76. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Klott ​Gatya, ne fárassz! (Tündérboszorkány 2.) 154 csillagozás

Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz! Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz! Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Tudod mi az klottgatya? Múlt századi tornanadrág. Hát azt, hogy kicsoda Klott Gatya? Nagydarab, szőrösszívű, múlt századi tesitanár, a Békés Utcai Általános Iskolában. Örülhetsz, ha személyesen nem volt még hozzá szerencséd, vagyis inkább szerencsétlenséged. (Hacsak nem olvastál rémtetteiről a Tündérboszorkány című könyvben.) Bezzeg szegény ötödik dések! Nekik szeptembertől éppen Klott tanár úr az osztályfőnökük. A könyv végére kiderül, sikerül-e kiutálniuk Klott Gatyát a Békésből, vagy békét kötnek az ország legrémesebb pedagógusával.

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2023
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635994854 · Illusztrálta: Maros Krisztina
>!
Kolibri, Budapest, 2022
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634378525
>!
Kolibri, Budapest, 2021
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634378525 · Illusztrálta: Maros Krisztina

6 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Jóhegyi László · Egry Ági (Ágica) · Kedves Aranka · Király Sándor · Klott Kálmán ( Klott Gatya ) · Semtei György


Kedvencelte 20

Most olvassa 12

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Új kedvenc könyvet találtam, kérem szépen! :))

Ide nekem Klott Gatyát! A könyv elolvasása után arra jutottam, hogy ha újrakezdhetném, szeretnék a Békés utcai általános iskolába járni, még akkor is, ha megkapom Klott Kálmánt OFŐnek… (…pláne akkor!) Jó döntés Klott Kálmán történetét elregélni, mert ő volt számomra az egyik legérdekesebb mellékszereplője az első résznek!

A könyvről: Az első rész 152 oldalas, a második kötet már 344 oldal! Hamar rádöbbentem, hogy azért nagyobb lélegzetvételű, mint az első rész, mert dupla annyi varázslat került bele! Egyszerűen imádtam olvasni. A borító és az illusztrációk imádnivalóak és ötletesek!

Kiknek ajánlom?
Igazából bárkinek, aki úgy érzi, hogy ráfér egy kis varázslat. Vagy kedve szottyan olvasás közben Morse kódot fejteni. Meg akarja tudni, hogy mi fán terem a tortapoéta. Mit dolgozik, aki előevő? Mitől lehet horror egy tornaóra (bár ezt szerintem tudni vélik az emberek, de tévednek)? Kicsoda Buci, Jegenye, Matekmumus, WWW?

Abszolút kedvenc: a WC lehúzási technikával foglalkozó összes rész! Illetve a hozzátartozó pörgetős játék az oldalak szélén, amit elsőre nem is értettem – aztán IMÁDTAM!)

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/09/bosnyak-vik…

3 hozzászólás
kolika>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Hát, ez most jól esett. Vagyis semmi nem hullt rám, hanem … kezdhetném a magyarázatot, de nem teszem, hiszen értitek :) Nekem kimondottan tetszenek„ ahogy egy-egy szófordulatot magyaráz a szerzőnő. Számunkra, magyar olvasóknak annyira természetesek a szókapcsolatok, hogy bele sem gondolunk mit is jelentene, ha szó szerint vennénk azt. Nem irigylem azon külföldi embereket, akik a magyar nyelvet tanulván ilyenekkel találkoznak.. Számomra ez is bizonyítja, hogy milyen színes és érdekes a nyelvünk.
Kedveltem a Békés utcai iskolásokat, s a tanárokat is. Sokszor merült fel bennem a gondolat, hogyha ilyen tanárok tanítanának mindenhol, akkor nem lenne gond. Vagyis csak egy ici-pici, míg a őrmesterként hepciáskodó tanerőhöz nem ér el a változás szele. Vagy varázslat szele? Klott Gatya elvileg nem varázslat által változik meg, hanem magától, illetve némi pszichológusi segítséggel jön rá, hogy változtatni kell. S innentől kezdve kicsit mesés a történet, de hát nem is vártam mást. Az iskolásokkal együtt a változásnak szurkoltam. s a végén valóban minden jóra fordul.
A könyvben rengeteg humoros jelenet van. Egyik kedvencem az öreg ördögös jelenet, aki elviszi a gyereket az oviból.
Szerettem olvasni

nagara>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Ez a regény a Tündérboszorkány folytatása, így a szereplők jórészt ismerősként köszöntek vissza, már akikre emlékeztem… A hosszúság is kétszeresére dagadt, ami nem biztos, hogy jót tett a történetnek… Az események továbbra is a Békés Utcai Általános Iskolában játszódnak, a gyerekek már az ötödiket kezdik, és új osztályfőnököt kapnak, aki nem más, mint Klott Gatya. Elkezdődnek a furcsaságok is: morzejelek, beavatás, halláskárosodás, előevés, kobold, stb. A rengeteg magyarázat most sem maradt el, ami számomra kissé idegesítő volt… Nem igazán jött be, de azért elolvasom a harmadik részt is.

latinta P>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Nagyon remélem, hogy csupán az a baj, hogy rosszkor került a kezembe ez a rész.
Engem kimondottan idegesít a didaktikus, szájbarágós stílus, az állandósult szókapcsolatok, szólások folytonos mentegetőzések mögé bújó megmagyarázásai, a kimódolt névadások…
Nem lett a kedvencem.

