Két ​bolond százat csinál 7 csillagozás

Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

Ajándék póknak ne nézd a fogát, lóból is megárt a sok. Ilyen butaságokat mond Lala, a koala, aki húgával, Kokóval nemrégiben érkezett a Nevenincs erdőbe. Vajon miért használja helytelenül a közmondásokat, amiket annyira szeret? Bölcs Elek kideríti, hogy mi okozza a bajt, felesége, Gyöngyi pedig rendet tesz az erdőlakók fejében. Gyakorlat teszi a mestert: mire a mese végére érünk, nemcsak az erdőlakók, de az olvasó is helyesen tud majd használni kétszáz magyar szólást, közmondást és szállóigét, hiszen a jó pap holtig tanul.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2017
118 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634157106
>!
Móra, Budapest, 2016
118 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153481

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp
Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

Nekem ez kicsit idegesítő volt. Értékelem az időbefektetést és az energiát, ami mögötte van, és azt is tudom, hogy gyerekként élveztem volna. Most azonban szimplán csak idegesített. Kicsit sok volt, na. Nyelvtani értékeit maximálisan elismerve 3,5 pont.

>!
dianna76 P
Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

Ez volt az első um. nyelvtani mesekönyvem, de szerintem egyben az utolsó is. Kivéve az Én, te, ő-t, ami kedvencem. Ja, és ott van az Ábécéország, a Gőgős Gúnár Gedeon és a Mosó Masa mosodája. Nos hát, helyesbítenék, ez volt a szerző nyelvtani sorozatából az első könyvem. A csillagok száma a nyelvtani résznek szól, azaz a szólás-mondásoknak. Nem lehetett kis feladat belezsúfolni 200 közmondást, szállóigét egy röpke történetbe. Talán pont ebben érzem a hibát, mert túl zsúfolttá vált így az egész. Néhol egymás után, egy-két mondatban akár három szólás is fellelhető. Engem ez zavart, és többször éreztem erőltetettnek az egészet, és talán nem is éppen odavalónak a mondást. Az alaptörténet nagyon egyszerű volt, már-már semmitmondó. Nekem ez a mese-nyelvtan ötvözet nem jött be. Sajnálom! De még egyszer hangsúlyozom, hogy azt, hogy egy rövid mesébe ennyi szólás-mondást bele tudott tenni a szerző, úgy, hogy értelme is legyen, dicséretes. Jól jött, hogy a könyv végén külön listában is szerepelnek ezek a mondások, a jelentésükkel együtt. Valamint a szólások, közmondások eredetéről, szerepéről is kapunk információkat. Nyelvtankönyvként mindenképpen hasznos!

>!
Móra, Budapest, 2016
118 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153481
>!
Katica12
Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

Feltétlen híve vagyok ennek a sorozatnak, a legjobb „nyelvtankönyv” gyerekeknek és még érdekes, szórakoztató, vicces, csupa leg-leg. Ebben a könyvben a szólásokkal és közmondásokkal ismerkedhetünk meg. Olyan természetesen szőtte bele az írónő a 200 szólást és közmondást a vékony könyvecskébe, hogy csak ámultam. Helyenként könnyesre nevettük magunkat. Olyan örökérvényűek is vannak benne, mint a hagymát eszem hagymával vagy az oroszok a spájzban vannak, amely a 3-os gyerekeknek kevésbé jelent valamit, nem úgy, a szülőknek :) Persze ott a sok-sok alap, amellyel iskolában is találkoznak. A könyv végén egy rövid nyelvtani összefoglalóban érthetően elmagyarázza Bölcsné Gyöngyi, Elek felesége a szólások-közmondások-szállóigék fogalmát. Tényleg érthető és nagyon egyszerű. A könyv 200 darab szólás rövid és érthető magyarázatával zárult.
Örömmel fedeztük fel, hogy a sorozat folytatódik, következik A nagy szinonima-hadjárat. Kíváncsian várjuk és beszerezzük :)

>!
csigahaju
Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

Örülök, hogy kikölcsönöztem a fiamnak, mert aranyos volt és sokat tanult is belőle. Úgy éreztem, hogy másodikosként kicsit elmaradásai vannak a közmondások terén, nem nagyon tanultak még ilyesmit, mi meg itthon ritkán használjuk őket a hétköznapi beszélt nyelvben. Mindenképpen hasznos volt. Keresni fogom az írónő többi hasonló könyvét!

>!
rodicaindia
Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

Sok sok szolas, mondas, kicsit eroltetett sztoriba szuszmakolva. :)

>!
siors
Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

Először olvastam a gyerekeknek szóló nyelvtani sorozatból, pedig már régóta ismerem a köteteket. Először nagyokat mosolyogtam a neveken, szólásokon és a Kossuth rét kifejezésen. Egy idő után azonban egy kissé fárasztónak éreztem a sok közmondás, szólás világát – túl tömény volt számomra (s talán így egy gyerek számára még inkább az lehet). Ami még inkább zavart, hogy sajnos a történet is eltűnt a nyelvi kavalkádban. Az ötlet jó és le a kalappal az írónő munkája előtt, de egy kötet számomra elég volt a sorozatból.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Paulon Viktória: Kisrigók
Szabó Magda: Tündér Lala
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Berg Judit: A Nádtenger télen
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Csukás István: Süsü, a sárkány
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki