeket az általa kitalált cselekményszálba. Alig várom a folytatást! :)

Tóth_Orsolya_3 P>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Most fejeztem be, és annyi érzés, gondolat kavarog bennem. Természetesen jó érzésekről beszélek, ez nem kérdés, a gondolatok pedig… Abból van bőven.
Ismét egy lehengerlően izgalmas, humoros, sokszor megható könyvet olvashattam. Az első rész értékelésénél azt írtam, hogy „bárókám” nem lopta be magát a szívembe, hát ezt most már nem mondhatom. :-) Egyre inkább megkedvelem ezt a különc, néha az ember, főleg Mili idegeire menő, de mégis szeretnivaló fiatalurat. spoiler
Mili továbbra is kedvenc. spoiler Számos új szereplővel is megismerkedhettünk, akik közül Mári lett az egyik legkedvesebb számomra.
Aki szereti az izgalmakat, a szövevényes ügyek felderítését, a korhű ábrázolást, a kifinomult humort és persze a romantikát, annak mihamarabb olvsania kell ezt a könyvet! Én olyan boldog vagyok, hogy a kezembe akadt ez a sorozat! Most már csak egy dolgot hiányolok, mégpedig a következő részt!!! Amint a kezemben tarthatom, fogom magam, elvonulok, oszt szer'usz világ, engem senki ne merjen zavarni! ;-)

17 hozzászólás
MissFortune>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Imádtam! A történet egyszerűen fenomenális. A krimi szál nagyon érdekes volt, alig vártam, hogy kiderüljön miről is van szó. Tetszett a nyomozás,na meg persze, hogy végre Mili is segít a bárónak. Mili még mindig szimpatikus, minden helyzetben megállja a helyét. Renéevel való barátságáról öröm volt olvasni. Renée igazi feminista, ami a szívén az a száján. Szerintem jó hatással van Milire, szóval bízok benne, hogy még szerepelni fog.
Emma fejezeteit nagyon-nagyon szerettem olvasni. Érdekes volt, hogy hogyan alakul az élete. Az öreg Hülnét kifejezetten utáltam, ki nem? borzasztó egy nőszemély. Az egész Tabánban mindenki a keze alá dolgozott, az öreglány kb. kiépített egy maffiát. XD
Jó volt nyomon követni, ahogy a lányok szövetségre lépnek. Mindegyikük külön egyéniség, baromira megkedveltem őket.:) Fecskán sokat nevettem, Mári pedig annyira kedves személy, hogy nem lehet nem szeretni.
Vártam volna már, hogy a báró és Mili között alakuljon valami. Remélem a következő részekben az is meglesz.
A borítót pedig imádom – eszméletlenül jól néz ki.

Tünde1>!
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Csúcsszuper volt!Tényleg,minden sorát végigizgultam.
Eddigi leghosszabb könyvem.
Mekkora kutató munka és fantázia kellett e mű megírásához!
Külön örültem néhány olyan régi kifejezésnek,melyeket gyerekkoromban hallottam.
Összejön a báró és Mili?

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

lettielena>!

– Bolondnak lenni a fiatalok előjoga – mondta halk sóhajjal. – Maguk ketten azonban kissé túlzásba viszik.

292. oldal, 11. Zsákutcák (Könyvmolyképző, 2015)

1 hozzászólás
Beatrix_Farkas>!

Gyengébbik nem? Jaj, papuska, miért is kaptam tőled olyan kifogástalan nevelést? Ha csak egyetlen pillanatra is megfeledkezhetnék róla, hogy úrilány vagyok, aki soha, semmilyen körülmények között nem pofoz és nem rúg bokán öntelt ifjú bárókat, hát én úgy, de úgy megmutatnám ennek a hólyagnak…”

83. oldal, 3. Szoknyák, nadrágok, bűnök (Könyvmolyképző, 2015)

Tóth_Orsolya_3 P>!

– Báró úr, maga mintapéldánya a zseniális tökfejeknek, de ne aggódjék, mert ezt csupán az önnel egy fedél alatt élők tudják, mi viszont nem fecsegünk.

302. oldal, 11. Zsákutcák (Könyvmolyképző, 2015)

Beatrix_Farkas>!

– Azt mondta, hogy ön magyar?
– Valóban!
– Nos, így már nem is tűnik oly érthetetlennek a viselkedése, hisz maguk, magyarok, mind bolondok.

387. oldal, 15. A villa új úrnője (Könyvmolyképző, 2015)

Tóth_Orsolya_3 P>!

– Talán látott valami érdekeset?
– Inkább a helyzet volt különös – feleltem suttogva. – Ahogy egymást követve a sárga lapok fölé hajoltunk, hogy beírjuk nevünket a könyvbe, miközben a portás figyelt, az épp olyan volt…
– Nos?
– Épp olyan, mintha egy templomban a szigorú pap előtt írnánk alá a házassági anyakönyvet.
Ambrózy báró karja, melyen a kezem nyugodott, megfeszült, ő azonban nem nézett rám, csak ennyit felelt:
– Könnyen lehet, Mili, hogy némi gyógykúrára ismét itt kellene hagynom magát a tébolydában.

91. oldal, 4. Egy barát vasra verve (Könyvmolyképző, 2015)

CsN>!

– Ma odafönn lesz az ozsonna – közölte Terka néni. – Vagy tán nem hallották, hogy az imént vendégek jöttek? Három csuda mód puccos naccsága valami ládából vagy kaszniból, én nem is tudom, de úgy fenn hordják az orrukat, hogy idén mán nem kell többet pókhálóznunk, az biztos.

355. oldal, 14. Az emberbogár (Könyvmolyképző, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Mihály Terka
DoreenShitQ>!

– Bélgyógyász? – ámult Isti. – Hát az meg minek? Csak nem rágyött valakire a cifra fostolás?

537. oldal, 22. A vég kezdete (Könyvmolyképző, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Suha István (Isti)
10 hozzászólás
Beatrix_Farkas>!

– Na de báró úr! – Most tényleg megsértődtem. – Minek néz maga engem?
– Örökké kíváncsiskodó, nyughatatlan kishölgynek, aki folyton épp az ellenkezőjét teszi annak, mint amit kérnek tőle – felelte tárgyilagosan, majd egy másik bérkocsi után intett.

275-276. oldal, 10. Állati magnetizmus (Könyvmolyképző, 2015)

Babó_Buca P>!

A legtisztább, legtökéletesebb ablaküvegnek tekint, vagyis úgy néz át rajtam, mintha ott sem volnék.

44. oldal, 2. Hét gyilkos, hat áldozat (Könyvmolyképző, 2015)

DoreenShitQ>!

„Vajon mekkora botrány kerekedne abból, ha a lapok holnap megírnák, hogy egy Erdélyből jött, könyvboltos családból származó polgárleány jogos felháborodásában konflisából a Maglódi út macskaköveire lökte a társaságában tartózkodó Sédeni-Ambrózy Richard Lajos Gobert bárót?”

311. oldal, 12. Tőrpenge és beretvakés (Könyvmolyképző, 2015)


A sorozat következő kötete

Ambrózy báró esetei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Estelle Brightmore: 13. napon
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A potyautas
Szép Zsolt: Kárpát walzer
Steven Saylor: A hét csoda
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Guillaume Musso: Holnap
Frei Tamás: 2015
Steve Berry: Az elveszett parancs