* * *

De minthogy nem én vagyok a célközönség, biztatok mindenkit, hogy azért csak nyugodtan olvassa.

dominika_szhr>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Még midig imádom! Végig izgalmas, vicces és letehetetlen. Van benne varázslat, iskolai élet, és persze Klott Gatya. Nem is írok többet, olvassa el mindenki. :)

PTJulia P>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Nagyon nem tetszettek a könyv arányai. Túl sok, túl hosszú a borzalmas tesitanár korszaka, és viszonylag gyors, semmi extra váltás után rövid a megjavult korszak. Közben nincsenek nagy amplitúdók, igazából nincs nagy sztori, ellenben van sok szadi. A tündér karaktere is esetlen, pedig több potenciál lenne benne.

ieszti>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Olvasmányos könyv, kedvelhető szereplők. Viszont így felnőttként azt mondom, néha kicsit túl szájba rágós – persze tudom, hogy a gyereknek jobb, ha meg van magyarázva pár érdekes/nem mindennapi szó, amit az írónő használ, de ezzel megtörik a cselekmény vonala. Nem tudom gyerkőcöt mennyire fogja ez zavarni, majd meglátjuk. Hisz én most csak előolvastam, hamarosan ő jön :)

Kicsibogár>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Kedves volt, aranyos volt, ez most nagyon jól esett. Még a sok-sok didaktikus mondanivaló sem zavart, a történet lendületes volt. Szülőknek is ajánlom, hogyan kell a gyerekeket bátorítani, és gyerekeknek is, hogy mindig van remény a jobbra. Már aki akar és mer hinni benne…

Coffee I>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Színjátszónapra színdarabot írtam a könyvből az osztályomnak, ezért olvastam el.
Nagyon szerethetőek a karakterek, ahogy a tündéri könyvtárosunk mondta, amikor a kezembe adta a könyvet, igaza volt: még jobb, mint az első rész! Élvezettel olvastam minden sorát.

kitty27 P>!
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!

Nagyon szórakoztató olvasmány. Érdekes és tanulságos történet, tele vicces szófordulatokkal és közmondásokkal. Csak ajánlani tudom nem csak a gyerekeknek, hanem a kikapcsolódásra váró felnőtteknek is. Mindenképpen el fogom olvasni a harmadik részt is.


Népszerű idézetek

AniTiger P>!

– Laci! Gyere már!
– Hová menjek, Tutajos? Még egy darab halat sem fogtam – mordult fel a fiú, fel sem nézve a könyvből. A hórihorgas Sanya erre finoman hátba vágta, amitől Lacinak kiesett a Tüskevár a kezéből.
– Térj szépen vissza a Békés utcába! – mondta a padtársa.
– Miért, mi van?
– Technikaóra, és már becsengettek. És még meg is kell találnunk a termet.

4. fejezet – melyben megismerkedhetünk a Matekmumussal (Megjegyzem, ez a cím alliteráció, vagyis minden szava ugyanazzal a betűvel kezdődik. Ezt azért mondom, hogy valami hasznosat is találj a könyvemben. Becsületszavamra, az alliterációra irodalomórán még szükséged lesz.)

47. oldal, 4. fejezet (Kolibri, 2014)

AniTiger P>!

– Akkor csakis Weiss-Weber Walter tanár úr lehet.
– Az meg ki? – nézett értetlenül a fiú.
– Hogyhogy ki? Nem tudod, hogy WWW a számítástechnika-tanárotok?
– Mi azt hittük, csak egy internetes címet betűz, amikor bemutatkozott.

263. oldal, 18. fejezet - melyben Gyuri és a tündér összedugják a fejüket, majd meglepő eseményeknek leszünk tanúi (Kolibri, 2014)

Jesper_Olsen>!

Kedves Aranka ugyanis nem kötelező olvasmányt, hanem kötelező olvasást szokott feladni nekik. Mindenki azt olvas, amit akar, s a választott könyvről kell minden hónap első magyaróráján számot adnia.

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kedves Aranka
1 hozzászólás
dominika_szhr>!

De miért is voltam olyan a gyerekekkel? Ja, igen, hogy felnézzenek rám. És felnéztek? Hát csak azért, mert két méter magas vagyok.

Jesper_Olsen>!

A könyvtáros kénytelen volt bevallani, hogy tündér, amiben nincs semmi csoda, hisz minden iskolai könyvtáros tündér.

110. oldal

1 hozzászólás
dominika_szhr>!

[…] képzeljük magunk elé, amint valaki lovagi páncél helyett adatokkal felvértezve áll ki lovagi párbajra. Nincs rajta más, csak póló és farmernadrág, ellenben számok és grafikonok lógnak rajta ezrével. Szerintem a páncélos ellenfél leesne a lóról a röhögéstől.

dominika_szhr>!

Amikor végül Ráspoly tanár úr magára hagyta kolléganőit a tanári vécében, azok olyan hahotázásba kezdtek, hogy csak úgy zengett a folyosó.
– Mindjárt bepisilek a nevetéstől – visongott Ibi néni.

nagara>!

– Tessék csak, Könyvmoly uram, ahogy jólesik – csúfolódott Klott Gatya.
– Nos, a paríroz szó latin eredetű ige, a német nyelv közvetítésével került a magyarba, jelentése: engedelmeskedik.

10. oldal

nagara>!

– Szólítson csak Kamillának – kérte a pszichológus. – A kamilla ugyanis nyugtató hatású növény.

183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kamilla

A sorozat következő kötete

Tündérboszorkány sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Roddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt
Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Roald Dahl: Matilda
Bálint Ágnes: A repülő dívány
Kertész Erzsi: Ne parázz!