44. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
92. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Tündérboszorkány (Tündérboszorkány 1.) 165 csillagozás

Regény fiúknak és lányoknak
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

„Szerinted ez egy tűrhető könyv? Én biztos vagyok benne, hogy nem. Most csodálkozol, miért írtam tűrhetetlen könyvet. Bevallom, amikor írtam, egyáltalán nem érdekelt, nem is gondoltam erre. A "tűrhető” ugyanis olyan puha fedelű könyv, amit kényelmesen begyűrhetsz a farmeredbe, ha nem akarod kézben cipelni. Próbáld csak ki, milyen a Tündérboszorkány. Kemény, igaz? Nos, akár tűrhető, akár nem, remélem, mégis elolvasod, mi történt a Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában Lacival és Morcz Arankával.!"

Eredeti megjelenés éve: 2003

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2018
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634371366
>!
Kolibri, Budapest, 2015
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155234699 · Illusztrálta: Maros Krisztina
>!
Kolibri, Budapest, 2014
150 oldal · ISBN: 9786155450396

4 további kiadás


Enciklopédia 10

Helyszínek népszerűség szerint

menza


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kérem szépem, legyen szíves azt mondani, hogy ez valahol kötelező olvasmány! Ezt és ehhez hasonló apró-röpke csodákat kéne olvastatni a gyerekekkel, hogy egészen fiatalon rákapjanak az olvasásra!

Nem én vagyok a célközönség (10+ ajánlja a hátoldal), de ezzel a +15 évvel is a hátam mögött látom, hogy igazán különleges történet.

Külön piros pont a Kolibri kiadónak ezért a csodaszép kivitelezésért! A kedvenc a folyamatosan fel-le mászkáló pókica volt a lap szélén, de szerettem a borító belsején a véleménytáblácskákat!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/08/bosnyak-vik…

>!
Kolibri, Budapest, 2013
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155234699
8 hozzászólás
>!
h_orsi P
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Én minden olvasni tanuló gyerek kezébe belenyomnám. Sokkal jobb, mint Illyés Gyula hetvenhét magyar népmeséje.
Mert:
1) Szórakoztató.
2) Fordulatos.
3) Van tanulsága
4) Érvényesülnek benne azok az alapelvek, amit egy gyereknek meg kell tanulnia.
5) Tele van találó ötletekkel. Nem tucatkönyv.
6) Nem csak lányok számára lehet szórakoztató.
7) Tűrhető könyv.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2017/03/bosnyak-viktoria…

2 hozzászólás
>!
Szamღca
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Nem lett volna rossz de a kiszolasok a konyvbol engem mar halalra idegesitettek. Volt hogy ki is hagytam amikor felolvastam a lanyomnak…..

14 hozzászólás
>!
Kovaxka P
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Hát ez tüneményes volt! A humora már az első soroktól megvett kilóra, szerintem is „jó vicc ám a szóvicc”, pláne, ha nívós. A kiszólások szórakoztatva tanítottak észrevétlenül. A sztori és a szereplők is rendben vannak, ráadásul olvasásra csábít. Nagyon örülök, hogy kötelező olvasmány lett, tematikája és stílusa egyaránt alkalmassá teszi erre. A végén a lezárást túl gyorsnak találtam, de emiatt még biztosabb, hogy folytatom a sorozatot. Nyolctól nyolcvanig szeretettel ajánlom!

>!
vighagika
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Nagyon aranyos könyv. :)
Leginkább általános iskolásoknak ajánlanám, nagyjából a 8-12 éves korosztálynak.
Különösen tetszett az előszó, valamint a fejezetek előtti ajánlásszerű kezdőmondatok az író tollából. Plusz pont a borító belső felén található mini értékelésekért (viccesek és kreatívak), valamint a név könyvbe írásának lehetőségéért. Szerintem a gyerekek nagyon szeretik az ilyesmit.

>!
Vhrai P
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Nagyon meglepődtem, hogy egy körülbelül 8-10 éveseknek szóló meseregény ennyire meg tud fogni. Le a kalappal az írónő fantáziája előtt! Nagyon izgalmas és érdekfeszítő történetet talált ki, varázslattal, tündérekkel és boszorkányokkal. De ami talán még fontosabb, hogy ezzel együtt rengeteget lehet a történetből tanulni, úgy, hogy ezt egyáltalán nem érezzük kényszernek. Az olvasó teljesen a szereplők bőrébe tud bújni, hiszen mindannyiunknak voltak ilyen osztálytársai. Akadnak ugyan negatívumok, mint a kötelező olvasmányokra való folyamatos célozgatás, illetve néhány evidens kérdés hosszas magyarázata. De mindez nagyon elenyésző…

https://libellum.blog.hu/2018/10/03/bosnyak_viktoria_tu…

>!
nagara
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Volt tanítványaim kötelező olvasmánya volt, így vettem a kezembe én is… Azt is elárulom, hogy szerintük az iskolai könyvtáros nénijük hasonlít a regény elején lévő Arankára…
Nem lett kedvencem, de érdekelt a történet. Az elején kifejezettem idegesített a sok kiszólás nekem, mint olvasónak, (nem volt vicces, inkább erőltetett), ez a gyerekekre lehet máshogy hat, nem kérdeztem… Mindezek mellett humoros, könnyed olvasmány. El fogom olvasni a folytatását is.

>!
Roni_olvas
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Azt gondolom, rendkívül ritka az a könyv, ami egy alsó tagozatos gyermeket, aki még csak most ismerkedik az olvasás és a könyvek világával, magával ragad és a bűvkörébe ejt. Mert nem elég az érdekes, fordulatos történet, meg is kell ragadni a figyelmüket, belerántani őket a történetbe, a részesévé kell tenni, szinte megigézni. Ezért aztán nehezen találni meg a megfelelő kötetet..

Nos, azt kell mondanom, Bosnyák Viktóriának sikerült mindez, hiszen egy olyan történetet tár a kis olvasók elé, ami amellett, hogy humoros, elragadó és varázslatos történet, bátran meg is szólítja a gyermekeket, képes mindent az ő szemükön keresztül látni és láttatni, sőt, saját magát, az írót is a történet részesévé tenni.

Az a közvetlen, játékos nyelvezet, amelyet a mesélés közben használ tökéletesen alkalmas arra, hogy a gyermekeket társként, egyenrangú félként kezelje, sőt bevonja az események alakulásába (megmosolyogtató és rendkívül találékony például az a jelenet, amelyben Laci a nagymama által sütött palacsintákat falja, s miközben Laci eszik, a nagyi nekünk, Olvasóknak is süt néhány adagot). Ezáltal a kisiskolások nemcsak bele tudják képzelni magukat a történetbe, de ők maguk is a részei, a szereplői lesznek.

Ezt segíti a mindennapi, általuk is ismert és megszokott közeg, az iskola tipikus helyszínei és csoportjai, a hétköznapok megjelenő rutinja. S mivel persze gyermekekről van szó, ezzel a megnyugtató szokványossággal rendkívül árnyaltan és finoman keveredik a mesék világa, kiszínezve, különlegessé, varázslatossá téve a cselekmények alakulását, fordulatossá, élvezetessé, izgalmassá téve az eseményeket.

Az már csak pont az i-n, hogy miközben az olvasó jól szórakozik és belép a könyv világába, mellette még tanul és okosodik is: egyrészt a rendkívül választékos és humoros magyarázatokkal alátámasztott nyelvezetből, másrészt a tanulságos és meggyőző mondanivalóból.

Összességében azt gondolom, Bosnyák Viktória könyve tökéletes választás a gyermekek számára elsőként feldolgozandó és elolvasásra váró könyvek közül, garantáltan élvezni és szeretni fogják, s talán ez lehet az első állomás afelé, hogy rájöjjenek: az olvasás bizony érdekes és izgalmas elfoglaltság, amely tökéletes szórakozást nyújthat még az ő számukra is!

Bővebben és a Tündérboszorkány a könyvtárban programról a linkeknél!

3 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

A Tündérboszorkány már a címével bevonzza az olvasót a bűvkörébe, hiszen ki ne akarná megismerni egy boszorkány történetét, aki tündér is egyben? És ha már beleolvas a kíváncsiskodó az előszóba, megragadja valami varázslat, ami végigviszi az egész történeten. Ezt a varázslatot Bosnyák Viki teremti meg, kézen fogja az ifjú, de nagybetűs OLVASÓT, és megmutatja, hogy lehet szavakkal, kifejezésekkel, mondatokkal játszani, mesélni, tanítani.
Főszereplőnk Jóhegyi Laci, épp az évnyitóra siet, immár a negyedik osztályt kezdi. Lacinak különleges kapcsolata van a könyvekkel, először is imád olvasni, ami a mai világban, így az ő iskolájában is csodaszámba megy. Aranka néni, az öreg könyvtáros nagy bánatára, egyedül Laci jár rendszeresen a könyvtárba az iskola 333 diákja közül. Hogy miért is szereti a könyveket? Ez a srác úgy olvas, hogy a történetek megváltoznak az eredetihez képest az olvasás során, szárnyaló fantáziája segítségével például a Pál utcai fiúk sem marad szomorú történet. De miért történik ez minden egyes könyvvel amit elolvas? A titkot ki kell deríteni!
Laci és a két ikerlány barátnője nyomozni kezdenek, vajon mi lehet az egyre több furcsa esemény hátterében.
Bosnyák Viktóriát elsősorban a fordítói munkái alapján ismertem, íróként az utóbbi 2 évben fedeztem fel, miután a lányom belépett abba a korosztályba, akik Viki célközönségét képezik. Talán nem is olyan nagy véletlen, hogy Bettim első könyve, amit a suli könyvtárából hazahozott, a Tündérboszorkány volt? Lelkes könyvtáros nénik nagyon szeretik a könyvet ajánlani és olvastatni a gyerekekkel, és ez nagyon jól is van így.
Tetszenek a „kiszólások” az olvasók felé, a szófordulatok magyarázata szintén remek ötlet, hiszen egy-egy furán hangzó szó, mondat megakaszthatja az ifjú olvasót, jól jönnek ezek a viccesen megfogalmazott megjegyzések.
A karakterek igazán szórakoztatóak, a gyerekek szeretni fogják valamennyit. El tudom képzelni, mekkora öröm volt a szerző saját ikerlányainak, amikor kiderült, szerepelnek anyu könyvében, ráadásul a saját nevükkel, rájuk alakítva a történetet.
Hatalmas virtuális ölelés jár Vikinek a könyv megírásáért, egy igazi kincs, amit örömmel vesznek kezükbe a gyerekek és egyáltalán nem árt meg a felnőtteknek sem. Kedves szülők, és gyerekek, szívből ajánlom a könyvet akár első, akár többedik olvasmányként, az élmény garantált!

>!
DoraCraiban IP
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Ez olyan jólesett, mint a friss, habos, hűsítő málnafagyi!


Népszerű idézetek

>!
eeszter P

Tudod, minden iskolai könyvtáros tündér. Varázslatos feladat az olvasni tanuló gyerekeket segíteni abban, hogy rákapjanak a könyvekre.

72. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

>!
nagara

Én nagyon kedvelem a kutyákat, a vizslákat főként. De ha valaki énutánam vizslat, azt rühellem!

86. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

>!
nagara

– Hát a pókicáim – felelte büszkén a könyvtáros.
– Ettek a frankfurti levesből? – találgatott Laci.
– Ugyan már! Ők csakis molyt esznek. Könyvmolyt.

103. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: moly · pók
>!
AniTiger MP

– Nem megmondtam nektek év végén, hogy a nyáron elolvasott minden könyvért egy-egy ötöst adok magyarból? No, hadd lássam! Ki olvasott egynél többet?
Nem maradt más állva, csak Sári és Dóri.
– Állj már fel! – böködte Dóri az előtte ülő Lacit. – Tudom, hogy egész nyáron olvastál.

29. oldal, 3. fejezet - amelyben megkezdődik a tanítás (úgy-ahogy), valamint ellátogatunk a könyvtárba. (Ez utóbbit talán nem bánod - úgy látom, Te olyan olvasós fajta vagy) (Kolibri, 2013)

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

3 hozzászólás
>!
Amadea

(…) – Tudod is te, mi az a hexensussz!
– Valami köze van a versekhez, ugye?
– Az a hexameter, te aszaltszilva-agyú! A hexensussz magyarul boszorkánylövés.
– Grimm-mese? – próbálkozott Laci.
– Micsoda tökkelütött ez a gyerek! – cüccögött a könyvtáros, bár azt nem tudta eldönteni, ezúttal sütőtökre vagy tökfőzeléknek való tökre gondoljon. – A nagymamádnak nem szokott hexensussza lenni? Olyankor az embernek úgy fáj a dereka, hogy napokig nem tud fölegyenesedni. Mit gondolsz, miért járok úgy, mint a derékszögű vonalzó? Derékon lőtt egy boszorka.

29. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

>!
Sheila_7

Tényleg nem magyaráztam el Neked, mitől olyan különleges ez az épület. Jártál már a Budapesti Állatkertben? Reméltem. Nem, nem állatok járnak a Békés Utcai Általános Iskolába.
(Persze itt is akad beképzelt majom, üvöltő sakál s feleléskor hallgató sült hal is, és van, akinek a padja kész disznóól, de mindez nem zoológiai értelemben.)

17. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

>!
nagara

És nagyon kérlek, legközelebb, ha találkozol az iskolai könyvtáros nénivel, nézd meg jól! Nem őszült meg egy kicsit mostanában? Nem rosszkedvű? Nem karikás a szeme? Talán ki kellene venned néhány könyvet.

119. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtáros
>!
AniTiger MP

Laci állandóan olvas. Nem szeret focizni, társasozni, tévézni, számítógépes játékokkal játszani. Már elsőbe is úgy érkezett, hogy folyékonyan olvasott. Örült is Marika néni, hogy ilyen okos gyerek van az osztályában. Annál nagyobb volt a csalódása, amikor Laciból egy fia értelmes választ sem tudott kihúzni. Lacinak ugyanis mindegy, hogy matek-, környezet- vagy énekóra van, az ő gondolatai az éppen félbehagyott könyv körül forognak.

9-10. oldal, 1. fejezet - amelyben a történet elkezdődik (most meglepődtél igaz?), s amelyet ha sikerül jól megírnom, talán a másikat is elolvasod (Kolibri, 2013)

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

>!
nagara

Az alagsori ebédlőben iskolai ebéd szaga terjengett. Nincs az az író vagy költő, aki szavakba önthetné, de aki volt napközis, semmivel sem téveszti össze.

40. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: menza
>!
nagara

A csokik mind tökéletesen gömbölyűek voltak, s egyforma ezüstpapírba csomagolták őket. A fiú kötelességtudóan kivett egyet, s „lesz, ami lesz”, bontogatni kezdte.

50. oldal

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány Regény fiúknak és lányoknak

Kapcsolódó szócikkek: csokoládé

A sorozat következő kötete

Tündérboszorkány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Helka
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Joe Carrot: Az árnyak háza
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Otfried Preußler: A kis boszorka
J. M. Barrie: Pán Péter