59. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Tündérboszorkány (Tündérboszorkány 1.) 323 csillagozás

Regény fiúknak és lányoknak
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A csúf és undok könyvtáros nénit, Morcz Arankát sokan igazi boszorkánynak tartják. De Laci meg az ikerlányok, Sári és Dóri szerencsére nem ijedősek. Na, és persze nem is minden az, mint aminek látszik…
A kötethez munkafüzet is készült, 3-4., illetve 5-6. osztályosok számára.

Eredeti megjelenés éve: 2003

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: POKET ifjúsági POKET Publishing, Kolibri, Móra

>!
Kolibri, Budapest, 2021
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634377108
>!
Kolibri, Budapest, 2020
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634377108
>!
POKET Publishing, Budapest, 2020
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150074511 · Illusztrálta: Maros Krisztina

8 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

diák · Morcz Aranka

Helyszínek népszerűség szerint

cukrászda · menza


Kedvencelte 27

Most olvassa 15

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kérem szépem, legyen szíves azt mondani, hogy ez valahol kötelező olvasmány! Ezt és ehhez hasonló apró-röpke csodákat kéne olvastatni a gyerekekkel, hogy egészen fiatalon rákapjanak az olvasásra!

Nem én vagyok a célközönség (10+ ajánlja a hátoldal), de ezzel a +15 évvel is a hátam mögött látom, hogy igazán különleges történet.

Külön piros pont a Kolibri kiadónak ezért a csodaszép kivitelezésért! A kedvenc a folyamatosan fel-le mászkáló pókica volt a lap szélén, de szerettem a borító belsején a véleménytáblácskákat!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/08/bosnyak-vik…

>!
Kolibri, Budapest, 2013
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155234699
10 hozzászólás
Milli88 P>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Meglepő volt számomra, hogy egy ennyire nem az én korosztályomnak szánt könyv mennyire magával tud ragadni. Az írónő közvetlen, bár néha kicsit zavart a sok szójáték.
Maga a történet zseniálisan átgondolt és a rövidsége ellenére minden rejtély magyarázatot nyer a könyvecske végére. Tipikusan az a könyv, ami által a gyerekekkel valóban rákapnak az olvasásra.

h_orsi P>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Én minden olvasni tanuló gyerek kezébe belenyomnám. Sokkal jobb, mint Illyés Gyula hetvenhét magyar népmeséje.
Mert:
1) Szórakoztató.
2) Fordulatos.
3) Van tanulsága
4) Érvényesülnek benne azok az alapelvek, amit egy gyereknek meg kell tanulnia.
5) Tele van találó ötletekkel. Nem tucatkönyv.
6) Nem csak lányok számára lehet szórakoztató.
7) Tűrhető könyv.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2017/03/bosnyak-viktoria…

2 hozzászólás
Molymacska P>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Ez a könyv egyszerre nagyon jó és nagyon rossz is, és bár értem, miért került bele a POKET kiadások közé, számomra mégis a mérleg inkább a rossz felé billent, De nem sokkal, csak egy kicsivel.
A történet szerint Van Laci, a mindig nagyon sokat olvasó fiú, és az iskola könyvtársa, Morc Aranka, akiről hamarosan kiderül, hogy nem is átlagos könyvtáros, és ahhoz, hogy a helyén maradjon, olvasókra van szükség: diákokra, akik olvasnak. De közben Laciról is kiderül, hogy nem egy átlagos diák, hiszen olvasás közben a fantáziája átírja a könyveket, így sokszor sokkal érdekesebb köteteket olvashatunk Laci átolvasása után. Így pedig elindul egy történet, és ki tudja, hol áll meg!
Ami nagyon jó volt benne, hogy az egész történet arra íródott, hogy a gyerekek olvassanak. És igazából ez a rossz is benne. A történet nagyon érdekes, hogy Lacinak ilyen képessége van, és meg-meg jelennek benne a kötelező olvasmányok is, sőt, a kötelező olvasmányok egyes értelmezései is (Pál utcai fiúk elsősorban, mert ha már olvasást népszerűsít a könyv, nyilván olvasható és szerethető könyvvel teszi ezt meg). Az is nagyon jó, hogy Lacin keresztül láthatjuk, miért is jó olvasni (szókincsbővítés, fantázia, stb), emellett pedig az is jó benne, hogy a narráció is nagyon rásegít a szókincs bővítésre, vagy is arra, hogy alapvető idegen szavakat elmagyaráz a szövegben. Ez alapvetően nagyon jó benne.
De ott van az a fránya de. Alapvetően csak a Pál utcai fiúkra koncentrálunk, és Laci által olyan könyvekre, amik vagy kötelezőek lehetnek, vagy a mostani gyerekek nem akarják olvasni. Márpedig attól még, hogy tízévesen nem akar Pál utcai fiúkat olvasni, még nem azt jelenti, hogy nem kellene minden könyvvel felhagynia, hiszen lehet, modern könyvvel kezdve, aminek a szókincs az élő szókincse is, lehet, sokkal jobban illene hozzá (csak hát ugye a korral avulna a könyv is. Ezzel tisztában vagyok, de mégis olyan volt, hogyha ezek után nem szereted a PUF-ot akkor vége, sose lesz belőled normális olvasó).
A fantasztikus szál is érdekes volt. Kicsit Marry Poppins utánérzés volt, de végül is annyira nem zavart, mert hát Morc Aranka nagyon szimpatikus karakter volt. Könyvtárosként pedig teljesen átérzem azt a kicsit misztikus szálat (bár én nem teázgatok 18. századi úriemberekkel), de tudom, hogy egy gyermek számára pont ennyire furcsa, és misztikus lehet a könyvtár.
Ez a könyv mind irodalomórán kötelezőként, mind a könyvtárral együttműködve könyvtár-használati órára is nagyon érdekes olvasmány lehet, és biztos vagyok benne, hogy sok helyen ezt ki is használják, tanítják (mert butaság lenne nem kihasználni). Ellenben úgy éreztem, mint felnőtt, hogy ezen kívül, nagyon szűk lehet a hatása, mert bár kalandos, és érdekes, mégis csak nagyon beszabályozza, kinek is szól, és abban én már nem voltam benne.
Ami különleges volt, hogy POKET kiadásban olvashattam, és meg kell mondjam, akkorát csalódtam a POKETben, hogy el se tudom mondani.Egyrészről nagyon aranyos kezdeményezés, hogy minden része újrahasznosítás alapján készült, de pont az volt a jó a „régi” POKETekben, hogy olyan kellemes volt a tapintása, olyan jó volt hozzányúlni. A mostani kiadások viszont papírfedelűek, amelyek átlagos érzést keltenek, ám de (és ez számomra a legfontosabb, mert utazás közben olvasom ezeket a könyveket) sokkal könnyebben koszolódnak. Így az én Tündérboszorkány kötetem egy olvasás után úgy néz ki, mintha annak a bizonyos kutyának a szájából ráncigáltam volna ki, pedig tényleg semmi extrémet nem csináltam a kötettel.
A másik problémája a kiadásnak az a gumi. Mert hogy külön van, és így már szinte felesleges is. (annak viszont nagyon örülök, hogy a könyvjelző a másik könyvben nagyon szépen van megoldva). Itt kell szót ejtenem a borítóról is, ami a Tündérboszorkány esetében… hát színes, de ennyi. Se nem vidám ettől, se nem gyermekiesebb, de még nem is ötletes. Inkább maradt volna egyszínű, azt jobban bírtam volna, mint hogy ilyen lett. Bár megakarták tartani a régi kinézet egyes elemeit, mégsem sikerült, és pont emiatt is akkora csalódás az új POKET kötetek.
Hogy pozitívat is mondjak a kiadásról, a belső illusztráció is van, méghozzá egy pók, amit ha gyorsan végiglapozunk a kötettel, akkor látható, ahogy fel-le megy a kis pókfonálon. Nagyon aranyos kis kiegészítés, aminek nagyon örülök :)
Nem volt rossz, de be kell valljam, felnőttként egyszerűen nem élveztem, hiszen túl didaktikus, túlságosan a tanulásra fektette a hangsúlyt. Arra jó lehet, hogy bevonzza a gyerekeket az olvasásra, és emiatt a szülőknek ajánlom, hogy akár nem olvasó gyerekeknek is nyugodtan adják oda. Számomra viszont nem feltétlenül volt élvezetes az olvasása. Gyerekeknek, szülőknek ajánlom, hobbiból olvasásra felnőtteknek nem biztos.

>!
POKET Publishing, Budapest, 2020
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150074511 · Illusztrálta: Maros Krisztina
3 hozzászólás
Szamღca>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Nem lett volna rossz de a kiszolasok a konyvbol engem mar halalra idegesitettek. Volt hogy ki is hagytam amikor felolvastam a lanyomnak…..

15 hozzászólás
lind>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Lelketmelengető volt minden oldala!
A gyermekek fantasztikus, mágikus világáról írták a gyermekek nyelvén… mégis képes voltam felnőttként is élvezni. Ez az a könyv, aminek az olvasásával nosztalgia fog el a gyermekkorommal kapcsolatban és megint megpróbálom a gyermeki gondolkodásomat elővenni. Mert igenis kell ehez a műhöz!
Nagyon tetszett már az előszó is, ami nem egy hosszú, unalmas iromány volt, csupán egy kis köszönet az iránt, hogy olvassuk más munkáját. TETSZETT! A kis utalások Analfára is nagyon fogósak voltak a borító belsejében! Hogy én mennyire meglepődtem, hogy már ott azoknál a kis szösszeneteknél elkezdődött a történet! IMÁDTAM! Plusz öröm volt a kis játék a jobb oldali margókon… nagyon interaktívvá teszi a könyvet és ez is egy szép utalás a történetre.
A cselekmény aranyos és izgalmas volt egyszerre. Olyan jó látni, hogy a könyvtár kerül itt központba!… sajnos nem sok ilyen alkotással találkoztam eddig. A nyelvezet figyelemfelkeltő és játékos volt, ami felnőttként sem volt zavaró.
KÍVÁNCSI VAGYOK A KÖVETKEZŐ RÉSZEKRE IS!

Navi P>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Tüneményes: tündér is, boszorkány is, könyvtáros is :D
Nagyon aranyos volt, ahogy Laci átírta a történeteket, ahogy a végérre Morcz Aranka már nem morcos, a rengeteg szójáték.
Néha kicsit soknak éreztem a kiszólásokat, de a gyerekek valószínűleg imádnák :)
Rövid, humoros, kalandos, tanít, de nem szájbarág, pont ilyen kell a gyerekeknek.

Kovaxka P>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Hát ez tüneményes volt! A humora már az első soroktól megvett kilóra, szerintem is „jó vicc ám a szóvicc”, pláne, ha nívós. A kiszólások szórakoztatva tanítottak észrevétlenül. A sztori és a szereplők is rendben vannak, ráadásul olvasásra csábít. Nagyon örülök, hogy kötelező olvasmány lett, tematikája és stílusa egyaránt alkalmassá teszi erre. A végén a lezárást túl gyorsnak találtam, de emiatt még biztosabb, hogy folytatom a sorozatot. Nyolctól nyolcvanig szeretettel ajánlom!

theodora P>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Ez nagyon édes történet volt!
A Poket kiadás miatt figyeltem fel rá és vettem meg március elején. Örülök, hogy most sorra is kerítettem mert egy nagyon aranyos, vicces történet, amire épp szükségem volt.
Szívemhez szólt a témája: az olvasás szeretetéről, a iskolai könyvtárosokról, barátokról és az általános iskolás élményekről.
Örülök, hogy a polcomon van, ha egy kis 'napsütésre' vágyom akkor újraolvasom.

Vhrai P>!
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Nagyon meglepődtem, hogy egy körülbelül 8-10 éveseknek szóló meseregény ennyire meg tud fogni. Le a kalappal az írónő fantáziája előtt! Nagyon izgalmas és érdekfeszítő történetet talált ki, varázslattal, tündérekkel és boszorkányokkal. De ami talán még fontosabb, hogy ezzel együtt rengeteget lehet a történetből tanulni, úgy, hogy ezt egyáltalán nem érezzük kényszernek. Az olvasó teljesen a szereplők bőrébe tud bújni, hiszen mindannyiunknak voltak ilyen osztálytársai. Akadnak ugyan negatívumok, mint a kötelező olvasmányokra való folyamatos célozgatás, illetve néhány evidens kérdés hosszas magyarázata. De mindez nagyon elenyésző…

https://libellum.blog.hu/2018/10/03/bosnyak_viktoria_tu…


Népszerű idézetek

eeszter>!

Tudod, minden iskolai könyvtáros tündér. Varázslatos feladat az olvasni tanuló gyerekeket segíteni abban, hogy rákapjanak a könyvekre.

72. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

2 hozzászólás
RKinga>!

Használd kedvedre a fantáziádat!

Utószó, 135. oldal (Kolibri, 2014)

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

1 hozzászólás
Citrompor P>!

Nem élhetek a könyvtár nélkül!

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Amadea>!

(…) – Tudod is te, mi az a hexensussz!
– Valami köze van a versekhez, ugye?
– Az a hexameter, te aszaltszilva-agyú! A hexensussz magyarul boszorkánylövés.
– Grimm-mese? – próbálkozott Laci.
– Micsoda tökkelütött ez a gyerek! – cüccögött a könyvtáros, bár azt nem tudta eldönteni, ezúttal sütőtökre vagy tökfőzeléknek való tökre gondoljon. – A nagymamádnak nem szokott hexensussza lenni? Olyankor az embernek úgy fáj a dereka, hogy napokig nem tud fölegyenesedni. Mit gondolsz, miért járok úgy, mint a derékszögű vonalzó? Derékon lőtt egy boszorka.

29. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: hexameter
nagara>!

– Hát a pókicáim – felelte büszkén a könyvtáros.
– Ettek a frankfurti levesből? – találgatott Laci.
– Ugyan már! Ők csakis molyt esznek. Könyvmolyt.

103. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: moly · pók
nagara>!

És nagyon kérlek, legközelebb, ha találkozol az iskolai könyvtáros nénivel, nézd meg jól! Nem őszült meg egy kicsit mostanában? Nem rosszkedvű? Nem karikás a szeme? Talán ki kellene venned néhány könyvet.

119. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtáros
Sheila_7 I>!

Tényleg nem magyaráztam el Neked, mitől olyan különleges ez az épület. Jártál már a Budapesti Állatkertben? Reméltem. Nem, nem állatok járnak a Békés Utcai Általános Iskolába.
(Persze itt is akad beképzelt majom, üvöltő sakál s feleléskor hallgató sült hal is, és van, akinek a padja kész disznóól, de mindez nem zoológiai értelemben.)

17. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

nagara>!

Én nagyon kedvelem a kutyákat, a vizslákat főként. De ha valaki énutánam vizslat, azt rühellem!

86. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

nagara>!

Az alagsori ebédlőben iskolai ebéd szaga terjengett. Nincs az az író vagy költő, aki szavakba önthetné, de aki volt napközis, semmivel sem téveszti össze.

40. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: menza
eeszter>!

Köszönöm, hogy kitartottál, és végigolvastad a könyvet. Most már aztán tényleg biztos, hogy Te igazi OLVASÓ vagy, akár gyerek vagy, akár dédnagymamának tetszik lenni.
Azt hiszem, nem lehet rám panaszod, hiszen én sem hagytam félbe az írást valahol a 62. oldal negyedénél.

119. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: olvasó

Népszerű triviák

RKinga>!

A Tündérboszorkány az író lányainak 10. születésnapjára íródott, ők a történetben szereplő Sári és Dóri.

[www.youtube.com]

Kapcsolódó könyvek: Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Kapcsolódó alkotók: Bosnyák Viktória


A sorozat következő kötete

Tündérboszorkány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Szabó Magda: Tündér Lala
Neil Gaiman: Coraline
Soman Chainani: Jótett helyébe
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon