20. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
33. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

A ​hullaházi skandalum (Ambrózy báró esetei 7.) 1079 csillagozás

Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

Az ​utolsó Ambrózyd

A Monarchia hírneves magánzó detektívje, báró Ambrózy Richárd és ifjú felesége, Mili 1901 júniusában két, már-már megoldhatatlan feladattal szembesül. A friss házasoknak valahogy össze kell boronálniuk az arisztokrata és a polgári lét magukkal hozott, ám egymástól eltérő szokásait, miközben közös háztartást próbálnak teremteni az általuk válogatott, igencsak vegyes és öntörvényű személyzettel. Nem könnyű ez, ha a báró úr kocsisa egykor kasszafúró, az inasa kávéházi fizetőpincér, a mindenese a hírhedt Conti utca bordélyainak lakója volt, ráadásként a báróné őnagysága a börtöncellában ismerte meg a cselédlányát, morózus szakácsnőjének múltjáról semmit nem tud, a komornája pedig még ma is a Tabán legfirkásabb zsebmetszőjének tekinthető.

Az Ambrózy-villában eluralkodó káoszt azonban még lehetne is valahogy kezelni, ha nem éppen ekkor bontakozna ki a fiatal Budapest addigi leghátborzongatóbb és legvéresebb bűnügye.

Ambrózy báró és cserfes… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635970063
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
272 oldal · ISBN: 9789635971473
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
272 oldal · ISBN: 9789635971480

2 további kiadás


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Báró Ambrózy Richárd · Hangay Emília (Mili) · Mück Mári · Tarján Vilmos · Zsarnay Győző · Gelencsér Soma · Horákné (özv. Horák Teréz) · Kerekes Józsefné · Khogler Mark · Makkay Lajos

Helyszínek népszerűség szerint

Tata


Kedvencelte 113

Most olvassa 21

Várólistára tette 283

Kívánságlistára tette 270

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

Nagyon nehéz nekem ezt a regényt nem nekrológként olvasni, és tisztán csak a tartalmát értékelni. Böszörményi Gyula írásait régről kedveltem. A „Gergő” sorozatot először körülbelül 15 éve olvastam, és onnéttól gyűjtögetem, őrizgetem a műveit. Egy szerencsés baráti kapcsolatnak köszönhetően pont a Gergő sorozatom legtöbb példánya dedikált, személyes üzenetekkel ellátott. Sok baráti anekdota, kihagyott találkozási lehetőség és elolvasott regény van mögöttünk.
Az Ambrózy-sorozat utolsó részét nagyon sokára kezdtem el. Pakolgattam, mert az elején sok lemaradásom volt, aztán meg azért meg Böszörményi Gyula elment, és nem tudtam nekifogni. Mostanra szedtem össze magam, de még így is csak botladoztam a sorok között.
Az Ambrózy-báró sorozat nekem nem volt egyenletesen érdekes. Az első három kötet abszolút felívelő pályán volt, ez a történet, a fordulatait tekintve inkább lejtmenet, de csak önmagához képest. Ha a könyvpiacon megjelent egyéb könyvekhez hasonlítom, még így is a felső polcon van a helye. A szöveg elképesztően igényes. Használja a korabeli szófordulatokat (és magyarázza is a legtöbbet), gördülékeny, jó a ritmusa. A történetmesélés E/1-es, és van ugyan egy-két nézőpont kilépés, de még ez sem volt igazán zavaró.
A szereplők kifejezetten kedvesek a szívemnek, nem is tudom eldönteni, hogy Richárdot bírom jobban, vagy Márikát. Mili mint narrátor nekem most picit háttérbe szorult (lehet, hogy éppen azért, mert ő a narrátor.) Tudom, hogy ez nem egy történelmi romantikus sorozat, de azért egy kicsit több házastársi érzelem azért elfért volna. Gyakran éreztem úgy, hogy Mili inkább egy a cselédségből, mintsem a báró megbecsült házastársa. Richárd jelleme nyilván olyan, amilyen, de ezzel együtt is mutathatott volna több érzelmet.
Maga a bűncselekmény érdekes volt, de nem igazán izgalmas. Vagy legalábbis nem tudtam bevonódni. Ugyan az elejétől lehetett tudni ki az elkövető (vagy legalábbis azt, hogy hol kell keresni), az indítékok nem voltak igazán tiszták. Mondjuk a végére sem lettek azok, de teljesen más okból.
Szerettem ezt a részt is, mert elválaszthatatlan a Böszörményi életműtől, de nem szerettem annyira, mint más írását. Jó lett volna abban maradnunk, hogy lesz ennél jobb is, de végül ez nem sikerült.
Kedves Gyula, köszönöm, hogy annyi élményt adtál! Remélem, a történeteid sok generációt elkísérnek. Sokkal többet élsz általuk, mint amennyi a valóságban megadatott.

1 hozzászólás
Pati28 P>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

“(…) – emeli meg a kezében tartott levelet Ambrózy báró, majd oly rémületes dolgot tesz, amit Makkay detektívnek látnia még sosem volt szerencséje: szívből, harsányan és önfeledten nevetni kezd.”

Bár az utolsó Ambrózy-kötetet tartottam a kezemben♥, mégis próbáltam valami frappáns idézetet választani, aminek a szituációja engem is mosolygásra késztetett.

A Székesfővárosban újabb gyilkossági ügy üti fel a fejét, ami a mi morc bárónk, és kedves hitvese figyelmét sem kerüli el. A nyomozás felgöngyölítésében mindent bevetve, párosunk újult erővel igyekszik a dolgok végére járni egy újabb sikerélmény érdekében. Annyira szövevényes és körmönfont esettel állnak szemben, hogy az utolsó oldalakig tapogatnak a sötétben.
Tetszett, hogy a házaséletükbe most kicsit jobban bepillanthatunk, valamint az is, hogy Mili leleményessége nem ismer határokat, ha a báróról van szó.

A könyv minden percét élveztem, a krimi szál is nagyon érdekes volt, és a kivitelezés ismét egy remek végeredményhez vezetett.

Bevallom hiányozni fognak a szereplők, de vigasztal a tudat, hogy még számtalanszor a kezembe vehetem, és újraolvashatom a kedvenc könyvsorozatom.♥*-*

Linszyy P>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

Én ezt egyszerűen imádtam! Annyira régen olvastam már Ambrózyt, hogy el is felejtettem, milyen élmény. Nagyon lassan haladtam vele, mert nem akartam, hogy vége legyen és többé ne olvashassak új történetet Miliről és az ő morc bárójáról.

Nekem a Barnum rejtély kicsit csalódás volt, mert nem annyira érdekeltek az ottani események, Márika részét nagyon élveztem, de az sem a főszereplőinkről szólt, szóval most éreztem azt, hogy végre visszacsöppenünk a „hétköznapokba”, amit nagyon élveztem. :) Kifejezetten tetszett az alapötlet, amit én szeretnék megköszönni Kinczer Kittinek, mert féltem, hogy milyen lesz egy pályázat alapján íródott kötet, de nagyon pozitívan csalódtam. A legjobban azt szerettem, hogy az öngyilkosok is kaptak fejezeteket, nagyon hátborzongató és véres volt így ez az ügy, egyáltalán nem vörös pöttyös, sokkal inkább vérbeli krimi.

Egyébként engem Gyula bátyó szoktatott rá a krimi műfajára, és lehet, hogy a jártasabb olvasóknak egyértelmű volt ez az ügy, de nekem nagyon nem. A végén teljesen meglepődtem, mert bár egy-egy fordulatot én is kikövetkeztettem, a végkifejlet ütött. Nekem továbbra is tetszett Richárd és Mili dinamikája, és tényleg csodás lezáró élmény volt ez a rész. Ez az egyik a kevés olyan könyvsorozatomból, amit teljesen végigolvastam és hálás vagyok, hogy ennyi részen át együtt nyomozhattam szeretett szereplőimmel. ♡
https://youtu.be/SIKRBsynMxo

jagoka1984 P>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

Nagyon izgalmas eseménysorozatot dolgoz fel a történet. Emellett a már megszokott zord Ambrózy báró és az ő cserfes felesége Milli is bekapcsolódik a nyomozásba. Ez már magában biztosíték, arra, hogy a humor, a fordulatok nem maradnak el.
Böszörményi írásában ismét megelevenedik a régi Budapest. Minden egyes kötet árulkodik arról, hogy mennyi kutatómunka állt egy egy rész mögött.
A legnagyobb hibája az, hogy ez már a befejező rész. Szívesen olvastam volna még sok. sok kötetet.

K_Kata99 P>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

„…Be kell vallanom, hogy én pillanatnyilag csodásan érzem magam. El sem tudok képzelni kellemesebb szórakozást annál, mint hogy a maga társaságában egy őrült gyilkost kergessek.
– Bűnözőt üldözni: hisz ilyet már korábban is tett. Mi ebben a kunszt?
– Azt hiszem, csupán annyi, hogy ön nélkül, kedves, már nem tudnám élvezni a vadászatot.”

A hullaházi skandalum is egy izgalmas, hamisíthatatlan századfordulós nyomozást ígér az olvasónak. Mili és Richárd végre újra együtt ered a rejtélyek nyomába, melyből természetesen nem maradhat ki a csapat többi tagja sem: Márika, Isti, Herrdoktor és Tarján Vili is bőszen töri a kobakját, hogy a talányokból tények szülessenek.

Elképesztően fog hiányozni ez a sorozat <3 az imádni való szereplők, a vicces szóváltások, a vérpezsdítő nyomozások, a lüktető város zajai.
♥♥♥

3 hozzászólás
RTMariann P>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

„-Bűnözőt üldözni: hisz ilyet már korábban is tett. Mi ebben a kunszt?
– Azt hiszem, csupán annyi, hogy ön nélkül, kedves, már nem tudnám élvezni a vadászatot.”

Szavak sincsenek rá mennyire fájdalmas arra gondolni, hogy többé nem olvashatunk Mili és az ő morc bárója kalandjairól. Főleg amiatt is, mert ez nem egy szándékos, végső lezáró rész.
A történet ismét fantasztikus volt minden szereplőjével együtt. Bár romantikus szál is van a történetben, de mégis oly szemérmesen bújik meg a sorok között, ahogy az illendő volt a maga idejében. A nyomozás izgalmas, az elkövető agyafúrt. A korrajz tökéletes, a szóhasználat briliáns. Márika és az a tabáni szleng szörnyen mulattató. Mili nevelési módszerei meg frenetikusak, amin lássuk be a legtöbb feleség átmegy még napjainkban is.
Bárcsak tudnánk, hogy sikerül e maradandóan foganatosítania őket… Bárcsak… ♥

Jagika P>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

Ó, hát ez a regény! A rejtélyes és igencsak kegyetlen gyilkosságok alaposan borzolták a kedélyemet, melyeket aztán Márika humoros megszólalásai, Mili és Richárd kedves párosa oldott fel. spoiler Szinte az összes főbb szereplő feltűnt a sorozatból, még az igen ellenszenves Detrich is. A gyilkos személye viszont nagyon meglepett – szeretett írónk teljesen félrevezetett. Őszintén sajnálom, hogy többé már nem teszi…

bambali>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

Imádtam minden sorát.
Minden részt nagyon szerettem, bár voltak, amik közelebb álltak a szívemhez (az első három), és voltak, amik kissé távolabb (a Barnum). Ez most megint nagyon betalált. Volt egy borongós, szívszorító hangulata az öngyilkosságokal és a gyilkosságokkal, és olyan mesterire sikerült a krimi szál, hogy sejtésem se lehetett egészen a végéig, ki az elkövető.
Nagyon tetszett a szerelmi szál alakulása is, és ha arra gondolok, nem lesz több rész, sírni támad kedvem.
Mindenesetre, amit Gyula bátyó örökül hagyott nekünk, azt már senki nem veheti el tőlünk, és a legméltóbban úgy őrizhetjük az emlékét, ha az írásait gyakran forgatjuk, ha elővesszük őket újra és újra, és ha mesélünk róluk másoknak.

1 hozzászólás
Ibanez P>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

Kicsit talán több csillag ment, mert hát bennem van az egész sorozat összessége, tudván, hogy ez az utolsó rész és persze az is, hogy Böszörményi Gyula (RIP) tényleg egy olyan sorozatot alkotott, amivel rengeteg embert megnyert olvasásra. Én azonban azt mondom (és ne kövezzetek meg érte), hogy a Nász és téboly lehetett volna a legjobb (és milyen frappáns!) lezárása az egésznek. Én „belefáradtam” a sokszor terjengős történetekbe, ráadásul a főhősök se tudtak közel kerülni hozzám, Milike meg Márika pláne. Ugyanakkor nem volt a történettel gond, sőt, egy kicsit morbidabbá is sikerült tenni ezzel a fejlopós :-D dologgal. Valahol megfordult a fejemben a gyilkos személye is, de aztán az spoiler. A kötet hozza az elvárt formát és minőséget, szerencsére jobban lekötött, mint az előzőek és jobban meg is volt húzva a terjedelme. Mégis nálam az első rész viszi el a pálmát, ja, nem is, mert a Bitó és borostyán :-D

8 hozzászólás
Qedrák P>!
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

Kettős érzés van bennem. Egyrészt örültem annak, hogy az az év eleji lendület, amivel most az olvasnivalókra vetettem magam, kitartott ezzel a kötettel. Olvasmányos a stílusa és könnyen fordultak a lapok a kezemben egymás után. A szomorú az egészben persze az, hogy ez a sorozat vége és nem lesz több. Nem azért nem lesz több, mert amúgy is itt záródott volna a sorozat, hanem azért, mert Böszörményi Gyula nincs többé, így nem tud új Ambrózykat írni.

Ami igazán tetszett a regényben, az a gonosz személye. Talán az egész sorozatban ő volt legjobban összerakva, még ha a végén a lehetőségei khm… hát egy kicsit azért elrugaszkodtak a valóságtól. Ráadásul egyetértek azokkal, akik szerint azért elég hamar sejteni lehetett, hogy kit keresnek a báróék. Ugyanakkor a cselekmény kellően sodró lendületű, az újabb és újabb sorsok, amelyeket a bűncselekmény-sorozat részeként megismerünk, nem szakítják meg a történetet, inkább tartanak egy alulról becsúsztatott tükröt a társadalom felé, ami emlékeztet minket arra, hogy a századforduló nem csak a fényes polgári és előkelő szalonok világából állt. Az egyéni tragédiák monoton ismétlése vet egy kisebb árnyékot a történetre.

Egyebekben pedig egy jól összerakott krimi, amit szívesen olvas az ember. A szereplői azért már-már klisés figurák, de mindezt szerethető nyelvezettel, ismerősnek tűnő fordulatokkal adja el nekünk a szerző. Bár nem a sorozat zárásának készült és talán még ott lehetett egy-két történet Böszörményi Gyula tollában, valahol mégis úgy érzem, hogy méltó véget ért a regényfolyam.


Népszerű idézetek

pveronika>!

– Maga meg mégis mit művel, Mili?! – dörrent rám rongyos életem párja. – Éjnek évadján úgy nyit ajtót, hogy meg sem kérdi, ki áll a másik oldalon?
– Önnek tökéletesen igaza van, báró úr – mondtam, és orrára csaptam az ajtót. A küszöbön túlról fojtott káromkodás hallatszott, majd a fejem fölött megszólalt a csengő.
– Kicsoda van odakinn? – kiáltottam, immár azzal sem törődve, ha az egész ház felriad. – Akárki is maga, idebenn csak gyenge nők tartózkodnak, így éjnek évadján nem engedhetek be senkit.

183. oldal, 17 A csapda

1 hozzászólás
pveronika>!

Mindez a legnagyobb rendben van, Richárdnak mégis hiányérzete támad. Kinyitja a szemét. A szomszédos párna üres, csupán egy fej lenyomata látszik rajta. Úgy tűnik, Mili már felkelt, és az ő szuszogásának hiánya keltett gyorsan múló nyugtalanságot a báróban.
Milyen különös és egyben kissé bosszantó is, hogy az ember mennyire gyorsan képes hozzászokni az örömet okozó apróságokhoz –gondolja Ambrózy báró. –Alig három hónapja, hogy egyazon ágyban alszunk, és tessék… A végén még puhány alak válik belőlem.

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
3 hozzászólás
pveronika>!

– Tisztában van vele, hogy ez veszélyes lehet? – nézett fel rám Richárd.
– Magával megismerkedni is veszélyes volt – feleltem –, hisz rögtön áthajtott rajtam a bérkocsijával, így köszönve jó napot, és lám, mégis itt vagyok!

234. oldal, 21 fejezet - A tűzdémon

pveronika>!

Milyen kár ezért a gyönyörű éjszakáért –mondtam.
–Ezt nem értem –nézett rám Richárd felvont szemöldökkel.
–Maga nem látja a csillagokat, barátom? –nevettem fel csipetnyi keserűséggel. –Nem érti a végtelenség nyomasztó gyönyörűségét? Egy ilyen éjszakán azért kellene kettesben kocsikáznunk, hogy együtt gyönyörködjünk az égbolt fényeiben, és nem azért, hogy egy őrült gyilkost kergessünk.
–Nos… –Férjuram megköszörülte a torkát. –Be kell vallanom, hogy én pillanatnyilag csodásan érzem magam. El sem tudok képzelni kellemesebb szórakozást annál, mint hogy a maga társaságában egy őrült gyilkost kergessek.
–Bűnözőt üldözni: hisz ilyet már korábban is tett. Mi ebben a kunszt?
–Azt hiszem, csupán annyi, hogy ön nélkül, kedves, már nem tudnám élvezni a vadászatot.
Tessék, kérem, nálunk ilyen egy őszinte szerelmes vallomás; bolond az, aki Ambrózy Richárd bárótól ennél többet vár! –gondoltam magamban repeső szívvel, és mivel azt is tudtam, hogy sosem szabad túlfeszíteni a húrt, inkább az útra figyeltem.

21 A tűzdémon

2 hozzászólás
Könyvmolyocska1 >!

Súlyos csend telepedett közénk, majd Ambrózy báró talpra ugrott, a kórterem ajtajához sietett, és megfogva annak kilincsét, kérdőn nézett rám.
– Mire vár még, kedvesem?! – csattant fel. – Immár tudjuk az elkövetők nevét; ideje rács mögé küldeni őket!

Kapcsolódó szócikkek: Báró Ambrózy Richárd
pveronika>!

– Én magát, barátom, meg fogom nevelni, még ha belepusztul is!

Könyvmolyocska1 >!

A törvényszéki boncintézet igazgatója sajátkezűleg ragadta meg a fémtepsi kallantyúját és húzta ki azt a falból.
Az előgördülő tepsin fehér lepellel takart test feküdt, pont úgy, miként vártam. Ajtai kitakarta a két mezítelen, hófehér lábat és megnézte a nagylábujjra kötözött cetlit.

3 hozzászólás
AnitaZoé P>!

– Életünk minden kellemes és kellemetlen percét magával együtt akarom átélni, Richárd.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hangay Emília (Mili)
1 hozzászólás
Zetsuen>!

– A hölgyről még akár el is hinném, hogy valódi báróné, aki jó nevelést kapott, de a maga viselkedése, tisztelt uram, inkább a korábban említett lókupecek monérjára hajaz.

196. oldal

Könyvmolyocska1 >!

Üveg zúzódott darabjaira…
Olyan zaj hallatszott, mintha mérhetetlenül sok víz ömlene ki óriási tartályokból…
Mind egyszerre kezdtünk köhögni, bár akik még mindig a pincében tartózkodtak, talán megelőztek minket egyetlen szemrebbenéssel…


Hasonló könyvek címkék alapján

Nancy Springer: Az eltűnt márki esete
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Csóti Lili: Hetedvérig
Szabó Tünde: A hacker
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Jill Marshall: Jane Blonde, a csodálatos csöpikém
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek